MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Juha, tijesto sa sirom, jogurt i kruh - jedan obrokJuha, tijesto sa sirom, jogurt i kruh - jedan obrokEto, protekao je i prvi mjesec 2015. godine. Mirovna grupa Oaza nastavila je pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka za starije i nemoćne osobe Grada Belog Manastira, koju financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih (većim dijelom) i Grad Beli Manastir (manjim dijelom). U uslugu je bilo uključeno 40-ero korisnika, kojima je na kućne pragove proteklog mjeseca dostavljeno 796 obroka. Oni koji redovito čitaju ovakve izvještaje mogli su uočiti da je to nešto manji broj od uobičajenog, čemu su doprinijeli neki neplanski događaji. Naime, "Oazini" korisnici starije su osobe te je jedna korisnica, nažalost, preminula tako da trenutno obroke prima njih 39-ero.

Uče njemački da bi mogli raditi u inozemstvuUče njemački da bi mogli raditi u inozemstvuNakon stanke za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, u prvom mjesecu 2015. godine nastavljen je "Oazin" tečaj njemačkog jezika u zajedničkom prostoru Društvenog centra u Belom Manastiru. Polaznici su odslušali preostalih tridesetak nastavnih sati i korak po korak stigli do kraja. Preostaje im još završni ispit, na kome će pokazati ono što su naučili na tečaju. Želimo im puno sreće!

Snimljeno u Jagodnjaku, 30. I. 2015. godine, u 14 sati i 45 minuta Snimljeno u Jagodnjaku, 30. I. 2015. godine, u 14 sati i 45 minuta

Ukrasni šaš na zimskom suncuUkrasni šaš na zimskom suncu

Zimski kaputi čekaju one kojima trebajuZimski kaputi čekaju one kojima trebaju

"Oazina" burza odjeće i obuće jedna je od aktivnosti "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Kako vrijeme odmiče, počevši od šestog mjeseca 2014. godine, "Oazine" aktivistice, a čini se i korisnici, sve su zadovoljniji Burzom. Redovno se puni i učestalo prazni, već prema dobroj volji donatora i potrebama korisnika, što bi rekli Baranjci: "cirkulira sve u šesnajst!"

Dječji krevetić na kat
U tom radu učestvuju sve "Oazine" aktivistice, koje su ujedno i gerontodomaćice, već prema redoslijedu dežurstava, pa onda jedna drugoj prepričavaju što je tu zanimljivoga. Tako je jedna liječnica, koja brine za nekoliko "Oazinih" korisnica, ponudila dječji krevetić na kat jer su ga njena djeca prerasla.

Neformalna mreža pružatelja socijalnih uslugaNeformalna mreža pružatelja socijalnih uslugaU toku je provedba projekta SOS-NET. Nositelj projekta je Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono" iz Belišća, a partneri su Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama "Jaglac" iz Orahovice, Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije (UPIT) iz Osijeka i Udruženje "Baranja" iz Luga.

Prva aktivnost u okviru projekta je Regionalna uvodna konferencija, koja će se održati 3. II. 2015. godine u Orahovici, u EPC "Betaniji", Zelena 2. Konferencije će se odvijati od 10 do 14 sati i 30 minuta.

(Opširnije ovdje)

Ponedjeljak, 26. 01. 2015.

Pokrenut web-portal Baranjski nogomet

Sve o baranjskom sportuSve o baranjskom sportuU ponedjeljak, 12. siječnja 2015. godine, baranjski sportski novinar Marko Zdunić iz Kneževih Vinograda pokrenuo je web-portal "Baranjski nogomet". U prvoj objavi na tom portalu napisao je sljedeće:

"Nakon svih potrebitih predradnji, osnovan je MASKOM j.d.o.o., a u sklopu istoga pokrenuta je i prva profesionalna portal-stranica 'baranjski-nogomet.eu', koja je prva takve vrste ne samo u Baranji već i u Slavoniji, a jedna od rijetkih i u Hrvatskoj.

U emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", emitiranoj u četvrtak, 1. I. 2015. godine, s početkom u 17 sati, emitiran je razgovor novinarke Stane Nemet s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić, a povod su bile "Oazine" aktivnosti provedene krajem 2014. i one koje će se provoditi početkom 2015. godine. Postavili smo tu emisiju na YouTube pa je možete (ponovo) preslušati.

Nedjelja, 25. 01. 2015.

Porodični portret jednog pandura

Plakat za predstavu (gornji dio)Plakat za predstavu (gornji dio)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Naklon zadovoljnoj publiciNaklon zadovoljnoj publici(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 24. I. 2015. godine, u kinodvorani belomanastirskog Centra za kulturu, s početkom u 19 sati, Dramski ansambl KUD-a "Branko Radičević" iz Pačetina izveo je besplatnu predstavu "Porodični portret jednog pandura". Predstavu je režirao i tekst adaptirao Cvetin Aničić iz Šida, a u Belom Manastiru je prikazana u organizaciji Gradskog kazališta i Mirovne grupe Oaza.

Kliknite na sliku da biste je uvećaliKliknite na sliku da biste je uvećali

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 24. I. 2015. godine, s početkom u 8 sati, u Osnovnoj školi Bilje održana je edukacija učiteljica i učitelja za provođenje radionica u sklopu "Oazinog" projekta "Budi i ti za NEnasilje", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Projekt se provodi u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom i Osnovnom školom Bilje, a njegov cilj je zajedničkim djelovanjem udruge, škole i lokalne samouprave uspješno djelovati na sprečavanju nasilja među baranjskim učenicima (vidjeti i ovdje).

Sudionici edukacije bili su: učitelj Lajoš Berdalović, učiteljice Zora Jerković, Renata Lazar, Ilonka Milić, Ivana Nićin, Biljana Svrtan, Ana Škrnjug, Silvija Tibor Kovač, ravnateljica škole Vlatka Hmelik (koja je u istoj školi 30 godina radila kao pedagoginja), učiteljica - pripravnica Tamara Cikovac te "Oazine" aktivistice Vesna Nedić i Ana Jeličić, voditeljica projekta i asistentica na projektu. Edukaciju je provela "Oazina" vanjska suradnica, diplomirana učiteljica Sofija Petrović iz Belog Manastira.

Kliknite na faksimil da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na faksimil da biste ga vidjeli u većem formatu U 788. broju zagrebačkog tjednika "Novosti" od 23. I. 2015. godini, na osmoj stranici dodatka "Kronika", objavljen je opširni članak s velikom fotografijom pod naslovom "Da malko prodivanimo" i s podnaslovom "Druženje i prisjećanje na nekadašnje dane olakšali su život baki Maci iz belomanastirske Sunčane ulice".

U članku je opisano jedno od druženja starijih osoba iz Belog Manastira, koja se organiziraju u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira". Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

(Isti članak nalazi se i na Portalu "Novosti": ovdje)

Sudionici konferencijeSudionici konferencijeFotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 23. I. 2015. godine, s početkom u 10 sati, u ZOO hotelu Osijek, a u organizaciji Osječko-baranjske županije, održana je završna konferencija projekta BICBC – Prekogranična suradnja u razvoju biciklističke infrastrukture u regiji Dunav-Drava. Vodeći nositelj projekta je Grad Mohač s partnerima iz Hrvatske: Gradom Belim Manastirom, Gradom Belišćem, Osječko-baranjskom županijom, Hrvatskim vodama i pridruženim partnerom Gradom Osijekom.

Plava vreća za papir, žuta za plastikuPlava vreća za papir, žuta za plastikuRaspored za odvoz starog papira i plastike:

  • 26.01.2015. - PONEDJELJAK: općine Jagodnjak i Petlovac
  • 27.01.2015. - UTORAK: općine Darda i Čeminac
  • 28.01.2015. - SRIJEDA: općine Bilje i Kneževi Vinogradi
  • 29.01.2014. - ČETVRTAK: općine Draž i Popovac
  • 30.01.2014. - PETAK: Beli Manastir i prigradska naselja

'Porodični portret jednog pandura''Porodični portret jednog pandura'Gradsko kazalište Beli Manastir u suradnji s Mirovnom grupom Oaza organizira u subotu, 24. I. 2015. godine, s početkom u 19 sati, kazališnu predstavu (komediju) "Porodični portret jednog pandura", u izvedbi Dramskog ansambla KUD-a "Branko Radičević" iz Pačetina i u režiji Cvetina Aničića. Predstava će se održati u kinodvorani Centra za kulturu.

Predstava se prikazuje u sklopu projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Namijenjena je starijim osobama, ali i svim ostalim zainteresiranim Belomanastircima i Baranjcima. Ulaz je besplatan za sve.

Promotori stručnog časopisa 'Povećalo'Promotori stručnog časopisa 'Povećalo'U srijedu, 21. I. 2015. godine, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira, pred – nažalost – malobrojnom publikom, predstavljen je trobroj 8-9-10 "Povećala", "časopisa za povijest i prosudbe o povijesnoj zbilji". Časopis izdaje belomanastirski Zavod za baranjsku povjesnicu. Promociju je vodio njegov glavni urednik Davorin Taslidžić, a o časopisu su govorili grafički urednik Stipo Benak Šemenjata, Igor Josipović, asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku, i prof. dr. sc. Ivan Balta, redoviti profesor u trajnom zvanju na istom odsjeku. Odlomke iz časopisa čitala je Vedrana Katalinić, glumica Gradskog kazališta Beli Manastir.

Sastanak u Novoj GradiškiSastanak u Novoj GradiškiUdruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono", u partnerstvu s Udrugom za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama "Jaglac" iz Orahovice, Udrugom paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije (UPIT) iz Osijeka i Udruženjem "Baranja" iz Luga, provodi projekt SOS-NET, koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a posrednička tijela za ugovaranje i praćenje provedbe su Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Projekt će trajati 14 mjeseci, provedba je započela 29. XII. 2014. godine, a provodit će se na području pet slavonskih županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. Osim partnera na projektu, u provedbu aktivnosti na terenu bit će uključeno i desetak članica za sada neformalne mreže SOS-NET. Članica te mreže je i Mirovna grupa Oaza.

Utorak, 20. 01. 2015.

Osmo druženje starijih osoba

Druženje kod vrsne 'kolačarice' Vere M.Druženje kod vrsne 'kolačarice' Vere M.U utorak, 20. I. 2015. godine, "Oazina" aktivistica Ana Jeličić, a u sklopu projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", organizirala je druženje u domu Vere M. Druženje dva bračna para, koji se nažalost rijetko viđaju, proteklo je u dobrom raspoloženju, uz kavu, sok i izvrsne kolače, koje je ispekla domaćica, inače vrsna "kolačarica".

Evocirale su se uspomene iz mlađih dana, kada je sve "bilo bolje i ljepše". S tim se složila i komšinica Mira, koja je naišla pokazati novu frizuru i malo ostala s poznatim društvom. Naravno, šala i upadica na račun pojedinaca nije nedostajalo. Na kraju tog ugodnog druženja konstatiralo se da bi čovjek trebao češće odvojiti vrijeme za sebe i druge jer život je prekratak, a u svakodnevnoj strci nastala je velika otuđenost.

Ministar Mirando MrsićMinistar Mirando Mrsić

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 20. I. 2015. godine, s početkom u 10 sati, u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek predstavljene su mjere za poticanje zapošljavanja mladih. Na predstavljanju su bili predstavnici poslovnog, javnog i civilnog sektora (među njima i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić), a došli su upoznati se s mjerama aktivne politike zapošljavanja koje se provode u sklopu akcije "Garancija za mlade".

Vesna Nedić i Sara MarčetaVesna Nedić i Sara MarčetaU ponedjeljak, 18. I. 2015. godine, "Oazu" je posjetila Sara Marčeta, Belomanastirka koja studira u Osijeku na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Razlog njezinog posjeta je pisanje seminarskog rada o aktivnostima koje se provode u nevladinim organizacijama. Primila ju je "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

S radom Mirovne grupe Oaza Sara se prvo temeljito upoznala preko naše web-stranice, a onda nas je i posjetila kako bi doznala još pojedinosti. Najviše su je zanimale dječje radionice koje se održavaju petkom od 18 do 20 sati, likovno-kreativne radionice za žene te radionice za prevenciju nasilja i ovisnosti.

Ponedjeljak, 19. 01. 2015.

Poziv na kazališnu predstavu

Predstava 'Porodični portret jednog pandura'Predstava 'Porodični portret jednog pandura'Gradsko kazalište Beli Manastir obavještava Belomanastirce i Baranjce da prvu ovogodišnju predstavu organizira u subotu, 24. I. 2015. s početkom u 19 sati. U dvorani Centra za kulturu predstavit će se Dramski ansambl KUD-a "Branko Radičević" iz Pačetina s komedijom "Porodični portret jednog pandura" u režiji Cvetina Aničića! Glumci poručuju: Očekujemo vas u kazalištu!

Nedjelja, 18. 01. 2015.

Poziv na Dane medijske kulture

Mikrokino u Belom ManastiruMikrokino u Belom Manastiru

Subota, 17. 01. 2015.

Sedmo druženje starijih osoba

Druženje subotom prije podneDruženje subotom prije podneSubota je dan za pijacu, ali i za druženje. Ekipa sa slike već se duže vrijeme baš subotom prijepodne sastaje na kavi kod teta-Dare, gdje uz kavu, kolač, sok ili domaći liker ide ugodno ćaskanje na kome se "pretresaju" tjedna događanja. Bude tu i smijeha, šale, razmjene recepata, ali bogami i pritužbi na velike račune koji se sve teže plaćaju iz malih mirovina. Na kraju se ipak potvrdi ona stara: nek' ostane tako, samo da ne bude gore.

I tako se, iz subote u subotu, kod teta-Dare okuplja gotovo uvijek isto društvo, kome se u posljednje vrijeme sve češće priključuje i "Oazina" aktivistica Ana, koja inače radi na projektu "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira". Prema Aninim riječima, ciljevi navedenog projekta kod teta-Dare već se odavno provode.

Socijalna usluga pomoć u kućiSocijalna usluga pomoć u kućiMirovna grupa Oaza pružala je i u mjesecu prosincu (decembru) 2014.godine socijalnu uslugu pomoć u kući za naše starije sugrađane putem rada gerontotima, koji se sastojao od četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja po potrebi i poslove gerontokrojačice. Posljednjeg mjeseca u prošloj godini gerontotim je ukupno obavio 128 obilazaka. Gerontodomaćice su obilazile 18 starih osoba (16 žena i dva muškarca).

Po vrstama poslova odrađeno je sljedeće: 54 spremanja kuća i stanova, deset uređivanja dvorišta i šupa, 33 nabavke namirnica i drugih potrepština. Bolesnih nije bilo previše pa se samo nekoliko puta trebalo za takve osobe pripremiti jelo, oprati posuđe ili pomoći pri osobnoj higijeni.

Božić-Krstanović, Čabarkapa i NedićBožić-Krstanović, Čabarkapa i NedićU petak, 16. I. 2015. godine, s početkom u 14 sati, u osječkom Centru za mir, nenasilje i ljudska prava održan je treći po redu sastanak projektnog tima "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Sastanku su prisustvovali Ljiljana Božić-Krstanović i Angel Čabarkapa iz Centra te Vesna Nedić iz "Oaze".

Na sastanku je, između ostaloga, bilo riječi o pružanju besplatne primarne pravne pomoći te o besplatnom savjetovanju starijih osoba u svrhu sprečavanja zloupotrebe ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju. O takvom savjetovanju bit će organizirane javne tribine u Osijeku, Dardi i Belom Manastiru.

Učitelji(ce) Osnovne škole BiljeUčitelji(ce) Osnovne škole BiljeU petak, 16. I. 2015. godine, s početkom u 12 sati i 15 minuta, u Osnovnoj školi Bilje održan je sastanak pedagoga Vladimira Bjelobrka, ravnateljice Vlatke Hmelik i devet učitelja i učiteljica s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić i "Oazinom" vanjskom suradnicom, također učiteljicom, Sofijom Petrović.

U srijedu, 21. siječnja 2015. godineU srijedu, 21. siječnja 2015. godine

Četvrtak, 15. 01. 2015.

Fotovijest: Ekološka (ne)svijest

Tako se to radi ...Tako se to radi ...

Netko je bacio staru wc-školjku u šumarak uz cestu Bolman-Petlovac pokraj Bolmanskog spomenika. "Čestitamo" na ekološkoj (ne)svijesti!

Srijeda, 14. 01. 2015.

Sastanak u Matici umirovljenika

Ružica Joh i Katica Ničin (u sredini)Ružica Joh i Katica Ničin (u sredini)U srijedu, 14. I. 2015. godine, u pola deset prijepodne, "Oazine" aktivistice Vesna Nedić i Ana Jeličić došle su u na dogovoreni kratki sastanak u "Maticu umirovljenika Grada Beli Manastir". Pored nekolicine umirovljenika (penzionera), koji su došli izmjeriti tlak i regulirati članarinu za 2015. godinu, tu su bile još i predsjednica Katica Ničin te tajnica Ružica Joh.

Tko može kao ja?Tko može kao ja?(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Utorak, 13. 01. 2015.

Sastanak u LAG-u

Razgovor o suradnji Sombora i Belog ManastiraRazgovor o suradnji Sombora i Belog ManastiraU utorak, 13. I. 2015. godine, gradonačelnik Grada Sombora Saša Todorović i njegov zamjenik Vladislav Živanović, koji su na te dužnosti izabrani u svibnju 2014. godine, bili su u prvom službenom posjetu Gradu Belom Manastiru. S belomanastirskim gradonačelnikom Ivanom Dobošem i njegovim zamjenikom Predragom Stojanovićem posjetili su i Lokalnu akcijsku grupu (LAG) Baranja.

Kreativke Ana, Ljubica i JelisavkaKreativke Ana, Ljubica i Jelisavka(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U posljednjem mjesecu 2014. godine održane su tri likovno-kreativne radionice za žene utorkom. Održavane su, kao i obično, u zajedničkom prostoru Društvenog centra od 18-20 sati, a vodila ih je Ana Jeličić. Održana je i četvrta, ali – kao što smo vas već izvijestili – u Hotelu Patria. Bilo je to završno druženje za 2014. godinu s našim vrijednim korisnicama.

Ponedjeljak, 12. 01. 2015.

LAG-ov seminar o novim zakonima

 

Izlaganje Lidije Dabić o stanju provedbe LEADER-pristupaIzlaganje Lidije Dabić o stanju provedbe LEADER-pristupa

(Fotoalbumi mogu se vidjeti ovdje)

Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja organizirala je u ponedjeljak, 12. siječnja 2015. godine, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira seminar na temu "Stanje provedbe LEADER-pristupa u R. Hrvatskoj i aktualne zakonske promjene u neprofitnom sektoru".

Novi predsjednik je - predsjednicaNovi predsjednik je - predsjednica

Plaketa Ozrenu MalinićuPlaketa Ozrenu MalinićuZajednica športskih udruga (ZŠU) Grada Belog Manastira proglasila je Ozrena Malinića najperspektivnijim belomanastirskim sportašem za 2014. godinu.

Subota, 10. 01. 2015.

Šesto druženje starijih osoba

Iskoristimo što bolje vrijeme koje imamoIskoristimo što bolje vrijeme koje imamoU subotu, 10. I. 2015. godine, održano je druženje starijih osoba u domu belomanastirskog bračnog para Bošnjak. Takva druženja organiziraju se u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Bračni par Bošnjak, koje njihove mlađe "komšije" zovu čika-Rade i teta-Goca, osobe su vedre naravi. Oni za sebe kažu da spadaju među brže osobe: on "leti" na četiri noge (hoda, naime, s dvije štake), a ona se kreće na dva umjetna kuka, koja mora "već" zamijeniti, a ima ih samo dvadeset godina i ne zna kad im je prije istekao rok trajanja.

Vrijedni mali kreativciVrijedni mali kreativci(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U posljednjem mjesecu 2014. godine održane su tri "Oazine" dječje radionice, koje petkom u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra od 18 do 20 sati vodi Stela Fabijan. Na njima su djeca pravila čestitke od različitih materijala, koje su bile namijenjene osobama starije životne dobi povodom Božića.

Petak, 09. 01. 2015.

Peto druženje starijih osoba

Slavsko druženje kod bake Verice ParabakSlavsko druženje kod bake Verice ParabakU petak, 9. I. 2015. godine, na pravoslavni praznik Sveti Stevan, održano je jedno lijepo, spontano druženje starijih osoba. Domaćica je bila baka Verica Parabak, koja je tada slavila porodičnu slavu. Za tu priliku peklo se pile i kuhala domaća supa, a posebno je bila fina poslastica koju je, po starom običaju, baka ponudila svojim gostima: jabuke u medu i orasima. Sve to i ne bi bilo toliko zanimljivo da naša baka nema – 95 godina. A ona je toga dana bila vrlo sretna i raspoložena jer, eto, "da i njoj netko dođe". Naravno, bilo je tada i mnogo priča iz prošlosti.

Takva druženja organiziraju se u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Dubravka SimendićDubravka Simendić"Oazine" gerontodomaćice od svojih štićenika često čuju svakakve zgode ili zanimljive priče. Nekoliko takvih priča zapisali smo u prethodnim člancima, a ovaj put donosimo još nekoliko zabilješki Dubravke Simendić, asistentica na programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima".

Šale i brige
Još dok je prethodni put "Oaza" imala svog gerontomajstora, kod jedne naše stare korisnice pregorjela je sijalica u hodniku, u kojem je, bez prozora, uvijek jako mračno i čovjek se tu, kad uđe u stan, teško snalazi. Došao gerontomajstor sa sijalicom iz trgovine i popeo se na lotru, a baka će njemu: "Naprav' mi, de, tu sijal'cu već jedared pa ne mog' tu bit' bez svjetla ko ćorav' konj!"

Mlađe i poneka starija osobaMlađe i poneka starija osobaTokom posljednjeg mjeseca 2014. godine, u "Oazinom" internet-klubu bilo je 200-tinjak pristupa internetu. Uglavnom su dolazile mlađe i poneka starija osoba. Osnovnoškolci su se najviše bavili zabavom, a odrasli internetom: traženjem posla, popisima knjiga, molbama, voznim redovima i sličnim stvarima.

U posljednje vrijeme primjećuje se da većinom dolaze osobe slabijeg materijalnog stanja ili nezaposleni. Jedna starija osoba tražila je nekoliko puta i odjevne predmete iz "Oazine" burze odjeće i obuće, kroz koju se mora proći da bi se došlo u Internet-klub. Bio joj je potreban zimski kaput i toplija odjeća jer je znatno zahladilo. Našlo se ponešto od svega pa je ta osoba otišla zadovoljna.

Utorak, 06. 01. 2015.

Vertep u Bolmanu i ove godine

Četiri cara i dva pastiraČetiri cara i dva pastira

'Oazine' kreativke'Oazine' kreativke(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U posljednjem mjesecu 2014. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na njima su izrađivani novogodišnji ukrasi: kuglice i ukrasi za bor te likovi Djeda Mraza i Snješka Bijelića od malih filcanih kuglica.

Nedjelja, 04. 01. 2015.

Rad "Oazine" praonice (XII/2014)

Sušenje veša u Društvenom centruSušenje veša u Društvenom centruMirovna grupa Oaza vrši, između ostaloga, i socijalnu uslugu pranja rublja za svoje korisnike koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice u sklopu usluge pomoć u kući. Većinom su to stare i bolesne osobe, koje žive same i nemaju mogućnosti pranja rublja, pa im je "Oazina" usluga znatna pomoć u svakodnevnom životu i u održavanju higijene.

Gerontodomaćice donose rublje na pranje u malu "Oazinu" praonicu u Društvenom centru, suše ga, slažu i vraćaju korisnicima, a nekima odnose rublje odmah nakon pranja jer imaju zaštićen prostor za sušenje. U posljednjem mjesecu 2014. godine "Oazina" praonica oprala je ukupno 13 mašine rublja. Od toga je za pet ugroženih Belomanastiraca oprano devet mašina. Pralo se krupnije rublje, posteljina stolnjaci, tepisi-krpare i drugo.

Tema druženja bili su - snoviTema druženja bili su - snoviU subotu, 3. I. 2015. godine, održano je četvrto druženje starijih osoba u domu jedne korisnice "Oazine" socijalne usluge pomoć u kući. Takva druženja organiziraju se u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Baka Marica pozvala je svoje poznanice Radu i Dragicu da se malo porazgovore u subotnje prijepodne. Već ujutro naložila je šporet u kujni da bude toplo kad joj dođu gošće. Pristavila je kavu i one su se začas obrele u njezinom domu. Tema tog druženja bili su – snovi!

Priprema lanč-paketaPriprema lanč-paketaU mjesecu prosincu (decembru) 2014. godine "Oaza" je nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka socijalno ugroženim građanima u Belom Manastiru i prigradskim naseljima. Uslugu financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Belog Manastira, a kroz nju 40-ero korisnika svakog radnog dana prima besplatne tople obroke.

Tokom mjeseca dostavljeno je ukupno 960 obroka, što je nešto veći broj od uobičajenog jer su naši potrebiti sugrađani, pored obroka koji stižu iz Crvenog križa Osijek, dobili i lanč-pakete za tri blagdanska dana, koje su priredile "Oazine" aktivistice. Za naše korisnike bilo je to ugodno iznenađenje, kome se u ovo krizno vrijeme nisu nadali.

Domaća atmosfera uz toplinu kaminaDomaća atmosfera uz toplinu kaminaU petak, 2. I. 2015. godine, održano je treće druženje starijih osoba u domu jedne od korisnica "Oazine" socijalne usluge pomoć u kući. Takva druženja organiziraju se u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Druženje su dogovorile baka Rada iz Ulice Nikole Tesle i njezina gerontodomaćica za oko deset sati prije podne, a to vrijeme nekako je i najprikladnije za sastajanje starijih. Pozvane su komšinice Dragica i Marica.

Četiri primjerka 'Oazinog' kalendaraČetiri primjerka 'Oazinog' kalendaraKao i prethodnih godina,  i za 2015. Mirovna grupa Oaza izdala je u 100 primjeraka stolni kalendar s "Oazinim" logom (ali bez rokovnika i reklamne olovke, kako je to bilo u nekom boljem vrijemenu). Kalendar je dizajnirao Neno Radić, a štampala ga je tvrtka "Fist" iz Borova. Ovo je već osmi put da "Oaza" izdaje takve kalendare. Tradicija je nastavljena nakon pet uzastopnih (2007-2011) i jedne preskočene godine (2012).

Vesna Nedić i Stana Nemet (arhivski snimak)Vesna Nedić i Stana Nemet (arhivski snimak)Emisija "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", emitirana u četvrtak, 1. I. 2015. godine s početkom u 17 sati, ponovo je bila posvećena Mirovnoj grupi Oaza. Razgovor s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić vodila je novinarka Stana Nemet, a povod je bio završetak 2014. i početak 2015. godine: što je "Oaza" radila u 2014. godini, koliko je projekata napisano, a koliko odobreno i provedeno, koji su to projekti bili (npr. "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", "Pomoć ugroženim Belomanastircima"), jesu li bila pokrivena sva područja "Oazinog" djelovanja, što "Oazu" čeka u 2015. godini, jesu li odobreni neki novi projekti ("Budi i ti za NE nasilje", koji će se provesti u "Oazi" i u Osnovnoj školi Bilje), za koje korisnike (djecu, mlade, stare osobe...).

 

Četvrtak, 01. 01. 2015.

Enigmatska čestitka

Novogodišnja čestitka u križaljciNovogodišnja čestitka u križaljci

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok