MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Četvrtak, 31. 08. 2017.

Kreativna radionica u Jagodnjaku

Izrada narukvica prijateljstvaIzrada narukvica prijateljstva(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Oaza i ovdje-Sretne i spretne)

U četvrtak, 31. VIII. 2017. godine, s početkom u 19 sati, Mirovna grupa "Oaza" održala je kreativnu radionicu u jagodnjačkom Domu kulture s članicama Udruge žena "Sretne i spretne", predvođenima predsjednicom Radmilom Stojković. Radionicu prema projektu "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, vodila je Ana Jeličić u prisustvu "Oazine" projekt-koordinatorice Vesne Nedić, koja se prigodnim riječima obratila članicama nedavne osnovane udruge, dala im podršku i ponudila pomoć u daljem radu.

Dragana Nikolić i Ana JeličićDragana Nikolić i Ana Jeličić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 29. VIII. 2017. godine, s početkom u 9:30 sati, održano je stručno usavršavanje profesora hrvatskog jezika iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Tema skupa bila je Odgoj i obrazovanje učenika s posebnim potrebama – daroviti. Prvi dio stručnog skupa održan je u Etnološkom centru baranjske baštine u belomanastirskoj Ulici kralja Tomislava 70, a drugi dio u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir u Školskoj ulici 3.

Glazbena večer u Restoranu PanonGlazbena večer u Restoranu PanonIako se kupališna sezona polako bliži svome kraju, događanja na SRC-u Kneževi Vinogradi i dalje se nastavljaju. Za sve ljubitelje dobre zabave, Restoran Panon priprema pravu glazbenu poslasticu.

U petak, 1. rujna 2017. godine, s početkom u 21 sat, održat će se "Glazbena večer uz Džuboks bend" iz Osijeka. Osim vrhunske glazbe, gosti će moći uživati i u ponudi craft-piva i koktela.

Kopački rit, 1. IX. 2017, 17:30 satiKopački rit, 1. IX. 2017, 17:30 sati

Dječja radionica oslikavanja maskiDječja radionica oslikavanja maski(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 26. VIII. 2017. godine, s početkom u 19 sati, održan je u Etnološkom centru baranjske baštine sajam kreativnosti i umjetnosti pod imenom Baranja CreArt, a u sklopu Belomanastirskog ljeta mladih. Na Sajmu je svoju kreativnost pokazalo desetak udruga i pojedinaca. Moglo se vidjeti različitog nakita ručne izrade, umjetničkih slika, različitih kreativnih predmeta (magneta, satova, kutijica i slično).

Tko je za kavu?Tko je za kavu?(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 26. VIII. 2017. godine, Mirovna grupa Oaza organizirala je izlet za osobe starije od 60 godina u Vinotočje Dobrovac u planini iznad Belog Manastira. Izlet je organiziran u okviru projekta "Dostojanstveno starenje II", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

'Logo' broj 114'Logo' broj 114Na drugoj (kolornoj) stranici 114. broja "Logoa", časopisa za logičke zagonetke, koji nosi datum 25. VIII. 2017. godine, objavljena je najava 33. Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH), koji će se od 22. do 24. rujna 2017. godine održati u Belom Manastiru, u Hotelu Patria, i kojega će kao tehnički organizator provesti Mirovna grupa Oaza.

"Logo" izdaje tvrtka "Pananagram d.o.o.", a uređuje ga jedan od najistaknutijih hrvatskih enigmatičara Valter Kvalić iz Vozilića kod Plomina (Istra), 65-godišnji bivši pomorac, kapetan duge plovidbe, koji se već 20 godina profesionalno bavi enigmatikom (pogledajte i arhivski članak ovdje).

Beli Manastir, Trg slobode, 1. IX. 2017, 18 satiBeli Manastir, Trg slobode, 1. IX. 2017, 18 sati

Audicija i prva proba: 29. VIII. 2017.Audicija i prva proba: 29. VIII. 2017.

'Skandi Feniks' broj 945'Skandi Feniks' broj 945U 945. broju riječkog "enigmatskog tjednika" "Skandi Feniksa", koji je objavljen 22. VIII. 2017. godine, stalna dvostrana rubrika "Podatak više" bila je posvećena baranjskim naseljima. U tekstualnom dijelu rubrike na 16. stranici nabrojana su 54 baranjska samostalna naselja, a uz neka od njih spomenuta su i zanimljiva narodska imena, na primjer Ban (Popovac), Čuža (Suza), Ižip (Topolje), Kuva (karanac), Lak (Kneževo)...

Uz članak objavljena je manja skandi-križaljka dimenzija 6x18 polja posvećena etnoselu Karancu, s tematskim pojmovima "Baranjska kuća", etnoselo i Karanac. Kao ilustracija objavljena je fotografija snimljena 18. V. 2016. godine, na kojoj, ispod table s imenom "Karanac / Karancs", stoje enigmatičari Josip Dubrović (Osijek), Nikola Petkovski (Skoplje) i Ilija Ozdanovac (Privlaka).

Etnološki centar baranjske baštine, 26. VIII. 2017.Etnološki centar baranjske baštine, 26. VIII. 2017.

Sabina Rončević i Ana JeličićSabina Rončević i Ana JeličićU subotu, 19. VIII. 2017. godine, drugog dana Festivala Tarda, u sklopu raznovrsnih događanja u parku Dvorcu Esterházy, organiziran je i sajam rukotvorina i gastroponude. Među mnogobrojnim štandovima svoje mjesto imao je i "Oazin" štand, sa svojim prepoznatljivim rukotvorinama, koje su se ponosno šepurile na vrelom suncu.

Gradska knjižnica SuboticaGradska knjižnica SuboticaГрадска библиотека Суботица / Gradska knjižnica Subotica / Szabadkai Városi Könyvtár osnovana je 1890. godine, a od 1953. godine nalazi se u neobaroknoj zgradi nekadašnje Kasine na adresi Ulica Cara Dušana 2.

'Oazina' kreativka Ana Jeličić'Oazina' kreativka Ana Jeličić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Drugog dana Festivala Tarda, u subotu, 19. VIII. 2017. godine, "Oazine" aktivistice Ana Jeličić i Stela Fabijan u parku Dvorcu Esterházy održale su kreativnu radionicu izrade nakita. Radionica namijenjena djeci i mladima, a u organizaciji Udruge za ruralni turizam Đola, privukla je povelik broj zainteresirane djece, ali i odraslih.

Nove donacije 'Oazinoj' burziNove donacije 'Oazinoj' burziU četvrtak i petak, 17-18. VIII. 2017. godine, "Oazine" zaposlenice Stela Fabijan i Dragana Nikolić zaprimile su u "Oazinoj" burzi odjeće i obuće u belomanastirskom Društvenom centru, na adresi J. Antala 3, nekoliko donacija od donatora koji su željeli ostati anonimni.

Prelistavanje 'Glasa Slavonije'Prelistavanje 'Glasa Slavonije'U sklopu projekta "Dostojanstveno starenje – II" starije osobe mogu u "Oazinim" prostorijama besplatno pročitati ili prolistati "Glas Slavonije" ili njegove dodatke poput "Tv obzora", uz kavu, čaj ili sok.

Ugodni razgovori domskih štićenika i 'Oazinih' volonteraUgodni razgovori domskih štićenika i 'Oazinih' volontera(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 17. VIII. 2017. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", održano je još jedno druženje "Oazine" aktivistice Stele Fabijan te "Oazinih" volontera sa štićenicima Doma. U akciji je učestvovalo šest volontera: Donka Dvornić, Dragana Nikolić, Franjo Vonjak, Magdalena Nikolić, Mara Bodlović i Margita Relić. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Internet-klub prije dječje radionice Internet-klub prije dječje radionice "Oazin" internet-klub radi i u ljetnim mjesecima, ali je korisnika u njemu nešto manje zbog velikih vrućina, odlazaka na kupanje ili zato što ih većina korisnika ima "pametne" telefone pa preko njih obavljaju sve što im je potrebno. Za one koji to još ne znaju, "Oazin" internet-klub u belomanastirskom Društvenom centru (Ulica J. Antala 3) otvoren je svakog radnog dana od 8 do 20 sati.

'Oazine' kreativke'Oazine' kreativke(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Proteklih dana u belomanastirskom Društvenom centru užurbano se radilo na pripremama za kreativne radionice koje će "Oazine" aktivistice održati 19. i 20. VIII. 2017. godine u Dardi u sklopu Festivala Tarda, koji se po drugi puta održava u perivoju Dvorca Esterházy i u organizaciji Udruge za ruralni turizam Đola.

Darda, 20. VIII. 2017.Darda, 20. VIII. 2017.

Ponedjeljak, 14. 08. 2017.

Program Festivala Tarda

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

(Fotoalbum s TardaFesta 2016)

Festival Tarda (latinski: tarda aqua – spora voda) trodnevni je festival glazbe, ruha i hrane, koji se tematski veže na razdoblje 16. stoljeća te na prijelaz iz 18. u 19. stoljeće. Riječ je o stoljećima koja se odnose na vladavinu sultana Osmanlijskog carstva Sulejmana Veličanstvenog te na vladavinu obitelji Esterházy. Iako na prvi pogled možda djeluje nepovezano, ali obje su vladavine direktno utjecale na povijesna događanja u baranjskom mjestu Darda.

Nedjelja, 13. 08. 2017.

Pozivnica na Festival Tarda

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

Od 18. do 20. VIII. 2017. godine, u perivoju Dvorca Esterházy u Dardi, održat će se Festival Tarda u organizaciji Udruge za ruralni turizam Đola i suorganizaciji Općine Darda, Turske razvojne agencije TIKA, Turskog kulturnog centra Yunus Emre i Turističke zajednice Baranje. Više o festivalu može se pročitati ovdje, a nekoliko slika s prošlogodišnjeg festivala mogu se vidjeti ovdje.

Projekcije: Vukovar, Osijek, Valpovo, Beli Manastir, VučedolProjekcije: Vukovar, Osijek, Valpovo, Beli Manastir, Vučedol

Arhivska fotografija, 25. III. 2014.Arhivska fotografija, 25. III. 2014.Mirovna grupa Oaza poziva sve svoje korisnike i korisnice, a i ostale zainteresirane građane Belog Manastira i prigradskih naselja, na BESPLATNU informatičku obuku za osobe starije od 60 godina. Obuka će se provoditi u "Oazinoj" informatičkoj učionici u Belom Manastiru, a provodit će je "Oazin" aktivist Neno Radić, inženjer računarstva.

Obuka će se održavati u prijepodnevnim satima dva ili tri puta tjedno, a trajat će otprilike mjesec dana. Polaznici će steći osnovna znanja iz korištenja kompjutera (računala), iz pisanja u Wordu i iz onoga što je danas najaktualnije: iz korištenja interneta i društvenih mreža, a ovaj put i snalaženja na mobilnim telefonima, koji se sve više koriste za komunikaciju sa svojim najbližima preko društvenih mreža i za pretragu preko interneta…

Početak članka o Belom ManastiruPočetak članka o Belom ManastiruProjekt "Grad Beli Manastir u Baranjskom leksikonu", zbog kojega je "Oazin" aktivist Jovan Nedić posjetio Državni arhiv u Osijeku, sufinancira Grad Beli Manastir iznosom od 2.000 kuna. Cilj projekta je svim zainteresiranim osobama omogućiti pristup informacijama vezanim za Grad Beli Manastir i za Baranju, pridonijeti razvoju kulture od interesa za Grad Beli Manastir i promicati različite kulture i običaje.

'Oazin' projektni tim'Oazin' projektni timU četvrtak, 10. VIII. 2017. godine, s početkom u 9 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, uz radni doručak, održan je sastanak "Oazinih" zaposlenica koje čine projektni tim za projekt "Tolerancija – DA, nasilje – NE" i vanjske suradnice na projektu, trenerice i učiteljice Sofije Petrović. Na sastanku su bile Vesna Nedić, Ana Jeličić, Stela Fabijan, Dragana Nikolić i Jelena Opačić-Matijević.

Općina Bilje, Biljska cestaOpćina Bilje, Biljska cesta

Igra 'čovječe, ne ljuti se'Igra 'čovječe, ne ljuti se'U srijedu, 9. VIII. 2017. godine, od 16 do 17 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje – II", održano je druženje sa štićenicima toga Doma, a s ciljem da im se malo uljepša dan. U akciji su učestvovale "Oazine" aktivistice Stela Fabijan i Jelena Opačić-Matijević te tri volonterke: Aleksandra Cerin, Kristina Gubić i Margita Relić.

Pred Državnim arhivom u OsijekuPred Državnim arhivom u OsijekuU srijedu, 9. VIII. 2017. godine, "Oazin" aktivist Jovan Nedić posjetio je Državni arhiv u Osijeku (DAOS) za potrebe "Oazinog" projekta "Grad Beli Manastir u Baranjskom leksikonu". Arhiv se nalazi u Tvrđi, na adresi Kamila Firingera 1. Zainteresirani građani mogu se o ustrojstvo i radu DAOS-a informirati na ovoj web-stranici.

Tom prilikom "Oazin" aktivist uručio je knjižnici DAOS-a knjižice "S njive do akademije" (16 str.) i "Braća Kašanin : znameniti Baranjci" (28 str.), koje je "Oaza" izdala 2006. i 2007. godine u okviru Građanske inicijative Tribina "Braća Kašanin".

Subota, 12. VIII. 2017. godine, 16 satiSubota, 12. VIII. 2017. godine, 16 sati

Bojanje bojanki...Bojanje bojanki...U sedmom mjesecu 2017. godine održane su četiri "Oazine" dječje kreativne radionice u sklopu projekta "Nenasilje je baš fora", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Održavane su u zajedničkom prostoru Društvenog centra u uobičajenom terminu petkom od 18 do 20 sati, a vodila ih je Stela Fabijan.

Ponedjeljak, 07. 08. 2017.

1. Memorijal Mladena Đurđevića

Mladen ĐurđevićMladen ĐurđevićMirovna grupa Oaza iz Beloga Manastira i Zagonetački klub "Osijek" (skraćenoga imena "Zakos"), kao suorganizatori 33. SOZAH-a u Belomu Manastiru (22-24. IX. 2017), u spomen na velikana hrvatskoga križaljkotvorstva Mladena Đurđevića (1944-2004) iz Darde, priređuju prvi dopisni sastavljački natječaj pod imenom

"Memorijal Mladena Đurđevića" (MMĐ)

  • Natječaj se sastoji od triju zagonetaka: klasične križaljke, čarobnoga štita 6x8 i skandinavčice 6x18;
  • Klasična križaljka neto je dimenzija 21 x 13. U križaljku moraju biti uvrštena imena triju baranjskih rijeka (DUNAV, DRAVA i KARAŠICA) te ime jednoga od naselja u Baranji po izboru sastavljača;

Likovno-kreativna radionica ponedjeljkomLikovno-kreativna radionica ponedjeljkomU sedmom mjesecu 2017. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održano je pet likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom od 18 do 20 sati pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević, a u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje – II", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionicama je bilo između osam i 11 korisnica.

Dragana NikolićDragana NikolićMjesec srpanj 2017. godine bio je četvrti mjesec otkad je u Mirovnoj grupi Oaza zaposlena Dragana Nikolić iz Belog Manastira kao projektna asistentica na provođenju "Oazinih" projekata, inače učiteljica po zanimanju. Evo što je radila tokom tog mjeseca:

Quilling-tehnikom do stabala bogate krošnjeQuilling-tehnikom do stabala bogate krošnje(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srpnju 2017. godine, po projektu "Dostojanstveno starenje – II" Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku, u "Oazi" su održane četiri likovno-kreativne radionice utorkom od 18 do 20 sati. Radionicama je ukupno prisustvovala 41 korisnica, a radionice je vodila, kao i obično, "Oazina" aktivistica Ana Jeličić. Kao i svih proteklih mjeseci, korisnice su bile zainteresirane i zaokupljene temama koje su bile na redu.

Jelena Opačić-MatijevićJelena Opačić-Matijević"Oazin" šnajderaj djeluje kroz novi trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira". U njemu gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno prepravlja i krpi garderobu za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira te reciklira robu iz "Oazine" burze odjeće i obuće koju nitko neće.

Četvrtak, 03. 08. 2017.

Sulejman i Hurem ponovo u Osijeku

U četvrtak, 3. VIII. 2017. godine, darđanska Udruga za ruralni turizam Đola na mnoštvo e-adresa (pa i na "Oazinu") poslala je poziv na druženje sa sultanom Sulejmanom i njegovom suprugom Hurem, koje je zakazano za subotu, 5. kolovoza, oko 10 sati, u osječkoj Tvrđi, na Sajmu antikviteta.

Donacija koju je dostavio UnicefDonacija koju je dostavio Unicef"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u okviru novog trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sedmom mjesecu 2017. godine Burza je radila uobičajene poslove, ali u malo većem obimu s obzirom na veliku cirkulaciju robe tokom mjeseca.

Roba je preuzimana 31 put, a najveća donacija bila je ona koja je "naručena" od Unicefa iz Zagreba (vidjeti ovdje). Ta donacija stigla je kombijem, u kojem su bile dvije palete, ukupno 30 kutija, koje su bile uredno označene te su se "Oazine" zaposlenice mogle dobro snaći, budući da je na svakoj kutiji pisalo što je unutra, za koju je dob i koliko ima komada.

Besplatni topli obrok svakog radnog danaBesplatni topli obrok svakog radnog danaU mjesecu srpnju 2017. godine nastavljena je dostava besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim osobama iz Belog Manastira i prigradskih naselja. Dostavu besplatnih toplih obroka financira Ministarstvo za demografija, obitelj, mlade i socijalnu politiku i njome je trenutno obuhvaćen 31 "Oazin" potrebiti korisnik. Većina korisnika su starije, bolesne ili radno nesposobne osobe, primatelji socijalne skrbi i minimalne mirovine, kojima ova pomoć puno znači za njihovu egzistenciju.

Obroci se radnim danima pripremaju i distribuiraju iz belomanastirskog Bistroa "Kod Kaje", koji radi u okviru Esseker Grupe d.o.o., a čijim su uslugama zadovoljni svi, samo da potraje... Na taj način proteklog mjeseca dostavljen je 651 obrok.

Logo 33. SOZAH-aLogo 33. SOZAH-a(Fotoalbum: Hotel Patria)

33. Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH) održat će se od 22. do 24. 09. 2017. godine (petak – nedjelja) u Belom Manastiru (Baranja), u Hotelu Patria s četiri zvjezdice (hotelpatria.hr). Uz podršku Hrvatskog zagonetačkog saveza, tehnički organizator SOZAH-a bit će belomanastirska Mirovna grupa Oaza, dok će natjecateljske zadatke i enigmatska natjecanja pripremiti i provesti Zagonetački klub "Osijek" ("Zakos").

Prijave
Organizatori pozivaju sudionike da do 31. 08. 2017. prijave svoje sudjelovanje, izaberu vrstu smještaja i dužinu boravka u hotelu te da prijave natjecanje u kome će sudjelovati.

Prijave slati na adresu: Jovan Nedić, jovannedic@yahoo.com, tel. +385 31-701-791

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok