MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Daljinsko jahanje u Bilju i okoliciDaljinsko jahanje u Bilju i okolici

Nastup folkloraša iz pet zemaljaNastup folkloraša iz pet zemalja

Ponedjeljak, 29. 09. 2014.

Javna tribina o odnosu prema starima

Jasna Petrović i Vlado GrujićJasna Petrović i Vlado Grujić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 29. IX. 2014. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, Mirovna grupa Oaza organizirala je javnu tribinu na temu "Zagovaranje za pravedniji i humaniji odnos prema starosti i starenju". Predavači su bili Vlado Grujić iz Belog Manastira, diplomirani socijalni radnik, zaposlen u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, i Jasna Petrović iz Kneževih Vinograda, dugogodišnja aktivistica na polju pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama, zaposlena u Udruženju "Baranja" iz Luga.

Milenko VasiljevićMilenko VasiljevićBelomanastirsko Srpsko udruženje žena (SUŽ) "Dukat" poziva zainteresirane čitaoce i ljubitelje lijepe riječi na promociju knjige "Aforizmi, epigrami i male bockalice" Milenka VasiljevićaČike, pjesnika iz Osijeka, rođenog 1943. godine u selu Sekulincima kod Voćina. Promocija će se održati u subotu, 4. X. 2014. godine, s početkom u 19 sati, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru, Ulica Imre Nagya broj 8.

Knjigu je na 109 stranica ove godine izdao belišćanski "Slog", a ilustrirali su je Jovan Živković i autorova kćerka Zvjezdana Matoković.

Nedjelja, 28. 09. 2014.

Najavljujemo Dan sela Zmajevca

Bogat program u ZmajevcuBogat program u Zmajevcu

Nedjelja, 28. 09. 2014.

Najavljujemo "Paprikafest" u Lugu

'Dan sela Lug''Dan sela Lug'

Subota, 27. 09. 2014.

"Profesionalac" u Bolmanu

Glumci Miloš Milićević i Živko PetrovićGlumci Miloš Milićević i Živko PetrovićBolman, u kome danas živi oko 500 stanovnika, ima uređen Dom kulture s velikom salom i pristojnom pozornicom. Na toj pozornici se, međutim, rijetko održavaju kazališne predstave. Subota, 27. IX. 2014. godine, bila je izuzetak jer je tada Amatersko dramsko pozorište "Branislav Nušić" iz Teslića, pred šezdesetak Bolmanaca, odigralo predstavu "Profesionalac".

S tom predstavom Teslićani su dan ranije otvorili ovogodišnji MESDAM, Međudržavne susrete dramskih amatera u Pačetinu, a predstavu su prije toga odigrali i na sceni Kulturnog centra u Borovu.

Nastup bendova iz Osijeka, Beograda i TravnikaNastup bendova iz Osijeka, Beograda i Travnika(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kao što smo i najavili, u subotu, 27. IX. 2014. godine, u Grabovcu je održan četvrti po redu festival "Rock In Baranja" (RIBAfest), koji je bio međunarodnog karaktera.

Pored autorskih sastava iz Osijeka ("Trivia", "Syndrome" i "Reset"), svoj autorski rad predstavili su članovi grupe "Vrane kamene" iz Beograda te članovi grupe "Holographic human element" iz Travnika.

Subota, 27. 09. 2014.

"Jesen u Baranji" – sajam

Štand Mirovne grupe Oaza - Ana JeličićŠtand Mirovne grupe Oaza - Ana JeličićU sklopu manifestacije "Jesen u Baranji" i u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje i Gradom Belim Manastirom, Lokalna akcijska grupa Baranja organizirala je u subotu, 27. IX. 2014. godine, na belomanastirskom Trgu slobode tematski sajam pod nazivom "Jabuka, kraljica jeseni".

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u ZagrebuNacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu organizirala je petak, 26. IX. 2014. godine, Stručni skup povodom 10. obljetnice Hrvatskog arhiva weba, na kojem su prikazani različiti pristupi u području arhiviranja internetskih sadržaja te načini njihovog prikupljanja, čuvanja i korištenja. Na skupu je bio i administrator "Oazine" web-stranice Jovan Nedić.

Skup je bio posvećen i pravnim, tehnološkim, društvenim i kulturološkim aspektima arhiviranja weba, kao i podizanju svijesti u javnosti o važnosti takvog arhiviranja, koje NSK radi u suradnji sa Sveučilišnom računskim centrom (SRCE). Skupom se također htjelo istaknuti ulogu nacionalne knjižnice u suvremenom informacijskom okruženju te potaknuti korištenje arhiviranih sadržaja u različitim istraživanjima.

Među stotinjak učesnika i predavača bili su i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Jelena Đurović, direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević", Jovan Tasevski, predstavnik Nacionalne i univerzitetske biblioteke Makedonije "Sv. Kliment Ohridski", Svetlana Jančić, v.d. direktora Narodne biblioteke Srbije, Martina Rozman Salobir, ravnateljica slovenske Narodne in univerzitetne knjižnice, te Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Osim na stručnom skupu, nabrojani direktori i predstavnici učestvovali su i na trećoj Konferenciji ravnatelja nacionalnih knjižnica Jugoistočne Europe, na kojoj su razgovarali o dosadašnjoj suradnji i njenom pospješivanju kroz buduće zajedničke projekte.

(Program skupa i prezentacije
predavanja mogu se vidjeti ovdje)

56 majstora fiš-paprikaša56 majstora fiš-paprikaša

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 26. IX. 2014. godine, održano je na belomanastirskom Trgu slobode otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju fiš-paprikaša u sklopu 14. po redu manifestacije "Jesen u Baranji", koju su uspješno organizirali TZ Baranje i Grad Beli Manastir, uz potporu Osječko-baranjske županije. Okupljenim kuharima, kibicerima i ostaloj publici obratili su se župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, koji je ujedno i otvorio manifestaciju, i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš.

Velika gužva... Velika gužva... (Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 26. IX. 2014. godine, s početkom u deset sati, na belomanastirskom Trgu slobode održane su radionice namijenjenih djeci predškolskog i školskog uzrasta pod nazivom ''Jabuka, kraljica jeseni''. Radionice su bile dio tradicionalne manifestacije "Jesen u Baranji".

Uz pomoć teta iz vrtića i svojih učiteljica, mališani su slikali jabuke, igrali zabavne igre s jabukama, jeli ih i pili sokove od jabuke, a organiziran je i prigodni kulturni program.

Cvijeće na jesenskom suncuCvijeće na jesenskom suncu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Snimljeno u Ulici Hrvatske bratske zajednice u blizini Nacionalne i sveučilišne knjižnice (desno na slici).

Sudionici konferencije u ZagrebuSudionici konferencije u Zagrebu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 25. IX. 2014. godine, s početkom u 10 sati, na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu održana je konferencija "Društveni utjecaj organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj – i kako ga mjeriti". Konferenciju je organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s Autonomnim centrom – ACT iz Čakovca. Na konferenciji je bila i Vesna Nedić, projekt-koordinatorica Mirovne grupe Oaza.

Četvrtak, 25. 09. 2014.

Poziv na "Oazinu" javnu tribinu

Društveni centar, ponedjeljak, 29. IX. 2014.Društveni centar, ponedjeljak, 29. IX. 2014.Mirovna grupa Oaza, u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom, organizira javnu tribinu na temu "Zagovaranje za pravedniji i humaniji odnos prema starosti i starenju".

Javna tribina će se održati u ponedjeljak, 29. IX. 2014. godine, u Društvenom centru u Belom Manastiru (Ulica J. Antala 3) od 18 do 20 sati. Predavači na tribini bit će Vlado Grujić, diplomirani socijalni radnik, i Jasna Petrović, dugogodišnja aktivistica na polju pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama.

Javna tribina se provodi u sklopu "Oazinog" projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Dom "Baranjsko sunce", 1. X. 2014.Dom "Baranjsko sunce", 1. X. 2014.

Kako unaprijediti standarde kvalitete?Kako unaprijediti standarde kvalitete?

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 23. IX. 2014. godine, s početkom u 9 sati, u belomanastirskom Hotelu Patria održana je edukacija na temu "Kako unaprijediti standarde kvalitete pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Ta edukacija jedna je od aktivnosti projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji "Oaza" provodi u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom.

Na edukaciju je bilo 15 sudionika iz nevladinih organizacija (Mirovne grupe Oaza, Ženske udruge "Izvor" iz Tenje, Udruženja "Baranja" iz Luga i OGI-ja iz Osijeka) te iz Doma za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", Grada Belog Manastira i belomanastirskog Centra za socijalnu skrb. Među sudionicima bio je i Branko Vorkapić ispred partnerske organizacije ASB.

Baranjske jabukeBaranjske jabukeU sklopu manifestacije "Jesen u Baranji '14", koja se u Belom Manastiru održava od 20. do 27. IX. 2014. godine, Lokalna akcijska grupa Baranja, Turistička zajednica Baranje i Grad Beli Manastir organiziraju tematsku radionicu za djecu predškolskog i školskog uzrasta te tematski sajam pod nazivom "Jabuka, kraljica jeseni".

Cilj događanja je promoviranje LAG-a Baranja i lokalnih proizvođača kroz poticanje svijesti djece i stanovništva LAG-ovog područja o značaju izvornih lokalnih proizvoda za razvoj ruralnih sredina.

Pozivamo vas da se odazovete na tematske dječje radionice, koje će se održati u petak, 26. IX. 2014. godine, s početkom u 10 sati, kao i na tematski sajam, koji će se održati u subotu, 27. IX. 2014. godine, s početkom u 10 na Trgu slobode u Belom Manastiru.

Mjesto održavanja: Hotel Patria u Belom ManastiruMjesto održavanja: Hotel Patria u Belom Manastiru

U emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", emitiranoj u četvrtak, 28. VIII. 2014. godine s početkom u 17 sati, gostovala je "Oazina" aktivistica Dubravka Simendić. S njom je razgovarala novinarka Stana Nemet, a tema je bila "Oazina" burza odjeće i obuće. Emisiju smo postavili na YouToube i možete je preslušati "klikanjem" na gornju sliku.

Ponedjeljak, 22. 09. 2014.

Poziv na RIBAfest u Grabovcu

Dođite u Grabovac i - raspametite seDođite u Grabovac i - raspametite se

Folklorni ansambl Baranje 'Nikola Tesla'Folklorni ansambl Baranje 'Nikola Tesla'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu i nedjelju, 20. i 21. IX. 2014. godine, u Kopačevu su održani 16. Ribarski dani, koje je posjetilo (i domaće specijalitete okusilo) oko 2.000 ljudi iz raznih krajeva Hrvatske i drugih zemalja, najviše iz Mađarske. "Dani" iz godine u godinu postaju sve respektabilnija manifestacija pa je za ovogodišnju osigurano čak – dvije tone ribe.

Opširniji članak o Ribarskim danima može se pročitati na portalu "Glasa Slavonije", a ovdje ćemo spomenuti još samo to da su na velikoj pozornici nastupili brojni KUD-ovi iz Kopačeva, Dalja, Hrastina, Ivanovaca, Luga…, ali i novoosnovani Folklorni ansambl Baranje "Nikola Tesla" iz Belog Manastira, u kome nastupa i "Oazina" aktivistica Jelena Opačić-Matijević (na slici treća slijeva).

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Golovi: Radmilo Mihajlović (32'); Lepomir Martinović (49', 55', 70'); Mario Vuković (62')

(Izvor: NK "Jovan Lazić")

S Likovne kolonije 'Đola 2004'S Likovne kolonije 'Đola 2004'Likovna radionica "Petar Dobrović", koja djeluje u okviru Pododbora Darda SKD-a "Prosvjeta", organizira dvodnevnu likovnu koloniju (XI. saziv) pod imenom "Đola 2014" te okrugli stol na temu "Deset godina poslije – mogućnost stvaranja uvjeta za buduću galeriju".Kolonija i okrugli stolodržat će se u subotu i nedjelju (27-28. IX. 2014) u Dardi, u zgradi Srednje škole (Ulica Sv. Ivana Krstitelja 116), prema sljedećem programu:

Subota (27. IX. 2014)

Subota, 20. 09. 2014.

"Panona-fest" u Erdutu

Modna revija 'Panona'Modna revija 'Panona' 

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje)

Osječka Udruga za kreativni razvoj "Slap" organizirala je u petak i subotu, 19. i 20. IX. 2014. godine, "Panona-fest 2014" s bogatim programom. O edukativno-kreativnoj radionici "Panona – kreativni inkubator 2014" već smo objavili članak ovdje pa nam preostaje da opišemo i subotnja događanja, na kojima je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Inovativni pristup stvaranju ponude kulturnog turizma / arheoturizmaInovativni pristup stvaranju ponude kulturnog turizma / arheoturizma(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 19. IX. 2014. godine, s početkom u 10 sati, u Centru za održivi ruralni razvoj u Erdutu održana je edukativno-kreativna radionica "Panona – kreativni inkubator 2014". Radionicu je, kao dio manifestacije "Panona-fest 2014", organizirala Udruga za kreativni razvoj "Slap" iz Osijeka u suradnji s Hrvatskim društvom kulturnog turizma (CroCulTour).

Petak, 19. 09. 2014.

Put prema "Oazi"

Na Jadranskoj magistraliNa Jadranskoj magistrali(Snimio: Rajko Cicak; vidjeti i ovo)

Petak, 19. 09. 2014.

Počinje "Jesen u Baranji"

Program za 20. i 21. IX. 2014.Program za 20. i 21. IX. 2014.

Kod izdavanja robe bitna je i veličinaKod izdavanja robe bitna je i veličina"Oazina" burza odjeće i obuće jedna je od aktivnosti "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. U toku osmog mjeseca 2014. godine "Burza" je nastavila s prikupljanjem donirane robe i njezinom podjelom ugroženim građanima. Odziv donatora je dobar, a onako kako se roba zaprimala, tako se polako i izdavala.

U osmom mjesecu "Burza" je robu zaprimila 22 puta. Zbog veće količine robe pojedine su je osobe donosile i više puta, a donatori su bili s područja Belog Manastira te po jedna osoba iz Njemačke, Kneževih Vinograda i Luča. Donirala se razna roba: muška i ženska odjeća i obuća, odjeća za mlade, posteljina, marame, kaputi isl. Najmanje se donosi odjeća za bebe i djecu te patike za sve uzraste, o čemu "Burza" redovito podsjećamo na svojoj fejsbukovskoj stranici. Najbrže se izdaje posteljina, a ostalo nešto sporije jer se za drugu robu mora uskladiti i veličina.

Vesna Lendić Kasalo, Igor Milinović i Marija ButkovićVesna Lendić Kasalo, Igor Milinović i Marija ButkovićU srijedu, 17. IX. 2014. godine, s početkom u 16:30 sati, u Hotelu Westin u Zagrebu, a u organizaciji časopisa Udruga.hr (čiji je pretplatnik i "Oaza"), održan je seminar posvećen novom Zakonu o udrugama. Zakon je donesen 6. VI. 2014. godine na 13. sjednici Hrvatskog sabora, a stupa na snagu 1. X. 2014. godine. Cilj seminara bio je da se predstavnici udruga (a bilo ih je oko 500) upoznaju s promjenama koje donosi novi zakon te s njihovim pravnim obavezama i mogućnostima i načinima unapređenja i olakšanja vlastitog poslovanja. Na seminaru je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Uvodnu riječ dala je Sandra Mihelčić, predsjednica uprave Centra za management i savjetovanje d.o.o., koji izdaje časopis "Udruga.hr", a predavači su bili:

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

Udruga za mlade Đakovo organizira glazbeno-kreativni trance-festival "Strobolobodobolos" u trajanju od 3 dana od petka do nedjelje, 19. do 21. IX. 2014. godine, na jezeru Jošava u šumi Zokovici. Festival nudi elektronsku vrstu glazbe različitih stilova preko noći, a preko dana likovne radionice, kreativne radionice izrade dreamcatcherate seminar umijeća življenja, meditacije, joge itd.

Za dobru glazbu zaduženo je sedamnaest DJ-a, koji će "vrtjeti" sljedeće stilove: progressive psytrance, dark progressive, forest psytrance, dark forest, fullon, goa, psy chill – dub, min tech te ambient. Cilj festivala je okupljanje i povezivanje mladih u prirodi.

Ulaznica za sva tri dana stoji 100 kn, a kupuje se u petak na ulazu u festivalski prostor, dok ulaznica samo za subotu iznosi 60 kn.

Kolonija se održava u sklopu 'Jeseni u Baranji'Kolonija se održava u sklopu 'Jeseni u Baranji'

Utorak, 16. 09. 2014.

Program "Jeseni u Baranji"

Od subote do subote, 20-27. IX. 2014.Od subote do subote, 20-27. IX. 2014.Od subote do subote, 20-27. IX. 2014. godine, održat će se u Belom Manastiru tradicionalna manifestacija "Jesen u Baranji".

Subota, 20. IX. 2014:

Petlovac

9:00 – Međunarodna likovna kolonija u Petlovcu

Nedjelja, 21. IX. 2014:

Vašarište (sajmište, Beli Manastir – Branjin Vrh)

9:00 – Otvorenje 5. Smotre svatovskih zaprega – izbor najljepše zaprege, jahača i jahačice

10:00 – Revijalna vožnja čunjeva u preciznosti

11:00 – Revijalna vožnja u brzini

12:00 – Tekličko jahanje

13:00 – Tehničko jahanje u preciznosti prepreka

15:00-17:00 – Baranjska alka

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

Turistička zajednica Općine (TZO) Bilje ovako najavljuje XVI. Ribarske dane u Kopačevu, koji će se održati u subotu i nedjelju, 20. i 21. IX. 2014.godine:

"Ribarski dani su manifestacija na kojoj u dva dana kroz Kopačevo prođe preko dvije tisuće ljudi željnih etnoambijenta te mirisa i okusa ribe. Kopačani te dane doživljavaju kao priliku za promociju tradicije i seoskog turizma. Selo tada miriše na fiš-paprikaš, šarana u rašljama, štuku u mundiru te specijalitete od divljači, a na brojnim štandovima nude se vlastiti proizvodi: domaća mljevena paprika, med, ajvar, slatkiši i suveniri te domaći kolači. Još kada se ljutina može ublažiti i zaliti graševinom koja poteče s Baranjskog brda, užitku nikada kraja...

Posjetite i ove godine Ribarske dane u Kopačevu, koji se održavaju 20. i 21. rujna 2014. godine. Budite naš dragi gost!"

Udruga 'Slap', OsijekUdruga 'Slap', OsijekOsječka Udruga za kreativni razvoj "Slap" poziva vas na "Panona-fest 2014". Ruta je ista kao i prethodnih godina. Kreće se iz Osijeka, prolazi kroz Aljmaš, zaustavlja na kontrolnim točkama i završava u Erdutu. Ide se kanuima, biciklima i pješice. Sudionicima su osigurane majice, ručak, osvježenje na rutama i povratak kući autobusom iz Erduta.

Svi stižu u Erdut u poslijepodnevnim satima (oko 17), gdje ih očekuje tulum na otvorenom: modna revija Panona, izrada i paljenje slamnatih skulptura, glazbeni program… Broj sudionika je ograničen pa se treba prijavite što prije putem sljedećih linkova.

Pješačenje (http://goo.gl/sA0K5M)

  • Start: 9:00
  • Mjesto: Suvenirnica Panona, Tvrđa, Trg  Sv. Trojstva
  • Kotizacija: 50 kn

Povodom Europskog tjedna mobilnosti (16-22. IX. 2014)Povodom Europskog tjedna mobilnosti (16-22. IX. 2014)

Subota, 13. 09. 2014.

Poziv na "Oazinu" edukaciju

Hotel Patria, 23. IX. 2014, 9-16 satiHotel Patria, 23. IX. 2014, 9-16 satiMirovna grupa Oaza u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom organizira 23. rujna 2014. godine edukaciju na temu "Kako unaprijediti standarde kvalitete pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Edukacija se provodi u sklopu "Oazinog" projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

"Oazin" projekt financira Mreža IRIS sredstvima Europske Unije u sklopu svog projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga u jugoistočnoj Europi kroz osnaživanje regionalnih i nacionalnih mreža civilnoga društva". Taj projekt provodi Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), zajedno sa svojim partnerima iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije te s Kosova.

Izgled nekadašnjih baranjskih paorskih kućaIzgled nekadašnjih baranjskih paorskih kuća

SKUD 'Jovan Lazić': Vlaške igreSKUD 'Jovan Lazić': Vlaške igre(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 12. IX. 2014. godine, u belomanastirskoj kinodvorani i u prisutnosti gradonačelnika Ivana Doboša, održana je priredba u organizaciji belomanastirskog pododbora zagrebačke SKD "Prosvjete", na kojoj su nastupile dječja i velika folklorna grupa SKUD-a "Jovan Lazić", mlada vokalna solistica Aleksandra Vukadinović iz Popovca, recitatorice Ranka Vujaklija i Jelena Kozolić iz Jagodnjaka, solist na harmonici Novica Todić iz Osijeka te ženska pjevačka grupa darđanskog KUD-a "Branko Radičević".

Tom priredbom otvoreni su 17. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, u sklopu kojih se održava cijeli niz kulturnih događanja uglavnom u mjestima u kojima postoje pododbori "Prosvjete". Manifestaciju su otvorili Milenko Stanić, predsjednik belomanastirskog pododbora, i Srđan Tatić, generalni sekretar "Prosvjete".

Međunarodna likovna kolonija starijih osobaMeđunarodna likovna kolonija starijih osoba

Četvrtak, 11. 09. 2014.

Rad "Oazine" praonice (VIII/2014)

'Oazina' praonica u Društvenom centru'Oazina' praonica u Društvenom centruMirovna grupa Oaza vrši, između ostaloga, i socijalnu uslugu pranja rublja za svoje korisnike koje se obilazi u sklopu usluge pomoć u kući. To su korisnici koji su teško bolesni, operirani, ili su vrlo stari, ili im iz nekih drugih razloga pranje i održavanje rublja predstavlja problem. Rublje donose na pranje i vraćaju suho i složeno njihove gerontodomaćice.

U toku mjeseca kolovoza 2014. godine u "Oazinoj" praonici oprano je 13 mašina rublja za sedam ugroženih Belomanastiraca. Isto tako, budući da za "Oazinu" burzu odjeće i obuće ponekad treba osvježiti doniranu robu, oprano je šest mašina takve robe. Prala se odjeća za bebe, dječje stvari, džemperi, odjeća za mlade koja je duže stajala, gornjaci, hlače… Ti odjevni predmeti se nakon pranja suše i slažu, a potom odlažu u plakar Oazinih, čekajući da nekome – ustrebaju.

Info-ploča novog projektaInfo-ploča novog projektaNa natječaj "Podrška projektima organizacija civilnoga društva (OCD) pružatelja socijalnih usluga u jugoistočnoj Europi", koji je početkom mjeseca srpnja 2014. godine raspisala mreža IRIS, pristigla su 43 projekta, od kojih je 23 izabrano za financiranje. Među njima je i projekt Mirovne grupe Oaza "Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" (opširnije: ovdje).

Veselo čavrljanje u baranjskom predvečerjuVeselo čavrljanje u baranjskom predvečerjuU utorak predveče, 9. IX. 2014. godine, Mirovna grupa Oaza organizirala je još jedan sastanak – druženje za svoje aktivistice i korisnice likovno-kreativnih radionica za žene. Svake godine, naime, "Oaza" nekoliko puta organizira takve sastanke šireg kruga kako bi se, u opuštenoj atmosferi, razvila "oluja ideja" o mogućim daljim pravcima "Oazinih" aktivnosti. Ovoga puta za mjesto sastanka izabran je jedini belomanastirski hotel "Patria", koji ima više adekvatnih prostora za takve svrhe, a učesnice druženja odlučile su se za boravak na terasi ispred hotela, koristeći tako posljednje tople ljetne dane.

Interes se može iskazati i za belomanastirsku 'Kasarnu'Interes se može iskazati i za belomanastirsku 'Kasarnu'Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) pokreće savjetovanje sa zainteresiranom javnošću i istu poziva da se obrati putem mail-adrese projekti100@duudi.hr s prijedlozima, mišljenjima i idejama te iskazom interesa za nekretnine u državnom vlasništvu.

Riječ je o sto nekretnina koje obuhvaćaju okvirno 20 milijuna kvadratnih metara površine, od neizgrađenog do izgrađenog građevnog zemljišta te objekata. Nekretnine pokrivaju prostore u svakoj županiji Republike Hrvatske, a većinom je riječ o bivšim vojnim nekretninama.

Za 'Oazinu' kreativnost već se dobro znaZa 'Oazinu' kreativnost već se dobro zna(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U osmom mjesecu 2014. godine održane su tri likovno-kreativne radionice za žene utorkom od 18 do 20 sati pod vodstvom Ane Jeličić. Na radionicama je ukupno bilo 27 najustrajnijih korisnica, koje su – i pored ljetnih praznika i vrućina – odlučile svoje vrijeme provesti u poznatom im ambijentu, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra. Na tom mjestu mogu nešto naučiti, bez puno riječi kreativno se izraziti, razmijeniti iskustva, podijeliti radost, tugu ili biti nekome podrška.

Arhivska fotografijaArhivska fotografijaU osmom mjesecu 2014. godine Jelena Opačić-Matijević, voditeljica "Oazinih" likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, bila je na godišnjem odmoru pa je u tom mjesecu održana samo jedna takva radionica. Na njoj nije započinjano ništa novo, niti se uhodavala neka nova tehnika izrade suvenira ili ukrašavanja upotrebnih predmeta, nego se raščišćavala tzv. "buksa" u zajedničkom prostoru Društvenog centra, u kojoj se drže materijali, boje, pribor, nedovršeni i gotovi radovi i sve drugo što je potrebno za likovno-kreativni rad. Stiže nam jesen, a s njom i novi sajmovi i izložbe, na kojima će sigurno biti izloženi i neki od upravo dovršenih radova.

Dječja skupina Folklornog ansambla BiljeDječja skupina Folklornog ansambla BiljeU subotu i nedjelju, 6. i 7. IX. 2014. godine, u Bilju su održani 15. Međunarodni etnosusreti. Zbog izgradnje kružnog toka u centru sela manifestacija je održana na pomoćnom nogometnom igralištu. U sklopu Etnosusreta održan je i sajam "Zelena Panonija", koji je dio projekta "Pannonia Organica" (komponenta IPA II u programu prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija). Nositelji projekta su Općina Bilje i Zelena mreža Vojvodine.

Gerontodomaćica Ana Jeličić i njezina štićenicaGerontodomaćica Ana Jeličić i njezina štićenicaMirovna grupa Oaza i u osmom mjesecu 2014. godine nastavila je pružati pomoći u kući starim osobama na području Grada Belog Manastira. Ta socijalna usluga financira se iz institucionalne potpore Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva. U "Oazinom" gerontotimu radilo je pet osoba: voditeljica programa i četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i posao gerontokrojačice. One su obilazile 18 starih osoba (16 žena i dva muškarca). Ukupno su obavile 101 posjet.

Redovni poslovi
Prema vrsti poslova gerontodomaćice su spremale kuće i stanove te dvorišta i terase, išle u nabavku raznih prehrambenih artikala i drugih stvari (odjeća i obuća, benzin za kosilicu, plin u boci itd.), pomagale u pripremi obroka ili oko osobne higijene, prale posuđe, brinule o pranju rublja, bilo u Oazinoj praonici ili u domu starih osoba koje imaju veš-mašinu…

Subota, 06. 09. 2014.

12 koraka do zdravlja

Pročitajte i razmislite, ima tu nečega...Pročitajte i razmislite, ima tu nečega...

Petak, 05. 09. 2014.

Put za Širine

Ako idete za Širine, tu se skrećeAko idete za Širine, tu se skreće(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U pustaru Širine skreće se udesno na petom kilometru državne ceste D517 između Belog Manastira i Petlovca. Tuda je nekad prolazila željeznička pruga, a po njezinoj trasi upravo se gradi tvrda cesta u sklopu IPARD-programa rekonstrukcije lokalnih nerazvrstanih cesta. Radovi su vrijedni 2.612.887,76 kuna, a tom tvrdom cestom bit će spojeni Širine i Baranjsko Petrovo Selo.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Osječki turbo-kružni tok, jedinstven u Hrvatskoj, koji se nalazi na ulazu u Višnjevac, otvoren je 5. IX. 2014. godine nakon dva mjeseca gradnje. Riječ je o investiciji vrijednoj 2,8 milijuna kuna, koju su u promet pustili predstavnici suinvestitora – Grada Osijeka i Hrvatskih cesta.

"Osnovno je bitno povećanje kapaciteta prometa na toj točki i smanjenje konfliktnih točaka koje su uobičajene za kružne tokove. Ovakav kružni tok ima takve izlaze da ne omogućuje pravljenje punog kruga", rekao je Denis Šimenić, projektant iz osječke tvrtke "Rencon".

Dostava na kućni pragDostava na kućni pragProtekao je i mjesec kolovoz 2014. godine, još jedan mjesec u kome je "Oaza" nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka, koju financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Beli Manastir. Kroz tu uslugu "Oaza" pomaže 40-ero svojih sugrađana i time im olakšava svakodnevicu. Na zadovoljstvo svih sudionika projekta, proteklog mjeseca na taj način podijeljeno je 740 obroka, koji se spremaju u kuhinji Crvenog križa Osijek.

Popis osoba koji primaju takvu vrstu pomoći nastao je u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir, s kojima je "Oaza" u stalnom kontaktu i dogovoru. Popis varira iz mjeseca u mjesec jer se uglavnom radi o starijoj populaciji, koju češće zahvaćaju bolesti i nemoć pa završavaju u domu, kod skrbnika ili nas zauvijek napuštaju. Ali do tada svi se trudimo da im barem tim ukusnim besplatnim toplim obrocima olakšamo život, koji ih nije mazio.

Srijeda, 03. 09. 2014.

Radni sastanci srijedom

Ana, Vesna, Neno, Jelena, Dubravka i StelaAna, Vesna, Neno, Jelena, Dubravka i StelaSvake srijede, pri kraju radnog vremena, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održava se radni sastanak "Oazinog" osoblja angažiranog na tekućim projektima, programima i aktivnostima. Na takvim sastancima raspravlja se o tekućoj problematici i trenutnim događanjima, ali i o budućim projektima i aktivnostima, sve s ciljem da se mnogobrojni poslovi koji se u "Oazi" rade obavljaju što bolje te da "Oaza" kao organizacija funkcionira kao skladna cjelina.

Utorak, 02. 09. 2014.

Fotorazglednica: Borsko jezero

Umjetno jezero udaljeno petnaestak kilometara od BoraUmjetno jezero udaljeno petnaestak kilometara od Bora(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Djeca, mladi, odrasli, gosti, stranci...Djeca, mladi, odrasli, gosti, stranci...Prošlo je puno vremena od prvih početaka kompjuterizacije Mirovne grupe Oaza (jesen 1999. godine). Nakon prvih informatičkih obuka i nabavke početne opreme, ubrzo je ustrojen "Oazin" internet-klub. On je dostupan svima: djeci, mladima, odraslima, prolaznim gostima, strancima… I tako godinama, više od desetljeća. Danas je klub otvoren svaki radni dan od 8 do 20 sati, a korisnici doniraju jednu kunu po satu kako bi se nadoknadili bar osnovni troškovi.

U klubu je uvijek živo, bude i galame, dječjih nepodopština svake vrste, raznih zabrana za one koji ometaju druge – tek toliko da se "opamete". Kad počnu uvažavati kućni red i na zidu istaknuta pravila ponašanja, vraćaju se u redovne korisnike. Godišnje je "Oaza" imala i po 7000-8000 pristupa internetu. Vremena su se ipak promijenila pa ih je sada manje, što zbog konkurencije u gradu, a i zbog toga što su sada kompjuteri dostupniji većem broju ljudi.

Ponedjeljak, 01. 09. 2014.

Najava Etnosusreta u Bilju

Bilje, 6-7. IX. 2014.Bilje, 6-7. IX. 2014.

 

Subota (6. IX. 2014)

9:00 – Etnosajam, Sajam "Zelena Panonija" u okviru projekta "Pannona Organica", sajam kulturne baštine, sajam ekoloških i tradicijskih proizvođača, rukotvorina, suvenira, domaća hrana i piće; u kompleksu dvorca Eugena Savojskog streličarski turnir (organizatori: DZMH, Bilje, i Apró Paták LSE, Šikloš)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok