MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Trening s nizozemskim predavačimaTrening s nizozemskim predavačimaOsječki Centar za mir i ljudska prava, u suradnji s Informativno-pravnim centrom iz Slavonskog Broda i Srpskim demokratskim forumom iz Zagreba te s nizozemskim partnerima udrugom PAX iz Utrechta i Haškom akademijom za lokalnu upravu, organizirao je trening na temu "Monitoring politikā povezanih s dobrim upravljanjem i antidiskriminacijom". Taj trening, koji je održan od 25. do 29. V. 2015. godine u zagrebačkom Hotelu Panorama, integralni je dio dvogodišnjeg projekta "Civilno društvo za odgovorno upravljanje", koji se financira sredstvima Europske Unije.

Petak, 29. 05. 2015.

"Oazin" dan otvorenih vrata

'Oazine' volonterke na danu otvorenih vrata'Oazine' volonterke na danu otvorenih vrata(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 29. V. 2015. godine, i Mirovna grupa Oaza priključila se manifestaciji pod imenom Dani otvorenih vrata udruga (DOVU), koju već tradicionalno organizira Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge. Navedenog dana "Oaza" je od 8 do 20 sati rado otvorila svoja vrata svim zainteresiranim građanima kako bi predstavila svoje usluge i aktivnosti, ali i razveselila sve posjetitelje. Tom prigodom posjetitelji su mogli:

- besplatno pristupiti "Oazinom" internet-klubu,

- dobiti detaljne informacije o radu "Oaze", kao i o svim aktivnostima koje ona provodi,

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Ovaj put zabilježila je kako je jedna naša baka u mladosti bila vidovita.

San koji se, nažalost, ostvario
Naša baka sada ima oko 80 godina, ali se dobro sjeća jednog događaja s početka Drugog svjetskog rata. Živeći kao djevojčica u jednom baranjskom selu jednog se dana probudila i rekla majci: "Mama, što sam ja sanjala neki čudan san … i mene je strah".

Milankovićevi ciklusi 2015.Milankovićevi ciklusi 2015.

Andrea Vugrinović, Marija Koški, Željko Kraljičak, Željko BugarićAndrea Vugrinović, Marija Koški, Željko Kraljičak, Željko BugarićU ponedjeljak, 25. V. 2015. godine, u poslovnom centru Oculus u Osijeku, s početkom u 10:30 sati, održana je završna konferencija projekta PARTNER-NET. Nakon uvodnih riječi predsjednika Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) dr. sc. Željka Kraljička i Željka Bugarića, predstojnika Područnog ureda Osijek HZZ-a, voditeljica gore spomenutog projekta i tajnica LPZ OBŽ Marija Koški predstavila je projekt.

Detalj s lanjskih Dana otvorenih vrataDetalj s lanjskih Dana otvorenih vrataU petak, 29. V. 2015. godine, organiziramo "Oazin" dan otvorenih vrata, kojim se priključujemo manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga (DOVU) u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a koja se održava od 28. do 30. V. 2015. Toga dana vrata Mirovne grupe Oaza bit će širom otvorena za sve posjetitelje od 8 do 20 sati, kao što su uostalom otvorena i drugim danima.

A posjetitelji će toga dana moći:
- besplatno pristupiti "Oazinom" internet-klubu
- dobiti detaljne informacije o radu "Oaze", kao i o svim aktivnostima koje provodimo
- pogledati izložbu radova s kreativnih radionica, koja će biti postavljena u zajedničkom prostoru Društvenog centra

Istovremeno "Oazini" aktivisti i volonteri dijelit će letke na belomanastirskom Trgu slobode i u glavnim ulicama našeg grada s ciljem da što bolje upoznamo građanstvo s našim radom.

Radujemo se vašem dolasku!

Start kod kapelice Sv. Ivana Nepomuka u Belom Manastiru...Start kod kapelice Sv. Ivana Nepomuka u Belom Manastiru...

Na YouTubeu možete pogledati tzv "trailer" (kratak video) za predstavu "Dnevnik Anne Frank" Gradskog kazališta Beli Manastir. Na odjavnoj špici, u zahvalama, spominje se i ova web-stranica.

Radmila, Jovanka i LjuboRadmila, Jovanka i LjuboU petak, 22. V. 2015. godine, održano je osamnaesto druženje starijih osoba prema "Oazinom" projektu "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", a u organizaciji "Oazine" aktivistice Ane Jeličić. Bilo je to druženje dviju susjeda Radmile i Jovanke, koje nerijetko svoje umirovljeničke dane skraćuju uz kavu i priču, a ponekad, kao i ovoga puta, imale su i pojačanje u liku Jovankinog brata Ljube.

Teme za razgovor bile su im raznovrsne: djeca, unučad, bašta… pa se prijeđe na svakodnevnu politiku, koju redovno prate, a završi se pričama i sjećanjima iz mlađih i ljepših dana. A kako je uz to gospođa Radmila "riznica viceva", pri tim druženjima ne nedostaje smijeha i šale, koji su, kao što znamo, dobra terapija protiv stresa. A kako su ovoga puta svi troje bili "u elementu", tmurni, kišni dan time su osvježili i pretvorili u dobar kraj tjedna.

Ana i Sabina na 'Oazinom' štandu u JagodnjakuAna i Sabina na 'Oazinom' štandu u Jagodnjaku(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 21. V. 2015. godine, započela je manifestacija "Dani kulina Jagodnjak 2015". Program te četverodnevne manifestacije sastavljen je od mnoštva događanja, a prvog dana organizirana je i 14. Kulinijada u Jagodnjaku, koja je prethodnih godina već postala nadaleko poznata. A da je baš tako, pokazalo se i ove godine jer je posjetitelja bilo iz mnogih slavonsko-baranjskih mjesta, ali i iz cijele regije.

Nastup mlađe 'Oazine' plesne skupineNastup mlađe 'Oazine' plesne skupine(Fotoalbum se može vidjeti na FB-u "Baranjamedije")

U srijedu, 20. V. 2015. godine, u belomanastirskoj kinodvorani, po deseti put, održan je Festival "Djeca pjevaju hitove" u organizaciji Društva "Naša djeca" Beli Manastir. Na festivalu su, nakon audicije, nastupili najbolji mali pjevači i pjevačice: Matea Juračić, Josipa Kolonić, Martina Kovač, Filip Lendrec, Dijana Marić, Gabrijel Novak, Hanna Pavlic, Stela Peter, Lorena Pligl, Selena Pligl, Nikolina Savanović, duet Jelena Stojanović i Lorena Grujić te Mia Tomšić.

Belomanastirski maturantiBelomanastirski maturanti

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 20. V. 2015. godine, kao i u drugim hrvatskim i evropskim gradovima, i u Belom Manastiru plesala se već tradicionalna kvadrilja. Za maturante bio je to veliki dan – završetak srednje škole i odlazak još jedne mlade generacije iz školskih klupa. Kao i prethodnih godina, maturanti su pokušavali oboriti rekord u broju istovremenih plesača kvadrilje kako bi se upisali u "Guinnessovu knjigu rekorda".

Utorak, 19. 05. 2015.

Još jedna skupština LPZ-a

Prezentacija 'Oazinog' projekta na skupštini LPZ-aPrezentacija 'Oazinog' projekta na skupštini LPZ-aU utorak, 19. V. 2015. godine, s početkom u 10:30 sati, u Hrvatskoj gospodarskoj komori –Županijskoj komori Osijek, održana je još jedna skupština Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) Osječko-baranjske županije (OBŽ). Na skupštini su, uz predsjednika LPZ-a dr. sc. Željka Kraljička, bili predstavnici članova LPZ-a, a među njima i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, koja je prezentirala jedan od "Oazinih" projekata.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 19. V. 2015. godine, Mirovna grupa Oaza priključila se akciji "Hrvatska volontira", koju već petu godinu zaredom organizira Hrvatska mreža volonterskih centara. U akciji je učestvovalo jedanaest "Oazinih" uglavnom mladih volontera (Evica Čutoraš, Robert Dvornić, Renato Hosinger, Ana Jeličić, Ana Jeličić st., Jovan Nedić, Antonija Papak,Neno Radić, Dubravka Simendić, Sanela Stanojević i Bojana Vujatović), a provedena je u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe.

Ponedjeljak, 18. 05. 2015.

Mladi za EU: Sanela Stanojević

Sanela Stanojević i njezina mentorica Vesna NedićSanela Stanojević i njezina mentorica Vesna NedićU mjesecu travnju 2015. godine u Mirovnoj grupi Oaza započela je raditi Sanela Stanojević (26 godina) iz Belog Manastira, koja je završila Stručni upravni studij u Osijeku. U "Oazi" radi preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a kroz mjeru javni rad – Mladi za EU. U sljedećih šest mjeseci stjecat će nova znanja i vještine u pripremi i provedbi projekata financiranih sredstvima Europske Unije.

Tokom prvih radnih dana upoznavala se s Mirovnom grupom Oaza (Statut, pravilnici, pojedini projekti…) i načinima njezinog djelovanja, npr. u Internet-klubu i Burzi odjeće i obuće, gdje je kroz dežurstva došla u kontakt s "Oazinim" korisnicima i njihovim potrebama.

Nedjelja, 17. 05. 2015.

Susret enigmata Una 2015

Pobjednici enigmatskih takmičenjaPobjednici enigmatskih takmičenja

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-1, ovdje-2, ovdje-3, ovdje-4, ovdje-5, ovdje-6, ovdje-7…)

Od petka do nedjelje, 15-17. V. 2015. godine, u Hotelu Ada na rijeci Uni blizu Bihaća, a pod generalnim pokroviteljstvom grada Bihaća, održan je prvi regionalni Susret enigmata Una 2015. Susret su organizirali Hajrudin Hodžić, koji danas živi u San Joseu u SAD, Mesud Malkoč iz Srbljana kod Bihaća i Emir Vučijak iz Sarajeva. Na susretu je bilo 49 enigmata i prijatelja enigmatike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Svi učesnici dobili su lijepe zahvalnice, a pobjednici priznanja.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 9. V. 2015. godine, na belomanastirskom Trgu slobode, a za vrijeme odvijanja dviju manifestacija: "Različitost je bogatstvo" i Sajma udruga Baranje 2015, održan je kulturno-umjetnički program ispunjen nastupima belomanastirskih KUD-ova i plesnih skupina.

Na slici ruski ambasador u Zagrebu Robert MarkarjanNa slici ruski ambasador u Zagrebu Robert MarkarjanNa web-stranici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji objavljen je, s datumom "09. svibnja 2015.", članak pod naslovom "Povodom 70-te obljetnice pobjede nad fašizmom odana počast poginulima u Batinskoj bitci".

Promocija rječnika austrijacizama i germanizamaPromocija rječnika austrijacizama i germanizamaU petak, 15. V. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira održan je "Dan povijesti – tribina povijesnog iskaza Zavoda za baranjsku povjesnicu" (ZBP) u organizaciji ZBP-a i Centra za kulturu Grada Belog Manastira. Program, kojega je vodio Davorin Taslidžić, sastojao se od dva predavanja i predstavljanja novog izdanja ZBP-a.

Radionica iz projekta 'Mjesto za Sve'Radionica iz projekta 'Mjesto za Sve'U petak, 15. V. 2015. godine, od 9:30 do 16:00 sati, u zajednici Coworking Osijek (zgrada Poduzetničkog inkubatora BIOS) održana je druga radionica pod nazivom "Web-dizajn" u ciklusu radionicā iz projekta "Mjesto za Sve". Taj projekt provodi Centar za kulturne djelatnosti (CKD), uz partnera na projektu Urban fest Osijek (UFO). Na radionici je bilo oko 35 sudionika, a uime Mirovne grupe Oaza sudjelovao je Neno Radić.

Đuro, Dubravka, baka Mara i LjiljaĐuro, Dubravka, baka Mara i LjiljaU petak, 15. V. 2015. godine, između 9 i 10 sati, održano je jedno prijatno druženje starijih osoba u belomanastirskoj Ulici Vladimira Nazora. Takva druženje prati i organizira Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta kojim se želi umanjiti socijalna isključenost starijih osoba. Družili su se Đuro i Ljilja sa svojom prvom dugogodišnjom susjedom Dubravkom te s bakom Marom i njenim unukom. Unuk, doduše, ne spada u "klub 60", ali uloga fotografa sasvim mu je odgovarala.

Uz kavu i čokoladne kekse raspričali se o svemu i svačemu. Bilo je govora o baštama, skupom sjemenu, o tome kako ne niče peršin, o malim penzijama koje imaju dobru perspektivu da budu još manje, o nezaposlenosti mladih, o Baranji kakva je nekad bila i kakva je, nažalost, danas.

Petak, 15. 05. 2015.

Fotovijest: Prve trešnje

U sred Belog Manastira...U sred Belog Manastira...

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Osječko-baranjske županijeLokalno partnerstvo za zapošljavanje Osječko-baranjske županijeU četvrtak, 14. V. 2015. godine, s početkom u 11 sati, u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Osijek, održana je Skupština Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Osječko-baranjske županije (LPZ OBŽ). Uz predsjednika LPZ-a dr. sc. Željka Kraljička, na skupštini su bili predstavnici svih 30 članova LPZ-a, pa i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 9. V. 2015. godine, na belomanastirskom Trgu slobode, a za vrijeme odvijanja dviju manifestacija: "Različitost je bogatstvo" i Sajma udruga Baranje 2015, održan je kulturno-umjetnički program ispunjen nastupima belomanastirskih KUD-ova i plesnih skupina.

Četvrtak, 14. 05. 2015.

Najava "Dana kulina" u Jagodnjaku

Općina Jagodnjak poziva vas na 'Dane kulina'Općina Jagodnjak poziva vas na 'Dane kulina'

Redovito mjerenje krvnog tlakaRedovito mjerenje krvnog tlakaU mjesecu travnju 2015. godine "Oazina" medicinska sestra Bojana Vujatović imala je 138 obilazaka korisnika, kojima je pružala savjetodavnu zdravstvenu pomoć u kući. To je činila kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Pri svakom obilasku korisniku ili korisnici izmjerila je krvni tlak, a 14 puta izmjerila je i šećer u krvi, od toga četiri puta jednoj korisnici s njezinim aparatom i materijalom. Pet puta išla je kod doktora po naloge za hitnu pomoć te po recepte za lijekove, a potom i u ljekarnu.

Krajem mjeseca dobila je još jednu korisnicu, s kojom se dogovorila da će je nastaviti redovno obilaziti. Trenutno ima 44 korisnika, od toga 7 muškaraca i 37 žena (6 bračnih parova) i svi stanuju na području Grada Belog Manastira.

Mila Marinković, Marija Milčić, Stana Nemet i Vesna NedićMila Marinković, Marija Milčić, Stana Nemet i Vesna NedićU srijedu, 13. V. 2015. godine, s početkom u 10 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra snimljen je prilog za emisiju "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", a koja će biti emitirana 21. svibnja. Tema te emisije bila je "Oazina" aktivnost besplatna pravna pomoć, koja se u Belom Manastiru, u Ulici J. Antala 3, može dobiti svake srijede od 8 do 11 sati.

Srijeda, 13. 05. 2015.

Besplatna pravna pomoć u "Oazi"

BPP pružaju pravnice iz Centra za mirBPP pružaju pravnice iz Centra za mirU sklopu projekta "Besplatna pravna pomoć za građane Osječko-baranjske županije", kojeg financira Ministarstvo pravosuđa, diplomirane pravnice Marija Milčić i Mila Marinković iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, udruge ovlaštene za pružanje pravne pomoći s višegodišnjim iskustvom, pružaju pravnu pomoć u prostorijama Mirovne grupe Oaza u Belom Manastiru, J. Antala 3, svake srijede od 8 do 11 sati.

Navedena aktivnost provodi se i u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

'Oazine' volonterke: Savica, (), Mira i Dragana (okrenuta leđima)'Oazine' volonterke: Savica, (), Mira i Dragana (okrenuta leđima)Mjesec travanj 2015. godine bio je bogat "Oazinim" volonterskim aktivnostima. Dolaskom proljeća kao da su se probudili i volonteri pa su krenuli u razne akcije. Prva velika akcija u kojoj su sudjelovali i "Oazini" volonteri bila je "Zelena čistka", koja je održana u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom i u kojoj su volonteri, zasukavši rukave, pridonijeli ljepšem i zdravijem okolišu našeg grada.

Svakog ponedjeljka od 13-15 satiSvakog ponedjeljka od 13-15 satiU zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, na adresi J. Antala 3, svakoga ponedjeljka mjerit će se krvni tlak u popodnevnom terminu od 13-15 sati. Mjerenje tlaka će obavljati "Oazina" medicinska sestra Bojana Vujatović. Akcija se provodi u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira". Taj projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Robert Dvornić - majstor za sveRobert Dvornić - majstor za sveI u četvrtom mjesecu 2015. godine "Oazin" gerontomajstor Robert Dvornić za "Oazine" stare korisnike besplatno je obavljao sitne kućne popravke. On je zaposlen kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Nabrojat ćemo samo neke poslove koje je "Oazin" gerontomajstor obavio tokom travnja: cijepanje i unošenje drva te sitnjenje za potpalu; rezidba vinograda; oštrenje i popravak motika, ašova, srpa i grabljica; zamjena utikača na kablu i utičnice na kosilici … popravak električnih instalacija, karnišne, ormarića, poštanskog sandučića, prozora, roletne, stolića, štoka, vrata … zamjena komarnika … lijepljenje silikonom puknute salonit-ploče, krpljenje oštećena fasade, postavljanje rasvjete u dvorištu … spajanje digitalnog prijemnika i namještanje TV-kanala, popravak telefonske linije … razni popravci na vodoravnim instalacijama …

Arhivski snimak: Biciklijada 'Baranja 2012'Arhivski snimak: Biciklijada 'Baranja 2012'Udruženje "Baranja" iz Luga organizira šestu po redu biciklijadu pod imenom "Baranja 2015". Biciklijada je jedna od aktivnosti pilot-programa "Novi pristup provedbi mjera obiteljskopravne zaštite", koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, a u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Osijek i Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir. Biciklijada će se održati u subotu, 16. svibnja 2015. godine, a start je u 10 sati s dvije lokacije:

Glume: Robert Kurbeša i Doris PinčićGlume: Robert Kurbeša i Doris Pinčić

Ansambl 'Kalinka' izvodi 'Kaljinku'Ansambl 'Kalinka' izvodi 'Kaljinku'(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje)

U subotu, 9. V. 2015. godine, s početkom u 19 sati, u prepunom Domu kulture u Kneževim Vinogradima održana je Baranjsko-ruska večer u organizaciji belomanastirskog Baranjsko-ruskog društva prijateljstva. U programu, koji je trajao preko dva i pol sata i u kome se pjevalo i govorilo na ruskom, mađarskom, romskom, srpskom i hrvatskom jeziku, nastupili su Ruski ansambl "Kalinka" iz Čakovca, HKUD iz Darde, domaći KUD "Živojin Žiko Mandić", Tamburaški sastav "Baranjski biseri", Glazbeni sastav "Triliom" te Momčilo Laketa na harmonici, učenik Umjetničke škola Beli Manastir, i recitatori iz OŠ Bobota.

Komemoracija na memorijalnom kompleksu Batinske bitkeKomemoracija na memorijalnom kompleksu Batinske bitke(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-1, ovdje-2, ovdje-3, ovdje-4 i ovdje-5)

Sedamdeseta godišnjica Batinske bitke obilježena je 29. XI. 2014, a 70-godišnjica Bolmanske bitke 21. III. 2015. godine. U subotu, 9. V. 2015, na Dan pobjede i ujedno Dan Evrope, s početkom u 16 sati, na memorijalnom kompleksu Batinske bitke obilježena je i 70-godišnjica pobjede nad fašizmom.

'Oazina' plesna skupina'Oazina' plesna skupina(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 9. V. 2015. godine, na belomanastirskom Trgu slobode, a za vrijeme odvijanja dviju manifestacija: "Različitost je bogatstvo" i Sajma udruga Baranje 2015, održan je kulturno-umjetnički program ispunjen nastupima belomanastirskih KUD-ova i plesnih skupina.

Subota, 09. 05. 2015.

Sajam udruga Baranje 2015.

'Oazina' ekipa na Sajmu udruga'Oazina' ekipa na Sajmu udruga(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 9. V. 2015. godine, od 10 do 13 sati, na Trgu slobode u Belom Manastiru održan je Sajam udruga Baranje. Tu manifestaciju već desetu godinu zaredom organizira Mirovna grupa Oaza, a ove godine "Oazi" se u toj aktivnosti priključio i Grad Beli Manastir. Cilj Sajma bio je pokazati koje sve udruge postoje u Baranji, čime se bave, koje su im aktivnosti, tko su njihovi članovi, a posebno pokazati i afirmirati volonterski rad članova baranjskih udruga kako bi se razvila svijest o potrebi volontiranja.

Branislav Vorkapić i Daniela MilosavljevićBranislav Vorkapić i Daniela MilosavljevićU sklopu dvodnevne manifestacije "Dani udruga Baranje", Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja održala je u petak, 8. V. 2015. godine, s početkom u 17 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira radionicu na temu "Stanje provedbe LEADER-pristupa u RH i novi Zakon o udrugama". Na radionici su uime Mirovne grupe Oaza bile projekt-koordinatorica Vesna Nedić i suradnica za pripremu i provedbu projekata Sanela Stanojević.

20150508-SOS-NET-sastanak20150508-SOS-NET-sastanakU petak, 8. V. 2015. godine, s početkom u 10 sati, u osječkoj Udruzi paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije (UPIT) održan je sastanak proširenog projektnog tima projekta SOS-NET. Sastanak je organizirala belišćanska Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono", koja provodi taj projekt, a koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

'Oazin' gerontomajstor i gerontodomaćica 'Oazin' gerontomajstor i gerontodomaćica U mjesecu travnju 2015. godine Mirovna grupa Oaza pružala je socijalnu uslugu pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira. U "Oazinom" gerontotimu bile su četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i poslove gerontokrojačice, zatim gerontomajstor, medicinska sestra i fizioterapeutkinja (o čijem radu pišemo u posebnim člancima). U toku mjeseca "Oazine" su gerontodomaćice obilazile 19 starih osoba (17 ženskih i dvije muške), a izvršile su ukupno 121 obilazak.

Tokom mjeseca obavile su mnoštvo poslova, koje smo nabrajali u prethodnim izvještajima pa ćemo to ovaj put preskočiti. Spomenut ćemo samo zanimljivost da su povodom uskrsnim praznika svojim korisnicima podijelile 19 paketića, a ako računamo i paketiće koje su uručili gerontomajstor, medicinska sestra i fizioterapeutkinja, onda možemo reći da je "Oaza" pripremila 40 uskrsnih paketića za svoje stare korisnike.

Grad Beli Manastir i 'Oaza'Grad Beli Manastir i 'Oaza'

Srijeda, 06. 05. 2015.

Rad "Oazine" praonice (IV/2015)

Mala praonica u Društvenom centruMala praonica u Društvenom centruMirovna grupa Oaza obavlja i besplatno pranje rublja za ugrožene Belomanastirce. Većinom su to korisnici socijalne usluge pomoći u kući za stare osobe. Oni su najčešće bolesni i sami ili nemaju riješen problem pranja rublja pa im je to znatna pomoć u svakodnevnom životu i održavanju higijene. Gerontodomaćice donose rublje na pranje u "Oazinu" praonicu, gdje ga peru, suše, slažu i vraćaju korisnicima, a nekima odnose i kući na sušenje jer imaju zaštićen prostor za sušenje.

U mjesecu aprilu 2015. "Oazina" praonica oprala je ukupno 14 mašina rublja. Od toga je ugroženim Belomanastircima oprano 11 mašina za šest osoba. Prala se posteljina, krupnije rublje, stolnjaci, pidžame, spavaćice, odjeća i drugo. Kako "Oaza" prima doniranu odjeću za svoju Burzu odjeće i obuće, ponekad se takvi predmeti moraju oprati. U mjesecu aprilu oprane su tri mašine takve robe. To su uglavnom bili donji veš, pidžame, odjevni predmeti…

Daske na mostu već su natrule...Daske na mostu već su natrule...

Vjerne 'Oazine' kreativkeVjerne 'Oazine' kreativkeU četvrtom mjesecu 2015. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene utorkom. One se održavaju u Društvenom centru od 18-20 sati, a vodi ih Ana Jeličić. Korisnice su gotovo iste kao i prethodnih mjeseci pa možemo reći da je to vjerna "Oazina" ekipa, koja se sastaje dva puta tjedno i u dobrom raspoloženju provodi dva sata.

Zanimljivost proteklog mjeseca bila je u tome da su korisnice, pored kreativnog rada, dosta vremena provele i u slavlju što uskrsnih blagdana, što rođendana. No i pored svega toga "Oazine" kreativke imat će što za pokazati jer su se i ovoga puta izrađivale maštovite ogrlice od fimo-mase, perli i trakica, kao i profinjeno oslikane vaze, koje će biti lijep ukras na nečijoj polici ili stoliću.

Djed Ivo, baka Vukaa i baka MaraDjed Ivo, baka Vukaa i baka MaraU utorak, 5. V. 2015. godine, održano je šesnaesto druženje starijih osoba u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira". Taj projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

"Oazinu" gerontodomaćicu Stelu, kad je stigla u redoviti obilazak, baka Vuka je iznenadila pitanjem: "Jesi li došla autom?" A kad je dobila potvrdan odgovor, zatražila je da je Stela odveze do bake Mare i djeda Ive na druženje. Takva druženja njima puno znače jer stanuju dosta daleko jedni od drugih, a teško im je hodati.

Utorak, 05. 05. 2015.

Obilježen Svjetski dan astme

'Alergija je kad nešto pomirišeš pa kišeš''Alergija je kad nešto pomirišeš pa kišeš'

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 5. V. 2015. godine, s početkom od 10 sati, na belomanastirskom Trgu slobode obilježen je Svjetski dan astme u organizaciji Udruge osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga". Na taj dan ukazuje se na probleme s kojima se susreću alergičari i astmatičari te objašnjava kako spriječiti te probleme, odnosno kako prepoznati simptome.

Nakit, ogrlice, torbe, kutijice...Nakit, ogrlice, torbe, kutijice...U toku četvrtog mjeseca 2015. godine održane su samo dvije likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević, i to stoga što se njihov termin poklopio s dva uskrsna ponedjeljka. Na te dvije radionice izrađivali su se dijelovi za nakit od fimo-mase, koji su kasniji spajani komadima kože u lijepe ogrlice.

Ponedjeljak, 04. 05. 2015.

Poziv na radionicu za baranjske udruge

Sajam udruga 2012.Sajam udruga 2012.Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja, u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom (RRA) Slavonije i Baranje i Organizacijom za građanske inicijative (OGI), a u sklopu manifestacije "Dani udruga Baranje", organizira u petak, 8. V. 2015. godine, s početkom u 17 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira, Ulica Imre Nagya 2 (zgrada P+8), radionicu na temu:

"Stanje provedbe LEADER-pristupa u RH i novi Zakon o udrugama"

U sklopu radionice planiran je sljedeći raspored:

1. Stanje provedbe LEADER-pristupa u RH (Lidija Dabić)

2. Zakon o udrugama (Branislav Vorkapić)

U Burzi je sve složeno "pod konac"U Burzi je sve složeno "pod konac"U četvrtom mjesecu 2015. godine "Oazina" burza odjeće i obuće radila je uobičajenim tempom i sa stalnim aktivnostima. Doniranu robu zaprimila je devetnaest puta, a izdala "Oazinim" korisnicima dvadeset i šest puta. U toku mjeseca bilo je nekoliko većih donacija od naših sugrađana, a naročito je bila velika donacija koja se sastojala od šest većih vreća, u kojima je bilo raznih stvari, i to onih koje su dosta tražene, a radi se o jastucima, jorganima, dekama, posteljini te odjeći. Nešto od toga moralo se i oprati u "Oazinoj" praonici te uredno složiti. Korisnici i dalje najviše traže odjeća za djecu, ali je nju teško pronaći jer se potrebni brojevi za različite uzraste.

Hotelska hrana donirana 'Oazinim' korisnicimaHotelska hrana donirana 'Oazinim' korisnicimaProtekao je i četvrti mjesec 2015. godine u kome je "Oaza" nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka za starije i nemoćne osobe s područja Grada Belog Manastira, koju financira Ministarstvo socijalne politike i mladih i dijelom Grad Beli Manastir. Tu uslugu prima 40 korisnika, socijalno ugroženih sugrađana, kojima je takva pomoć od izuzetne važnosti.

Proteklog mjeseca dostavljeno je 970 toplih obroka. To je nešto više nego inače i to stoga što je "Oaza", uz dodatne napore, u dva navrata – pred Uskrs i Praznik rada, korisnicima priredila lanč-pakete, kojima su mogli poboljšati svoju ishranu za vrijeme navedenih praznika.

 

Osnovci su radionice shvatili vrlo ozbiljnoOsnovci su radionice shvatili vrlo ozbiljnoTokom mjeseca travnja 2015. godine u zajedničkom prostoru Društvenog centra održavale su se, u organizaciji Mirovne grupe "Oaza", plesne radionice za učenike osnovne škole u dva termina: petkom od 18 do 20 sati i subotom od 9:30 do 10:30. Vodila ih je plesna trenerica Aleksandra Bolmanović iz Osijeka. Te radionice održavaju se u sklopu "Oazinog" projekta "Budi i ti za NE nasilje", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Djeca su veoma ozbiljno shvatila plesne radionice i vrlo se trude, a posebno su motivirana svojim prvim javnim nastupom, planiranim za vrijeme Sajma udruga Baranje (9. V.).

Subota, 02. 05. 2015.

Poziv na Baranjsko-rusku večer

Folklorna skupna 'Kalinka'Folklorna skupna 'Kalinka'Baranjsko-rusko društvo prijateljstva organizira Baranjsko-rusku večer u subotu, 9. V. 2015. godine, s početkom u 19 sati u Domu kulture u Kneževim Vinogradima.

Sudionici programa su: Ruski ansambl "Kalinka", HKUD Darda, KUD "Živojin Mandić", TS "Baranjski biseri", Glazbeni sastav "Triliom", Umjetnička škola Beli Manastir i Literarna sekcija OŠ Bobota.

Plesne radionice na otvorenomPlesne radionice na otvorenomU mjesecu travnju 2015. godine, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održavale su se, u organizaciji Mirovne grupe "Oaza", plesne radionice za mlade iznad 14 godina. Radionice se održavaju petkom od 20 do 22 sata i subotom od 11 do 13 sati. Vodi ih plesna trenerica Aleksandra Bolmanović iz Osijeka, zaposlena u "Oazi" kroz projekt "Budi i ti za NE nasilje". Sveukupno je održano šest plesnih radionica, nešto manje nego inače zbog uskršnjih blagdana.

Razredni odjel 4.a učiteljice Renate LazarRazredni odjel 4.a učiteljice Renate Lazar(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nižim razredima Osnovne škole Bilje, a u sklopu "Oazinog" projekta "Budi i ti za NE nasilje", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, održane su treće radionice nenasilne komunikacije. Vodili su ih, svatko u svome odjelu, učitelji i učiteljice: Silvija Tibor Kovač (1.a), Lajoš Berdalović (1.b), Ilonka Milić (2.a), Zora Jerković (2.b), Ivana Nićin (3.a), Ana Škrnjug (3.b), Renata Lazar (4.a) i Biljana Svrtan (4.b), a sve uz monitoring "Oazine" vanjske suradnice, diplomirane učiteljice Sofije Petrović iz Belog Manastira.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok