MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Donatorica Nela Rubin iz Zagreba (desno)Donatorica Nela Rubin iz Zagreba (desno)U petak, 30. III. 2018. godine, u poslijepodnevnim satima, u Osijeku je "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić preuzela veliku količinu odjeće i obuće (pun gepek i stražnja sjedišta!) za "Oazinu" burzu od Nele Rubin, arhitektice iz Zagreba. Kako je došlo do te vrijedne donacije?

Grad Beli ManastirGrad Beli ManastirGradska uprava Grada Belog Manastira obavještava udruge da će se svečano potpisivanje ugovora o financiranju projekata i programa udruga za 2018. godinu održati u četvrtak, 5. IV. 2018. godine, u 10 sati, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira, Ulica kralja Tomislava 53. Na potpisivanje se poziva osoba ovlaštena za zastupanje udruge, koja treba ponijeti službeni pečat.

Drvored na istočnoj strani 'Špartinog' igralištaDrvored na istočnoj strani 'Špartinog' igrališta(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kao što je 13. i 14. XII. 2016. godine oštro orezan drvored u belomanastirskoj Školskoj ulici, (vidjeti ovdje i ovdje), tako je krajem trećeg mjeseca 2018. godine postupljeno s drvoredom na "Špartinom" igralištu, uz prilično devastiranu žičanu ogradu prema Ulici Vojina Bakića, koja je paralelna i susjedna Školskoj ulici.

Ponedjeljak, 26. 03. 2018.

Izjava Ženske mreže Hrvatske

Ženska mreža HrvatskeŽenska mreža HrvatskeIzjava povodom najave Ministra Kujundžića o uključivanju Katoličke crkve u pripremu novog Zakona o pobačaju

Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) uputila je prije dva tjedna dopis Ministarstvu zdravstva s upitom u kojoj je fazi donošenje nacrta prijedloga novog zakon o pobačaju, te je li imenovana radna skupina i jesu li i na koji način u proces pripreme uključene ženske organizacije. Odgovor nismo dobile do danas.

Nedjelja, 25. 03. 2018.

Čestitka: 20 godina PRONI-ja

PRONI Centar za socijalno podučavanjePRONI Centar za socijalno podučavanje

'Oazin' štand: Jelena Opačić-Matijević i Jadranka Kuduz'Oazin' štand: Jelena Opačić-Matijević i Jadranka Kuduz(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 24. III. 2018. godine, s početkom u 10 sati, na belomanastirskom Trgu slobode održan je uskršnji sajam s prigodnim dječjim programom. Sajam je organizirala Turistička zajednica Baranje pod pokroviteljstvom Grada Belog Manastira. Na sajmu je svoj štand imala i Mirovna grupa Oaza, na kome je dežurala Jelena Opačić-Matijević i na kome su bili izloženi suveniri i rukotvorine s "Oazinih" likovno-kreativnih radionica.

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

MKU "Pélmonostor", u suradnji s Vijećem mađarske nacionalne manjine Grada Belog Manastira, organizira obilježavanje 20 godina organiziranog djelovanja mađarske zajednice i osnivanja udruge. U proteklih 20 godina MKU "Pélmonostor" aktivno djeluje na ostvarivanju kulturne autonomije Mađara, kako u Gradu Belom Manastiru, tako i na području Republike Hrvatske.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane na obilježavanje 20 godina organiziranog djelovanja mađarske zajednice Grada Belog Manastira i osnivanja MKU "Pélmonostor". Svečani program će se održati u dvorani Centra za kulturu Grada Belog Manastira u subotu, 24. III. 2018. godine, s početkom u 18 sati.

Nastavak programa uslijedit će otvaranjem izložbe fotografija i domjenkom u Etnološkom centru baranjske baštine.

Humanitarni susret održat će se u Jagodnjaku, u subotu, 24. III. 2018. godineHumanitarni susret održat će se u Jagodnjaku, u subotu, 24. III. 2018. godine

Ova je humanitarna akcija bila najavljena za 3. ožujak (mart) 2018. godine,
ali je odgođena za 24. ožujak.

Razred 2.a učiteljice Ljerke ĐerfiRazred 2.a učiteljice Ljerke ĐerfiTokom drugog i trećeg mjeseca 2018.godine u belomanastirskoj Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman", a u sklopu "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", održana je u svim drugim razredima druga radionica nenasilne komunikacije pod nazivom "Budimo prijatelji". Radionicu su sa svojim učenicima održale učiteljice Ljerka Đerfi (2.a), Melita Lesić (2.b), Mirela Elveđi (2.c) i Mirta Pilić (2.d).

Centar Belog Manastira pod snijegomCentar Belog Manastira pod snijegom(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Različitim čarapama podržite osobe s 'downom'Različitim čarapama podržite osobe s 'downom'Danas je Svjetski dan sindroma down. U znak potpore našim prijateljima s downom obujte danas različite šarene čarape, fotkajte ih i tim fotografijama zašarenite Facebook te time pokažite da podržavate borbu osoba sa sindromom down da se integriraju u naše društvo, da im osiguramo mjesto u vrtiću i školi, da im osiguramo posao i život učinimo ljepšim.

Manjine obogaćuju EuropuManjine obogaćuju EuropuU Europskoj Uniji živi oko 50 milijuna ljudi koji su pripadnici nacionalnih manjina ili zajednica koje govore manjinskim jezicima. Potpišite peticiju i pomognite stvoriti bolju budućnost za nacionalne manjine i manjinske jezične zajednice u Europi! Detaljan opis Inicijative može se vidjeti ovdje, a online potpisati peticiju moguće je OVDJE.

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije, koji se obilježava 21. ožujka, na datum kada je 1960. godine, prilikom mirnog prosvjeda protiv rasističkih zakona i aparthejda, policija u Južnoafričkoj Republici ubila 69 osoba, Centar za mir – Osijek obilježit će u sklopu kampanje protiv govora mržnje na internetu.

Centar za mir – Osijek provodi projekt "Koalicija pozivnih glasnika za borbu protiv govora mržnje na internetu", koji je financiran sredstvima EU – Opće uprave za pravosuđe.

Projekt provodi konzorcij od osam organizacija iz sedam zemalja (Bugarska, Češka, Grčka, Hrvatska, Italija, Rumunjska, Velika Britanija).

Ponedjeljak, 19. 03. 2018.

Dan lastavica

Ptica lastavicaPtica lastavicaSvake se godine 19. ožujka obilježava Dan lastavica. To je dan kad se slavi njihov povratak s juga, koji nagovješćuje početak proljeća. Lastavice su male ptice pjevice s crnim leđima plavkastog odsjaja, riđim grlom i čelom, bijelim trbuhom i dugim rašljastim repom. Dok lete, lastavice mogu izgledati posve crne, a najlakše ih je prepoznati po repu i vještom letu.

U proljeće se sele iz Afrike na sjever kako bi se gnijezdile i podizale svoje mlade. U Hrvatskoj se mogu vidjeti od ožujka do rujna. Mlade lastavice su nešto manje i imaju kraći rep od odraslih.

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

Turistička zajednica Baranje i Etnološki centar baranjske baštine, pod pokroviteljstvom Grada Belog Manastira, povodom Uskrsa pripremaju dvodnevni program za najmlađe. U srijedu, 21. III. 2018. godine, s početkom u 13 sati, u Etnološkom centru održavat će dječja radionica bojanja pisanica na tradicionalan način, dok će se u subotu, 24. III., s početkom u 10 sati, organizirati uskršnji sajam i prigodan dječji program na belomanastirskom Trgu slobode.

U okviru subotnjeg prigodnog programa organizirat će se: 1) traženje skrivenih uskršnjih jaja, 2) druženje s motozečevima uz iznenađenja te 3) koncert za djecu.

Vijenci na Bolmanskom spomenikuVijenci na Bolmanskom spomeniku(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Petlovac, ovdje-Spomenik, ovdje-Spomenik u Bolmanu, ovdje-Akademija)

Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, s Općinom Jagodnjak – i ove je godine organizirala obilježavanja godišnjice Bolmanske bitke. U subotu, 17. III. 2018. godine, kiša i hladnoća nisu spriječile prisutne da se u značajnom broju okupe na raskrsnici puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac kod Spomenika borcima III. armije koji su pali toj bici, a koja se vodila od 6. do 21. III. 1945. godine.

Projekt 'Volunteer to grow' u RumunjskojProjekt 'Volunteer to grow' u RumunjskojUdruga za ljudska prava i građansku participaciju "PaRiter" iz Rijeke obavještava mlade o mogućnosti sudjelovanja na projektu "Volunteer to grow" u Rumunjskoj u sklopu Europske volonterske službe (EVS). Više informacija o projektu nalazi se na web-stranici "PaRItera" ovdje.

Osječka Udruga za kreativni razvoj Slap i Lokalna akcijska grupa Baranja pozivaju na predstavljanje projekta "Clusters of Innovative Zero-km Agrofood Marketplaces for Growth" – CAMARG, financiranog u okviru programa Interreg Mediterranean 2014–2020.

Predstavljanje će biti održano u srijedu, 21. ožujka 2018. godine, s početkom u 17 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira, na adresi Imre Nagya 2c.

Bolmanski spomenikBolmanski spomenikUdruga antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir i Općina Jagodnjak organiziraju u subotu, 17. III. 2018. godine, obilježavanje 73. godišnjice Bolmanske bitke. Tom prilikom položit će se vijenci na spomenike i spomen-grobnice u Petlovcu, Baranjskom Petrovom Selu, na Bolmanskom spomeniku te u centru Bolmana prema ovom programu:

10:00 sati, u Petlovcu – Spomenik palim borcima vojvođanskih brigada

"Oaza" u "Glasu Slavonije""Oaza" u "Glasu Slavonije"U "Glasu Slavonije" od 14. III. 2018. godine (stranica 20) objavljen je veći članak Ivice Getta pod naslovom "Grad daje 420.000 kuna za projekte tridesetak udruga". U članku se govori o tome kako će 2018. godine Grad Beli Manastir financirati projekte i programe udruga iz područja kulture, socijalne zaštite i razvoja gospodarskih djelatnosti:

Srijeda, 14. 03. 2018.

Smeće na Bolmanskom spomeniku

Bolmanski spomenik zatrpan smećemBolmanski spomenik zatrpan smećem(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Na raskršću puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac nalazi se "Spomenik palim borcima pripadnicima III. armije". Spomenik s kriptom podignut je 1951. godine da čuva uspomenu na Bolmansku bitku, koja je vođena od 6. do 21. III. 1945. godine.

Slika iz "Glasa Slavonije" (2018)Slika iz "Glasa Slavonije" (2018)U "Glasu Slavonije" od 13. III. 2018. godine, na 18. stranici, objavljen je veliki članak Ivice Getta, preko cijela tri stupca, o 86-godišnjoj Belomanastirki Smilji Ignac, koja je dugogodišnja korisnica "Oazinih" socijalnih usluga besplatnih toplih obroka i pomoći u kući.

U članku je, pored ostaloga, napisano da je Smilja najstarija baranjska Romkinja, da živi sama u svojoj kućici u belomanastirskoj Pančićevoj ulici, da na televiziji voli gledati zabavne emisije te da najviše voli jesti ono što ima.

Romsko kulturno-umjetničko društvo DardaRomsko kulturno-umjetničko društvo DardaU petak, 16. III. 2018. godine, s početkom u 14 sati, u darđanskom Domu kulture bit će predstavljen projekt nazvan "Muzej osobne povijesti Roma". Taj će projekt, u partnerstvu s Romskim kulturno-umjetničkim društvom (RKUD) Darda, provoditi zagrebačka udruga "Fade in" na području Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

Radno predsjedništvoRadno predsjedništvo(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 13. III. 2017. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održana je redovna izvještajna sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaza. Sjednicu je vodila Ana Jeličić, u radnom predsjedništvu bile su dr. med. Miroslava Kralj, Jadranka Kuduz i Ljubica Buha. Sjednici je prisustvovao 21 od ukupno 30 članova.

Dnevni red sjednice bio je:

'Oazin' upravni odbor'Oazin' upravni odbor U utorak, 13. III. 2018. godine, s početkom u 17:30 sati, u "Oazinom" uredu održana je 18. sjednica Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza. Pored predsjednice "Oaze" dr. med. Miroslave Kralj, koja je po funkciji članica i predsjedavajuća UO, na sjednici su bile članice UO Ljubica Buha i Sofija Petrović te direktorica "Oaze" Vesna Nedić. Odsutne su bile članice UO Gordana Čiča i Jasna Petrović.

Zapisnik je vodila Ana Jeličić.

Belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob (desno)Belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob (desno)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje-GBM)

U utorak, 13. III. 2018. godine, s početkom u 14 sati, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira održan je radni sastanak na temu budućih zajedničkih prijava na natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava, odnosno projekata u kojima će belomanastirske udruge te ustanove i trgovačka društva biti prijavitelji, a Grad Beli Manastir partner ili suradnik.

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

U sklopu humanitarne akcije "Za Dorianovo zdravo i sretno djetinjstvo", Grad Beli Manastir, Centar za kulturu, "Prijatelji Svetog Martina" i Foto-kino klub "Baranja-film" pozivaju Belomanastirce i Baranjce na humanitarnu izložbu fotografija Momira Dvornića. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 19. III. 2018. godine, u 18.00 sati, u izložbenom prostoru Centra za kulturu Grada Belog Manastira (predvorje kina).

Ponedjeljak, 12. 03. 2018.

Donacija "Oazinoj" burzi iz Zagreba

Paket iz ZagrebaPaket iz ZagrebaU ponedjeljak, 12. III. 2018. godine, "Oazinoj" burzi odjeće i obuće poštom je pristigla donacija iz Zagreba. U velikoj kutiji bilo je dosta ženske odjeće: dvije jakne, potom bluze, košulje, suknje, hlače... Donatorica je za "Oazinu" burzu doznala preko Facebooka, poslala poruku s pitanjem prima li se roba i izvan Belog Manastira, a nakon potvrdnog odgovora paket pun odjeće poštom poslala na "Oazinu" adresu.

Zavjese, hlače, jastučniceZavjese, hlače, jastučnice"Oazin" šnajderaj djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U njemu gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno prepravlja i krpi garderobu za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira.

Tokom drugog mjeseca 2018. godine gerontokrojačica je iskrojila i sašila dvije zavjese, šest jastučnica te zakrpila jednu jaknu i jedne hlače.

Ana Jeličić pakira jelonoše prije dostave kuhanog grahaAna Jeličić pakira jelonoše prije dostave kuhanog graha(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 10. III. 2018. godine, od 11 do 15 sati, na Trgu slobode u Belom Manastiru održana je humanitarna grahijada, koju je organizirala udruga PSiOS ("Prvenstvo svijeta i okolnih sela"). Grah se dijelio besplatno, a građani su se mogli uključiti u prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga, koji će biti donirani udruzi "Prijatelji Svetog Martina" u sklopu humanitarne akcije "Za Dorianovo zdravo i sretno djetinjstvo".

'Oazina' jelonoša na stolu korisnika'Oazina' jelonoša na stolu korisnika(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Udruga PSiOS ("Prvenstvo svijeta i okolnih sela"), organizator humanitarne grahijade na belomanastirskom Trgu slobode, koja je održana 10. III. 2018. godine, dio skuhanog graha namijenila je Mirovnoj grupi Oaza, koja ga je pak dostavila svojim korisnicima, koji već dva mjeseca (od 12. I. 2018) nemaju topli obrok.

Nakon što su volonteri PSiOS-a porcije graha sipali u "Oazine" jelonoše, "Oazina" aktivistica Ana Jeličić jelonoše je složila u kutije te pripremila kriške kruha za podjelu. Potom je sve preuzeo "Oazin" volonterski razvozač Ljubo Jeličić i tople obroke razvezao do 32 "Oazina" korisnika u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šumarini.

Subota, 10. III. 2018, 19 satiSubota, 10. III. 2018, 19 sati

Program 'Aktivni u zajednici'Program 'Aktivni u zajednici'Zaklada Slagalica u 2018. godini provodi program "Aktivni u zajednici" u okviru programske suradnje Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Kroz navedeni program se, u suradnji s dionicima lokalne zajednice, planiraju riješiti konkretni problemi koje su upravo ti dionici istaknuli kao relevantne za njihovu zajednicu. Zaklada će u suradnji s civilnim, profitnim i javnim sektorom detektirati potrebu i poticati kulturu davanja u općekorisne svrhe kako bi se prikupila sredstva potrebna za rješavanje navedene potrebe te povećao društveni kapital u zajednici.

Izrada lutkica Izrada lutkica (Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U drugom mjesecu 2018. godine održane su četiri dječje radionice u sklopu "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", kojega financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Radionice se održavaju u zajedničkom prostoru Društvenog centra u uobičajenom terminu petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan.

  • Prva radionica (2. II. 2018) – Učestvovalo je četvero djece, a radionica je bila posvećena društvenim igrama.

PSiOS, 'Prijatelji Svetog Martina' i Grad Beli ManastirPSiOS, 'Prijatelji Svetog Martina' i Grad Beli ManastirZa Dorianovo zdravo i sretno djetinjstvo

U subotu, 10. III. 2018. godine, od 11 do 15 sati, na Trgu slobode u Belom Manastiru udruga PSIOS ("Prvenstvo svijeta i okolnih sela") organizira već tradicionalnu besplatnu podjelu graha građanima Belog Manastira. Kao i do sada, grahijada će biti humanitarna. Svi prikupljeni dobrovoljni novčani prilozi bit će donirani udruzi "Prijatelji Svetog Martina" u sklopu humanitarne akcije "Za Dorianovo zdravo i sretno djetinjstvo", u koju se aktivno uključio i Grad Beli Manastir.

Ženska mreža HrvatskeŽenska mreža HrvatskeŽenska mreža Hrvatske održat će protestnu akciju pod nazivom "Blagajnica hoće ići na more!" u povodu Međunarodnog dana žena 8. III. 2018. Vladi Republike Hrvatske predat će se u 11:45 zahtjevi za zakonodavne i provedbene mjere nužne za unapređenje stanja radnih prava žena.

'Oazine' kreativke'Oazine' kreativkeU mjesecu veljači (februaru) 2018. godine, a prema projektu "Dostojanstveno starenje – II" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održane su dvije likovno-kreativne radionice utorkom od 18 do 20 sati (6. i 13. II.). Radionice je vodila Ana Jeličić.

Dragana Vranješ, Jadranka Kuduz, Ljubica Buha i Rožina BudimirDragana Vranješ, Jadranka Kuduz, Ljubica Buha i Rožina BudimirU drugom mjesecu 2018. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su dvije likovno-kreativnih radionica za žene ponedjeljkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Na njima je bilo 7 odnosno 8 korisnica, a održane su 12. i 19. II. u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje – II", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nedjelja, 04. 03. 2018.

Poziv na predstavu "Sve o ženama"

Teatar Gavran iz ZagrebaTeatar Gavran iz ZagrebaCentar za kulturu Grada Belog Manastira, uz potporu Ministarstva kulture RH, organizira gostovanje Teatra Gavran s predstavom "Sve o ženama". Predstava će biti odigrana 8. ožujka 2018. (četvrtak) u 19.00 sati u dvorani Kina Beli Manastir. Predstavu Mire Gavrana režirala je Mladena Gavran, a glume Lana Gojak, Kristina Krepela i Mirela Videk Hranjec / Katarina Arbanas.

Sušenje veša u potkrovlju Društvenog centraSušenje veša u potkrovlju Društvenog centraU drugom mjesecu 2018. godine u "Oazinoj" besplatnoj praonici u belomanastirskom Društvenom centru veš se prao pet puta. "Oazina" praonica djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Vreće s doniranom robomVreće s doniranom robom"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku drugog mjeseca 2018. godine "Oazinoj" burzi roba je donirana 17 puta, a izdavana 39 puta.

Početkom mjeseca stigla je jednu od većih donacija, u kojoj je bilo razne robe, ali uglavnom one neophodne za zimske dane (džemperi, hlače te puno dječjih skafanderića). Kasnije su stizale i ostale donacije s raznom robom, a tu su se našla i jedna dječja kolica. Na kraju mjeseca stigla je i veća količina posteljine, koja je naročito tražena.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok