MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Srijeda, 31. 01. 2018.

Rad "Oazine" praonice (I/2018)

Sušenje veša u Društvenom centruSušenje veša u Društvenom centruU prvom mjesecu 2018. godine u "Oazinoj" besplatnoj praonici u belomanastirskom Društvenom centru roba se prala deset puta. "Oazina" praonica djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

"Oazinu" socijalnu uslugu besplatnog pranja sedam puta koristila je jedna socijalno ugrožena osoba, dva puta koristila se za potrebe "Oazine" burze odjeće i obuće te jedanput za potrebe Društvenog centra (ručnici i kuhinjske krpe!). Šest puta na perilici koristio se kratak program, jednom program od 60°C te tri puta program od 90°C.

Utorak, 30. 01. 2018.

Godišnja skupština "Alerge"

Gordana Jakopec, dr. med. Mirjana Marjanović, Mirela Kotromanović i Ksenija DimićGordana Jakopec, dr. med. Mirjana Marjanović, Mirela Kotromanović i Ksenija DimićU utorak, 30. I. 2018. godine, s početkom u 18 sati, u Nastavno-sportskoj dvorani u Belom Manastiru održana je redovna izvještajna godišnja skupština belomanastirske Udruge osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga". Skupštinom je predsjedavala predsjednica dr. med. Mirjana Marjanović, a na skupštini je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, koja je članica "Alerginog" Nadzornog odbora.

Vesna Nedić i Stana NemetVesna Nedić i Stana NemetU utorak, 30. I. 2018. godine, s početkom u 13 sati, novinarka Stana Nemet s belomanastirskog Radija Banska kosa snimila je u "Oazinom" uredu u belomanastirskom Društvenom centru razgovor s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić. Intervju će biti emitiran u stalnoj emisiji "Korak ka jednakosti" u četvrtak, 1. II. 2018. godine, s početkom u 17 sati, na frekvenciji 96,9 mHz.

2.b-razred učiteljice Melite Lesić2.b-razred učiteljice Melite LesićU ponedjeljak, 29. I. 2018. godine, u belomanastirskoj Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman", a u sklopu "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", učiteljica 2.b-razreda Melita Lesić provela je sa svojim učenicima prvu radionicu pod nazivom "Moj dijamant". U sljedeća četiri mjeseca u svakom od četiri druga razreda održat će se po četiri različite radionice.

Nedjelja, 28. 01. 2018.

Najava "Buša" u Mohaču

'Buše' u Mohaču od 8. do 13. II. 2018. godine'Buše' u Mohaču od 8. do 13. II. 2018. godine

Slaganje 'puzzle'Slaganje 'puzzle'U prvom mjesecu 2018. godine održane su samo dvije dječje radionice u sklopu "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", kojega financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Radionice se inače održavaju u zajedničkom prostoru Društvenog centra u uobičajenom terminu petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan.

U prva dva termina u siječnju (5. i 12. I.) radionice nisu održane zbog novogodišnjih praznika i zimskog školskog raspusta. Uobičajena je pojava da se djeca poslije malo duže pauze "ulijene" te ih bude jako malo na kasnijim radionicama te se poslije treba ponovo uhodavati.

Dorotea Fišer i Maja Gradinjan CentnerDorotea Fišer i Maja Gradinjan CentnerU četvrtak, 25. I. 2018. godine, s početkom u 17 sati, u osječkoj Ulici Otokara Keršovanija 33 održana je edukacija o zdravoj prehrani. To je bila jedna od aktivnosti projekta "Jesen života puna je boja", kojega provodi "Udruga za promicanje kvalitete života starijih osoba Klub 60+", u čijim je prostorijama edukacija i održana.

Vesna Nedić, Mirjana Herceg, Nikolina Zec i Marina PavičićVesna Nedić, Mirjana Herceg, Nikolina Zec i Marina PavičićU četvrtak, 25. I. 2018. godine, u prijepodnevnim satima, u prostorijama Ženske udruge "Izvor" iz Tenje održan je sastanak i kratka edukacija o prevenciji nasilja među djecom. Takva prevencija provodi se već nekoliko godina po baranjskim osnovnim školama kroz "Oazine" projekte koje su financirala razna ministarstva.

Jelena Opačić-Matijević (desno)Jelena Opačić-Matijević (desno)U "Glasu Slavonije" od 25. I. 2018. godine (str. 16) objavljen je članak belomanastirskog dopisnika Ivice Getta o tome da su dan ranije postavljene prepreke s obje strane Trga slobode, koje bi trebale "značiti kraj divljem prometovanju središnjim gradskim trgom". Uz članak, objavljene su i dvije fotografije. Obje su snimljene na sjevernoj strani Trga slobode, između Gradske knjižnice i "Konzuma".

Aktivistica Ana Jeličić i 'Oazina' korisnicaAktivistica Ana Jeličić i 'Oazina' korisnicaPrvog radnog dana u novoj, 2018. godini "Oaza" je nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim osobama Belog Manastira i prigradskih naselja, tada financiranu sredstvima Ministarstva za demografija, obitelj, mlade i socijalnu politiku. No, kao što smo već izvijestili (pogledati ovdje), ne zadugo – samo do srijede, 10. siječnja. Tada je, naime, nakon punih sedam godina ponestalo financijskih sredstava za nastavak te socijalne usluge.

Nekad poznata slastičarnica u centru Belog ManastiraNekad poznata slastičarnica u centru Belog ManastiraNa belomanastirskom Trgu slobode, na potezu od Ljepotice prema Autobusnoj stanici, kao prvi u nizu već gotovo 20 godina nalazi se kiosk Zdravljaka "Kod Slatkog". Rijetki su Belomanastirci koji kod Slatkoga nikada nisu kupili sladoled ili neku drugu (po)slasticu.

Ponedjeljak, 22. 01. 2018.

Beljska Vinceška 2018.

Zalijevanje čokota vinomZalijevanje čokota vinomU ponedjeljak, 22. I. 2018. godine, "Belje" je proslavu blagdana Svetog Vinka, popularnu baranjsku Vincešku, treći put zaredom organiziralo kod nove Vinarije, jedne od najmodernijih u ovom dijelu Europe, smještene u samom srcu Baranjskog vinogorja. Nekoliko stotina gostiju iz cijele regije uživalo je u vrhunskim beljskim vinima, vinogradarskom grahu i beljskim delicijama te u tamburaškoj svirci i prelijepom pogledu.

Beljska Mljekara u centru Belog ManastiraBeljska Mljekara u centru Belog Manastira

Četvrtak, 18. 01. 2018.

Poziv na Noć u Muzeju Slavonije

Osijek, 26. I. 2018, 18-21 satOsijek, 26. I. 2018, 18-21 sat

Kliknite na faksimil za veći formatKliknite na faksimil za veći format

Prije osam godina, 13. I. 2010. (kako piše u Registru udruga RH), održana je osnivačka skupština belomanastirske umirovljeničke udruge nazvane "Matica umirovljenika Grada Beli Manastir" (skraćenog imena MUH Beli Manastir).

U Registar udruga RH upisana je s datumom 27. I. 2010. godine, a od 27. III. 2014. "predsjednik" i "dopredsjednica" su Katica Ničin i Kata Čanadić, dok je od 25. IV. 2014. "tajnik" je Ružica Joh. Prvi predsjednik bio je Josip Mezga, a dopredsjednik Josip Bartolić.

Kratak članak o osnivanju te udruge objavljen je u "Glasu Slavonije" od 16. siječnja 2010. godine.

Beli Manastir, Nastavno-sportska dvorana, 20. I. 2018, 19 satiBeli Manastir, Nastavno-sportska dvorana, 20. I. 2018, 19 satiCentar za kulturu Grada Belog Manastira i HKUD Beli Manastir organiziraju svečani koncert KUD-a "Preporod" iz Dugog Sela, koji će biti održan u subotu, 20. I. 2018. godine, od 19 do 21 sat u Nastavno-sportskoj dvorani u Belom Manastiru. U programu će sudjelovati i domaća društva: SKUD "Jovan Lazić" Beli Manastir, MKU "Pélmonostor" Beli Manastir i HKUD Beli Manastir.

'Hrvatska  volontira' (27. V. 2017): 'Oazini' volonteri na djelu'Hrvatska volontira' (27. V. 2017): 'Oazini' volonteri na djeluVeć niz godina u Belom Manastiru, u Društvenom centru, djeluje "Oazin" volonterski centar (OVC), koji iza sebe ima još jednu uspješnu godinu. Voditeljica, koordinatori volontera i volonteri svojim su zalaganjem i trudom, kroz razne akcije, doprinijeli našoj ljepšoj i humanijoj svakidašnjici. Kroz 49 volonterskih akcija i 591 volonterski sat, 52 volontera uljepšali su naš Grad, razveseljavali stare i nemoćne, podučavali recikliranju najmlađe, pomagali potrebite...

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

U 12. mjesecu 2017. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su dvije likovno-kreativnih radionica za žene ponedjeljkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Na njima je bilo 11 odnosno 12 korisnica, a održane su 4. i 11. XII. u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje – II", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Predstavnici belomanastirskih udrugaPredstavnici belomanastirskih udruga(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Grad Beli Manastir objavio je 3. I. 2018. godine natječaj za financiranje projekata i/ili programa udruga iz područja kulture, socijalne zaštite i razvoja gospodarskih djelatnosti, a koji je otvoren sve do 4. II. 2018. godine (taj natječaj nije namijenjen sportskim udrugama, koje će se financirati preko Zajednice športskih udruga).

Zapuštena kuća u kojoj živi jedan korisnik toplih obrokaZapuštena kuća u kojoj živi jedan korisnik toplih obroka(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje)

Od 1. rujna (IX) 2011. godine Mirovna grupa Oaza kontinuirano provodi socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka svojim ugroženim sugrađanima (vidjeti ovdje). Sve je zapravo počelo godinu dana ranije tromjesečnim pilot-projektom (X-XII. 2010) "Dostava besplatnih toplih obroka", kojega je u cijelosti financirao Grad Beli Manastir (vidjeti ovdje).

'Oazin' projekt 'Nasilje baš nije fer''Oazin' projekt 'Nasilje baš nije fer'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U mjesecu prosincu 2017. godine dječje radionice održavane se u sklopu "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", kojega financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Održavaju se u zajedničkom prostoru Društvenog centra u uobičajenom terminu petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan.

Tokom mjeseca održane su tri radionice i to ovim redom i s ovim aktivnostima.

Besplatni 'Oazin' šnajderajBesplatni 'Oazin' šnajderaj"Oazin" šnajderaj djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U njemu gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno prepravlja i krpi garderobu za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira.

Tokom dvanaestog mjeseca 2017. godine prekrajale su se hlače i suknje, skraćivale hlače za starije osobe i krpila odjeća donirana "Oazinoj" burzi odjeće i obuće. Starije osobe kojima se besplatno prepravljala garderoba izuzetno su zahvalne na toj usluzi. A kako i ne bi bile zahvalne kad nakon toga još uvijek mogu nositi garderobu iz "mlađih dana", čija im veličina ktome još i – odgovara.

Gužva u internet-klubu petkom prije dječje radioniceGužva u internet-klubu petkom prije dječje radioniceI u posljednjem, dvanaestom mjesecu 2017. godine "Oazin" internet-klub radio je svakog radnog dana od 8 do 20 sati na istom mjestu kao i do sada: u belomanastirskom Društvenom centru, na adresi Ulica J. Antala 3. Korisnicima na raspolaganju stoji 10 kompjutera, s kojih mogu pristupati internetu ili ih koristiti za neke svoje potrebe, uključujući i štampanje tekstova i dokumenata, uz minimalnu naknadu troškova.

Pješački most preko DravePješački most preko Drave(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

(Opširnije: Wikipedia)

Traži se topla odjeća i obućaTraži se topla odjeća i obuća"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku 12. mjeseca 2017. godine "Oazinoj" burzi roba je donirana 19 puta, a izdavana 25 puta.

Tokom tog mjeseca Burza je raspolagala s veoma malo odjeće i obuće, a potražnja baranjskih socijalno ugroženih osoba bila je velika, pogotovo za toplom odjećom i obućom (zimske jakne, džemperi, zimska obuća i sl.). Da bi se bar malo popunile Burzine zalihe, preko Facebooka objavljen je apel donatorima da – ukoliko su u mogućnosti – u Burzu donesu robu koja im više nije potrebna.

Ana Jeličić: Snađi se kad korisnik nije kod kućeAna Jeličić: Snađi se kad korisnik nije kod kuće(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nakon božićnog prijema, održanog u Etnološkom centru baranjske baštine 4. I. 2018. godine u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru, ostalo je dovoljno hrane za pripremu jednog dodatnog obroka za 32 "Oazina" korisnika, koliko ih trenutno prima besplatni topli obrok.

Čije li su to bake?Čije li su to bake?(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 4. I. 2018. godine, s početkom u 18 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine, Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru, a povodom novogodišnjih i božićnih praznika, i ove je godine priredilo veoma posjećeni prijem, praćen bogatim posnim domjenkom.

Prolaz između Trga slobode i Ulice Alojzija StepincaProlaz između Trga slobode i Ulice Alojzija Stepinca(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kratka fotošetnja belomanastirskim Trgom slobode i okolnim ulicama pokazala je da su neki Belomanastirci i neki prolaznici kroz Beli Manastir iz stare godine u novu prenijeli i stari, ružni "običaj" da ono što im više ne treba bacaju na – ulicu. Najčešće su to iskorištene papirne maramice, kutije od cigareta, računi iz trgovina, papirne kese za pecivo i – naravno – opušci. Dokle tako?

Dobrovoljnim davanjem krvi spašavaju se ljudski životiDobrovoljnim davanjem krvi spašavaju se ljudski životiU četvrtak, 4. I. 2018. godine, od 9 d o13 sati, u prostorijama Crvenog križa Beli Manastir uspješno je provedena prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi u Baranji, a proveo ju je trasfuzijski tim Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek. Akciji se odazvalo 56 davatelja, od kojih su 48 bili muškarci, a osam žene.

Četvrtak, 04. 01. 2018.

600 brojeva riječkog "Feniksa"

Enigmatski magazin 'Feniks'Enigmatski magazin 'Feniks'U četvrtak, 4. I. 2018. godine, objavljen je 600. broj riječkog enigmatskog magazina "Feniks", koji izlazi svakih četrnaest dana. Prvi broj objavljen je 22. XII. 1994. tako da je krajem prošle, 2017. godine "Feniks" proslavio 23. rođendan.

Riječki Bjelovarčanin Pero Galogaža, glavni urednik "Feniksa" od prvog broja i predsjednik Hrvatskog zagonetačkog saveza, usto i veliki ljubitelj Baranje i baranjskih vina, predložio je i pomogao da se 33. SOZAH (Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske) održi u – Belom Manastiru.

Susret je, u organizaciji Mirovne grupe Oaza, stvarno i održan u belomanastirskom Hotela Patria od 22. do 24. IX. 2017. godine, uz učešće 81 osobe s područja bivše države. Opširan članak može se pročitati ovdje.

Čestitke za Božić i Novu godinuČestitke za Božić i Novu godinuU mjesecu prosincu 2017. godine, a prema projektu "Dostojanstveno starenje – II" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održane su dvije likovno-kreativne radionice utorkom od 18 do 20 sati (5. i 12. XII.). Radionice je vodila "Oazina" aktivistica Ana Jeličić. Bilo ih je manje nego prethodnih mjeseci, a razlog su blagdani i druga događanja, no to nije omelo korisnice da se iskažu svojim umijećem.

Vanredni topli obrok u 12. mjesecu 2017. godineVanredni topli obrok u 12. mjesecu 2017. godineU mjesecu prosincu 2017. godine "Oazina" socijalna usluga dostava besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim osobama Belog Manastira i prigradskih naselja, financirana sredstvima Ministarstva za demografija, obitelj, mlade i socijalnu politiku, provođena je uobičajeno. Kao što smo već izvještavali, ona se provodi sedam godina u korist i na dobrobit svih uključenih osoba, kojih trenutno ima 32. Uglavnom su to starije, bolesne, radno nesposobne osobe, primatelji socijalne skrbi ili minimalne mirovine.

'Oazina' aktivistica Ana Jeličić'Oazina' aktivistica Ana JeličićU toku posljednjeg mjeseca u 2017. godini u "Oazinoj" besplatnoj praonici u belomanastirskom Društvenom centru roba se prala šest puta. "Oazina" praonica djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

"Oazinu" socijalnu uslugu besplatnog pranja četiri puta koristila je jedna socijalno ugrožena osoba. Jednom je veš opran i stavljen na sušenje za potrebe Društvenog centra (ručnici i kuhinjske krpe!) te jednom za potrebe "Oazine" burze odjeće i obuće, a prala se donirana posteljina.

Napomena: Ovaj video postavljen je na FB-stranicu BaranjaMedije. Ako se umjesto slike iz Doma i naslova "Novogodišnji ples u Domu" pojavi poruka "Videozapis je nedostupan", potrebno je prethodno se prijaviti na Facebook.

(Snimio Rajko Cicak tri sata prije ponoći)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok