MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Ovako je bilo nekad (Beljsko naselje u Belom Manastiru)Ovako je bilo nekad (Beljsko naselje u Belom Manastiru)1. Poklopac staklenki koji sadrži metal i još neku vrstu plastike ili gume
- Većinom se poklopac odvaja i stavlja u kontejner za metal. Ako se staklenka zajedno s poklopcem baci u kontejner za staklo, to ne predstavlja nikakav tehnički problem. Staklo se prije procesa recikliranja uvijek obrađuje mehaničkim putem (usitnjavanje, odvajanje metala, odvajanje etiketa od papira, plastike itd.).

U 2012. godini u Austriji je skupljeno i oporabljeno 230.200 tona stakla, što znači oko 29 kg od ukupnih 34 kg po stanovniku u godini. Znači da je oko 5 kg završilo u pogrešnom kontejneru i nije oporabljeno, već s ostacima iz ostalih procesa obrade zbrinuto. Ostale slične frakcije, odnosno dijelovi koji se ne skupljaju u kontejneru za staklo, nego u kontejneru za “ostali otpad” su: porculan / keramika, vatrostalno stakleno posuđe, kristalne čaše, kuglice s božićnog drvca...

Žuta vreća s plastikom i kutija s papiromŽuta vreća s plastikom i kutija s papiromPosljednjeg petka u mjesecu "Baranjska čistoća" je i dosad odvozila stari papir u Belom Manastiru i prigradskim naseljima Branjinom Vrhu, Šećerani i Šumarini, a od sada u istom prolazu odvozit će i plastiku. Istovremeno su u cijeloj Hrvatskoj na snagu stupila nova pravila o razvrstavanju otpada, po kojima su građani dužni sami selektirati otpad koji nastaje u njihovim kućama ili stanovima.

Zbrinjavanje otpada u Belom Manastiru "Baranjska čistoća" je riješila na taj način što je građanima besplatno podijelila 1000 kompostera za zeleni otpad, a ostalo će se sortirati u vreće različite boje: u plavu vreću papir, u žutu plastika, u zelenu staklo, a u sivu metal. Prigodnim letkom i preko medija "Baranjska čistoća" je informisala građane o zakonskoj obavezi da se otpad mora razvrstavati prema kategorijama u svakom domaćinstvu te da razvrstani otpad treba prvo oprati vodom od nečistoće, potom mu smanjiti volumen i odložiti ga u posebno označenu vreću.

Dubravka SimendićDubravka Simendić"Oazine" gerontodomaćice od svojih štićenika često čuju svakakve zgode ili zanimljive priče. Ovaj put donosimo jednu takvu priču čak iz – Njemačke. I nju je zapisala Dubravka Simendić, asistentica na programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima".

17 vrsta bračnih jubileja
Jedna "Oazina" gerontodomaćica bila je za vrijeme godišnjeg odmora u Njemačkoj i boravila kod starog bračnog para (oboje imaju 82 godine). Nedavno su proslavili svoj dijamantni jubilej zajedničkog života (60 godina), na kojem se okupila sva rodbina i prijatelji, a slavilo se u obližnjoj crkvi, gdje su i vjenčani, a potom u njihovom domu.

Baranjska vinska metropolaBaranjska vinska metropola

Subota, 26. 07. 2014.

"Oaza" na "Akademiji blata"

'Oazin' štand na Ljetnom vašaru u Karancu'Oazin' štand na Ljetnom vašaru u Karancu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 26. VII. 2014. godine, na lokaciji "Kod Baje" u Karancu, održana je završna svečanost druge "Akademije blata" u organizaciji etnorestorana "Baranjska kuća", čiji je vlasnik Vladimir ŠkroboBajo.

Akademija je trajala tjedan dana, za koje vrijeme su se polaznici vratili u neko staro doba kad su se kuće zidale od ćerpiča ("prijesne cigle"), umiješene od gline (neki Baranjci bi rekli: "žute zemlje"), slame, pljeve i vode. Od tako izrađene cigle nastajale su, današnjim rječnikom rečeno, ekološke kuće kakva se može vidjeti i na spomenutom imanju gazda Baje.

Narukvice prijateljstvaNarukvice prijateljstvaSvakog ponedjeljka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. U toku sedmog mjeseca 2014. godine održane su tri takve radionica. Četvrta je izostala jer je voditeljica otišla na godišnji odmor. Evo što ona kaže o svojim radionicama:

- Kraj je sedmog mjeseca i ja idem na godišnji odmor. Da me korisnice ne bi zaboravile, kroz šalu sam predložila da pravimo narukvice prijateljstva. Nekada davno, prije trideset i koju godinu, kao omladinke izrađivale smo narukvice prijateljstva od konca (drugi materijali tada nam baš i nisu bili dostupni).

Žuta vreća je za plastikuŽuta vreća je za plastiku

Petak, 25. 07. 2014.

NK "Jovan Lazić" objavljuje

Poziv bolmanskim nogometašimaPoziv bolmanskim nogometašima

Četvrtak, 24. 07. 2014.

Savjeti biciklistima

S jednea od baranjskih biciklijadaS jednea od baranjskih biciklijada1) Ukoliko postoji biciklistička staza ili traka, biciklisti ne smiju voziti po kolniku ili pješačkoj stazi. Kazna za to je 300 kuna.

2) Ukoliko ne postoji biciklistička staza ili traka, biciklisti su dužni kretati se kolnikom što bliže desnom rubu. 300 kuna je kazna za vožnju biciklom po pješačkoj stazi. Samim tim kažnjiv je i prelazak zebre vozeći bicikl.

Plava vreća za papir, žuta za plastikuPlava vreća za papir, žuta za plastikuRaspored za odvoz starog papira i plastike:

  • 23.07.2014. - PONEDJELJAK: općine Bilje i Kneževi Vinogradi
  • 24.07.2014. - ČETVRTAK: općine Draž i Popovac
  • 25.07.2014. - PETAK: Beli Manastir i prigradska naselja
  • 28.07.2014. - PONEDJELJAK: općine Jagodnjak i Petlovac
  • 29.07.2014. - UTORAK: općine Darda i Čeminac

Zelena vreća za staklo, siva za metalZelena vreća za staklo, siva za metal

Stela Fabijan razvrstava doniranu robuStela Fabijan razvrstava doniranu robu(Fotoalbumčić se može vidjeti ovdje)

Kao što smo i najavili, početkom ovoga mjeseca počela je s radom "Oazina" burza odjeće i obuće, jedna od aktivnosti "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Roba polako počinje pristizati, a "Oazine" aktivistice za sada doniranu robu sortiraju po određenim kategorijama (muška, ženska, dječja, posteljina, jakne, džemperi, hlače, suknje i sl.).

Budući da se još uvijek traži adekvatan skladišni prostor, skupljena roba odlaže se u kartonske kutije na kojima piše kategorija robe. Do sada je zaprimljena roba od 10 osoba s područja Belog Manastira te od tri osobe iz Osijeka, od kojih se jedna javila telefonom, a druge dvije preko naše fejsbukovske stranice.

Branislav Vorkapić, OGIBranislav Vorkapić, OGIU ponedjeljak, 21. VII. 2014. godine, u Hotelu Osijek za predstavnike organizacija civilnog društva, socijalnih ustanova i javnih institucija koje pružaju socijalne usluge bio je organiziran drugi dio trening "Efikasnije upravljanje – bolje usluge", koji je održan u sklopu projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga u jugoistočnoj Europi kroz jačanje nacionalnih i regionalnih mreža organizacija civilnoga društva". O tom projektu opširnije smo pisali ovdje, ovdje i ovdje. Na treningu je bilo 20-ak učesnika iz različitih dijelova Hrvatske, a među njima i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Djevojka od slame u bade-kostimuDjevojka od slame u bade-kostimu

Zemljani ćupoviZemljani ćupovi(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U subotu, 19. VII. 2014. godine, na Gradskom stadionu u Belom Manastiru održana je 13. Grahijada – "Prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha". Na njoj su se takmičari iz Hrvatske, Mađarske, Srbije … nadmetali u kuhanju graha u čak 116 kotlića i 25 zemljanih ćupova. Najbolji grah skuhala je ekipa "Družba Pere Kvržice", drugi je bio ravnatelj Gimnazije Beli Manastir Veljko Frank, a treće mjesto osvojila je ekipa kafe-bara "Lymmar", koji se nalazi prekoputa Gradskog stadiona.

Dubravka SimendićDubravka Simendić

"Oazine" gerontodomaćice od svojih štićenika često čuju svakakve zgode ili zanimljive priče. Nekoliko anegdotalnih zgoda zabilježili smo u prethodnim člancima, a ovaj put zapisat ćemo sjećanje 93-godišnje bake, optantkinje iz mađarskog Šaroka. I tu priču zapisala je Dubravka Simendić, asistentica na programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima".

Čudesna čaša
"Oazina" korisnica, danas 93-godišnja baka, tada je kao sedmogodišnja djevojčica živjela u Šaroku, selu u Mađarskoj na samoj granici prema Kneževu. Još uvijek se živo sjeća dizanja krsta na mjesnu pravoslavnu crkvu. Jedan čovjek popeo se na crkveni toranj, postavio krst i gore popio čašu vina da nazdravi tom činu, a potom je čašu bacio dolje. A čaša je – gle čuda – pala i ostala čitava! Na tom mjestu zatekla se djevojčicina tetka Kosa, koja je tu čudesnu čašu sačuvala. Kasnije su svi, kad su bili bolesni, kod tetka-Kose pili baš iz te čaše kako bi što prije ozdravili. "Et', sve pantim i sve znam, sam' su mi te moje noge problem!" – rezignirano je svoju priču zaključila naša baka.

Četvrtak, 17. 07. 2014.

Posjet osječkom Centru za mir

Vesna Nedić i Ljiljana Bozić KrstanovićVesna Nedić i Ljiljana Bozić KrstanovićU petak, 18. VII. 2014. "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić posjetila je osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i tom prilikom razgovarala s Ljiljanom Božić Krstanović, pravnicom u Centru. Razgovarale su o raspisanim novim natječajima i o eventualnom partnerstvu Mirovne grupe Oaza i Centra.

Natječaji koji su nedavno raspisani:

Srijeda, 16. 07. 2014.

Najava Land-art-festivala Slama

9. međunaarodni land-art festival Slama9. međunaarodni land-art festival Slama

Trg slobode ispred Omladinskog domaTrg slobode ispred Omladinskog doma(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Za Uskrs 2014. godine konačno je završen Paviljon za dokolicu u parku na belomanastirskom Trgu slobode ispred Omladinskog doma. Taj pomalo futuristički objekt služi za igru djeci, kao i za ''ubijanje'' slobodnog vremena starijima, a može se koristiti i kao scena za dječje predstave, za igraonice i za slične sadržaje. Gradnja objekta počela je 2009. godine, kada je zamišljeno da ga grade ili sufinanciraju gradnju tvrtke koje su u Belom Manastiru dobile bilo kakav posao. Ta se zamisao brzo izjalovila pa je objekt stajao nedovršen pet godina.

Gerontodomaćica Ana Jeličić i njena štićenicaGerontodomaćica Ana Jeličić i njena štićenicaMirovna grupa Oaza i u šestom mjesecu 2014. godine pružala je pomoći u kući starim osobama na području Grada Belog Manastira. U gerontotimu radilo je više osoba: voditeljica programa i četiri gerontodomaćice te još jedna gerontodomaćica za područje Branjinog Vrha, čiji je rad, budući da je bila zaposlena preko javnih radova, završila 10. VI. 2014.

Oazine gerontodomaćice obilazile su ukupno 29 starih osoba (26 žena i tri muškarca). Ukupno su obavile 137 posjeta i to dva puta tjedno po 2 sata. Najstarija korisnica ima preko 90 godina, a jedna korisnica riješila je svoje uzdržavanje s kćerkom koja živi u drugoj državi pa više nema potrebe za "Oazinom" pomoći, zato je krajem mjeseca u "Oazin" program uvrštena druga stara osoba u potrebi.

Nedjelja, 13. 07. 2014.

Udarni dan baranjskih folkloraša

Folkloraški veterani iz TrpinjeFolkloraški veterani iz TrpinjeNedjelja nakon ovogodišnjeg Petrovdana postala je udarni dan za neka baranjska kulturno-umjetnička društva. U Bolmanu je Petrovo seoska slava, poznata kao "kermenc", pa je tim povodom SPCO Bolman, pod pokroviteljstvom Općine Jagodnjak i uz zalaganje bolmanske "Zlatne žene", organizirala veče folklora u dobro posjećenom mjesnom Domu kulture.

Dječje radionice petkomDječje radionice petkom(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U šestom mjesecu 2014. godine održane su tri dječje radionice iz projekta "Tolerancija – DA, nasilje - NE". Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, radionice se održavaju u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan. Prvi petak u mjesecu radionice nije bilo jer je te večeri u belomanastirskoj kinodvorani održana priredba povodom Dana škole.

13. VI. - 20. radionica (treća iz ciklusa "U tuđim cipelama"), 12-ero djece
Za početak su se djeca podijelila u parove te su jedni drugima ispričali neku smiješnu zgodu, koju su morali pantomimom prezentirati ostalima. To im nije bilo lako. Potom su malo razgovarali o pojmu identiteta te su po grupama otkrivali svoje identitete. Zadnja igra im je bila zanimljiva jer su se u njoj sa svojim parom morali drugačije postaviti na određenu riječ. Na toj radionici, kao i na sljedeće dvije, bila je prisutna i volonterka Samanta Kleš.

Subota, 12. 07. 2014.

Fotovijest: Bolmansko Petrovo

Poznati bolmanski 'kermenc'Poznati bolmanski 'kermenc'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Bordo - najdugovječniji aktivni svjetski strip-crtačBordo - najdugovječniji aktivni svjetski strip-crtač(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

O Borivoju Dovnikoviću Bordu, rođenom Osječaninu i najdugovječnijem aktivnom svjetskom strip-crtaču, snimljen je 2013. godine biografski dokumentarni film s naslovom "Bordo – vječna stripovska mladost". Scenarij za film napisao je Veljko Krulčić, čija je izdavačka kuća "Vedis" bila i producent filma. Režiju je potpisao Bernardin Modrić, fotografiju Robert Kalčić, montažu Tin Kowalski, a muziku Igor Karlić.

Četvrtak, 10. 07. 2014.

Pozivnica za Dan Općine Bilje

Program za 17. i 18. VII. 2014.Program za 17. i 18. VII. 2014.

Magdalena NikolićMagdalena NikolićProteklog mjeseca, nažalost, istekao je ugovor o radu Magdaleni Nikolić, koja je preko javnih radova u Mirovnoj grupi Oaza bila zaposlena šest mjeseci (I-VI. 2014). Magdaleni se, kao dugotrajno nezaposlenoj osobi, pružila šansa za radom, koju je ona iskoristila na obostrano zadovoljstvo: i svoje i "Oaze" kao poslodavca. Nju je kao zaposlenicu krasila vrednoća, vještina i odgovornost. Brzo se uklopila u radno okruženje i s lakoćom svladala radne zadatke, koji su za nju bili izazov, a radila je raznovrsne poslove kao i ostali zaposlenici.

Nije pravila razliku između poslova u uredu, na terenu (pošta, banka), u spremanju, čišćenju, internet-klubu ili kad je trebalo asistirati na kreativnim radionicama, gdje se isticala svojom vještinom i umijećem. Zato su joj i bili prvenstveno povjereni poslovi oslikavanja i izrade suvenira, koji će se naći na "Oazinim" prodajnim štandovima.

Dubravka SimendićDubravka Simendić"Oazine" gerontodomaćice od svojih štićenika čuju svakakve zgode ili zanimljive priče. Nekoliko anegdotalnih zgoda zabilježili smo u prethodnim člancima, a ovaj put opisat ćemo što jedna "Oazina" baka misli o svecima. I tu priču zapisala je Dubravka Simendić, asistentica na programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima".

Sa svecima se ne treba šaliti

Jedna od "Oazinih" baka od 1956. godine slavi i posebno štuje Ivanjdan, koji pada na sedmi dan mjeseca jula. Ona, naime, smatra da ju je baš taj svetac spasio. Već se bila udala i ušla u muževljevu porodicu, a očekivala se i prinova. No, bez obzira na to, radila je sve kućne, a bogme i poljske poslove. Kako se svekrva u to doba morala vrlo poštovati, nije se ni bunila na njenu naredbu da seoskim kolima njih dvije odu u polje po žito. Samo je tiho prozborila: "Majko, pa danas je svetac", a baba joj je samo otpovrnula: "Idemo!"

Pogled na Aršanj u predvečerjePogled na Aršanj u predvečerje(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Subota, 05. 07. 2014.

Zbornik "Bajsom kroz meandar"

Dvorište Kazamata u osječkoj TvrđiDvorište Kazamata u osječkoj TvrđiU subotu uveče, 5. VII. 2014. godine, u dvorištu osječkog Kazamata, održana je promocija zbornika studentskih radova "Bajsom kroz meandar" u izdanju Umjetničke akademije u Osijeku (UAOS). U projektu "Bajsom kroz meandar" sudjelovali su studenti četiri osječka fakulteta: Umjetničke akademije, Filozofskog fakulteta, Učiteljskog fakulteta i Odjela za kulturologiju. Zbornik se sastoji od dvadeset i jednog rada ukupno 55 studenata, koje je na nekoliko svojih kolegija prikupila Helena Sablić-Tomić, dekanica UAOS, a za objavljivanje priredili urednici Igor Gajin, asistent na UAOS-u, te diplomanti Odjela za kulturologiju Barbara Balen Domazetović, Tomislav Levak i Snježana Barić Šelmić.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od ponedjeljka, 30. lipnja, pa do petka, 4. srpnja 2014. godine, za predstavnike organizacija civilnog društva, socijalnih ustanova i javnih institucija koje pružaju socijalne usluge bio je organiziran prvi dio trening "Efikasnije upravljanje – bolje usluge", koji je održan u sklopu projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga u jugoistočnoj Europi kroz jačanje nacionalnih i regionalnih mreža organizacija civilnoga društva". O tom projektu opširnije smo pisali ovdje i ovdje. Na treningu je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Vesna Nedić i Stana NemetVesna Nedić i Stana NemetEmisija "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", emitirana u četvrtak, 3. VII. 2014. godine s početkom u 17 sati, ponovo je bila posvećena Mirovnoj grupi Oaza. Razgovor s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić snimila je novinarka Stana Nemet sedam dana ranije, a povod je bio novi "Oazin" trogodišnji program "Pomoć ugroženim Belomanastircima", za koji je ugovor s Ministarstvom socijalne politike i mladih potpisan 20. VI. u Zagrebu. Emisiju možete preslušati ovdje.

U razgovoru je bilo riječi o prethodnom trogodišnjem programu, koji je završio posljednjim danom petog mjeseca ove godine, a potom i o novom programu, koji će imati dvije socijalne usluge: dostavu besplatnih toplih obroka te prikupljanje, sortiranje, pranje, peglanje i prepravljanje odjeće i obuće i podjelu tako prikupljene odjeće i obuće onima kojima je to potrebno, a ne mogu to kupiti.

U emisiji je bilo govora i o drugim "Oazinim" aktivnostima, a ne samo o socijalnom programu: o dječjim radionicama "Tolerancija – DA, nasilje – NE", koje su se provodile u Osnovnoj školi Popovac i u Osnovnoj školi "Ivan Filipović" iz Velike Kopanice, i koje se još uvijek provode u "Oazi" svakog petka od 18-20 sati, te o likovno-kreativnim radionicama za žene, koje se održavaju svakog ponedjeljka i utorka od 18-20 sati u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, i na kojima se izrađuju suveniri, koje "Oaza" prodaje u suvenirnici u Osijeku te na sajmovima i izložbama…

'Oazin' internet-klub otvoren je svima'Oazin' internet-klub otvoren je svima"Oazin" internet-klub radio je i u šestom mjesecu 2014. godine. Nalazi se u belomanastirskom Društvenom centru u Ulici J. Antala broj 3. Bio je otvoren svaki radni dan od 8 do 20 sati, a pristup kompjuterima (13 klasičnih plus jedan laptop) i internetu omogućen je svima kojima je to potrebno.

Još nisu nastupile prave ljetne vrućine pa se broj korisnika ne smanjuje, što će se svakako dogoditi u sljedeća dva mjeseca. A i bolje je tako. Preko ljeta se možemo posvetiti i drugim aktivnostima, a ne samo surfanju po web-prostorima. Vodi se mjesečna evidencija pristupa internetu te je za mjesec lipanj zabilježen 401 korisnik.

Gerontodomaćica Dubravka SimendićGerontodomaćica Dubravka SimendićI na kraju programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", umjesto uobičajenih anegdota, spomenimo ponašanje naših starih osoba kada je sveopća opasnost nastala povodom poplava u čitavoj regiji. Kao i svi građani Belog Manastira, i naše bake su se uključile u prikupljanje pomoći unesrećenima. Neke su to odradile ili same ili preko svojih poznatih, a neke su se za tu aktivnost obratile za pomoć svojim gerontodomaćicama.

Tako je zadatak gerontodomaćica bio i da pregledaju ponuđenu garderobu i obuću te posteljinu i da je uredno poslože i zapakuju te dostave na punktove za prikupljanje pomoći poplavljenim područjima (Crveni križ, Crkva te druga slična mjesta). Treba naglasiti da su i vrlo stare osobe jako vodile računa da sve što poklanjaju bude zaista uredno, kako bi onaj tko dobije takve stvari mogao odmah da ih upotrijebi.

Dobri rezultati i zadovoljne korisniceDobri rezultati i zadovoljne korisniceSvakog utorka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vodi Ana Jeličić. U mjesecu lipnju (junu) 2014. godine održane su četiri takve radionice, na kojima je u prosjeku bilo po 10 korisnica. Radionice su bile raznovrsne, a radovi su završavali dijelom kod korisnica, a dijelom na sajmovima, kojih ovaj mjesec nije manjkalo.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok