MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Dječja osječka kreativna kućicaDječja osječka kreativna kućicaPoziv osječke Udruge Dokkica prenosimo u cijelosti:

Bliži nam se Festival učeničkih igrokaza "Pozor! Plivamo na sceni". Festival se tradicionalno održava već sedmu godinu zaredom u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku, a povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade (20.3.). Ove godine održat će se 19.3. (ponedjeljak), a okupit će 11 dramskih skupa iz 11 škola s područja Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Srijeda, 28. 02. 2018.

Dan ružičastih majica

Borba protiv vršnjačkog nasiljaBorba protiv vršnjačkog nasiljaOdlukom Sabora, od prošle godine na globalni Dan ružičastih majica / Pink Shirt Day istodobno se obilježava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. 

U Hrvatskoj se Pink Shirt Day obilježava od 2014. na poticaj đakovačkog Centra za edukaciju prevenciju nasilja (CEPN) i na njegov se poziv iz godine u godinu odaziva sve više škola te velik broj saborskih zastupnika, sportaša, glazbenika i drugih javnih osoba koji se u medijima posljednje srijede u veljači pojavljuju noseći ružičastu majicu podrške djeci žrtvama vršnjačkog nasilja.

(Opširnije: HRT – Radio Osijek)

Utorak, 27. 02. 2018.

Zavijani Beli Manastir

Beli Manastir - Dom zdravljaBeli Manastir - Dom zdravlja(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Za razliku od prošle nedjelje (25. II. 2018. godine; vidjeti ovdje), kad u Belom Manastiru i Baranji ne samo da snijega nije bilo, nego je bio lijep i sunčan dan, vrijeme se tokom noći na ponedjeljak, pa onda tokom cijelog ponedjeljka i noću na utorak, potpuno promijenilo pa smo dobili pravi zimski ugođaj. Reklo bi se: veljača – prevrtača!

Ponedjeljak, 26. 02. 2018.

Baranjske vremenske (ne)prilike

Beli Manastir - Dom zdravljaBeli Manastir - Dom zdravlja(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-sunce i ovdje-snijeg)

Proteklih dana Baranjci su bili začuđeni vremenskim prognozama i vremenskim izvještajima: te stiže ledeni val iz Sibira, te će temperatura biti -20, te je zavijana Autocesta Zagreb – Rijeka, te se vlakovi zaglavljuju u snijega na putu iz Splita u Zagreb, te u Delnicama ima metar i pol snijega, te je Mazin kod Gračaca tako odsječen od svijeta da specijalni stroj ni za 12 sati ne uspijeva očistiti put, iako pritom potroši 300 litara goriva...

Nedjelja, 25. 02. 2018.

Sunčani Beli Manastir

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Dok su neki dijelovi Hrvatske zatrpani snijeg (vidjeti ovdje: Autocesta Zagreb – Rijeka), a snijeg pada i tamo gdje je to rijetkost (u Dalmaciji), u Belom Manastiru i Baranji ne samo da snijega (gotovo) nema i ne pada, nego je danas lijep i sunčan, ali hladan dan.

2.d-razred učiteljice Mirte Pilić2.d-razred učiteljice Mirte PilićKrajem prvog i tokom drugog mjeseca 2018.godine u belomanastirskoj Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman", a u sklopu "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", održana je u svim drugim razredima prva radionica nenasilne komunikacije pod nazivom "Moj dijamant". Radionicu su sa svojim učenicima održale učiteljice Ljerka Đerfi (2.a), Melita Lesić (2.b), Mirela Elveđi (2.c) i Mirta Pilić (2.d).

Subota, 3. III. 2018. godineSubota, 3. III. 2018. godine

Četvrtak, 22. 02. 2018.

Poziv na koncert u Belom Manastiru

Organizator: Centar za kulturuOrganizator: Centar za kulturu

U emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija Banska kosa, koja je na programu bila u četvrtak, 14. XII. 2017. godine, s početkom u 17 sati, emitiran je razgovor novinarke Stane Nemet s Mirelom Kotromanović, dobitnicom "Nagrade volonterka godine" za 2017. godinu (o "Oazinim" volonterskim nagradama vidjeti ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje). Emisija je postavljena na YouTube pa je možete preslušati "klikanjem" na gornju sliku.

Međunarodni dan materinskoga jezikaMeđunarodni dan materinskoga jezikaOrganizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika. S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti. Nestanak bilo kojeg jezika predstavlja gubitak i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje. (Opširnije: hr-Wiki)

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

Socijalna pravda temeljna je vrijednost svakog društva. Dana 20. veljače / februara obilježavamo Međunarodni dan socijalne pravde!

Pridonesimo socijalno pravednom društvu u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ravnopravno sudjelovanje u svim aspektima života.

Svi zaslužujemo ista prava! Bez iznimke!

(Izvor: FB-stranica
Koalicija pozitivnih glasnika za
borbu protiv govora mržnje na internetu
)

Školska ulica - pogled prema juguŠkolska ulica - pogled prema jugu

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

Zaklada Zajednički put poziva zainteresirane na prezentaciju izazova u sklopu platforme Social Challenges. Prezentacija će se održati 22. II. 2018. godina u prostorijama Edukativno-istraživačkog centra za podizanje kvalitete života starijih osoba, Zagreb, Zvonimirova 17/2. kat. Tim koji uloži najviše truda i predstavi najbolje rješenje izazova ulazi u natjecanje za osvajanje 30.000 eura za ostvarivanje svoje ideje.

Kneževi Vinogradi, 3. III. 2018, 17 satiKneževi Vinogradi, 3. III. 2018, 17 satiPriča o dječaku Dorianu, kome su otkazali bubrezi pa mu je potrebna transplantacija, za koju njegovi roditelji nemaju novac, nastavlja se raznovrsnim humanitarnim akcijama udruga i pojedinaca širom Baranje, kako bi se ostvarila jedina Dorianova želja – da ima sretno i zdravo djetinjstvo.

Baranjska srpska nošnjaBaranjska srpska nošnjaBelomanastirski SKUD "Jovan Lazić" poziva zainteresirane građane na Reviju tradicionalnih nošnji "Nostalgija".

Revija će se održati u subotu, 24. II. 2018. godine, s početkom u 18 sati, u prostorijama Društva u Belom Manastiru, Ulica Imre Nagya 8.

Četvrtak, 15. 02. 2018.

Rad "Oazinog" šnajderaja (I/2018)

Jelena Opačić-MatijevićJelena Opačić-Matijević"Oazin" šnajderaj djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U njemu gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno prepravlja i krpi garderobu za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira.

Tokom prvog mjeseca 2018. godine gerontokrojačica je prekrojila i skratila jedne hlače, promijenila "zibzar" na jakni i skratila suknju. Osim toga, od košulja koje nisu podijeljene u "Oazinoj" burzi odjeće i obuće pravila je sjedalice za stolice, tzv. "stoličarke".

Ja sam na potezu...Ja sam na potezu...U srijedu, 14. II. 2018. godine, od 16 do 17 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje – II", održano je druženje sa štićenicima toga Doma. U akciji su učestvovale "Oazine" aktivistice Stela Fabijan i Jelena Opačić-Matijević te volonterke: Berta Gubić, Mara Bodlović, Margita Relić i Stela Stanojević.

U nedjelju, 18. II. 2018. godine, 18 satiU nedjelju, 18. II. 2018. godine, 18 sati

Jagodnjak, 18. II. 2018, 15 satiJagodnjak, 18. II. 2018, 15 satiU nedjelju, 18. II. 2018. godine, s početkom u 15 sati, u Jagodnjaku će se odigrati humanitarna nogometna utakmica između Nogometnog kluba Bratstvo iz Jagodnjaka i BSK-a iz Bijelog Brda. Utakmica se igra za pomoć pri liječenju djece Maše Čuvalo, Vasilija Sentivanca i Doriana Dvornića. Uprave klubova pozivaju sve ljude dobre volje da svojim dolaskom i novčanim prilogom pomognu pravim borcima Maši, Vasiliju i Dorianu.

"Bratstvo" i BSK za Mašu, Vasilija i Doriana!

Beli Manastir, Nastavno-sportska dvoranaBeli Manastir, Nastavno-sportska dvorana

Nedjelja, 11. 02. 2018.

Valentinovo u baranjskim lokalima

Bilje - "Kod Varge"Bilje - "Kod Varge"

Spaljivanje fašnikaSpaljivanje fašnika(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje; videozapisi ovdje i ovdje)

U subotu, 10. II. 2018. godine, s početkom u 12 sati, u Branjinom Vrhu održano je jedanaesto po redu "Pokladno jahanje", koje je organizirala Konjogojska udruga "Baranja". U jahanju su učestvovala 53 konja i jahača u narodnim nošnjama, koji su skupa s bušama i gostima – po starinskom običaju – obilazili postaje po selu. A na tim postajama dočekivali su ih ljubazni seoski domaćini sa stolovima prepunim raznih pića (vina, rakije i sokova), suhomesnatih proizvoda, sira i kolača.

Logo 'BaranjaMedije'Logo 'BaranjaMedije'Na svojoj fejsbukovskoj stranici, web-portal "BaranjaMedija" u prošloj, 2017. godini objavio je 1.058 članaka, što je prosječno 3 članka dnevno, potom 228 fotoalbuma s 15.805 fotografija (prosječno 69 fotografija po fotoalbumu) te 176 videozapisa u ukupnom trajanju preko osam sati.

Objavljenim fotografijama u fotoalbumima treba pribrojiti i fotografije objavljene uz članke, tako da je to preko 16.800 objavljenih fotografija. Urednik i jedini novinar tog web-portala Rajko Cicak u svom godišnjem izvještaju navodi i broj članaka po mjesecima: siječanj (68), veljača (61), ožujak (65), travanj (75), svibanj (88), lipanj (92), srpanj (83), kolovoz (45), rujan (82), listopad (126), studeni (148) i prosinac (193).

'Petlovački kugači''Petlovački kugači'U nedjelju, 11. II. 2018. godine, s početkom u 15 sati, u Petlovcu će se održati fašnička povorka pod imenom "Petlovački kugači" (a kugači su maškare!). Povorka će krenuti iz Nove ulice, potom će se kretati Ulicom Rade Končara do Doma kulture, a onda nastaviti do Crkve Našašća svetog Križa. Od crkve povorka će dalje ići do kraja te ulice, tu će se zadržati kraće vrijeme, okrenuti i vratiti do Doma kulture.

Pred domom će se u 16:30 sati pročitati šaljiva pjesma s osvrtom na prošlu godinu (zvana "vrabac"), a onda osuditi i spaliti fašnika. Dan će završiti veseljem u Domu kulture uz kuhane kobasice, krofne i kuhano vino. Tu manifestaciju, pod pokroviteljstvom Općine Petlovac, organizira Udruga žena "Fijolice" u suradnji s drugim petlovačkim udrugama.

Zaklada SagalicaZaklada SagalicaZaklada Slagalica u 2018. godini provodi program "Aktivni u zajednici" u okviru programske suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva. Zaklada će na području pet slavonskih županija provoditi aktivnosti razvoja društvenog kapitala te razvoja kulture davanja u općekorisne svrhe u lokalnim zajednicama.

Kako bismo utvrdili početno stanje, pripremili smo upitnik od 27 pitanja kojim želimo dobiti jasniji uvid u stanje društvenog kapitala na području Slavonije i Baranje. Upitnik je namijenjen svim dobnim, socijalnim i ekonomskim skupinama građana, a veći odaziv iz pojedine zajednice znači i vjerodostojnije nalaze.

Utorak, 06. 02. 2018.

Poziv na prosvjed u Zagrebu

Poziv na prosvjed u ZagrebuPoziv na prosvjed u Zagrebu

Betonska ulica, pogled prema Benzinskoj pumpiBetonska ulica, pogled prema Benzinskoj pumpi(Jučerašnji fotoalbum može se vidjeti ovdje)

U subotu ujutro, 3. II. 2017. godine, po tmurnom i maglovitom vremenu, na Beli Manastir stuštio se gusti snijeg (što se može i vidjeti u jučerašnjem fotoalbumu). Dan kasnije, u nedjelju ujutro, 4. II. 2017. godine, snijega još uvijek ima po krovovima i na zemlji, ali se Beli Manastir doslovce kupa na – suncu.

Betonska ulica u subotnje jutroBetonska ulica u subotnje jutro(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Radionica održana 16. I. 2018. godineRadionica održana 16. I. 2018. godineU mjesecu siječnju (januaru) 2018. godine, a prema projektu "Dostojanstveno starenje – II" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održane su tri likovno-kreativne radionice utorkom od 18 do 20 sati (16, 23. i 30. I.). Radionice je, kao i do sada, vodila Ana Jeličić u prisustvu korisnica koje, pored rada, očekuju i dobro druženje i dobru atmosferu.

Prazni ormari 'Oazine' burzePrazni ormari 'Oazine' burze"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku prvog mjeseca 2018. godine "Oazinoj" burzi roba je donirana 27 puta, a izdavana 47 puta.

Tokom mjeseca Burza je raspolagala s malom količinom odjeće i obuće. Ormari i kutije uglavnom su bili prazni jer kako bi se popunili, tako su se brzo i praznili. Socijalno ugrožene osobe tražile su odjeću i obuću za sve kategorije, a naročito je bila tražena odjeća i obuća za školsku djecu. Zato je Burza putem Facebooka molili građane za pomoć.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok