MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Ponedjeljak, 31. 07. 2017.

Druženje starijih kod bake Marice

Radmila Tošić i Marica SmolčićRadmila Tošić i Marica SmolčićU ponedjeljak, 31. VII. 2017. godine, u okviru projekta "Dostojanstveno starenje – II", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održano je druženje starijih osoba kod bake Marice Smolčić u Belom Manastiru. U posjet su joj došle baka Radmila – Rada Tošić i "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak.

Ponedjeljak, 31. 07. 2017.

Rad "Oazine" praonice (VII/2017)

Sušenje opranih dekaSušenje opranih dekaU sedmom mjesecu 2017. godine u "Oazinoj" besplatnoj praonici u belomanastirskom Društvenom centru veš se prao sedam puta. "Oazina" praonica djeluje u okviru novog trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nedjelja, 30. 07. 2017.

Debela hladovina kod Doma zdravlja

Dom zdravlja u Belom ManastiruDom zdravlja u Belom ManastiruZgrada belomanastirskog Doma zdravlja nalazi se između Školske i Ulice Josipa Jurja Strossmayera. Svojim licem okrenuta je prema jugu pa je cijeli dan obasjana suncem. Ispred nje je parkiralište, koje je s južne strane omeđeno parkom punim bujnog i gustog drveća. To drveće veći dio dana baca sjenu na parkirane automobile, što se i vidi na našim fotografijama. Šteta što na mnogim drugim parkiralištima nema ni mrve hlada, a moglo bi ga biti...

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format Belomanastirsko ljeto mladih 2017." trajat će od 4. kolovoza do 1. rujna, a službeno će početi kinoprojekcijom "Kraljica Egipta" u petak, 4. kolovoza, s početkom u 21 sat na Gradskom stadionu.

Kroz ljeto publika će imati priliku uživati i zabavljati se u raznim sadržajima kao što su kinoprojekcije, kazališne predstave te turnir u nogometu na pijesku. Kako ove godine nema prvenstava u nogometu, organizatori su odlučili organizirati svjetsko prvenstvo u Fifi 17, a sam program obogatit će komentator i miniturniri u stolnom nogometu. Za najspretnijeg igrača Fife 17 pripremljena je vrijedna nagrada: igraća konzola Sony PlayStation 4.

Beli Manastir, Ulica Imre NagyaBeli Manastir, Ulica Imre NagyaOtkad je otvoren Etnološki centar baranjske baštine (18. V. 2016), Ured Turističke zajednice Baranje nalazi se u tom centru na adresi: Beli Manastir, Kralja Tomislava 70. Dotad je bio u zgradi zvanoj "Ljepotica" na adresi Imre Nagya 2, gdje se od studenog 2016. godine nalazi Lokalna akcijska grupa Baranja.

Četvrtak, 27. 07. 2017.

Poziv na bajkerski vikend u Batini

Batina, Zeleni otok, 10-13. VIII. 2017.Batina, Zeleni otok, 10-13. VIII. 2017.

Mađarska gastro-kulturalna manifestacijaMađarska gastro-kulturalna manifestacija

Tri puta tjedno...Tri puta tjedno...U lipnju i srpnju 2017. godine nastavila se provoditi besplatna medicinska gimnastika u prostorijama "Oaze", u Ulici J. Antala 3, a u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje – II". Zbog velikih vrućina gimnastika se odvijala u jutarnjim satima, ponedjeljkom i petkom od 8:30 do 9:30, a srijedom od 8:00 do 9:00 (da ne bi došlo do preklapanja s pružanjem pravne pomoći). Gimnastika je namijenjena svim korisnicama iznad 60 godina.

Besplatnu medicinsku gimnastiku inače provodi "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak, ali budući da je Antonija bila na godišnjem odmoru, tri tjedna u srpnju, njezinu ulogu preuzela je "Oazina" projektna asistentica Dragana Nikolić.

Vesna Nedić, Ana Jeličić, Jelena Opačić-Matijević i Stela FabijanVesna Nedić, Ana Jeličić, Jelena Opačić-Matijević i Stela FabijanU nedjelju, 23. VII. 2017. godine, s početkom u 9 sati, na terasi belomanastirskog Hotela Patria održan je sastanak "Oazinih" zaposlenica koje čine projektni tim za projekt "Tolerancija – DA, nasilje – NE". "Oaza" radi u dvije smjene pa se Vesni, Ani, Jeleni i Steli (na slici) bilo lakše okupiti u neradni dan.

Igralište Osnovne škole JagodnjakIgralište Osnovne škole JagodnjakOd ponedjeljka do subote, 17-22. VII. 2017. godine, na igralištu Osnovne škole Jagodnjak i u organizaciji Nogometnog kluba "Bratstvo", održan je malonogometni turnir za seniore pod imenom "Jagodnjak 2017". Na turniru je učestvovalo osam ekipa, sastavljenih od igrača iz mnogih baranjskih mjesta. Pobijedila je ekipa "OGI transport" iz Uglješa, koja se već afirmirala na sličnim turnirima.

Pano Multifunkcionalne staze Grada Belog ManastiraPano Multifunkcionalne staze Grada Belog Manastira

'Oazini' mali kreativci'Oazini' mali kreativciU petak, 21. VII. 2017. godine, na redovitoj dječjoj kreativnoj radionici u sklopu projekta "Nenasilje je baš fora", priređena je u zajedničkom prostoru Društvenog centra izložba dosadašnjih dječjih radova. Radionicu je vodila Stela Fabijan. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Druženje poslije gimnastikeDruženje poslije gimnastikeU petak, 21. VII. 2017. godine, nakon održane besplatne gimnastike od 8:30 do 9:30 sati, a u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje – II", uslijedilo je zajedničko druženje uz sok i kekse. Povod druženju bio je oproštaj s voditeljicom gimnastike za osobe starije od 60 godina. Tri tjedna u srpnju "Oazina" projektna asistentica Dragana Nikolić vodila je tu gimnastiku, mijenjajući fizioterapeutkinju Antoniju Papak za vrijeme njezinog godišnjeg odmora.

Luka Rajčić i Ivana Rogina PavičićLuka Rajčić i Ivana Rogina PavičićU četvrtak, 20. VII. 2017. godine, od 14 do 16 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira (zgrada "Ljepotica", Ulica Imre Nagya 2d), u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava (Upravljačko tijelo Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.), održana je informativna radionica za Poziv "Zaželi! – Program zapošljavanja žena". Program će se financirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Četvrtak, 20. 07. 2017.

Druženje uz kavu

Evica Balinović, Jelena Opačić-Matijević i Stela FabijanEvica Balinović, Jelena Opačić-Matijević i Stela FabijanU četvrtak, 20. VII. 2017. godine, oko 11 sati, baka Evica Balinović iz Bolmana, koja je došla zbog garderobe u "Oazinu" burzu odjeće i obuće, s obzirom da je imala autobus tek u 13 sati, ostala je na druženju uz kavu i sok s "Oazinim" aktivisticama Jelenom Opačić-Matijević, Stelom Fabijan te Vesnom Nedić.

Zvonimir MajdakZvonimir MajdakU četvrtak, 20. VII. 2017. godine, u Zagrebu je u 79. godini preminuo književnik Zvonimir Majdak. Rođen je 26. I. 1938. u mjestu Zrinska kraj Grubišnog Polja. Studij jugoslavenskih jezika i književnosti završio je 1964. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređivao je časopise "Republika" i "Polet" te biblioteku stranih pisaca u izdavačkoj kući "Mladost".

Srijeda, 19. 07. 2017.

Informativna radionica u Osijeku

Upute za prijavitelje...Upute za prijavitelje...U srijedu, 19. VII. 2017. godine, na Građevinskom fakultetu Osijek održana je informativna radionica u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionici je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Srijeda, 19. 07. 2017.

Druženje uz kavu

Susret poslije mnogo godinaSusret poslije mnogo godinaU srijedu, 19. VII. 2017. godine, u prijepodnevnim satima, a zahvaljujući uslugama "Oazinog" internet-kluba, došlo je u prostorijama Društvenog centra do nenadanog susreta i druženja dviju prijateljica, nekadašnjih školskih kolegica: Olge Joachimstaler, koju je život odveo u inozemstvo, u München, i "Oazine" aktivistice Ane Jeličić, u prisustvu "Oazine" zaposlenice Dragane Nikolić koja je fotografirala.

Susret je bio dirljiv, vrijeme je brzo proteklo, priči nikad kraja... Evocirale su se uspomene iz osnovnoškolskih klupa, izvlačila imena i razni događaji minulog vremena. Razmijenili su se telefoni i ponosno pokazivale slike svojih najdražih te dogovorio ponovni susret... Jer tko bi u sat vremena mogao ispričati priču od pola stoljeća – njih dvije sigurno ne.

Utorak, 18. 07. 2017.

Druženje uz kavu

Jelena Opačić-Matijević, Julijana Đerfi i Ana JeličićJelena Opačić-Matijević, Julijana Đerfi i Ana JeličićU utorak, 18. VII. 2017. godine, oko 10 sati, u belomanastirskom Društvenom centru, a kroz projekt "Dostojanstveno starenje – II" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održano je jedno spontano druženje korisnice "Oazine" burze odjeće i obuće Julijane Đerfi iz Batine s "Oazinim" aktivisticama Jelenom Opačić-Matijević i Anom Jeličić.

Publika na predstavljanju idejnih projekataPublika na predstavljanju idejnih projekata(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U organizaciji Grada Belog Manastira, u ponedjeljak, 17. VII. 2017. godine, održano je javno savjetovanje, kome su mogli prisustvovati svi zainteresirani građani, investitori, poduzetnici te ostali. Savjetovanje je održano u Etnološkom centru baranjske baštine s početkom u 14 sati, a predstavljeni su idejni projekti "Nova gradska knjižnica (obnova starog mlina)" i "Uređenje Šećeranskog jezera".

Rasuto smeće tik uz kantuRasuto smeće tik uz kantuU prethodnom članku izvijestili smo o brzom saniranju opasne rupe na parkiralištu u belomanastirskoj Ulici Imre Nagya broj 6. Međutim, manje drastičnih oštećenja po kolnicima, pločnicima i parkiralištima ima na sve strane i bilo bi dobro sve njih sanirati. Na slikama prikazujemo oštećenja u istoj ulici, u neposrednoj blizini spomenute opasne rupe. Šteta što i ta oštećenja nisu sanirana "o istom trošku".

Opasne rupe više nemaOpasne rupe više nemaDana 3. VII. 2017. godine opisali smo na ovoj web-stranici opasnu rupu na parkiralištu u belomanastirskoj Ulici Imre Nagya ispred kućnog broja 6 (vidjeti ovdje). O tome smo obavijestili i dvije instance Grada Belog Manastira, ali kako odgovora nije bilo ni nakon tjedan dana, obavijest je elektronskom poštom poslana 11. VII. i gradonačelniku Tomislavu Robu.

SRD 'Dravica' JagodnjakSRD 'Dravica' JagodnjakU subotu i nedjelju, 15-16. VII. 2017. godine, na Staroj Dravi kod Bilja i nadomak Osijeka, održana je završnica 64. Kupa Hrvatskog športskog ribolovnog saveza (HŠRS), koja je protekla u dobroj atmosferi i na takmičenju i na proglašenju pobjednika. U kategoriji seniorki učestvovala je i ekipa Sportskog ribolovnog društva "Dravica" iz Jagodnjaka i ostvarila zapažen uspjeh, drugo mjesto, što je jedan od najboljih rezultata u dosadašnjem petnaestogodišnjem postojanju tog društva. I ne samo to, ovo je jedan od najvećih ekipnih ili pojedinačnih uspjeha sportaša iz Općine Jagodnjak.

Bariša BorasBariša BorasU ligaškoj sezoni 2016/2017. godine Boćarski klub "Vid" iz Belog Manastira takmičio se u II. ligi Osječko-baranjske županije, koja je imala devet ekipa pa je igrano 18 kola. Svaki klub odigrao je 16 utakmica te je dva puta bio slobodan. Prvo mjesto zauzeo je Boćarski klub "Tenja" s osvojenih 37 bodova, dok je BK "Vid" bio šesti sa 16 bodova.

Uz ligaške utakmice, BK "Vid" je gostovao na devet turnira i sam organizirao dva turnira u Belom Manastiru. Na domaćem turniru održanom 8. X. 2016. godine povodom Dana neovisnosti, u jakoj konkurenciji, osvojio je prvo mjesto, igrajući u sastavu: Borislav Ćirić, Ivan Grinfelder, Pero Vrhar i Bariša Boras.

Subota, 15. 07. 2017.

Bolmansko Petrovo

Zabava na Petrovo u dvorištu Doma kultureZabava na Petrovo u dvorištu Doma kultureTradicionalni "kermenc" Petrovo obilježen je u Bolmanu i ove godine nizom manifestacija. Prvo je u subotu i nedjelju, 7. i 8. VII. 2017. godine, u organizaciji Općine Jagodnjak i bolmanskog NK "Jovan Lazić", održan tradicionalni turnir u malom nogometu. Na turniru su, uz ekipu domaćeg kluba, učestvovale ekipe NK "Davor" iz Branjine, "Kamikaze" iz Kopačeva, "OGI transport" iz Uglješa te "Rezervni točak" i "Sokol" iz Jagodnjaka. Pobjednik turnira postala je ekipa "OGI transport", koja je u finalu bila bolja od jagodnjačke ekipe "Sokol".

Petak, 14. 07. 2017.

Izložba slika Nevene Živić

Nevena Živić s roditeljima i gostimaNevena Živić s roditeljima i gostima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U izložbenom prostoru Spomen-doma Batinske bitke otvorena je u petak, 14. VII. 2017. godine, likovna izložba "Dnevnik boja". To je treća samostalna izložba mlade umjetnice Nevene Živić, koja je rođena 1990. godine u Somboru, a djetinjstvo je provela baš u Batini. Kćerka je Batinarca Tibora Živića i Bolmanke Smiljane djevojački Radišić. Izložba je otvorena do 23. VII.

Vesna NedićVesna NedićU petak, 14. VII. 2017. godine, u Zagrebu u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku "Oazina" direktorica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor za provođenje prve godine novog "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira".

Program je dobiven na Pozivu za prijavu prijedloga trogodišnjih programa udruga koje djeluju u području socijalne skrbi pod nazivom "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge" za razdoblje 2017. do 2020. godine" (objavljenom 17. III. 2017. godine).

Kartanje vani, u hladoviniKartanje vani, u hladoviniU četvrtak, 13. VII. 2017. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", održano je još jedno druženje "Oazinih" aktivistica Jelene Opačić-Matijević i Stele Fabijan te "Oazinih" volonterki sa štićenicima Doma. U akciji je učestvovalo pet volonterke: Donka Dvornić, Kristina Gubić, Mara Bodlović, Margita Relić i Suzana Pligl. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Beli Manastir - zgrada 'Ljepotica'Beli Manastir - zgrada 'Ljepotica'Grad Beli Manastir organizira javno savjetovanje u ponedjeljak, 17. VII. 2017. godine, pa se pozivaju svi zainteresirani građani, sadašnji i budući partneri i suradnici, poduzetnici, investitori, kao i udruge i pravne osobe s područja Grada, da se uključe u raspravu i iznesu svoje konstruktivne prijedloge i primjedbe.

Uz igre i priče...Uz igre i priče...U srijedu, 12. VII. 2017. godine, od 16 do 17 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje - II", održano je druženje sa štićenicima toga Doma. U akciji su učestvovale "Oazine" aktivistice Stela Fabijan i Jelena Opačić-Matijević te pet volonterki: Donka Dvornić, Dubravka Simendić, Kristina Gubić, Mara Bodlović i Margita Relić.

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

14-16. VII. 2017. (petak – nedjelja)

* 64. Kup HŠRS-a
Juniori / juniorke, seniori / seniorke

Stara Drava, Bilje

* 18,00 – svečano otvaranje natjecanja na nogometnom igralištu HNK-a Bilje

* 20,00 – Izložba fotografija "Baština Općine Bilje", Dom kulture, Bilje

15. VII. 2017. (subota)

Park kod Dvorca Eugena Savojskog

* 10,00 – Likovna kolonija "Holló Alajos", Park kod Dvorca Eugena Savojskog

* 14,00 – Viteški sedmoboj, kulturno-zabavni program u organizaciji udruge "Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog u Bilju"

Pododbor Beli Manastir SKD-a 'Prosvjeta'Pododbor Beli Manastir SKD-a 'Prosvjeta'U ponedjeljak, 10. VII. 2017. godine, Pododbor Beli Manastir SKD-a "Prosvjeta" održao je izbornu skupštinu u svojim prostorijama u belomanastirskom SKC-u, kojoj je prisustvovalo deset od ukupno 15 članova te kao gost Tihomir Sekeruš iz Bijelog Brda, predsjednik Koordinacionog odbora Istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem.

Igralište NK 'Jovan Lazić' u BolmanuIgralište NK 'Jovan Lazić' u BolmanuPovodom Petrovdana (12. VII.), Općina Jagodnjak i NK "Jovan Lazić" iz Bolmana organizirali su, sad se već može reći tradicionalni, turnir u malom nogometu. Turnir se održavao na igralištu NK "Jovan Lazić" u subotu 8. VII. te polufinale i finale u nedjelju, 9. VII. 2017. godine.

Dragana Nikolić među učenicima OŠ Kneževi VinogradiDragana Nikolić među učenicima OŠ Kneževi VinogradiMjesec lipanj 2017. godine bio je treći mjesec otkad je u Mirovnoj grupi Oaza zaposlena Dragana Nikolić iz Belog Manastira kao projektna asistentica na provođenju "Oazinih" projekata, inače učiteljica po zanimanju. Evo što je radila tokom tog mjeseca.

Subota, 08. 07. 2017.

"Oazin" izlet u Karanac

'Oazine' izletnice u 'Baranjskoj kući''Oazine' izletnice u 'Baranjskoj kući'(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Izlet, ovdje-Akademija, ovdje-Kazalište i ovdje-Ulica)

U subotu, 8. VII. 2017. godine, Mirovna grupa Oaza organizirala je izlet za osobe starije od 60 godina u Karanac, na Akademiju blata, koja se od 3. do 8. VII. održavala u Ulici izgubljenog vremena u dvorištu poznatog etnorestorana "Baranjska kuća". Izlet, kome su se, naravno, mogle priključiti i mlađe osobe, organiziran je u okviru projekta "Dostojanstveno starenje – II", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Verzija članka s portala 'Novosti'Verzija članka s portala 'Novosti'

Malonogometni turnir – 8-11. VII. 2017.Malonogometni turnir – 8-11. VII. 2017.

Savica Vujatović, Jadranka Kuduz, Ana Jeličić, Anica Frič, Jelisavka Brnjevarac, Magdalena Nikolić, Ljubica Buha, Donka DvornićSavica Vujatović, Jadranka Kuduz, Ana Jeličić, Anica Frič, Jelisavka Brnjevarac, Magdalena Nikolić, Ljubica Buha, Donka Dvornić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U lipnju 2017. godine, po projektu "Dostojanstveno starenje – II" Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku, u "Oazi" su održane četiri likovno-kreativne radionice utorkom od 18 do 20 sati pod vodstvom Ane Jeličić. Usprkos sparini i velikim vrućinama, radionicama je prisustvovao veći broj korisnica, koje su svoju umješnost iskazale oslikavajući pluto, drvo i papir, od kojih su nastajali jedinstveni podmetači, šarene kuhače i hvataljke te neobična stabla.

Donacija od 6. VI. 2017. godineDonacija od 6. VI. 2017. godine"Oazina" burza odjeće i obuće od šestom mjesecu 2017. godine djeluje u okviru novog "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Roba je od donatora preuzimana 30 puta, a korisnicima izdavana 58 puta.

Burza je donijela odluku da od ovog mjeseca može preuzimati samo sezonsku robu jer je nastala situacije da na lageru ima dosta zimskih kapute koje sada nitko neće, a nema npr. majica s kratkim rukavima. Zato su "Oazine" zaposlenice zimsku odjeću i obuću pakovale u kutije i vreće, lijepili ih te označavale kao "zimsko" i odlagale u skladišni prostor u garaža u dvorištu Društvenog centra. Dosta odjeće je i otpisano jer je dugo stajala i zauzimala prostor, a korisnicima nije od koristi (cipele na štikle, svečane košulje i sl.).

Spomen-šalice za učesnike dječjih radionicaSpomen-šalice za učesnike dječjih radionica(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U šestom mjesecu 2017. godine održano je pet "Oazinih" dječjih kreativnih radionica u sklopu projekta "Nenasilje je baš fora", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Održavane su u zajedničkom prostoru Društvenog centra u uobičajenom terminu petkom od 18 do 20 sati, a vodila ih je Stela Fabijan.

Srijeda, 05. 07. 2017.

Besplatna pravna pomoć u "Oazi"

Pravnica Veselinka KastratovićPravnica Veselinka KastratovićSvake srijede od 9 do 12 sati, u sklopu projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji",pruža se besplatna pravna pomoć u prostorijama Mirovne grupe Oaza u belomanastirskom Društvenom centru, Ulica J. Antala 3. Partner na projektu je osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, čija pravnica Natalija Havelka i pruža tu pravnu pomoć. U mjesecu lipnju, dok je pravnica Natalija Havelka bila na godišnje odmoru, mijenjala ju je diplomirana pravnica Veselinka Kastratović, također iz toga Centra.

Srijeda, 05. 07. 2017.

Rad "Oazine" praonice (VI/2017)

Priprema rublja za pranjePriprema rublja za pranjeU šestom mjesecu 2017. godine u "Oazinoj" besplatnoj praonici u belomanastirskom Društvenom centru oprano je šest mašina rublja. "Oazina" praonica sada djeluje u okviru novog trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Sva pranja bila su za osobe u potrebi starije životne dobi, a starije osobe zahvalne su za svaku sitnicu koja im olakšava život.

Donacija s mnogo muške odjećeDonacija s mnogo muške odjećeU utorak, 4. VII. 2017. godine, "Oazina" burza dobila je još jednu veliku donaciju muške i ženske odjeće za odrasle. Među doniranom robom nalazi se mnogo muške odjeće, pogotovo hlača i majica. Takva roba potrebna je "Oazinim" korisnicima, a s kojom "Burza" najmanje raspolaže.

Izrada narukvica makrame-tehnikomIzrada narukvica makrame-tehnikom(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U šestom mjesecu 2017. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom od 18 do 20 sati pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević, a u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje – II", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionicama je bilo između sedam i devet korisnica.

Na prve dvije radionice od komadića drveta izrađivali su se držači za kuhinjske krpe ili za ključeve. Drvo je prvo trebalo ošmirglati, potom ga prebojiti i na kraju na njega zakucati ekserčiće. Na trećoj i četvrtoj radionici su se od pamučnog konca različitih boja izrađivale narukvice makrame-tehnikom. To je tehnika izrade predmeta vezivanjem čvorova.

Rupa na parkiralištuRupa na parkiralištuU ponedjeljak, 3. VII. 2017. godine, u kasnim poslijepodnevnim satima, jedan se automobil – dolazeći s Trga slobode – pokušao parkirati na parkiralište u belomanastirskoj Ulici Imre Nagya ispred kućnog broja 6 i to tik do zapadnog, lijevog rubnika. Pri tome vozač nije vidio da se uz taj rubnik, na sredini parkirališta, nalazi povelika i poduboka rupa, široka kao pet redova kocki kojima je to parkiralište popločeno. Zato mu je prednji lijevi točak upao u tu rupu, a automobil se nagnuo na tu stranu.

Ana i Jelena razvrstavaju doniranu robuAna i Jelena razvrstavaju doniranu robu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 3. VII. 2017. godine, oko 14 sati, u "Oazinu" burzu odjeće i obuće stigao je kombi s 30 kutija dječje odjeće i obuće, koja je dotad bila uskladištena u skladištu Unicefa u Hrvatskoj.

Na inicijativu udruge RODA ("Roditelji u Akciji) i uz tehničku pomoć Unicefa, roba je za vrijeme izbjegličke krize skupljana po školama, vrtićima i udrugama te osobno od građana u većem dijelu Hrvatske. Roba je uredna, čista i bila je spremna za dijeljenje izbjeglicama. "Rodin" i Unicefov tim za skupljanje robe prvo se nalazio u Opatovcu kod Iloka, a kasnije u Slavonskom Brodu, gdje je tada i bilo najviše izbjeglica.

Prekrajanje širokih hlačaPrekrajanje širokih hlača"Oazin" šnajderaj od ovog mjeseca djeluje kroz novi trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira". U njemu gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno prepravlja i krpi garderobu za socijalno ugrožene i starije osobe iz Belog Manastira i prigradskih naselja.

Tokom šestog mjeseca 2017. godine nije bilo prepravaka i krpljenja garderobe za "Oazine" korisnike. Zato se gerontokrojačica bavila neiskoristivom odjećom doniranom "Oazinoj" burzi. Skidala je s nje dugmad i "zibzare" te izrezivala urednije dijelove, koji će kasnije poslužiti kao materijali za šivanje ili likovno-kreativne radionice.

Topli obrok na kućnom praguTopli obrok na kućnom praguU mjesecu lipnju 2017. godine nastavljena je "Oazina" socijalna usluga dostava besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim osobama iz Belog Manastira i prigradskih naselja, u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom, i to na veliko zadovoljstvo 31 korisnika, koliko ih trenutno ima. Većinom su oni starije, bolesne ili radno nesposobne osobe, primatelji socijalne skrbi, kojima takva pomoć puno znači za njihov kućni budžet.

Tople obroke za svih pet radnih dana u tjednu sprema i distribuira Bistro "Kod Kaje", koji posluje u sklopu Esseker Grupe d.o.o. Tokom mjeseca na taj su način dostavljena 682 obroka.

Dostavu besplatnih toplih obroka financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz "Oazin" trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira".

Od 7. VII. 2017. godine svaki dan...Od 7. VII. 2017. godine svaki dan...

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok