MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

S. Barbirović rođen 29. II. 1952.S. Barbirović rođen 29. II. 1952.Dan 29. veljače (ili 29. II.) pojavljuje se samo u prijestupnoj godini. Na taj dan rođeni su, npr., francuska glumica Michèle Morgan (1920), američki glumac Dennis Farina (1944-2013) ili talijanski skladatelj Gioacchino Rossini (1792-1868). U svijetu, navodno, trenutno živi više od četiri milijuna ljudi rođenih na taj dan, koji svoj pravi rođendan mogu slaviti tek svake četvrte godine.

I među Baranjcima ima onih koji su rođeni 29. veljače, npr. Karančanin Slobodan Barbirović (1952), koji od 1979. godine živi u Kruševcu, ali još uvijek ima kuću u Karancu.

Svaki radni dan - topli obrok na stolSvaki radni dan - topli obrok na stolU veljači 2016. godine "Oaza" ja nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka za starije i nemoćne osobe s područja Grada Belog Manastira. Tu uslugu većim dijelom financira Ministarstvo socijalne politike i mladih i manjim Grad Beli Manastir, a trenutno je njome obuhvaćeno 35 starijih, bolesnih i socijalno ugroženih građana.

Plesna radionica za osnovcePlesna radionica za osnovce(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

"Oazine" plesne radionice, pod vodstvom plesne trenerice Aleksandre Bolmanović iz Osijeka, održavaju se svakog petka, a jednom mjesečno i subotom. Petkom predvečer od 17 do 20 sati održava se radionica za djecu iz osnovne škole, a potom, od 20 do 22 sata, radionica za djecu iz srednje škole i starije. Za osnovce radionice se održavaju u sklopu "Oazinog" projekta "Nenasilje je baš fora", a radionice za srednjoškolce "Oaza" provodi samostalno.

Centar Belog ManastiraCentar Belog Manastira

Atmosfera super, druženje odličnoAtmosfera super, druženje odlično(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 25. II. 2016. godine, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", ponovo je održana volonterska akcija "Volontirajmo jednom mjesečno u domu za starije osobe". Akciji se, pod vodstvom "Oazinih" aktivistica Jelene i Stele, odazvalo pet "Oazinih" volonterki: Borislava, Gordana, Greta, Ksenija i Sanja.

Što bi moglo biti u Restoranu i Domu kulture?Što bi moglo biti u Restoranu i Domu kulture?U četvrtak, 25. II. 2016. godine, s početkom u 9 sati, u belomanastirskoj Maloj vijećnici okupili su se predstavnici udruga i OPG-ova. Među njima su bile i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić i predstavnice LAG-a Baranja Lidija Dabić i Bogdanka Ćudić Vilić. Sastanak su organizirali belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, njegov zamjenik Predrag Stojanović i pročelnica Kornelija Pacanović Zvečevac.

Ministarstvo produžuje rok za dostavu izvješćaMinistarstvo produžuje rok za dostavu izvješćaMinistarstvo socijalne politike i mladih šalje informaciju o produženju roka za dostavu izvješća o organiziranom volontiranju u 2015. godini:

Obavještavaju se sve udruge, zaklade, fundacije, sindikati, vjerske i turističke zajednice, ustanove, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, državna tijela te druge neprofitne pravne osobe, koje su sukladno članku 33. Zakona o volonterstvu ("Narodne novine" br. 58/07 i 22/13) te Pravilniku o sadržaju izvješća o obavljenim uslugama ili aktivnostima organizatora volontiranja ("Narodne novine", br.104/15) dužne Ministarstvu socijalne politike i mladih dostaviti godišnje izvješće o volontiranju koje je organizirano u protekloj godini, da se rok za dostavu izvješća produžuje do 31. ožujka 2016. godine.

Pogledajte dokumentarni film "Nit' dodat nit' oduzet" autora Bojana - Harona Markičevića, u produkciji Hrvatskog društva kulturnog turizma, nastao kroz partnerstvo Hrvatskog društva kulturnog turizma, osječkog Obiteljskog smještaja Maksimiliana i Turističke zajednice Baranje.

Sektor socijalnih uslugaSektor socijalnih usluga(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 23. II. 2014. godine, s početkom u 11 sati, u prostorijama osječke Gradske četvrti Gornji grad održana je završna konferencija za projekt SOS-NET. Facilitatorica konferencije bila je Gordana Stojanović, a na konferencija je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Ponedjeljak, 22. 02. 2016.

Fotovijest: Drugi "vjesnici" proljeća

Gdje: Dvostruka krivina kod ŠirinaGdje: Dvostruka krivina kod Širina

Jaglaci u Belom ManastiruJaglaci u Belom Manastiru

Tradicionalno jelo: tašci s pekmezomTradicionalno jelo: tašci s pekmezom

Razvoj turizma u BaranjiRazvoj turizma u BaranjiU petak, 19. II. 2016. godine, u Novoj vinariji tvrtke "Vina Belje" održan je 2. Forum kulturnog i obiteljskog turizma. Okupljanje desetak iskusnih predavača iz nekoliko regija Hrvatske, Mađarske i Srbije, čije su djelatnosti vezane uz turizam, te kasnija diskusija s razmjenom iskustava, opravdali su veliku posjećenost foruma.

Odjel 3.a učiteljice Ivane HannichOdjel 3.a učiteljice Ivane HannichKrajem prošle godine provedena je edukacija za učiteljice iz belomanastirske osnovne škole u sklopu "Oazinog" projekta "Nenasilje je baš fora" (vidjeti ovdje), a početkom veljače 2016. godine te su učiteljice sa svojim učenicima započele rad u radionicama.

Četvrtak, 18. 02. 2016.

Godišnja skupština "Alerge"

Radno predsjedništvoRadno predsjedništvoU četvrtak, 18. II. 2016. godine, s početkom u 18 sati, u Nastavno-sportskoj dvorani u Belom Manastiru održana je redovna izborna godišnja skupština belomanastirske Udruge osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga". Skupštinom je predsjedavala predsjednica dr. Mirjana Marjanović. Na skupštini je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, koja je članica "Alerginog" Nadzornog odbora.

Mala vijećnica Grada Belog ManastiraMala vijećnica Grada Belog ManastiraU četvrtak, 18. II. 2016. godine, u belomanastirskoj Maloj vijećnici, održane su operativne radionice Grada Belog Manastira i Općine Darda, na koje su kao lokalni partneri bili pozvani predstavnici gospodarstva i poduzetništva, organizacija civilnog društva i lokalnih javnih tijela, među njima i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Talentom i trudom do plesne koreografijeTalentom i trudom do plesne koreografije(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U mjesecu siječnju 2016. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra i u termini dječjih radionica petkom od 18 do 20 sati, održane su tri "Oazine" plesne radionice. Dvije od njih održane su s dvostrukim trajanjem kako bi se nadoknadili preskočeni termin za vrijeme zimskog školskog raspusta.

Gerontodomaćica Ana i njezina štićenicaGerontodomaćica Ana i njezina štićenicaU prvom mjesecu 2016. godine tri "Oazine" gerontodomaćice obavile su ukupno sedamdeset i šest obilazaka starih osoba na području Grada Belog Manastira, pružajući im besplatnu socijalnu uslugu pomoć u kući. Takva pomoć pružana je za ukupno petnaest osoba (13 žena i dva muškarca). Obavljeni su sljedeći poslovi:

* 31 spremanje po kući
* 22 unosa drva
* 18 nabavki namirnica i ostalih potrepština

Srijeda, 17. 02. 2016.

Rad "Oazine" praonice (I/2016)

Praonica u Društvenom centruPraonica u Društvenom centruMirovna grupa Oaza i u mjesecu siječnju 2016. godine nastavila je pružati besplatnu socijalnu uslugu pranja rublja za svoje korisnike koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice u sklopu usluge pomoć u kući. Ti korisnici su najčešće bolesni i sami ili nemaju kako prati rublje pa im je "Oazina" usluga znatna pomoć u svakodnevnom životu i održavanju higijene. Gerontodomaćice donose rublje na pranje u "Oazinu" praonicu u Društvenom centru, peru ga, suše, slažu i vraćaju korisnicima, a nekima odmah odnose kući jer imaju zaštićen prostor za sušenje.

Učesnici radioniceUčesnici radionice(Fotoalbum se može vidjeti ovdje i ovdje)

U utorak, 16. II. 2016. godine, u belomanastirskom Hotelu Patria održana je četvrta radionica po projektu "Etnološki centar baranjske baštine" u organizaciji Turističke zajednice Baranje i Grada Belog Manastira. Voditeljica radionice bila je Sonja Vuković, predsjednica osječke Udruge za kreativni razvoj Slap.

Tema radionice bila je prilagodba i prezentacija suvenira. Prisustvovali su joj predstavnici raznih udruga, OPG-ova i obrta koji se bave izradom i prodajom suvenira. Među prisutnima bila je i Ana Jeličić s "Oazinim" suvenirima.

Belišćanska udruga "Zvono", u partnerstvu s udrugom "Jaglac" iz Orahovice, UPIT-om iz Osijeka i Udruženjem "Baranja", proteklih 14 mjeseci provodila je projekt SOS-NET .

Projekt završava 28. II. 2016. i tim povodom bit će organizirana regionalna završna konferencija, koja će se održati 23. II. 2016. godine u Osijeku, u prostorijama Gradske četvrti Gornji grad, Trg Lava Mirskog 1. Planirano trajanje konferencije je od 11 do 16 sati.

(Opširnije informacije, pozivnica, prijavni obrazac
te program mogu se pronaći na adresi: udrugazvono.hr)

Kreativan rad i druženjeKreativan rad i druženje(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U prvom mjesecu 2016. godine nastavljene su likovno-kreativne radionice utorkom od 18-20 sati pod vodstvom Ane Jeličić. Održane su tri takve radionice. Na njima su bile "Oazine" vjerne i stalne korisnice, kojima su radionice mjesto druženja gdje se – uz neizostavan smijeh i priču – pune "baterije" za lakše podnošenje svakodnevice pune briga i svakojakih događanja.

Na radionicama se i slavi i radiNa radionicama se i slavi i radi(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U prvom mjesecu 2016. godine održane su tri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na njima je bilo od 10 do 12 korisnica. Mjesec siječanj (ili januar) bio je mjesec slavlja. Uz Novu godinu i vjerske praznike, slavilo se i zaposlenje kćerki dviju vjernih "Oazinih" kreativki. Kćerke su medicinske sestre pa ispada da je to bila najtraženija struka početkom ove godine.

Volontiranje u izbjegličkoj kriziVolontiranje u izbjegličkoj krizi"Oazin" volonterski centar, koji djeluje od 2006. godine, prepoznat je u svojoj sredini kao pokretač raznih volonterskih akcija, No, nije samo pokretač, već se sa svojim volonterima rado odaziva i na tuđe pozive, akcije i događanja.

"Oazini" volonteri su od polovine prošle godine pa do danas pozvani da učestvuju u 12 akcija, na kojima ih je bilo 68 s ukupno 184 odrađena sata. Za svoj trud i rad volonteri su dobili zahvalu, a sve to evidentirano je i u njihovim volonterskim knjižicama, na koje su posebno ponosni i koje će im danas-sutra možda biti dobra preporuka kod poslodavca ili u nekoj sljedećoj akciji.

"Slagalica" – zaklada za razvoj lokalne zajednice upućuje poziv zainteresiranima da se uključite u ovogodišnje predlaganje kandidata za dodjelu godišnje Nagrade "Johann Kohlhoffer" za filantropa godine, koju "Slagalica" dodjeljuje za poslovne subjekte s područja Osječko-baranjske županije od 2012. godine.

Nagrada se dodjeljuje tvrtkama ili obrtima koji su prošle godine na najdjelotvorniji način podržali neprofitne akcije ili organizacije od općeg interesa na području Osječko-baranjske županije. Dodjelu Nagrade podržavaju HGK – Županijska komora Osijek, HOK – Obrtnička komora Osječko-baranjske županije i Zaklada Charles Stewart Mott.

Petak, 12. 02. 2016.

BM-orijentiri (2): Apoteka

Beli Manastir, Ulica Imre NagyaBeli Manastir, Ulica Imre Nagya

Unapređivanje znanja o volonterstvuUnapređivanje znanja o volonterstvuMirovna grupa "Oaza" u svom radu veliku pažnju pridaje volonterskom aktivizmu, a on se provodi kroz "Oazin" volonterski centar, koji djeluje već više godina, s ciljem poticanja volonterskog rada i aktivnog uključivanja građana u rješavanje problema svoje zajednice radi poboljšanja kvalitete života.

Srijeda, 10. 02. 2016.

Balet "Romeo i Julija" u Osijeku

Carski ruski baletCarski ruski baletU srijedu, 10. II. 2016. godine, u osječkoj Dvorani "Gradski vrt" izvedena je baletska predstava "Romeo i Julija". Pored Osječana i Slavonaca, na predstavi je bilo i Baranjaca, među njima i četvero poslom vezanih za belomanastirski Društveni centar. Evo kako predstavu opisuje novinarka "Glasa Slavonije":

Utorak, 09. 02. 2016.

Fotovijest: Pokladne maškare

Tko smo mi ovako maskirani?Tko smo mi ovako maskirani?

Prijepodnevni radPrijepodnevni radProjekt SOS-NET primiče se završetku. Kao što je bilo i planirano, u okviru projekta osnovana je Mreža pružatelja socijalnih usluga SOS-NET te pokrenut web-portal www.mreza-sos-net.hr, putem kojega će biti organizirana burza socijalnih usluga. Jedan od rezultata projekta je i izrada Strateškog i operativnog plana Mreže SOS-NET.

Ponedjeljak, 08. 02. 2016.

Redovna sjednica "Oazine" Skupštine

Dvadesettroje od ukupno 29 članica i članovaDvadesettroje od ukupno 29 članica i članova(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 8. II. 2016. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održana je redovna sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaza. Sjednici je prisustvovalo 23-oje od ukupno 29 članica i članova, a imala je ovakav dnevni red:

Ponedjeljak, 08. 02. 2016.

Sjednica "Oazinog" Upravnog odbora

Vesna, Ana, Ljubica, Jasna i GordanaVesna, Ana, Ljubica, Jasna i GordanaU ponedjeljak, 8. II. 2016. godine, s početkom u 17:30, održana je sjednica Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza. Na sjednici su bile članice UO: Ljubica Buha, Gordana Čiča i Jasna Petrović te direktorica "Oaze" Vesna Nedić i Ana Jeličić kao zapisničarka. Zbog radnih obaveza ili privatne spriječenosti na sjednici nisu bile predsjednica Miroslava Kralj i članica Sofija Petrović.

Sastanak UO prethodio je redovnoj sjednici Skupštine Mirovne grupe Oaza i imao je četiri točke dnevnog reda.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu (Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 8. II. 2016. godine, održan je u Belom Manastiru tradicionalni Dječji pokladni karneval u organizaciji Turističke zajednice Baranja. Vesela karnevalska povorka, koju su činili polaznici belomanastirskog Dječjeg vrtića "Cvrčak" i učenici Osnovne škole Popovac, kretala se, uz razdragani smijeh, belomanastirskim ulicama od Vrtića do Trga slobode i natrag do Nastavno-sportske dvorane.

Edukacija u OrahoviciEdukacija u OrahoviciZavršena je edukacija "Strateško planiranje / Operativni plan / Timski rad / Upravljanje ljudskim resursima", organizirana u okviru projekta SOS-NET. Svrha edukacije bila je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) koje se bave pružanjem socijalnih usluga. Osim osnaživanja OCD za pružanje usluga korisnicima, važno je paralelno jačati i organizacijske kapacitete kako bi se osigurao kontinuitet u radu jer je financiranje rada OCD uglavnom projektno.

Nedjelja, 07. 02. 2016.

Poziv na Dječji pokladni karneval

Dječji pokladni karneval 2015.Dječji pokladni karneval 2015.(Fotoalbum s prošlogodišnjeg karnevala može se vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 8. II. 2016. godine, ispred belomanastirskog Dječjeg vrtića "Cvrčak" okupit će se vrtićka i školska djeca (više od 350) te će, zajedno s bušama, kao karnevalska povorka u 10 sati krenuti belomanastirskim ulicama: Svetog Martina, Kralja Tomislava, Trgom slobode, Vladimira Nazora i Školskom i završiti u Nastavno-sportskoj dvorani.

Dolazak povorke očekuje se oko 11 sati. Program Dječjeg pokladnog karnevala i predstavljanje maski počet će u 11:15, a trajat će do 13 sati.

Nedjelja, 07. 02. 2016.

Fotoportret: Prava Baranjka...

... s kulinom u ruci!... s kulinom u ruci!

Najviše se traži odjeća i obuća za djecuNajviše se traži odjeća i obuća za djecu"Oazina" burza odjeće i obuće nastavila je i u 2016. godini svoje uobičajene aktivnosti. Doniranu robu zaprimila je 15 puta, a izdavala ju je korisnicima 17 puta. Najtraženije su i dalje odjeća i obuća za djecu i mlade. Neke korisnice čak ostavljaju svoje podatke da bi im se rezervirale pojedine stvari za određeni uzrast djece.

I u prvom mjesecu 2016. godine bilo je korisnika koji nisu s područja Grada Belog Manastira, ali su lošeg imovinskog stanja pa su i njima poklanjani odjevni predmeti ili obuća. O svoj doniranoj i poklonjenoj robi vode se sve potrebne evidencije.

Ana, Stela i - fašnik Ana, Stela i - fašnik (Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Vrijeme je poklada, pokladnih povorki i maškara, na čelu s fašnikom kao glavnim krivcem za domaće i svjetske nedaće. Mirovna grupa Oaza dobila je zadatak da izradi fašnika za Dječji pokladni karneval u Belom Manastiru, koji će se održati u ponedjeljak, 8. II. 2016. godine. Kad se dobije takav zadatak, ideja je obično puno koga da predstavlja fašnik pa odluku nije lako donijeti. Za "Oazine" aktivistice Stelu i Anu, koje su se izradile fašnika, ove godine dileme nije bilo.

Četvrtak, 04. 02. 2016.

Baranjske priče: Pokladne perece

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, bivša asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisivala je anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje je čula od starih osoba koje je obilazila kao gerontodomaćica. Evo još jedne takve priče, koju je ispričala "Oazina" korisnica baka Maca.

Baba-Bariška ne da perece
U selu Branjini, odakle je rodom baka Maca, a i u nekim drugim baranjskim selima, npr. u Bolmanu, bio je običaj da se mladoj na prve poklade u njezinom bračnom životu poklanjaju perece.

Radnim danom od 8 do 20 satiRadnim danom od 8 do 20 sati"Oazin" internet-klub nastavio je raditi i u novoj, 2016. godini. Otvoren je svakog radnog dana od 8 do 20 sati u belomanastirskom Društvenom centru, na adresi Ulica J. Antala 3. Ako ne znate gdje je to, dođite do belomanastirske Mljekare, skrenite u Ulicu Petefi Šandora, a onda odmah lijevo u spomenutu Ulicu J. Antala.

'Oaza' i 'Alerga' na zajedničkom projektu'Oaza' i 'Alerga' na zajedničkom projektuU utorak, 2. II. 2016. godine, s početkom u 18 sati, održan je sastanak na kome su bile članice "Alerge" Gordana Jakopec, Mirela Kotromanović, Margita Nađ-Mihaljević i dr. Mirjana Marjanović te "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić (tim redom i na slici). Sastanak je održan u Nastavno-sportskoj dvorani u kojoj "Alerga" ima svoje prostorije.

Subota, 6. II. 2016, 19 satiSubota, 6. II. 2016, 19 sati

U emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", koja je na programu bila u četvrtak, 28. I. 2016. godine, s početkom u 17 sati, emitiran je razgovor novinarke Stane Nemet s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić, a povod je bio "Oazin" projekt "Nenasilje je baš fora".

U emisije je bilo riječi i o "Oazinom" trogodišnjem programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima" te o projektu "Naučimo volontirati", koje financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Postavili smo tu emisiju na YouTube pa je možete (ponovo) preslušati.

Gordana JakopecGordana JakopecOd 1. II. 2016. godine, na period od četiri mjeseci i na pola radnog vremena, u "Oazi" će biti zaposlena Gordana Jakopec iz Belog Manastira, dugotrajno nezaposlena osoba i dugogodišnja aktivistica Udruge osoba s alergijama i problemima disanja ("Alerga"). Zaposlena je kao koordinatorica volontera na projektu "Naučimo volontirati". Taj projekt "Oaza" provodi u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom i "Alergom", a kako "Alerga" nema zaposlenih, Goca će (kako je svi popularno zovu) biti zaposlena u "Oazi". Dva dana radit će za "Alergu", a tri dana za "Oazu".

Varivo s mesomVarivo s mesomU prvom mjesecu 2016. godine Mirovna grupa Oaza nastavila je pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka za starije i nemoćne osobe iz Belog Manastira i prigradskih naselja. Tu uslugu većim dijelom financira Ministarstvo socijalne politike i mladih i manjim dijelom Grad Beli Manastir, a trenutno je njome obuhvaćeno 35 starijih, bolesnih i socijalno ugroženih građana.

U mjesecu siječnju dostavljeno je ukupno 665 obroka, koji se i dalje dovoze iz Crvenog križa Osijek, gdje vrijedni kuhari pokušavaju zadovoljiti svačije ukuse.

Energetska obnova kućaEnergetska obnova kućaU utorak, 2. II. 2016. godine, s početkom u 18 sati, osječka Tvornica prozora i vrata Staklo-dom organizira javnu tribinu na kojoj će informirati građane o energetskoj obnovi obiteljskih kuća. O toj temi, i o sličnoj javnoj tribini, može se pročitati ovdje, a detaljnije o PVC- prozorima, vratima i izostaklima ovdje. Tribina će se održati u Belom Manastiru, u Velikoj vijećnici (zgrada "Ljepotica").

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok