MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Srpsko narodno pozorište iz Novog SadaSrpsko narodno pozorište iz Novog Sada(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 30. VI. 2016. godine, s početkom u 21 sat i u sklopu "Osječkog ljeta kulture", u osječkoj Nastavno-športskoj dvorani Gradski vrt novosadsko Srpsko narodno pozorište izvelo je dvoipolsatnu predstavu "Na Drini ćuprija" u režiji Kokana Mladenovića.

Na osječkom portalu osijek031.com predstava je opisana ovako:

Oslikavanje svilenih marama na bocamaOslikavanje svilenih marama na bocama(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 29. VI. 2016. godine, u Kneževu je održana četvrta po redu likovno-kreativnih radionica kroz projekt "Bolje sutra za starije osobe Popovca i Belog Manastira", kojega financiraju zaklade "Slagalica" i "Zajednički put" sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionicu je vodila "Oazina" aktivistica Ana Jeličić.

Srijeda, 29. 06. 2016.

Besplatna gimnastika u "Oazi"

Svakog utorka i četvrtka od 9 do 10 satiSvakog utorka i četvrtka od 9 do 10 sati(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kako smo pisali ovdje, od 1. IV. 2016. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, "Oaza" održava besplatnu gimnastiku za osobe iznad 60 godina pod vodstvom "Oazine" zaposlenice fizioterapeutkinje Antonije Papak. Gimnastika se održava u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje", a čine je vježbe za kralježnicu. Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Peta radionica u PopovcuPeta radionica u PopovcuU utorak, 28. VI. 2016. godine, s početkom u 19 sati, u Popovcu je održana peta likovno-kreativna radionica kroz projekt "Bolje sutra za starije osobe Popovca i Belog Manastira", kojega financiraju zaklade "Slagalica" i "Zajednički put" sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionicu je vodila "Oazina" aktivistica Jelena Opačić-Matijević.

Beli Manastir: Nakon obnove baš lijepo izgleda...Beli Manastir: Nakon obnove baš lijepo izgleda...

Nakon jake kiše - jezero na ulazu u Direktorsku ulicuNakon jake kiše - jezero na ulazu u Direktorsku ulicu

'Hrvatska volontira 2016.''Hrvatska volontira 2016.'Od Sandre Nuždić, koordinatorice Hrvatske mreže volonterskih centara (HMVC), primili smo ovakvo obavještenje:

"S veseljem s vama dijelim detaljan Izvještaj s provedene manifestacije "Hrvatska volontira 2016." tijekom koje je, u razdoblju od 16. do 21. svibnja 2016. volontiralo 3.699 volontera, na 275 različitih volonterskih aktivnosti, u 60 gradova diljem Hrvatske, kod 171 organizatora volontiranja, koji su uložili čak 18.250 svojih volonterskih sati.

Osim Izvještaja, šaljem i link na dokumentarni film s ovogodišnje manifestacije. Oboje slobodno objavite na svojim mrežnim stranicama, društvenim mrežama i podijelite s dionicima na vašem području.

Veliko hvala svima koji ste se aktivno uključili u provedbu još jedne uspješno odrađene nacionalne volonterske manifestacije."

PS. U "Izvještaju" se, na 28. stranici, spominje i "Oazina" volonterska akcija. Pogledajte!

Degustacija baranjskih delicija u Baškoj VodiDegustacija baranjskih delicija u Baškoj Vodi(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Lokalna akcijska grupa Baranja sudjelovala je od četvrtka do subote (23-25. VI. 2016) na tradicionalnom sajmu "Okusi Hrvatsku", održanom u Baškoj Vodi u organizaciji LAG-a Adrion i Općine Baška Voda. Ove godine taj sajam okupio je preko 60 domaćih izlagača.

Šaroliko žensko društvoŠaroliko žensko društvoU petak, 24. VI. 2016. godine, u poslijepodnevnim satima, organizirano je u Kneževu još jedno druženje starijih osoba s mlađima u sklopu projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", kojega financiraju zaklade Slagalica i Zajednički put sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Na druženju su bile Kneževčanke Šaćira i Aranka, koje su zakoračile u treću životnu dob, i mlađe žene Danijela, Valentina i Kristina s kćerkicom Arianom-Ivanom. Druženje je organizirao Enis Ibrahimović, koordinator "Oazine" partnerske udruge "Svjetlo nade".

Park ispred Dvorca u DardiPark ispred Dvorca u Dardi

Pripreme za zlatovez...Pripreme za zlatovez...(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 23. VI. 2016. godine, s početkom u 19 sati, u Popovcu je održana četvrta u nizu likovno-kreativna radionica kroz projekt "Bolje sutra za starije osobe Popovca i Belog Manastira", kojega financiraju zaklade "Slagalica" i "Zajednički put" sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionicu je vodila "Oazina" aktivistica Jelena Opačić-Matijević.

Ivan Tonković, Mirjana Paušak i Stjepan NajmanIvan Tonković, Mirjana Paušak i Stjepan Najman(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U maloj sali valpovačkog Centra kulture M. P. Katančić održana je u četvrtak, 23. VI. 2016. godine, promocija 21. broja "Valpovačkog godišnjaka". Nakon što je skup pozdravio valpovački gradonačelnik Leon Žulj (na slici drugi slijeva u prvom redu), promociju je vodio i o svim člancima govorio Ivan Tonković, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Valpovu i član uredništva Godišnjaka.

Oslikavanje staklaOslikavanje stakla(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 22. VI. 2016. godine, u Kneževu je održana treća u nizu likovno-kreativnih radionica kroz projekt "Bolje sutra za starije osobe Popovca i Belog Manastira", kojega financiraju zaklade "Slagalica" i "Zajednički put" sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionicu je vodila "Oazina" aktivistica Jelena Opačić-Matijević.

Prvo su razgovarali stariji...Prvo su razgovarali stariji...U srijedu, 22. VI. 2016. godine, na Dan antifašističke borbe, okupio je u Kneževu Enis Ibrahimović, koordinator "Oazine" partnerske udruge "Svjetlo nade", devetočlano, uglavnom žensko društvance na još jednom druženju mlađih, sasvim mladih i starijih Kneževčana.

Takva druženja organiziraju se u sklopu projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", kojega financiraju zaklade Slagalica i Zajednički put sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

 * * *

Bolmanski spomenikBolmanski spomenik(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 22. VI. 2016. godine, na Dan antifašističke borbe, prvo je Baranjsko-rusko društvo prijateljstva položilo cvijeće na spomenik borcima NOR-a u Kneževu, a potom su Grad Beli Manastir, UABA Beli Manastir, SDP, Baranjsko-rusko društvo prijateljstva, SDSS i Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru položili vijence i cvijeće na spomenike na belomanastirskom Partizanskom groblju i na Spomenik borcima Crvene armije na Trgu slobode.

Vijenac Grada Belog ManastiraVijenac Grada Belog Manastira(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U organizaciji Grada Belog Manastira i Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, u srijedu (22. VI. 2016. godine), polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenike na Partizanskom groblju i na Spomenik borcima Crvene armije na Trgu slobode, obilježen je Dan antifašističke borbe. Vijence su položili Grad Beli Manastir, UABA, SDP, Baranjsko-rusko društvo prijateljstva, SDSS i Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru. Okupljenim građanima obratiti su se Nikola Opačić, predsjednik UABA, i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš.

Jelena, Ljubica, Lepa, Treza (i Nada iza mobitela)Jelena, Ljubica, Lepa, Treza (i Nada iza mobitela)U srijedu, 22. VI. 2016. godine, u prijepodnevnim satima, u Belom Manastiru održano je druženje s osobama treće životne dobi na kome su bile Lepa, Ljubica, Treza i Nada te organizatorica druženja "Oazina" aktivistica Jelena. Takva druženja "Oazine" aktivistice organiziraju u okviru projekta "Dostojanstveno starenje", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Domaćica teta Lepa, "komšinica s ćoška" teta Ljubica i prijateljica iz druge ulice teta Treza skupile su se na svečanoj kavi i kolačima. Znatno mlađoj Nadi dodijeljena je uloga fotografa s mobitelom. Tog datuma bio je državni praznik: Dan antifašističke borbe pa je šaroliko žensko društvo na televiziji gledalo polaganje vijenaca u Spomen-parku Brezovica i prisjećalo se sličnih praznika otprije tridesetak godina i kako se tada slavilo.

Gerontodomaćica Snežana KapularGerontodomaćica Snežana KapularU mjesecu svibnju 2016. godine u "Oazi" su, preko javnih radova HZZ-a, radile četiri gerontodomaćice: Mirjana (Mira) Ćosić, Donka Dvornić, Snežana Kapular i Antonija Papak. One su tokom mjeseca obilazile 35 kućanstava, pružajući besplatnu socijalnu uslugu pomoć u kući za 38 osoba (33 žene i pet muškaraca). Ukupno su obavile 241 obilazak "Oazinih" korisnika koji su u starijoj životnoj dobi i sami.

Arhivski snimak: KUD 'Sloga' ĐenovićiArhivski snimak: KUD 'Sloga' ĐenovićiSKD "Prosvjeta", Pododbor Darda, organizator je i domaćin triju manifestacija povodom Danā općine Darda 2016. godine, od kojih je jedna međunarodnog karaktera:

- U subotu, 25. VI. 2016. godine, s početkom u 20 sati, održat će se X. međunarodna smotra folklora nacionalnih manjina ''Darda 2016'' na ljetnoj pozornici SRC-a "Đola" (u slučaju kiše u kinosali Doma kulture). Nastupit će najmanje 12 KUD-ova nacionalnih manjina iz Hrvatske i inozemstva. Prije koncerta, u 19:30 sati, svečani defile svih učesnika.

Valpovo, četvrtak, 23. VI. 2016, 18 satiValpovo, četvrtak, 23. VI. 2016, 18 sati

Subota, 18. 06. 2016.

15. Grahijada u Belom Manastiru

Jedna od 70 ekipaJedna od 70 ekipaNa 15. Grahijadi održanoj u Belom Manastiru u subotu, 18. VI. 2016. godine, takmičilo se 70 ekipa. Rezultati: 1. mjesto – "Nitko ispod 2 promila", 2. mjesto – Društvo "Naša djeca" Beli Manastir, 3. mjesto – "Omladinci". Fotoalbum (bolje rečeno: fotoalbumčina!) može se vidjeti na FB-stranici "BaranjaMedije". Snimio Rajko Cicak.

Enis, Šaćira, Aranka, Katarina i AnaEnis, Šaćira, Aranka, Katarina i AnaU subotu, 18. VI. 2016. godine, u poslijepodnevnim satima, u sklopu projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", kojega financiraju zaklade Slagalica i Zajednički put sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, održano je u Kneževu još jedno druženje sa starijim osobama. Organizirao ga je koordinator partnerske udruge "Svjetlo nade" Enis Ibrahimović, a na njemu su – uz Enisa – bile teta Šećira, teta Aranka, teta Katarina i teta Ana.

Potpisivanje ugovora sa Županijom Potpisivanje ugovora sa Županijom U petak, 7. VI. 2016. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Osječko-baranjskoj županiji u Osijeku, u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, potpisala je ugovor o financiranju projekta "Baranjski leksikon".

Projekt je prošao na javnom natječaju za financiranje programa i projekata udruga u kulturi Osječko-baranjske županije u 2016. godini. Vrijednost projekta je 1.000 kuna.

Radovi se primaju do 20. VIII. 2016.Radovi se primaju do 20. VIII. 2016.I ove godine Vesna Ćuk, direktorica Biblioteke "Branko Radičević" iz banatskog Žitišta, obavještava nas da su njezina biblioteka i Klub knjige "Branko Radičević" raspisali književni konkurs "Banatsko pero 2016." za neobjavljene priče, pjesme i aforizme. Raspis konkursa može se vidjeti ovdje na web-stranici spomenute biblioteke.

Prijašnjih godina na konkursima "Banatsko pero" bilo je i učesnika iz Hrvatske, od kojih su neki uspjeli "izborili" uvrštenje svojih radova u zbornik. Radovi se primaju do 20. VIII. 2016. godine.

Beli Manastir, Etnološki centar, 19. VI. 2016, 19 satiBeli Manastir, Etnološki centar, 19. VI. 2016, 19 sati

'Oazine' kreativke'Oazine' kreativkeU mjesecu svibnju 2016. godine, kroz projekt "Dostojanstveno starenje" Ministarstva socijalne politike i mladih, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene utorkom od 18 do 20 sati. Odvijale su se u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, pod vodstvom Ane Jeličić.

Jagoda Treneska Cvetičanin i Julijana Mladenovska-TešijaJagoda Treneska Cvetičanin i Julijana Mladenovska-Tešija(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U sklopu manifestacije "19. dani braće Miladinov", u "Američkom kutku" osječke Gradska i sveučilišne knjižnice (GISKO), održana je u srijedu, 15. VI. 2016. godine, promocija knjige Jagode Treneske Cvetičanin "Makedonske boje u slavonskoj ravnici – tragovi sjećanja". Brojne okupljene goste, prijatelje i članove osječkog Makedonskog kulturnog društva (MKD) "Braća Miladinovci" pozdravili su dipl. knjižničarka Suzana Biglbauer uime GISKO-a, predsjednik MKD-a Boris Trajanovski, zamjenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin i zamjenik osječkog gradonačelnika Denis Ambruš.

13 korisnica i jedan korisnik13 korisnica i jedan korisnik(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 15. VI. 2016. godine, u Kneževu je održana druga u nizu likovno-kreativnih radionica kroz projekt "Bolje sutra za starije osobe Popovca i Belog Manastira", kojega financiraju zaklade "Slagalica" i "Zajednički put" sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionicu je vodila "Oazina" aktivistica Jelena Opačić-Matijević u prisustvu Enisa Ibrahimovića iz partnerske udruge "Svjetlo nade".

Mohač, 17. VI. 2016, 20 satiMohač, 17. VI. 2016, 20 sati

Oslikavanje staklaOslikavanje stakla(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 14. VI. 2016. godine, u Branjini je održana druga likovno-kreativna radionica kroz projekt "Bolje sutra za starije osobe Popovca i Belog Manastira", kojega financiraju zaklade "Slagalica" i "Zajednički put" sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Projekt provodi Mirovna grupa Oaza s partnerskom udrugom "Svjetlo nade" iz Kneževa. Radionicu je vodila "Oazina" aktivistica Ana Jeličić.

Ljubica Mrkobrad sa svojom rukotvorinomLjubica Mrkobrad sa svojom rukotvorinomU utorak, 14. VI. 2016. godine, u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje", održana je još jedna likovno-kreativna radionica pod vodstvom Ane Jeličić u belomanastirskom Društvenom centru, financirana sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih. Radionici je prisustvovalo devet korisnica, među kojima je bila i Ljubica Mrkobrad, draga gošća iz Beograda.

Oslikavanje platnenih torbiOslikavanje platnenih torbi(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 14. VI. 2016. godine, u Popovcu je održana treća u nizu od šest likovno-kreativnih radionica kroz projekt "Bolje sutra za starije osobe Popovca i Belog Manastira", kojega financiraju zaklade "Slagalica" i "Zajednički put" sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionicu je vodila "Oazina" aktivistica Jelena Opačić-Matijević.

Oslikane torbeOslikane torbeU petom mjesecu 2016. godine, kroz projekt "Dostojanstveno starenje" Ministarstva socijalne politike i mladih, održano je pet likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na radionicama je bilo od 8 do 12 korisnica, koje su izrađivale podmetače od papira i oslikavale torbe. Usput su proslavile dva rođendana i jedan diplomski ispit.

S ljepšim vremenom dolazi i do boljeg raspoloženja i većeg elana za rad i kreativnost, što se primjećuje i kod "Oazinih" kreativki. Osim toga, za njih se ne može reći da starije osobe nisu ni za što zainteresirane. Upravo obrnuto: tek sad imaju vremena za sebe i svoje hobije.

Trogodišnji program 'Pomoć ugroženim Belomanastircima'Trogodišnji program 'Pomoć ugroženim Belomanastircima'U ponedjeljak, 13. VI. 2016. godine, dopisnim putem "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor o nastavku financiranja trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima" s Ministarstvom socijalne politike i mladih.

Ovo je treća, posljednja godina financiranja tog programa. Financiranje će se provoditi od 1. VI. 2016. do 31. V. 2017. godine. Taj trogodišnji program provodi se od 1. VI. 2014, a svake godine Ministarstvo za njega izdvaja 200.000 kuna.

Stevo MlinarevićStevo Mlinarević(Fotoalbum "BaranjaMedije" može se vidjeti ovdje)

Manifestacija "Dani kulina Jagodnjak 2016." završila je u nedjelju, 12. VI. 2016. godine, četvrtim po redu takmičenjem u cigan-pečenju, održanim s početkom u 14 sati kraj Jezera u bolmanskom naselju Pariz, na koje su se prijavile čak 63 ekipe. Poslije tri sata mirisanja pečenog mesa i dima, uz muziku romskog orkestra iz Belom Manastira i trubače iz Šida, žiri je odredio najbolje majstor(ic)e za cigan-pečenje.

Jednog petka ples, drugog nešto kreativnoJednog petka ples, drugog nešto kreativno(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U toku petog mjeseca 2016. godine održano je pet "Oazinih" dječjih radionica, koje se održavaju u Društvenom centru petkom od 18 do 20 sati i koje vodi Stela Fabijan. S posljednjim danom mjeseca travnja okončan je projekt "Nenasilje je baš fora", a time je prestao i angažman plesne trenerice Aleksandre Bolmanović. Voditeljica Stela i mali i mladi korisnici dogovorili su se da će ubuduće jedan petak učiti i vježbati plesove, a sljedeći raditi nešto kreativno. Starije djevojčice i već iskusne plesačice učit će mlađe modernim plesovima.

Nekoliko partija 'čovječe, ne ljuti se'Nekoliko partija 'čovječe, ne ljuti se'U četvrtak, 9. VI. 2016. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", održano je još jedno druženje "Oazinih" aktivistica i volontera sa štićenicima Doma. U akciji je, pod vodstvom aktivistica Jelene i Stele, učestvovalo pet volontera različite životne dobi: Anica, Berta, Dora, Sašai Stela.

Učesnici konferencije u JagodnjakuUčesnici konferencije u Jagodnjaku"Kulinijada Jagodnjak 2016", održana 9. VI. 2016. godine, započela je u jagodnjačkom Domu kulture konferencijom pod nazivom "Porezna konkurencija i lokalna samouprava", čiji je cilj bio da se rasprave razvojne mogućnosti koje nudi ideja poreznog rasterećenja i porezne konkurencije na razini jedinica lokalne samouprave kao alternativa modelu državnog subvencioniranja.

Četvrtak, 09. 06. 2016.

"Kulinijada Jagodnjak 2016"

Pobjednici Kulinijade 2016. godinePobjednici Kulinijade 2016. godine(Fotoalbum "BaranjaMedije" može se pogledati ovdje)

Na Kulinijadi u Jagodnjaku, održanoj u četvrtak, 9. VI. 2016. godine, od 124 takmičarska kulina, najboljim (s 97,17 bodova) ocijenjen je kulin proizveden u "De luxu, obrtu za poljoprivredu i turizam" vlasnice Božane Marić iz Bilja. Drugi je bio kulin Ivana Bucića iz Donje Pištane kod Orahovice s 96 bodova, a treći Nikole Barišića iz Valpova s 94 boda.

Općinski načelnik Anđelko Balaban pozdravlja skupOpćinski načelnik Anđelko Balaban pozdravlja skupU četvrtak, 9. VI. 2016. godine, s početkom u 12 sati, u jagodnjačkom Domu kulture održana je konferencija pod nazivom "Porezna konkurencija i lokalna samouprava", a u sklopu manifestacije "Kulinijada Jagodnjak 2016". Cilj konferencije bio je raspraviti razvojne mogućnosti koje nudi ideja poreznog rasterećenja i porezne konkurencije na razini jedinica lokalne samouprave (JLS) kao alternativa modelu državnog subvencioniranja.

Mala radišna četa: mladost i iskustvoMala radišna četa: mladost i iskustvo(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 8. VI. 2016. godine, u Kneževu je održana prva u nizu likovno-kreativnih radionica kroz projekt "Bolje sutra za starije osobe Popovca i Belog Manastira", kojega financiraju Zaklada Slagalica i Zaklada Zajednički put sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionicu je vodila "Oazina" aktivistica Ana Jeličić u prisustvu Enisa Ibrahimovića iz partnerske udruge "Svjetlo nade".

Danijela, Mila i Šaćira (a Enis iza mobitela)Danijela, Mila i Šaćira (a Enis iza mobitela)U srijedu, 8. VI. 2016. godine, u sklopu projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru", kojega financiraju zaklade Slagalica i Zajednički put sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, održano je – u organizaciji Enisa Ibrahimovića, koordinatora partnerske udruge "Svjetlo nade" – druženje sa starijim osobama, na kome su – uz Enisa – bile Kneževčanke Danijela, Mila i Šaćira.

Takvih druženja, osim u Belom Manastiru, bit će i u Općini Popovac po kućama i stanovima osoba treće životne dobi, koje često žive same pa su željne posjeta i razgovora. A na druženju u Kneževu, uz grickalice, kave i sokove, razgovaralo se o minulim vremenima i o starim uspomenama, ali i o aktualnim temama vezanim za Kneževo i općenito Općinu Popovac.

Predrag Stojanović, Ivan Doboš, Vesna Nedić i dr. Mirjana MarjanovićPredrag Stojanović, Ivan Doboš, Vesna Nedić i dr. Mirjana Marjanović"Oaza" je, po planu aktivnosti projekta "Naučimo volontirati", zajedno sa svojim partnerima na projektu: Udrugom osoba s alergijama i problemima disanja ("Alerga") i Gradom Belim Manastirom, trebala organizirati volontersku akciju "Počupajmo korov oko sebe – gušim se zbog njega". Akcija je bila planirana za rano proljeće, prije cvatnje alergenih biljaka.

Branjinci s elanom za kreativni radBranjinci s elanom za kreativni radU utorak, 7. VI. 2016. godine, od 20 do 22 sata, u Branjini je održana prva likovno-kreativna radionica kroz projekt "Bolje sutra za starije osobe Popovca i Belog Manastira", kojega financiraju zaklade "Slagalica" i "Zajednički put" sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Projekt provodi Mirovna grupa Oaza s partnerskom udrugom "Svjetlo nade" iz Kneževa. Radionicu je vodila "Oazina" aktivistica Ana Jeličić.

Svijećnjaci za rastjerivanje 'tamnih oblaka'Svijećnjaci za rastjerivanje 'tamnih oblaka'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 7. VI. 2016. godine, od 18 do 20 sati, u Popovcu je održana druga po redu likovno-kreativna radionica kroz projekt "Bolje sutra za starije osobe Popovca i Belog Manastira", kojega financiraju zaklade "Slagalica" i "Zajednički put" sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionicu je vodila "Oazina" aktivistica Ana Jeličić.

'Oazina' projekt-koordinatorica Vesna Nedić'Oazina' projekt-koordinatorica Vesna NedićU utorak, 7. VI. 2016. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Osječko-baranjskoj županiji u Osijeku, u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, potpisala je ugovor o financiranju projekta "Besplatni topli obroci za starije i nemoćne osobe".

Projekt je prošao na javnom natječaju za financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro iz proračuna Osječko-baranjske županije u 2016. godini. Vrijednost projekta je 10.000,00 kuna, a isključivo je namijenjen za financiranje socijalne usluge dostave besplatnih toplih obroka za starije i nemoćne osobe s područja Grada Belog Manastira.

Tu socijalnu uslugu financiraju još i Grad Beli Manastir i najvećim dijelom Ministarstvo socijalne politike i mladih. Uime "Oazinih" korisnika zahvaljujemo Osječko-baranjskoj županiji na tom iznosu.

Enis IbrahimovićEnis IbrahimovićTokom travnja i svibnja 2016. godine provedeno je anketiranje osoba iznad 60 godina na području Općine Popovac (u naseljima Branjini, Kneževu i Popovcu). Cilj anketiranja bio je istražiti potrebe za aktivnostima koje će olakšati i unaprijediti kvalitetu življenja osoba iznad 60 godina.

Anketiranje u Kneževu odradio je predsjednik udruge "Svjetlo nade" Enis Ibrahimović, koji je i koordinator na projektu. U Popovcu anketiranje su odradile volonterke Katica Đurinić i Đurđa Mosteček, a u Branjini volonterka Marija Beti.

Romski aktivisti na treningu u TopuskomRomski aktivisti na treningu u TopuskomNakon osnovnog treninga, koji je organiziran u četvrtom mjesecu ove godine, Udruge Romski nacionalni forum, sa sjedištem u Belom Manastiru, i Nansen dijalog centar, sa sjedištem u Osijeku, organizirali su napredni trening u Top-termama u Topuskom. U šest dana (30. V.4. VI. 2016) održavane su različite interaktivne radionice, koje su vodili treneri Iva Zenzerović i Goran Božičević.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Članovi LAG-a i gosti na SkupštiniČlanovi LAG-a i gosti na SkupštiniU subotu, 4. lipnja 2016. godine, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru održana je Godišnja skupština Lokalne akcijske grupe Baranja. Predsjednica LAG-a Ana Lazić pozdravila je prisutne i otvorila Skupštinu. Izabrani su radno predsjedništvo i druga radna tijela Skupštine. Članovima LAG-a i ostalim uzvanicima dana je informacija o ostvarenju programa rada te su im predočeni financijski izvještaj i izvještaj Nadzornog odbora za 2015. godinu.

Subota, 04. 06. 2016.

Najava i program "Gatorfesta"

Festival dobrog vinaFestival dobrog vina

Sušenje rublja u potkrovlju Društvenog centraSušenje rublja u potkrovlju Društvenog centraU mjesecu svibnju 2016. godine Mirovna grupa Oaza nastavila je pružati besplatnu socijalnu uslugu pranja rublja za svoje korisnike koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice u sklopu usluge pomoć u kući. Ta usluga posebno je dobrodošla onim korisnicima koji nisu u mogućnosti sami prati svoje rublje ili u svojim domovima nemaju sredstva za to.

Tokom mjeseca oprano je ukupno 16 mašina rublja, među kojim je – uz svakodnevno nošenu odjeću poput majica, hlača, prsluka i čarapa – bilo i deka i zavjesa. Otoplilo je i proljepšalo se vrijeme pa su krenule – generalke stanova i kuća.

Ocjenjivanje kulinaOcjenjivanje kulinaOve godine održava se 15. po redu, sad već tradicionalna, Kulinijada u Jagodnjaku. Ovaj put pretvorena je u čak četiri dana (9-12. VI. 2016) događanja, objedinjenih pod imenom "Dani kulina 2016". Organizatori, Općina Jagodnjak i Klaster Baranjski kulin, najavljuju bogat program uz gastroponudu, brojne štandove baranjskih autohtonih proizvoda te nastupe različitih izvođača. Jagodnjak će tako čak četiri dana biti domaćin svima onima koji su željni dobre zabave i još boljeg kulina.

Kulinijada će se održati u četvrtak, 9. VI. 2016. godine, na Spasovdan, u Osnovnoj školi Jagodnjak, s početkom u 15 sati.

Stela Fabijan, Vesna Nedić, Enis Ibrahimović i Ana JeličićStela Fabijan, Vesna Nedić, Enis Ibrahimović i Ana JeličićU četvrtak, 2. VI. 2016. godine, s početkom u 11 sati, u "Oazinom" uredu održan je treći sastanak projektnog tima za projekt "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru". Uime "Oaze" na sastanku su bile voditeljica projekta Vesna Nedić te Ana Jeličić i Stela Fabijan, a uime partnerske udruge "Svjetlo nade" Enis Ibrahimović.

Kliknite na fotografiju da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na fotografiju da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 2. VI. 2016. godine, "Oazine" aktivistice Vesna Nedić i Stela Fabijan posjetile su belomanastirsku Osnovnu školu "Dr. Franjo Tuđman". Razlog posjeta bilo je darivanje učenika trećeg razreda i učenika koji idu po posebnim programima. Ti učenici uspješno su prošli radionice nenasilne komunikacije u sklopu "Oazinog" projekta "Nenasilje je baš fora".

Učilište Janus iz Osijeka poziva zainteresirane nezaposlene osobe s područja Osječko-baranjske županije da dođu na predstavljanje besplatnih edukacija. Predstavljanje će se, u suradnji s Mirovnom grupom Oaza, održati u ponedjeljak, 6. VI. 2016. godine, s početkom u 17 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra na adresi J. Antala 3 u Belom Manastiru.

Jasne poruke okupljenih građanaJasne poruke okupljenih građana

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Ugovor Grada Belog Manastira i 'Oaze'Ugovor Grada Belog Manastira i 'Oaze'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nakon što su ocijenjeni svi pristigli projekti i programi belomanastirskih udruga na natječaj Grada Belog Manastira za (su)financiranje u 2016. godini, odabrani su oni kojima su dodijeljene financijske potpore. U srijedu, 1. VI. 2016. godine, na potpisivanju ugovora u Maloj vijećnici, gradonačelnik Ivan Doboš istaknuo je da financiranja udruga više nema bez projekata, ali i vidljivih rezultata njihovog rada, koji moraju biti dokazani činjenicama.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok