MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Gerontodomaćica Mira ĆosićGerontodomaćica Mira ĆosićU osmom mjesecu 2016. godine u "Oazi" su i dalje, preko javnih radova HZZ-a, radile četiri gerontodomaćice: Mira Ćosić, Donka Dvornić, Snežana Kapular i Antonija Papak. Tokom mjeseca one su obilazile 35 kućanstava na području Belog Manastira i Branjinog Vrha, pružajući besplatnu socijalnu uslugu pomoć u kući za 37 osoba, većinom žena (34) i samo tri muškarca. Ukupno su obavile 215 obilazaka.

Jedna od većih donacijaJedna od većih donacija"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u okviru "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo socijalne politika i mladih. Tokom osmog mjeseca 2016. godine Burza je primila 26 donacija, a roba je izdavana 54 puta korisnicima s područja Grada Belog Manastira, ali i iz drugih baranjskih mjesta (Batina, Bolman, Darda, Kneževo, Popovac).

Popravljeni pločnik - pogled prema BenzinskojPopravljeni pločnik - pogled prema BenzinskojDio pločnika s jugozapadne strane semaforizirane raskrsnice Betonske i Školske ulice u Belom Manastiru mjesecima je bio veoma ulegnut jer je pukla jedna njegova ploča, nakon iskopavanja koje je moralo biti obavljeno zbog pucanja vodovodne cijevi. Nedavno je uklonjena ta ploča i izbetonirana nova.

Beli Manastir, 28. VIII. - 24. IX. 2016.Beli Manastir, 28. VIII. - 24. IX. 2016.

Subota, 27. 08. 2016.

Peti "Surduk-trek – Baranja"

Sudionici 'Surduk-treka'Sudionici 'Surduk-treka'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U organizaciji Udruge "Zelena točka – Baranja", Orijentacijskog kluba Sova iz Šećerane i partnera LAG-a Baranja iz Belog Manastira, u subotu, 27. VIII. 2016. godine, održan je peti "Surduk-trek – Baranja". Glavni pokrovitelj tog međunarodnog natjecanja bila je Općina Popovac.

Šaćira, Jasmina, Mihael i KristinaŠaćira, Jasmina, Mihael i KristinaNa prethodnom druženju starijih osoba u Kneževu (ovdje) dogovoreno je novo druženje u proširenom sastavu, koje je održano u petak, 26. VIII. 2016. godine. Takva druženja organiziraju se u sklopu "Oazinog" projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", kojega financiraju zaklade Slagalica i Zajednički put sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Zahvalnica donatoruZahvalnica donatoruKao što smo i najavili, zmajevačka udruga Ekotur organizirala je u Belom Manastiru u petak, 26. VIII. 2016. godine, od 10 do 18 sati, prikupljanje starih, suvišnih predmeta s tavana, skladišta i podruma, koji će se koristiti u kreativnom radu te i drugih udruga.

Međunarodna noć šišmišaMeđunarodna noć šišmišaU petak, 26. VIII. 2016. godine, s početkom u 17:30 sati, u Prijemnom centru Parka prirode Kopački rit održava se Međunarodna noć šišmiša. Uz glazbu, ples i radionice, očekuje vas osječki Plesni studio Shine uz vodstvo koreografkinje Mire Sekereš i solistice osječkog HNK-a Jasne Komendanović.

Državna cesta D7 - skretanje za ŠećeranuDržavna cesta D7 - skretanje za Šećeranu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Arhivska fotografija od 25. III. 2014.Arhivska fotografija od 25. III. 2014.Mirovna grupa Oaza poziva sve svoje korisnike i korisnice, a i ostale zainteresirane građane Belog Manastira i prigradskih naselja, na BESPLATNU informatičku obuku za osobe starije od 60 godina. Obuka će se provoditi u "Oazinoj" informatičkoj učionici u Belom Manastiru, a provodit će je "Oazin" aktivist Neno Radić, inženjer računarstva.

Obuka će se održavati u prijepodnevnim satima dva ili tri puta tjedno, a trajat će otprilike mjesec dana. Polaznici će steći osnovna znanja iz korištenja kompjutera (računala), iz pisanja u Wordu i iz onoga što je danas najaktualnije: iz korištenja interneta i društvenih mreža.

Nedjelja, 21. 08. 2016.

Ekotur - akcija prikupljanja

U Belom Manastiru, 26. VIII. 2016.U Belom Manastiru, 26. VIII. 2016.

Radionica izrade narukvica prijateljstvaRadionica izrade narukvica prijateljstva(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 20. VIII. 2016. godine, drugog dana "TardaFesta", nastavljena su mnogobrojna događanja koja su razne udruge organizirale za mališane i ostale posjetioce. Među udrugama bila je i Mirovna grupa Oaza sa svojom već tradicionalnom radionicom izrade narukvica prijateljstva, koja se baš lijepo tematski uklapala u manifestaciju povezivanja Hrvatske i Turske.

Klik za veći formatKlik za veći format U ponedjeljak, 22. VIII. 2016. godine, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, s početkom u 19 sati, održat će se sajam kreativnosti i umjetnostu "Baranja CreArt", na kome će sudjelovati mladi baranjski umjetnici.

Posjetitelji će moći uživati u kreativnom i umjetničkom stvaralaštvu, predmetima koji obilježavaju multikulturnu baranjsku baštinu te u muziciranju osječkog "a capella" benda "Akvarel".

Sajam organizira Savjet mladih Grada Belog Manastira u suradnji s Gradom Belim Manastirom i Turističkom zajednicom Baranje, a u povodu završetka Belomanastirskog ljeta mladih 2016.

Za sve posjetitelje ulaz je besplatan!

'Oazin' štand - Sabina i Jelena'Oazin' štand - Sabina i Jelena(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 19. VIII. 2016. godine, u organizaciji Udruge za ruralni turizam Đola i suorganizaciji Općine Darda, Turskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj i Turističke zajednice Baranje, održan je prvi dan dvodnevnog festivala nazvanog "TardaFest". U starom, raskošnom parku darđanskog Dvorca Esterházy veliki broj posjetitelja imao je priliku razgledati mnogobrojne štandove i uživati u turskoj kahvi, čaju, rahatlokumu i baklavi.

Despot i Viki igraju 'čovječe, ne ljuti se'Despot i Viki igraju 'čovječe, ne ljuti se'U četvrtak, 18. VIII. 2016. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", održano je još jedno druženje "Oazinih" aktivistica i volontera sa štićenicima Doma. U akciji su učestvovale aktivistice Jelene i Stele te tri volontera različite životne dobi: Despot, Dubravka i Margita (Greta).

Srijeda, 17. 08. 2016.

Nova donacija "Oazinoj" Burzi

Donacija odjeće iz OsijekaDonacija odjeće iz OsijekaU srijedu, 17. VIII. 2016. godine, u "Oazinu" burzu odjeće i obuće stigla je nova donacija iz Osijeka, koja se sastojala od četiri poveće kese ženske odjeće. Donaciju je donijela (bolje rečeno dovezla) "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, a donatorica je umirovljena viša predavačica klavira na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Jagoda Cvetičanin.

Utorak, 16. 08. 2016.

Razgovor o budućem partnerstvu

Jelena Milić, Vesna Nedić i Mirjana HercegJelena Milić, Vesna Nedić i Mirjana HercegU utorak, 16. VIII. 2016. godine, s početkom u 8 sati, u osječkoj kafeteriji "Novi grad" održan je sastanak predstavnica triju udruga: Mirjane Herceg iz tenjske Udruge žena "Izvor", Jelene Milić iz Udruge žena Vukovar i Vesne Nedić iz belomanastirske "Oaze". Razgovaralo se o mogućem partnerstvu na zajedničkom projektu.

Ponedjeljak, 15. 08. 2016.

Fotovijest: Neobičan paradajz!

Sitan i crven te normalan i - žutSitan i crven te normalan i - žut

Darđanska ĐolaDarđanska ĐolaU petak i subotu, 19-20. VIII. 2016. godine, u Dardi će se održati prvi povijesni festival "TardaFest". Organizator festivala je Udruga za ruralni turizam Đola, a suorganizatori su Općina Darda, Veleposlanstvo Republike Turske u RH i Turistička zajednica Baranje.

"TardaFest" je dvodnevni festival kreative, glazbe, ruha i hrane, a tematski se veže na šesnaesto stoljeće, na nasljeđe Osmanlijskog Carstva i čuveni Turski / Sulejmanov most, koji je povezivao Osijek i Dardu.

Petak, 12. 08. 2016.

Domjenak povodom rođendana

Branislav i Dubravka SimendićBranislav i Dubravka Simendić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Bivša zaposlenica i aktivistica Mirovne grupe "Oaza" Dubravka Simendić proslavila je u petak, 12. VIII. 2016. godine, svoj šezdeset i drugi rođendan. Na rođendanskom domjenku, uz članove porodice i rođake, bili su i Dubravkini radni kolege i kolegice iz "Oaze", koji su joj prigodnim poklonima čestitali taj dan i poželjeli zdravlja i sreće u životu.

Domjenak je održan u Širinama, u bivšoj željezničkoj stanici, koja Dubravki i njezinom mužu Branislavu služi kao neka vrsta vikendice. Dana 1. XII. 2015. Dubravka je otišla u mirovinu i otada uglavnom živi u Njemačkoj. Boravke u Belom Manastiru koristi da se vidi s kolegicama iz "Oaze", s kojima je godinama radila.

Petak, 12. 08. 2016.

Zalazak Sunca kod Aršanja

Pogled prema sjeverozapadu...Pogled prema sjeverozapadu...Fotografije su snimljene u predvečerje 12. VIII. 2016. godine ispred nekadašnje željezničke stanice u Širinama. U daljini, u sjeverozapadnom pravcu, preko suncokretovog polja, u Mađarskoj vidi se brdo Aršanj i sunce kako – zalazi.

Naslov članka s web-portala 'Novosti'Naslov članka s web-portala 'Novosti'U 869. broju zagrebačkog tjednika "Novosti" od 12. VIII. 2016. godine, na 4. stranici umetka "Kronika", objavljen je članak pod naslovom "Komšiluk udovica" i nadnaslovom "Baranjska druženja osoba treće životne dobi". U članku su opisana druženja održana 7. VII. i 27. VII. 2016. godine u Branjinom Vrhu kod baka-Janje i baka-Kaje (na slici desno).

Skupina žena s tadašnjim predsjednikomSkupina žena s tadašnjim predsjednikomNa današnji dan, 11. VIII. 1945. godine, žene u Jugoslaviji, a time i u Hrvatskoj, dobile su pravo glasa. Otada je protekla 71 godina, a države u kojoj su ostvarile to svoje pravo već odavno nema... Pravo glasa tek kasnije su ostvarile žene u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Albaniji, Rumunjskoj, Grčkoj, Švicarskoj...., a danas, u demokratskoj Hrvatskoj, na izbornim listama ne popunjavaju ni predviđene kvote.

(Izvor: h-alter.org)

Enis Ibrahimović, Jelena Opačić-Matijević i Vesna Nedić (iza aparata)Enis Ibrahimović, Jelena Opačić-Matijević i Vesna Nedić (iza aparata)U četvrtak, 11. VIII. 2016. godine, s početkom u 11 sati, u "Oazinom" uredu održan je peti sastanak projektnog tima za projekt "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru". Uime "Oaze" na sastanku su bile voditeljica projekta Vesna Nedić i Jelena Opačić-Matijević, a uime partnerske udruge "Svjetlo nade" Enis Ibrahimović.

Aranka, Jasmina, Mila i ŠaćiraAranka, Jasmina, Mila i ŠaćiraU srijedu, 10. VIII. 2016. godine, u Kneževu je održano još jedno druženje starijih osoba u sklopu "Oazinog" projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", kojega financiraju zaklade Slagalica i Zajednički put sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Ilustracija uz članak u 'Glasu Slavonije'Ilustracija uz članak u 'Glasu Slavonije'Bolmanska projekcija filma "Razred" redateljice Vesne Ćudić porijeklom iz Darde bila je povod da Ivica Getto, belomanastirski dopisnik osječkog "Glasa Slavonije", u tom dnevniku 10. VIII. 2016. godine objavi članak pod naslovom "Film o dvojbi Romkinja: Školovati se ili udati". Članak se može pročitati ovdje.

Velika torba za korisnicu 'Oazine' burzeVelika torba za korisnicu 'Oazine' burzeKao što rekosmo u prethodnom članku, u "Oazinom" šnajderaju besplatno se prepravlja i krpi garderoba za socijalno ugrožene osobe s područja Grada Belog Manastira. Također se pokušava iskoristiti roba donirana "Oazinoj" burzi odjeće i obuće koja je za otpis ili koju nitko nije uzeo više od šest mjeseci. Od nje "Oazina" gerontokrojačica Jelena pravi svašta, ali najbolje "prolaze" jastučići i torbe.

Program aktivacije žena u lokalnoj zajedniciProgram aktivacije žena u lokalnoj zajedniciOd 1. IV. 2016. godine u "Oazi" rade četiri gerontodomaćice: Mirjana (Mira) Ćosić, Donka Dvornić, Snežana Kapular i Antonija Papak. Tada je odobreno da se zaposle na šest mjeseci kroz javne radove Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na poslovima radnika/ce za pomoć u kući (opširnije ovdje).

Narukvice od fimo-maseNarukvice od fimo-maseU sedmom mjesecu 2016. godine, kroz projekt "Dostojanstveno starenje" Ministarstva socijalne politike i mladih, održane su tri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom od 18 do 20 sati, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na radionicama je bilo 8-9 korisnica, koje su – uz znoj, smijeh i šale – izrađivale narukvice i dijelove za ogrlice od fimo-mase.

'Burzina' korisnica i 'Oazina' zaposlenica Jelena Opačić-Matijević'Burzina' korisnica i 'Oazina' zaposlenica Jelena Opačić-Matijević"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo socijalne politika i mladih. Tokom mjeseca srpnja (VII) 2016. godine Burza je primila 18 donacija, a robu izdavala 43 puta korisnicima s područja Grada Belog Manastira, ali i iz drugih baranjskih mjesta (Bolmana, Darde, Popovca). Pritom je vođena sva potrebna administracija vezana za spomenuti program.

Ovo smo mi naslikali!Ovo smo mi naslikali!(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U sedmom mjesecu 2016. godine održane su četiri "Oazine" dječje radionice. Održavaju se u Društvenom centru petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan. S obzirom da su ljetni praznici, broj djece bio je zadovoljavajući. S pojedinima od njih teško je raditi jer pohađaju školu po prilagođenom programu. Unatoč tome, i oni su kako-tako i uz pomoć uspjeli uraditi kreativne zadatke.

Četvrtak, 04. 08. 2016.

Projekcija filma "Razred" u Bolmanu

Jovana Petrović u filmu 'Razred'Jovana Petrović u filmu 'Razred'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 4. VIII. 2016. godine, s početkom u 21 sat, pred četrdesetak posjetitelja u bolmanskom Domu kulture, prikazan je dokumentarni film "Razred" redateljice i scenaristice Vesne Ćudić, koji traje 83 minuta. Film je u Bolmanu prikazan zalaganjem načelnika Općine Jagodnjak Anđelka Balabana. Opširniji članak o filmu može se pročitati ovdje.

'Oazina' projekt-koordinatorica Vesna Nedić'Oazina' projekt-koordinatorica Vesna NedićU srijedu, 3. VIII. 2016. godine, dopisnim putem, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor s Ministarstvom socijalne politike i mladih o financiranju projekta "Volontiraj i ti". Vrijednost projekta je 120.000,00 kuna, a partneri na projektu su Gimnazija Beli Manastir i Grad Beli Manastir.

Glavni cilj projekta je povećanje i poboljšanje doprinosa volontera lokalnoj zajednici na području Grada Belog Manastira. To se planira postići kroz edukaciju srednjoškolaca o volonterstvu te promoviranjem i provođenjem volonterskih akcija s građanima.

Originalni pokloni za 'Oazine' kreativkeOriginalni pokloni za 'Oazine' kreativke(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U mjesecu srpnju 2016. godine održane su tri likovno-kreativne radionice za žene utorkom u belomanastirskom Društvenom centru pod vodstvom Ane Jeličić, a u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje".

Oslikavanje torbiOslikavanje torbi(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 2. VIII. 2016. godine, od 19 do 21 sat, u Branjini je održana četvrta po redu likovno-kreativna radionica kroz projekt "Bolje sutra za starije osobe Popovca i Belog Manastira", kojega financiraju zaklade "Slagalica" i "Zajednički put" sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Projekt provodi Mirovna grupa Oaza s partnerskom udrugom "Svjetlo nade" iz Kneževa. Radionicu je vodila "Oazina" aktivistica Ana Jeličić.

Vesna Nedić, Enis Ibrahimović i Stela Fabijan (iza aparata)Vesna Nedić, Enis Ibrahimović i Stela Fabijan (iza aparata)U ponedjeljak, 1. VIII. 2016. godine, s početkom u 12 sati, u "Oazinom" uredu održan je četvrti sastanak projektnog tima za projekt "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru". Uime "Oaze" na sastanku su bile voditeljica projekta Vesna Nedić i Stela Fabijan, a uime partnerske udruge "Svjetlo nade" Enis Ibrahimović.

Ponedjeljak, 01. 08. 2016.

Rad "Oazine" praonice (VII/2016)

Priprema rublja za pranjePriprema rublja za pranjeTokom sedmog mjeseca 2016. godine u "Oazinoj" praonici u Društvenom centru oprane su samo četiri mašine rublja za korisnice i korisnike koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice u sklopu usluge pomoć u kući te dvije mašine rublja doniranog "Oazinoj" burzi odjeće i obuće. Doniranu odjeću, naime, ponekad treba oprati da bi ona mogla biti složena na Burzine police i ponuđena onim Belomanastircima i Baranjcima kojima je potrebna.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok