MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Jačanje načela dobrog upravljanja...Jačanje načela dobrog upravljanja...Osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava organizirao je 30. IX. 2015. godine drugi sastanak lokalne stručne platforme Beli Manastir u svrhu jačanja načela dobrog upravljanja i antidiskriminacije na lokalnoj razini. Uime Mirovne grupe Oaza na sastanku je bila Ana Jeličić, a inicijalni sastanak platforme održan je 16. VI. 2015. godine.

Andrejana DvornićAndrejana DvornićDrugi romanDrugi romanSrpsko udruženje žena (SUŽ) "Dukat" organizira u subotu, 3. X. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru promociju romana "Ljudi od vode" Andrejane Dvornić, koja je baranjska, zapravo popovačka snaha.

Autorica je rođena 1972. godine u Kninu. Završila je Ekonomski fakultet u Beogradu i radi kao profesor. Piše poeziju i prozu.

(Pismo pročitajte ovdje)

(Izvor: glas-slavonije.hr)

Podjelom uvjerenja novim projekt-menadžeri(ca)ma...Podjelom uvjerenja novim projekt-menadžeri(ca)ma...U ponedjeljak, 28. IX. 2015. godine, podjelom "Uvjerenja o osposobljenosti za poslove upravljanja projektnim ciklusom" obilježen je, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta (POU) Obris u Osijeku, početak Tjedna cjeloživotnog učenja. Uvjerenje je dobilo 20 polaznika, koji su od lipnja do rujna pohađali edukaciju kao predstavnici četrnaest organizacija civilnog društva (OCD) koje se bave pružanjem socijalnih usluga na području pet slavonskih županija (Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske).

Ponedjeljak, 28. 09. 2015.

Osnivanje Mreže SOS-NET

Mreža pružatelja socijalnih usluga SOS-NETMreža pružatelja socijalnih usluga SOS-NET(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U prostorijama "Citadele" - centra za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom Udruge "Zvono" iz Belišća u ponedjeljak, 28. IX. 2015. godine, održana je osnivačka skupština Mreže pružatelja socijalnih usluga SOS-NET. Na skupštini je bilo četrdesetak predstavnika pružatelja socijalnih usluga s područja pet slavonskih županija. Mrežu je osnovalo 11 osnivača (među kojima je i Mirovna grupa Oaza), a još petnaestak pružatelja pristupilo je u članstvo.

Izabrano je i vodstvo Mreže. Za predsjednicu je izabrana Jasna Petrović iz Udruge "Zvono", a za dopredsjednicu Lidija Stojković iz orahovačke Udruge "Jaglac". Upravni odbor Mreže, osim predsjednice i dopredsjednice, čini još pet predstavnika pružatelja socijalnih usluga (po jedan iz svake slavonske županije). Sjedište Mreže SOS-NET bit će u Belišću, u prostorijama Udruge "Zvono".

(Opširnije: zvono.hr)

Učesnici prvog dana likovne kolonije 'Đola 2015'Učesnici prvog dana likovne kolonije 'Đola 2015'Likovna radionica ''Petar Dobrović'', koja djeluje u okviru Pododbora Darda SKD-a ''Prosvjeta'', organizirala je u subotu i nedjelju, 26-27. IX. 2015. godine, tradicionalnu koloniju (12. saziva) pod imenom ''Đola 2015''. Odmah nakon otvaranja likovne kolonije, otvorena je izložba slika s prošlogodišnjeg saziva te održan okrugli stol na temu ''Slikarstvo Save Šumanovića", o kome je više govorio profesor i kustos Pero Matić.

Nedjelja, 27. 09. 2015.

Najava "Jesen-festa" u Dardi

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći formatU subotu, 3. X. 2015. godine, a u organizacijiUdruge za ruralni turizam Đola, održat će se ovogodišnji "Jesen-fest". Manifestaciji će se održati na prostoru oko jezera Đola te u centru Darde, a obuhvatit će baranjsku kulturu, tradiciju i gastronomiju.

Svečano otvorenje "Jesen-festa" započet će u centru Darde u 16 sati postavljanjem kućice – knjižnice, prve knjižnice na otvorenom u Dardi, i to kao rezultat projekta "Udomite kućicu – knjižnicu", kojega je raspisala Slagalica – zaklada za razvoj lokalne zajednice. Program će se potom nastaviti na prostoru oko jezera Đola i to ugodnim druženjem uz bogatu gastroponudu, kreativne radionice te uz druženje i fotografiranje s groficom i grofom Esterházy.

Igrač mora biti spretan i brz, ali i nježanIgrač mora biti spretan i brz, ali i nježan(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 26. IX. 2015. godine, a u sklopu "Medenog sajma", na belomanastirskom Trgu slobode po prvi put održan je turnir u novoj, atraktivnoj sportskoj disciplini – bundometu, koja bi trebala postati sastavni dio tradicionalne višednevne manifestacije "Jesen u Baranji". Nogomet bundevom od igrača traži više nego običan nogomet jer treba biti spretan i brz, ali istovremeno i nježan, budući da svaka razbijena lopta od bundeve donosi negativan bod (odnosno gol za protivničku ekipu).

Subota, 26. 09. 2015.

"Jesen u Baranji 2015."

Tradicionalna fišijadaTradicionalna fišijadaU petak i subotu, 25-26. IX. 2015. godine, na belomanastirskom Trgu slobode održan je niz priredbi u sklopu "Jeseni u Baranji 2015." U petak su od 9:30 do 13 sati održane "Medene radionice za djecu"" (opširnije ovdje), a paralelno s njima Gradsko kazalište Beli Manastir dva puta je prikazalo dječju predstavu "Pčelica Maja". U poslijepodnevnim i večernjim satima održana je tradicionalna fišijada (opširnije ovdje).

Sve u znaku pčela i medaSve u znaku pčela i meda(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 25. IX. 2015. godine, u šatoru na belomanastirskom Trgu slobode, a u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji", "Oazine" aktivistice Ana, Sanela i Stela organizirale su dječje radionice. Kako je ovogodišnja "Jesen u Baranji" u znaku pčela i meda, pripremljene su kreativne radionice za one najmlađe, na kojima su oni ukrašavali i bojali pčelice te ih lijepili na drvene štipaljke, da bi na koncu dobili zanimljive ukrase, koje su onda stavljali na svoje jaknice.

Vesna Nedić i Stana NemetVesna Nedić i Stana Nemet

(Audiozapis se može čuti ovdje)

Emisija "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", emitirana u četvrtak, 24. IX. 2015. godine, s početkom u 17 sati, a snimljena dva dana prije, ponovo je bila posvećena Mirovnoj grupi Oaza. Razgovor s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić vodila je novinarka Stana Nemet, a povod je bio dolazak velikog broja bliskoistočnih izbjeglica u Beli Manastir u večernjim satima 17. rujna, u čijem su prihvatu i zbrinjavanju učestvovali i "Oazini" volonteri.

Četvrtak, 24. 09. 2015.

Volonteri, hvala vam!

Volonteri na djeluVolonteri na djeluKad je u četvrtak, 17. IX. 2015. godine, u Beli Manastir stigao veliki broj bliskoistočnih izbjeglica, aktivirala su se društva Crvenog križa iz Osijeka, Belog Manastira i Darde i uključila u pomoć oko njihovog smještaja, ishrane i boravka u prihvatnom centru u belomanastirskoj Osječkoj ulici. Volonterima Crvenog križa pridružili su se i volonteri belomanastirskih udruga i organizacija ("Oaza", P.G.D.I., "Alerga", LAG Baranja, BURP, NK "Šparta", "Prijatelji Svetog Martina", SKUD "Jovan Lazić", Savjet mladih…) te neki građani.

Četvrtak, 24. 09. 2015.

Poziv na izložbu "Priča o Belju"

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Muzej Slavonije pozivaju na otvorenje izložbe ''Priča o Belju'', koje će se održati u izložbenom prostoru Centra za kulturu, Ulica kralja Tomislava 2, u subotu, 26. IX. 2015. godine, u 18 sati.

"Priča o Belju" priča je o tri stoljeća postojanja poljoprivredno-industrijskog giganta i njegovoj neraskidivoj vezi s Baranjom. Muzej Slavonije u Osijeku, Konzervatorski odjel Osijek, Državni arhiv u Osijeku i Arhiv Belja u Kneževu tom izložbom ukazuju na vrijednu kulturnu i industrijsku baštinu te pozivaju na njezino očuvanje i revitalizaciju. Priča ispričana riječju, fotografijom i slikom vraća nas u vrijeme napučenih beljskih pustara, oranica s podolcima i lokomobilima, zahuktalog vlaka Ćire, bučnih industrijskih pogona, beljskih autobusa s radnicima i sezoncima…

(Opširnije: Muzej Slavonije)

Srijeda, 23. 09. 2015.

Najava osnivanja Mreže SOS-NET

Mreža pružatelja socijalnih uslugaMreža pružatelja socijalnih uslugaUdruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono" provodi projekt SOS-NET u partnerstvu s Udrugom za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama "Jaglac" iz Orahovice, Udrugom paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije iz Osijeka i Udruženjem "Baranja" iz Luga. Projekt je – u iznosu od 746.144 kuna – financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a ugovorna tijela putem kojih je osigurana realizacija projekta su Ured za udruge Vlade RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

U okviru projekta planirano je osnivanje formalne mreže pružatelja socijalnih usluga na području pet slavonskih županija. Sjednica Osnivačke skupštine Mreže SOS-NET pružatelja socijalnih usluga održat će se 28. IX. 2015. (ponedjeljak) s početkom u 9 sati. Skupština će se održati u "Citadeli" – centru za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom Udruge "Zvono".

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu Za srijedu, 23. IX. 2015. godine, u poslijepodnevnim satima, najavljen je dolazak novog vala od oko 500 bliskoistočnih izbjeglica u belomanastirski Prihvatni centar u Osječkoj ulici kako bi se rasteretio prihvatni centar u Opatovcu između Vukovara i Iloka. Zato je Crveni križ pozvao volontere, između ostalih i "Oazine", da dođu u prihvatni centar kako bi se izbjeglice spremno dočekale. Međutim, u posljednji tren izbjeglice su preusmjerene na Granični prijelaz Baranjsko Petrovo Selo - Beremend, gdje su ušle u Mađarsku, pa su se volonteri (koje vidite na slici) mogli vratiti svojim kućama.

Baka Anica i 'Oazina' gerontodomaćica AnaBaka Anica i 'Oazina' gerontodomaćica AnaU sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati" predviđena je akcija koju zajedničkim snagama trebaju odraditi "Oazini" članovi i zaposlenici osiguravajuće kuće GRAWE Hrvatska d.d. kroz svoje korporativno volontiranje. Kako je naziv te humanitarne akcije "Za one kojima je najpotrebnije", a to su djeca, stare osobe i invalidi, "Oaza" je za akciju predložila jednu svoju korisnicu, invalidnu osobu, baku Anicu, kojoj bi pomoć vrijednih ruku oko uređenja njezine trošne kućice dobro došla.

Stoga su u srijedu, 23. IX. 2015. godine, s početkom u 10 sati, "Oazini" članovi Ana, Jelena, Sanela, Stela i Robert započeli akciju žuljanja, šmirglanja i čišćenja vrata, prozora, ograde, bunara i oluka kao pripremu za akciju bojanja – farbanja, koja treba uslijediti početkom mjeseca listopada, a u kojoj će učestvovati i volonteri osiguravajuće kuće GRAWE.

Faksimil iz 'Glasa Slavonije'Faksimil iz 'Glasa Slavonije'U osječkom "Glasu Slavonije" od utorka (22. IX. 2015), na stranicama 16. i 17, objavljen je veliki članak Ivice Getta pod nadnaslovom "Migranti dignuli na noge sve gradske tvrtke u pripremi i čišćenju Belog Manastira".

'Oazina' volonterka Donka Dvornić (stoji)'Oazina' volonterka Donka Dvornić (stoji)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Protekli četvrtak i petak, kao i cijeli vikend (17-20. IX. 2015. godine), dugo ćemo, dugo pamtiti jer se u naš mali gradić Beli Manastir slila rijeka izbjeglica, zabrinutog i umornog lica. Trenutnu zbunjenost naših sugrađana ubrzo je zamijenila humanost i veliko srce te su im bezrezervno priskočili u pomoć onim što su smatrali da im je neophodno: vodom, hranom i toplim osmijehom. U tu veliku akciju među prvima su se uključili i volonteri "Oazinog" volonterskog centra, koji su – zajedno s drugim volonterima – nesebično pomagali rješavati tu tešku kriznu situaciju.

Radno predsjedništvoRadno predsjedništvo

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 21. IX. 2015. godine, s početkom u 14 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira održano je izvanredno zasjedanje Skupštine Lokalne akcijske grupe (LAG) Baranja. Članove Skupštine pozdravila je i zasjedanje otvorila predsjednica LAG-a Ana Lazić. Uime Mirovne grupe Oaza na zasjedanju je bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Mladi volonteri u prihvatnom centru za izbjegliceMladi volonteri u prihvatnom centru za izbjegliceU četvrtak, 17. rujna 2015. godine, Belim Manastirom su počele kružiti priče o dolasku velikog broja izbjeglica. Počeo se širiti i nemir među Belomanastircima, a i različite dezinformacije. Navečer, brzinom munje, kroz grad je prostrujila vijest da su izbjeglice stvarno stigle i to vlakom. Time je ono što smo dotada gledali na TV-u i grozili se prizorima koje vidimo sada bilo pred našim očima, ravno ispred nas. Odjednom je naš inače mali i uglavnom pusti gradić postao tijesan, ulice su mu bile pretrpane ljudima i dijelili smo ih s potpunim strancima.

Ponedjeljak, 21. 09. 2015.

Sandra Kušenić: Trag u našim srcima

Ozren, Velibor i Sandra (3-5. na slici) i obitelj iz SirijeOzren, Velibor i Sandra (3-5. na slici) i obitelj iz SirijeU četvrtak uvečer, 17. IX. 2015. godine, moja obitelj i ja, vjerovatno kao i mnogi drugi u Belom Manastiru, bili smo iznenađeni brojem izbjeglica koje su se odjednom pojavile u našoj ulici (Betonskoj, odn. Kralja Petra Svačića), pješačeći od željezničkog kolodvora do prihvatnog centra u Osječkoj ulici. Iznosili smo im hranu, mlijeko, voće i sve čega smo se sjetili da bi im trebalo i što smo u kući imali.

Selfi s izbjeglim SirijcimaSelfi s izbjeglim Sirijcima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak prijepodne, 18. IX. 2015. godine, dok su belomanastirske ulice bile preplavljene bliskoistočnim izbjeglicama, "Oazinoj" projekt-koordinatorici Vesni Nedić, koja se tada s drugim volonterima i volonterkama nalazila u šatoru Crvenog križa u prihvatnom centru za izbjeglice u Osječkoj ulici, javila se telefonom Osječanka Anita sa željom da se i ona volonterski uključi u pružanje pomoći.

Kliknite na sliku za veći formatKliknite na sliku za veći format Ivana Meštrović iz Belog Manastira posudila je u petak (18. IX. 2015), mobitel jednoj izbjegličkoj obitelji da se javi svom rođaku u Danskoj koji se zove Salam Al-ibrahimi. Danas je Ivana primila poruku od Salama. U poruci se kaže da on i njegova obitelj već treći dan ne znaju gdje je spomenuta izbjeglička obitelj i traže pomoć u pronalaženju i uspostavljanju kontakta.

Mi sa sigurnošću možemo pretpostaviti da je ta izbjeglička obitelj napustila Beli Manastir, ali nema načina da doznamo jesu li put nastavili preko Mađarske ili su krenuli prema Sloveniji. Ipak, ako netko nešto zna, neka se javi Mirovnoj grupi Oaza.

PS. (dopisano u 20:30)
Ivana nam javlja da je upravo primila poruku od Salama iz Danske s viješću da je tražena izbjeglička obitelj pronađena: jedni su u Austriji, a drugi u Njemačkoj.

Darivanje hrane socijalno ugroženim BelomanastircimaDarivanje hrane socijalno ugroženim Belomanastircima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Veliki broj izbjeglica s Bliskog istoka počeo je stizati u Beli Manastir u četvrtak, 17. IX. 2015. godine, naročito u večernjim satima. Za njih je organiziran prihvatni centar u nekadašnjoj, danas napuštenoj kasarni u Osječkoj ulici. Već sutradan, u petak (18. IX. 2015), uglavnom u poslijepodnevnim satima, gotovo svi su napustili Beli Manastir, neki u vlastitoj režiji, a većina je organizirano odvezena prema Mađarskoj ili Sloveniji.

Simboličan ispraćaj ljeta i doček jeseniSimboličan ispraćaj ljeta i doček jeseni(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U subotu, 19. IX. 2015. godine, po sunčanom i toplom vremenu, održan je "Panona-reli" u sklopu petog "Panona-festa" – urbanog bijega u prirodu. Taj festival, s partnerima, organizira osječka Udruga za kreativni razvoj Slap, a cilj mu je otkrivanje ekoturističkih potencijala Slavonije. Avanturisti i zaljubljenici u prirodu zaputili su se iz Osijeka, preko Aljmaša, do Erduta pješice, biciklima i kanuima.

Na dječjem igralištu u Belom ManastiruNa dječjem igralištu u Belom Manastiru(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Bogdanka Ćudić Vilić iz Darde, trenutno zaposlena u Uredu LAG-a Baranja, postavila je na svoju FB-stranicu album s tridesetak fotografija djece izbjeglica, snimljenih u petak, 18. IX. 2015. godine, u Belom Manastiru. Uz album, koji obavezno treba vidjeti, napisala je sljedeće redove:

Poruke ostavljene u belomanastirskoj kasarniPoruke ostavljene u belomanastirskoj kasarni(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Što se danas dešavalo s izbjeglicama koje su jučer stigle u velikom broju u Beli Manastir, pročitajte u člancima portala BaranjaMedija: ovdje i ovdje.

U pružanje pomoći uključile su se i 'Oazine' aktivisticeU pružanje pomoći uključile su se i 'Oazine' aktivistice

Stanje u napuštenoj belomanastirskoj kasarni, u koju je u četvrtak, 17. IX. 2015. godine, smješteno nekoliko hiljada izbjeglica (migranata) iz Azije i Afrike, ALARMANTNO je. Molimo vas da se uključite u pomoć. Potrebno im je ono najosnovnije: hrana, voda i deke za spavanje. Ukoliko ste u mogućnosti donirati nešto od navedenog, javite se. Ukoliko ste u mogućnosti izdvojiti vrijeme kako biste pomogli, dođite i pomozite nam. Svakoga trenutka pristiže sve više ljudi, a najosnovnije potrepštine nisu im osigurane niotkuda.

Pokažimo zajedno svoju ljudskost i pomozimo tim ljudima!

Ukoliko ste spremni odvojiti svoje vrijeme, molimo vas da nam se javite i ostavite svoj broj telefona kako bi se volonteri mogli izmjenjivati u smjenama.

Crveni križ Beli Manastir (031/703-422), Mirovna grupa Oaza (031/705-055), Projekt građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.; 031/702-088).

(Opširnije o stanju u Belom Manastiru: baranjamedija)

Izbjeglice idu od željezničke stanice prema kasarniIzbjeglice idu od željezničke stanice prema kasarni

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Ovaj put zabilježila je tri zanimljive crtice iz Njemačke.

Bez "apfelzafta" kao zima bez snijega
Za vrijeme godišnjeg odmora u gornjem uvodu spomenuta gerontodomaćica bila je u posjetu u Njemačkoj. Odsjela je kod starijeg bračnog para, koji oboje imaju 83 godine. Prvo su je pozvali na subotnje popodnevno druženje uz domaći kolač, čaj i sekt te ponudili obaveznim "apfelzaftom" (što će reći jabučnim vinom). Gošća je probala, od kiselosti se malo zagrcnula i rekla da zbog medikamenata ne troši nikakav alkohol. Odgovor je bio da se njihov "Švebiše alb" (Švapski pašnjak, odnosno visoravan na oko 800 metara nadmorske visine s brojnim selima) ne može ni zamisliti bez toga jabučnog napitka. Rekoše joj: "Švebiše alb bez apfelzafta je isto što i kamin bez goriva ili zima bez snijega!"

Srijeda, 16. 09. 2015.

Najavljujemo: Panona-fest 2015.

Udruga za kreativni razvoj SlapUdruga za kreativni razvoj Slap

Sastanak u 'Oazi'Sastanak u 'Oazi'U srijedu, 16. IX. 2015. godine, s početkom u 8 sati, Miren Špek iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava održao je u belomanastirskom Društvenom centru motivacijske sastanke s predstavnicama P.G.D.I.-ja Mirelom Alagić i Erikom Jasnić i "Oaze" Vesnom Nedić i Anom Jeličić. Te dvije organizacije civilnog društva suradnici su na projektu IPA 2011 "Civilno društvo za odgovorno upravljanje".

Raskrsnica Petlovac - Bolman - Baranjsko Petrovo SeloRaskrsnica Petlovac - Bolman - Baranjsko Petrovo Selo

'Kako spriječiti zlouporabu ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju''Kako spriječiti zlouporabu ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju'U utorak, 15. IX. 2015. godine, s početkom u 10 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održan je okrugli stol "Kako spriječiti zlouporabu ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju". Taj okrugli stol jedna je od aktivnosti "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih i na kome su Grad Beli Manastir i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava partneri, dok je Centar i suorganizator okruglog stola.

Beli ManastirBeli ManastirGrad Beli Manastir, Hrvatska gospodarska komora (HGK) – Županijska komora Osijek i Baranjska razvojna agencija Grada Belog Manastira (BARA) organiziraju 17. IX. 2015. godine, od 10 do 15 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira, Ulica Imre Nagya 2, prvi "EU-info-dan", na kome će Ministarstvo poljoprivrede, HGK i BARA predstaviti sve operativne programe i pripadajuće natječaje te uslugu HGK-a "Vaučer Moj EU-projekt".

Na koncertu za starijeNa koncertu za starijeMirovna grupa Oaza pružala je i u mjesecu augustu 2015. godine socijalnu uslugu pomoć u kući za starije građane Belog Manastira. Poslove su izvršavali članovi gerontotima: četiri gerontodomaćice, gerontokrojačica, gerontomajstor i fizioterapeutkinja. Uslugu pomoć u kući koristilo je ukupno 19 korisnika (17 žena i dva muškarca). Gerontodomaćice su odradile ukupno 108 obilazaka starijih osoba.

Rad gerontokrojačice, gerontomajstora i fizioterapeutkinje opisuje se u drugim člancima.

Ponedjeljak, 14. 09. 2015.

Program "Jeseni u Baranji" 2015.

'Oaza' na prošloj 'Jeseni u Baranji''Oaza' na prošloj 'Jeseni u Baranji'20.09.2015. (nedjelja), Vašarište uz cestu (D7) Beli Manastir – Branjin Vrh

  • Smotre svatovskih zaprega

25.09.2015. (petak), Trg slobode, Beli Manastir

  • Dječje radionice
  • Fišijada – Otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju fiš-paprikaša

26.09.2015. (subota), Trg slobode, Beli Manastir

  • ''Medeni sajam'' – Sajam meda i proizvoda od meda
Nedjelja, 13. 09. 2015.

Rad "Oazine" praonice (VIII/2015)

Gerontodomaćica prostire oprave prekrivačeGerontodomaćica prostire oprave prekrivačeI u mjesecu kolovozu 2015. godine, kao i prethodnih mjeseci, "Oazina" praonica u Društvenom centru besplatno je prala rublje za ugrožene Belomanastirce. Većinom su to korisnici "Oazine" socijalne usluge pomoć u kući za star(ij)e osobe. Njihovo rublje na pranje donose gerontodomaćice. Tu se pere, suši, slaže i vraća korisnicima, a nekima se odnosi i kući na sušenje. Takvog rublja oprano je 18 mašina za devet osoba, dok je roba donirana "Oazinoj" burzi odjeće i obuće prana samo jednom. Prala se posteljina, odjeća, peškiri, pidžame, prekrivači za krevete, sitnije rublje, stolnjaci, spavaćice i drugo.

Opremanje za novu školsku godinuOpremanje za novu školsku godinuU mjesecu kolovozu 2015. godine "Oazina" burza imala je 26 donacija građana, od kojih su dvije bile velike s više vreća odjeće i obuće. Njih su "Oazine" aktivistice morale više dana sortirati jer je u njima bilo i nešto zimske garderobe, koja se trenutno ne traži.

Edo Jurić, Vladimir Jakopanec, Marija Kretić NađEdo Jurić, Vladimir Jakopanec, Marija Kretić Nađ(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 11. IX. 2015. godine, u Gradskoj knjižnici Beli Manastir održana je promocija zbirke priča "Omorina" Vladimira Jakopanca. Priče su nastale u rasponu od 25 godina. Polovica je napisana u Hrvatskoj prije 1987, dok je druga polovica nastala nakon autorovog preseljenja u Australiju.

Vozač Crvenog križa isporučuje tople obrokeVozač Crvenog križa isporučuje tople obrokeU proteklom, osmom mjesecu 2015. godine Mirovna grupa Oaza nastavila je pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka, koja obuhvaća 40-ero naših egzistencijalno ugroženih sugrađana. Tu uslugu financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i manjim dijelom Grad Beli Manastir.

Kao i do sada, obroci su stizali iz kuhinje Crvenog križa Osijek, gdje se osoblje, i pored godišnjih odmora i ljetnih vrućina, trudilo da zadovolji potrebe svih korisnika.

Predavačica Ivana ŠošićPredavačica Ivana Šošić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od 14. VIII. 2015. godine u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održava se "Oazin" tečaj njemačkog jezika. 22 polaznika podijeljena su u dvije grupe kako bi se moglo kvalitetnije raditi i kako bi se lakše odrađivala individualna savjetovanja. Tečaj se sastoji od 60 nastavnih sati, a trenutno se stiglo do pola puta.

Vesna Nedić, Ana Jeličić i Ljiljana GusićVesna Nedić, Ana Jeličić i Ljiljana GusićU utorak, 8. IX. 2015. godine, s početkom u 13 sati, u "Oazinom" uredu održan je sastanak Ljiljane Gusić, predsjednice Udruženja žena "Udahni život" iz Stanišića kod Sombora s "Oazinim" aktivisticama Vesnom Nedić i Anom Jeličić. Na sastanku su dogovarane zajedničke aktivnosti iz projekta "Trag ljudskih zuba". Nosilac projekta je udruženje iz Stanišića, a "Oaza" je partner.

Cilj projekta je skretanje pažnje mladim ljudima – srednjoškolcima na sve učestalije nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Donator projekta je Ekumenska inicijativa žena (EIŽ) iz Omiša.

Dekupaž i savlet-tehnika...Dekupaž i savlet-tehnika...(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U mjesecu kolovozu 2015. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene utorkom od 18 do 20 sati, koje je u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra vodila Ana Jeličić uz pomoć mlade volonterke Sanele Stanojević. Radionice financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Teme dekupaž i salvet-tehnika privukle su lijep broj "Oazinih" korisnica pa se može konstatirati da su, i pored godišnjih odmora i velikih vrućina, sve radionice redom bile zavidno posjećene. Korisnice su iznova pokazale veliku umješnost u slaganju boja i veselih cvjetnih motiva na plutane podmetače i kutijice u obliku srca, koje će – tako maštovito ukrašene – nekome služiti kao "čuvarice tajni", a nekome kao "riznice nakita".

Oslikavanje kože paljenjemOslikavanje kože paljenjem(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Tokom osmog mjeseca 2015. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na radionicama je bilo od deset do dvanaest korisnica, koje su ovaj put radile dvije nove stvari. Prvo su oslikavale kožu paljenjem i izrađivale privjeske od takvih slika, a onda su izrađivale sapun s mirisom lavande, u koji su stavljale sjeme baranjske lavande, i s mirisom ruže, u koji su stavljale minijaturne ruže. Na koncu su ukrašavale kartonske kutijice tehnikom mozaikom, koja se radi slično lijepljenju keramičkih pločica.

Radovi su u tokuRadovi su u toku(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Pretposljednjeg dana u maju ove godine "Oazin" je fotoreporter snimio više fotografija zgrade Crvenog križa Beli Manastir i uređenog parka oko zgrade. Te fotografije dosada nisu objavljene, a od sredine kolovoza nisu ni mogle biti objavljene dok se ne snimi još jedna fotografija koja bi prikazivala trenutno stanje zgrade.

Ne bi nam škodilo više takvih druženjaNe bi nam škodilo više takvih druženja(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

"Oazine" aktivistice, u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", od prosinca prošle, 2014. godine organiziraju druženja starijih osoba. Takvih druženja dosad je bilo 26 (plus jedno). O svakome od njih objavljen je člančić na ovoj web-stranici. Kako i u "Oazi" radi nekoliko starijih osoba, zaključeno je da bi bilo dobro organizirati i njihovo druženje.

Ljiljana Božić-Krstanović, Vesna Nedić, Mila Marinković i Marija MilčićLjiljana Božić-Krstanović, Vesna Nedić, Mila Marinković i Marija MilčićU petak, 4. IX. 2015. godine, s početkom u 11 sati, u neposrednoj blizini osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava održan je pretposljednji sastanak projektnog tima "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Sastanku su prisustvovale Ljiljana Božić-Krstanović, Marija Milčić i Mila Marinković iz Centra te Vesna Nedić iz "Oaze".

U petak, 4. IX. 2015. godine, u prostorijama Info-centra za mlade u Osijeku, Ribarska 1, prikuplja se pomoć koju će Info-centar direktno odvesti izbjeglicama iz Sirije koje spavaju po beogradskim parkovima i klupama.

Antonija Papak (u sredini s plavom loptom)Antonija Papak (u sredini s plavom loptom)(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U proteklih šest mjeseci u "Oazi" je radila Antonija Papak iz Karanca kao fizioterapeutkinja na projektu "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira" (besplatne vježbe za kralježnicu za osobe iznad 60 godina u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani) i na projektu "Pomoć starijim osobama na području Grada Belog Manastira", kojega financira HZZ kroz zapošljavanje u javnom radu "Pomoć zajednici".

Portal "BaranjaMedija"Portal "BaranjaMedija"

(Opširnije: baranjamedija)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok