MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Ponedjeljak, 31. 08. 2015.

Izborna nastava za Makedonce

Kliknite na pozivnicu da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na pozivnicu da biste je vidjeli u većem formatu

U interesu informiranosti učenika, potencijalnih polaznika izborne nastave "Makedonski jezik i kultura" (po model C) u novoj školskoj godini (2015/2016), Jagoda Treneska Cvetičanin iz Osijeka pripremila je ovu razglednicu (pozivnicu) kako bi animirala veći broj polaznika.

Gerontomajstor i baka ZoraGerontomajstor i baka Zora"Oazin" gerontomajstor Robert Dvornić i u protekla tri mjeseca (VI-VIII) 2015. godine besplatno je obavljao sitne kućne popravke za "Oazine" stare korisnike. Zaposlen je kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

U tom periodu obavio je mnoštvo poslova vezanih za električne i vodovodne instalacije, kuhinjsku i kupaonsku opremu, sobni namještaj te prozore, vrata i ograde. Osim spomenutoga, obavljao je i "domaćinske" poslove po dvorištima i baštama, popravljao neke strojeve (npr. ventilatore), oštrio noževe, motike i sjekire, odlazio u kupovinu po npr. potrebne dijelove za popravke, gorivo za kosilice ili prehrambene namirnice…

Opremite se za školsku godinu ili za zimske daneOpremite se za školsku godinu ili za zimske daneU posljednjih tjedan dana "Oazina" burza odjeće i obuće zaprimila je veliku količinu donirane robe. Savjesni građani donirali su Burzi vlastitu odjeću za dobrobit svoje zajednice, kako bi na taj način pomogli onima kojima je to najpotrebnije. Među doniranim stvarima može se pronaći veći izbor dječje odjeće za različite uzraste: od zimskih jaknica, trenerki, čarapica, majica i hlača do pidžamica i rublja te nešto manji izbor školskih torbi i igračaka za najmlađe.

Četvrtak, 27. 08. 2015.

Novo ruho "Oazinih" prostorija

Glavni 'majstori': Neno i RobertGlavni 'majstori': Neno i Robert(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 25. VIII. 2015. godine, svi "Oazini" zaposlenici udružili su se kako bi zajedničkim snagama odradili zahtjevan posao i svojim prostorijama dali novo "svjetlo". Ujutro se sve iznosilo i raskrčivalo kako bi se ispraznio prostor i napravilo mjesta za glavne majstore: Roberta i Nenu, koji su ličili (Baranjci bi rekli: "krečili") zidove i ideje svojih kolegica pretvarali u ostvarivo – i hrabro udovoljavali svima.

Srijeda, 26. 08. 2015.

"Oazin" koncert za starije osobe

Interpretator Josip Farkaš i završna pjesmaInterpretator Josip Farkaš i završna pjesma(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 26. VIII. 2015. godine, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe održan je koncert za starije osobe, koji je organizirala Mirovne grupa Oaza u suradnji s osobljem Doma. Koncert je organiziran u sklopu "Oazinih" projekata "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira" i "Naučimo volontirati", koje financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Koncert i popratno druženje održani su od 18 do 20 sati, nakon što je u Domu završena večera.

Srijeda, 26. 08. 2015.

Fotovijest: Odvoz plastike

U Belom Manastiru plastika se odvozi u petak, 28. VIII.U Belom Manastiru plastika se odvozi u petak, 28. VIII.

Srijeda, 26. 08. 2015.

Najava četvrtog "Surduk-treka"

Start: 29. VIII. 2015. u 9 sati u popovačkom marijanskom svetištuStart: 29. VIII. 2015. u 9 sati u popovačkom marijanskom svetištu(Opširnije: baranja.hr)

Voditelj 'Oazinog' internet-kluba kreči zidove u klubu...Voditelj 'Oazinog' internet-kluba kreči zidove u klubu...

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Ovaj put zabilježila je tri zanimljive crtice

Glava vel'ka ko bundeva
Dođe jednog dana gerontodomaćica kod jedne od svoji baka u redovan obilazak i odjednom se sjeti još nekoliko obaveza koje je čekaju tog dana. Da ih ne bi zaboravila, izvadi svoj "tefter" da sve to pribilježi. A baka, koja inače jedva čeka da njih dvije malo proćaskaju, ne mogavši dočekati da gerontodomaćica završi s bilježenjem, priupita je: "A, je_l', šta to pišeš?".

Gerontomajstor Robert s mačkom u rukamaGerontomajstor Robert s mačkom u rukama

Gerontodomaćica Stela u posluGerontodomaćica Stela u posluI u sedmom mjesecu 2015. godine Mirovna grupa Oaza pružala je socijalnu uslugu pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira. "Oazin" gerontotim sastojao se od sljedećih osoba: voditeljice, asistentice, četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i poslove gerontokrojačice, gerontomajstora i fizioterapeutkinje. Gerontodomaćice su obilazile 19 osoba (17 žena i dva muškarca) i imale su ukupno 100 obilazaka.

Po vrstama poslova odradile su sljedeće: četrdeset i jedno spremanje kuća i stanova, 12 spremanja dvorišta i vrtova te 22 nabavke namirnica i ostalih potrepština u belomanastirskim trgovinama i na tržnici. Pet puta prale su posuđe, ponekad pripremale obroke, deset puta prale rublje, kačile ga da se suši ili iznosile na zračenje, a ponekad odnosile na popravak i krpanje. Veš se prao ili u "Oazinoj" praonici ili u domu korisnika ako imaju veš-mašinu.

Nedjelja, 23. 08. 2015.

Obavijest "Baranjske čistoće"

Otpad treba razvrstavati...Otpad treba razvrstavati...

Sušenje prekrivača za kreveteSušenje prekrivača za kreveteTokom sedmog mjeseca 2015. godine, kao i prethodnih mjeseci, "Oazina" praonica u Društvenom centru besplatno je prala rublje za ugrožene Belomanastirce. Većinom su to korisnici "Oazine" socijalne usluge pomoć u kući za star(ij)e osobe. Njihovo rublje na pranje donose gerontodomaćice. Tu se pere, suši, slaže i vraća korisnicima, a nekima se odnosi i kući na sušenje.

Petak, 21. 08. 2015.

Plesno druženje uz picu

Sanela Stanojević, Dajana Čapo, Valentina Markan, Petra Slokan...Sanela Stanojević, Dajana Čapo, Valentina Markan, Petra Slokan...U petak, 21. VIII. 2015. godine, poznato društvo iz "Oazine" plesne grupe "Power Angels" okupilo se u zajedničkom prostoru Društvenog centra, kako bi svi zajedno, na prigodan način, proslavili uspješnu sezonu plesnih treninga, isplesanih koreografija i zanimljivih nastupa. Prvo je održan 60-minutni trening, a nakon toga grupa je otišla na zajedničku večeru i druženje uz picu, svima poznato i omiljeno jelo.

Petak, 21. 08. 2015.

Članak "Prijatno na plus 37"

Početak članka s web-portala "Novosti"Početak članka s web-portala "Novosti"

Uvježbavanje plesnih koreografijaUvježbavanje plesnih koreografija(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Tokom sedmog mjeseca 2015. godine u zajedničkom prostoru Društvenog centra, a u organizaciji Mirovne grupe Oaza, održavane su plesne radionice u dva termina: petkom i subotom. Vodila ih je plesna trenerica Aleksandra Bolmanović iz Osijeka. Te radionice održavaju se u sklopu "Oazinog" projekta "Budi i ti za NE nasilje", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

17 donacija u sedmom mjesecu17 donacija u sedmom mjesecuU mjesecu srpnju 2015. godine "Oazina" burza odjeće i obuće imala je 17 donacija. Jedna je zatečena pred vratima, pa se ne zna donator, a jedna je bila veća, tako da je na njoj bilo potrebno raditi više dana. S obzirom na veću količinu robe i mali prostor u Burzi, zimska odjeća morala se izdvajati, slagati u kutije i nositi u posebnu prostoriju.

S pojedinih odjevnih predmeta, koji više nisu za upotrebu, skidani su zatvarači i dugmad te su slagani u kutije pripremljene za odnošenje na reciklažu. Tokom mjeseca roba je korisnicima izdavana 36 puta. Imajući u vidu visoke temperature koje vladaju ovog ljeta, za očekivati je da je najtraženija bila lagana ljetna odjeća i, naravno, odjeća i obuća za bebe i djecu.

Pridružite se 'Oazinim' kreativkama!Pridružite se 'Oazinim' kreativkama!(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U sedmom mjesecu 2015. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene utorkom od 18 do 20 sati pod vodstvom Ane Jeličić. Financira ih Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Radionice su i tog najtoplijeg mjeseca ove godine bile iznimno posjećene. Na njima je ukupno bilo 50 korisnica, koje su se družile, radile i zabavljale. A što ih je više privuklo: teme koje su bile na redu ili klimatizirani prostor koji je bio prava "oaza" u te vrele dane?

Nedjelja, 16. 08. 2015.

Belomanastirska razglednica (7)

Koja je ovo belomanastirska ulica?Koja je ovo belomanastirska ulica?

Verzija 3.3 sustava Joomla CMSVerzija 3.3 sustava Joomla CMS"Oazina" web-stranica kreirana je početkom 2007. godine u sustavu Joomla CMS. Proteklih godina, zbog razvoja tehnologije i novih rješenja, bili smo prisiljeni držati korak i nadograđivati stranicu kako bi se "zakrpale" sve sigurnosne rupe te kako bi se proširila njezina funkcionalnost.

Prva veća nadogradnja dogodila se 1. III. 2013. godine, kad smo stranicu detaljno redizajnirali i prešli na novu verziju 2.5 sustava Joomla CMS. Početkom tekućeg mjeseca prvo smo testirali, a zatim i za stalno implementirali verziju 3.3 istog sustava. Time su stvoreni preduvjeti da se u budućnosti mogu primjenjivati sve sigurnosne nadogradnje sustava Joomla CMS i da će stranica nesmetano raditi.

Dostava toplog obroka - kroz prozor!Dostava toplog obroka - kroz prozor!(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Tokom cijele godine, svakog radnog dana i bez obzira na vremenske prilike i neprilike, 40 korisnika Mirovne grupe Oaza s područja Grada Belog Manastira, na kućni prag, dobiva besplatni topli obrok, koji im u jelonošama dovozi i donosi "Oazin" razvozač Ljubo. On te obroke svakodnevno preuzima od vozača Crvenog križa Osijek, koji ih iz osječke kuhinje dovozi u Beli Manastir.

Predavačica Ivana ŠošićPredavačica Ivana Šošić

6 Kazalisni festival u Belom Manastiru6 Kazalisni festival u Belom ManastiruU novoj kazališnoj sezoni Gradsko kazalište Beli Manastir nastavlja s gostovanjima pa će se predstave "Dnevnik Anne Frank", "Luckasti klauni" i "Put po svijetu" moći pogledati u Slavonskom Brodu, Osijeku, Šidu, Bjelovaru, Županji i Retkovcima.

Srijeda, 12. 08. 2015.

"Oazine" vježbe za kralježnicu

U pet mjeseci - 60 puta vježbe za kralježnicuU pet mjeseci - 60 puta vježbe za kralježnicuU sklopu projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a provodi Mirovna grupa Oaza, održavaju se besplatne vježbe za kralježnicu za "Oazine" starije korisnice. Vježbe se održavaju od ožujka 2015. godine i do kraja srpnja održane su šezdeset (60) puta.

Danas je dobro znati njemački jezikDanas je dobro znati njemački jezikU utorak, 11. VIII. 2015. godine, održan je uvodni sastanak vezan za dogovor oko pohađanja tečaja njemačkog jezika. Tečaj će trajati 60 školskih sati u vremenskom razdoblju od oko dva mjeseca, a držat će ga mlada i nezaposlena profesorica njemačkog jezika Ivana Šošić. Ona će raditi s polaznicima i naučiti ih osnove komuniciranja i osnovna gramatička pravila kako bi što lakše savladali taj jezik.

Izrada plastičnih narukvicaIzrada plastičnih narukvicaU toku sedmog mjeseca 2015. godine održane su – zbog voditeljičinog godišnjeg odmora – samo dvije likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na radionicama je bilo desetak korisnica, koje su se poigravale plastičnim bocama i kroz igru od njih izrađivale narukvice.

Selo po kome je nazvan BK 'Vid'Selo po kome je nazvan BK 'Vid'(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U subotu, 7. VIII. 2015. godine, rano ujutro, desetočlana delegacija belomanastirskog Boćarskog kluba "Vid" krenula je u uzvratni posjet Udruzi za očuvanje tradicijskih vrijednosti (UOTV) "PLOČE" iz grada Ploča na obali Jadranskog mora. Put kroz Slavoniju te Bosnu i Hercegovinu prošao je bez problema, uz usputno zadržavanje da bi se kušala – ukusna janjetina. Prije dolaska u Ploče, ekspedicija je svratila u selo Vid, koje je prigradsko naselje Metkovića i rodno mjesto Bariše Borasa, osnivača i predsjednika BK "Vida".

Nedjelja, 09. 08. 2015.

Završen Land-art-festival Slama

Spaljivanje kalašnjikova kao protest protiv rataSpaljivanje kalašnjikova kao protest protiv rataOvogodišnji, deseti po redu Land-art-festival Slama održan je od 3. do 9. VIII. 2015. godine na Šećeranskom jezeru blizu Belog Manastira. Kao sedmodnevna manifestacija na toj lokaciji održava se po drugi put, a ove godine organizatori su naglasak stavili na "Jedinstvo", što je ujedno bila i tema  festivala.

(Opširnije i foto: Baranjamedija)

Subota, 08. 08. 2015.

Tečaj njemačkog jezika

Želite li naučiti njemački?Želite li naučiti njemački?Nakon duže pauze, Mirovna grupa Oaza opet organizira tečaj njemačkog jezika za početnike (1. stupanj). Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da dođu u utorak, 11. VIII. 2015. godine, na uvodni sastanak, koji će se održati u prostorijama Mirovne grupe Oaza, J Antala 3, Beli Manastir, s početkom u 16:30 sati.

Za sve dodatne informacije obratite se na broj telefona 031/705-055.

'Oazin' tim: Tea, Dora, Dino, Anja, Anja i Sara'Oazin' tim: Tea, Dora, Dino, Anja, Anja i Sara

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 7. VIII. 2015. godine, u sklopu manifestacije Belomanastirsko ljeto mladih 2015, održane su Igre na vodi DARko. Organizirano je natjecanje u tradicionalnim igrama na vodi predviđenim za mješovite ekipe od šest članova te pojedinačno za najsmješniji i najbolji skok u vodu. Igre su održane na SRC-u Bazeni Beli Manastir s početkom u 17 sati. Prvi dio bio je rezerviran za skokove, gdje su se natjecatelji trudili impresionirati publiku, ali i komisiju svojim najskokom.

Četvrtak, 06. 08. 2015.

Belomanastirska razglednica (6)

Koja je ovo belomanastirska ulica?Koja je ovo belomanastirska ulica?

I ljeti radi - punom paromI ljeti radi - punom paromU "Oazinom" internet-klubu tokom mjeseca srpnja (VII.) godine 2015. korisnicima je na raspolaganju bilo 10 kompjutera pa su mogli, npr., pisati i štampati molbe, žalbe i drugo dokumente, pretraživati internet na razne teme, čitati e-novine i slično. U tom mjesecu zabilježena su 342 posjetitelja, što je povećanje od 68 posto u odnosu na prethodni mjesec, a to je iznenađujući podatak budući da su ljeto, školski raspust i godišnji odmori u punom jeku.

Kao i dosad, "Oazin" internet-klub bit će otvoren tokom cijelog ljeta radnim danima od 8 do 20 sati. Dobrodošao je svatko tko navrati iz bilo kojeg razloga.

'Oazina' Skupština'Oazina' Skupština(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 4. VIII. 2015. godine, s početkom u 18, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održana je izvanredna sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaza. Sjednici, kojoj je predsjedavala "Oazina" predsjednica Jasna Petrović, prisustvovalo je 20 od ukupno 29 članova, uz dvije gošće. Nakon izbora radnih tijela i usvajanja dnevnog reda krenulo se s daljim radom.

'Oazin' Upravni odbor'Oazin' Upravni odborU utorak, 4. VIII. 2015. godine, s početkom u 17:30 sati, održana je sjednica Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza. Pored predsjednice "Oaze" Jasne Petrović, koja je po funkciji članica i predsjedavajuća UO, na sjednici su bile i članice UO Gordana Čiča i Ljubica Buha, dok su članice Miroslava Kralj i Sofija Petrović bile opravdano odsutne.

Sjednica UO prethodila je izvanrednoj sjednici Skupštine Mirovne grupe Oaza i imala je šest točaka dnevnog reda. Istaknut ćemo dvije točke, koje su i bile pokretači te sjednice u vrijeme godišnjih odmora. Prva je prijedlog donošenja novog Statuta, a druga izbor likvidatora "Oaze" sukladno novom Zakonu o udrugama. Nakon iscrpnih obrazloženja "Oazine" direktorice Vesne Nedić i kratke rasprave prisutnih članica UO, sve točke dnevnog reda jednoglasno su usvojene, a sjednica je završila u predviđenom roku. Za likvidatora je izabrana Vesna Nedić.

Žuta kanta za odlaganje plastikeŽuta kanta za odlaganje plastike"Baranjska čistoća" obavještava građane s područja Grada Belog Manastira da podjela žutih kanti za odlaganje plastike počinje od utorka, 11. VIII. 2015. godine, i da će se vršiti svaki radni da od 8-13 sati u Ulici Republike 11. Sa sobom treba ponijeti osobnu iskaznicu.

Žute kante mogu dobiti isključivo kućanstava, dok građani koji žive u zgradama već imaju kontejnere za odlaganje plastike. Dosad je stigla prva količina od 3.000 žutih kanti, a stići će ih još toliko pa će svaki korisnik "Baranjske čistoće" imati svoju žutu kantu.

Ponedjeljak, 03. 08. 2015.

Dogovor oko korporativnog volontiranja

Vesna Nedić i Silvio AmbrušVesna Nedić i Silvio AmbrušU ponedjeljak, 3. VIII. 2015. godine, s početkom u 9 sati, u ugodnoj atmosferi jednog osječkog kafića, održan je sastanak "Oazine" projekt-koordinatorice Vesne Nedić i Silvija Ambruša, direktora podružnice Slavonija osiguravajuće kuće GRAWE Hrvatska d.d. U sklopu svoga projekta "Naučimo volontirati", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, "Oaza" namjerava organizirati korporativno volontiranje u Belom Manastiru pod nazivom "Za one kojima je najpotrebnije" (za djecu, stare osobe, invalide…).

Dubravka Simendić kao dežurna u 'Oazinoj' burziDubravka Simendić kao dežurna u 'Oazinoj' burziU toku jednog od prošlih mjeseci 2015. godine na "Oazinoj" burzi odjeće i obuće mogli su se pronaći i sitniji dodaci odjeći, kao što su muški i ženski pojasevi te poneka kravata. Pojasevi su brzo odneseni, a kravate vrlo rijetko netko treba. Rijetko se donira i kvalitetnija dječja obuća. Jednog dana u Burzu je došla djevojčica s majkom pa su potražile nešto za sebe. Za majku se našlo prikladne garderobe jer je trebala veći konfekcijski broj, ali za djevojčicu od nekih sedam-osam godina – baš ništa.

I onda se dežurna na Burzi sjetila obuće i pronašla bordo-sandale i zgodne ljetne papuče - japanke. Sandalice su odmah odgovarale, a za japanke djevojčica nije mogla odoka procijeniti odgovaraju li joj ili ne. Nije je mrzilo da se izuje i isproba ih na bosu nogu, prošeta Burzom, a zatim pred ogledalom naglas zadovoljno kaže: "Ove su baš za mene!"

Topli obroci ugroženim BelomanastircimaTopli obroci ugroženim BelomanastircimaTokom mjeseca srpnja 2015. godine Mirovna grupa Oaza nastavila je pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka ugroženim osobama Grada Belog Manastira. Ta usluga, koju financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i dijelom Grad Beli Manastir, obuhvaća 40-ero naših potrebitih sugrađana. Proteklog mjeseca ukupno je dostavljeno 920 obroka.

Obroci su stizali iz kuhinje Crvenog križa Osijek, gdje se trude – sukladno godišnjem dobu i mogućnostima – zadovoljiti korisnike. Hrana je prilagođena ovom toplom ljetnom vremenu i nadopunjena povrćem, voćem, jogurtom ili nekim osvježavajućim desertom, što naše korisnike posebno veseli.

Subota, 01. 08. 2015.

Belomanastirska razglednica (5)

Koja je ovo belomanastirska ulica?Koja je ovo belomanastirska ulica?

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok