MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Projekt 'Nenasilje je baš fora'Projekt 'Nenasilje je baš fora'U ponedjeljak, 30. XI. 2015. godine, s početkom u 17 sati i 45 minuta, u Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman" u Belom Manastiru održan je sastanak na kome su bili ravnatelj Damir Mendler, psihologinja Iva Jeger-Miser i devet učitelja i učiteljica te "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić i "Oazina" vanjska suradnica Sofija Petrović, koja je također učiteljica.

Ponedjeljak, 30. 11. 2015.

Odvoz stakla i metala

Svaka tri mjeseca "Baranjska čistoća" odvozi otpadni metal i staklo i to prvog tjedna u mjesecu. Za posljednji mjesec 2015. godine raspored odvoza na području Baranje izgleda ovako: utorak (1. XII.) iz Općina Darda i Čeminac; u srijedu (2. XII.) s područja Općine Bilje; u četvrtak (3. XII.) s područja Općina Draž i Popovac, a u petak (4. XII.) s područja Belog Manastira i prigradskih naselja (Branjinog Vrha, Šećerane i Šumarine). U subotu (5. XII.) metal i staklo odvoze se s područja Općine Kneževi Vinogradi.

Romana Žužić (u sredini)Romana Žužić (u sredini)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 28. XI. 2015. godine, u 13 sati, ispred belomanastirskog Doma zdravlja, 19 "Oazinih" korisnica i aktivistica krenulo je put Bizovca na dvodnevno studijsko putovanje kao dio "Oazinog" projekta koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Cilj putovanja bio je upoznati se s ponudom i izradom lokalnih suvenira, kao i razmjena iskustava između belomanastirskih i bizovačkih kreativki.

Nedjelja, 29. 11. 2015.

Poziv na radionicu u Novom Bezdanu

Novi Bezdan, 2. XII. 2015. godineNovi Bezdan, 2. XII. 2015. godine

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu U subotu, 28. XI. 2015. godine, u 13 sati, grupa "Oazinih" korisnica i aktivistica otputovala je u Bizovac na studijsko putovanje. To putovanje vezano je za izradu suvenira, što je jedna od "Oazinih" aktivnosti i dio njezinog programa socijalnog poduzetništva. Boravak u Bizovcu "Oazine" kreativke iskoristit će za upoznavanje s lokalnom tradicijom izrade suvenira.

Subota, 28. 11. 2015.

Najava okruglog stola u Osijeku

Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono" (iz Belišća), u partnerstvu s Udrugom za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama "Jaglac" iz Orahovice, Udrugom paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije iz Osijeka i Udruženjem "Baranja" iz Luga, u okviru projekta SOS-NET, organizira okrugli stol na temu "Suradnja dionika u sektoru socijalnih usluga u organiziranju i pružanju socijalnih usluga u zajednici"

Okrugli stol za Osječko-baranjsku županiju održat će se u utorak, 1. XII. 2015. godine, s početkom u 13:30 sati u Društvu za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Osijek, Solarski trg 2 (kod restorana Kompa / stara zgrada Vodoprivrede).

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Evo još jedne takve priče.

Paradajz koji zrija za Božić
Ovaj zapis svjedoči o tome da su naši stari u baranjskim selima imali neke svoje dobre recepte. Jedna "Oazina" baka ispričala nam je kako je još njezin djeda sve radio – a misli se na poljoprivredne radove – po stogodišnjem kalendaru.

Četvrtak, 26. 11. 2015.

Poziv na koncert

Anđelka Pavić: predavanje prije filmaAnđelka Pavić: predavanje prije filmaU srijedu, 25. XI. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u Dvorani za produkcije Umjetničke škole u Belom Manastiru, KUD "Montenegro-Montenegrina" i prijatelja Crne Gore Beli Manastir prikazao je, u sklopu kulturne manifestacije "Crna Gora – moja postojbina", dokumentarni film "Škrinja" o životu prve crnogorske knjaginje Darinke Petrović.

Edukatorica Sadika GrozdanićEdukatorica Sadika GrozdanićU srijedu, 25. XI. 2015. godine, u Centru za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu održana je edukacija "Standardi kvalitete socijalnih usluga". Edukaciju je držala Sadika Grozdanić, predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih, koje je i organiziralo edukaciju. Uime "Oaze" na edukaciji je bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Ured LAG-a BaranjaUred LAG-a BaranjaU srijedu, 25. XI. 2015. godine, u Uredu LAG-a Baranja održana je radionica za izradu Lokalne razvojne strategije (LRS) LAG-a Baranja. Radionici, koju su držale Lidija Dabić iz LAG-a i Gordana Stojanović ispred osječke Udruge za kreativni razvoj Slap, prisustvovali su predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora s područja Grada Belog Manastira. Njima će stečena znanja i sama strategija biti podloga i osnovaza nominiranje za EU-projekte, sukladno Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020.

Palindromna rečenica Mirke ŠajićPalindromna rečenica Mirke ŠajićOdlukom Ujedinjenih naroda od 17. XII. 1999. godine datum 25. studenog (25. XI.) obilježava se kao Međunarodni dan (borbe) protiv nasilja nad ženama i to u znak sjećanja na 25. XI. 1960. godine kad je sestre Patriju, Minervu i Mariju Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Utorak, 24. 11. 2015.

71. godišnjica Batinske bitke

Polaganje vijenaca na Spomenik Crvenoj armiji u BatiniPolaganje vijenaca na Spomenik Crvenoj armiji u Batini(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje)

U utorak, 24. XI. 2015. godine, u Belom Manastiru i Batini svečano je obilježena 71. godišnjica Batinske bitke. Na obilježavanju je bio i dr. Anvar Azimov, novi ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj, koji se na toj funkciji nalazi od ljetos i to mu je prvi posjet Baranji. U polaganju vijenaca u Belom Manastiru učestvovalo je i Baranjsko-rusko društvo prijateljstva, a u Batini još nekoliko antifašističkih delegacija.

Umjetnička škola, srijeda, 25. XI. 2015, u 18 satiUmjetnička škola, srijeda, 25. XI. 2015, u 18 sati

Glumice Gordana Nikolić i Sandra StojanovićGlumice Gordana Nikolić i Sandra Stojanović(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Udruženje žena "Udahni život" iz Stanišića kod Sombora provodi projekt "Trag ljudskih zuba". Projekt se odvija u suradnji s Kamernom scenom "Miroslav Antić" iz Sente i s Mirovnom grupom Oaza iz Belog Manastira. Tim povodom, u ponedjeljak, 23. XI. 2015. godine, na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Somboru izvedena je predstava "Trag ljudskih zuba", a izvođenje je pratilo preko 100 učenika dviju somborskih škola: Gimnazije "Veljko Petrović" i Srednje škole "Sveti Sava". Na predstavi su bili i njihovi profesori i pedagozi, kao i članice "Oaze" Vesna Nedić, Ana Jeličić i Stela Fabijan.

Jesenka RiclJesenka RiclU Ulici kralja Tomislava u Belom Manastiru gradi se Etnološki centar baranjske baštine, čija će izgradnja biti gotova krajem svibnja 2016. godine. Projekt "Etnološki centar baranjske baštine" nastao je u suradnji Grada Belog Manastira i Turističke zajednice Baranje, a sufinanciran je od strane Europske unije iz "Operativnog programa regionalna konkurentnost 2007.-2013. Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu". Cilj projekta je očuvanje etnološkog blaga Baranje kroz stvaranje nove turističke ponude i poticanje razvoja kulturnog turizma.

Nedjelja, 22. 11. 2015.

Briga za belomanastirske potrebite

Pogača i debela pita sa slave VSNM-aPogača i debela pita sa slave VSNM-aDa za korisnike "Oazine" socijalne usluge dostave besplatnih toplih obroka – naše najpotrebitije sugrađane – suosjećanja i humanosti ima, imali smo prilike nedavno vidjeti. Naime, iz naših mjesečnih informacija već se mnogo puta čulo da "Oaza" pet puta tjedno dostavlja besplatne tople obroke svojim korisnicima. Te obroke financira Ministarstvo socijalne politike i mladih te dobrim dijelom i Grad Beli Manastir.

Na sreću naših korisnika, nisu zaboravljeni ni od čelnika Grada, pa su tako u jedanaestom mjesecu 2015. godine u dva navrata bili počašćeni dodatnim obrocima – "viškom" s domjenaka.

Subota, 21. 11. 2015.

Fotoizložba u Belom Manastiru

Povodom 35 godina postojanja "Baranja-filma"Povodom 35 godina postojanja "Baranja-filma"Povodom 35 godina postojanja Foto-kino kluba "Baranja-film", u predvorju belomanastirske kinodvorane, postavljena je izložba s 37 fotografija, na kojima su motivi baranjskih katoličkih, pravoslavnih i reformatorskih crkvi te povijesnih spomenika. Te fotografije mladih autora nastale su lipnja 2015. kroz obrazovni program Hrvatskog fotosaveza i belomanastirskog fotokluba, u kojem se mladi potiču na fotografsko stvaralaštvo.

Preko 100 članova, gostiju i građanaPreko 100 članova, gostiju i građana(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 20. XI. 2015. godine, s početkom u 19 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira održana je svečana sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine (VSNM) u Gradu Belom Manastiru povodom slave vijeća Sv. Arhangela Mihaila. Na sjednici se okupilo preko stotinu članova Vijeća, pozvanih gostiju iz Baranje, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te zainteresiranih građana.

Vrlo motivirani polaznici tečajaVrlo motivirani polaznici tečajaNovi "Oazin" tečaj njemačkog jezik počeo se održavati 9. XI. 2015. godine u zajedničkom prostoru Društvenog centra u Belom Manastiru. Postoje dvije grupe polaznika: grupa početnika, koji se nisu prije susretali s njemačkim, te grupa nastavljača, koji su odslušali razinu A1 na prethodnom tečaju. Predavačica je Tijana Nedić iz Bolmana.

Petak, 20. 11. 2015.

Seminar RIF-a u Osijeku

Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnikaHrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika

U petak, 20. XI. 2015. godine, u Hotelu Osijek, Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika (RIF) organizirala je seminar za neprofitne organizacije pod nazivom "Popunjavanje upitnika za samoprocjenu sustava financijskog upravljanja i kontrola, računovodstvene i porezne pripreme za 2015. godinu i druge aktualnosti za neprofitne organizacije". Uime LAG-a Baranja i Mirovne grupe Oaza na seminaru je bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić

Četvrtak, 19. 11. 2015.

Volonterske akcije

"Oazini" volonteri rado se odazivaju javnim događanjima koje organizira "Oaza", kao što su sajmovi, izložbe ili radne akcije, kao i događanjima koje organizira Grad Beli Manastir, kao što su npr. "Dani kruha" ili "Jesen u Baranji". "Oazini" volonteri priključuju se i velikoj manifestaciji pod nazivom "Hrvatska volontira", koja se diljem Hrvatske održava 21. IX. na Međunarodni dan mira. Prvi put (2011) uređivana je šetnice "Crni put" između Belog Manastira i Šumarine, drugi put (2012) čišćena je okolina Šećeranskog jezera u akciji pod nazivom "Hoćemo čišće, možemo čišće", i to u suradnji s volonterima belomanastirskog P.G.D.I.-ja i Orijentacijskog kluba "Sova" iz Šećerane, treći put (2013) provedena je akcija "Uljepšaj radni okoliš", četvrti i peti put (2014. i 2015) provedene su volonterske akcije u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe…

Godine 2013. volonterske aktivnosti odvijale su se kroz razne akcije: Sajam udruga Baranje, volonterska akcija u Valpovu, "Bajkoterapija" u Domu za starije i nemoćne osobe, "Djeca pomažu djeci" u Petlovcu, "Zdravstveno osiguranje pod povećalom", "Zdrava jesen" i kroz tri humanitarne akcije: "Cvjetić za Matiju", "Kolači za maloga Nikolu" i Donacija za besplatne tople obroke starim, nemoćnim i siromašnim osobama Grada Belog Manastira.

U 2014. godini nastavljeno je volontiranje kroz razne akcije: Sajam udruga Baranje, radionica oslikavanja i ukrašavanja uskršnjih jaja u Hotelu Patria, Dani otvorenih vrata udruga, "Jesen u Baranji", predavanja o biljnim inhalacionim alergenima, radionice izrade narukvica prijateljstva, radionica izrade i puštanja zmajeva, prikupljanje donacija za besplatne tople obroke starim, nemoćnim i siromašnim osobama Grada Belog Manastira, radionica izrade božićnih ukrasa u sklopu "Adventa u Baranji" te kroz humanitarne akcije "Biciklom velikih za Baranjske leptiriće" i "Pomozimo Marceli".

Godine 2015. održan je niz volonterskih akcija: anketiranje u belomanastirskim domovima za starije i nemoćne osobe, plesne radionice, humanitarna akcija "Okret za pokret", radionice izrade narukvica prijateljstva, Sajam udruga Baranje, "Dani kulina" u Jagodnjaku, Dani otvorenih vrata udruga, druženje uz koncert u Domu za starije i nemoćne osobe, volontiranje u belomanastirskom prihvatnom centru za bliskoistočne izbjeglice, organiziranje korporativnog volontiranja s osiguravajućom kućom GRAWE Hrvatska d.d., "Jesen u Baranji", "Volontirajmo jednom mjesečno u Domu za starije osobe"…

Pored svih navedenih akcija, volonteri rado učestvuju na sajmovima i izložbama na kojima "Oaza" ima svoj štand, a kojih tokom godine ima poprilično.

Svim tim akcijama volonteri pokazuju dobru volju i daju doprinos širenju svijesti o korisno provedenom slobodnom vremenu, kojim svoju lokalnu zajednicu čine ljepšom i humanijom.

Četvrtak, 19. 11. 2015.

Baza volontera

Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, od svog nastanka 1998. godine, dio svog djelovanja ostvaruje na volonterskoj bazi pa se logično nametnula i misao da bi se trebala baviti i volonterskim aktivizmom. Zato je 2006. godine inicirano osnivanje "Oazinog" volonterskog centra, koji bi za cilj imao promicanje volonterskog rada i poticanje građana na aktivno uključivanje u rješavanje problema svoje zajednice radi poboljšanja kvalitete života.

Edukacija volontera
Kroz "Oazin" projekt "Naučimo volontirati", koji je financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, 20 volontera educirano je za provođenje ankete među građanima i organizacijama o tome žele li volontirati ili trebaju li volontere u svom radu. Anketirano je preko 700 građana, a rezultati ankete poslužili su za stvaranje baze volontera, u kojoj se nalazi veći broj građana spremnih da volontiraju, kao i još jedne baze u kojoj je veći broj organizacija, udruga i institucija koje potražuju volontere. Pored toga organizirani su okrugli stolovi, javne tribine te anketiranje osnovnoškolske i srednjoškolske djece na temu volontiranja.

U proteklim godinama volonterima "Oazinog" volonterskog centra omogućene su razne edukacije (npr. "Projekt slušanja" i "Menadžment volontera") u suradnji s Volonterskim centrom Osijek, Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Crvenim križem Osijek. Sve te edukacije pomogle su u razvoju i širenju volonterizma među mladim Baranjcima, koji su preko niza javnih tribina i okruglih stolova dobili nova saznanja koja će koristiti u svojoj lokalnoj zajednici.

Edukacije, anketiranja, okrugli stolovi, kao i javne tribine rezultat su "Oazinih" projekata koji su odobreni proteklih godina.

Jabuke za stare osobeJabuke za stare osobeMirovna grupa Oaza pružala je i u mjesecu listopadu 2015. godine socijalnu uslugu pomoć u kući za građane Belog Manastira treće životne dobi. Gerontotim se sastojao od četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i poslove gerontokrojačice, te od voditeljice i asistentice na programu. Pomoć u kući obavljana je za ukupno 19 korisnika (17 žena i dva muškarca). Gerontodomaćice su ukupno odradile 140 obilazaka korisnika.

'Čovječe, ne ljuti se' i 'bela''Čovječe, ne ljuti se' i 'bela'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 18. XI. 2015. godine, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe, a u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", održana je još jedna volonterska akcija "Volontirajmo jednom mjesečno u Domu za starije osobe". Akciji se odazvalo šest "Oazinih" volontera: Attila, Berta, Donka, Olivera, Saša i Valentina.

Izrada naljepnica za prozoreIzrada naljepnica za prozore(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U toku desetog mjeseca 2015. godine održane su četiri "Oazine" dječje radionice, koje se održavaju u Društvenom centru petkom od 18 do 20 sati i koje vodi Stela Fabijan. Na tim radionicama "Oazini" mali korisnici pravili su naljepnice za prozore te figurice od rola toalet-papira, koje su oslikavali temperama. Zadnja radionica bila im je posebno zanimljiva jer su radili nakit od fimo-mase, s kojom se još nisu susreli.

Okrugli stol u Hotelu SilverOkrugli stol u Hotelu SilverU utorak, 17. XI. 2015. godine, s početkom u 10 sati, u osječkom Hotelu Silver, a u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava – Upravljačkog tijela za Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014. – 2020. – održan je okrugli stol o Europskom socijalnom fondu za Osječko-baranjsku županiju.

'Oazina' direktorica potpisuje ugovor'Oazina' direktorica potpisuje ugovorU ponedjeljak, 16. XI. 2015. godine, "Oazina" direktorica Vesna Nedić potpisala je ugovor s "Baranjskom čistoćom" o donaciji te firme u iznosu od 1.000 kuna za besplatne tople obroke najugroženijim osobama s područja Grada Belog Manastira.

Naime, od 2010. godine Mirovna grupa Oaza svakog radnog dana dostavlja besplatne tople obroke na kućne adrese 40 najugroženijih osoba s područja Grada Belog Manastira, koje određuje Centar za socijalnu skrb u suradnji s "Oazinim" timom. Obroci se pripremaju u Crvenom križu Osijek i dovoze u Beli Manastir, a onda ih "Oazin" vozač razvozi korisnicima.

30 donacija i 59 izdavanja robe30 donacija i 59 izdavanja robeU toku mjeseca listopada 2015. godine "Oazina" burza odjeće i obuće imala je najveći priljev robe otkako je osnovana. Od ukupno trideset donacija, tri su bile baš velike (osječka Građanska inicijativa "Dear refugees welcome to Croatia", osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava te jedna privatna osoba). U tim donacijama bilo je različite robe, tako da je Burza u jednom periodu bila puna dječje obuće i odjeće, koje su i najpotrebnije i koje su brzo podijeljene.

Svakog radnog dana od 8 do 20 satiSvakog radnog dana od 8 do 20 satiU mjesecu listopadu 2015. godine u "Oazinom" internet-klubu zabilježeno je 205 posjetitelja. Uglavnom su to naši stalni, svakodnevni, mali, ali i veliki posjetitelji. Kao i dosad, igraju se igrice, dopisuje se preko Facebooka, istražuje se za školu ili pretražuju novi poslovi na burzama rada.

Ukoliko i Vi imate potrebu nešto istraživati, printati, pisati i učiti za školu, ili pregledavati oglase za posao, ili bilo što drugo – tu smo i dalje od 8 do 20 sati na adresi J. Antala 3 u Belom Manastiru.

Aleksandar Momčilović, Biljana Marušić, Igor Farkaš, Ana-Marija ZorčecAleksandar Momčilović, Biljana Marušić, Igor Farkaš, Ana-Marija ZorčecPozorišni festival "Repassage fest" u svom osmom izdanju, koji okuplja najbolja amaterska kazališta s prostora bivše Jugoslavije, održan je u gradiću Ubu u Srbiji od 9. do 17. XI. 2015. godine. Šest najboljih kazališnih predstava branilo je boje svojih zemalja: Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a budući da Makedonija – zbog nedostatka financijskih sredstava – nije mogla poslati svog predstavnika, u zamjenu je igrana još jedna predstava iz Srbije.

Unapređivanje znanja o volonterstvuUnapređivanje znanja o volonterstvu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 14. XI. 2015. godine, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održana je edukativna radionica "Biti volonter", koju je organizirala Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta "Naučimo volontirati". Radionicu je vodila Mirta Kovačević iz Volonterskog centra Osijek, a projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

E. Mutapčić, Z. Đukić, S. Kulenović, M. Grujić, D. Vlahek, D. TaslidžićE. Mutapčić, Z. Đukić, S. Kulenović, M. Grujić, D. Vlahek, D. Taslidžić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 13. XI. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira održana je – pred tridesetak posjetilaca – promocija knjige Davorina Taslidžića "Iza versailleskih zidina (povijesni suodnosi i interferencije)". Knjigu, koja ima 137 stranica, izdali su Zavod za baranjsku povjesnicu i Kanizsai Dorottya Múzeum iz Mohača.

Radionica u Volonterskom centru OsijekRadionica u Volonterskom centru OsijekU četvrtak i petak, 12. i 13. XI. 2015. godine, u Volonterskom centru u Osijeku održavana je zanimljiva dvodnevna edukativna radionica na temu "Kako se približiti medijima?" Radionicu je vodio Danijel Đurović s dugogodišnjim iskustvom u svijetu medija, a prisustvovalo joj je 20 zainteresiranih polaznika, među njima i Sanela Stanojević iz Mirovne grupe Oaza.

S. Kulenović, D. Vlahek, M. Grujić, L. Heka i D. TaslidžićS. Kulenović, D. Vlahek, M. Grujić, L. Heka i D. Taslidžić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 12. XI. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira održana je – pred pedesetak posjetilaca – promocija knjige "Beli Manastir (od osvita civilizacije do Drugoga svjetskog rata)". Knjigu, koja ima 315 stranica i koju kao glavni urednik potpisuje Davorin Taslidžić, izdali su Zavod za baranjsku povjesnicu i Grad Beli Manastir.

Hrvatska mreža volonterskih centaraHrvatska mreža volonterskih centara(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 12. XI. 2015. godine, s početkom u 10 sati, u zagrebačkom Hotelu International, Hrvatska mreža volonterskih centara (HMVC) organizirala je sastanak za punopravne i pridružene članice HMVC-a, druge lokalne volonterske centre i predstavnike Ministarstva socijalne politike i mladih. Cilj sastanka bio je zajedničkim snagama kreirati platformu za razvoj budućih aktivnosti na području volonterstva.

Daniela Taslidžić HermanDaniela Taslidžić Herman(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj 11. XI. 2015. godine povodom Dana Grada Belog Manastira, gradonačelnik Ivan Doboš uručio je ovogodišnje Povelje Grada Belog Manastira Željku Mumleku, Mađarskoj kulturnoj udruzi (MKU) "Pélmonostor", Nikoli Opačiću i Danieli Taslidžić Herman.

Gradonačelnik Belog Manastira Ivan DobošGradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U povodu Dana Grada Belog Manastira, u srijedu, 11. XI. 2015. godine, s početkom u 14 sati, u belomanastirskoj kinodvorani održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, kojoj su – uz gradske vijećnike – prisustvovali brojni gosti i brojni Belomanastirci. Sjednicu je vodila predsjednica Gradskog vijeća Jadranka Sabljak.

Spomenik heroju Crvene armijeSpomenik heroju Crvene armije(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Povodom 11. XI. – koji je Dan Grada Belog Manastira i ujedno dan kad je 1944. godine započela Batinska bitka – a u organizaciji Grada Belog Manastira i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir, položeni su vijenci i cvijeće na spomenik i spomen-biste na Partizanskom groblju i na Spomeniku heroju Crvene armije na Trgu slobode. Time je odana počast palim borcima NOR-a 1941-1945. i borcima Crvene armije.

Cokule na naslovniciCokule na naslovnici(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 10. XI. 2015. godine, nastupom učenika Umjetničke škole Beli Manastir na gitari, braču i bisernici počelo je predstavljanje 11. broja "Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru". Nastavljajući niz zanimljivih priča iz prošlosti Baranje, te uz nekoliko onih iz sadašnjosti, i ovaj broj – na više od 200 stranica – obiluje temama koje je napisalo 14 autora. Omot je po običaju, kao i svi dosadašnji, besplatni poklon vrhunskog fotografa i novijeg Baranjca Marija Romulića.

Radionica 'Koreografiranje uprizorenja tradicijskih događanja'Radionica 'Koreografiranje uprizorenja tradicijskih događanja'(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

Turistička zajednica Baranje partner je Gradu Belom Manastiru na projektu "Etnološki centar baranjske baštine", koji je sufinanciran od strane Europske Unije iz "Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu". Cilj projekta je očuvanje etnološkog blaga Baranje kroz stvaranje nove turističke ponude i poticanje razvoja kulturnog turizma.

Ponedjeljak, 09. 11. 2015.

Počeo novi tečaj njemačkog jezika

Polaznici tečaja željni novih znanjaPolaznici tečaja željni novih znanjaU ponedjeljak, 9. XI. 2015. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, počeo je novi tečaj njemačkog jezika za 29 polaznika željnih znanja iz tog stranog jezika. Tečaj vodi Tijana Nedić iz Bolmana, koja je pred diplomskim ispitom na osječkom Filozofskom fakultetu i koja će uskoro postati profesorica.

(Obrazac za nominaciju)

Povodom Međunarodnog dana volontera (5. XII. 2015), "Oazin" volonterski centar po prvi puta raspisuje natječaj za dodjelu volonterske nagrade – "Volonter / volonterka godine za 2015. godinu". Natječaj traje do 25. XI. 2015. godine. Prijave se mogu slati poštom, e-mailom ili osobno donijeti u "Oazu".

Udruge, ustanove i institucije mogu nominirati pojedince i pojedinke za osobit doprinos u razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života na području Grada Belog Manastira.

KRITERIJI

Nominirani mogu biti:

Ponedjeljak, 09. 11. 2015.

Kako su glasali Baranjci?

Parlamentarni izbori 2015.Parlamentarni izbori 2015.(Opširnije: Rajko Cicak, baranjamedija.hr)

Izborna 'listetina'Izborna 'listetina'

Četvrtak, 05. 11. 2015.

Radionica u sklopu projekta e-RR

Predstavnici baranjskih institucija i udrugaPredstavnici baranjskih institucija i udruga(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 5. XI. 2015. godine, s početkom u 11:30 sati, u Regionalnom uredu OsijekHrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) održana je radionica u sklopu projekta e-Roma Resource (e-RR). Radionicu je organizirala HZZ-ova Ispostava Beli Manastir.

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Evo još jedne takve priče.

Po vrućini s maramom na glavi
"Oazina" gerontodomaćica išla je u ambulantu po recepte za jednu svoju korisnicu, ali joj je rečeno da je "pao sistem" u cijeloj regiji te da u apoteci neće moći podići lijekove do predveče. Za isti dan "naručila" je farbanje kose za "pola šest" uveče, ali dogodilo se da je ta "operacija" obavljena poslije šest sati.

Predah na radionici: voditeljica Jelena (s viljuškom!)Predah na radionici: voditeljica Jelena (s viljuškom!)U desetom mjesecu 2015. godine održane su tri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na svakoj radionici bilo je desetak korisnica, koje su se, mora se priznati, mučile da izrade narukvice tkanjem i nizanjem perlica. Išlo je nešto teže, neke korisnice nisu savladale tehniku, a one četiri koje jesu bile su oduševljene. Tom tehnikom mogu se izraditi ogrlice, narukvice i prstenje.

Također su se izrađivali jastučići za igle od platna u obliku srca i punili komadićima spužve. To je korisnicama bilo zanimljivije jer je jednostavnije za izraditi, a i potrebno je svakom domaćinstvu.

U emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", koja je na programu bila u četvrtak, 24. IX. 2015. godine, s početkom u 17 sati, emitiran je razgovor novinarke Stane Nemet s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić, a povod su bile aktivnosti "Oazinih" volontera oko zbrinjavanja bliskoistočnih izbjeglica koje su boravile u Belom Manastiru 17. i 18. IX. 2015. godine. Postavili smo tu emisiju na YouTube pa je možete (ponovo) preslušati.

'Oazine' kreativke'Oazine' kreativke(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U desetom mjesec 2015. godine, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održane su četiri likovno-kreativnih radionica za žene utorkom od 18 do 20 sati. Radionice financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a vodi ih Ana Jeličić.

Članice 'Oaze'Članice 'Oaze'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 2. XI. 2015. godine, s početkom u 20 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održana je izvanredna sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaza. Sjednici, kojoj je predsjedavala Jasna Petrović, prisustvovalo je 24-ero od ukupno 29 članova, a imala je ovakav dnevni red:

Ponedjeljak, 02. 11. 2015.

Sjednica "Oazinog" Upravnog odbora

'Oazin' Upravni odbor'Oazin' Upravni odborU ponedjeljak, 2. XI. 2015. godine, s početkom u 19:30 sati, održana je sjednica Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza. Pored predsjednice "Oaze" Jasne Petrović, koja je po funkciji članica i predsjedavajuća UO, na sjednici su bile i sve članice UO: Ljubica Buha, Gordana Čiča, Miroslava Kralj i Sofija Petrović te direktorica "Oaze" Vesna Nedić.

Svakog radnog dana - na kućnu adresuSvakog radnog dana - na kućnu adresuU mjesecu listopadu 2015. godine Mirovna grupa Oaza pružala je socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka za starije i nemoćne osobe Grada Belog Manastira, koju financira Ministarstvo socijalne politike i mladih i dijelom Grad Beli Manastir. Trenutno je tom uslugom obuhvaćeno 37 starijih, bolesnih i socijalno ugroženih građana. Broj im varira s obzirom na neke novonastale situacije, ali ne prelazi broj od 40 osoba.

Obroci se, kao i do sada, spremaju u kuhinji Crvenog križa Osijek, dovoze u Beli Manastir, a potom razvoze na kućne adrese korisnika. I tako se to odvija iz dana u dan, pet puta tjedno, pa je tokom tog mjeseca dostavljeno 816 toplih obroka, na svu sreću onih koji ga primaju i kojima to puno znači.

Nedjelja, 01. 11. 2015.

Rad "Oazine" praonice (X/2015)

Sušenje opranog rubljaSušenje opranog rubljaMirovna grupa Oaza obavlja i besplatno pranje rublja za ugrožene Belomanastirce. Većinom su to korisnici socijalne usluge pomoći u kući za starije osobe. Oni su najčešće bolesni i sami, ili nemaju riješen problem pranja rublja, pa im je to znatna pomoć u svakodnevnom životu i održavanju higijene. Gerontodomaćice donose rublje na pranje u "Oazinu" praonicu, suše ga, slažu i vraćaju korisnicima, a nekima odnose i kući odmah nakon pranja jer imaju zaštićen prostor za sušenje.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok