MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Odjel 3.a učiteljice Ivane NićinOdjel 3.a učiteljice Ivane Nićin(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nižim razredima Osnovne škole Bilje, a u sklopu "Oazinog" projekta "Budi i ti za NE nasilje", kojega financira Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, održane su prve radionice nenasilne komunikacije. Vodili su ih, svatko u svome odjelu, učitelji i učiteljice: Silvija Tibor Kovač (1.a), Lajoš Berdalović (1.b), Ilonka Milić (2.a), Zora Jerković (2.b), Ivana Nićin (3.a), Ana Škrnjug (3.b), Renata Lazar (4.a) i Biljana Svrtan (4.b), a sve uz monitoring "Oazine" vanjske suradnice, diplomirane učiteljice Sofije Petrović iz Belog Manastira.

Subota, 28. 02. 2015.

Sastanak "Oazinih" aktivistica

'Oazine' aktivistice: Jelena, Vesna, Ana, Dubravka i Stela'Oazine' aktivistice: Jelena, Vesna, Ana, Dubravka i StelaU subotu, 28. II. 2015. godine, s početkom u 15 sati, u Hotelu Patria u Belom Manastiru održan je sastanak "Oazinih" aktivistica koje rade na projektu "Budi i ti za NE-nasilje". Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a na sastanku su bile Ana, Dubravka, Jelena, Stela i Vesna. Sastanci "Oazinih" aktivistica obično se održavaju srijedom od 13 do 15 sati (a često i duže), ali to ponekad nije dovoljno da se obuhvate sve teme koje su povezane s aktivnostima koje su provedene ili koje slijede.

Internet-klub i Burza odjeće i obućeInternet-klub i Burza odjeće i obućeU "Oazinom" internet-klubu nema više onih prijašnjih gužvi kao što je to nekada bilo. Zato je lakše uočiti neke pojedinosti. Kada je "Oazinoj" burzi odjeće i obuće dojavljeno da postoji raspoloživ ketrec za malo dijete i upućen poziv da se pronađe novi vlasnik kojemu baš to treba, najlakše je bilo zaviriti u Internet-klub i provjeriti ima li tamo malih korisnika. I zaista našao se jedan mališan koji baš ima malu sestru od dvije godine, a "rodit će se još i beba" – rekao je. Odmah je u susjednoj udruzi u Društvenom centru provjerena ta informacija i, pošto dječakova porodica nema telefon, napisano je pismo njegovim roditeljima da kod kuće sačekaju dovoz ketreca, što je izvršio darovatelj. I tako je, još istu večer, "spojeno potrebno sa suvišnim" na obostrano zadovoljstvo onih koji daruju i onih koji primaju.

Asistentica Antonija Papak (desno)Asistentica Antonija Papak (desno)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U prvom mjesecu 2015. godine održane su tri "Oazine" dječje radionice, koje petkom u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra od 18 do 20 sati vodi Stela Fabijan. Na njima su se naši mali korisnici zabavljali uz kreativne aktivnosti pa su se tako susreli s novom tehnikom "mozaika" te su uz pomoć ljepila i mozaik-dijelova ukrašavali predmete za razne namjene.

Lijepo je kad ti gerontodomaćica dođe u kućuLijepo je kad ti gerontodomaćica dođe u kućuI u mjesecu januaru 2015. godine Mirovna grupa Oaza pružala je socijalnu uslugu pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama u Gradu Belom Manastiru. "Oazin" gerontotim sastojao se od četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i posao gerontokrojačice, i jednog gerontomajstora, koji će raditi šest mjeseci, počevši od 16. XII. 2014. godine. Pored toga, timu je dodana i jedna mlada medicinska sestra na isti vremenski rok, koja se bavi medicinskom pomoći istim korisnicima. Time je vrijednost rada "Oazinog" gerontotima pojačana besplatnim sitnim kućnim popravcima, mjerenjem tlaka i šećera u krvi te dijabetološkim i drugim vrstama zdravstvenog savjetovanja.

Ana-Marija Posavec, Stevan Mihajlović, Lea VadasAna-Marija Posavec, Stevan Mihajlović, Lea Vadas(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 25. II. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira održana je promocija brošure "Romi u Baranji" (27 stranica), koju je uredila Ana-Marija Posavec, a izdala belomanastirska Udruga baranjskih Roma. Ta udruga osnovana je 2008. godine i od tada se trudi poboljšati životne uvjete u kojima žive baranjski Romi, ali i integrirati ih u širu zajednicu i eliminirati diskriminaciju.

Članice 'Alerge'Članice 'Alerge'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje i ovdje)

U srijedu, 25. II. 2015. godine, s početkom u 12 sati, na belomanastirskom Trgu slobode blizu Gradske knjižnice obilježen je Dan ružičastih majica (vidi ovdje ili ovdje: Pink Shirt Day). Obilježavanje su organizirali udruga "Alerga" i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Belog Manastira u suradnji sa Savjetom mladih Osječko-baranjske županije, a cilj je bio skrenuti pažnju na sve veću učestalost vršnjačkog nasilja.

Jasna Petrović (druga slijeva)Jasna Petrović (druga slijeva)U utorak, 24. II. 2015. godine, s početkom u 11 sati, u Volonterskog centru Osijek održan je sastanak neformalne Mreže SOS-NET u organizaciji belišćanske Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono", koja provodi projekt SOS-NET financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Na sastanku su bili i predstavnici partnerskih organizacija na tom projektu: Udruženja "Baranja" iz Luga i osječke Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije (UPIT), kao i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Medicinska sestra Bojana VujatovićMedicinska sestra Bojana VujatovićOd 16. XII. 2014. godine u "Oazi" je zaposlena medicinska sestra Bojana Vujatović iz Belog Manastira, koja starijim korisnicima pruža savjetodavnu zdravstvenu pomoći u kući. Ona će kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, na tom radnom mjestu raditi šest mjeseci. Prvo je obišla sve korisnike toga projekta da bi se s njima upoznala, porazgovarala o problemima i potrebama te dogovorila oko obilazaka.

2. V. 2014. - proslava 50 godina Gimnazije Beli Manastir2. V. 2014. - proslava 50 godina Gimnazije Beli ManastirMinistar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar donio je 10. II. 2015. godine odluku o sufinanciranju značajnih obljetnica osnovnih i srednjih škola u 2015. godini. Sredstva za proslavu značajnih obljetnica mogu se dobiti na temelju zahtjeva pojedine škole, a prema sljedećim kriterijima:

a) za obilježavanje 10 do 50 godina škole................................................... 8.000 kuna

b) za obilježavanje 50 do 100 godina škole............................................... 10.000 kuna

c) za obilježavanje 100 do 200 godina škole............................................. 15.000 kuna

d) za obilježavanje 200 i više godina škole............................................... 20.000 kuna

Ponedjeljak, 23. 02. 2015.

Rad "Oazinog" gerontomajstora (I/2015)

Robert DvornićRobert DvornićOd 16. XII. 2014. godine "Oaza" ponovo ima gerontomajstora (vidjeti ovdje). Opet je to elektrotehničar Robert Dvornić, koji će kroz projekt "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, na tom radnom mjestu raditi šest mjeseci. Prvo je obišao sve starije osobe korisnike toga projekta da bi s njima porazgovarao o njihovim problemima i potrebama te o poslovima i sitnim kućnim popravcima koje bi prvo trebalo obaviti. Tada je kod svih korisnika zapazio veliku usamljenost te želju i potrebu za razgovorom.

Nadmetanje majstora za čobanacNadmetanje majstora za čobanac(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kao što je bilo i najavljeno, u subotu, 21. II. 2015. godine, Općina Jagodnjak obilježila je Svjetski dan socijalne pravde. Tim povodom održana je radionica LAG-a Baranja o mjerama ruralnog razvoja za ulaganje u poljoprivredni sektor te predavanje predstavnika Fonda za zaštitu i energetsku učinkovitost. Glavno događanje ipak bila je Čobanijada – takmičenje u kuhanju čobanca, u kome je učestvovalo 28 kuhara.

Radmila Ognjenović, Dragan Vukadinović, Branimir MihajlovićRadmila Ognjenović, Dragan Vukadinović, Branimir Mihajlović(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Srpsko udruženje žena (SUŽ) "Dukat" organiziralo je u petak, 20. II. 2015. godine, s početkom u 19 sati, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru duhovno-kulturnu tribinu pod nazivom "Krsna slava – deo svetske kulturne baštine". Na tribini su učestvovali predsjednica SUŽ-a Radmila Ognjenović, članica Seka Radulović, belomanastirski sveštenik Dragan Vukadinović te đakon Branimir Mihajlović.

'Oazina' gerontodomaćica Dragana Vranješ'Oazina' gerontodomaćica Dragana VranješSofija Necin (djevojački Tanurdžić) poznata je novosadska anagramistica, učesnica više enigmatskih skupova, TV-kvizova i anagramističkih nadmetanja. Njezini sastavi mogu se pronaći na nekoliko enigmatskih blogova, na web-stranici "Mozgalice" i na Facebooku. U četvrtak, 19. II. 2015. godine, Sofija je na svojoj fejsbukovskoj stranici objavila sljedeći anagram na ekavskom izgovoru: MATORCI, DOĆE NEGA, s rješenjem gerontodomaćica. Do rješenja se dolazi drugačijim razmještanjem slova iz anagramske postavke (uz izmjenu jednog slova E u slovo O).

Radno vrijeme: 8 - 20 satiRadno vrijeme: 8 - 20 sati"Oazin" internet-klub radio je i u prvom mjesecu 2015. godine i to svakog radnog dana od 8 do 20 sati i na staroj adresi: u Društvenom centru u Ulici J. Antala 3. Tokom mjeseca zabilježili smo samo 188 posjetitelja, što je znatno smanjenje u odnosu na neke prethodne godine. Nadamo se da je do smanjenja došlo zbog toga što danas naši raniji posjetitelji imaju kompjutere kod svoje kuće pa im nije nužno da dolaze u "Oazu".

I ovaj mjesec izvršeni su popravci na nekima od 10 raspoloživih računala, za koje je zadužen voditelj "Oazinog" internet-kluba Neno Radić.

Pravnice Veselinka Kastratović i Mila MarinkovićPravnice Veselinka Kastratović i Mila MarinkovićU "Oazi" se od 1. listopada (X) 2014. godine svake srijede, a od 1. I. 2015. godine svake druge srijede od 9-12 sati pruža besplatna pravna pomoć (BPP) svim Baranjcima. Pomoć pružaju diplomirane pravnice s položenim pravosudnim ispitom iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, udruge ovlaštene za takvu pomoć s višegodišnjim iskustvo.

Ta aktivnost provodi se u sklopu projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Partneri na projektu su Grad Beli Manastir i spomenuti Centar, a suradnici Matica umirovljenika Grada Belog Manastira, Maticom umirovljenika Osijek i Matica umirovljenika Općine Darda.

Preko ograde pa u parkPreko ograde pa u parkBelomanastirski Dom zdravlja nalazi se s istočne strane Školske ulice, između Nastavno-sportske dvorane i Betonske ulice. Oko Doma zdravlja je lijepi park, a između parka i pločnika u Školskoj ulici metalna ograda. Neki pojedinci koji prolaze tim pločnikom smatraju da je park uz Dom zdravlja baš zgodno mjesto za bacanje – smeća.

Ti pojedinci preko spomenute ograde u park prebacuju sve ono što im ostane kad pojedu burek ili kakvo pecivo, popiju jogurt, u usta strpaju zadnji bombon, pojedu čokoladu ili popuše posljednju cigaretu. Jer, molim vas, što ima prirodnije od toga da se smeće baca u park oko Doma zdravlja? Pa nećemo valjda kese i kesice, masni papir od bureka, čaše od jogurta, staniol, kutije za cigarete i štatijaznamašto stavljati u džep i nositi kući?

Radno predsjedništvoRadno predsjedništvo(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 17. II. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je izborna sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaza, kojoj je prisustvovalo 25 od 29 članova. Kao gosti na skupštini su bili predsjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira Jadranka Sabljak, voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić i voditeljica belomanastirske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nada Šinko.

Upravni odbor Mirovne grupe OazaUpravni odbor Mirovne grupe OazaU utorak, 17. II. 2015. godine, s početkom u 17 sati, u Društvenom centru održana je sjednica Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza. Prisutni su bili predsjednik Milenko Stanić i članice Jasna Petrović, Sofija Petrović i Gordana Čiča. Opravdano odsutna bila je dr. med. Miroslava Kralj.

Jagodnjak, 20. II. 2015.Jagodnjak, 20. II. 2015.U petak, 20. II. 2015. godine, s početkom u 14 sati, u dvorištu Općine Jagodnjak održat će se – Čobanijada, takmičenje u kuhanju popularnog čobanca. To nadmetanje organizira se pod pokroviteljstvom tvrtke "Fermopromet d.o.o." i pod sloganom "Stop krivolovu". Kotizacija po ekipi je 20 kuna, a svaka ekipa od organizatora dobiva 5 kg čistog mesa divljači, dok sve ostalo što je potrebno za dobar čobanac donosi sama. Prijave se primaju do petka (20. II.), do 10 sati, na telefone 031-745-066 (Jelena) i 098-965-7602 (Milan).

Ponedjeljak, 16. 02. 2015.

Maškare su i ludi su dani...

Mi smo maškare koje plaše zimu...Mi smo maškare koje plaše zimu...

Gargamel se neće izvući...Gargamel se neće izvući...

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

"Konačno je došao trenutak da u ovom lijepom i gostoprimljivom gradu i ove, 2015. godine presudimo jednom od najzločestijih likova stvarnog i nestvarnog svijeta – Garrrrgamelu! Naši najmlađi stanovnici dobro znaju ovog crnog, mračnog, tajnovitog i uvijek ljutitog čarobnjaka Gargamela.

Raskoš šarenila, veselja, radosti i mladostiRaskoš šarenila, veselja, radosti i mladosti(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Turistička zajednica Baranje, u suradnji s Gradom Belim Manastirom, organizirala je u ponedjeljak, 16. II. 2015. godine, Dječji pokladni karneval. Bila je to prava raskoš šarenila, veselja, radosti i mladosti. Mališani iz Dječjeg vrtića "Cvrčak" iz Belog Manastira i Šećerane, učenici OŠ "Dr. Franjo Tuđman" i OŠ Popovac, kao i malobrojni učenici belomanastirskih srednjih škola, ponosno su u maštovitim kostimima prošli ulicama našeg grada, veselo pozdravljajući znatiželjne prolaznike. Vesela povorka svoj je put završila u Nastavno-sportskoj dvorani, gdje ih je dočekao velik broj građana.

'Pjevam danju, pjevam noću, pjevam, sele, što god hoću''Pjevam danju, pjevam noću, pjevam, sele, što god hoću'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Prije pet godina, u nedjelju, 27. XII. 2009. godine, u osječkoj Sportskoj dvorani "Gradski vrt" održan je dugoočekivani koncert Zdravka Čolića. Na ovoj web-stranici tada je zabilježeno da se Čolićevim izlaskom na pozornicu sva publika podigla na noge. Dvorana, čiji je kapacitet 6.000 ljudi, uz ne baš jeftine ulaznice od 140 kuna, bila je popunjena do posljednjeg mjesta, a publika je bila vrlo šarolika: od tinejdžera, preko ljudi srednjih godina koji Čolićeve pjesme nazivaju pjesmama svoje mladosti, do starijih bakica, koje su kao i mlađa publika plesale i pjevale.

Gargamel kao fašnik na Pokladnom karnevaluGargamel kao fašnik na Pokladnom karnevalu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Ove godine izbor Turističke zajednice Baranje za izradu fašnika za Dječji pokladni karneval pao je na Mirovnu grupu Oaza, udrugu u čijem je tavanskom prostoru – rekli bismo baš na prikladnom mjestu – nastao ovogodišnji fašnik: zločesti Gargamel. Kad je stigla ponuda za izradu toga lika, svi smo se zapitali: zašto baš on, zašto npr. ne neki političar? Stigao je i odgovor: pošto je to Dječji pokladni karneval, karnevalski negativac trebao bi biti djeci blizak i poznat. Nije da im političari baš nisu poznati, ali... Gargamel je pobijedio.

Kliknite za veći formatKliknite za veći format U 791. broju zagrebačkog tjednika "Novosti", koji se na kioscima pojavio 13. II. 2015. godine, na 7. stranici dodatka "Kronika", objavljen je članak s naslovom "10.000 toplih obroka" i s nadnaslovom "Mirovna grupa Oaza ublažava teško socijalno stanje u Baranji". Uz članak, objavljena je i fotografija na kojoj "Oazina" aktivistica Ana Jeličić razvrstava doniranu hranu u jelonoše.

Pet dana ranije isti je članak objavljen i na web-portalu "Novosti". Može mu se pristupiti s ove adrese.

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Ovaj put zabilježila je kako je jedna naša baka otišla u penziju.

Tko je bio stvarni majstor za kolače?
Dugo je godina naša baka radila na željezničkoj stanici i sa svim zaposlenicima imala je dobru komunikaciju: od najvišeg službenika do najnižeg. Pa kad je već tako bilo, odlučila je da napravi mali "parti" povodom svog odlaska iz kolektiva. Ono jeste da je bila dobra domaćica te voljela i znala kuhati, ali kolači i slastice nisu joj nešto ležali, bolje rečeno nisu bili "njena specijalnost" – kako je sama rekla.

Bebe su zahtjevni korisniciBebe su zahtjevni korisniciJoš uvijek djeluje "Oazina" burza odjeće i obuće, jedna od aktivnosti "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Na Burzi je stalno živo, stalno se nešto događa. Gotovo svakodnevno netko donosi odjeću i obuću, a netko dolazi da je besplatno primi.

  • Dosta se čekalo da osjetnije zahladi pa da cijela izložba ženskih i muških kaputa i šalova, za koje više i nije bilo mjesta u Burzinim ormarima, "odšeta" korisnicima. Ali krajem prošle godine i to se dogodilo.
Utorak, 10. 02. 2015.

Deveto druženje starijih osoba

U društvu je lakše i ljepšeU društvu je lakše i ljepše

U utorak, 10. II. 2015. godine, "Oazina" aktivistica Stela Fabijan, a u sklopu projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", organizirala je druženje bivših komšija kod deda-Ive i baka-Mare.

Vesele 'Oazine' kreativkeVesele 'Oazine' kreativke(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U prvom mjesecu 2015. godine nastavile su se održati likovno-kreativne radionice za žene. Kao i do sada, utorkom ih vodi Ana Jeličić i to u isto vrijeme, odnosno od 18-20 sati. U proteklom mjesecu siječnju održane su tri radionice s više-manje istim korisnicama, a i program je uglavnom isti. Ciklički se ponavljaju razne tehnike, nakon kojih ostaju jedinstveni radovi.

Arhivski snimakArhivski snimakProšao je i prvi mjesec 2015. godine. Nakon kraćeg božićno-novogodišnjeg odmora, likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević, ponovo su nastavile s radom. Održane su tri takve radionice, a na njima je bilo od 8 do 10 korisnica.

Prvi mjesec je mjesec slava pa je na radionicama, uz rad, bilo i čašćenja. A što se radilo? Ukrašavali su se tanjuri mozaikom na način lijepljenja keramičkih pločica i oslikavale torbe. Radilo se, zapravo, po principu "polako pa sigurno" i hvatalo zalet za veće – pothvate.

Ponedjeljak, 09. 02. 2015.

Rad "Oazine" praonice (I/2015)

Vodi se i evidencija pranja vešaVodi se i evidencija pranja vešaMirovna grupa Oaza vrši socijalnu uslugu pranja rublja uglavnom za svoje korisnike koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice u sklopu usluge pomoć u kući. Većinom su to stare i bolesne osobe, koje žive same i nemaju mogućnosti pranja rublja, pa im je "Oazina" usluga znatna pomoć u svakodnevnom životu i u održavanju higijene.

Gerontodomaćice donose rublje na pranje u "Oazinu" praonicu u Društvenom centru, potom ga suše, slažu i vraćaju korisnicima, a nekima odnose i kući odmah nakon pranja jer imaju zaštićen prostor za sušenje. U mjesecu januaru 2015. godine "Oazina" praonica oprala je ukupno 10 mašina rublja. Od toga je ugroženim Belomanastircima oprano devet mašina za ukupno pet osoba. Prala se posteljina, krupnije rublje, peškiri, pokrivači, stolnjaci i drugo.

Ministrica OpačićMinistrica OpačićU srijedu, 11. II. 2015. godine, s početkom u 17 sati, u Velikoj vijećnici zgrade P+8 u Belom Manastiru, održat će se javna tribina "Novi početak" na temu otpisa dugova za socijalno najugroženije građane. O mjerama za  ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, kao i o drugim socijalnim politikama, govorit će i odgovarati na pitanja građana Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih.

S obzirom da se radi o temi koja je izazvala veliki interes u cijeloj Hrvatskoj, pozivaju se svi zainteresirani Belomanastirci i ostali Baranjci da dođu na tribinu.

Prva grupa polaznikaPrva grupa polaznika(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 6. II. 2015. godine, održan je završni ispit na tečaju njemačkog jezika za polaznike prvog podstupnja A1-stupnja. Ispitu je pristupilo dvanaestero od 20 polaznika i svi su ga uspješno položili. Čestitamo! To su: Željka Bagarić, Tomislav Budimir, Nada Ćuk, Stefana Detelić, Andrija Dumančić, Ivana Ilijavec, Ana Lacković, Danko Matijević, Tomislav Rob, Miona Škvorc, Nikolina Tkalec i Nataša Veselko.

Mila Lečić iz Belog Manastira (desno)Mila Lečić iz Belog Manastira (desno)U četvrtak, 5. II. 2015. godine, osječko-baranjski župan dr. sc. Vladimir Šišljagić na prigodnoj svečanosti uručio je priznanja dobitnicima nagrada za najbolju poduzetničku ideju u 2014. godini. Takva priznanja i nagrade Osječko-baranjska županija dodjeljuje već osmu godinu zaredom, a sve u svrhu poticanja i razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

Najvišu nagradu od 15.000 kuna dobila je Tanja Putar iz Višnjevca i to za ideju pod nazivom solarno strašilo. Drugu i treću nagradu u iznosu od 10.000 i 5.000 kuna osvojili su obrt "Centurion" iz Bistrinaca (pneumatski upravljana ručna dizalica) i Mila Lečić iz Belog Manastira ("Baranjski zalogaj").

Organizatori udruga 'Breza' i Grad OsijekOrganizatori udruga 'Breza' i Grad OsijekU srijedu, 4. II. 2015. godine, s početkom u 9 sati, u Hotelu Osijeku održana je međunarodna konferencija s ciljem daljeg razvoja socijalnih usluge, kao i razvoja inovativnih modela suradnje jedinica lokalne samouprave (JLS), institucija i organizacija civilnog društva koje se bave pružanjem socijalnih usluga. Na konferenciji je sudjelovalo 60-ak predstavnika JLS, škola, institucija i nevladinih organizacija s područja Osječko-baranjske županije. "Oazu" je predstavljala projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Konferencija u OrahoviciKonferencija u OrahoviciU utorak, 3. II. 2015. godine, u Orahovici je održana Uvodna regionalna konferencija o socijalnim uslugama. Organizatori konferencije bili su Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono" iz Belišća i partnerske organizacije. Konferencija je organizirana u sklopu projekta SOS-NET, koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

'Oazina' aktivistica Ana razvrstava doniranu hranu'Oazina' aktivistica Ana razvrstava doniranu hranuCijele 2014. godine Mirovna grupa Oaza provodila je dostavu besplatnih toplih obroka, a financirali su je Ministarstvo socijalne politike i mladih, Grad Beli Manastir te manjim dijelom Hrvatska elektroprivreda i OTP banka. Tom socijalnom uslugom bilo je (a i sada je!) obuhvaćeno 40 starih i nemoćnih osoba iz Belog Manastira i prigradskih naselja Branjin Vrh i Šećerana (19 žena i 21 muškarac), a njihov popis sačinjen je u suradnji s Centrom za socijalnu skrb.

Devastirana zgrada u kojoj će biti Ekološki centarDevastirana zgrada u kojoj će biti Ekološki centar

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 2. II. 2015. godine, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira održan je radni sastanak u vezi s Etnološkim centrom baranjske baštine. Sastanku su prisustvovali predstavnici Grada, Turističke zajednice, više raznih udruga i pojedinci. Zapravo svi kojima je stalo da Beli Manastir konačno dobije jedno odgovarajuće mjesto gdje će biti izložena bogata multietnička baranjska baština. Ispred "Oaze" na sastanku je bila Ana Jeličić.

'Oazin' volonterski centar'Oazin' volonterski centarU protekloj, 2014. godini "Oazin" volonterski centar imao je 27 različitih aktivnosti u kojima je učestvovalo 257 volontera, i to u rasponu od 11 do 65 godina, ukupno odradivši 764 volonterska sata. Volonteri su svoju dobru volju pokazali u raznim akcijama i aktivnostima: od dežurstva u "Oazinom" internet-klubu, preko druženja sa starijim i nemoćnim osobama u staračkom domu i sudjelovanja u "Zelenoj čistki", do učestvovanja u dječjim radionicama, kreativnim radionicama na otvorenom, sajmovima i izložbama te u humanitarnim akcijama u kojima su se skupljala sredstva za bolesnu djecu Marcelu i Mislava te za tople obroke našim starim i nemoćnim sugrađanima. Sve aktivnosti bile su transparentne i zabilježene su na "Oazinoj" web-stranici.

Bez papirologije danas se ne može!Bez papirologije danas se ne može!Na početku nove godine treba srediti i arhivirati poslovnu, a i kućnu dokumentaciju iz prošle godine. Evo kako to radi "Oazina" projekt-koordinatorica, a usput i poslovno razgovara – telefonom.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok