MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Ksenija Erker i Zoran MišolonginKsenija Erker i Zoran Mišolongin(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 30. IX. 2016. godine, s početkom u 20 sati, u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića održan je – u organizaciji Zaklade za razvoj lokalne zajednice Slagalica – dobrotvorni koncert pod naslovom "Takvim sjajem može sjati – susreti s Arsenom", na kome su nastupili pjevačica Ksenija Erker i gitarist i kompozitor Zoran Mišolongin. Sav prihod s koncerta namijenjen je Fondu Superseniori za aktivno uključivanje starijih osoba u zajednicu. Na koncertu su bili i dvoje zaposlenika Mirovne grupe Oaza.

'Oazini' izletnici na vidikovačkoj čeki'Oazini' izletnici na vidikovačkoj čeki(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 30. IX. 2016. godine, Mirovna grupa Oaza organizirala je izlet za osobe starije od 60 godina na Beljski vidikovac, koji se nalazi na Beljskoj vinskoj cesti iznad Karanca. Izlet, kome su se, naravno, mogle priključiti i mlađe osobe, organiziran je u okviru projekta "Dostojanstveno starenje", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Petak, 30. 09. 2016.

Tjedan filantropije u Osijeku

Filantropska šetnja po OsijekuFilantropska šetnja po OsijekuZalaganjem Zaklade za razvoj lokalne zajednice Slagalica i Osječani su se pridružili obilježavanju prvog hrvatskog Tjedna filantropije. U Osijeku taj tjedan obuhvatio je izložbu o filantropskoj povijesti Osijeka, okrugli stol o filantropiji i mladima te Filantropsku šetnju Osijekom, a završio je dobrotvornim koncertom Ksenije Erker, čiji je sav prihod namijenjen Fondu Superseniori, za aktivno uključivanje starijih osoba u zajednicu.

Igranje društvene igre 'čovječe, ne ljuti se'...Igranje društvene igre 'čovječe, ne ljuti se'...U četvrtak, 29. IX. 2016. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", održano je još jedno druženje "Oazinih" aktivistica i volonterki sa štićenicima Doma. U akciji su učestvovale aktivistice Jelene i Stele te volonterke Berta, Ivana, Jadranka, Ljiljana i Stela.

Dodjela potvrda polaznicima informatičke obukeDodjela potvrda polaznicima informatičke obuke

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 29. IX. 2016. godine, završena je prva tura informatičke obuke za osobe starije od 60 godina. Obuka se, u proteklih mjesec dana, održavala u "Oazinom" internet-klubu ponedjeljkom i četvrtkom od 9 do 11 sati, a u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje". Obuku je pohađalo osam redovitih polaznika i dvije izvanredne polaznice. Predavač je bio inženjer računarstva Neno Radić.

Ana Marija, Dragec, Marija, Luja i AnaAna Marija, Dragec, Marija, Luja i AnaU srijedu, 28. IX. 2016. godine, u Branjini je održano posljednje druženje starijih osoba preko projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru" u organizaciji "Oazine" aktivistice Ane Jeličić. Taj projekt financiraju zaklade Slagalica i Zajednički put sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a provode ga u partnerstvu Mirovna grupa Oaza i kneževačka udruga "Svjetlo nade".

Pedagoginja Nina SavićPedagoginja Nina SavićU srijedu, 28. IX. 2016. godine, nastavljene su aktivnosti po projektu "Volontiraj i ti", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih i kojega u partnerstvu provode Mirovna grupa Oaza i Gimnazija Beli Manastir.

Proteklog tjedna su, naime, "Oaze" aktivistice Vesna Nedić i Ana Jeličić proslijedile anketne upitnike u Gimnaziju na popunjavanje, a već ovoga tjedna učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda su ih i popunili.

Dječje kazalište u Osijeku, 30. IX. 2016, 20 satiDječje kazalište u Osijeku, 30. IX. 2016, 20 sati

Etnološki centar, 1. X. 2016, 18 satiEtnološki centar, 1. X. 2016, 18 sati

U Zmajevcu 1. X. 2016. godineU Zmajevcu 1. X. 2016. godine

Uvodničari na okruglom stoluUvodničari na okruglom stoluU ponedjeljak, 26. IX. 2016. godine, s početkom u 11 sati, u Volonterskom centru Osijek, koji se nalazi u Esseker centru, održan je okrugli stol na temu: "Nezaposlenost mladih – Kako filantropija može pomoći?" Okrugli stol je organizirala Zaklada Slagalica u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva. Na okruglom stolu bila je i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Platnene torbe od odjevnih predmeta ...Platnene torbe od odjevnih predmeta ...Kroz projekt "Pomoć ugroženim Belomanastircima" djeluje "Oazin" šnajderaj, u kome gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno prepravlja i krpi garderobu za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira.

U posljednje vrijeme malo se toga šije ili prepravlja. Gerontokrojačica kaže, malo u šali – malo ozbiljno, da je vjerojatno već sve prepravila što je prepraviti trebalo ili se "Oazini" korisnici više niti debljaju, niti smanjuju pa im onda ni prepravke odjeće nisu potrebne. Doduše, tu i tamo prekroji po neki jastuk ili zavjesu i to je uglavnom sve.

Štand Mirovne grupe OazaŠtand Mirovne grupe Oaza(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 24. IX. 2016. godine, s početkom u 17 sati, u novoobnovljenom bolmanskom Domu kulture održana je manifestacija pod neambicioznim imenom "Izložba ručnih radova i kolača". Izložbu je organizirala bolmanska udruga "Zlatna žena" pod vodstvom predsjednice Katarine Tomašević i pod pokroviteljstvom Općine Jagodnjak, a na njoj su – kao aktivni izlagača ili samo kao gosti – učestvovale ženske udruge ili organizacije koje imaju brojno žensko članstvo iz okolnih i malo udaljenijih baranjskih mjesta, ali i iz 100 kilometara udaljenog – Iloka.

Učesnici prošlogodišnje Likovne kolonije 'Đola 2015'Učesnici prošlogodišnje Likovne kolonije 'Đola 2015'Likovna radionica "Petar Dobrović", koja djeluje u okviru Pododbora Darda SKD-a "Prosvjeta", organizira dvodnevnu likovnu koloniju (XIII. saziv) pod imenom "Đola 2016" te okrugli stol na temu "Slikarstvo Milana Konjovića". Kolonija i okrugli stol održat će se u subotu i nedjelju (1-2. X. 2016) u Dardi, u zgradi Srednje škole (Ulica Sv. Ivana Krstitelja 116), prema sljedećem programu:

Zdenka i Lena (stoje), Anica, Slavka, Snježana, DanijelaZdenka i Lena (stoje), Anica, Slavka, Snježana, DanijelaU petak, 23. IX. 2016. godine, u Popovcu je, u prostorijama Udruge "Maska", organizirano još jedno druženje starijih osoba u sklopu "Oazinog" projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", kojega financiraju zaklade Slagalica i Zajednički put sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Domaćica druženja bila je Zdenka, a na druženju su još bile Lena, Anica, Slavka, Snježana,i Danijela te iza fotoaparata Enis, koordinator partnerske udruge "Svjetlo nade", koji je i organizirao to druženje.

Šećeransko jezero, 25. IX. 2016.Šećeransko jezero, 25. IX. 2016.

Mirela Videk, Zoran Pribičević i Iskra JirsakMirela Videk, Zoran Pribičević i Iskra JirsakU četvrtak, 22. IX. 2016. godine, u kinodvorani belomanastirskog Centra za kulturu prikazana je kazališna predstava pod naslovom "Sutra (ni)je novi dan" u režiji Ivice Bobana i u izvođenju mladih glumaca zagrebačkog Teatra EXIT: Iskre Jirsak, Mirele Videk i Zorana Pribičevića.

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format U subotu, 24. IX. 2016. godine, zagrebački Atletski klub "Cro-Run" organizira Prvi "Baranjski polumaraton" na kojem će se natjecanje održati u tri kategorije: 6 km, 21 km i štafeta 6 km (4x1,5 km), a održat će se i utrke za predškolsku djecu te učenike nižih razreda osnovne škole.

Početak i završetak utrka, koje će prolaziti kroz Park prirode Kopački rit, bit će ispred Dvorca Tikveš, a tamo će se održavati i ostali cjelodnevni i zabavni program.

Program Prvog "Baranjskog polumaratona"

  • 8:00 – otvaranje manifestacije i prijave za utrke
  • 10:00 – utrka djece predškolskog uzrasta

Nina Savić, Ana Jeličić i Vesna NedićNina Savić, Ana Jeličić i Vesna NedićU srijedu, 21. IX. 2016. godine, s početkom u 11 sati, održan je drugi sastanak projektnog tima za projekt "Volontiraj i ti". Na sastanku su bile predstavnice prijavitelja Mirovne grupe Oaza (Vesna Nedić i Ana Jeličić) i partnera Gimnazije Beli Manastir (pedagoginja Nina Savić i pedagoginja pripravnica Sonja Periškić).

Stela Fabijan, Vesna Nedić, Enis Ibrahimović, Ana JeličićStela Fabijan, Vesna Nedić, Enis Ibrahimović, Ana JeličićU srijedu, 21. IX. 2016. godine, s početkom u 9 sati, u "Oazinom" uredu u Društvenom centru održan je šesti po redu, a ujedno i posljednji sastanak projektnog tima za projekt "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru". Uime "Oaze" na sastanku su bili voditeljica projekta Vesna Nedić te Ana Jeličić, Stela Fabijan i Neno Radić, a uime kneževačke partnerske udruge "Svjetlo nade" Enis Ibrahimović.

Srijeda, 21. 09. 2016.

Svjetski dan mira

Logo Svjetskog dana miraLogo Svjetskog dana miraŠirom svijeta 21. IX. obilježava se kao Svjetski (ili Međunarodni) dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih naroda (UN) iz 2001. godine taj datum određen je za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.

Svjetski dan mira utemeljila je Opća skupština UN 1981. godine u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, odredivši za njegovo obilježavanje treći utorak u rujnu (septembru). 20 godina kasnije novom je rezolucijom za fiksni datum obilježavanja proglašen 21. rujna.

Ponedjeljak, 19. 09. 2016.

Poziv na izložbu u Bolmanu

Bolman, Dom kulture, 24. IX. 2016, 17 satiBolman, Dom kulture, 24. IX. 2016, 17 sati

Velika gužva na Ribarskim danimaVelika gužva na Ribarskim danima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu i nedjelju, 17-18. IX. 2016. godine, održani su 18. Ribarski dani u Kopačevu. Ta manifestacija prvobitno je zamišljena kao lokalna fešta koja je imala za cilj okupiti mještane na druženje uz tradicionalne riblje specijalitete, pripremljene s nadaleko poznatom kopačevskom paprikom. Svake je godine, međutim, interes postajao sve veći pa su "Ribarski dani" prerasli u manifestaciju koja preko vikenda u Kopačevo dovede preko 5.000 posjetitelja, dobrim dijelom Osječana, željnih etnoambijenta te mirisa i okusa ribe i drugih baranjskih specijaliteta.

Neobične majice za 'zumba-fitness'Neobične majice za 'zumba-fitness'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 18. IX. 2016. godine, s početkom u 17 sati, "Oazine" aktivistice Ana Jeličić i Jelena Opačić-Matijević održale su u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani kreativnu radionicu za članice "Skok-kluba – ŠRP" koje učestvuju u plesnoj aktivnosti "zumba-fitness". Radionica je bila posvećena izradi ili bolje rečeno prekrajanja običnih majica u neobične, koje će se koristiti u toj aktivnosti.

Branislav Barvalac, Živojin Manojlović i Mihajlo ZečevićBranislav Barvalac, Živojin Manojlović i Mihajlo ZečevićPododbor Kneževi Vinogradi SKD-a "Prosvjeta" organizirao je trodnevnu (16-18. IX. 2016) kulturnu manifestaciju u lokalnom Domu kulture, koja se sastojala od izložbe slika, predstavljanja etnografske knjige te književne večeri s muzičkom pratnjom.

Drugog dana manifestacije (o prvom danu može se pročitati ovdje), u subotu, 17. IX. 2016. godine, s početkom u 19 sati, održano je književno veče, u kome su učestvovali pjesnik Mihajlo Zečević iz Klise kod Osijeka, pjesnik, pisac i frulaš Živojin Manojlović iz Trpinje kod Vukovara te Branislav Barvalac, pjevač i tamburaš iz Bobote.

Milan Dvornić predstavlja svoje slikeMilan Dvornić predstavlja svoje slike(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Pododbor Kneževi Vinogradi SKD-a "Prosvjeta" organizirao je trodnevnu (16-18. IX. 2016) kulturnu manifestaciju u lokalnom Domu kulture, koja se sastojala od izložbe slika, predstavljanja etnografske knjige te književne večeri s muzičkom pratnjom.

Prvog dana, s početkom u 17 sati, belomanastirski slikar i etnograf Milan Dvornić (rođen 1947. godine) otvorio je svoju izložbu slika, a dva sata kasnije predstavio je i svoju knjigu "Oj Vidovo, Vidovo".

S. Fabijan, V. Nedić, J. Opačić-Matijević, D. Lisjak i J. PetrovićS. Fabijan, V. Nedić, J. Opačić-Matijević, D. Lisjak i J. PetrovićU petak, 16. IX. 2016. godine, s početkom u 12 sati, u Mirovnoj grupi Oaza održan je sastanak predstavnica "Oaze" Vesne Nedić, Jelene Opačić-Matijević i Stele Fabijan s predstavnicama Udruženja "Baranja" iz Luga Jasnom Petrović i Draganom Lisjak.

U subotu, 17. IX. 2016. godine, s početkom u 17 satiU subotu, 17. IX. 2016. godine, s početkom u 17 sati

Matica umirovljenika Grada Belog Manastira organizira manifestaciju "Pozdrav jeseni života", koja je namijenjena svim osobama starije životne dobi.

Program:
17. IX. 2016. (10 sati) – 3. međunarodna likovna kolonija starijih osoba – Beli Manastir, Etnološki centar baranjske baštine

Ženska udruga 'Izvor' TenjaŽenska udruga 'Izvor' TenjaU četvrtak, 15. IX. 2016. godine, s početkom u 10 sati, u Ženskoj udruzi "Izvor" u Tenji održan je treći sastanak o partnerstvu na zajedničkom projektu, koji bi se nominirao na natječaju "Poticanje društvenog poduzetništva", a koji će se financirati iz Europskog socijalnog fonda (članak o prvom sastanku vidjeti ovdje, a o drugom ovdje).

Kopačevo, 17-18. IX. 2016.Kopačevo, 17-18. IX. 2016.

U emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija Banska kosa, koja je na programu bila u četvrtak, 8. IX. 2016. godine, s početkom u 17 sati, emitiran je razgovor novinarke Stane Nemet s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić i "Oazinom" gerontodomaćicom i trenericom medicinske gimnastike fizioterapeutkinjom Antonijom Papak, porijeklom iz Primoštena, koja danas živi u Karancu.

Emisija je postavljena na YouTube pa je možete preslušati "klikanjem" na gornju sliku.

'Oazine' kreativke'Oazine' kreativke(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U mjesecu kolovozu 2016. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene utorkom u belomanastirskom Društvenom centru pod vodstvom Ane Jeličić, a u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje". Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a namijenjen je korisnicama starije životne dobi, koje u lijepom i ugodnom okruženju, s dostupnim materijalima, mogu iskazati svoju maštovitost i kreativnost.

Snežana Kapular (četvrta slijeva)Snežana Kapular (četvrta slijeva)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 12. IX. 2016. godine, likovno-kreativna radionica za žene, koja se održava od 18 do 20 sati, pretvorena je u malo slavlje. Naime, Snežana Kapular, jedna od kreativki i ujedno "Oazinih" gerontodomaćica, prošle je subote ženila sina pa je tu radost podijelila s kolegicama kreativkama…

Kreativka Jadranka Kuduz (u prvom planu)Kreativka Jadranka Kuduz (u prvom planu)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

I u osmom mjesecu 2016. godine, kroz projekt "Dostojanstveno starenje" Ministarstva socijalne politike i mladih, održane su tri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom od 18 do 20 sati, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na radionicama je bilo 8-9 korisnica, koje su – kao i prošli mjesec – izrađivale nakit od fimo-mase i okvire za slike, a okviri se prave od gipsane smjese izlijevanjem u kalupe.

Subota, 10. 09. 2016.

Zahvalnica udruge "Ekotur"

Zahvalnica Mirovnoj grupi Oaza kao donatoru udruge 'Ekotur'Zahvalnica Mirovnoj grupi Oaza kao donatoru udruge 'Ekotur'(Vidjeti ovdje)

Učesnici radionice u ZagrebuUčesnici radionice u ZagrebuU petak, 9. IX. 2016. godine, s početkom u 9 sati, u Kući ljudskih prava u Zagrebu održana je radionica Novi izazovi i pristupi provedbi EU-projekata strukturnih fondova "Pružite si priliku za upravljanje projektom, a ne papirima". U partnerstvu s Kućom ljudskih prava radionicu je provela zagrebačka tvrtka Projekt jednako razvoj d.o.o. Na radionici je uime Mirovne grupe Oaza bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Stana Nemet, autorica emisije 'Korak ka jednakosti'Stana Nemet, autorica emisije 'Korak ka jednakosti'Kao što smo i najavili, emisija "Korak ka jednakosti", emitirana 8. IX. 2016. godine s početkom u 17 sati, a koju na Radiju Banska kosa priprema novinarka Stana Nemet, bila je posvećena trenutnim "Oazinim" aktivnostima iz socijalnog programa (projekti "Dostojanstveno starenje", "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru" i "Pomoć ugroženim Belomanastircima").

U emisiji su učestvovale "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić i "Oazina" gerontodomaćica i trenerica medicinske gimnastike Antonija Papak, fizioterapeutkinja po zanimanju.

Stela Fabijan, Vesna Nedić, Sonja Periškić, Nina Savić i Veljko FrankStela Fabijan, Vesna Nedić, Sonja Periškić, Nina Savić i Veljko FrankU srijedu, 8. IX. 2016. godine, s početkom u 9 sati, formiran je projektni tim za projekt "Volontiraj i ti" od predstavnika prijavitelja Mirovne grupe Oaza (Vesna Nedić, Stela Fabijan) i partnera Gimnazije Beli Manastir (ravnatelj Veljko Frank, pedagoginja Nina Savić i pedagoginja pripravnica Sonja Periškić).

Druženje uz 'ne ljuti se, čovječe' i belotDruženje uz 'ne ljuti se, čovječe' i belot(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 7. IX. 2016. godine, od 17 do 18 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, a u sklopu "Oazinog" projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", održano je druženje "Oazinih" aktivistica i volontera sa štićenicima Doma. U akciji su učestvovale aktivistice Jelene i Stele,četiri volontera mlađe životne dobi: Berta, Despot, Sanela i Tina te bivša "Oazina" djelatnica Dubravka, koja je sada u mirovini.

Srijeda, 07. 09. 2016.

Okrugli stol HZZ-a u Osijeku

Anto Barukčić, v.d. predstojnika RU HZZ-aAnto Barukčić, v.d. predstojnika RU HZZ-aU srijedu, 7. IX. 2016. godine, s početkom u 10 sati, u Osijeku je u prostorijama CISOK-a, Trg Ante Starčevića 3, održan okrugli stol na temu "Provedba programa javnih radova za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici". Okrugli stol je dio aktivnosti istoimenog projekta, čiji je nositelj Hrvatski zavod za zapošljavanje, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Na okruglom stolu je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Utorak, 06. 09. 2016.

Nastavak akcije prikupljanja

Drvene stolice iz stare 'Oaze'Drvene stolice iz stare 'Oaze'Kao što smo već pisali na ovoj web-stranici, zmajevačka udruga Ekotur organizirala je u Belom Manastiru u petak, 26. VIII. 2016. godine, prikupljanje starih, suvišnih predmeta s tavana, skladišta i podruma, koji će se koristiti u kreativnom radu te i drugih udruga.

Stana Nemet i Antonija PapakStana Nemet i Antonija PapakU utorak, 6. IX. 2016. godine, s početkom u 10 sati, novinarka Stana Nemet s Radija Banska kosa snimila je u "Oazinom" uredu prilog za svoju stalnu emisiju "Korak ka jednakosti".

U razgovoru su sudjelovale "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić i "Oazina" gerontodomaćica Antonija Papak. Govorilo se o edukaciji za gerontodomaćice, koja je održana 3. IX. u Kneževu te o poslovima gerontodomaćice, ali najviše o Antoniji. Ona je, inače, fizioterapeutkinja koja je prije tri godine došla u Karanac iz Primoštena. Zaljubila se u jednog Baranjca, a potom i u Baranju.

Ponedjeljak, 05. 09. 2016.

Drugi razgovor o budućem partnerstvu

Vesna Nedić i Mirjana HercegVesna Nedić i Mirjana HercegU ponedjeljak, 5. IX. 2016. godine, s početkom u 11 sati, u Ženskoj udruzi "Izvor" u Tenji održan je drugi sastanak predstavnica udruga iz Belog Manastira i Tenje: Vesne Nedić iz "Oaze" i Mirjane Herceg iz "Izvora" (članak o prvom sastanku vidjeti ovdje). I ovaj put razgovaralo se o mogućem partnerstvu na zajedničkom projektu, ali sada s konkretnijim prijedlozima i mogućnostima.

Borislava, Danica, Milan i NikolaBorislava, Danica, Milan i NikolaU ponedjeljak, 5. IX. 2016. godine, Mirovna grupa Oaza započela je s informatičkom obukom za osobe starije od 60 godina. Obuka se održava u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje" i to dva puta tjedno: ponedjeljkom i četvrtkom od 9 do 11 sati. Na prvom predavanju bilo je sedam zainteresiranih građana od predviđenih 10 mjesta. Predavač je inženjer računarstva Neno Radić, a projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek i ove godine objavljuje nominacije za mirovnu Nagradu "Krunoslav Sukić", tj. za nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava. Više informacija o samoj nagradi, javni poziv, uvjete natječaja i obrasce za prijavu možete pronaći ovdje.

Nagrada i priznanja "Krunoslav Sukić" dodjeljuju se za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja. Namijenjena je osobama, organizacijama, inicijativama, školama koje ispravno življenje za dobro ljudi, zajednice i prirode svjedoče građanskom i ljudskom zauzetošću, povezujući osobni razvoj i opće dobro. Nominacije za 2016. godinu primaju se od 5. rujna do 15. studenoga.

Subota, 03. 09. 2016.

Sajam iz Bakinog špajza

(Sabina Rončević na 'Oazinom' štanduSabina Rončević na 'Oazinom' štanduFotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Oaza i ovdje-LAG)

U subotu, 3. IX. 2016. godine, na belomanastirskom Trgu slobode održan je "Sajam iz Bakinog špajza" kao dio ovogodišnje manifestacije "Jesen u Baranji". Na sajmu je štand imala i Mirovna grupa Oaza, a na njemu je dežurala "Oazina" kreativka Sabina Rončević.

Lenče i DonkaLenče i DonkaU subotu, 3. IX. 2016. godine, u Kneževu – nakon edukacije za gerontodomaćice, a u toku izložbe rukotvorina s likovno-kreativnih radionica u Branjini, Kneževu i Popovcu – nenadano su se upoznale dvije Makedonke: Donka Dvornić (djevojački Mirčevska) iz sela Janče (zapadna Makedonija, sjeveroistočno od Debra) i Lena Fulir (zvana Lenče, djevojački Anakieva) iz Štipa (istočna Makedonija).

Obje su udajom došle u Baranju, ne trbuhom za kruhom, nego za Baranjcima koji su im prirasli k srcu. Donka je došla u Belom Manastiru 1981, a Lena u Popovcu 1983. godine.

Razgovor o izloženim rukotvorinamaRazgovor o izloženim rukotvorinama(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nakon edukacije za gerontodomaćice, u subotu, 3. IX. 2016. godine, u Kneževu je u prostorijama Mjesnog odbora priređena izložba radova s 18 likovno-kreativnih radionica, koje su – kroz "Oazin" projekt "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru" – održane u Branjini, Kneževu i Popovcu. Radionice su vodile "Oazine" aktivistice Ana Jeličić i Jelena Opačić-Matijević (na slici desno).

Subota, 03. 09. 2016.

Edukacija za gerontodomaćice

Patronažna sestra Katarina Jelić (treća slijeva)Patronažna sestra Katarina Jelić (treća slijeva)U subotu, 3. IX. 2016. godine, s početkom u 9 sati, u velikoj prostoriji Mjesnog odbora u Kneževu održana je edukacija za gerontodomaćice. Polaznice su bile nekadašnje, sadašnje i buduće gerontodomaćice s područja Općine Popovac i Grada Belog Manastira.

Donirani grah treba presuti u jelonoše...Donirani grah treba presuti u jelonoše...U proteklom mjesecu kolovozu 2016. godine "Oaza" je nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim građanima Belog Manastira i prigradskih naselja. Tu uslugu financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Beli Manastir, a trenutno je njome bar pet puta tjedno zbrinuto 36 osoba starije životne dobi, socijalno ugroženih, radno nesposobnih i često bolesnih, kojima je takav vid pomoći od velikog značaja.

Četvrtak, 01. 09. 2016.

Rad "Oazine" praonice (VIII/2016)

'Oazina' gerontodomaćica Snežana Kapular'Oazina' gerontodomaćica Snežana KapularTokom osmog mjeseca 2016. godine u "Oazinoj" praonici u Društvenom centru oprano je ukupno 14 mašina rublja za korisnice i korisnike koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice u sklopu usluge pomoć u kući. Najviše se pralo svakodnevno nošene odjeće poput majica, hlača, prsluka, čarapa i sl. te krevetnina i zavjese.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok