MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Ovo nisu vještice - nego vješci! Ovo nisu vještice - nego vješci!

Subota, 31. 10. 2015.

Lumperajka u Betonskoj

'Bravo, bravo...''Bravo, bravo...'U noći između petka i subote (30/31. X. 2015) neki su se "ljuti pivožderi" očito dobro "zabavljali" po belomanastirskim ulicama. A kad su se dobro oblokali, nakupili su punu kesu pivskih limenki i još jednu pivskih staklenki i umjesto da ih sutradan odnesu u stanicu za otkup povratne ambalaže, oni su sve to porazbacali po pločniku i travnjaku blizu autobusnog stajališta u Betonskoj ulici.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kao i prethodnih godina, belomanastirski pododbor zagrebačkog SKD-a "Prosvjeta" i Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru, za svoje članove i ostale zainteresirane Belomanastirce i Baranjce, organizirali su u petak, 30. X. 2015. godine, s polaskom u 7 i povratkom u 23 sata, posjet 60. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Ukupno je, u dva autobusa, u Beograd besplatno putovalo 120 osoba

Razgovor o zdravlju i djeciRazgovor o zdravlju i djeci(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 29. X. 2015. godine, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", održana je volonterska akcija "Volontirajmo jednom mjesečno u domu za starije osobe". Akciji se odazvalo pet "Oazinih" mlađih i starijih volonterki: Berta, Donka, Magdalena, Mila i Sanja.

Četvrtak, 29. 10. 2015.

Bolmanski spomenik – boje jeseni

Obnovljena ograda oko SpomenikaObnovljena ograda oko Spomenika(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Priče o zdravlju, djeci, baštama, zimnici...Priče o zdravlju, djeci, baštama, zimnici...U srijedu, 28. X. 2015. godine, održano je druženje starijih osoba u domu bračnog para Marušić. Takva druženja organiziraju se u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Susreli su se Ljiljana i Vladimir Marušić s Dubravkom Simendić, koja se djevojački prezivala Marušić. Druženje je organizirala Jelena Opačić-Matijević.

Uz predavanje i - posluženjeUz predavanje i - posluženje(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 27. X. 2015. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, u večernjim satima, održano je predavanje o zdravoj prehrani za starije osobe u sklopu projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a "Oaza" provodi u partnerstvu s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek.

Polaznici novog tečaja njemačkog jezikaPolaznici novog tečaja njemačkog jezikaU ponedjeljak, 26. X. 2015. godine, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održan je uvodni sastanak vezan za dogovor oko pohađanja tečaja njemačkog jezika. Dogovoru je prisustvovalo 13 budućih polaznika, koji su dobili sve potrebne informacije vezane za literaturu, termine održavanja, broj dolazaka, zadaće i završni ispit te uvjete plaćanja, koje je stručno pojasnila "Oazina" direktorica Vesna Nedić.

Veselim se dolasku gerontodomaćice!Veselim se dolasku gerontodomaćice!Mirovna grupa Oaza pružala je i u mjesecu septembru 2015. godine socijalnu uslugu pomoć u kući za građane Belog Manastira treće životne dobi. Poslove su izvršavali članovi gerontotima: četiri gerontodomaćice, gerontokrojačica i gerontomajstor, kojemu je sredinom mjeseca istekao radni odnos zasnovan preko javnih radova. Uslugu pomoć u kući koristilo je ukupno 19 korisnika (17 žena i dva muškarca). Gerontodomaćice su odradile ukupno 134 obilaska korisnika.

U okviru tih obilazaka odrađeni su sljedeći poslovi: 48 spremanja kuća i stanova, 15 uređivanja dvorišta te 31 nabavka namirnica i drugih potrepština.

Gordana Jakopec, Vesna Nedić, Gordana Čepčik-Tkalec, Sandra Kušenić i Ivana PetricGordana Jakopec, Vesna Nedić, Gordana Čepčik-Tkalec, Sandra Kušenić i Ivana PetricU četvrtak, 22. X. 2015. godine, s početkom u 19 sati, u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani održan je još jedan sastanak projektnog tima o provedbi zajedničke volonterske akcije "Prevencijom do zdravijeg života". Uime "Oaze" na sastanku je bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić, a ispred "Alerge" bile su Gordana Jakopec, Gordana Čepčik-Tkalec, Sandra Kušenić, Ivana Petric i Mirela Kotromanović (nije na slici). Izvještaj s prethodnog sastanka može se pročitati ovdje.

Miljenko Turniški (CERANEO)Miljenko Turniški (CERANEO)U četvrtak, 22. X. 2015. godine, s početkom u 10 sati, na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku, Cvjetkova ulica 34, održana je edukativna radionica i rasprava u okviru projekta "Europeizacija hrvatske socijalne politike i hrvatska socijalna povelja". Uime Mirovne grupe Oaza na radionici je bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Uživanje u igriUživanje u igri(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 21. X. 2015. godine, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe, a u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", održana je volonterska akcija "Volontirajmo jednom mjesečno u Domu za starije osobe". Akciji se odazvalo pet "Oazinih" mladih volontera: Berta, Dora, Petra, Tea i Matej. Oni su pomogli namjestiti stolove te su donijeli stolice i sve pripremili za igranje društvene igre "čovječe, ne ljuti se".

Srijeda, 21. 10. 2015.

Devedeseti rođendan bake Etelke

Gerontodomaćica Ana, baka Etelka i bakina prijateljicaGerontodomaćica Ana, baka Etelka i bakina prijateljicaProslaviti devedeseti rođendan u krugu svoje obitelji i prijatelja zaista je pravi dar, kome – pored zdravlja i što bi se reklo "zdrave pameti", koje naša slavljenica baka Etelka posjeduje – ništa više i ne treba. No, nisu od viška bili ni čobanac i njoj omiljena orah-torta sa svjećicom, koja se nije htjela ugasiti pa je simbolično ukazivala da su pred slavljenicom još mnoge i mnoge godine.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava objavljuje javni poziv za nominacije za

Nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva,
nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" 2015.

(od 5. IX. do 15. XI. 2015. g.)

Nagrada i priznanja "Krunoslav Sukić" prva je mirovna nagrada u Hrvatskoj. Dodjeljuje se sedmu godinu za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i slobodā čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja. Namijenjena je osobama, organizacijama i školama, koje ispravno življenje za dobro ljudi, zajednice i prirode svjedoče građanskom i ljudskom zauzetošću koja oslobađa kreativne potencijale, povezujući osobni razvoj i opće dobro.

Javni poziv, uvjeti natječaja i obrasci objavljeni su na internetskoj stranici Nagrade:

http://www.krunoslav-sukic.centar-za-mir.hr/prijava/
http://krunoslav-sukic.centar-za-mir.hr/mirovna-skola/

Proglašenje nagrađenih bit će na svečanosti u Osijeku, 9. prosinca 2015.

Dubravka Simendić kao dežurna u 'Oazinoj' burziDubravka Simendić kao dežurna u 'Oazinoj' burziU "Oazinoj" burzi odjeće i obuće ponekad bude i neobičnih događaja, koje zapisuje Dubravka Simendić. Tako je početkom mjeseca oktobra naišao vrlo krupan čovjek iz jednog belomanastirskog prigradskog naselja i pitao ima li kakve odjeće za njega. Dežurna "teta" pretražila je cijelu Burzu i na kraju uspjela pronaći dvije-tri muške odjevne stvari velikih brojeva. Ali čovjek nije imao OIB potreban za vođenje evidencije u Burzi pa se dogovorio s dežurnom da će podatak poslati po nekome, što je ona i pribilježila.

Djeca su najbrojniji korisnici Internet-klubaDjeca su najbrojniji korisnici Internet-klubaU osmom i devetom mjesecu 2015. godine u "Oazinom" internet-klubu zabilježeno je ukupno 586 (342 + 244) posjetitelja. Uglavnom su to bila djeca koja su slobodno vrijeme provodila igrajući internet-igrice. U devetom mjesecu njihov broj se smanjio, što je bilo i za očekivati jer je počela školska godina. U svojim novouređenim prostorijama, o čemu smo pisali ovdje, "Oazin" internet-klub i dalje je otvoren svakog radnog dana od 8 do 20 sati za sve one kojima su potrebni kompjuteri ili pristup internetu.

Nedjelja, 18. 10. 2015.

Deseta "Čvarkijada" u Valjevu

Čvarci se prave u tzv. 'oranijama'Čvarci se prave u tzv. 'oranijama'U nedjelju, 18. X. 2015. godine, u Valjevu, na obalama rijeke Kolubare, po izuzetno lijepom i sunčanom vremenu, održan je deseti po redu Festival duvan-čvaraka, popularno zvan "Čvarkijada". Mnogobrojni posjetioci mogli su ispratiti čitav postupak izrade tog zanimljivog proizvoda, koji traje oko šest sati, te na kraju probati, ocijeniti i kupiti svježe duvan-čvarke. A kako je sve počelo?

Baka Anica s volonterima u svom dvorištuBaka Anica s volonterima u svom dvorištuČudni su putevi ljudske sudbine, kojima ruku pod ruku idu i radost i tuga. Tako je išao i život naše bake Anice. Nedavno smo pisali o zajedničkoj volonterskoj akciji "Ostvari nečiji san volontiraj bar 1 dan", u kojoj su zaposlenici osiguravajuće kuće GRAWE Hrvatska d.d. i aktivisti "Oaze" kod spomenute bake u jednom danu obojili vrata, prozore, oluke i ogradu te vratili sjaj starom bunaru. To je kod teško pokretne bakice izazvalo mnogo pozitivnih emocija i radosti.

31 donacija odjeće i buće u devetom mjesecu31 donacija odjeće i buće u devetom mjesecuU mjesecu rujnu 2015. godine "Oazina" burza primila je 31 donaciju razne robe (odjeće, obuće, torbi i igračaka), a roba je izdavana 37 puta. Novopristigla odjeća slagana je u plakare, a od stare odjeće izdvajana je ona koju korisnici ne žele uzeti. Takva roba odvaja se u posebne vreće i odlaže u skladište, s tim da se prethodno s nje skidaju dugmad i patent-zatvarači kako bi mogla biti predana u dalju reciklažu.

Petak, 16. 10. 2015.

CKD-ova radionica "Kampanja"

Radionica iz projekta 'Mjesto za sve'Radionica iz projekta 'Mjesto za sve'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nakon uspješno održane tri radionice projekta "Mjesto za sve" na temu EU-fondova, izrade web-stranice te suradnje s volonterima, Centar za kulturne djelatnosti (CKD), uz partnera na projektu udrugu Urban fest Osijek (UFO), održao je radionicu pod imenom "Kampanja". Uime Mirovne grupe Oaza na radionici je sudjelovao Neno Radić, a radionica je održana u petak, 16. X. 2015. godine, od 9:30 do 16:00 sati, u osječkom Coworkingu (zgrada Poduzetničkog inkubatora BIOS), u Ulici J. J. Strossmayera 341.

Vesna Nedić potpisuje novi ugovor s MZOS-omVesna Nedić potpisuje novi ugovor s MZOS-omU petak, 16. X. 2015. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u Zagrebu potpisala je ugovor vrijedan 50.000 kuna za projekt "Nenasilje je baš fora". Taj projekt "Oaza" će provesti u partnerstvu s OŠ "Dr. Franjo Tuđman" i Gradom Belim Manastirom.

Baranjsko etnoselo Karanac proglašeno je najboljom turističkom destinacijom ruralnog turizma u Hrvatskoj. Pogledajte dva fotoalbuma o tom selu, što je tek dio onoga što se još ima za vidjeti, okusiti, probati (fotoalbum-1 i fotoalbum-2; albume snimio Rajko Cicak; opširnije: baranjamedija.hr).

Sad znamo kako se prave sapuniSad znamo kako se prave sapuni(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U toku devetog mjeseca 2015. godine održane su tri "Oazine" dječje radionice. Na prvoj od njih "Oazini" mladi korisnici učili su kako se prave sapuni: od otopljene gotove baze, kombiniranjem i spajanjem boja i mirise, oblikovali su sapune po želji. To im se jako svidjelo pa je takva radionica ponovljena i krajem mjeseca.

Vrijedne i humane 'Oazine' kreativkeVrijedne i humane 'Oazine' kreativke(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U mjesecu rujnu 2015. godine, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održano je pet likovno-kreativnih radionica za žene utorkom od 18 do 20 sati. Radionice financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a kao i do sada vodi ih Ana Jeličić.

Vesela atmosfera...Vesela atmosfera...Tokom devetog mjeseca 2015. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na radionicama je bilo od deset do dvanaest korisnica, koje su "ponavljale" znanje naučeno prethodnog mjeseca: izrađivale su sapun u raznim bojama i raznih mirisa i oblika. Pravile su i natpise za sapun da se ipak zna koji je koji miris te pakirale tako napravljene sapune.

Nedjelja, 11. 10. 2015.

Enigmatika na "Danima ludaje"

Ilija Ozdanovac i Mirka ŠajićIlija Ozdanovac i Mirka Šajić

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

Enigmatski klub "Kikinda", u okviru 30. "Dana ludaje", organizirao je Prvi internacionalni skup enigmata, na kome su proglašeni pobjednici enigmatskog konkursa te je održano Prvenstvo Kikinde u rješavanju enigmatskih zadataka. Na enigmatski konkurs "Dani ludaje" pristiglo je čak 437 enigmatskih priloga od najznačajnijih enigmata iz cijele regije.

Skandinavke, rebuse i anagrame ocjenjivali su žiriji sastavljeni od uglednih enigmata iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Najbolju skandinavku sastavio je Mladen Marković (Vladičin Han, Srbija), pobjednički anagram poslao je Dragiša Cetić (Gacko, Hercegovina), dok je najbolji rebus sastavila Mirka Šajić (Prijedor, Bosna). Pobjednici su dobili diplomu, pehar i po 5000 dinara.

Najteže kikindske ludajeNajteže kikindske ludajeIstog vikenda, dok se u Belišću održavao deveti Festival bundeva (9-10. X. 2015), u četiristo kilometara udaljenom Vrbovskom održavala se jedanaesta Bundevijada (10-11. X. 2015) – izložba autohtono uzgojene hrane i običaja Vrbovskog i cijelog Gorskog kotara. U bogatom dvodnevnom programu posjetioci su vikend mogli provesti u razgledanju brojnih štandova s domaćim proizvodima, u konzumiranju bogate ugostiteljske ponude, u zabavi u šatoru te u opuštanju uz nastupe brojnih folklornih društava.

Belišćanski trg u znaku bundevaBelišćanski trg u znaku bundevaU petak i subotu, 9-10. X. 2015. godine, u Belišću je održan 9. Festival bundeva u organizaciji Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono. Ovogodišnji festival za cilj je imao promoviranje socijalnog poduzetništva, kućne radinosti, održivog razvoja i socijalne kohezije.

Milenko Vasiljević - ČikoMilenko Vasiljević - ČikoDok "zlatni" parovi svoje obljetnice pola stoljeća bračnog života uobičajeno slave u obiteljskom domu, osječki bračni par Radinka i Milenko Vasiljević odlučili su se na nešto neobičnije slavlje. Svojih 50 godina braka proslavili su u subotu, 10. X. 2015. godine, u Gradskoj četvrti "Gornji grad", gdje su prikazali svoje hobije kojima su se bavili tokom dugogodišnjeg bračnog staža i to – izložbom!

Subota, 10. 10. 2015.

Rad "Oazine" praonice (IX/2015)

Sušenje oprane robe u dvorištu Društvenog centraSušenje oprane robe u dvorištu Društvenog centraOvaj kratki izvještaj o radu "Oazine" praonice u devetom mjesecu 2015. godine ne razlikuje se mnogo od sličnih izvještaja za protekle mjesece. Da se ne bismo stalno ponavljali i da ne bismo dosadili posjetiocima ove web-stranice, navest ćemo samo to da je proteklog mjeseca opravo sedam mašina različitog rublja, peškira, posteljine i pokrivača i to za tri osoba koje su korisnice "Oazine" socijalne usluge pomoć u kući i koje nemaju mogućnost strojnog pranje u svome domu. Time im "Oaza" pruža znatnu pomoć u svakodnevnom životu i održavanju higijene.

Jelonoša s toplim obrokom Jelonoša s toplim obrokom U proteklom, devetom mjesecu 2015. godine Mirovna grupa Oaza nastavila je pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka za starije i nemoćne osobe Grada Belog Manastira. Ta usluga, koju financira Ministarstvo socijalne politike i mladih i dijelom Grad Beli Manastir, obuhvaća 40-ero starijih, bolesnih, nemoćnih i socijalno ugroženih građana. Obroci se u Beli Manastir dovoze iz kuhinje Crvenog križa Osijek pa se potom razvoze na kućne adrese korisnika. To se radi pet puta tjedno, bez obzira na vremenske prilike i neprilike.

Prošlog mjeseca diljem Belog Manastira i prigradskih naselja dostavljeno je 840 besplatnih toplih obroka, koji uveliko pomažu siromašnom kućnom budžetu korisnika.

Dubravka Simendić i Neno RadićDubravka Simendić i Neno Radić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nakon prošlomjesečne navale bliskoistočnih izbjeglica na Beli Manastir (17-18. IX. 2015), u nekadašnjoj belomanastirskoj kasarni (danas zvanom i vojarna) uređen je i opremljen prihvatni centar, u koji su stigle velike količine higijenskih i drugih potrepština te hrane od raznih donatora i iz robnih rezervi.

Kako u Belom Manastiru više nije bilo izbjeglica, hrana se odvozi u druge prihvatne centre preko Crvenog križa Osijek, koji je dio iz velike količine jabuka donirao i "Oazinim" socijalno ugroženim korisnicima. Zaista lijepa i humana gesta.

Srijeda, 07. 10. 2015.

Veća donacija "Oazinoj" burzi

Veća količina dječje obućeVeća količina dječje obućeU srijedu, 7. X. 2015. godine, u "Oazinu" burzu stigla je veća donacija odjeće i obuće od građanske inicijative "Dear Refugees: Welcome to Croatia" iz Osijeka. Uz razne vrste odjeće i obuće, u donaciji je najviše bilo obuće za malu djecu, koja je i najpotrebnija "Oazinoj" burzi, što znači da će vrlo brzo biti distribuirana onima kojima je potrebna.

Belišće, 'Festival bundeva', 9-10. X. 2015.Belišće, 'Festival bundeva', 9-10. X. 2015.

Kikinda, 'Dani ludaje', 8-11. X. 2015.Kikinda, 'Dani ludaje', 8-11. X. 2015.

Akcija 'Prevencijom do zdravijeg života'Akcija 'Prevencijom do zdravijeg života'U utorak, 6. X. 2015. godine, s početkom u 20 sati, održan je sastanak "Oazine" projekt-koordinatorice Vesne Nedić i s članicama "Alerge" dr. Mirjanom Marjanović, dr. Ksenijom Marjanović i Mirelom Kotromanović. Sastanak je održan u domaćoj atmosferi, a glavni povod bio je dogovor oko provedbe zajedničke volonterske akcije u sklopu projekta "Naučimo volontirati".

Taj projekt "Oaza" provodi u partnerstvu s Udrugom osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" i Gradom Belim Manastirom, a financira ga Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Nedjelja, 04. 10. 2015.

Belomanastirska razglednica (8)

Živite zdravo - vozite bicikl!Živite zdravo - vozite bicikl!

Subota, 03. 10. 2015.

Promocija "Ljudi od vode"

Socijalni, politički, historijski i roman ličnostiSocijalni, politički, historijski i roman ličnostiU subotu, 3. X. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru, održana je promocija romana "Ljudi od vode" Andrejane Dvornić, a u organizaciji belomanastirskog Srpskog udruženja žena (SUŽ) "Dukat". Promocija je održana pred šezdesetak prisutnih, koji su pažljivo pratili riječi autorice i osoba koje su predstavljale roman.

Polaznici 1. podstupnja A1-stupnja njemačkog jezikaPolaznici 1. podstupnja A1-stupnja njemačkog jezika(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 3. X. 2015. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održan je završni ispit na tečaju njemačkog jezika za početnike. Nakon skoro dvomjesečnog učenja te 60 odslušanih sati i odrađenih vježbi, došlo je vrijeme da polaznici testiraju svoje znanje i pristupe polaganju završnog ispita. Tečaj je držala mlada i nezaposlena profesorica njemačkog jezika Ivana Šošić, koja je strpljivo objašnjavala i naporno radila s polaznicima, što dokazuju i rezultati ispita.

Subota, 03. 10. 2015.

U Dardi održan "Jesen-fest"

Mjesto održavanja: jezero ĐolaMjesto održavanja: jezero Đola(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 3. X. 2015. godine, u Dardi je održan treći po redu "Jesen-fest" u organizaciji Udruge za ruralni turizam Đola. Kao i prethodnih godina, centralno događanje zbivalo se uz darđansko jezero Đola, ali je ove godine program započeo u središtu mjesta, gdje je svečano postavljena i otvorena prva kućica – knjižnica u Baranji.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 2. X. 2015. godine, nakon pripremne akcije odrađene 23. rujna, a pod motom "Ostvari nečiji san volontiraj bar 1 dan!", održana je zajednička volonterska akcija pod nazivom "Za one kojima je najpotrebnije". Akciju su sproveli 12 zaposlenika osiguravajuće kuće GRAWE Hrvatska d.d. i tri člana Mirovne grupe Oaza kod bake Anice Gašparić u belomanastirskoj Sunčanoj ulici.

Poklon-paketići za 'Oazine' starije korisnikePoklon-paketići za 'Oazine' starije korisnikeGeneralna skupština Ujedinjenih naroda, u prosincu 1990. godine, proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi.

Web-portal 'Novosti'Web-portal 'Novosti'

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok