MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

'Oazina' plesna grupa 'Power Angels''Oazina' plesna grupa 'Power Angels'(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U utorak, 30. VI. 2015. godine, s početkom u 10 sati, Druga srednja škola Beli Manastir organizirala je u Nastavno-sportskoj dvorani svečanu dodjelu priznanja svojim učenicima za odlične ocjene i uspjehe u izvannastavnim aktivnostima i na različitim takmičenjima te uručivanje maturantima završnih diploma. Priznanja i diplome uručivali su ravnateljica Blaženka Tkalčić, pedagoginja Marija Knežević i razrednici svih završnih trećih i četvrtih razreda. U umjetničkom dijelu programa, pored ostalih izvođača, dvaput je nastupila i "Oazina" plesna grupa "Power Angels".

'Oazini' zaposlenici i članice Upravnog odbora'Oazini' zaposlenici i članice Upravnog odboraU ponedjeljak, 29. VI. 2015. godine, nakon sjednice Upravnog odbora, s početkom u 15 sati, u restoranu "Darócz" u Vardarcu održano je druženje "Oazinih" zaposlenika i članica Upravnog odbora, na kome su bili: Robert Dvornić, Sanela Stanojević, Stela Fabijan, Sofija Petrović, Ana Jeličić, Vesna Nedić, Jasna Petrović (lijevo na slici), Antonija Papak, Dubravka Simendić, Jovan Nedić, Miroslava Kralj, Jelena Opačić-Matijević i Ljubica Buha (desno).

Ponedjeljak, 29. 06. 2015.

Vardarac - fotozapis

Vardarac, restoran 'Darócz'Vardarac, restoran 'Darócz'(Fotoalbumčić se može vidjeti ovdje)

Ponedjeljak, 29. 06. 2015.

Dvadesetdrugo druženje starijih osoba

Milanka, Radojka, Dara, Ana i - LanaMilanka, Radojka, Dara, Ana i - LanaU ponedjeljak, 29. VI. 2015. godine, održano je dvadesetdrugo druženje starijih osoba prema "Oazinom" projektu "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira". Iako neplanirano, ispalo je baš – super. A kako i ne bi kad su se zajedno našle stare prijateljice i komšinice Dara i Radojka i njezina sestra Milanka, koja je bila u gostima. Uz priče, šale i sjećanja iz ne tako bliske mladosti, našlo se vremena i za novije vijesti koje je donijela gošća.

Ponedjeljak, 29. 06. 2015.

Sjednica "Oazinog" Upravnog odbora

'Oazin' Upravni odbor'Oazin' Upravni odborU ponedjeljak, 29. VI. 2015. godine, s početkom u 14 sati, u restorana "Darócz" u Vardarcu održana je sjednica Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza. Prisutne su bile predsjednica Jasna Petrović i članice Ljubica Buha, Miroslava Kralj i Sofija Petrović. Opravdano odsutna bila je Gordana Čiča.

Svakog radnog dana - 40 toplih obrokaSvakog radnog dana - 40 toplih obrokaTokom ovog mjeseca "Oaza" je dopisnim putem s Ministarstvom socijalne politike i mladih potpisala ugovor o nastavku financiranja trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima". Financiranje se provodi od 1. VI. 2015. do 31. V. 2016. godine. Taj trogodišnji program provodi se od 1. VI. 2014. godine, a svake godine Ministarstvo za njega izdvaja 200.000 kuna.

Opći cilj programa je osiguranje minimalnih životnih potrepština za najugroženije stanovništvo Grada Belog Manastira, odnosno za žitelje gradskog naselja Beli Manastir i prigradskih naselja Branjin Vrh, Šećerana i Šumarina. Program obuhvaća sljedeće aktivnosti:

Subota, 27. 06. 2015.

Članak "Suze za Bojanom"

Početak članka s web-portala "Novosti"Početak članka s web-portala "Novosti"

Mara Bekić-Vojnović, Milenko Vasiljević - Čiko, Nikola Živković i Dragoljub VojnovićMara Bekić-Vojnović, Milenko Vasiljević - Čiko, Nikola Živković i Dragoljub Vojnović

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 26. VI. 2015. godine, u bobotskom Domu kulture, održana je promocija knjige "Porodične priče" Dragoljuba Vojnovića. Knjigu su promovirali Nikola Živković, penzionirani gimnazijski profesor iz Belog Manastira i jedan od recenzenata, pjesnik Milenko Vasiljević – Čiko iz Osijeka, autorova supruga Mara Bekić-Vojnović i sam autor.

Ivan Tonković i Stjepan NajmanIvan Tonković i Stjepan Najman(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 25. VI. 2015. godine, u valpovačkom Centru kulture M. P. Katančić, predstavljen je 20. "Valpovački godišnjak", kojega od prvog broja uređuje Stjepan Najman, valpovački istraživač zavičajne prošlosti, enigmatičar i tajnik Ogranka Matice hrvatske u Valpovu. Na predstavljanju su, uz tridesetak Valpovčana, bili i gosti, uglavnom enigmatičari iz Osijeka, Privlake i Belog Manastira.

Srijeda, 24. 06. 2015.

"Oazini" sastanci srijedom

Vesna, Dubravka, Stela, Ana, Jelena i SanelaVesna, Dubravka, Stela, Ana, Jelena i SanelaMirovna grupa Oaza svoje aktivnosti provodi kroz više projekata, koji se najvećim dijelom vremenski preklapaju. Stoga je za nju najzgodniji izbor opredjeljenje da se, umjesto više kraćih sastanaka, obično jednom tjedno održi sastanak koji obuhvaća sve aktivnosti. To ne mora biti strogo pravilo, ali iz praktičnih razloga (rad pojedinaca na terenu!), najčešće je tako. Sastanak se održava srijedom, započinje pri kraju radnog vremena, a traje koliko je potrebno.

Valpovo, 25. VI. 2015, 11 satiValpovo, 25. VI. 2015, 11 sati

'Oazine' korisnice kao pčelice - vrednice'Oazine' korisnice kao pčelice - vredniceU petom mjesecu 2015. godine nastavljene su likovno-kreativne radionice za žene utorkom od 18 do 20 sati. I dalje ih vodi Ana Jeličić, a održane su četiri puta s ukupno 44 korisnice. A one, naše korisnice, pčelice – vrednice, bile su marljive baš kao u košnici te organizirane i nadasve inspirativne. Mada teme radionica određuje voditeljica, dalji tok u mnogome zavisi od njih samih: od toga koliko su raspoložene i orne za nove, maštovite kreacije.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 19. V. 2015. godine, Mirovna grupa Oaza priključila se akciji "Hrvatska volontira". U akciji je učestvovalo jedanaest "Oazinih" uglavnom mladih volontera, a provedena je u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe. Cilj akcije bilo je druženje s korisnicima Doma. Uz društvene igre, šetnje i razgovore, dalo im se do znanja da nisu sami i zaboravljeni (članak i fotoalbum mogu se vidjeti ovdje).

Nikola Opačić drži govor pred spomenikom Crvenoj armijiNikola Opačić drži govor pred spomenikom Crvenoj armiji(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 21. VI. 2015. godine, u Belom Manastiru obilježen je Dan antifašističke borbe polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik poginulim partizanima i na biste narodnih heroja Jovana Lazića, Sare Bertić i Ernea Kiša na Partizanskom groblju te na spomenik Crvenoj armiji na Trgu slobode. Vijence su položili gradonačelnik Ivan Doboš i njegovi pomoćnici uime Grada Belog Manastira, Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, SDP te Društvo baranjsko-ruskog prijateljstva.

Subota, 20. 06. 2015.

Krečenje "Oazinog" ureda

'Majstori' od krečenja Robert i Neno'Majstori' od krečenja Robert i Neno

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 19. VI. 2015. godine, od početka radnog vremena, započelo je krečenje zidova u "Vesninom uredu", kako ga popularno zovu "Oazini" zaposlenici, iako u njemu rade Vesna, Sanela i Neno. Glavni "meštar" od krečenja bio je "Oazin" gerontomajstor Robert , koji se – zajedno s kompjuterašem Nenom – dao u ozbiljno posao. Prvo su pomiješali i izmiješali boje (bijela s oker-žutim tonerima), pa su prekrili najlonima sve stvari (ormare i stolove), a onda je krečenje moglo početi.

Ljilja i djeda-BoroLjilja i djeda-BoroU petak, 19. VI. 2015. godine, između 17 i 18 sati, održano je druženje starijih osoba u belomanastirskoj Ulici Dore Pejačević. Takva druženja prati i organizira Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta kojim se želi umanjiti socijalna isključenost starijih osoba. Taj projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a ovo druženje inicirala je "Oazina" aktivistica Dubravka Simendić.

Družili su se Vladimir i Ljilja sa svojom starijom susjedom Ružom, zatim djeda-Boro i mlada rođakinja koja je došla u posjet. Kao što to obično biva s mlađima, nakon referiranja što se radi nakon studija, gdje se radi i s kime, mlada rođakinja brzo je napustila društvo, zaželjevši svima dobro zdravlje. Svi ostali su se potom, uz kavicu naravno, nastavili u miru i bez žurbe prisjećati svega i svačega.

Druženje sa štićenicima Doma za starijeDruženje sa štićenicima Doma za starijeU "Oazinom" internet-klubu može se vidjeti svakakvog svijeta: od malih, preko srednjih do velikih osoba. U posljednje vrijeme češći gosti toga kluba bila su dva dječaka, bolje reći sad već mladića, koji su posebno pristojni i u klubu i na ulici kad sretnu "Oazino" osoblje. Jedan od njih je krupniji, nazovimo ga Perica, a drugi sitnije građe, neka bude Stevica. Pa, kad su već tako dobri, "Oazine" aktivistice pozvale su ih da učestvuju u volonterskoj akciji koja se sastojala od posjeta belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe i druženja s njegovim štićenicima.

Gerontodomaćica Dubravka SimendićGerontodomaćica Dubravka SimendićU mjesecu svibnju (maju) 2015. godine Mirovna grupa Oaza pružala je socijalnu uslugu pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira. U "Oazinom" gerontotimu bile su četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i poslove gerontokrojačice, zatim gerontomajstor, medicinska sestra i fizioterapeutkinja te asistentica i voditeljica programa. U toku mjeseca "Oazine" su gerontodomaćice obilazile 19 starih osoba (17 ženskih i dvije muške), a izvršile su ukupno 125 obilazak.

Pri tim obilascima obavljeni su sljedeći poslovi: 52 puta spremanje kuća i stanova, osam puta sređivanje dvorišta, terasa i travnjaka te 32 puta nabavka namirnica i raznih drugih potrepština. Gerontodomaćice su pet puta oprale posuđe onima najstarijima, osam puta odnosile rublje ili u "Oazu" praonicu ili su ga prale, vješale da se suši ili slagale te peglale u domu korisnika. Pet puta su presvlačile posteljinu, što je ponekim starim ljudima otežano zbog raznih reumatskih tegoba.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Došao je kraj školske godine, a s njime i kraj radionicama nenasilne komunikacije u Osnovnoj školi Bilje u sklopu "Oazinog" projekta "Budi i ti za Ne nasilje", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Cilj radionica bio je sprečavanje nasilja među učenicima, a provodile su se u nižim razredima kroz osam tematskih cjelina. Provodili su ih, svatko u svome odjelu, učitelji i učiteljice: Silvija Tibor Kovač (1.a), Lajoš Berdalović (1.b), Ilonka Milić (2.a), Zora Jerković (2.b), Ivana Nićin (3.a), Ana Škrnjug (3.b), Renata Lazar (4.a) i Biljana Svrtan (4.b), a sve uz monitoring "Oazine" vanjske suradnice, diplomirane učiteljice Sofije Petrović iz Belog Manastira. U provođenju nekih radionica sudjelovala je i učiteljica – pripravnica Tamara Cikovac.

Lokalna stručna platformaLokalna stručna platformaOsječki Centar za mir i ljudska prava organizirao je 16. VI. 2015. godine u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira inicijalni sastanak lokalne stručne platforme za Grad Beli Manastir kao nastavak treninga pod nazivom "Monitoring politikā povezanih s dobrim upravljanjem i antidiskriminacijom", održanog proteklog mjeseca u Zagrebu u sklopu dvogodišnjeg projekta "Civilno društvo za odgovorno upravljanje" (vidjeti ovdje).

Bojana VujatovićBojana VujatovićPonedjeljak, 15. VI. 2015. godine, za medicinsku sestru Bojanu Vujatović bio je posljednji radni dan u "Oazi", gdje je radila od 16. XII. 2014. godine kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", pružajući "Oazinim" starijim korisnicima savjetodavnu zdravstvenu pomoć u kući.

U ovim za nezaposlene osobe teškim vremenima Bojana je imala sreću da nađe novi, istina sezonski posao i to u turističkoj ambulanti u gradu Krku, gdje će raditi tri mjeseca, počevši već od 16. lipnja.

'Oazin' internet-klub'Oazin' internet-klubNeka djeca, koja su kao manja stalno dolazila u "Oazin" internet-klub, kad su za koju godinu poodrasla, "prešaltala" su se na "Oazine" plesne radionice. A tamo su, pod vodstvom plesne trenerice Aleksandre Bolmanović, oformljene prva i druga "Oazina" plesna grupa i uvježbane koreografije. Na Sajmu udruga Baranje 2015, održanom 9. svibnja, "pao" je i prvi nastup, na kome su mladi plesači bili baš uočljivi i djelovali kao pravo osvježenje te su odmah pozvani da nastupe i na drugim manifestacijama. Eto kako "Oazin" internet-klub djeluje na mlade: potiče ih da se uključe i u druge "Oazine" aktivnosti (vidjeti ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje).

"Oazina" plesna grupa "Power Angels""Oazina" plesna grupa "Power Angels"(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 14. VI. 2015. godine, u pratnji "Oazinih" aktivistica Stele Fabijan i Sanele Stanojević, "Oazina" plesna grupa "Power Angels" zaputila se u Osijek u novoizgrađenu nastavno-sportsku dvoranu Ugostiteljsko-turističke škole. Razlog odlaska bio je poziv njihove plesne trenerice Aleksandre Bolmanović da grupa nastupi na Godišnjoj plesnoj produkciji osječkog Plesnog studija Shine, koji je – s početkom u 20 sati – slavio svoj deseti, jubilarni rođendan, a program je bio sastavljen od čak 31 plesne izvedbe, među kojima je bila i ona "Oazinih" "Power Angelsa".

Ana i Jelena pokazuju kako se prave papirnati zmajeviAna i Jelena pokazuju kako se prave papirnati zmajevi(Fotoalbumčić se može vidjeti ovdje)

Drugog vikenda u mjesecu lipnju 2015. godine Baranja je opet pokazala svu svoju ljepotu i gostoljubivost. Naime, u petak (12. VI.) u Kneževim Vinogradima i u subotu (13. VI.) u Reformatorskom i Katoličkom surduku u Zmajevcu održan je "Gatorfest - festival dobrog vina". Tih vrelih dana oživjeli su stari baranjski gatori, nudeći izvrsna vina uz bogatu trpezu i dobru muziku. A zvuci vesele muzike, kao i pjesma folklornih skupina, razlijegali su se zmajevačkim surducima kao u neka davna vremena.

Besplatne vježbe za starije od 60 godinaBesplatne vježbe za starije od 60 godinaU Nastavno-sportskoj dvorani u Belom Manastiru, od mjeseca marta 2015. godine, održavaju se besplatne vježbe za kralježnicu za osobe starije od 60 godina. Ta aktivnost vezana je za projekt Mirovne grupe Oaza kojim se želi spriječiti socijalna isključenost starijih osoba. Vježbe vodi stručna osoba, fizioterapeutkinja Antonija Papak, i to tri puta tjedno (ponedjeljkom, srijedom i petkom) po sat vremena u dva poslijepodnevna termina kako bi se što bolje prilagodilo potrebama korisnika i njihovom slobodnom vremenu.

(Fotoalbum MUH-a može se pogledati ovdje)

Otvaranje izložbeOtvaranje izložbeU petak, 12. VI. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u predvorju belomanastirske kinodvorane, Centar za kulturu (CzK) i Matica umirovljenika Grada Belog Manastira (MUH) otvorili su retrospektivnu izložbu slika s 1. međunarodne likovne kolonije starijih osoba "Puškaš 2014". Izložbu su otvorili Jadranka Sabljak, predsjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira, Marko Bogatić, zamjenik belomanastirskog gradonačelnika, Edo Jurić, ravnatelj CzK-a, i Katica Ničin, predsjednica MUH-a.

Na izložbi se predstavilo 16 autora s 24 slike: Dragutin Barat, Jadranka Berak, Andrija Bošnjak, Milan Cimeša, Ive Šime Dobrota, Ružica Joh, Darko Jovanović, Elizabeta Marinković, Katica Ničin, Ana Palagy, Antun Sabo, Marija Škala, Vlado Vagner, Ivan Vajda, Vesna Vajda i Zvonko Živković. Izložba će biti otvorena svakog radnog dana od 8 do 16 sati do kraja ovog mjeseca.

Medicinska sestra Bojana VujatovićMedicinska sestra Bojana VujatovićU petom mjesecu 2015. godine "Oazina" medicinska sestra Bojana Vujatović imala je 130 obilazaka korisnika, kojima je pružala savjetodavnu zdravstvenu pomoć u kući. To je činila kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Kao i prethodnih mjeseci, pri svakom obilasku korisniku ili korisnici izmjerila bi krvni tlak, a 20 puta izmjerila je i šećer u krvi, od toga četiri puta jednoj korisnici s njezinim aparatom i materijalom. Četiri puta išla je kod doktora po recepte za lijekove, a potom i u ljekarnu.

U mjesecu svibnju 800 obrokaU mjesecu svibnju 800 obrokaI u mjesecu svibnju (maju) 2015. godine "Oaza" je nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka za starije i nemoćne osobe s područja Grada Belog Manastira, koju financira Ministarstvo socijalne politike i mladih i dijelom Grad Beli Manastir. Tu uslugu prima 40 socijalno ugroženih stanovnika Belog Manastira i prigradskih naselja, kojima je proteklog mjeseca dostavljeno – 800 obroka.

Slobodno možemo reći 800 ukusnih obroka jer nezadovoljnih gotovo da i nema, već samo onih koji pitaju za obrok više. Kao i do sada, obroci se spremaju u kuhinji Crvenog križa Osijek, a svakog radnog dana dostavljaju se na kućni prag korisnicima koje preporučuje Centar za socijalnu skrb Beli Manastir, s kojim "Oaza" surađuje od samih početaka pružanja te socijalne usluge. Popis korisnika revidira se prema trenutnim životnim situacijama. Naime, korisnici su starija populacija pa su izmjene neizbježne (zbog bolesti, udomljavanja ili, nažalost, smrti). Ali, sve je to život i naša stvarnost.

Odjel 3.b učiteljice Ane ŠkrnjugOdjel 3.b učiteljice Ane Škrnjug(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nižim razredima Osnovne škole Bilje, a u sklopu "Oazinog" projekta "Budi i ti za NE nasilje", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, održane su i četvrte radionice nenasilne komunikacije. Vodili su ih, svatko u svome odjelu, učitelji i učiteljice: Silvija Tibor Kovač (1.a), Lajoš Berdalović (1.b), Ilonka Milić (2.a), Zora Jerković (2.b), Ivana Nićin (3.a), Ana Škrnjug (3.b), Renata Lazar (4.a) i Biljana Svrtan (4.b), a sve uz monitoring "Oazine" vanjske suradnice, diplomirane učiteljice Sofije Petrović iz Belog Manastira.

Boško BeukBoško BeukNa ovoj web-stranici dosad je dva puta objavljena pozivnica za nastup Boška Beuka porijeklom iz Jagodnjaka. Prvi put za zabavu uz Dan žena u belomanastirskom Hotelu Patria 7. III. 2014. godine, a drugi put za koncert održan u Jagodnjaku 22. V. 2015. u okviru ovogodišnjih "Dana kulina". Tim povodom javio nam se Boško Beuk i poslao nam link za svoju pjesmu "Posljednja sonata Belog Manastira", koju je poklonio gradu Belom Manastiru i Baranjcima te svim ljudima koji vole Baranju i dobru pjesmu. Također nas poziva da se svi zajedno potrudimo da ta pjesma bude "uručena" svakom Belomanastircu i Baranjcu.

A o tome tko je Boško Beuk i čime se dosad bavio, možete saznati s njegove web-stranice ili iz članka na Wikipediji, dok pjesmu "Posljednja sonata Belog Manastira" možete odslušati s ovog linka.

Sanela i Jelena ...Sanela i Jelena ...U toku petog mjeseca 2015. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Izrađivale su se kućne papuče. Prvo su se vadili krojevi i krojile papuče od doniranih sukanja i hlača koje su otpisane iz "Oazine" burze odjeće i obuće. A otpisane su zato što nisu za izdavanje jer su poderane, previše iznošene, izblijedjele i sl. Potom su se između dva materijala stavljale mrežice (poklon korisnice Stele!) da bi se dobilo na čvrstoći, a onda je slijedilo sastavljanje i fircanje…, da bi se papuče dovršile tek na trećoj radionici.

Korisnice na početku nisu bile oduševljene izradom papuča jer se rezultat nije vidio već na prvoj radionici, nego tek na trećoj, ali su na kraju ipak bile oduševljene onim što su napravile.

Nedjelja, 07. 06. 2015.

Dvadeseto druženje starijih osoba

Domaćica i njezine gošćeDomaćica i njezine gošćeU nedjelju, 7. VI. 2015. godine, u domu bračnog para Janković u Belom Manastiru održano je dvadeseto druženje starijih osoba prema "Oazinom" projektu "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Druženje je organizirala "Oazina" aktivistica Jelena Opačić-Matijević.

Bračni par Janković osobe su vedre naravi, još uvijek vrlo aktivne, bez obzira na godine i unučad. U goste gospođi Janković došle su njezine dobre prijateljice Mirjana i Lepa te "Oazina" aktivistica. Uz kavu i kolače priče su krenule. A o čemu bi žene drugo pričale, nego o ženskim temama: o baštama, cvijeću, unučićima… Što je dobro niklo, a što loše; koliko su unučad napredovala; koji su razred; koliko su narasla i kad su ih zadnji put vidjele...?

Nebojša Šimić, Dunja Vlahek i Biljana MarušićNebojša Šimić, Dunja Vlahek i Biljana Marušić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od 3. do 7. juna ove godine u Novom Sadu su održane 58. Zmajeve dečje igre, na kojima je izvedeno 130 različitih programa: dječjih pozorišnih i pantomimskih predstava, koncerata, književnih susreta, interaktivnih umjetničkih, edukativnim i naučnih radionica, likovnih izložbi, uključujući i – karneval. Zbog svega toga može se reći da je to jedan od najvećih festivala za djecu na području jugoistočne Evrope, a njegova osnovna ideja je da okupi pisce, ilustratore, kritičare, izdavače, umjetnike i – djecu.

Subota, 06. 06. 2015.

Zajednička plesna radionica

Svi plesači na jednoj fotografijiSvi plesači na jednoj fotografiji(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 6. VI. 2015. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je "Oazina" plesna radionica pod stručnim vodstvom trenerice Aleksandre Bolmanović. Ta vesela, razigrana radionica bila je još jedna u nizu besplatnih plesnih radionica koje se održavaju dva puta tjedno (petkom i subotom) kroz projekt "Budi i ti za NE nasilje", koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Projekt 'Budi i ti za NE nasilje'Projekt 'Budi i ti za NE nasilje'Tokom petog mjeseca 2015. godine u zajedničkom prostoru Društvenog centra, a u organizaciji Mirovne grupe Oaza, održano je osam plesnih radionica za učenike osnovne škole u dva termina: petkom od 18 do 20 sati i subotom od 9:30 do 10:30. Vodila ih je plesna trenerica Aleksandra Bolmanović iz Osijeka. Te radionice održavaju se u sklopu "Oazinog" projekta "Budi i ti za NE nasilje", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

'Oazina' bura odjeće i obuće'Oazina' bura odjeće i obućeU mjesecu svibnju 2015. godine 13 osoba doniralo je svoju odjeću i obuću "Oazinoj" burzi odjeće i obuće. Istovremeno, Burza je robu izdala 34 puta socijalno ugroženim osobama. O tome se vodi uredna administracija, koja uključuje i uvid u OIB ugroženih osoba.

Tokom mjeseca vrijeme je postalo toplije pa su "Oazine" aktivistice zimsku odjeću i obuću poslagale u kutije i odložile je za jesen, a preko FB-stranice pozvale donatore da u Burzu donose ljetnu odjeću i obuću. Ipak, tokom mjeseca dosta je osoba zatražilo i tople džempere jer je bilo i hladnih dana. I dalje su najtraženiji odjeća i obuća za djecu i mlade pa pozivamo donatore da nam donose takvu robu, naravno ako im više nije potrebna.

Robert DvornićRobert Dvornić"Oazin" gerontomajstor Robert Dvornić i u svibnju (maju) 2015. godine za "Oazine" stare korisnike besplatno je obavljao sitne kućne popravke. Zaposlen je kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Srijeda, 03. 06. 2015.

Rad "Oazine" praonice (V/2015)

Dubravka Simendić u 'Oazinoj' praoniciDubravka Simendić u 'Oazinoj' praoniciMirovna grupa Oaza i dalje obavlja besplatno pranje rublja za ugrožene Belomanastirce. Gerontodomaćice donose njihovo rublje na pranje u "Oazinu" praonicu u Društvenom centru, gdje ga peru, suše, slažu i vraćaju korisnicima, a nekima odnose i kući na sušenje.

U mjesecu maju 2015. "Oazina" praonica oprala je ukupno 9 mašina rublja za tri osobe. Prala se posteljina, krupnije i sitnije rublje, ručnici, stolnjaci, pidžame, spavaćice, odjeća i drugo. U ovom mjesecu nije bilo potrebe da se pere donirana roba za "Oazinu" burzu odjeće i obuće. Bilo je dovoljno osvježiti je posebnim sredstvima za njegu tkanine.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 9. V. 2015. godine, na belomanastirskom Trgu slobode, a za vrijeme odvijanja dviju manifestacija: "Različitost je bogatstvo" i Sajma udruga Baranje 2015, održan je kulturno-umjetnički program ispunjen nastupima belomanastirskih KUD-ova i plesnih skupina (vidjeti ovdje i ovdje).

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 2. VI. 2015. godine, "Oazini" zaposlenici Vesna Nedić, Neno Radić i Sanela Stanojević posjetili su Osnovnu školu Bilje. Razlog njihovog posjeta bilo je darivanje učenika nižih razreda te škole. Radi se o učenicima koji su uspješno prošli radionice nenasilne komunikacije u sklopu "Oazinog" projekta "Budi i ti za NE nasilje". Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a provodi se u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom i Osnovnom školom Bilje. Glavni cilj projekta je zajedničkim djelovanjem udruge, škole i lokalne samouprave uspješno djelovati na sprečavanju nasilja među baranjskim učenicima.

Baka Milica sa sestrama i Stelom FabijanBaka Milica sa sestrama i Stelom FabijanU utorak, 2. VI. 2015. godine, održano je devetnaesto druženje starijih osoba prema "Oazinom" projektu "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", a zabilježila ga je "Oazina" aktivistica Stela Fabijan. Bilo je to spontano druženje kod bake Milice. Ona je već u poodmaklim godinama, a usto je i slijepa, i gode joj takva druženja. U posjet su joj došle sestre, koje su također starije i bolesne, ali je jako lijepo vidjeti kako se one pomažu i poštuju.

Tom druženju slučajno su se pridružili i "Oazina" medicinska sestra Bojana i gerontomajstor Robert pa su se svi zajedno družili u lijepom ambijentu baka-Milicinog dvorišta.

'Oazin' internet-klub'Oazin' internet-klub"Oazin" internet-klub radio je tokom četvrtog i petog mjeseca 2015. godine svakog radnog dana od 8 do 20 sati, a nalazi se u belomanastirskom Društvenom centru u Ulici J. Antala 3. U mjesecu travnju imao je 222, a u mjesecu svibnju 179 posjetilaca. Uglavnom su to djeca koja slobodno vrijeme provode igrajući internet-igrice.

Dežurne "tete" u klubu primijetile su da dvojica prijatelja stalno žele koristiti "osmicu" (kompjuter broj 8!) jer jedino na njemu mogu igrati određenu igricu. Kako je to računalo imalo malih tehničkih problema, bili su i malko razočarani što ne mogu raditi ono što su naumili. Ipak, njihovo razočarenje nije dugo trajalo jer je "Oazin" kompjuteraš Neno uspješno otklonio kvar tako da su njih dvojica ipak došli na svoje.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok