MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

2.a razred OŠ "Dr. Franjo Tuđman"2.a razred OŠ "Dr. Franjo Tuđman"U petak, 28. II. 2014. godine, u Nastavno-sportskoj dvorani, a u organizaciji Turističke zajednice Baranje, održan je Pokladni karneval u Belom Manastiru. Ta tradicionalna belomanastirska manifestacija ove je godine bila dio programa "Buše u Baranji" i privukla je velik broj sudionika, čak 1.100 maškara.

Petak, 28. 02. 2014.

Rad "Oazinog" internet-kluba

Internet-klub je otvoren od 8 do 20 satiInternet-klub je otvoren od 8 do 20 sati"Oazin" internet-klub radi već preko deset godina. Otvoren je pet dana u tjednu od 8 do 20 sati. Pristup kompjuterima imaju svi: od djece i mladih pa do umirovljenika, bilo da su iz Belog Manastira ili su gosti iz drugih mjesta i gradova, a ponekad i iz drugih država. Svi rado dolaze jer je u "Oazi" pristup internetu jeftin, donira se samo jedna kuna po satu kako bi se bar djelomično nadoknadili troškovi.

U "Oazinom" internet-klubu korisnicima je na raspolaganju 13 kompjutera i jedan laptop pa mogu pisati molbe, žalbe i drugo dokumente, pretraživati internet na razne teme, čitati e-novine, printati radove za školu, molbe za posao i slično.

Tratinčice i jaglaci cvjetaju 'sve u šesnaest'Tratinčice i jaglaci cvjetaju 'sve u šesnaest'

(Cijeli prilog u pdf-u može se vidjeti ovdje i ovdje)

Tri A za građaneTri A za građaneNa adresi http://tripleacitizens.eu/ nalazi se novopokrenuta web-stranica koja omogućuje pristup besplatnoj pravnoj pomoći za građane. Pripremljena je u okviru međunarodnog projekta "Trostruko A za građane: pristup informacijama, savjetovanje i aktivna pomoć", na kojem je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva jedan od partnera.

Stranica putem interaktivne karte nudi jednostavan pristup svim organizacijama koje pružaju informacije, savjete i besplatnu pravnu pomoć građanima u nekim državama jugoistočne Europe (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo) i Turskoj.

Nedjelja, 23. 02. 2014.

Prvi modul Menadžmenta volontera

'Menadžment volontera' u sklopu projekta 'Volontirajmo za zajednicu''Menadžment volontera' u sklopu projekta 'Volontirajmo za zajednicu'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 23. II. 2014. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održan je prvi modul pod imenom "Organizacija volonterskog rada, opće odredbe i motivacija" iz edukacije "Menadžment volontera", a u sklopu projekta "Volontirajmo za zajednicu", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Edukaciju su provodile trenerice Martina Hećimović i Matea Vranješ iz Crvenog križa Osijek.

'Oazin' štand u Hotelu Patria'Oazin' štand u Hotelu PatriaPretposljednjeg vikenda u veljači (21-23. II. 2014) u belomanastirskom Hotelu Patria održan je simpozij "Hepatitis vikend" za liječnike infektivne medicine. Skupu je prisustvovalo 80-ak medicinara iz cijele Hrvatske, koji su se – pored stručnog dijela – upoznali i s prirodnim i drugim ljepotama Baranje.

Pored vizualnih utisaka, gosti su svojim kućama željeli ponijeti i poneki baranjski suvenir, što im je bilo i omogućeno na "Oazinom" štandu, na kome su se našli raznovrsni i zanimljivi uradci s "Oazinih" kreativnih radionica. To je, eto, bila lijepa prilika da se promovira rad i trud Mirovne grupe Oaza, kao i naša Baranja.

'Top-10' popis zemalja prema broju posjetitelja'Top-10' popis zemalja prema broju posjetiteljaOd početka ove godine pa do zaključno 21. II. 2014. "Oazina" web-stranica zabilježila je ukupno 5.063 jedinstvena posjetitelja, od toga 2.773 u prvom mjesecu (što je povećanje od 14.78 % u odnosu na prosinac). Pojam jedinstveni posjetitelji označava da se posjeti s iste internetske adrese u istom danu broje kao jedan posjetitelj.

Subota, 22. 02. 2014.

Najavljujemo: "Buše" u Baranji

Petarda, Beli Manastir, Branjin Vrh, PopovacPetarda, Beli Manastir, Branjin Vrh, Popovac

Petak, 21. 02. 2014.

Izložba slika Nevene Živić

Edo Jurić - Nevena Živić - Ivan DobošEdo Jurić - Nevena Živić - Ivan Doboš(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Prva samostalna izložba slika Nevene Živić pod imenom "Za sanjare će uvijek biti snova" otvorena je u izložbenom prostoru Centra za kulturu u petak, 21. II. 2014. godine. Nevena je rođena 1990. godine. Po ocu Tiboru potječe iz Batine, gdje je i odrasla, a po majci Smiljani (djevojački Radišić) iz Bolmana.

Dubravka SimendićDubravka SimendićU radu "Oazinih" gerontodomaćica dešavaju se i svakakve zgode ili se čuju zanimljive priče, od kojih smo nekoliko anegdotalnih zabilježili u prethodnim člancima (ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje). Zapisala ih je Dubravka Simendić, asistentica na programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Kak' se nekad zidala pajta…
Jedna baka uvijek ima nešto zanimljivo ispričati svojoj gerontodomaćici ("Divan mi je najvažniji, bez njega k'o i da ne živim!"). Već se ogledala u ulozi kazivačice za knjigu o životu Baranjaca. A kad se ta baka "do'vati" neke teme, plave joj oči živnu, lice se ozari, ruke gestikuliraju pa će tek: "Slušaj, dijete, to nejde tak' kak' ti misliš. Znaš, nekad je to bilo ovak'…" i krene priča.

Korisnica Olga BečanovićKorisnica Olga BečanovićI u prvom mjesecu 2014. godine "Oazine" gerontodomaćice obilazile su stare osobe u Gradu Belom Manastiru, pružajući im socijalnu uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

"Oazin" gerontotim sastojao se od voditeljice programa, asistentice na programu, patronažne sestre, gerontokrojačice, gerontomajstora i šest gerontodomaćica, od kojih su jedna gerontodomaćica i gerontomajstor zaposleni preko javnih radova. Tokom mjeseca održana su tri sastanka gerontotima, na kojima se raspravljalo o tekućim problemima i na kojima su se davali prijedlozi kako ih riješiti. Gerontodomaćice su obilazile 49 osoba (45 žene i 4 muškarca), a ukupno su odradile 352 obilaska.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKad je u utorak uveče (18. II. 2014) na "Oazinu" web-stranicu postavljen članak "Savjet mladih izabrao pridružene članove", za koji je informacije poslala članica Savjeta Evica Petković, i kad je poveznica na taj članak postavljena na "Oazinu" stranicu na Facebooku, počeo je neobično živ internetski promet vezan za taj članak.

Slika Nevene ŽivićSlika Nevene ŽivićU petak, 21. II. 2014. godine, s početkom u 18 sati, u izložbenom prostoru belomanastirskog Centra za kulturu (predvorje kina!) bit će otvorena prva samostalna izložbu slika "Za sanjare će uvijek biti snova" Nevene Živić, koja živi u Rijeci, a rodom je iz Batine. Izložba će biti otvorena do nedjelje, 2. III. 2014.

Stranica Savjeta mladih na FacebookuStranica Savjeta mladih na FacebookuU utorak, 18. II. 2014. godine – kako nam javlja članica Savjeta Evica Petković – održana je sjednica Savjeta mladih Grada Belog Manastira, na kojoj je – od prijavljenih kandidata – izabrano pet pridruženih članova. Izabrani su: Željka Bagarić, Ivona Čutoraš, Davor Frič, Zorana Lehman i Doris Matoušek.

Predsjednik Dejan Jeličić (treći slijeva)Predsjednik Dejan Jeličić (treći slijeva)U subotu, 15. II. 2014. godine, s početkom u 18 sati, održana je izvještajna skupština belomanastirskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta", na kojoj je bilo 10 od ukupno 15 članova. Kao što je uobičajeno na takvim skupštinama, prvo je predsjednik Pododbora Dejan Jeličić podnio izvještaj o radu u 2013. godini, u kome je nabrojao 45 aktivnosti koje je Pododbor organizirao ili u kojima je učestvovao, a potom je podnio i financijski izvještaj za istu godinu.

Učiteljica Sofija PetrovićUčiteljica Sofija Petrović(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nakon edukacije stručnog tima (vidjeti ovdje!) i nakon ručka, na istom mjestu održana je – s početkom u 14 sati – još jedna edukacija (s prezentacijom) iz projekta "Tolerancija – DA, nasilje – NE". Držala ju je Sofija Petrović iz Belog Manastira, učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Karanac Osnovne škole Kneževi Vinogradi i "Oazina" dugogodišnja vanjska suradnica.

Trenerica Karmen RatkovićTrenerica Karmen Ratković(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 15. II. 2014. godine, s početkom u 10:00, u osječkom Hotelu Millennium održana je edukacija stručnog tima sastavljenog od učiteljica i učitelja Osnovne škole Popovac, Osnovne škole "Ivan Filipović" iz Velike Kopanice i aktivista Mirovne grupe Oaza. Edukacija je dio projekta "Tolerancija – DA, nasilje – NE", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Edukaciju su priredile trenerice Maja Uzelac i Karmen Ratković.

Stana Nemet i Neno RadićStana Nemet i Neno RadićVeć smo zabilježili (ovdje!) da je 6. II. 2014. godine "Oazin" informatičar Neno Radić bio gost belomanastirskog Radija Banska kosa, koji program emitira na frekvenciji FM 96,9 MHz. Pozvala ga je Stana Nemet, novinarka toga radija, da s njime snimi intervju vezan za "Oazinu" informatičku obuku. Intervju je emitiran istog dana s početkom u 17 sati u emisiji "Korak ka jednakosti".

U međuvremenu od Radija Banska kosa dobili smo snimak spomenute emisije i postavili ga na YouTube (kliknite ovdje!) pa emisiju može poslušati svako tko je nije tada čuo (ili tko je želi čuti još jednom).

Materijali za projekt 'Tolerancija - DA, nasilje - NE'Materijali za projekt 'Tolerancija - DA, nasilje - NE'Mirovna grupa Oaza upravo provodi svoj novi projekt (vidi ovdje) pod imenom "Tolerancija – DA, nasilje – NE". Prvo su održane prezentacije projekta u Osnovnoj školi "Ivan Filipović" iz Velike Kopanice (Brodsko-posavska županija; ravnatelj Željko Flidr; vidi ovdje) i u Osnovnoj školi Popovac (Osječko-baranjska županija; ravnateljica Jadranka Sabljak; vidi ovdje), a potom su se počele održavati i radionice za djecu u belomanastirskom Društvenom centru (vidi ovdje).

Gerontomajstor Radivoj (Rade) JankovićGerontomajstor Radivoj (Rade) JankovićRadivoj (Rade) Janković kao "Oazin" gerontomajstor, zaposlen preko javnih radova, obilazi korisnike "Oazinog" programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama" u Belom Manastiru, Šećerani i Branjinom Vrhu i besplatno vrši razne sitne popravke i usluge u njihovim domovima.

Na sastancima "Oazinog" gerontotima ili od gerontodomaćica doznaje o potrebi za nekim hitnim popravkom, a ako takvih informacija nema, onda obilazi korisnike po vlastitom rasporedu.

Magdalena Nikolić u svojoj "radionici"Magdalena Nikolić u svojoj "radionici"Kako vrijeme leti! Već su protekla dva mjeseca otkako je Mirovna grupa Oaza preko javnih radova zaposlila pet dugotrajno nezaposlenih osoba. Među njima su i  Magdalena Nikolić i Sabina Rončević.

To su dvije vrijedne i radišne osobe, koje su svoje radne obaveze shvatile vrlo ozbiljno. Svakom poslu pristupaju s puno odgovornosti, bilo da se radi o odlasku na poštu ili banku, spremanju "Oazinih" ili društvenih prostorija (kancelarije, vešeraja, kuhinje, dvorišta, internet-kluba) ili su uključene u rad sa ženama i starijim osobama.

HKUD Beli Manastir s prošlogodišnjeg plakata za godišnji koncertHKUD Beli Manastir s prošlogodišnjeg plakata za godišnji koncertU subotu, 15. II. 2014. godine, s početkom u 19 sati, u kinodvorani belomanastirskog Centra za kulturu Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo (HKUD) Beli Manastir priređuje svoj godišnji koncert. Na koncertu nastupaju: Reprezentativni plesni ansambl, Dječja plesna skupina, Pjevački zbor veterana, Glazbena sekcija te KUD Bijeli ljiljani iz Branjine.

Ulaz SLOBODAN.

Uz rižoto i - kolačUz rižoto i - kolačU prvom mjesecu 2014. godine Mirovna grupa Oaza nastavila je provođenje programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih te Grad Beli Manastir. Kroz navedeni program se, pored ostaloga, pruža i socijalna usluga dostava besplatnih toplih obroka našim najugroženijim sugrađanima, kojih je i dalje 40.

Kako čujemo, korisnici su iznimno zadovoljni hranom, koja stiže iz kuhinje Crvenoga križa Osijek, gdje se priprema s ljubavlju. Zadovoljni su i s dostavom, koja im je i u hladne, snježne siječanjske dane pet puta tjedno u vrijeme ručka donosila topli obrok. Pa gotovo da i ne može biti bolje s obzirom na sveukupnu situaciju koja nas okružuje. Samo da tako potraje… kaže "Oaza", a tako kažu i "Oazini" korisnici, odnosno obje zainteresirane strane.

Ivan Doboš, Bokor Béla, Lajoš Nađ ...Ivan Doboš, Bokor Béla, Lajoš Nađ ...(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 7. II. 2014, u izložbenom prostoru Centra za kulturu, otvorena je izložba "Mohačko-beljski mali vlak". Izložbu su osmislili Nikola Alaica i Lajoš Nađ iz Belog Manastira te Mórócz Sándor, Csorbai Ferenc i Mayer Antal iz Mohača, a otvorili su je belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš i dr. Bokor Béla, sveučilišni profesor iz Pečuja i predsjednik kuratorija (upravnog odbora) Zaklade za Mađare van domovine.

Jadranka Sabljak, Ivan Doboš, Edo Jurić, Zoran Herman, Duško KostićJadranka Sabljak, Ivan Doboš, Edo Jurić, Zoran Herman, Duško KostićU petak, 7. II. 2014. godine, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira, s početkom u 10 sati, održana je druga sjednica Odbora za izradu monografije Grada Belog Manastira. Na sjednici su bili belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, koji je i predsjednik Odbora, te članovi doc. dr. sc. Zlatko Đukić (Filozofski fakultet, Osijek), Edo Jurić (Centar za kulturu Grada Belog Manastira), Oskar Keller (predstavnik njemačke nacionalne manjine za Grad Beli Manastir), Jovan Nedić (Mirovna grupa Oaza), Jadranka Sabljak (predsjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira), Sipos Zsivics Tünde (Savez mađarskih udruga) te Davorin Taslidžić, Zoran Herman i Duško Kostić (Zavod za baranjsku povjesnicu).

Stana Nemet (voditeljica) i Neno Radić (predavač)Stana Nemet (voditeljica) i Neno Radić (predavač)

U četvrtak, 6. II. 2013. godine, oko 16 sati, "Oazin" informatičar Neno Radić bio je gost belomanastirskog Radija Banska kosa, koji program emitira na frekvenciji FM 96,9 MHz. Pozvala ga je Stana Nemet, novinarka toga radija, da s njime snimi intervju vezan za "Oazinu" informatičku obuku.

Svi smo različiti, a zapravo jednakiSvi smo različiti, a zapravo jednakiU prvom mjesecu 2014. godine održane su četiri dječje radionice iz projekta "Tolerancija – DA, nasilje - NE". Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, radionice se održavaju u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan. Na radionice su pozvana i dobrodošla sva djeca osnovnoškolskog uzrasta.

'Oazine' kreativke i njihovih ruku djelo'Oazine' kreativke i njihovih ruku djelo(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Svakog utorka, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vodi Ana Jeličić. U prvom mjesecu 2014. godine održane su tri takve radionice, uvijek u isto vrijeme: od 18 do 20 sati.

Evo što o radionicama kaže voditeljica Ana:

Kreativna atmosfera na kreativnim radionicamaKreativna atmosfera na kreativnim radionicamaSvakog ponedjeljka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vodi Jelena Opačić-Matijević.

Voditeljica Jelena kaže da je protekli mjesec – prvi u ovoj godini – za "Oazine" kreativke bio mjesec rođendana, slava, ali i rada. Osim toga, prvi mjesec obično je i mjesec euforije pa su se uz rad prepričavale novogodišnje priče, ali i pravili planove za ovu godinu.

Edukacija 'Menadžment volontera' 2010. godineEdukacija 'Menadžment volontera' 2010. godine

Za nedjelju, 2. II. 2014. godine, s početkom u 10 sati, bio je zakazan prvi ciklus pod nazivom "Kako isplanirati volonterski program" edukacije "Menadžment volontera". Na edukaciju se prijavilo 27 osoba iz devet udruga i organizacija s područja Grada Belog Manastira. Kako je to prevelik broj za jednu takvu edukaciju, odlučeno je da će ih biti 17, s tim da će ostali biti pozvani kad "Oaza" sljedeći put bude organizirala sličnu edukaciju. Pritom se vodilo računa da budu zastupljene sve prijavljene udruge i organizacije.

Međutim, noću sa subote na nedjelju u Osijeku i Baranji padala je kiša, koja se ledila na tlu, stvarajući opasnu poledicu. Kako su trenerice Martina Hećimović i Matea Vranješ trebale stići u Beli Manastir iz Osijeka te kako su i polaznici edukacije po zaleđenim belomanastirskim ulicama i pločnicima trebali stići do Društvenog centra, odlučeno je da se edukacija otkaže da bi se izbjegle moguće neželjene posljedice. Novi termin zakazat će se naknadno, nakon dogovora s trenericama i polaznicima.

Club-galerija Magis, Osijek, 4. II. 2014, 19 satiClub-galerija Magis, Osijek, 4. II. 2014, 19 sati

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok