MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Zahvala svim volonterimaZahvala svim volonterimaU razdoblju od 21. do 26. V. 2018. godine održane su mnogobrojne volonterske aktivnosti u sklopu osme po redu manifestacije "Hrvatska volontira" u organizaciji Hrvatskog centra za razvoj volonterstva i regionalnih volonterskih centara u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

"Hrvatska volontira" 2018.okupila je 185 organizatora volontiranja, koji su u preko 70 gradova uključili više od 4.400 građana volontera i proveli više od 300 društveno korisnih volonterskih aktivnosti u zajednici. Među njima je bila i belomanastirska Mirovna grupa Oaza akcijom "Za ugodniji okoliš".

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

Belomanastirska udruga Kolo srpskih sestara (KSS) Sv. Jelena Dečanska poziva sve svoje prijatelje i zainteresirane sugrađane na proslavu svoje slave Svete Jelene Dečanske, koja će se održati u subotu, 2. VI. 2018. godine, s početkom u 18 sati, u belomanastirskom pravoslavnom Hramu Svetog Arhangela Mihaila.

Svoj poziv članice KSS-a završavaju ovakvim riječima:
"Uzdajući se u vašu ljubav, iskreno se nadajući da vas ostale obveze neće spriječiti da svojom nazočnošću uveličate naše slavlje, od sveg srca radujemo se vašem dolasku."

Utorak, 29. 05. 2018.

Najava Ljetne škole rukometa

ŽRK 'Baranja' - Beli ManastirŽRK 'Baranja' - Beli Manastir

Utorak, 29. 05. 2018.

Poziv na "Tamburašku priču"

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

U ponedjeljak, 4. VI. 2018. godine, u belomanastirskoj kinodvorani održat će se "Tamburaška priča" – veliki tamburaški koncert učenika Umjetničke škole Beli Manastir s početkom u 19 sati. Na koncertu će, osim solista, nastupati i tamburaški komorni sastav te veliki tamburaški orkestar, uz koji će nastupiti i poznato ime hrvatske estrade Mia Dimšić te Predrag Stojić, koji svojim glasom uljepšava mnoge kazališne komade i neizostavni je član HNK-a u Osijeku.

Umjetnička škola vas poziva da i vi budete dio te lijepe tamburaške priče.

Ulaz je slobodan.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje-Oaza i ovdje-BaranjaMedija)

Nekadašnji 4.b-razred Gimnazije Beli Manastir, koji je maturirao školske godine 1972/73, imao je 33 učenika. Njih 20 okupilo se posljednje majske subote 2018. godine (26. V.) u svojoj nekadašnjoj školi kako bi obilježili 45-godišnjicu mature. Nakon slikanja pred školom, ponovno su sjeli u školske klupe. Budući da razrednik "četvrtog be" prof. Novak Vukčević više nije među živima, prozivku je izvršio nekadašnji učenik, a današnji prosvjetni radnik Dragan Anđelić, čije je ime bilo prvo u školskom imeniku. S učenicima, školskih su se dana prisjetili i profesori Smilja Horvat, Draga Šakić i Nikola Živković.

Na izlet se ide 31. V. 2018. godineNa izlet se ide 31. V. 2018. godine

Dvorišni zid s nizom šarenih kućaDvorišni zid s nizom šarenih kuća(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 25. V. 2018. godine, s početkom u 10 sati, Mirovna grupa Oaza, a u sklopu manifestacije Hrvatska volontira, organizirala je volontersku akciju oslikavanja dvorišnog zida u dvorištu belomanastirskog Društvenog centra pod nazivom "Za ugodniji okoliš", a radi ljepšeg izgleda prostora u kome je "Oazino" sjedište.

Pobjednica Marija LasloPobjednica Marija Laslo(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje ili ovdje)

U četvrtak, 24. V. 2018. godine, od 17 do 23 sata, u Restoranu Panon u Kneževim Vinogradima (koje narod zove Suljoš!) i u suradnji s osječkom udrugom "Snaga kulture", održan je prvi "Kiflica-fest", natjecanje osječkih i baranjskih umirovljeničkih udruga u spravljanju domaćih slanih kiflica od dizanog tijesta, pod motom: čuvanje i njegovanje domaće nematerijalne baštine.

Na natjecanju, popularno zvanom i "Kiflicijada", sudjelovale su predstavnice Matice umirovljenika Grada Beli Manastir, Mađarske kulturne udruge (MKU) "Pélmonostor" iz Belog Manastira, Udruge Umirovljenici zajedno Osijek, Udruge umirovljenika Grada Osijeka, Udruge umirovljenika Općine Kneževi Vinogradi te Kluba 60+ Osijek.

Ugovor za tople obrokeUgovor za tople obrokeU četvrtak, 24. V. 2018. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Osječko-baranjskoj županiji u Osijeku, u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, Kapucinska 40/I, potpisala je ugovor o financiranju projekta "Besplatni topli obroci za starije i nemoćne osobe".

Projekt je prošao na javnom natječaju za financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro iz proračuna Osječko-baranjske županije u 2018. godini. Vrijednost projekta je 4.500 kuna, a cijeli iznos je isključivo namijenjen za financiranje socijalne usluge dostave besplatnih toplih obroka za starije i nemoćne osobe s područja Grada Belog Manastira.

Ugovor za 'Sajam udruga Baranje 2018.'Ugovor za 'Sajam udruga Baranje 2018.'U četvrtak, 24. V. 2018. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Osječko-baranjskoj županiji u Osijeku, u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Županijska 4, potpisala je ugovor o financiranju projekta "Sajam udruga Baranje 2018."

Projekt je prošao na javnom natječaju za financiranje programa i projekata udruga za koje su odobrena sredstva iz Proračuna Osječko-baranjske županije za 2018. godinu. Vrijednost projekta je 1.900 kuna.

Beli Manastir, 25. V. 2018. u 18 satiBeli Manastir, 25. V. 2018. u 18 sati

Četvrtak, 24. 05. 2018.

"Oazin" dan otvorenih vrata

'Oazine' volonterke prije polaska u akciju'Oazine' volonterke prije polaska u akciju(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 24. V. 2018. godine, Mirovna grupa Oaza i "Oazin" volonterski centar uključili su se u manifestaciju pod imenom Dani otvorenih vrata udruga u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Spomenuta manifestacija održava se već niz godina tako da je već postala i tradicionalna, kao i učešće "Oaze" u njoj.

Četvrtak, 24. 05. 2018.

Poziv na 13. Dane tehničke kulture

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

U subotu, 26. V. 2018. godine, na belomanastirskom Trgu slobode, Zajednica tehničke kulture Grada Belog Manastira organizira manifestaciju 13. Dani tehničke kulture u Belom Manastiru, na kojoj će se predstaviti: CTK Čeminac, Društvo pedagoga tehničke kulture Beli Manastir, Aeroklub Osijek, baranjske osnovne škole, Foto-kino klub "Baranja-film" Beli Manastir i Udruga inovatora Baranje.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Grad Beli Manastir, a realizaciju su pomogli: Turistička zajednica Baranje, Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Gradsko kazalište Beli Manastir.

Predviđen je ovakav program:

9:00 – Svečano otvorenje Smotre

9:15 – Prezentacije
- natjecanje u vožnji biciklom
- izložba učeničkih radova
- mikrozmajada
- izložba dječje fotografije
- kreativne radionice

Čišćenje stepeništaČišćenje stepeništa(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 23. V. 2018. godine, od 12 do 15 sati, članovi Mirovne grupe Oaza, P.G.D.I.-ja i Udruga Roma Grada Belog Manastira – Baranje odradili su veliko čišćenje i spremanje belomanastirskog Društvenog centra u kome imaju sjedište.

Očišćene su i spremljene sve prostorije Društvenog centra, oprani prozori, pokošena trava ispred i iza zgrade, očišćene staze, okresano drveće koje raste uz parkiralište i isitnjeno granje te je pripremljen dvorišni zid za "Oazinu" volontersku akciju "Za ugodniji okoliš", koja je planirana za 25. svibnja.

U emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija Banska kosa, koja je na programu bila u četvrtak, 17. V. 2018. godine, s početkom u 17 sati, emitiran je razgovor novinarke Stane Nemet s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić.

Razgovaralo se o Sajmu udruga Baranje 2018., kojega su financirali Grad Beli Manastir i Osječko-baranjska županija. Emisija je postavljena na YouTube pa se može preslušati "klikanjem" na gornju sliku.

Župan Osječko-baranjske županije (OBŽ) Ivan Anušić donio je 22. V. 2018. godine "Plan raspodjele sredstava prema Programu javnih potreba u kulturi na području Osječko-baranjske županije za 2018. godinu".

Plan je objavljen na web-stranici Županije, a u Proračunu Osječko-baranjske županije za taj plan osigurana su sredstva u iznosu od 800.000 kuna z aukupno 276 programa. Plan i popis odobrenih programa mogu se vidjeti OVDJE.

Prema programskim područjima sredstva su raspoređena ovako:

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

U četvrtak, 24. V. 2018. godine, Matica umirovljenika Grada Beli Manastir, u okviru Dana otvorenih vrata udrugā, organizira "Kiflica-fest", prvo natjecanje osječkih i baranjskih umirovljeničkih udruga u spravljanju slanih kiflica, pod motom: Čuvanje tradicijske nematerijalne kulturne baštine.

Natjecanje će se održati u Restoranu Panon u Kneževim Vinogradima od 17 do 20 sati. Program će voditi Davor Horvat, a predsjednica ocjenjivačkog suda bit će Maja Gradinjan Centner, magistrica nutricionizma i znanosti o hrani.

Poruka organizatora:
Pridružite nam se, podržite nas, očekujemo Vas.

Bojanje zida u dvorištu Društvenog centraBojanje zida u dvorištu Društvenog centraU petak, 25. V. 2018. godine, u vremenu od 11 do 18 sati, Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, u sklopu manifestacije Hrvatska volontira, organizirat će volontersku akciju oslikavanja dvorišnog zida u dvorištu Društvenog centra pod nazivom "Za ugodniji okoliš", a radi ljepšeg izgleda prostora u kome je "Oazino" sjedište.

Akcija će se provoditi s "Oazinim" djelatnicima i volonterima te s korisnicima dječje radionice na adresi Ulica J. Antala 3, Beli Manastir.

U četvrtak, 24. V. 2018. godine, održava se "Oazin" dan otvorenih vrata, čime se Mirovna grupa Oaza priključuje sveopćoj svakogodišnjoj manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga (DOVU) u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Toga dana vrata "Oazinih" prostorija u belomanastirskom Društvenom centru (Ulica J. Antala 3) bit će otvorena od 8 do 20 sati za sve znatiželjne posjetitelje, kao što su, uostalom, otvorena i svakog drugog radnog dana.

Zbor 'Martinus' Beli Manastir i MPD 'BelAmi' BelišćeZbor 'Martinus' Beli Manastir i MPD 'BelAmi' Belišće

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 19. V. 2018. godine, s početkom u 17 sati, Općinsko društvo Crvenog križa Darda po drugi je put organizirao manifestaciju pod nazivom "Kulturne raznolikosti, kulturno blago", a povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti, koji se obilježava diljem svijeta na dan 21. svibnja.

Književni klub pri SUŽ-u 'Dukat'Književni klub pri SUŽ-u 'Dukat'Treće majske subote 2018. godine, s početkom u 19 sati, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru, održano je književno veče pod naslovom "Proleće, ljubav..." u organizaciji Književnog kluba koji djeluje pri Srpskom udruženju žena "Dukat". U lijepo osmišljenom i bojama proljeća ukrašenom ambijentu te subote, 19. V., prisutni su uživali u odabiru pjesama velikana srpske poezije koje govore o proljeću i ljubavi.

Kliknite na sliku za veći formatKliknite na sliku za veći format

U subotu, 19. V. 2018. godine, od 10 do 12 sati, na belomanastirskom Trgu slobode održana je akcija "Alerga u službi zdravlja" u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Belog Manastira. Deset liječnika različitih specijalizacija i šest studenata medicine odradili su dvjestotinjak mjerenja šećera i tlaka, dok su "Alergine" mlade volonterke Mia i Ivona odradile 69 spirometrija.

Petak, 18. 05. 2018.

Kros RTS-a u Belom Manastiru

Kliknite na fotografiju da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na fotografiju da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje-BaranjaMedija)

Kros RTS-a u Belom Manastiru održan je 18. V. 2017. (petak), s počekom u 18 sati, u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru (VSNM). Na Krosu se okupilo 40-ak djece koja su trčala i još 10-ak njih koji su došli kao moralna podrška, a nisu mogli trčati iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga. Pridružili su im se i roditelji koji su pomagali oko svega.

Župan Osječko-baranjske županije (OBŽ) Ivan Anušić donio je 15. V. 2018. godine "Plan financiranja programskih aktivnosti udruga sredstvima Proračuna Osječko-baranjske županije u 2018. godini".

Plan je objavljen 18. V. na web-stranici Županije, a programske potpore u ukupnom iznosu od 1.320.000 kuna dodjeljuju se u deset područja za ukupno 285 programa i projekata udruga. Plan i popis odobrenih programa i projekata mogu se vidjeti ovdje.

Tim planom navedeni su programi i projekti od interesa za opće dobro Osječko-baranjske županije, njihovi nositelji te iznosi odobrenih potpora.

Četvrtak, 17. 05. 2018.

17. Kulinijada u Jagodnjaku

Pobjednik Marko Spajić iz OtokaPobjednik Marko Spajić iz Otoka(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U četvrtak, 17. V. 2018. godine, na Spasovo, u Jagodnjaku je održana 17. Kulinijada. Tradicionalno se na pravoslavno Spasovo načinje kulin pa je termin Kulinijade uvijek vezan za taj pomični praznik, koji se slavi u četrdeseti dan poslije Uskrsa, a cilj manifestacije je promocija kulina kao tradicionalne baranjske delicije.

Na ovogodišnju Kulinijadu u Jagodnjaku proizvođači kulina iz Baranje i Slavonije prijavili su 123 uzorka. Stručni žiri ocijenio je sve kuline u rasponu od 61,4 do 94 boda, a oni koji su osvojili preko 91 bod nagrađeni su zlatnim medaljama. Najbolji kulin, koji je dobio 94 boda, prijavio je Marko Spajić iz Otoka u Slavoniji, dok su drugo i treće mjesto osvojili Ferenc Pintar iz Novog Bezdana u Baranji (93,2) i Kulen Novosel iz Gata kod Belišća (93).

Tokom četvrtog i petog mjeseca 2018.godine u belomanastirskoj Razred 2.a učiteljice Ljerke ĐerfiRazred 2.a učiteljice Ljerke ĐerfiOsnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman", a u sklopu "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", održana je u svim drugim razredima četvrta radionica nenasilne komunikacije pod nazivom "Ruka pomirenja". Radionicu su sa svojim učenicima održale učiteljice Ljerka Đerfi (2.a), Melita Lesić (2.b), Mirela Elveđi (2.c) i Mirta Pilić (2.d).

Prvo je četvrta radionica održana u 2.b-razredu učiteljice Melite Lesić (16. travnja), pa u 2.d učiteljice Mirte Pilić (18. travnja), pa u 2.a učiteljice Ljerke Đerfi (8. svibnja) i konačno u 2.c učiteljice Mirele Elveđi (17. svibnja).

Ivan Anušić, Ivica Vrkić, Cvjetana Plavša-Matić, Helena Beus, Marko PavićIvan Anušić, Ivica Vrkić, Cvjetana Plavša-Matić, Helena Beus, Marko PavićU četvrtak, 17. V. 2018. godine, u 11 sati, u Osijeku je, na adresi Hrvatske republike 26, svečano otvorena Regionalna podružnica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Podružnice u Osijeku, u Splitu (otvorena 9. V.) i u Rijeci (otvorena 15. V.) sastavni su dijelovi Odjela za podršku i praćenje provedbe programa EU Nacionalne zaklade. Podružnice će na lokalnoj i regionalnoj razini pružati tehničku podršku korisnicima odobrenih bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF-a).

Europski kulturni itinerarEuropski kulturni itinerar(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 17. V. 2018. godine, s početkom u 10 sati, u konferencijskoj dvorani belomanastirskog Etnološkog centra baranjske baštine održan je sastanak na kome je udruga "Prijatelji Svetog Martina" okupila predstavnike belomanastirskih udruga i članove Turističke zajednice Baranja da bi im predstavila novu manifestaciju nazvanu "Stope Sv. Martina". Uime Mirovne grupe Oaza na tom sastanku bila je Jelena Opačić-Matijević.

Stana Nemet i Vesna NedićStana Nemet i Vesna NedićU srijedu, 16. V. 2018. godine, s početkom u 10 sati, novinarka Stana Nemet s belomanastirskog Radija Banska kosa snimila je u "Oazinom" uredu u belomanastirskom Društvenom centru razgovor s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić. Razgovor će biti emitiran u stalnoj emisiji "Korak ka jednakosti" u četvrtak, 17. V. 2018. godine, s početkom u 17 sati, na frekvenciji 96,9 mHz.

'Hrvatska volontira', 21-26. V. 2018.'Hrvatska volontira', 21-26. V. 2018.Hrvatski centar za razvoj volonterstva, u suradnji s partnerskim organizacijama, osmu godinu zaredom organizira tradicionalnu manifestaciju "Hrvatska volontira" kojom potiče što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima i time promovira vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca!

Dvorište bake Katice u KopačevuDvorište bake Katice u Kopačevu

Utorak, 15. 05. 2018.

Petlovac u fotoalbumima

Ulica Rade Končara u PetlovcuUlica Rade Končara u PetlovcuPotpisivanje ugovora s Općinom Petlovac o financiranju "Oazinog" projekta "Općina Petlovac u 'Baranjskom leksikonu'" (vidjeti ovdje), koje je obavljeno 15. V. 2018. godine, bilo je prilika da "Oazin" fotoreporter snimi desetak fotografija u centru Petlovca (vidjeti ovdje) te da se prisjetimo i fotoalbuma o Petlovačkom jezeru (vidjeti ovdje) i članka o tom jezeru na ovoj web-stranici (vidjeti ovdje), kao i članka na Wikipediji (vidjeti ovdje), koji je također nastao trudom "Oazinog" aktivista koji se bavi "Baranjskim leksikonom".

Potpisivanje ugovoraPotpisivanje ugovoraU utorak, 15. V. 2018. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Općini Petlovac potpisala je ugovor o financiranju projekta "Općina Petlovac u 'Baranjskom leksikonu'". Projekt je prošao na javnom natječaju za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja kulture na području Općine Petlovac.

Cilj projekta je pridonijeti razvoju kulture od interesa za Općinu Petlovac (skupljanjem, obradom i stalnim dopunjavanjem članaka, ilustracija i slika u "Baranjskom leksikonu") i promicati različite kulture, običaje i tradicije. Vrijednost projekta je 1.000 kuna.

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

U srijedu i četvrtak, 16-17. V. 2018. godine, u Osijeku će se održati Međunarodni festival Umjetnost i žena / Art and Woman, u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Program

Srijeda, 16. V. 2018.

11:00 – OŠ Franje Krežme – Žaba carevna, predstava, ruska bajka
13.00 – Svečana dvorana AUK – Svečano otvorenje Elektronika Ane Horvat, skladateljski seminar
14:00 – scena ispred ulaza u AUK – Žaba carevna
14:30 – sjenica AUK – Body Percussion, radionica

Utorak, 15. 05. 2018.

Poziv na predstavu "Ručni rad"

Crna komedija u režiji Ivana Lea LemeCrna komedija u režiji Ivana Lea LemeU petak, 18. V. 2018. godine, s početkom u 20 sati, u belomanastirskoj kinodvorani bit će prikazana kazališna predstava, crna komedija, "Ručni rad" osječkog HNK-a. Komediju je napisao Jean-Claude Danaud, osječku predstavu režirao Ivan Leo Lemo, a u njoj glume: Jasna Odorčić (udovica, čudovište), Anita Schmidt (Sophie, glupača) i Ljiljana Krička Mitrović (gđica Petitpas, svetica).

'Alerga u službi zdravlja''Alerga u službi zdravlja'Udruga osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga", u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Belog Manastira, organizira akciju pod imenom "Alerga u službi zdravlja", kojoj je cilj skrenuti pažnju na sve češće zdravstvene tegobe koje se pojavljuju kod velikog broja naših građana. Akcija će se održati u subotu, 19. V. 2018. godine, na belomanastirskom Trgu Slobode od 10 do 12 sati.

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

U četvrtak, 17. V. 2018. godine, s početkom u 19 sati, Centar za kulturu Grada Belog Manastira u predvorju kinodvorane organizira putopisno predavanje "Od Urala do Kaspijskog mora". Predavanje će održati Mira Pavlica-Stojčević, profesorica iz Zagreba, a ulaz je slobodan.

Sažetak predavanja: Na 3000 km dugoj plovidbi Kamom, Volgom i njihovim pritocima slušaoci će upoznati gradove Perm na obroncima Urala, Čajkovski, nazvan po slavnom skladatelju, Samaru sa Staljinovim bunkerom, stari grad Astrahan, nekoć prijestolnicu Zlatne Horde, prekrasni Saratov, u koji je Katarina Velika naselila Nijemce, Volgograd (bivši Staljingrad) te Kazanj i ostale slikovite gradove u ruskoj Tatarskoj Republici...

Kliknite na faksimil za veći prikazKliknite na faksimil za veći prikaz

Osječki "Glas Slavonije" od 14. V. 2018. godine (str. 19), u kratkoj fotovijesti, zabilježio je obilježavanje 35. godišnjice maturiranje učenika nekadašnjeg belomanastirskog CUO-a "Bratstvo-jedinstvo", upravno usmjerenje, koji su maturirali 1983. godine.

Ponedjeljak, 14. 05. 2018.

Program Danā Općine Jagodnjak

Kliknite na pozivnicu da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na pozivnicu da biste je vidjeli u većem formatu

17.05. – Kulinijada
14:00 – Početak programa – izložba kulina
15:00 – Natjecanje u potezanju konopa i natezanju ruke
16:30 – Proglašenje najboljih proizvođača kulina
17:00 – Kulturno-umjetnički program
18:00 – Provod uz tamburaše i Žiku Jergića
20:00 – Zabavni program uz "Maratonce"

Članak na web-portalu 'Glasa Slavonije'Članak na web-portalu 'Glasa Slavonije'

Najveća manifestacija kulina u HrvatskojNajveća manifestacija kulina u Hrvatskoj

Subota, 12. 05. 2018.

Sajam udruga Baranje 2018.

Belomanastirski gradonačelnik na 'Oazinom' štanduBelomanastirski gradonačelnik na 'Oazinom' štandu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 12. V. 2018. godine, od 10 do 13 sati, na Trgu slobode u Belom Manastiru održan je Sajam udruga Baranje 2018. Tu manifestaciju već trinaestu godinu zaredom organizira Mirovna grupa Oaza. Cilj Sajma je pokazati koje sve udruge postoje u Baranji, čime se bave, koje su im aktivnosti i tko su njihovi članovi. Ove godine Sajam je organiziran uz financijsku potporu Grada Belog Manastira i Osječko-baranjske županije.

Kliknite na članak za veći formatKliknite na članak za veći format

U vikend-izdanju osječkog "Glasa Slavonije" (12-13. V. 2018. godine), na 17. stranici, objavljen je člančić belomanastirskog dopisnika Ivice Getta pod naslovom "Sajam baranjskih udruga danas", kojim je najavljen Sajam udruga Baranje 2018. što se toga dana održavao na Trgu slobode u Belom Manastiru. Naknadni izvještaj sa Sajma može se pročitati ovdje.

S prošlogodišnjeg krosa na 'Šparti'S prošlogodišnjeg krosa na 'Šparti'Kao i prethodnih godina, i ove godine Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru organizira Kros RTS-a za učenike osnovnih škola. Kros će se održati u petak, 18. V. 2018. godine, na belomanastirskom Gradskom stadionu (popularnoj "Šparti"), s početkom u 18 sati.

Nakon utrka po kategorijama, slijedi osvježenje i okrepljenje (pica i sokovi). Odabrana ekipica malih trkača s ovog Krosa učestvovat će na Kampu RTS-a za djecu iz dijaspore i regiona u Svilajncu (Srbija). Organizatori Krosa u Belom Manastiru očekuju velik broj učesnika!

A kako je protekao Kros RTS-a u Belom Manastiru 2017. godine, može se vidjeti ovdje.

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krviBesplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krviPreko svoje stranice na Facebooku, Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir obavijestilo je građane Belog Manastira i prigradskih naselja da će na Sajmu udruga Baranje, u suradnji s Patronažnom službom Doma zdravlja Beli Manastir, na belomanastirskom Trgu slobode u subotu, 12. V. 2018. godine, od 10 do 12 sati, besplatno mjeriti tlak i šećer u krvi.

Pozivaju se svi zainteresirani građani da se odazovu toj akciji u svrhu bolje kontrole svoga zdravlja.

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

Već 13. godinu zaredom Mirovna grupa Oaza organizira sajam udruga koje djeluju na području Baranje. Ove godine Sajam će se održati 12. svibnja (maja) 2018. na Trgu slobode u Belom Manastiru od 10 do 13 sati.

Cilj Sajma je prezentacija programskih aktivnosti udruga koje djeluju u Baranji. Udrugama će biti osigurani štandovi te će im se tako omogućiti da izlažu svoje promotivne materijale i proizvode te prezentiraju svoje aktivnosti.

Sajam se ove godine održava uz financijsku potporu Grada Belog Manastira i uz volonterski angažman "Oazinih" aktivista i aktivistica. Očekuje se i potpora Osječko-baranjske županije (rezultati natječaja još nisu poznati).

Dr. sc. Vlatka Lemić iznosi prednosti online-arhivaDr. sc. Vlatka Lemić iznosi prednosti online-arhiva"ICARUS Hrvatska" – Međunarodni centar za arhivska istraživanja iz Zagreba – neprofitna je udruga posvećena istraživanju povijesnog nasljeđa, promicanju dostupnosti arhivskih izvora putem novih IT-tehnologija i razvoju međuinstitucionalne i međunarodne suradnje na području kulturne, znanstvene i stručne djelatnosti.

Četvrtak, 10. 05. 2018.

Najava biciklijade "Baranja 2018"

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

Udruženje "Baranja" iz Luga tradicionalno organizira Obiteljsko druženje učenika, nastavnika i roditelja i biciklijadu "Baranja 2018", koje će se održati 19. V. 2018. godine. Obiteljskim druženjem želi se obilježiti Međunarodni dan obitelji prigodnim programom, koji – uz spomenutu biciklijadu – uključuje pokazne prezentacije, natjecateljske igre, karaoke-šou te ručak za sve posjetitelje.

Cvijeće od krep-papiraCvijeće od krep-papiraU mjesecu travnju (aprilu) 2018. godine, a prema projektu "Dostojanstveno starenje – II" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održane su tri likovno-kreativne radionice od 18 do 20 sati, jedna ponedjeljkom i dvije utorkom (10, 16. i 17. IV.), a vodila ih je Ana Jeličić.

Zajedničkim prostorom i ovoga puta odzvanjao je veseli žamor korisnica, kojih je sveukupno bilo 32-ije. Kako je travanj proljetni mjesec, i radionicama su prevladavale proljetne teme, odnosno izrada cvijeće od raznobojnog krep-papira, štapića i ljepila, puno volje i još više mašte.

Kako udjeti konac u iglu?Kako udjeti konac u iglu?U četvrtom mjesecu 2018. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su dvije likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Održane su 23. i 24. IV., a na njima je bilo po 13 korisnica. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje – II", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

Grad Beli Manastir poziva Belomanastirce i ostale Baranjce na Dane otvorenih vrata Etnološkog centra baranjske baštine u srijedu, 9. V. 2018. godine.

Program:

12:00-14:00 sati – Otvorenje izložbe povodom Svjetskog dana ptica selica u organizaciji Parka prirode Kopački rit

18:30 sati – Sajam domaćih proizvoda i koncert kulturno-umjetničkih društava

Kliknite na program za veći formatKliknite na program za veći format

"CARUS Hrvatska" i Zavod za baranjsku povjesnicu, u suradnji s Etnološkim centrom baranjske baštine, pozivaju vas na prezentaciju – predstavljanje Međunarodnog centra za arhivska istraživanja "ICARUS Hrvatska", međunarodnog projekta co:op (Community as Oportunity) i digitalne platforme Topoteke.

Predstavljanje će se održati 10. V. 2018. godine, s početkom u 11 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru.

Organizatori se raduju Vašem dolasku!

Članstvo Pododbora Beli Manastir SKD-a 'Prosveta'Članstvo Pododbora Beli Manastir SKD-a 'Prosveta'U petak, 4. V. 2018. godine, s početkom u 18 sati, održana je redovna godišnja skupština belomanastirskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta", na kojoj je bilo 12 od ukupno 17 članova. Kao što je uobičajeno na takvim skupštinama – nakon otvaranja, pozdravne riječi predsjednice i izbora radnih tijela, predsjednica Pododbora Aleksandra Dvornić podnijela je Izvještaj o radu SKD "Prosvjeta" – Pododbor Beli Manastir za 2017. godinu te Financijski izvještaj za 2017. godinu, a potom i prijedloge programa rada i financijskog plana za 2018. godinu.

Vesna Nedić i Jelena Đermanović (Općina Jagodnjak)Vesna Nedić i Jelena Đermanović (Općina Jagodnjak)U petak, 4. V. 2018. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Općini Jagodnjak potpisala je ugovor o financiranju projekta Općina Jagodnjak u "Baranjskom leksikonu". Projekt je prošao na javnom natječaju za financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro iz proračuna Općine Jagodnjak u 2018. godini.

Cilj projekta je pridonijeti razvoju kulture od interesa za Općinu Jagodnjak (skupljanjem, obradom i stalnim dopunjavanjem članaka u "Baranjskom leksikonu") i promicati različite kulture, običaje i tradicije. Vrijednost projekta je 2.000 kuna.

Stanje medijskih sloboda u svijetuStanje medijskih sloboda u svijetuSvjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja toga Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Oslikavanje posebnim bojamaOslikavanje posebnim bojamaU četvrtom mjesecu 2018. godine održane su tri dječje radionice u sklopu "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", kojega financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Radionice se održavaju u zajedničkom prostoru Društvenog centra u uobičajenom terminu petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan.

* Prva radionica (13. IV. 2018) – Učestvovalo je četvero djece. Posebnim bojama djeca su oslikavala male tabletiće uz pomoć pegle.

Šivanje torbi od reciklažnog tekstilaŠivanje torbi od reciklažnog tekstilaU okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira" djeluje i "Oazin" šnajderaj. U njemu gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno prepravlja i krpi odjeću za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira. Program financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tokom četvrtog mjeseca 2018. godine gerontokrojačica je iskrojila i sašila tri torbe, našivala dugmad na jakne, popravljala zibzare te krpila helanke i hlače. Većina elastičnih hlača i helanki poderu se ili izližu između nogu. Koji centimetar se suze pa opet postanu čitave i nosive, a baš takvu garderobu (hlače i helanke!) veoma traže korisnice Oazine burze odjeće i obuće.

Srijeda, 02. 05. 2018.

Rad "Oazine" praonice (IV/2018)

Besplatna praonica za socijalno ugrožene osobeBesplatna praonica za socijalno ugrožene osobeU četvrtom mjesecu 2018. godine u "Oazinoj" besplatnoj praonici u belomanastirskom Društvenom centru veš se prao osam puta. "Oazina" praonica djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Sedam puta usluge "Oazine" praonice korištene su za potrebe socijalno ugrožene osobe, a jednom za potrebe "Oazine" burze odjeće i obuće. Šest puta koristio se kratak program te dva puta program 60°C.

Jelonoše s toplim obrocimaJelonoše s toplim obrocimaTokom mjeseca travnja 2018. godine "Oaza" je nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim osobama Belog Manastira i prigradskih naselja. Uslugu trenutno financira Grad Beli Manastir preko projekta vrijednog 85.000,00 kn.

Navedenu uslugu trenutno koristi 31 osoba u potrebi, kojima takav vid pomoći puno znači za kućni budžet i za samopoštovanje. Distributer toplih obroka je belomanastirski Bistro "Kod Kaje", u čijoj kuhinji je u tom mjesecu za "Oazine" korisnike pripremljen 651 ukusan obrok. A obroci svaki radni dan, gotovo u isto vrijeme – u vrijeme ručka, stižu na kućni prag svih korisnika.

Beli Manastir, 4-6. V. 2018.Beli Manastir, 4-6. V. 2018.

Naslov članka u 'Večernjem listu'Naslov članka u 'Večernjem listu'Na web-portalu "Večernjeg lista" objavljen je 1. V. 2018. godine članak Suzane Lepan Štefančić pod naslovom "Prva baranjska zaklada za udomljenu djecu" i nadnaslovom "Poticaji civilnom društvu i najpotrebitijima". U članku se ističe da je Grad Beli Manastir u 2017. godini izdvojio više od 1,4 milijuna kuna za socijalna davanja.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok