MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Cijela radionica u uskršnjem duhuCijela radionica u uskršnjem duhuU petak, 31. III. 2017. godine, od 19 do 21 sat, u petlovačkoj Udruzi žena "Fijolice" održana je peta (od šest) likovno-kreativna radionica u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionici je bilo 12 korisnica, a vodila ju je Jelena Opačić-Matijević.

Uskršnji vjenčići od reciklažnog materijalaUskršnji vjenčići od reciklažnog materijala(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 31. III. 2017. godine, održana je "Oazina" dječja kreativna radionica u sklopu projekta "Nenasilje je baš fora", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionici je sudjelovalo devetero korisnika, a vodile su je projektna asistentica Sanela Stanojević i volonterka Dragana Nikolić.

Nakit od šarenih perliNakit od šarenih perli(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 30. III. 2017. godine, u Popovcu je, u prostorijama Udruge "Maska", održana četvrta likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji". Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionicu je vodila Ana Jeličić, a na njoj je bilo 14 korisnica.

Sastanak u Domu kulture u Kneževim VinogradimaSastanak u Domu kulture u Kneževim Vinogradima

U četvrtak, 30. III. 2017. godine, s početkom u 14 sati, u organizaciji Udruženja Baranja iz Luga održan je u Domu kulture u Kneževim Vinogradima sastanak u sklopu priprema za obilježavanje Međunarodnog dana obitelji. To obilježavanje održat će se 20. V. 2017. u Kneževim Vinogradima, na prostorima SRC-a Bazeni.

Medicinska gimnastika u Društvenom centruMedicinska gimnastika u Društvenom centruU prva dva mjeseca 2017. godine, u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak držala je besplatnu grupnu medicinsku gimnastiku za korisnice starije od 60 godina te je pojedinačno posjećivala još devet korisnica, kojima je u njihovim kućama pružala fizioterapeutske usluge, ovisno o njihovim zdravstvenim problemima.

Izrada nakita od fimo-maseIzrada nakita od fimo-maseU utorak, 28. III. 2017. godine, od 18:30 do 20:30, u bolmanskoj udruzi "Zlatna žena" održana je treća (od šest) likovno-kreativna radionica u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionici je bilo 11 korisnica, a vodila ju je Jelena Opačić-Matijević.

Oslikavanje svilenih maramaOslikavanje svilenih maramaU ponedjeljak, 27. III. 2017. godine, od 15 do 17 sati, u prostorijama Mjesnog odbora Batina održana je šesta likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionicu je vodila Ana Jeličić, a na njoj je bilo osam korisnica.

Nedjelja, 2. IV. 2017, 17:30 satiNedjelja, 2. IV. 2017, 17:30 sati

Humanitarna prodaja narcisaHumanitarna prodaja narcisaNarcis simbolizira nadu, buđenje i novi život. Danom narcisa, koji se ove godine obilježava u subotu, 25. ožujka, pokušava se ukazati kako je rak dojke najčešće sijelo raka u žena te koliko je važno redovito ići na preventivne preglede.

U mnogim gradovima Hrvatske ove subote će se održati humanitarna prodaja narcisa, a novac je namijenjen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te udrugama žena operiranih i liječenih od karcinoma dojke.

Uskršnje korpe za jajaUskršnje korpe za jajaU petak, 24. III. 2017. godine, od 20:30 do 22:30 sata, u petlovačkoj Udruzi žena "Fijolice" održana je likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Od starog pravimo novo – II", koji se financira namjenskim sredstvima za sanaciju odlagališta. Radionicu je vodila Jelena Opačić-Matijević, a na njoj je bilo 10 korisnica.

Edo Jurić, Helena Ivičin i Petar TokićEdo Jurić, Helena Ivičin i Petar Tokić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 24. III. 2017. godine, s početkom u 19 sati, pred punom dvoranom belomanastirskog Etnološkog centra baranjske baštine, predstavljena je knjiga "Daljok – Duboševica", koju su početkom 2017. godine, u 500 primjeraka, na 344 stranice finog papira i sa svim slikama u boji, izdali Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru. Prva promocija bila je u Duboševici 18. III. 2017. godine.

Tema radionice: UskrsTema radionice: UskrsU petak, 24. III. 2017. godine, održana je "Oazina" dječja kreativna radionica u sklopu projekta "Nenasilje je baš fora", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionici je sudjelovalo petero korisnika, a vodila ju je projektna asistentica Sanela Stanojević. Radionice se, inače, održavaju u Društvenom centru svakog petka od 18 do 20 sati.

Tema radionice bila je u znaku nadolazećeg blagdana – Uskrsa. Stoga su tom prigodom djeca izrađivala nešto drukčije "zečiće". Na drvenim štipaljkama lijepili su uši i repić, koje su prethodno izrezivali od kolaž-papira, a zatim su sve to ušarenili temperama.

Udruga žena 'Fijolice' PetlovacUdruga žena 'Fijolice' Petlovac(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 24. III. 2017. godine, s početkom u 19 sati, održana je javna tribina o sprječavanju zlouporabe ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju starijih osoba. Održana je u Domu kulture u Petlovcu, gdje se okupilo 15-ak zainteresiranih osoba, a organizirali su je Mirovna grupa Oaza i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u suradnji s petlovačkom Udrugom žena "Fijolice". Tribinu je držala Natalija Havelka, pravnica Centra za mir, uz pomoć volonterke Petre Egić.

Verzija članka s portala 'Novosti'Verzija članka s portala 'Novosti'U zagrebačkim "Novostima" broj 901 (24. III. 2017, str. 8 dodatka "Kronika") objavljen je članak pod naslovom "Druženja nikad dosta", u kome je opisano jedno od druženja starijih osoba koje je organizirala "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak. Isti članak objavljen je i na portalu "Novosti" na ovoj adresi.

Popovačke kreativkePopovačke kreativkeU četvrtak, 23. III. 2017. godine, u Popovcu je, u prostorijama Udruge "Maska", održana treća likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionicu je vodila Ana Jeličić, a na njoj je bilo 11 korisnica, kojima je svaka nova radionica veliki izazov.

Silvana Vujnović i Goran JerasSilvana Vujnović i Goran JerasU četvrtak, 23. III. 2017. godine, s početkom u 17 sati i u organizaciji Lokalne akcijske grupe Baranja, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine održano je predstavljanje Zadruge za etično financiranje (ZEF) i Etične banke u osnivanju (Ebanke). Na predstavljanju je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Razgovori o zdravlju, vremenu, djeci...Razgovori o zdravlju, vremenu, djeci...U četvrtak, 23. III. 2017. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Volontiraj i ti", održano je još jedno druženje "Oazine" aktivistice i volonterki sa štićenicima Doma. U akciji su učestvovale aktivistica Jelena Opačić-Matijević te volonterke Mirjana Banjanac, Donka Dvornić i Margita (Greta) Relić.

Razgovor za emisiju 'Korak ka jednakosti'Razgovor za emisiju 'Korak ka jednakosti'U srijedu, 22. III. 2016. godine, u večernjim satima, novinarka Stana Nemet s belomanastirskog Radija Banska kosa snimila je razgovor s administratorom ove web-stranice, koji će biti emitiran u stalnoj emisiji "Korak ka jednakosti" u četvrtak, 23. III. 2017. godine, s početkom u 17 sati, na frekvenciji od 96,9 mHz.

U razgovoru je bilo riječi o enigmatici i enigmatičarima te o enigmatskim organizacijama i susretima, a posebno o Susretu odgonetača i zagonetača Hrvatske, skraćeno zvanom SOZAH, čije će se 33. izdanje dogoditi u belomanastirskom Hotelu Patria, od 22. do 24. IX. 2017. godine.

Srijeda, 22. 03. 2017.

Poziv na izložbu ručnih radova

SUŽ 'Dukat', SKC u Belom Manastiru, 25. III. 2017, 18 satiSUŽ 'Dukat', SKC u Belom Manastiru, 25. III. 2017, 18 sati

Učenje tehnike obrade fimo-maseUčenje tehnike obrade fimo-maseU utorak, 21. III. 2017. godine, od 18:30 do 20:30, u bolmanskoj udruzi "Zlatna žena" održana je druga (od šest) likovno-kreativna radionica u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionici je bilo 10 korisnica, a vodila ju je Jelena Opačić-Matijević.

Različitim čarapama podržite osobe s 'downom'Različitim čarapama podržite osobe s 'downom'Danas je Svjetski dan sindroma Down. U znak potpore našim prijateljima s downom obujte danas različite šarene čarape, fotkajte ih i tim fotografijama zašarenite Facebook te time pokažite da podržavate borbu osoba sa sindromom down da se integriraju u naše društvo, da im osiguramo mjesto u vrtiću i školi, da im osiguramo posao i život učinimo ljepšim.

Oslikavanje staklenih bočicaOslikavanje staklenih bočicaU ponedjeljak, 20. III. 2017. godine, od 15 do 17 sati, u prostorijama Mjesnog odbora Batina održana je peta likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionicu je vodila Ana Jeličić, a na njoj je bilo devet vjernih korisnica, kojima su ta druženja ponedjeljkom ventil za opuštanje, mjesto gdje mogu biti svoje.

Ministrica Gabrijela ŽalacMinistrica Gabrijela ŽalacU ponedjeljak, 20. III. 2017. godine, u Hotelu Lav u Vukovaru, održano je svečano predstavljanje rezultata dva projekata: Tehničke pomoći Ministarstvu regionalnoga razvoja u svrhu pripreme Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima i Izrade intervencijskih planova gradovima Beli Manastir (uključujući Dardu), Benkovac, Petrinja i Vukovar.

Na svečanosti su bili i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš te načelnik Općine Darda Anto Vukoje. Opširnije se može pročitati na web-stranici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije: ovdje.

Naklon na kraju predstaveNaklon na kraju predstave(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 18. III. 2017. godine, s početkom u 19 sati – a u dogovoru s predsjednicom Gradskog kazališta Beli Manastir Danielom Taslidžić Herman – "Oazine" aktivistice animirale su i povele "Oazine" starije korisnice (i ponekog korisnika) na premijeru kazališne predstave "Regina Panoniae".

Stihovi za okrepu i utjehuStihovi za okrepu i utjehu

Treće martovske subote, kao što je to uobičajeno u posljednjih godinu dana, u prostorijama belomanastirskog Srpskog kulturnog centra održano je još jedno lijepo književno veče, ovaj put posvećeno pjesništvu i sveukupnom stvaralaštvu velikog srpskog modernista Alekse Šantića. Tom manifestacijom, koju je organizirao Književni klub u okviru Srpskog udruženja žena "Dukat", obilježen je Međunarodni dan sreće i Svjetski dan pjesništva.

Spomenik palim borcima Bolmanske bitkeSpomenik palim borcima Bolmanske bitke(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Petlovac, ovdje-B. P. Selo, ovdje-Spomenik, ovdje-Bolman i ovdje-promocija knjige)

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir i Općina Jagodnjak organizirale su u subotu, 18. III. 2017. godine, obilježavanje 72. godišnjice Bolmanske bitke, koja je vođena od 6. do 21. marta 1945. godine.

Oslikavanje svilenih marama batik-tehnikomOslikavanje svilenih marama batik-tehnikomU petak, 17. III. 2017. godine, od 18 do 20 sati, u petlovačkoj Udruzi žena "Fijolice" održana je četvrta (od šest) likovno-kreativna radionica u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionici je bilo šest korisnica, a vodila ju je Jelena Opačić-Matijević.

Drugi radni sastanakDrugi radni sastanakDrugi radni sastanak u sklopu građanske akcije "Zajedno do udobnije i bogatije ljetne pozornice" održan je u petak, 17. ožujka 2017. godine, s početkom u 9 sati u Uredu LAG-a Baranja. Ta građanska akcija odobrena je LAG-u Baranja u sklopu Poziva Zaklade Slagalica "Naš doprinos zajednici".

U petak, 17. III. 2017. godine, na web-stranici Grada Belog Manastira pojavila se "Objava rezultata natječaja za financiranje udruga 2017". Objava se sastoji od dva dokumenta:

1. Odluka o ocjeni ispunjavanja uvjeta natječaja 2017

2. Odluka o raspodjeli sredstava za financiranje udruga 2017

Ukrašavanje plutanih podmetača salvet-tehnikomUkrašavanje plutanih podmetača salvet-tehnikomU četvrtak, 16. III. 2017. godine, u Popovcu je s članicama Udruge "Maska" održana druga likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionicu je vodila Ana Jeličić, a na njoj je bilo 12 korisnica.

Natalija Havelka, pravna savjetnicaNatalija Havelka, pravna savjetnica(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 16. III. 2017. godine, održana je javna tribina o sprječavanju zlouporabe ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju starijih osoba. Tribina je bila zakazana za 18 sati u prostorijama Doma kulture u Popovcu, gdje se okupilo 20-ak zainteresiranih osoba. Tribinu su organizirali Mirovna grupa Oaza i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u suradnji s popovačkom Udrugom "Maska", a držala ju je Natalija Havelka, pravnica Centra za mir, uz pomoć volonterke Petre Egić.

Kliknite na pozivnicu da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na pozivnicu da biste je vidjeli u većem formatu

U subotu, 18. III. 2017. godine, povodom 72. godišnjice Bolmanske bitke, položit će se vijenci u 11 sati na Spomenik palim borcima na raskršću puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac i u 12 sati na Spomenik u centru Bolmana. Potom svi učesnici odlaze u bolmanski Dom kulture, gdje će – uz prigodan umjetnički program – biti promovirana knjiga autora Jovana M. Nedića "Bolmanska bitka".

U knjizi je na 207 stranica, na sveobuhvatan i veoma iscrpan način, prikazana Bolmanska bitka, koja se vodila od 6. do 21. marta 1945. godine, i njezine posljedice.

Voditelji radionice Ana Fresl i Ivan Serdarušić Voditelji radionice Ana Fresl i Ivan Serdarušić (Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak i srijedu, 14-15. III. 2017. godine, u osječkom Hotelu Waldinger održana je dvodnevna radionica "Osmišljavanje i razrada projektnih ideja za potencijalne prijavitelje na ESF-natječaje Ureda za udruge Vlade RH". Radionicu su vodili Ana Fresl i Ivan Serdarušić iz zagrebačke tvrtke "Projekt jednako razvoj d.o.o. za poslovno savjetovanje". Uime Mirovne grupe Oaza na radionici je učestvovala projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

U Duboševici 18. III. 2017. - u Belom Manastiru, 24. III.U Duboševici 18. III. 2017. - u Belom Manastiru, 24. III.

Bolmankuše se rado odazivaju na radioniceBolmankuše se rado odazivaju na radioniceU utorak, 13. III. 2017. godine, od 18:30 do 20:30, u bolmanskoj udruzi "Zlatna žena" održana je prva (od šest) likovno-kreativna radionica u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na radionici je bilo 14 korisnica, a vodila ju je Jelena Opačić-Matijević.

Beli Manastir, raskrsnica Betonske i Školske uliceBeli Manastir, raskrsnica Betonske i Školske ulice

U utorak, 14. III. 2017. godine, oko 19 sati, dogodila se prometna nesreća na semaforiziranoj raskrsnici Betonske i Školske ulice u Belom Manastiru. Povrijeđen je vozač slupanog automobila sa slike, ali nasreću - kako se čulo od okupljenih ljudi - ne teže.

Bolmanski spomenikBolmanski spomenikUdruga antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir i Općina Jagodnjak organiziraju u subotu, 18. III. 2017. godine, obilježavanje 72. godišnjice Bolmanske bitke. Tom prilikom položit će se vijenci na spomenike i spomen-grobnice u Petlovcu, Baranjskom Petrovom Selu, na Bolmanskom spomeniku te u centru Bolmana prema ovom programu:

10:00 sati, u Petlovcu – Spomenik palim borcima vojvođanskih brigada

Vijence polažu:

  • Općina Petlovac
  • SUBNOR Subotica
  • UABA Beli Manastir
  • UABA Trpinja

Dom kulture u PopovcuDom kulture u PopovcuU četvrtak, 16. III. 2017. godine, s početkom u 18 sati, u Domu kulture u Popovcu, održat će se javna tribina o sprječavanju zlouporaba ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju starijih osoba. Tribinu organiziraju Mirovna grupa Oaza i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u suradnji s popovačkom Udrugom "Maska".

Javnu tribinu držat će Natalija Havelka, pravnica Centra za mir, koja inače svake srijede od 8 do 11 sati u prostorijama "Oaze" pruža besplatnu pravnu pomoć.

Bojanje podmetača...Bojanje podmetača...U ponedjeljak, 13. III. 2017. godine, od 15 do 17 sati, u prostorijama Mjesnog odbora Batina održana je četvrta likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionicu je vodila Ana Jeličić, a na njoj je bilo deset korisnica, članica Udruge žena "Batinarke", uglavnom starije životne dobi, kojima je takav vid okupljanja gotovo jedino druženje u njihovom mjestu.

Ponedjeljak, 13. 03. 2017.

Druženje starijih kod bake Marice

Marica Smolčić, Mirjana Ćosić, Radmila TošićMarica Smolčić, Mirjana Ćosić, Radmila TošićU ponedjeljak, 13. III. 2017. godine, u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održano je druženje starijih osoba kod bake Marice Smolčić u Belom Manastiru. U posjet su joj došle njezina prijateljica Radmila Tošić, bivša "Oazina" gerontodomaćica Mirjana Ćosić te "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak, koja inače obilazi devet baka s područja Grada Belog Manastira i pruža im fizioterapeutske usluge.

Izrada ogrlica od različitog materijalaIzrada ogrlica od različitog materijala(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U drugom mjesecu 2017. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević, a u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Razred 3.a - učiteljica Marija BanovićRazred 3.a - učiteljica Marija BanovićTokom drugog mjeseca 2017. godine, a u sklopu "Oazinog" projekta "Nenasilje je baš fora", učiteljice Osnovne škole Kneževi Vinogradi započele su sa svojim učenicima rad u radionicama. Sve učiteljice trećeg i četvrtog razreda: Marija Banović (3.a), Kristina Čičak (4.a), Tamara Đapić (2. i 3. r. PŠ Grabovac) i Ildiko Farkaš (3. i 4. r. PŠ Karanac) provele su prvu radionicu pod naslovom "Moje zvjezdice". Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Općina Jagodnjak - 90.000 kuna za udrugeOpćina Jagodnjak - 90.000 kuna za udrugeJedinstveni upravni odjel Općine Jagodnjak raspisao je 9. I. 2017. godine "Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro na području Općine Jagodnjak u 2017. godini". Predmet tog natječaja bilo je prikupljanje pisanih prijedloga programa i projekata udruga namijenjenih zadovoljavanju javnih potreba u dva prioritetna područja: 1. sport; 2. kultura.

U Proračunu Općine Jagodnjak za 2017. godinu planirana su financijska sredstva u iznosu od 200.000,00 kuna za financiranje sporta te u iznosu od 90.000,00 kuna za financiranje kulture.

Prvi radni sastanakPrvi radni sastanakU subotu, 11. III. 2017. godine, s početkom u 10 sati, u Uredu LAG-a Baranja održan je prvi radni sastanak u sklopu građanske akcije "Zajedno do udobnije i bogatije ljetne pozornice", koja je LAG-u Baranja odobrena u sklopu Poziva Zaklade Slagalica "Naš doprinos zajednici".

Ana Jeličić izdaje robu korisnicamaAna Jeličić izdaje robu korisnicama"Oazina" burza odjeće i obuće i dalje djeluje u okviru "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Početkom mjeseca Burzini ormari gotovo su se ispraznili pa je preko Burzine stranice na Facebooku i preko "Oazine" web-stranice upućen poziv za doniranje robe.

Razred 1.a - učiteljica Dunja KufnerRazred 1.a - učiteljica Dunja KufnerTokom drugog mjeseca 2017. godine, a u sklopu "Oazinog" projekta "Nenasilje je baš fora", učiteljice Osnovne škole Kneževi Vinogradi započele su sa svojim učenicima rad u radionicama. Sve učiteljice prvog i drugog razreda: Dunja Kufner (1.a), Mihaela Kikić (2.a), Julijana Balint (1. i 4. r. PŠ Grabovac) i Monika Samardžić (1. i 2. r. PŠ Karanac) provele su prvu radionicu pod naslovom "To sam ja". Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Orezivanje ružaOrezivanje ružaOd početka ove godine, kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", "Oaza" ponovo ima tzv. gerontomajstora. Njegov zadatak je da sitnim popravcima u kućama i stanovima te drugim majstorskim (i "muškim") poslovima pomogne starijim osobama. Do kraja svibnja i na pola radnog vremena kao gerontomajstor radit će Robert Dvornić iz Belog Manastira. On obilaziti 40-ak starijih osoba s područja Belog Manastira, Branjinog Vrha i Šećerane. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

A što sve Robert radi, pokazat će ovaj popis obavljenih poslova za drugi mjesec:

Popovačke kreativkePopovačke kreativkeU četvrtak, 9. III. 2017. godine, od 18 do 20 sati, u Popovcu je održana prva likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionicu je vodila Ana Jeličić, a na njoj je bilo deset korisnica različite životne dobi, ali sve jednako zainteresirane za rad.

Četvrtak, 09. 03. 2017.

Poziv na tribinu u Valpovu

Valpovo, 14. III. 2017, 19 satiValpovo, 14. III. 2017, 19 sati

Srijeda, 08. 03. 2017.

Svim ženama sretan 8. mart

Sretan 8. martSretan 8. mart

'Oazine' kreativke'Oazine' kreativkeU veljači 2017. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra utorkom od 18 do 20 sati, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene pod vodstvom Ane Jeličić, a u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kao i prethodnih mjeseci, i u veljači posjećenost radionica bila je zadovoljavajuća, a korisnice zadovoljne i raspoložene za rad i druženje.

Izrađivali su se mali suveniri, nakit i čestitke, a počele su već i pripreme za uskršnje blagdane, koji nam se približavaju. Nakit i čestitke bili su namijenjeni kao pokloni pažnje "Oazinim" starijim korisnicama povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena. Nadamo se da će to darivanje, nazvano "žena ženi", izazvati međusobnu radost i zadovoljstvo, koje nam je prijeko potrebno.

Radojka Dokić, Nada Gerić i Milanka RatkovićRadojka Dokić, Nada Gerić i Milanka RatkovićU utorak, 7. III. 2017. godine, u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održano je druženje starijih osoba kod bake Radojke Dokić u Belom Manastiru. U posjet su joj došle njezina sestra Milanka Ratković, koja živi u Subotici, prijateljica Nada Gerić te "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak, koja inače obilazi devet baka s područja Grada Belog Manastira i pruža im fizioterapeutske usluge.

Razred 3.a - učiteljica Radmila StanićRazred 3.a - učiteljica Radmila StanićTokom drugog mjeseca 2017. godine, a u sklopu "Oazinog" projekta "Tolerancija – DA, nasilje – NE", učiteljice Osnovne škole Darda započele su sa svojim učenicima rad u radionicama. Sve učiteljice trećeg i četvrtog razreda: Radmila Stanić (3.a), Elizabeta Nikolić (3.b), Biljana Kodžoman (3.c), Julijana Fremec (4.a), Mirela Kotromanović (4.b), Belinda Kovačević (4.c) i Jela Merdić (2. i 4. r. PŠ Mece), provele su prvu radionicu pod naslovom "Isti, a različiti".

Kreativke iz Udruge žena 'Batinarke'Kreativke iz Udruge žena 'Batinarke'U ponedjeljak, 6. III. 2017. godine, od 15 do 17 sati, u prostorijama Mjesnog odbora Batina održana je treća likovno-kreativna radionica za žene u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionicu je vodila Ana Jeličić, a na njoj je bilo osam korisnica, članica Udruge žena "Batinarke".

Razred 1.a - učiteljica Sandra ForjanRazred 1.a - učiteljica Sandra ForjanTokom drugog mjeseca 2017. godine, a u sklopu "Oazinog" projekta "Tolerancija – DA, nasilje – NE", učiteljice Osnovne škole Darda započele su sa svojim učenicima rad u radionicama. Sve učiteljice prvog i drugog razreda: Sandra Forjan (1.a), Ljubica Maceković (1.b), Gordana Kunšt (1.c), Gordana Vesić (2.a), Mirela Turk (2.b) i Nataša Mumlek (1. i 2. r. PŠ Mece), provele su prvu radionicu pod naslovom "Moj dijamant".

Obilježavanje Međunarodnog dana ženaObilježavanje Međunarodnog dana žena

Nedjelja, 05. 03. 2017.

Odvoz staklene ambalaže

Staklu nije mjesto u smeću, nego u reciklažiStaklu nije mjesto u smeću, nego u reciklaži"Baranjska čistoća" najavljuje da će od ponedjeljka do subote (6-11. III. 2017) odvoziti staklenu ambalažu (prazne i čiste staklene boce, čaše i staklenke, svih boja, bez čepova i poklopaca) prema sljedećem rasporedu:

Radmila Šćekić i Smilja HorvatRadmila Šćekić i Smilja HorvatKao što smo najavili ovdje, u subotu, 4. II. 2017. godine, s početkom u 18 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru održano je književno veče "Imao sam od zlata jabuku...". Predavačica je bila Smilja Horvat, profesorica Gimnazije Beli Manastir u mirovini, a organizator belomanastirsko Kolo srpskih sestara (KSS) "Sveta Jelena Dečanska".

Puna dvorana u potkrovlju Etnološkog centra, u lijepo uređenom i prijatnom ambijentu koji svaki put iznova kad ga vidite oduševljava nekim novim detaljem, uživala je slušajući predavačicu i recitatore.

Subota, 04. 03. 2017.

Fotoizlet u Dalj

Rodna kuća Milutina Milankovića u DaljuRodna kuća Milutina Milankovića u Dalju(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Pravljenje narukvicaPravljenje narukvicaU drugom mjesecu 2017. godine održane su četiri "Oazine" dječje kreativne radionice u sklopu projekta "Nenasilje je baš fora", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Radionice se održavaju u Društvenom centru petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan.

Slobodne aktivnosti na internetuSlobodne aktivnosti na internetu"Oazin" internet-klub u belomanastirskom Društvenom centru (Ulica J. Antala 3) otvoren je svakog radnog dana od 8 do 20 sati. Kompjuteri u internet-klubu namijenjeni su za svakoga tko ima potrebu za radom na računalu ili za slobodnim aktivnostima na internetu, poput čitanja novina, igranja igrica ili traženja posla.

Predsjednica Matice umirovljenika Katica NičinPredsjednica Matice umirovljenika Katica NičinU četvrtak, 2. III.2017. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici, Matica umirovljenika Grada Belog Manastira održala je godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj su bili brojni članovi i gosti. Svi izvještaji i planovi za sljedeće dvije godine jednoglasno su prihvaćeni, a nakon skupštine priređen je prigodni domjenak.

(Izvor: FB-stranica Matice umirovljenika)

Vladimir Škrobo kuha humanitarni grahVladimir Škrobo kuha humanitarni grahU drugom mjesecu 2017. godine Mirovna grupa Oaza nastavila je pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim građanima Belog Manastira i prigradskih naselja, koju financiraju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grad Beli Manastir. Uslugu trenutno koristi 33-oje starijih, bolesnih i radno nesposobnih građana korisnika socijalne pomoći. Broj primatelja toplih obroka nešto se smanjio u odnosu na protekle mjesece. Razlog je u tome što nas je u kratkom vremenu napustilo – umrlo nekoliko korisnika.

'Oazina' burza: izdavanje robe'Oazina' burza: izdavanje robeOd 1. II. 2017. godini u Mirovnoj grupi Oaza zaposlena je Sanela Stanojević iz Belog Manastira kao projektna asistentica na provođenju nekih "Oazinih" projekata i kao osoba mlađa od 30 godina. Sanela je po zvanju stručna specijalistica javne uprave, koje je stekla na Pravnom fakultetu Osijek.

Na samom početku svog rada upoznala se s projektima i projektnom dokumentacijom te joj je objašnjeno za koje će aktivnosti i radionice biti zadužena.

Iskorištavanje iznošene i demodirane odjećeIskorištavanje iznošene i demodirane odjeće"Oazin" šnajderaj djeluje kroz projekt "Pomoć ugroženim Belomanastircima". U njemu gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno prepravlja i krpi garderobu za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira.

Kako i dalje gotovo da nema zahtjeva za prepravku ili krpljenje garderobe, "Oazina" gerontokrojačica uglavnom se bavila odjećom koju građani doniraju "Oazinoj" burzi odjeće i obuće, a koju zbog iznošenosti ili demodiranosti nitko ne želi preuzeti. Iz takve garderobe izrezivala je "urednije" dijelove i skidana s njih dugmad i tako ih pripremala za likovno-kreativne radionice za žene, koje trenutno održava ponedjeljkom u Belom Manastiru i petkom u Petlovcu.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok