MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Subota, 30. 09. 2017.

33. SOZAH u "Kvizorami" (6)

'Kvizorama' broj 1330'Kvizorama' broj 1330Na 33. SOZAH-u, održanom u Belom Manastiru od 22. do 24. IX. 2017. godine, bila je gotovo cijela redakcija zagrebačke "hrvatske zagonetačke revije" "Kvizorame": glavni urednik Boris Nazansky sa suprugom Sarom, zamjenik glavnog urednika Ranko Skopal te urednici Ivan Hrgović i Vladimir Kutnjak.

Već u broju 1330 od 30. IX. 2017. godine, u "Uredničkoj riječi" Borisa Nazanskog, koja se objavljuje na trećoj stranici, otisnut je prvi tekst o SOZAH-u. Bit će ih još...

Baranjski načelnici na FišijadiBaranjski načelnici na Fišijadi(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 29. IX. 2017. godine, u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji", održana je već tradicionalna Belomanastirska fišijada, koja je sigurno bila među najvećima u Hrvatskoj. Za kuhanje se prijavilo čak 150 kuhara, a budući da su organizatori u nekoliko kotlića kuhali riblji paprikaš za goste, u središtu grada gorjelo je gotovo 160 vatri.

Članak na web-portalu 'Novosti'Članak na web-portalu 'Novosti'U zagrebačkom tjedniku "Novosti" broj 928, koji je objavljen 29. IX. 2017. godine, na cijeloj sedmoj stranici dodatka "Kronika", objavljen je članak s naslovom "Međunarodna odgonetka – zagonetka" o 33. Susretu odgonetača i zagonetača Hrvatske, održanom od 22. do 24. rujna (septembra) iste godine u Belom Manastiru. Taj članak, u proširenom obliku i uz brojne ilustracije, objavljen je i na ovoj web-stranici.

Članak iz "Novosti" objavljen je i na web-portalu "Novosti" dva dana ranije, s datumom 27. IX. 2017. I u novinama i na web-portalu kao ilustracija objavljena je grupna fotografija učesnika 33. SOZAH-a, snimljena na Batinskom spomeniku.

Projekt 'Dostojanstveno starenje - II'Projekt 'Dostojanstveno starenje - II'Od 5. do 28. IX. 2017. godine, svakog utorka i četvrtka, u "Oazinom" internet-klubu održavala se osnovna informatička obuka za osobe iznad 60 godina. Obuku je držao inženjer informatike i "Oazin" web-dizajner Neno Radić, a pohađalo ju je pet polaznika. Obuku su uspješno završili Mara Bodlović, Zorica Drgalić, Ljubomir Jeličić, Matija Pap i Savica Tot.

'Feniks' broj 593'Feniks' broj 59333. Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH), koji je u organizaciji Mirovne grupe Oaza održan od 22. do 24. IX. 2017. godine u Hotelu Patria u Belom Manastiru, bio je posvećen prerano preminulom križaljkašu Mladenu Đurđeviću (1944-2004) iz Darde. Tim povodom organizatori SOZAH-a raspisali su dopisni sastavljački natječaj pod imenom 1. Memorijal Mladena Đurđevića (MMĐ), čiji su rezultati objavljeni na svečanoj večeri u subotu (23. IX. 2017).

Riječki enigmatski magazin "Feniks", u svom 593. broju od 28. rujna 2017. godine, objavio je na 4. stranici rezultate tog memorijala. U toj objavi nabrojani su samo autori plasirani od 1. do 10. mjesta.

VAZAK, VaraždinVAZAK, VaraždinNa 33. SOZAH, održan u Belom Manastiru od 22. do 24. IX. 2017. godine, došlo je i pet članova VAZAK-a, Varaždinskog zagonetačkog kluba: Ivan Čotić (iz Mihovljana), Darko Galić (Varaždin), Mladen Markobašić (Zagreb), Jelena Milak s mužem Vladimirom (Martijanec) i Miroslav Sabolčec (Nedelišće).

Tim povodom predsjednik VAZAK-a Ivan Čotić objavio je na VAZAK-ovoj web-stranici tri priloga:

  1. Ivan Čotić: "33. SOZAH, Beli Manastir, 22.-24. rujna, 2017." (23. IX. 2017)
  2. Ivan Čotić: "33. SOZAH – Rezultati natjecanja" (27. IX. 2017)
  3. Ivan Čotić: "33. SOZAH – nedjelja 24.09.2017." (27. IX. 2017)
Utorak, 26. 09. 2017.

"Oazine" pripreme za 33. SOZAH

'Oazina' kreativka Ana Jeličić, učesnica 33. SOZAH-a'Oazina' kreativka Ana Jeličić, učesnica 33. SOZAH-aU danima uoči održavanja 33. SOZAH-a, odnosno 33. Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske – koji je održan u Belom Manastiru od 22. do 24. IX. 2017. godine – u prostorijama Mirovne grupe Oaza, koja je bila organizator toga skupa, bilo je živo i napeto, a sve u želji da se nešto ne propusti uraditi ili pripremiti.

Ponedjeljak, 25. 09. 2017.

Najava "Festivala bundeva" u Belišću

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

Udruga Zvono i Turistička zajednica Grada Belišća organiziraju 11. Festival bundeva, koji će se održati u Belišću u petak, 6. X., s početkom u 18 sati, i u subotu, 7. X. 2017. godine, s početkom u 9 sati. Festival bundeva organizira se u svrhu promoviranja socijalnog poduzetništva, kućne radinosti, održivog razvoja i socijalne kohezije.

Na Festivalu se prezentiraju proizvodi domaće proizvodnje – hrana i piće, zimnica, pića i slastice od bundeve, bučinog ulja, ljekovito i začinsko bilje, prirodna kozmetika te ostali proizvodi od prirodnih materijala i sve drugo što je povezano s očuvanjem tradicije i tradicijskih zanata.

Od petka do nedjelje, 22-24. IX. 2017. godine, u belomanastirskom Hotelu Patria održan je 33. Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske, poznatiji pod kraticom SOZAH. Susret su, uz podršku predsjednika Zagonetačkog saveza Hrvatske Pere Galogaže, organizirali belomanastirska Mirovna grupa Oaza ("Oazin" doprinos opisan je ovdje) i Zagonetački klub "Osijek", također poznatiji po skraćenom imenu "Zakos". Taj skup, na kome je učestvovao 81 enigmatičar i poštovalac enigmatike, ne samo da je najveći enigmatski skup održan u novije vrijeme u Hrvatskoj, nego je na njemu u vrlo respektabilnom broju bilo učesnika i iz drugih zemalja.

U subotu poslijepodne, 23. IX. 2017. godine, za vrijeme natjecanja u rješavanju zagonetaka, u belomanastirski Hotel Patria stigao je snimatelj Slavonske televizije Antonio Talaja, koji je "uzeo" izjavu Jovana Nedića, jednog od organizatora 33. SOZAH-a, i snimio takmičare u rješavanju zagonetaka.

Dragana Nikolić i Ana Jeličić na 'Oazinom' štanduDragana Nikolić i Ana Jeličić na 'Oazinom' štanduMjesec kolovoz 2017. godine bio je peti, ujedno i posljednji, mjesec otkad je u Mirovnoj grupi Oaza bila zaposlena Dragana Nikolić iz Belog Manastira kao projektna asistentica na provođenju "Oazinih" projekata, inače učiteljica po zanimanju. U devetom mjesecu počela je raditi na određeno u Osnovnoj školi Lug. Evo što je radila tokom osmog mjeseca u "Oazi".

  • Svakodnevno je odrađivala tzv. press clipping, koji uključuje članke, fotografije i videozapise na "Oazinoj", kao i na drugim web-stranicama i novinama.
  • Prisustvovala je završnom sastanku "Oazinih" zaposlenica koje čine projektni tim za projekt "Tolerancija – DA, nasilje – NE", na kome je bila i učiteljica Sofija Petrović, vanjska suradnica na projektu i trenerica.
  • Pratila je i vodila evidenciju objava na facebook-stranici "Oazine burze odjeće i obuće.
  • Izrađivala je različite tablice za potrebe projekata, sadašnjih i budućih.
  • Zamjenjujući "Oazinu" fizioterapeutkinju Antoniju Papak, tjedan dana (ponedjeljak, srijeda i petak) u kolovozu (od 14. do 18) vodila je medicinsku gimnastiku za starije korisnice kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji" te vodila brigu o potpisnim listama i ostaloj papirologiji. Kroz isti projekt volontirala je na druženju sa štićenicima belomanastirskog Doma za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce".
  • Također je napravila evaluaciju i završni izvještaj gimnastike za projekt "Dostojanstveno starenje – II".
  • Išla je i na izlet u brdo iznad Belog Manastira, u OPG Dobrovac, koji je organizirala Mirovna grupa Oaza za osobe starije od 60 godina. Izlet je organiziran u okviru projekta "Dostojanstveno starenje – II".
  • Zajedno s projekt-koordinatoricom i ostalim članovima tima osmišljavala je i pripremala materijale za dječju radionicu, brinula o potpisnim listama i bila zadužena za pripremu osvježenja te fotografiranje. Pisala je članke i pozive za "Oazinu" web-stranicu.
  • Pazila je na rad "Oazinog" internet-kluba i evidentirala korisnike. Pomagala je u "Oazinoj" burzi odjeće i obuće (zaprimala, slagala, izdavala robu) te ispunjavala potrebne obrasce. Prema potrebi u "Oazinoj" praonici prala i je "kačila" veš "Oazinih" korisnica.
  • Prisustvovala je sajmu Baranja CreArt, održanom u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, zajedno s "Oazinom" aktivisticom Anom Jeličić. Izlagale su na štandu različite ukrasne predmete izrađene od reciklažnih materijala te su imale i dječju radionicu oslikavanja maski, kojoj su se sa zadovoljstvom pridružili i pojedini odrasli.
  • Mirovna grupa Oaza prisustvovala je i stručnom usavršavanju učitelja hrvatskog jezika Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine. "Oazine" aktivistice Ana Jeličić i Dragana Nikolić tamo su izložile ručno izrađene baranjske suvenire, koje su izradile korisnice likovno-kreativnih radionica ponedjeljkom i utorkom.
  • Fotografirala je sve aktivnosti i pisano ih dokumentirala, skenirala različite dokumente. Neke aktivnosti je popratila i pisanjem članka o njima. Skupljala je podatke za nove projekte te ih sažimala.
  • Brinula se o potpisnim listama za starije osobe koje besplatno čitaju novina i imaju pravo na besplatan internet. Fotografirala je druženja starijih osoba u "Oazinim" prostorijama te ih evidentirala.
Petak, 22. 09. 2017.

33. SOZAH – prvi dan

Enigmatičari u Etnološkom centruEnigmatičari u Etnološkom centru(Fotoalbumi: Doček-gostiju, posjet-Etnološkom-centru)

Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira, u razdoblju od 22. do 24. IX. 2017. godine, bila je domaćin 33. Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske, poznatijeg pod skraćenim imenom SOZAH. Skup je bio međunarodnog karaktera sa sudionicima iz šest zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Njemačke. Mjesto održavanja bio je belomanastirski Hotel Patria.

Petak, 22. 09. 2017.

Danas počinje 33. SOZAH

Autor Slavko PerkovićAutor Slavko Perković

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

U četvrtak, 21. IX. 2017. godine, prijateljskom nogometnom utakmicom s Nogometnim klubom BSK iz Bijelog Brda (članom 3. HNL Istok) te prigodnim programom i uručenjem priznanja zaslužnima, obilježena je 90. godišnjica osnivanja i djelovanja prvo ŠK "Sokola" (osnovanog u proljeće 1927. godine), pa "Nevena" (od 1941) i na koncu NK "Bratstva" Jagodnjak (od 1946).

Nedjelja, 17. 09. 2017.

Omaž Mladenu Đurđeviću

33. Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH), koji će se održati od 22. do 24. IX. 2017. godine u Hotelu Patria u Belom Manastiru, posvećen je prerano preminulom križaljkašu Mladenu Đurđeviću (1944-2004) iz Darde. Tim povodom organizatori SOZAH-a raspisali su dopisni sastavljački natječaj pod imenom 1. Memorijal Mladena Đurđevića (MMĐ), čiji će rezultati biti objavljeni upravo na SOZAH-u u Belom Manastiru.

Vezano za SOZAH i Memorijal, riječki enigmatski magazin "Feniks", u svom 592. broju od 14. rujna 2017. godine, objavio je na 4. stranici Mladenovu biografiju.

Logo 33. SOZAH-aLogo 33. SOZAH-a(Fotoalbum: Hotel Patria)

U Hotelu Patria u Belom Manastiru,od 22. do 24. IX. 2017. godine (petak – nedjelja), održat će se 33. Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH). Uz podršku Hrvatskog zagonetačkog saveza, tehnički organizator SOZAH-a bit će belomanastirska Mirovna grupa Oaza. Enigmatska natjecanja u sastavljanju i rješavanju zagonetaka pripremit će i provesti Zagonetački klub "Osijek" ("Zakos"), dok će natjecanje u rješavanju logičkih zadataka pripremiti i provesti Valter Kvalić, glavni urednik časopisa "Logo".

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

Centar za kulturu Grada Belog Manastira organizira kazališnu predstavu "Ko bajagi donijela me roda", u kojoj glumi Zijah Sokolović.

Sedamdesetak minuta urnebesne zabave bit će odigrani 21. IX. 2017. (četvrtak), u 19.00 sati, u kinodvorani u Belom Manastiru. Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti svakog radnog dana od 9 do 14 sati, sat vremena prije početka predstave ili rezervirati na telefon 031-701-214.

Volonterke Stela Stanojević i Mara BodlovićVolonterke Stela Stanojević i Mara BodlovićU srijedu, 13. IX. 2017. godine, od 16 do 17 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje – II", održano je druženje sa štićenicima toga Doma, a s ciljem da ih se malo razveseli i da im se uljepša dan. U akciji su učestvovale "Oazine" aktivistice Stela Fabijan i Jelena Opačić-Matijević te četiri volonterke: Anica Frič, Mara Bodlović, Snežana Kapular i Stela Stanojević.

Srijeda, 13. 09. 2017.

Pozivnica na "Jesen u Baranji"

Smotra - fišijada - maratonSmotra - fišijada - maraton

Utorak, 12. 09. 2017.

Predavanje o zdravlju

Veselinka Kastratović, Udruga 'JA KA'Veselinka Kastratović, Udruga 'JA KA'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 12. IX. 2017. godine, s početkom u 18, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održano je predavanje o zdravlju na temu "Kako prepoznati da nešto nije u redu s našim reproduktivnim organima". Predavanje je održala Veselinka Kastratović, predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA" Osijek.

Ponedjeljak, 11. 09. 2017.

"Oazine" dječje radionice (VIII/2017)

Dječja radionica na 'friškom' zrakuDječja radionica na 'friškom' zraku(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U osmom mjesecu 2017. godine održane su tri "Oazine" dječje kreativne radionice u sklopu projekta "Nenasilje je baš fora", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Održavane su u zajedničkom prostoru Društvenog centra u uobičajenom terminu petkom od 18 do 20 sati, a vodila ih je Stela Fabijan.

Nedjelja, 10. 09. 2017.

Najava Petlovačke fišijade

Petlovac, 15. IX. 2017. (petak)Petlovac, 15. IX. 2017. (petak)

Jelena Opačiuć-Matijević: novi tabureiJelena Opačiuć-Matijević: novi tabureiU "Oazinom" šnajderaju, koji djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević reciklira robu iz "Oazine" burze odjeće i obuće koju nitko neće te besplatno prepravlja i krpi garderobu za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira.

Udruga 'JA KA' OsijekUdruga 'JA KA' OsijekMirovna grupa Oaza organizira predavanje na temu "Kako prepoznati da nešto nije u redu s našim reproduktivnim organima", koje će održati Veselinka Kastratović, predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA" Osijek. Predavanje će se održati u utorak, 12. IX. 2017. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra (Ulica J. Antala 3), s početkom u 18 sati.

Ulaz slobodan i poželjan.

Informatička obuka za osobe starije od 60 godinaInformatička obuka za osobe starije od 60 godinaU utorak, 5. IX. 2017. godine, u "Oazinom" internet-klubu održani su prvi sati besplatne osnovne informatičke obuke za osobe starije od 60 godina, koju je upisalo četvero Baranjaca. Obuku drži inženjer informatike i "Oazin" web-dizajner Neno Radić.

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format U ponedjeljak, 11. IX. 2017. godine, s početkom u 20 sati, belomanastirski Centar za kulturu organizira u kinodvorani gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka s dramom "Zoološka priča". Predstavu Edwarda Albeea režirao je Miroslav Čabraja, a glume Vladimir Tintor i Aleksandar Bogdanović.

"Predstava pokušava dati odgovore na pitanja kako to da se u svom stvaralaštvu više ne osjećamo dobro i bježimo od njega, zašto se osjećamo isprazno, zašto je sve dosadno i besmisleno te zašto za sve spomenuto nema opipljivog rješenja, kada smo se ne tako davno rađali kao slobodne duše, kreativne u svakom smislu, stvaralački nastrojeni i uvjereni u napredak i boljitak svijeta u kojem živimo, uživajući u radu koji nas je ispunjavao..."

Četvrtak, 07. 09. 2017.

Rad "Oazine" praonice (VIII/2017)

'Oazina' fizioterapeutkinja Antonija Papak posluje oko veša'Oazina' fizioterapeutkinja Antonija Papak posluje oko vešaU toku osmog mjeseca 2017. godine u "Oazinoj" besplatnoj praonici u belomanastirskom Društvenom centru veš se prao 13 puta. "Oazina" praonica djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Srijeda, 06. 09. 2017.

Druženje starijih kod bake Zore

Marica Gospođić i Zora PanićMarica Gospođić i Zora PanićU srijedu, 6. IX. 2017. godine, u okviru projekta "Dostojanstveno starenje – II", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održano je druženje starijih osoba kod bake Zore Panić u Belom Manastiru. U posjet su joj došle Marica Gospođić i "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak.

Bilje, nogometno igrališteBilje, nogometno igralište

'Oazine' kreativke na radionici od 1. VIII. 2017. godine'Oazine' kreativke na radionici od 1. VIII. 2017. godine(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U mjesecu kolovozu 2017. godine, prema projektu "Dostojanstveno starenje – II" Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održane su četiri likovno-kreativne radionice utorkom od 18 do 20 sati. Radionicama, koje je vodila "Oazina" aktivistica Ana Jeličić, prisustvovao je veći broj uglavnom već poznatih korisnica, kojima takav način druženja odgovara.

'Oazine' kreativke na radionici od 14. VIII. 2017. godine'Oazine' kreativke na radionici od 14. VIII. 2017. godineU osmom mjesecu 2017. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su dvije likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom od 18 do 20 sati pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević (7. VIII. i 14. VIII.), na kojima je bilo šest odnosno devet korisnica.

Vježbanje u zajedničkom prostoru Društvenog centraVježbanje u zajedničkom prostoru Društvenog centraU mjesecu kolovozu 2017. godine "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak održavala je besplatnu medicinsku gimnastiku u zajedničkom prostoru Društvenog centra, u Ulici J. Antala 3, a u sklopu projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji". Usto posjećivala je devet baka, kojima je pružala fizioterapeutske usluge, ovisno o njihovim zdravstvenim problemima.

Jedan od primatelja toplog obrokaJedan od primatelja toplog obrokaU mjesecu kolovozu 2017. godine nastavljena je dostava besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim osobama iz Belog Manastira i prigradskih naselja. Dostavu besplatnih toplih obroka financira Ministarstvo za demografija, obitelj, mlade i socijalnu politiku i njome su trenutno obuhvaćena 32 "Oazina" korisnika. Većina korisnika su starije, bolesne ili radno nesposobne osobe.

Dječja odjećaDječja odjeća"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku osmom mjesecu 2017. godine Burza je imala neuobičajeno mnogo posla zahvaljujući raznim donacijama, a dječje robe bilo je najviše.

Radilo se o većim količinama odjeće za bebe, koju je trebalo razvrstavati u za to pripremljene kutije s naznakom za muško ili žensko. Tokom mjeseca stigla je i donacija u kojoj su, između ostalog, bile i oprema za bebe (dječja kolica, autosjedalica i sl.) te igračke, koje su "nestale" najbrže. Krajem mjeseca dječju odjeću donirala je i jedna trgovina, a jedan donator donio je punu kutiju plišanaca.

Puškaš kod Topolja, 10. IX. 2017. godinePuškaš kod Topolja, 10. IX. 2017. godine

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok