MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Strašne maske u crnoj noćiStrašne maske u crnoj noći

Originalna zahvala na boci pićaOriginalna zahvala na boci pićaPri kraju informatičke obuke za drugu grupu starijih polaznika, koja se odvijala u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje" i u kojoj su sudjelovali Josip Bartolić, Slavica Bartolić, Franciška Drgalić, Đurđica Folk, Ružica Joh, Ana Palagyi i Mladen Peulić (vidjeti ovdje), polaznici su odlučili da se na originalan način zahvale predavaču Neni Radiću. Poklonili su mu set koji se sastojao od boce pića s dvije čaše te kutiju keksa i zahvalnicu, što mu je uručila Ružica Joh.

Informatička obuka za osobe starije od 60 godinaInformatička obuka za osobe starije od 60 godina(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 31. X. 2016. godine, završena je informatička obuka i za drugu grupu osoba starijih od 60 godina. Obuka se, od 3. do 31. X. 2016. godine, održavala u "Oazinom" internet-klubu ponedjeljkom i četvrtkom od 9 do 11 sati, a u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Obuku je pohađalo sedam polaznika iz različitih baranjskih mjesta. Predavač je bio inženjer računarstva Neno Radić.

Nedjelja, 30. 10. 2016.

Poziv na rukometnu utakmicu

ŽRK Baranja - ŽRK BrodŽRK Baranja - ŽRK Brod

Vraća jabuka za svakog korisnikaVraća jabuka za svakog korisnikaU subotu, 29. X. 2016. godine, 36 "Oazinih" korisnika besplatnih toplih obroka bilo je ugodno iznenađeno vrećom jabuka koja je osvanula na njihovim kućnim pragovima. Naime, Crveni križ Osijek, koji za njih priprema tople obroke, dobio je veliku donaciju jabuka, koju je – na radost korisnika – odmah proslijedio dalje pa i u Beli Manastir.

Subota, 29. 10. 2016.

Baranjci na Sajmu knjiga

Nevjerojatno: prava jagma za knjigamaNevjerojatno: prava jagma za knjigama(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru i belomanastirski pododbor SKD-a "Prosvjeta" organizirali su u subotu, 29. X. 2016. godine, odlazak 145 zainteresiranih Belomanastiraca i drugih Baranjaca na 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga, ovaj put čak u tri autobusa. Po jedan autobus financirali su Vijeće i Pododbor, a treći solidarno svi putnici.

Štićenici Doma s osmijehom na licuŠtićenici Doma s osmijehom na licuU četvrtak, 27. X. 2016. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Volontiraj i ti", održano je druženje "Oazinih" aktivistica i volonterki sa štićenicima Doma. U akciji su učestvovale aktivistice Jelene i Stele te volonterke Antonija, Greta i (druga) Stela.

Zimska garderoba donesena iz skladištaZimska garderoba donesena iz skladišta"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u okviru "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo socijalne politika i mladih. Tokom devetog mjeseca 2016. godine Burza je robu zaprimila 15 puta, a izdavala je 43 puta.

Mala vijećnica Grada Belog ManastiraMala vijećnica Grada Belog ManastiraU ponedjeljak, 24. X. 2016. godine, s početkom u 14:10 sati, u belomanastirskoj Maloj vijećnici održana je peta radionica za članove Partnerskog vijeća za provedbu "Intervencijskog plana (IP) pilot-područja Beli Manastir / Darda" u sklopu provedbe "Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima" (četvrta radionica – ovdje). Na radionici je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

'Oazin' volonterski centar'Oazin' volonterski centar(Obrazac za nominaciju)

Povodom Međunarodnog dana volontera (5. XII. 2016), "Oazin" volonterski centar po drugi put raspisuje natječaj za dodjelu "Nagrade volonter / volonterka godine" za 2016. godinu" i dva "Priznanja za volonterski angažman" u 2016. godini. Natječaj traje do 25. XI. 2016. godine. Prijave se mogu slati poštom, e-mailom ili osobno donijeti u "Oazu".

Udruge, ustanove i institucije mogu nominirati pojedince i pojedinke za osobit doprinos u razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života na području Grada Belog Manastira.

KRITERIJI

Jadranka Radošević i Milan DvornićJadranka Radošević i Milan Dvornić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 22. X. 2016. godine, Srpsko udruženje žena (SUŽ) "Dukat" priredilo je u belomanastirskom Srpskom kulturnom centru, a u povodu Svjetskog dana jabuke, koji se obilježava 20. listopada (oktobra), tribinu pod nazivom "Od zlata jabuka".

Tribinu je prigodnim riječima otvorila predsjednica SUŽ-a Radmila Ognjenović. O simbolima jabuke u srpskim narodnim običajima kazivao je Milan Dvornić, naivni slikar i etnograf iz Belog Manastira, da bi u nastavku profesorica Jadranka Radošević, kićenim riječima kroz pjesmu, ukazala na vrijednost jabuke kao izvora zdravlja, ljubavi i plodnosti.

Gerontodomaćica Antonija PapakGerontodomaćica Antonija PapakU devetom mjesecu 2016. godine u "Oazi" su, preko javnih radova HZZ-a, radile četiri gerontodomaćice: Mira Ćosić, Donka Dvornić, Snežana Kapular i Antonija Papak. Tokom mjeseca one su obilazile 34 kućanstva na području Belog Manastira i Branjinog Vrha, pružajući besplatnu socijalnu uslugu pomoć u kući za 36 osoba, većinom žena (33) i samo tri muškarca. Ukupno su obavile 244 obilaska.

Godine nisu prepreka u korištenju kompjuteraGodine nisu prepreka u korištenju kompjuteraU ponedjeljak, 3. X. 2016. godine, Mirovna grupa Oaza započela je s informatičkom obukom druge grupe osoba starijih od 60 godina. Obuka se održava u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje" i to dva puta tjedno: ponedjeljkom i četvrtkom od 9 do 11 sati. Predavač je inženjer računarstva Neno Radić, a projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Taburei od reciklirane odjećeTaburei od reciklirane odjećeKroz projekt "Pomoć ugroženim Belomanastircima" djeluje "Oazin" šnajderaj, u kome gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno prepravlja i krpi garderobu za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira.

Tokom devetog mjeseca 2016. godine malo se toga šilo ili prepravljalo, tek se tu i tamo nešto skratilo ili proširilo. Nemamo pravi odgovor na pitanje jesmo li "Oazinim" korisnicima već sve prepravili ili se oni više niti smanjuju, niti proširuju.

Ana Jeličić (u sredini)Ana Jeličić (u sredini)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Volonterski centar Osijek (VCO) u ponedjeljak i utorak, 17-18. X. 2016. godine, održao je dvodnevnu edukaciju na temu "Razvoj volonterskih programa koji uključuju poslovni sektor" kroz svoj projekt financiran sredstvima Europske Unije iz Programa IPA 2012. i sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Edukaciji, koja je prvenstveno bila namijenjena organizatorima volontiranja koji imaju kapaciteta i volje za uključivanjem poslovnog sektora, prisustvovalo je 12 predstavnika raznih udruga, među kojima su bile i predstavnice "Oaze" Vesna Nedić i Ana Jeličić.

Donacija Gorane Ukalović iz RijekeDonacija Gorane Ukalović iz RijekeBivša Belomanastirka Marica Kramarić donijela je u "Oazinu" burzu veliku donaciju odjeće i obuće. Robu je donirala Maricina kolegica Gorana Ukalović iz Rijeke, koja je za "Oazinu" burzu i čula od Marice, a roba potječe od Goranine kćerke. Inače, Marica se s djecom preselila kod muža koji radi u Rijeci pa sad svi tamo žive.

Uime svojih korisnika, "Oaza" srdačno zahvaljuje donatorici Gorani Ukalović.

Nedjelja, 16. 10. 2016.

Rad "Oazine" praonice (IX/2016)

'Oazina' gerontodomaćica Antonija Papak'Oazina' gerontodomaćica Antonija PapakTokom mjeseca rujna 2016. godine u "Oazinoj" praonici u Društvenom centru oprano je ukupno 13 mašina rublja za korisnice i korisnike koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice u sklopu usluge pomoć u kući. Uz pranje svakodnevno nošene odjeće, prala se i zimska garderoba kao dio priprema za hladnije dane.

Predstavljanje simbola jabuke u narodnim običajimaPredstavljanje simbola jabuke u narodnim običajima

Izložba se može razgledati svakog radnog dana od 8 do 20 satiIzložba se može razgledati svakog radnog dana od 8 do 20 sati(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

"Oazine" likovno-kreativne radionice namijenjene ženama i svim zainteresiranim osobama održavaju se dva puta tjedno, ponedjeljkom i utorkom, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra. Posjećenost radionica je zavidna, kao i atmosfera koja na njima vlada.

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu U subotu, 15. X. 2016. godine, s početkom u 18 sati, u Domu Hrvatske vojske u Osijeku, Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci" organizira rođendanski koncert s nazivom "22 godine s Vama". Uz videoprojekciju "Makedonske boje u slavonskoj ravnici", nastupit će sve sekcije Društva i solisti Sara-Elena Menkovska i David Đorđijevski iz Osijeka. Koncert će obogatiti i gosti: KUD "Zora" iz Piškorevaca i "Češka beseda" iz Osijeka.

Bogoljub LacmanovićBogoljub Lacmanović(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 13. X. 2016. godine, s početkom u 18 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine održao je Bogoljub Lacmanović, dugogodišnji moskovski dopisnik zagrebačkih listova "Vjesnik" i "Večernji list", predavanje pod naslovom "Fenomen Putin ili zašto Zapad demonizira Rusiju". Predavanje su organizirali Baranjsko-rusko društvo prijateljstva i Turistička zajednica Baranje.

Neno Radić i Kata ČanadićNeno Radić i Kata ČanadićU četvrtak, 13. X. 2016. godine, završena je informatička obuka za međugrupu osoba starijih od 60 godina. Obuka se održavala u "Oazinom" internet-klubu ponedjeljkom i četvrtkom od 11 do 12 sati, a u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje". Predavač je bio inženjer računarstva Neno Radić.

Međugrupu su činile dvije građanke: Kata Čanadić i Kata Marov. Zapravo, one su obuku trebale pohađati s prvom grupom, ali nisu mogle jer im nije odgovarao termin pa im je "Oaza" izišla ususret organiziravši međugrupu. Na kraju obuke predavač im je uručio potvrdu za uspješno sudjelovanje u obuci.

Topli obrok stiže na kućni prag pet puta tjednoTopli obrok stiže na kućni prag pet puta tjednoKao i proteklih mjeseci, i u mjesecu rujnu 2016. godine "Oaza" je nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim građanima Belog Manastira i prigradskih naselja. Tu uslugu financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Beli Manastir, a trenutno je njome obuhvaćeno 40 najugroženijih osobas područja Grada Belog Manastira, što ne znači da nema potrebe i za većim brojem, ali nažalost "Oazine" mogućnosti ne dozvoljavaju povećanje.

Lista korisnika formirana je u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir, s čijim djelatnicima "Oaza" ima vrlo dobre odnose. Isto tako dobru suradnju "Oaza" ima i s Crvenim križem Osijek, koji pet dana u tjednu u Beli Manastir dovozi naručene tople obroke koji se spremaju u njihovoj kuhinji, a po preuzimanju oni se razvoze od vrata do vrata korisnika.

Unikatni privjesci od kamena i žiceUnikatni privjesci od kamena i žice(Fotoalbumčić se može vidjeti ovdje)

Kao i proteklih mjeseci, i u mjesecu rujnu 2016. godine nastavljeno je održavanje likovno-kreativnih radionica za žene utorkom od 18 do 20 sati s voditeljicom Anom Jeličić, a u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje", koji je namijenjen korisnicama starije životne dobi i financiran sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih.

Radionice su dobro prihvaćene u belomanastirskoj sredini i solidno posjećene, a "Oazine" korisnice s nestrpljenjem iščekuju svaki sljedeći susret. I to ne samo susret s poznatim i dragim licima, nego i susret s ponekom novom kreativnom tehnikom ili pak s ponovljenom starom, već zaboravljenom.

Privjesci u obliku lutkePrivjesci u obliku lutkeU devetom mjesecu 2016. godine, kroz projekt "Dostojanstveno starenje" Ministarstva socijalne politike i mladih, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom od 18 do 20 sati, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na radionicama je bilo 8-12 korisnica, koje su izrađivale privjeske za ključeve u obliku lutkica.

Nedjelja, 09. 10. 2016.

Besplatna pravna pomoć u "Oazi"

Sanja Krčmarek i Veselinka KastratovićSanja Krčmarek i Veselinka KastratovićU sklopu projekta "Besplatna pravna pomoć za građane Osječko-baranjske županije", kojega financira Ministarstvo pravosuđa, diplomirane pravnice Veselinka Kastratović i Sanja Krčmarek iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, udruge ovlaštene za pružanje pravne pomoći s višegodišnjim iskustvom, pružaju pravnu pomoć u prostorijama Mirovne grupe Oaza u Belom Manastiru, J. Antala 3, svake srijede od 8 do 11 sati.

'Oazine' korisnice na predstavi 'Đe sam ja tu?''Oazine' korisnice na predstavi 'Đe sam ja tu?'U subotu, 8. X. 2016. godine, "Oazine" aktivistice – u dogovoru s predsjednicom Gradskog kazališta Beli Manastir Danielom Taslidžić Herman – animirale su i povele "Oazine" starije korisnice na komediju "Đe sam ja tu?", a sve u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Ta komedija u izvedbi Draft teatra Tuzla prikazana je te večeri u belomanastirskoj kinodvorani u sklopu "7. Festivala kazališnog stvaralaštva Beli Manastir 2016."

'Rajska oaza' u Kikindi'Rajska oaza' u Kikindi

Gerontodomaćica Snežana Kapular i njezina štićenicaGerontodomaćica Snežana Kapular i njezina štićenicaS prvim danom mjeseca listopada 2016. godine produžen je za dva mjeseca radni odnos "Oazinim" gerontodomaćicama Mirjani (Miri) Ćosić, Donki Dvornić, Snežani Kapular i Antoniji Papak. One su bile zaposlene na razdoblje od šest mjeseci kroz projekt "Pomoć u kući starijim osobama na području Grada Belog Manastira", koji se financirao kroz javne radove Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na poslovima radnika / radnice za pomoć u kući.

Mala vijećnica Grada Belog ManastiraMala vijećnica Grada Belog ManastiraU utorak, 4. IX. 2016. godine, s početkom u 13:30 sati, u belomanastirskoj Maloj vijećnici održana je četvrta radionica za članove Partnerskog vijeća za provedbu "Intervencijskog plana (IP) pilot-područja Beli Manastir / Darda" u sklopu provedbe "Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima" (treća radionica – ovdje). Na radionici je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Likovna radionica ''Petar Dobrović'', koja djeluje u okviru Pododbora Darda SKD-a ''Prosvjeta'', organizirala je u subotu i nedjelju, 1-2. X. 2016. godine, tradicionalnu koloniju (13. saziv) pod imenom ''Đola 2016''. Odmah nakon otvaranja likovne kolonije, otvorena je i izložba slika s prošlogodišnjeg saziva te održan okrugli stol na temu ''Slikarstvo Milana Konjovića". Kritički osvrt na prošlogodišnju koloniju napisao je i o izložbi slika govorio profesor i kustos Pero Matić, dok je o velikom somborskom slikaru govorila Milena Rackov-Kovačić, v.d. direktora Galerije "Milan Konjović".

Crnogorski zvuci u baranjskoj ravniciCrnogorski zvuci u baranjskoj ravnici(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 1. X. 2016. godine, s početkom u 18 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine održano je "Crnogorsko veče" u organizaciji također belomanastirskog KUD-a Montenegro – Montenegrina i prijatelja Crne Gore. Veče je otvorila predsjednica KUD-a Anđelka Pavić, profesorica hrvatskog i srpskog jezika u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir. Nakon pozdravne riječi belomanastirskog gradonačelnika Ivana Doboša, okupljenoj publici obratila se Milanka Bulatović ispred zagrebačkog Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro", koje postoji već 26 godina.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok