MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Dišimo zajedno!Dišimo zajedno!Udruga "Alerga" poziva svoje članove da joj se pridruže u obilježavanju Svjetskog dana astme, koje će se održati u utorak, 5. V. 2015. godine. Toga dana, s početkom u 10 sati, članovi će se okupiti na belomanastirskom Trgu slobode i ukazati na probleme s kojima se susreću alergičari i astmatičari.

Ako vrijeme dozvoli, skupu će se pridružiti i djeca iz belomanastirskog Dječjeg vrtića "Cvrčak", kao i niži razredi Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman".

DIŠIMO ZAJEDNO!

Ples u pidžami ...Ples u pidžami ...(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U srijedu, 29. IV. 2015. godine, na Svjetski dan plesa, belomanastirska udruga "Skok-klub – športska rekreacija i ples" organizirala je jedno zanimljivo i veselo događanje primjereno tom danu. Naime, toga dana bili su pozvani svi oni koji su raspoloženi za ples da se – obučeni u pidžame, papuče, s kravatom i kapom – pojave u Nastavno-sportskoj dvorani u Belom Manastiru i tako priključe obilježavanju te svjetske manifestacije.

Srijeda, 29. 04. 2015.

Edukacija u osječkoj "Brezi"

Pružanje i razvoj socijalnih usluga Pružanje i razvoj socijalnih usluga U srijedu, 29. IV. 2015. godine, od 10 do 14 sati, u osječkoj Udruzi za rad s mladima Breza održana je edukacija za udruge koje se bave pružanjem i razvojem socijalnih usluga na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Edukaciju je držala "Brezina" projekt-menadžerica Snježana Kovačević, a na njoj je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, pokretačica osnivanja Socijalnog vijeća Grada Belog Manastira.

Natječaji koji se raspisuju preko Zaklade SlagalicaNatječaji koji se raspisuju preko Zaklade SlagalicaU srijedu, 29. IV. 2014.godine, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira održano je predstavljanje natječajā za financiranje građanskih akcija i jednogodišnjih projekata udruga. Predstavljanje je organizirala Zaklada Slagalica kao provedbeno tijelo Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za potrebe provedbe decentraliziranog modela financiranja razvoja civilnog društva u Republici Hrvatskoj. Predstavljačica je bila Jelena-Gordana Zloić, stručna suradnica Zaklade.

Srijeda, 29. 04. 2015.

Besplatna pravna pomoć u "Oazi"

BPP pružaju pravnice iz Centra za mirBPP pružaju pravnice iz Centra za mirU prostorijama "Oaze", u belomanastirskoj Ulici J. Antala 3, od kraja travnja 2015. godine opet se može – umjesto svake druge – svake srijede od 8-11 sati zatražiti besplatna pravna pomoć (BPP), koja je dostupna svim Baranjcima. Pomoć pružaju diplomirane pravnice s položenim pravosudnim ispitom Marija Milčić i Mila Marinković iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, udruge ovlaštene za takvu pomoć s višegodišnjim iskustvom.

Ta aktivnost provodi se u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Sprječavanje zlouporaba ugovora o uzdržavanju starijih osobaSprječavanje zlouporaba ugovora o uzdržavanju starijih osoba

(Fotoalbum se može vidjeti na FB-profilu MU)

U utorak, 28. IV. 2015. godine, s početkom u 17 sati, u prostorijama Matice umirovljenika Grada Belog Manastira održana je javna tribina o sprječavanju zlouporaba ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju starijih osoba. Tribinu su organizirali Mirovna grupa Oaza i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u suradnji s Maticom umirovljenika. Na tribini je bilo dvadesetak zainteresiranih osoba, koje je na samom početku "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić upoznala s radom i socijalnim programima Mirovne grupe Oaze.

Pravna savjetnica Marija MilčićPravna savjetnica Marija MilčićU ponedjeljak, 27. IV. 2015. godine, s početkom u 17 sati, u prostorijama Matice umirovljenika Darda održana je javna tribina o sprječavanju zlouporaba ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju starijih osoba. Tribinu su organizirali Mirovna grupa Oaza i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u suradnji s Maticom umirovljenika Darda.

Vukovarski zbor 'Javor'Vukovarski zbor 'Javor'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 27. IV. 2015. godine, s početkom u 12 sati, u svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu održano je predstavljanje djelatnosti Srpskog kulturnog centra iz Vukovara i knjige "Bolman je bio Bolman" autora Jovana M. Nedića, Vidoje Bijelića i Jovana S. Nedića.

Nedjelja, 26. 04. 2015.

"Oazina" reciklirana odjeća

U donacijama koje prima "Oazina" burzu odjeće i obuće nađe se i robe koja nije baš u najboljem stanju. Takvu robu "Oazina" gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević reciklira na način da od lošijih predmeta napravi nešto novo, unikatno i nadasve ponovo iskoristivo. Tako npr. od starih košulja, hlača i majica nastaje neka nova moda.

Subota, 25. 04. 2015.

"Okret za pokret"

Humanitarni plesHumanitarni plesU subotu, 25. IV. 2015. godine, belomanastirska udruga "Skok-klub – športska rekreacija i ples", u suradnji s Mirovnom grupom Oaza, Savjetom mladih Grada Belog Manastira i Turističkom zajednicom Baranje, organizirala je cjelodnevno humanitarno događanje pod imenom "Okret za pokret". Bile su predviđene tri zanimljive plesne radionice s vrhunskim trenerima i na kraju napornog dana koncert u ritmu dobre glazbe. U događanju su učestvovali "Oazini" volonteri Ana, Renato i Sabina.

Subota, 25. 04. 2015.

Skupština LAG-a Baranja

Sumiranje rada u 2014. i planiranje rada u 2015. godiniSumiranje rada u 2014. i planiranje rada u 2015. godini(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 25. IV. 2015. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici održana je redovna izvještajna Skupština Lokalne akcijske grupe Baranja. Nakon što je predsjednik LAG-a Ivan Doboš pozdravio prisutne i otvorio Skupštinu, izabrani su radno predsjedništvo i druga radna tijela Skupštine. Članovima LAG-a i drugim uzvanicima dana je informacija o ostvarenju programa rada te su im predočeni financijski izvještaj i izvještaj Nadzornog odbora za 2014. godinu. Na Skupštini je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Petak, 24. 04. 2015.

Edukacija u Osijeku

Primjena Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasiljaPrimjena Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasiljaU petak, 24. IV. 2015. godine, od 9:30 do 16 sati, u Hotelu Osijek održana je jednodnevna edukacija na temu "Primjena Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja". Edukaciju su organizirali Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Ženska soba – Centar za seksualna prava i CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Uime "Oaze" na edukaciji su bile Stela Fabijan i Jelena Opačić-Matijević.

Donirana roba čeka one kojima je potrebnaDonirana roba čeka one kojima je potrebnaU mjesecu ožujku 2015. godine "Oazina" burza odjeće i obuće nastavila je s uobičajenim radom. Donirana roba zaprimljena je 24 puta, s tim da su tri puta primljene veće donacije, dva puta veća količina dječje odjeće i jedanput veći broj plišanih igračaka.

Donirana roba izdavana je 49 puta, a najtraženija je i dalje odjeća i obuća za bebe, djecu i mlade. Korisnici Burze su osobe koje su socijalno ugrožene te su i korisnici pomoći Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru.

Baka Nevenka, aktivistica Dubravka i baka OlgaBaka Nevenka, aktivistica Dubravka i baka OlgaU petak, 24. IV. 2015. godine prijepodne, između 9 i 10 sati, održano je petnaesto druženje starijih osoba u belomanastirskoj Ulici Kralja Zvonimira. Takva druženja prati i organizira Mirovna grupa Oaza u sklopu aktivnosti svoga projekta kojim se nastoji spriječiti socijalna isključenost starijih osoba. Taj projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Baka Nevenka pozvala je svoje susjede, od kojih se baka Olga odazvala, ali se zato priključila još jedna osoba iz Kola srpskih sestara, koja je obavila ulogu fotografa. "Oazina" aktivistica Dubravka poslužila je keks i čaj jer se baka Nevenka teže kreće nakon operacije kuka, ali je zato vrlo rado ćaskala s društvom o svome životu.

'Oazin' internet-klub otvoren je za sve posjetitelje'Oazin' internet-klub otvoren je za sve posjetiteljeTokom trećeg po redu mjeseca u 2015. godini "Oazin" internet-klub imao je 247 posjetitelja, što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec kad je bilo 217 posjetitelja. Klub je i dalje otvoren svakog radnog dana od 8 do 20 sati, a nalazi se u belomanastirskom Društvenom centru u Ulici J. Antala 3.

Najčešći posjetitelji su djeca, koja slobodno vrijeme provode igrajući internetske igrice ili se dopisuju putem sveprisutnog Facebooka.

Svladavanje plesnih korakaSvladavanje plesnih korakaU mjesecu ožujku 2015. godine u zajedničkom prostoru Društvenog centra održano je, u organizaciji Mirovne grupe "Oaza", osam plesnih radionica za mlade starije od 14 godina. Radionice se održavaju petkom od 20 do 22 sata i subotom od 11 do 13 sati. Vodi ih plesna trenerica Aleksandra Bolmanović iz Osijeka, zaposlena u "Oazi" kroz projekt "Budi i ti za NE nasilje".

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

Što je bilo dalje: 1) Radio Baranja: "Mislavov prvi korak" (članak je pogrešno datiran!); 2) Mirovna grupa Oaza: "Okret za pokret".

Plesne radionice za osnovcePlesne radionice za osnovceU mjesecu ožujku 2015. godine u zajedničkom prostoru Društvenog centra održane su, u organizaciji Mirovne grupe "Oaza", po četiri plesne radionice za učenike osnovne škole i vrtićku djecu.

Za osnovce se radionice održavaju petkom od 18 do 20 sati, dok su se za vrtićarce održavale subotom u jutarnjem terminu od 9:30 do 10:30. I jedne i druge radionice vodi plesna trenerica Aleksandra Bolmanović iz Osijeka.

Sprječavanje zlouporaba ugovora o uzdržavanjuSprječavanje zlouporaba ugovora o uzdržavanju(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 21. IV. 2015. godine, s početkom u 17 sati, u prostorijama Matice umirovljenika Hrvatske – Udruga Osijek u Reisnerovoj ulici održana je javna tribina o sprječavanju zlouporaba ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju starijih osoba. Tribinu su organizirali Mirovna grupa Oaza i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u suradnji s Maticom umirovljenika. Na tribini je bilo tridesetak zainteresiranih osoba.

Druženje četiri bakeDruženje četiri bakeU utorak, 21. IV. 2015. godine, održano je četrnaesto druženje starijih osoba kod bake Vuke u organizaciji "Oazine" aktivistice Stele Fabijan, a prema projektu "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Na druženje su stigle tri bake. Jedna od njih (Ana) susjeda je tako da je prošetala, a ostale dvije (Mara i Anka) teže se kreću pa su stigle automobilom.

Vuka i Anka poznaju se još iz školskih klupa, samo se rijetko viđaju jer stanuju daleko jedna od druge, a i noge ih ne služe kao nekada. Baka Mara se za ovu prigodu i svježe ofarbala. Prva tema, naravno, bilo je zdravlje, a potom se prešlo i na razne veselije teme. Bake su bile jako zadovoljne i već su dogovorile sljedeće druženje kod jedne od njih.

Predstava "Dnevnik Anne Frank", 25. IV. 2015, 20 satiPredstava "Dnevnik Anne Frank", 25. IV. 2015, 20 sati

Ponedjeljak, 20. 04. 2015.

Najava X. Dana tehničke kulture

Beli Manastir, 24. i 25. IV. 2014.Beli Manastir, 24. i 25. IV. 2014.

Nedjelja, 19. 04. 2015.

Banovim brdom od Bazena do Popovca

Pješačenje i otkrivanje baranjskih prirodnih ljepotaPješačenje i otkrivanje baranjskih prirodnih ljepota(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U nedjelju, 19. IV. 2015. godine i u organizaciji udruge "Skok-klub – športska rekreacija i ples", a u suradnji s popovačkom Udrugom "Maska", organizirano je povodom Dana planeta Zemlje pješačenje pod imenom "Prehodajmo ♥ Baranje 2015." po Banovom brdu. Polazak je bio zakazan u 9:30 sati ispred belomanastirskog SRC-a Bazeni. Odazvalo se 40-ak zainteresiranih, među kojima su bile "Oazine" volonterke, aktivistice i članice: Dora Fabijan, Stela Fabijan, Sanela Stanojević, Snežana Kapular i Stela Stanojević.

Grob i spomenik prote MihaldžićaGrob i spomenik prote Mihaldžića"Oazina" gerontodomaćica Dubravka Simendić bila je zamoljena da na Mladi Uskrs, tj. u prvu nedjelju poslije Uskrsa po julijanskom kalendaru, pomogne svojoj korisnici da prisustvuje običaju "prelijevanja grobova" u selu iz koga baka potječe. U tu svrhu organiziran je prijevoz, a baka je pripremila veliku šerpu punu ljuski od luka i crvene boje za šaranje jaja, u kojoj su jaja nakon kuhanja stajala poduže da se dobije boja "baš onak' kak' treba bit' ofarbato".

Doduše, gerontodomaćici je bilo čudno da za groblje treba baš toliko jaja jer je baka sama, ali je od nje dobila informaciju da joj treba upravo 18 jaja jer ima namjeru obići toliko grobova. I tada je postalo i jasno zašto je tražila pratnju. Spremila je i dvije "kile" žutih voštanih svijeća i jednu litru crvenog vina, sve po propisu i običaju.

Promocija knjige u MohačuPromocija knjige u Mohaču(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Svake treće subote u mjesecu u Srpskom klubu u Mohaču održava se klupsko veče u organizaciji mohačke Samouprave Srba i Srpske čitaonice. Organizatori te priredbe, na čelu sa Zoricom Stepanov, za aprilsko klupsko veče pozvali su Milenka VasiljevićaČiku (rođenog 1943), pjesnika iz Osijeka, i Nikolu Živkovića (1942), penzioniranog gimnazijskog profesora iz Belog Manastira, da promoviraju drugo, dopunjeno izdanje svoje knjige "Rječnik, govor i običaji voćinskog kraja koji nestaju", koja je izdana prošle, 2014. godine u Slatini. S njima je knjigu promovirao i penzionirani osječki liječnik Milorad Mišković, istraživač prošlosti osječkih Srba.

Učesnici Prvog HRP-a u Belom Manastiru i BaranjiUčesnici Prvog HRP-a u Belom Manastiru i BaranjiSubota, 18. IV. 2015. godine, bio je treći dan Prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta (HRP), čije su se aktivnosti uglavnom odvijale u Hotelu Patria u Belom Manastiru. Nakon odrađenog prvog i drugog dana, treći dan bio je predviđen za prezentaciju rezultata terenskih radionica, iznošenje zaključaka i usvajanje Deklaracije Prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta te za konferenciju za medije. Istovremeno se na središnjem belomanastirskom Trgu slobode održavao Proljetni sajam vina i turizma s gastronomskom ponudom Baranje i s grahom za sve goste.

Subota, 18. 04. 2015.

Izrada narukvica prijateljstva

'Brdo' veselih narukvica'Brdo' veselih narukvica(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 18. IV. 2015. godine, od 14 do 16 sati, u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani održana je radionica izrade narukvica prijateljstva. Radionicu su vodile, na poziv udruge "Skok-klub – ŠRP", "Oazina" aktivistica Ana i volonterke Dragana, Mira, Sanja i Savica. Narukvice izrađene na toj radionici bit će podijeljene sudionicima manifestacije pod imenom "Okret za pokret", koja će se održati sljedeće subote.

Beli Manastir, Trg slobode, 18. IV. 2015.Beli Manastir, Trg slobode, 18. IV. 2015.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 18. IV. 2015. godine, na središnjem belomanastirskom Trgu slobode održan je Proljetni sajam vina i turizma u sklopu manifestacije 7. Dani vina i turizma Osječko-baranjske županije (Baranjsko vinogorje). Sajmu su prisustvovali mnogobrojni izlagači, među kojima i "Oaza" sa svojim aktivisticama Anom, Dubravkom i Jelenom (na slici).

Terenska radionica u tvrtki "Bor-plastika"Terenska radionica u tvrtki "Bor-plastika"Petak, 17. IV. 2015. godine, bio je drugi dan Prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta (HRP), čije su se aktivnosti uglavnom odvijale u Hotelu Patria u Belom Manastiru. Nakon odrađenog prvog dana, drugi dan započeo je uvodom u tematske radionice (9-10 sati) i razgovorom s predstavnicima ministarstava, EU-parlamentarcima i članovima Evropskog socijalnog i gospodarskog odbora (EGSO; 10-12), a nastavio se tematskim terenskim radionicama na osam lokacija u Baranji i Slavoniji (12-18:30).

Petak, 17. 04. 2015.

"Zelena čistka" 2015.

Prva ekipa uređuje park ispred Društvenog centraPrva ekipa uređuje park ispred Društvenog centra(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U petak, 17. IV. 2015. godine, u vremenu od 9 do 14 sati, održana je "Zelena čistka" u Gradu Belom Manastiru, kome je u organizaciji te ekološke akcije partner bila Mirovna grupa Oaza. "Zelena čistka" odvijala se na šest lokacija, kao i na pet zelenih površina u Belom Manastiru i u tri prigradska naselja. U toj opsežnoj akciji, koja je za cilj imala brigu za ljepši i uredniji okoliš i kvalitetniji život, uključile su se gradske tvrtke s mehanizacijom, zaposlenici u javnim radovima, učenici, građani (!) i volonteri.

Četvrtak, 16. 04. 2015.

Sajam u Etnoselu Hotela Patria

'Oazin' štand: Stela i Ana'Oazin' štand: Stela i Ana

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Beli Manastir je bio domaćin Prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta, koji je održan u Hotelu Patria (16-18. IV. 2015). U tri dana trajanja Parlamenta, čija je glavna tema bila "Kako zadržati mlade u ruralnom prostoru?", organizirana su razna događanja pa tako prvog dana i sajam u Etnoselu Hotela Patria, na kome su izlagali brojni LAG-ovi, baranjski OPG-ovi, kao i udruge, među kojima je bila i "Oaza" sa svojim članicama Stelom i Anom.

Vuković, Hajduković, Nilsson, Doboš, Šišljagić, Jelić MückVuković, Hajduković, Nilsson, Doboš, Šišljagić, Jelić Mück(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 16. IV. 2015. godine, u belomanastirskom Hotelu Patria počeo je Prvi Hrvatski ruralni parlament (HRP). Domaćin je bila Osječko-baranjska županija, organizatori su bili Hrvatska mreža za ruralni razvoj (HMRR), osječka Udruga za kreativni razvoj Slap, Grad Beli Manastir i Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja.

Na HRP-u je učestvovalo preko 200 sudionika iz različitih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja (BiH, Slovenije i Srbije) i Evropske Unije, a među njima i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Subota, 18. IV. 2015, 14 sati, Nastavno-sportska dvoranaSubota, 18. IV. 2015, 14 sati, Nastavno-sportska dvoranaU subotu, 18. IV. 2015. godine, s početkom u 14 sati, udruga "Skok-klub – ŠRP" u suradnji s Mirovnom grupom Oaza organizira besplatnu radionicu izrade narukvica prijateljstva zajedno sa štićenicima udruge Baranjski leptirići.

Radionica će se održati u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani, a sve narukvice izrađene na radionici pripast će sudionicima događaja "Okret za pokret" kao obilježje, ali i uspomena na humanitarno druženje u Belom Manastiru.

Belomanastirske ulice prepune su bijelih cvjetovaBelomanastirske ulice prepune su bijelih cvjetova

Utorak, 14. 04. 2015.

Poziv na "Zelenu čistku"

Smeće u Branjinom VrhuSmeće u Branjinom Vrhu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 17. IV. 2015. godine, u cijeloj Hrvatskoj održava se "Zelena čistka", akcija čišćenja okoliša od otpada. Akciji su se priključio Grad Beli Manastir i "Baranjska čistoća". U petak će kontejneri biti postavljeni na 10 lokacija kako bi se skupljeni otpad odmah mogao odlagati u njih.

Ponedjeljak, 13. 04. 2015.

Radionica o programu Erasmus+ (III)

Manuel Mucak (LAG) uručuje potvrdu Vesni NedićManuel Mucak (LAG) uručuje potvrdu Vesni NedićU ponedjeljak, 13. IV. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u uredu LAG-a Baranja održana je peta po redu i ujedno posljednja radionica iz edukacije na temu "Naš prijatelj Erasmus+". Radionicu je i ovaj put držala vanjska suradnica LAG-a Ankica Bilandžić iz biljske Udruge za ruralni razvoj Leader + Baranja. Kao i na trećoj i četvrtoj radionici, i na petoj je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Kako zadržati mlade u ruralnom prostoru?Kako zadržati mlade u ruralnom prostoru?(Opširnije: HRP 2015)

Redovito mjerenje krvnog tlakaRedovito mjerenje krvnog tlakaU mjesecu ožujku 2015. godine "Oazina" medicinska sestra Bojana Vujatović imala je 140 obilazaka korisnika, kojima je pružala savjetodavnu zdravstvenu pomoć u kući. To je činila kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Pri svakom obilasku korisniku ili korisnici izmjerila je krvni tlak, a 32 puta izmjerila je i šećer u krvi, od toga pet puta jednoj korisnici s njezinim aparatom i materijalom. Jednom je išla i u ljekarnu po lijekove. Korisnike obično obilazi u pratnji gerontomajstora.

U 3. mjesecu drva su još bila aktualnaU 3. mjesecu drva su još bila aktualnaI u trećem mjesecu 2015. godine "Oazin" gerontomajstor Robert Dvornić za "Oazine" stare korisnike besplatno je obavljao sitne kućne popravke. On je zaposlen kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Nabrojat ćemo neke obavljene poslove: (1) čišćenje filtera motora kod usisavača, (2) zamjena filtera na slavini, (3) popravak brava na vratima i kapijama te podmazivanje, (4) zamjena šarki na vratima ormarića viseće kuhinje te popravci, (5) zamjena jednoručne slavine u kupatilu na umivaoniku, (6) zamjena uloška dvoručne slavine iznad umivaonika, (7) rastav i pregled ispravnosti grijača kod malog električnog štednjaka, …

U emisiji "Školska klupa" belomanastirskog Radija "Banska kosa", emitiranoj u subotu, 28. III. 2015. godine, s početkom u 11 sati, bilo je riječi o "Oazinom" projektu "Budi i ti za NE nasilje". Emisiju je 20. III. snimila novinarka Stana Nemet, a u njoj su gostovale "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić i plesna trenerica Aleksandra Bolmanović iz Osijeka. Postavili smo tu emisiju na YouTube pa je možete (ponovo) preslušati.

Edukacija u LAG-u BaranjaEdukacija u LAG-u BaranjaU petak, 10. IV. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u uredu LAG-a Baranja održana je četvrta po redu radionica iz edukacije na temu "Naš prijatelj Erasmus+". Radionicu je i ovaj put držala vanjska suradnica LAG-a Ankica Bilandžić iz biljske Udruge za ruralni razvoj Leader + Baranja. Kao i na trećoj radionici, na njoj je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić. Osnovne informacije o programu Erasmus+ mogu se vidjeti ovdje.

Zelena čistka u Belom Manastiru, 17. IV. 2015.Zelena čistka u Belom Manastiru, 17. IV. 2015.U petak, 10. IV. 2015. godine, Grad Beli Manastir organizirao je pripremni sastanak povodom predstojeće akcije "Zelena čistka 2015", koja će se u Belom Manastiru održati u petak, 17. IV. 2015. godine, u vremenu od 9 do 14 sati. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Ivan Doboš, njegovi zamjenici Predrag Stojanović i Marko Bogatić te pročelnica Kornelija Pacanović, kao i veliki broj predstavnika tvrtki, škola i udruga, a među njima i Ana Jeličić uime Mirovne grupe Oaza.

U ožujku dostavljeno 888 obrokaU ožujku dostavljeno 888 obrokaProtekao je i treći mjesec 2015. godine u kojem je "Oaza" nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka starijim i nemoćnim osobama s područja Grada Belog Manastira. Tu uslugu financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i manjim dijelom Grad Beli Manastir. Uslugu prima 40 osoba teškog ekonomskog stanja, kojima je ta pomoć neizmjerno potrebna.

Tokom mjeseca na kućne adrese "Oazinih" korisnika dostavljeno je 888 besplatnih toplih obroka. Kao što smo već i do sada izvještavali, besplatni topli obroci dostavljaju se radnim danima, a dolaze iz kuhinje Crvenog križa Osijek, s kojim je suradnja dobra, a i korisnici su zadovoljni zaista ukusnom i raznovrsnom ponudom. "Oaza" dobro surađuje i s belomanastirskim Centrom za socijalnu skrb, koji nam pomaže oko izbora korisnika.

Ana Jeličić s bakama Anicom i EtelkomAna Jeličić s bakama Anicom i EtelkomU srijedu, 8. IV. 2015. godine, održano je trinaesto druženje starijih osoba kod bake Anice u organizaciji "Oazine" aktivistice Ane Jeličić, a prema projektu "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Bake Anica (83) i Etelka (89) susjede su koje se druže gotovo cijeli svoj vijek. Dijelile su brigu, radost i tugu, bile potpora jedna drugoj, no godine i bolest učinile su svoje pa se to druženje nešto prorijedilo.

Ministar Mirando MrsićMinistar Mirando MrsićU srijedu, 8. IV. 2015. godine, od 9 do 14 sati, u Hotelu Osijek održan je seminar "Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda". Seminar je organiziran u sklopu projekta "Priprema projekata i podrška ESF (Europskog socijalnog fonda) korisnicima", kojega provodi WYG International, a čiji je glavni projektni partner Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. Na seminaru je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Srijeda, 08. 04. 2015.

Svjetski dan Roma

S promocije brošure 'Romi u Baranji'S promocije brošure 'Romi u Baranji'Dan 8. IV. obilježava se u cijelom svijetu kao Svjetski dan Roma u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. IV. 1971. godine u London, koji je bio jedan od najvažnijih događaja u romskoj povijesti. Na tom kongresu službeno je prihvaćen naziv "Rom", što na romskom jeziku znači "čovjek". Također su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Prema popisu iz 2011. godine u Hrvatskoj ima 16.975 Roma, a najviše ih je u Međimurskoj županiji.

Utorak, 07. 04. 2015.

Radionica o programu Erasmus+

Edukatorica Ankica Bilandžić (lijevo)Edukatorica Ankica Bilandžić (lijevo)U utorak, 7. IV. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u uredu LAG-a Baranja održana je treća po redu radionica iz edukacije na temu "Naš prijatelj Erasmus+". Radionicu je držala vanjska suradnica LAG-a Ankica Bilandžić iz biljske Udruge za ruralni razvoj Leader + Baranja. Na njoj su bile mlade osobe iz različitih područja, kao i predstavnici osnovnih škola iz Belog Manastira i Popovca. Među njima bila je i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, koja se prvi put srela s tim programom.

Izrada prikladnih čestitki za Dan žena i UskrsIzrada prikladnih čestitki za Dan žena i UskrsU trećem mjesecu 2015. godine održano je pet likovno-kreativnih radionica za žene utorkom, koje vodi Ana Jeličić i koje se održavaju od 18 do 20 sati u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra. Na njima je ukupno bilo 55 korisnica, koje su bile veoma zainteresirane za rad i koje su s velikom pažnjom iščekivale svaku radionicu i njezinu temu.

Nakit od fimo-maseNakit od fimo-maseU toku trećeg mjeseca 2015. godine održano je pet likovno-kreativnih radionica za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Čitav mjesec izrađivani su dijelove za nakit od fimo-mase, međutim ovaj put s više kombinacija. Korisnice su na jednoj radionici mijesile više boja fimo-mase, a na sljedećoj slagale različite boje tako da pri rezanju mase dobiju gotove cvjetiće.

Nedjelja, 05. 04. 2015.

Fotovijest: Uskršnji doručak

Jaja, šunka, luk...Jaja, šunka, luk...

'Oazina' sušilica'Oazina' sušilicaMirovna grupa Oaza obavlja i besplatno pranje rublja za ugrožene Belomanastirce. Većinom su to korisnici socijalne usluge pomoći u kući. U mjesecu ožujku (martu) 2015. godine "Oazina" praonica oprala je ukupno 18 mašina rublja. Od toga je ugroženim Belomanastircima oprano 16 mašina za ukupno pet osoba. Prala se posteljina, krupnije rublje, stolnjaci, pidžame, odjeća i drugo.

Kako "Oaza" prima donirane odjevne predmete za svoju Burzu odjeće i obuće, ponekad se takvi predmeti moraju oprati. Primijećeno je da u posljednje vrijeme donatori donose uglavnom čistu robu U mjesecu martu oprane su dvije mašine donirane robe. Za svu doniranu robu, složenu u ormare ili na vješalice, koriste se i osvježivači tkanina.

Ana Jeličić priprema poklon-paketeAna Jeličić priprema poklon-pakete Uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, "Oazine" aktivistice ponovno su se sjetile svojih potrebitih sugrađana – korisnika besplatnih toplih obroka, kojima su željele uljepšati taj dan. Stoga su im, uz malo truda i dobre volje, pripremile prikladne poklon-pakete s četiri artikla, koja će im, uz kuhanu šunku iz Crvenog križa Osijek, popuniti blagdansku trpezu.

Sadržaj paketa uveličala je i čestitka s dobrim željama, izrađena na "Oazinim" likovno-kreativnim radionicama za žene. Ti skromni poklon-paketi izraz su brige i suosjećanja prema onima kojima je pomoć potrebna. Nadamo se da su poklon-paketi kod njih izazvali bar malu radost i osmijeh na licu te da su osjetili da nisu sami.

Japanske šljive u cvatuJapanske šljive u cvatuTako je nekad izgledala tzv. Direktorska ulica u Belom Manastiru u vrijeme cvatnje japanskih šljiva u njezinom drvoredu. Tih šljiva više nema, a ni takve ljepote. Fotografija je preuzeta s FB-profila prof. Anđelke Pavić koja stanuje u toj ulici.

Četvrtak, 02. 04. 2015.

Uskrsni paketići za stare osobe

Ana i Dubravka pripremaju paketićeAna i Dubravka pripremaju paketićeMirovna grupa Oaza svake godine za korisnike svoje socijalne usluge pomoć u kući organizira izradu uskrsnih čestitki kroz svoje likovno-kreativne radionice za žene. Uz to iznađu se i skromna sredstva za pripremu uskrsnih paketića. Ove godine paketići nisu bili namijenjeni samo korisnicima pomoći u kući (njih 18), već i onima koje obilaze "Oazin" gerontomajstor, medicinska sestra i fizioterapeutkinja, što je ukupno 41 stara osoba, a među njima je i najstarija "Oazina" korisnica, koja se nedavno vratila svojoj kući nakon što je zimu provela kod svojih rođaka u velikom gradu.

Četvrtak, 02. 04. 2015.

Uskrsna čestitka

Razredni odjel 1.b učitelja Lajoša BerdalovićaRazredni odjel 1.b učitelja Lajoša Berdalovića(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nižim razredima Osnovne škole Bilje, a u sklopu "Oazinog" projekta "Budi i ti za NE nasilje", kojega financira Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, održane su druge radionice nenasilne komunikacije. Vodili su ih, svatko u svome odjelu, učitelji i učiteljice: Silvija Tibor Kovač (1.a), Lajoš Berdalović (1.b), Ilonka Milić (2.a), Zora Jerković (2.b), Ivana Nićin (3.a), Ana Škrnjug (3.b), Renata Lazar (4.a) i Biljana Svrtan (4.b), a sve uz monitoring "Oazine" vanjske suradnice, diplomirane učiteljice Sofije Petrović iz Belog Manastira.

Pomoć gerontodomaćica dobro je došlaPomoć gerontodomaćica dobro je došlaU mjesecu martu 2015. godine Mirovna grupa Oaza pružala je socijalnu uslugu pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira. U "Oazinom" gerontotimu bile su četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i poslove gerontokrojačice, zatim gerontomajstor, medicinska sestra i u izvještajnom mjesecu pridružena fizioterapeutkinja. U toku mjeseca "Oazine" su gerontodomaćice obilazile 18 starih osoba (16 ženskih i dvije muške), a izvršile su ukupno 144 obilaska.

Radi lakšeg praćenja poslovi koje obavljaju gerontodomaćice razvrstani su u određene skupine. Tako je odrađeno: 65 spremanja kuća i stanova, 18 pospremanja dvorišta, šupa i sličnih prostora, 37 nabavki prehrambenih artikala ili nekih drugih potrepština. Gerontodomaćice su za one kojima je to bilo teško tri puta pripremale neki obrok, šest puta oprale posuđe, 16 puta oprale razno rublje u "Oazinoj" praonici, ali ponekad i u domu korisnika, vješale ga da se suši, slagale te po zahtjevu i peglale.

Srijeda, 01. 04. 2015.

Velike misli za ljude male (14)

Političarima, a i svima namaPolitičarima, a i svima nama

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok