MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Srijeda, 30. 11. 2016.

Najava adventa u Dardi

Darda, nedjelja, 4. XII. 2016.Darda, nedjelja, 4. XII. 2016.

'Dobre prakse prikupljanja podataka o (ne)jednakosti''Dobre prakse prikupljanja podataka o (ne)jednakosti'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak i utorak, 28-29. XI. 2016. godine, u Hotelu International u Zagrebu, održana je međunarodnu konferenciju "Dobre prakse prikupljanja podataka o (ne)jednakosti". Konferenciju je organizirao Centar za mirovne studije (CMS) u suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Institutom za ljudska prava Ludwig Boltzmann iz Beča. Na konferenciji je učestvovala i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Novi projekt vrijedan 95.000 kunaNovi projekt vrijedan 95.000 kunaU ponedjeljak, 28. XI. 2016. godine, u Zagrebu, u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor o financiranju projekta "Nenasilje je baš fora", vrijedan 95.000 kuna. "Oazin" projekt prošao je na Pozivu za prijavu projekata udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2016. godini (od 25. V. 2016; vidjeti ovdje), zajedno s projektima još 36 udruga koje se bave sličnim aktivnostima. Popis tih udruga može se vidjeti ovdje.

Nedjelja, 27. 11. 2016.

Fotoalbum: DVD Bilje

DVD Bilje, osnovano 1897. godineDVD Bilje, osnovano 1897. godine(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Beli Manastir, 1. XII. 2016. u 18 satiBeli Manastir, 1. XII. 2016. u 18 satiPrva srednja škola i Gimnazija Beli Manastir priređuju "Večer matematike" uz zanimljive štandove i radionice. Pridružite se!

Subota, 26. 11. 2016.

"Oazin" izlet na "Čvarakfest"

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Čvarakfest, ovdje-Sklepić i ovdje-Oaza)

U subotu, 26. XI. 2016. godine, Mirovna grupa Oaza organizirala je izlet za osobe starije od 60 godina na 8. "Čvarakfest", koji se toga dana održavao u etnoselu Karancu u okviru Zimskog vašara. Izlet, kome su se, naravno, mogle priključiti i mlađe osobe, organiziran je u okviru projekta "Dostojanstveno starenje", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

U Karancu se sve vrtjelo oko - čvarakaU Karancu se sve vrtjelo oko - čvaraka(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U subotu, 26. XI. 2016. godine, u baranjskom etnoselu Karancu održan je Zimski vašar, a u okviru njega i 8. "Čvarakfest". Na brojnim štandovima nudili su se različiti domaći proizvodi (upotrebni predmeti, rukotvorine i suveniri), prehrambeni artikli i gastronomski specijaliteti te vina i druga pića.

Anđelka Pavić i Jadranka RadoševićAnđelka Pavić i Jadranka Radošević(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

(Članak u pripremi)

Srijeda, 23. 11. 2016.

Plesna večer u Staračkom domu

Pleši polako, ali sigurnoPleši polako, ali sigurno(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 23. XI. 2016. godine, od 16 do 18 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir (kojega Belomanastirci zovu "Starački dom"), a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, održana je plesna večer za štićenike Doma. Na plesu su bile i "Oazine" aktivistice Ana, Jelena, Stela F. i Vesna te sedam volonterki: Borislava, Donka, Greta, Mira, Jadranka, Snežana i Stela S.

Petak, 25. XI. 2016, 12 satiPetak, 25. XI. 2016, 12 satiU petak, 25. XI. 2016. godine, s početkom u 12 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru (Ulica kralja Tomislava 70), održat će se promocija knjige "Tragovi osmanske kulture u Hrvatskoj". Autori knjige su Anđelko Vlašić i Oğuz Aydemir, koji će je i predstaviti.

Knjiga je objavljena dvojezično: na hrvatskom i na engleskom jeziku. Na njezinih 180 stranica, uz svaki tekst, dodane su fotografije autorice Karmen Ratković te faksimili starih dokumenata, nacrta i karata. U knjizi su opisane mnoge znamenitosti i ostaci iz osmanskog doba na tlu Hrvatske: npr. džamije, Filibejeva utvrda u Osijeku, ostaci Sulejmanovog mosta u Dardi, jedan han kod Zadra, turbe u Iloku i drugo.

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format U subotu, 26. XI. 2016. godine, u okviru Zimskog vašara, održat će se u Karancu osmi "Čvarakfest".

  • 10:00 – Zimski vašar – ponuda originalnih domaćih proizvoda i degustacija čvaraka
  • 10:30 – Natjecanje u topljenju čvaraka
  • 14:00 – Proglašenje pobjednika – izbor majstora čvaraka

Posjetioce očekuju bogati štandovi domaćih proizvoda, gastro- i enoponuda te romska glazba.

Ponedjeljak, 21. 11. 2016.

Fotovijest: Jesen u Belom Manastiru

Breze u centru Belog ManastiraBreze u centru Belog Manastira(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nedjelja, 20. 11. 2016.

Promocija knjige "Haiku pišem"

Četvrtak, 24. XI. 2016, 18 satiČetvrtak, 24. XI. 2016, 18 sati

Konzumacija izloženih starih jelaKonzumacija izloženih starih jela(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 19. XI. 2016. godine, u Etnološkom centru baranjske baštine i u prisustvu stotinjak gostiju, Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru obilježilo je svoju slavu – Aranđelovdan. Prvo je u 18 sati otvorena izložba starih srpskih jela, potom je u 19 sati održana svečana sjednica Vijeća, a onda je slijedilo konzumiranje izloženih jela.

Nova knjiga iz baranjske povijestiNova knjiga iz baranjske povijesti(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 18. XI. 2016. godine, s početkom u 18 sati, u Dvorani za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir održana je promocija knjige s povijesnom tematikom "Baranja za osmanske vladavine" autorice Daniele Taslidžić Herman, vanredne studentice historije na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Četvrtak, 17. 11. 2016.

Problemi s web-stranicom

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Tokom ponedjeljka, 14. XI. 2016. godine, članci s "Oazine" web-stranice sve sporije su se učitavali, a kasno uveče više se stranici nije moglo pristupiti. Ispostavilo se da je server tvrtke "Totohost", na kome se nalazi "Oazina" web-stranica, zadesio dosad najveći kvar i da je trebalo dosta vremena i truda da se on otkloni.

Cambridge, Minessota (SAD)Cambridge, Minessota (SAD)Cambridge (čitaj Kembridž) grad je u okrugu Isanti (č. Ajsanti) na istoku američke savezne države Minessote. Udaljen je 46 milja (74 km) sjeverno od Minneapolisa i 1233 milje (1985 km) zapadno-sjeverozapadno od New Yorka. Smješten je na sjecištu minesotskih državnih glavnih cesta 65 i 95, uz rijeku Rum (č. Ram; pritok Mississippija, dug 243 km) i uz željezničku prugu Minneapolis – Duluth (č. Dalut; nalazi se na obali jezera Superior).

Kreativni rad i lijepo druženjeKreativni rad i lijepo druženjeU proteklom mjesecu listopadu 2016. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene utorkom od 18 do 20 sati kroz projekt "Dostojanstveno starenje", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Radionice pod vodstvom Ane Jeličić posjetio je veći broj korisnica, kojima su one izvor energije za izazove koje nam današnji život pruža.

Ruska delegacija u Belom ManastiruRuska delegacija u Belom ManastiruU utorak, 15. XI. 2016. godine, a u povodu 72. godišnjice Batinske bitke (1944-2016), Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije (RF) u Republici Hrvatskoj, položio je vijenac na Spomenik palim borcima Crvene armije na belomanastirskom Trgu slobode, koji je nedavno obnovljen novcem što ga je prikupilo Veleposlanstvo RF u Zagrebu.

Predstavnici petnaestak udruga ...Predstavnici petnaestak udruga ...U ponedjeljak, 14. XI. 2016. godine, s početkom u 17 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira održana je prva radionica strateškog planiranja sektora "Društvo".

Kako je pisalo u pozivu, to je bila radionica planiranja budućnosti Grada Belog Manastira i ona je dio procesa izrade prve "Strategije razvoja Grada Belog Manastira 2016. – 2020. godine".

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format Zavod za baranjsku povjesnicu Beli Manastir, Centar za kulturu Grada Belog Manastira, Gradsko kazalište Beli Manastir, Umjetnička škola Beli Manastir i Savjet mladih Grada Belog Manastira pozivaju na promociju knjige Daniele Taslidžić Herman "Baranja za osmanske vladavine".

Promocija će se održati u petak, 18. XI. 2016. godine, s početkom u 18 sati u Dvorani za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir, Ulica kralja Tomislava 2.

Promocija se održava u okviru obilježavanja Dana Grada Belog Manastira (11. XI.). Članak s promocije prethodne knjige može se pročitati ovdje.

Svi su dobrodošli!

Orkestar 'bm5h': 'Baranjska balada'Orkestar 'bm5h': 'Baranjska balada'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 13. XI. 2016. godine, s početkom u 19 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, u prisustvu gradonačelnika Ivana Doboša i predsjednice Gradskog vijeća Jadranke Sabljak, promoviran je 12 broj za 2015. godinu "Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru". Predstavljanje je održano u okviru obilježavanja Dana Grada Belog Manastira.

Izložba 'Baština Baranje...' bit će otvorena do 15. XII. 2016.Izložba 'Baština Baranje...' bit će otvorena do 15. XII. 2016.(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Ovogodišnje obilježavanje Dana Grada Belog Manastira (11. XI.) imalo je bogat cjelodnevni program, koji se sastojao i od nekoliko kulturnih događanja. U Maloj galeriji "Focus" Centra za kulturu Grada Belog Manastira organizirana je izložba povodom 1700 godina od rođenja Sv. Martina pod nazivom "Sveti Martin – Europljanin i simbol dijeljenja". U Etnološkom centru baranjske baštine održan je stručni skup "Knjižnice i kontinentalni turizam" i time obilježen Dan hrvatskih knjižnica.

Gerontodomacica Snežana KapularGerontodomacica Snežana KapularU desetom mjesecu 2016. godine u "Oazi" su, preko javnih radova HZZ-a, radile četiri gerontodomaćice: Mira Ćosić, Donka Dvornić, Snežana Kapular i Antonija Papak. Tokom mjeseca one su obilazile 35 kućanstava na području Belog Manastira i Branjinog Vrha, pružajući besplatnu socijalnu uslugu pomoć u kući za 36 osoba, većinom žena (34) i samo dva muškarca. Ukupno su obavile 241 obilazak.

Tokom svojih posjeta obavile su sljedeće poslove:

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format (Fotoalbum se može vidjeti ovdje-BaranjaMedija)

U petak, 11. XI. 2016. godine, s početkom u 9 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine održan je Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Knjižnice i kontinentalni turizam. Skup je organizirala Gradska knjižnica Beli Manastir, koja je i Središnja knjižnica Mađara u Republici Hrvatskoj, povodom Dana Grada Belog Manastira i Dana hrvatskih knjižnica.

Skup je bio namijenjen knjižničarima i turističkim radnicima, a program skupa može se vidjeti na priloženom plakatu.

'Oazina' aktivistica Ana razvrstava hranu u jelonoše'Oazina' aktivistica Ana razvrstava hranu u jelonošeU petak, 11. XI. 2016. godine, na blagdan Svetoga Martina, svečano je proslavljen Dan Grada Belog Manastira. Uz proslavu Dana Grada bile su vezane mnogobrojne manifestacije, koje su se od 9. do 19. studenoga održavale na raznim lokacijama.

Štand Mirovne grupa OazaŠtand Mirovne grupa Oaza(Fotoalbum se može vidjeti ovdje-Oaza, ovdje-BaranjaMedija i ovdje-LAG)

U petak, 11. XI. 2016. godine, s početkom u 13 sati, a u sklopu obilježavanja Dana Grada Belog Manastira, na Trgu slobode održan je sajam s ponudom ekoproizvoda, suvenira i tradicionalnih jela. Na sajmu je učestvovala i Mirovna grupa Oaza, izloživši suvenire i unikatne proizvode izrađene na likovno-kreativnim radionicama za žene. Na štandu su dežurale voditeljice tih radionica Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić.

Predstavnici američkog Cambridgea u Belom ManastiruPredstavnici američkog Cambridgea u Belom ManastiruU petak, 11. XI. 2016. godine, s početkom u 15 sati, u belomanastirskoj kinodvorani održana je svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada. Sjednica je započela potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu između grada Cambridgea (čitaj Kembridž) iz američke savezne države Minessote i Belog Manastira. Sporazum su potpisali belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš i predstavnik kembričkog Gradskog vijeća (City Council) Joseph (Joe) Morin uime gradonačelnice (major) Marlys Palmer.

Kliknite na povelju za veći formatKliknite na povelju za veći format U petak, 11. XI. 2016. godine, s početkom u 15 sati, u belomanastirskoj kinodvorani održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća. Tom prilikom bit će dodijeljene povelje Grada Belog Manastira, koje se tradicionalno dodjeljuju u povodu Dana Grada.

Ove godine povelje će dobiti: (1) udruga "Prijatelji Svetog Martina", koja je otvorila tri socijalne samoposluge i brine se za socijalno ugrožene osobe, (2) pjesnik Stipo Benak Šemenjata iz Branjinog Vrha, čuvar baranjske baštine, autor nekoliko rječnika i, između ostaloga, "najmanje knjige na svijetu", (3) Matica umirovljenika Grada Belog Manastira (kojoj je predsjednica Katica Ničin), (4) Zdenka Baković, profesorica hrvatskog jezika i književnosti – mentor u OŠ "Dr. Franjo Tuđman", (5) Belomanastirka Ljubica Bačvanin, također jedna od čuvarica baranjske baštine, te (6) Srpsko udruženje žena (SUŽ) "Dukat".

Četvrtak, 10. 11. 2016.

"Oazin" projekt dobio 125.000 kuna

Ministarstvo za demografiju ...Ministarstvo za demografiju ...U četvrtak, 10. XI. 2016. godine, na web-stranici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavljeni su rezultati "Poziva za prijavu programa i projekata usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji u život zajednice socijalno osjetljivih skupina".

Na taj poziv Mirovna grupa Oaza poslala je projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", koga će Ministarstvo sufinancirati sa 125.000,00 kuna.

Četvrtak, 10. 11. 2016.

"Moj prvi godišnjak 2016./2017."

U četvrtak, 10. XI. 2016. godine, osječki "Glas Slavonije" objavio je na 102 stranice posebni prilog pod naslovom "Moj prvi godišnjak 2016./2017." U njemu su objavljene fotografije prvih razreda mnogih slavonsko-baranjsko-srijemskih osnovnih škola, s imenima svih učenika i učitelj(ic)a.

Od 11 baranjskih osnovnih škola, u godišnjaku su zastupljene četiri: OŠ "Dr. Franjo Tuđman" Beli Manastir (1.a – učiteljica Ljerka Đerfi; 1.b – učiteljica Melita Lesić; 1.c – učiteljica Mirela Elvedi; 1.d – učitelj Goran Radulović), OŠ Darda (1.a – učiteljica Sandra Forjan; 1.b – učiteljica Ljubica Maceković; 1.c – učiteljica Gordana Kunšt), OŠ Šećerana (1.a – učiteljica Ivona Kreko); OŠ Bilje (1.a – učiteljica Ana Škrnjug; 1.b – učiteljica Ivana Nićin).

Zdenka Stojadinović (desno)Zdenka Stojadinović (desno)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 9. XI. 2016. godine, od 17 do 18 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir (kojega Belomanastirci zovu "Starački dom"), a u sklopu "Oazinog" projekta "Volontiraj i ti", održano je druženje "Oazinih" aktivistica i volonterki sa štićenicima Doma. U akciji su učestvovale aktivistice Ana, Jelena, Stela F. i Vesna te pet volonterki: Borislava (na slici lijevo u sredini), Greta, Mira, Snežana i Stela S.

Dan Grada Belog Manastira (11. X.) obilježit će se bogatim programom raznih događanja od 9. do 20. studenoga 2016. godine. Sva događanja održat će se u Belom Manastiru na različitim lokacijama.

9. XI. 2016. (srijeda)

18 sati – "Zlatni prozaici hrvatske moderne", ciklus predavanja
Predavanje: Dinko Šimunović
Predavačica: Ana-Marija Posavec
Organizator: Centar za kulturu Grada Belog Manastira
Gradska knjižnica Beli Manastir, Kralja Tomislava 2

Utorak - nedjelja (8-13. XI. 2016. godine)Utorak - nedjelja (8-13. XI. 2016. godine)(Opširnije: vecerni.hr)

Što u Internet-klubu radi Ćiro?Što u Internet-klubu radi Ćiro?"Oazin" internet-klub u belomanastirskom Društvenom centru (Ulica J. Antala 3), koji je otvoren svakog radnog dana od 8 do 20 sati, radi već desetak godina. Ranije je bio maksimalno posjećen pa se ponekad i ograničavalo vrijeme "sjedenja" pred kompjuterom. Međutim, kako su kompjuteri postajali sve dostupniji i otkad su se pojavili pametni telefoni, korisnika je sve manje.

Danas u Klub prvenstveno dolaze korisnici slabijeg imovnog stanja, koji pristup internetu ne mogu sebi priuštiti kod kuće, te poneki putnici namjernici, npr. oni koji su došli nekome u goste pa trebaju odštampati avionske karte.

Cvjetovi od gumeCvjetovi od gumeU mjesecu listopadu 2016. godine, kroz projekt "Dostojanstveno starenje" Ministarstva socijalne politike i mladih, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom od 18 do 20 sati, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na radionicama je bilo 11-13 korisnica.

Jabuke za primaoce toplih obrokaJabuke za primaoce toplih obrokaU mjesecu listopadu 2016. godine nastavljeno je pružanje "Oazine" socijalne usluge dostave besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim građanima Belog Manastira i prigradskih naselja, financirane sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Belog Manastira.

U suradnji s Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir i Crvenim križem Osijek pripremljeno je, dovezeno u Beli Manastir, a potom i podijeljeno 756 toplih obroka. Tim obrocima bar je nakratko zbrinuto 36 "Oazinih" korisnika, koji su uglavnom socijalno ugrožene osobe starije životne dobi, nerijetko bolesne, same i radno nesposobne.

15. listopada - 15. studenog15. listopada - 15. studenog(Autorica plakata: Nikolina Fuzul;
opširnije: nsk.hr i kgz.hr)

Subota, 05. 11. 2016.

Rad "Oazine" praonice (X/2016)

Priprema za pranjePriprema za pranjeTokom desetog mjeseca 2016. godine u "Oazinoj" praonici u belomanastirskom Društvenom centru oprano je ukupno 8 mašina rublja za korisnice i korisnike koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice u sklopu socijalne usluge pomoć u kući, što je smanjenje u odnosu na prethodne mjesece.

Uz pranje svakodnevno nošene odjeće, kao što su hlače, džemperi, prsluci i čarape, prale su se još zavjese i krevetnina.

Izrada balerinaIzrada balerinaDana 4. XI. 2016. godine, nakon dvomjesečne pauze, nastavljeno je održavanje dječjih kreativnih radionica u belomanastirskom Društvenom centru petkom od 18 do 20 sati. Vodi ih Stela Fabijan. Na prvoj radionici "Oazini" mali korisnici naučili su kako napraviti balerinu od žice i salveta.

Budući da su neki od njih požurili kod završavanja svojih balerina te da ono što su dobili baš i nije ličilo na balerine, zamolili su voditeljicu da se i na sljedećoj radionici radi isto kako bi stvarno napravili balerinu. Također su poželjeli da balerine budu u zlatnoj ili srebrnoj haljinici kako bi ih mogli staviti na božićno-novogodišnji bor kao ukras.

Velika donacija plišanih igračaka...Velika donacija plišanih igračaka..."Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u okviru "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo socijalne politika i mladih. Tokom desetog mjeseca 2016. godine Burza je robu zaprimila 20 puta, a izdavala je 59 puta.

Spomenik na belomanastirskom Partizanskom grobljuSpomenik na belomanastirskom Partizanskom groblju

Utorak, 01. 11. 2016.

Svi sveti

Katoličko groblje u Belom ManastiruKatoličko groblje u Belom Manastiru(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje)

Svi sveti (također Sesvete, Sisveti ili Sisvete; lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum) svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Slavi se 1. studenoga. U pravoslavnim crkvama taj se blagdan slavi prve nedjelje po Duhovima te označuje završetak uskrsnoga dijela liturgijske godine.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok