MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Srijeda, 31. 12. 2014.

Sretna nova

Mnogo sreće i uspjeha u 2015. želi vam Mirovna grupa OazaMnogo sreće i uspjeha u 2015. želi vam Mirovna grupa Oaza

Robert Dvornić i Bojana Vujatović u obilasku korisnicaRobert Dvornić i Bojana Vujatović u obilasku korisnica(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Mirovna grupa Oaza, u okviru svog novog socijalnog projekta o prevenciji socijalne isključenosti starih osoba u Gradu Belom Manastiru, pruža dvije socijalne usluge: sitne popravke i radove u kući (ili stanu) te savjetodavnu zdravstvenu pomoći u kući. U tu svrhu u radni odnos su, na određeno vrijeme, primljeni elektrotehničar Robert Dvornić (kao gerontomajstor) i medicinska sestra Bojana Vujatović, oboje iz Belog Manastira.

Keksi, kolači i čestitke za poklon-paketićeKeksi, kolači i čestitke za poklon-paketićePreko deset godina Mirovna grupa Oaza trudi se da za zimske blagdane obraduje korisnike svoje socijalne usluge pomoć u kući nekim sitnim poklonom-paketićima. Tako je i ove godine simboličnim sredstvima nabavljeno nešto slatkiša i malo kolača iz jedne donacije pa je paketić izgledao bogatiji. Osim toga, što znače materijalne stvari, ukoliko nisu praćene i dobrim željama? E, tu je "Oaza" uvijek spremna pa makar ništa ne imala za pokloniti.

Naime, u okviru "Oaze" djeluje nekoliko radionica: likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom i utorkom (po svemu slične, samo su voditeljice različite) te dječja kreativna radionica petkom. Te radionice posjećuju osobe koje svoje talente ne zanemaruju, već ih razvijaju na vlastito zadovoljstvo i radost drugih osoba. Radovi s tih radionica vrlo su maštoviti i veoma raznoliki, a za 15 godina djelovanja radionicā više im se ni broja ne zna.

Obilan snijeg i drastičan pad temperatureObilan snijeg i drastičan pad temperature(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

12 vreća donirane robe12 vreća donirane robe"Oazina" burza odjeće i obuće kao jedna je od aktivnosti "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, djeluje već nekoliko mjeseci i postaje svakim danom sve zanimljivije mjesto. Jeste da je malko uska, zatrpana stvarima i namještajem, ali je živa. Nedavno je dobila jednu četku za odijela, jednu kašiku za isprobavanje cipela, hrpu pravih drvenih vješalica koje se ne lome samo tako, ali neki dan se netko htio pogledati u ogledalo da vidi kako mu stoji zimska kapa, a ogledala – nigdje, osim u toaletu na kraju hodnika.

Dječja odjeća i obućaDječja odjeća i obućaU "Oazin" internet-klub, pored odraslih osoba koje nemaju kompjuter, često dolaze i đaci, osobito popodne ili predvečer, ali i u školskim pauzama u toku dana, posebno kad je hladno vrijeme. Među njima je i jedan dječak – osnovac, koji ide u treći-četvrti razred. Strogo vodi računa koliko ostaje i koliko je platio. Jednom je pitao dežurnu tetu Dubravku ima li u "Oazinoj" burzi odjeće i obuće nešto za njegovu malu sestru. Ona mu je savjetovala da pozove svoju majku neka dođe pogledati trenutno raspoloživu dječju garderobu i obuću.

Kad je došao sljedeći put, izjavio je da je majka rekla da se njemu preda roba jer je zauzeta mnogobrojnim kućnim poslovima. Zajedno s dežurnom tetom pažljivo je birao ono što odgovara njegovoj jednogodišnjoj sestri: "Baš su slatke te male stvari za djecu, jelte?" Zanimljivo je kako u porodicama s više djece različitog uzrasta stariji zaista brinu o malima.

Dubravka SimendićDubravka Simendić"Oazine" gerontodomaćice od svojih štićenika često čuju svakakve zgode ili zanimljive priče. Nekoliko anegdotalnih zabilježili smo u prethodnim člancima, a ovaj put donosimo jednu istinitu priču, koju je zabilježila Dubravka Simendić, asistentica na programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima".

Kako je nastradao "oras" koji je plašio jednu baku
Jedna baka koju obilazi "Oazina" gerontodomaćica muku je mučila s velikim "orasom" u svojoj "avliji". Dok je porodica bila na okupu, on je imao svoju svrhu: pravio je veliku "ladov'nu" za porodična okupljanja. Ali otkako baka živi sama, teško je s lišćem, a još gore što velike žile ogromnog stabla dižu beton oko kuće, a smeta i "komšijama".

Priprema poklon-paketaPriprema poklon-paketa(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

Stigao je dugo iščekivani Božić, višednevni blagdan veselja, radosti, ljubavi i po tradiciji bogate trpeze. E, zbog svega navedenog, kao i zbog iskrene želje da takav Božić zaslužuje i 40 korisnika "Oazinih" besplatnih toplih obroka, kojima se blagdanom i vikendom obroci ne dostavljaju, "Oazini" zaposlenice Ana, Dubravka, Jelena i Vesna pripremile su za njih poklon-pakete, koji su im dostavljeni zajedno s toplim obrokom za Badnjak 2014. godine.

Aparat, trakice i lanceteAparat, trakice i lanceteU srijedu, 24. XII. 2014. godine, "Oaza" je dobila donaciju od belomanastirske Ljekarne Tripolski. Donacija se sastojala od aparata za mjerenje šećera u krvi te 200 trakica za taj aparat i 200 lanceta. Takav aparat i materijal potrebni su za aktivnosti "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih i nemoćnih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. S njim će "Oazina" medicinska sestra Bojana Vujatović mjeriti šećer u krvi starijim osobama s područja Grada Belog Manastira.

Na molbu Ljekarne Tripolski, donaciju je omogućila tvrtka Abbott MediSense, koja je dio tvrtke Abbott Laboratories sa sjedištem u Chicagu (SAD). Abbott Laboratories ima u Zagrebu centralno predstavništvo svoje dijagnostičke divizije za Jugoistočnu Europu.

Pogled iz parka ispred Doma zdravljaPogled iz parka ispred Doma zdravlja

Sjednica u pretprazničkoj atmosferiSjednica u pretprazničkoj atmosferi

U utorak, 23. XII. 2014. godine, s početkom u 17:30 sati, u belomanastirskom Hotelu Patria održana je sjednica Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza. Prisutni su bili predsjednik Milenko Stanić i članice Jasna Petrović, Sofija Petrović, a opravdano odsutne bile su dr. med. Miroslava Kralj i Gordana Čiča.

Utorak, 23. 12. 2014.

"Oazin" novogodišnji domjenak

'Oazine' kreativke'Oazine' kreativke

U utorak, 23. XII. 2014. godine, "Oaza" je u belomanastirskom Hotelu Patria svojim vjernim korisnicama s likovno-kreativnih radionica za žene priredila blagdanski domjenak, kome je prisustvovala većina korisnica: Donka, Dragana, Jelisavka, Ljubica, Magdalena, Rožika, Sabina, Savica, Snežana i Stela, dok je njih nekoliko (Anica, Jadranka, Mira), nažalost, opravdano izostalo.

Knjiga 'Bolman je bio Bolman' za Ivu JosipovićaKnjiga 'Bolman je bio Bolman' za Ivu Josipovića

Utorak, 23. 12. 2014.

Forum LAG-a Baranja

Manuel Mucak, Lidija Dabić i Ivan DobošManuel Mucak, Lidija Dabić i Ivan DobošU utorak, 23. XII. 2014. godine, s početkom u 10 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira, a u organizaciji LAG-a Baranja, održan je forum na temu: "Operativni program 'Konkurentnost i kohezija' za financijsko razdoblje Europske Unije 2014.-2020." Forum je održan u sklopu manifestacije "Advent u Baranji 2014." Uime Mirovne grupe Oaza na forumu je bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Gerontodomaćica Ana Jeličić i njena štićenicaGerontodomaćica Ana Jeličić i njena štićenicaMirovna grupa Oaza pružala je i u mjesecu studenom (novembru) 2014. godine socijalnu uslugu pomoć u kući starim osobama s područja Grada Belog Manastira. Gerontotim koji se time bavi sastojao se od voditeljice i četiri gerontodomaćice, od kojih jedna po potrebi obavlja i posao gerontokrojačice. "Oazine" gerontodomaćice izvršile su ukupno 125 obilazaka, obilazeći 18 starih osoba (16 žena i dva muškarca).

Kako se ta socijalna usluga prati prema vrstama poslova, odrađeno je sljedeće: 75 spremanja kuća i stanova, 10 uređivanja dvorišta i šupa, 26 nabavki namirnica ili drugih potrepština. Domaćice su šest puta pripremale jednostavnije obroke, šest puta oprale posuđe, dva puta se pobrinule za osobnu higijenu starih osoba.

Utorak, 23. 12. 2014.

Čestitka

Ponedjeljak, 22. 12. 2014.

Drugo druženje starijih osoba

Baka-Maci je druženje bilo melem na samoćuBaka-Maci je druženje bilo melem na samoćuU ponedjeljak, 22. XII. 2014. godine, održano je prvo druženje starijih osoba u domu jedne od korisnica "Oazine" socijalne usluge pomoć u kući. Takva druženje organiziraju se u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Ponedjeljak, 22. 12. 2014.

"Slapov" Advent u Erdutu

Sonja Vuković, predsjednica 'Slapa'Sonja Vuković, predsjednica 'Slapa'U ponedjeljak, 22. XII. 2014. godine, s početkom u 14 sati, u Centru za održivi ruralni razvoj u Erdutu osječka Udruga za kreativni razvoj "Slap" organizirala je po sedmi put "Advent u Erdutu". Na to događanje "slapovci" su pozvali svoje prijatelje, suradnike i partnere iz javnog, civilnog i privatnog sektora, koji su pristigli iz Osijeka, Baranje te Erduta i okoline.

Na početku druženja predsjednica "Slapa" Sonja Vuković zahvalila je prisutnima što su i ove godine bili uz "Slap" te napomenula kako se nada da će tako biti i ubuduće. Iz Baranje su na druženju uz zakusku i muziku bili: Ivan Doboš i Predrag Stojanović, gradonačelnik Belog Manastira i njegov zamjenik, Mirela Alagić (P.G.D.I.), Lidija i Stanko Dabić (LAG Baranja), Jasna Petrović (Udruženje "Baranja") te Ana Jeličić, Stela Fabijan i Vesna Nedić (Mirovna grupa Oaza).

Kolači za korisnike socijalne usluge pomoć u kućiKolači za korisnike socijalne usluge pomoć u kućiRazrednica Svjetlana Grujić, njezini učenici iz 7.b-razreda belomanastirske Osnovne škole i njihovi roditelji odlučili su pomoći učeniku Mislavu Šušku da skupi novac za operaciju. Mame su ispekle kolače, a učenici su ih prodavali na Božićnom sajmu u Belom Manastiru. Razrednica, učenici i Mislavovi roditelji odlučili su dio kolača koji nije prodan pokloniti Mirovnoj grupi Oaza kako bi ih gerontodomaćice podijelile korisnicima "Oazine" socijalne usluge pomoć u kući.

Nedjelja, 21. 12. 2014.

Monodrama Miloša Milićevića

Miloš Milićević kao SokratMiloš Milićević kao Sokrat

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 21. XII. 2014. godine, s početkom u 19 sati, u Biblioteci Pododbora Borovo SKD-a "Prosvjeta" Miloš Milićević iz Doboja, član teslićkog Amaterskog dramskog pozorišta "Branislav Nušić", izveo je monodramu "Odbrana Sokratova i smrt" prema tekstu starogrčkog filozofa Platona. U predstavi je učestvovao i Milošev sin Nikola u ulozi Sokratovog tužitelja Meleta.

Miloš Milićević je inače diplomirani psiholog, zaposlen kao zatvorski psiholog u Doboju. Dramskim amaterizmom bavi se još iz studentskih dana. Širom bivše Jugoslavije poznat je kao izvrstan anagramist i sastavljač palindroma, a iz hobija bavi se i pjesništvom te grafičkim dizajnom. Prije dva mjeseca, 27. IX. 2014. godine, sa svojom dramskom grupom gostovao je u Bolmanu s predstavom "Profesionalac" (opširnije vidjeti ovdje).

Nedjelja, 21. 12. 2014.

Božićni sajam u Belom Manastiru

'Oazin' štand'Oazin' štandU nedjelju, 21. XII. 2014. godine, s početkom u 17 sati, na belomanastirskom Trgu slobode održan je Božićni sajam kao posljednje događanje u sklopu ovogodišnje manifestacije "Advent u Baranji 2014." Brojni izlagači i bogata ponuda privukli su na sajam velik broj Belomanastiraca i njihovih gostiju.

Subota, 20. 12. 2014.

Advent u Hotelu Patria

'Oazina' dječja radionica u Hotelu Patria'Oazina' dječja radionica u Hotelu Patria(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje)

U subotu, 20. XII. 2014. godine, gostima Hotela Patria priređeno je lijepo događanje u sklopu manifestacije "Advent u Baranji 2014." pod nazivom "Božićna bajka", kojom je dočaran duh starih vremena. Pored božićnog koncerta, dječje predstave, kuhanog vina i božićne gastroponude, bili su tu i štandovi s prikladnim božićnim suvenirima. Među njima je bio i "Oazin" nakićeni štand, na kome su bile Vesna, Sanela i Snežana.

Početak ceste prema ZornicamaPočetak ceste prema ZornicamaOve jeseni izgrađena je i asfaltirana nerazvrstana cesta od Jagodnjaka do zaseoka Zornice, zapravo od državne ceste Ž4041 na ulazu u Jagodnjak do Zornica. Cesta je dugačka 3.210 metara i široka 3 i pol metra. Izgrađena je također i odvodnja s obje strane ceste, kao i četiri mosta te pedesetak "ćuprija" preko odvodnih kanala kao prilazi njivama. Investitor je bila Općina Jagodnjak, izvođač radova firma Turković d.o.o. iz Velike Gorice, a nadzor dipl. ing. Branko Dimitrijević iz osječke firme "Estate".

Ana Jeličić i Predrag StojanovićAna Jeličić i Predrag StojanovićKao i prošle godine (o čemu se može pročitati ovdje), zahvaljujući predsjednici Gradskog vijeća Jadranki Sabljak, na 16. sjednici Gradskog vijeća, održanoj 15. XII. 2014. godine, "Oazina" "škrabica" ponovo je "kružila" među gradskim vijećnicima, koji su u nju ubacili 960 kuna. "Škrabicu" s tim iznosom u "Oazu" je donio Predrag Stojanović, zamjenik gradonačelnika, i predao je Ani Jeličić. Novac je potom uplaćen na "Oazin" žiro-račun kao donacija građana i bit će upotrijebljen za financiranje dostave besplatnih toplih obroka za 40 ugroženih Belomanastiraca, kao i donirani iznos od 859 kuna, skupljen na humanitarnoj akciji organiziranoj 13. XII. 2014. (o čemu se može pročitati ovdje).

Time će "Oazini" stari, nemoćni i siromašni korisnici osjetiti da i u vremenu općeg darivanja netko misli i na njih.

U ime svojih 40 korisnika Mirovna grupa Oaza
zahvaljuje
gradskim vijećnicima na donaciji.

Predavač Mladen Vojković (WYG International)Predavač Mladen Vojković (WYG International)U četvrtak i petak, 18. i 19. XII. 2014. godine, od 9 do 14 sati, u osječkom Hotelu Silver održana je dvodnevna radionica "Od projektne ideje do uspješne prijave na ESF-natječaj" (ESF = Europski socijalni fond). Radionica je održana u sklopu projekta "Priprema projekata i podrška ESF-korisnicima", kojega provodi WYG International, a čiji je glavni projektni partner Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. Na radionici je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Franjo Kuna, Dora Ivković, Julijana Vladetić i Edo JurićFranjo Kuna, Dora Ivković, Julijana Vladetić i Edo Jurić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 18. XII. 2014. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici, Ogranak Matice hrvatske, u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira, predstavio je deseti broj "Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru". Predstavljanje je vodila Dora Ivković, a u njemu su sudjelovali v.d. glavnog urednika "Godišnjaka" Edo Jurić, članica Uredništva Julijana Vladetić i Franjo Kuna, član Nadzornog odbora Ogranka.

Četvrtak, 18. 12. 2014.

Rad "Oazine" praonice (XI/2014)

'Oazina' praonica...'Oazina' praonica...Mirovna grupa Oaza vrši, između ostaloga, i socijalnu uslugu pranja rublja za svoje korisnike koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice u sklopu usluge pomoć u kući. Većinom su to stare i bolesne osobe, koje žive same i nemaju mogućnosti pranja rublja, pa im je "Oazina" usluga znatna pomoć u svakodnevnom životu i u održavanju higijene.

Gerontodomaćice donose rublje na pranje u malu "Oazinu" praonicu u Društvenom centru, suše ga, slažu i vraćaju korisnicima, a nekima odnose rublje odmah nakon pranja jer imaju zaštićen prostor za sušenje. U mjesecu novembru 2014. godine "Oazina" praonica oprala je ukupno 23 mašine rublja. Od toga je za ukupno šest ugroženih Belomanastiraca oprano 12 mašina. Prala se posteljina, krupnije rublje, stolnjaci, pokrivači i drugo.

Predavačica Andrea VugrinovićPredavačica Andrea VugrinovićU utorak i srijedu, 16. i 17. XII. 2014. godine, u poslovnom centru Oculus u Osijeku održana je radionica za izradu Akcijskog plana za provedbu Strategije razvoja ljudskih potencijala Osječko-baranjske županije 2020. Radionicu je organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Osijek u sklopu projekta Partner-net. Predavačica je bila Andrea Vugrinović, direktorica tvrtke Superna d.o.o. Na radionici su iz Baranje bile: Ana Lazić (LAG Baranja), Vesna Nedić ("Oaza") i Jasna Petrović (Udruženje "Baranja").

Povratak s anketiranja...Povratak s anketiranja...Početkom ovog mjeseca (XII/2014) Mirovna grupa Oaza započela je anketiranje koje je vezano za istraživanje potreba za aktivnostima koje će olakšati i unaprijediti kvalitetu življenja osoba iznad 60 godina starosti koje žive u svojim kućama i stanovima. To anketiranje prva je obimnija aktivnost novog "Oazinog" socijalnog projekta kojim se želi prevenirati socijalna isključenost starijih osoba u Gradu Belom Manastiru.

Nakon potpisivanje ugovora s Ministarstvom socijalne politike i mladih i formiranja projektnog tima, sastavljen je anketni list na tu temu s prikladnim pitanjima, koja bi trebala pokazati kako djelovati da se smanji socijalna isključenost starijih osoba. Anketom, koju bi valjalo okončati do 10. I. 2015. godine, bit će obuhvaćeno 150 osoba starijih od 60 godina, a provode je "Oazine" aktivistice i volonteri.

Ponedjeljak, 15. 12. 2014.

Rad "Oazinog" internet-kluba (XI/2014)

Voditelj Internet-kluba Neno RadićVoditelj Internet-kluba Neno Radić"Oazin" internet-klub radi već preko deset godina. Otvoren je pet dana u tjednu od 8 do 20 sati. Pristup kompjuterima imaju svi: od djece i mladih pa do umirovljenika, bilo da su iz Belog Manastira ili su gosti iz drugih mjesta i gradova. Pristup internetu je jeftin, donira se samo jedna kuna po satu kako bi se bar djelomično nadoknadili troškovi.

U "Oazinom" internet-klubu korisnicima je na raspolaganju 10 kompjutera pa mogu pisati molbe, žalbe i drugo dokumente, pretraživati internet na razne teme, čitati e-novine, printati radove za školu, molbe za posao i slično.

U nedjelju, 21. XII. 2014. godineU nedjelju, 21. XII. 2014. godine

Jedan od čvarak-majstora...Jedan od čvarak-majstora...(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 13. XII. 2014. godine, pravo proljetno vrijeme privuklo je na tradicionalni Zimski vašar u Karancu i šesti "Čvarakfest" oko 1.000 ljudi, preko 30 izlagača i 15 "čvarak-majstora". Od jutra na mjesnu su poljanu stizali izlagači iz raznih dijelova Baranje i Slavonije. Bilo je u Karancu kobasica, kulena, zimnice, meda, kolača, božićnih ukrasa, kuhanog i "sirovog" vina, rakije i drugih "špajz-artikala", među kojima i paštete od čvaraka sa suhom rajčicom, čilijem, feferonima ili kiselim krastavcima, proizvedene u OPG-u Bošnjak iz Branjinog Vrha.

Bernard Ćulibrk i Berta GubićBernard Ćulibrk i Berta Gubić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 13. XII. 2014. godine, s početkom u 10 sati, na glavnom belomanastirskom Trgu slobode Mirovna grupa Oaza organizirala je prikupljanje donacija za besplatne tople obroke, koji se svakog radnog dana dostavljaju na kućne adrese 40 starih i nemoćnih osoba na području Grada Belog Manastira. Radi se uglavnom o osobama s vrlo malim ili nikakvim primanjima, koje određuje Centar za socijalnu skrb. Obroci se pripremaju u Crvenom križu Osijek i dovoze u Beli Manastir, gdje ih preuzima "Oazin" vozač i razvozi do korisnika.

Petak, 12. 12. 2014.

Fotovijest: Advent u Osijeku

Trg Svetog TrojstvaTrg Svetog Trojstva(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Petar Matić i Ljeposava GruborPetar Matić i Ljeposava GruborU petak, 12. XII. 2014. godine, u prostorijama Pododbora Osijek SKD-a "Prosvjeta", otvorena je izložba slika s X. likovne kolonije u Dardi "Đola 2013''. Koloniju i izložbu organizirali su Pododbor Darda iste organizacije i Likovna radionica ''Petar Dobrović''. Izlagalo je 35 umjetnika, što akademskih slikara, što afirmiranih amaterskih umjetnika, koji su se predstavili s 35 slika. Izložbu je otvorio Zdenko Čikara, predsjednik Pododbor Osijek, a o izložbi je govorio Petar Matić, darđanski profesor i kustos, koji je, između ostaloga, istakao:

- Tematski i likovno svaki učesnik je ostao dosljedan sebi. Uglavnom je slikan pitomi baranjski pejzaž, prepun boje i svetlosti. Paleta je snažna, pastuozna i gusta. Osim u nekoliko izuzetaka, slikari koriste postupak plošnog i pikturalnog postavljanja boja i na tragu su impresionizma i ekspresije.

Naslovnica 10. broja GodišnjakaNaslovnica 10. broja GodišnjakaOgranak Matice hrvatske u Belom Manastiru, u suradnji s Centrom za kulturu, poziva sve zainteresirane na predstavljanje 10. broja "Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru".

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 18. prosinca 2014. godine, s početkom u 18 sati u Velikoj vijećnici zgrade P+8 u Belom Manastiru, Imre Nagya 2d.

Ulaz slobodan!

Uključite se u pripremu božićnih poklon-paketaUključite se u pripremu božićnih poklon-paketa

Srijeda, 10. 12. 2014.

Predstava "Zavirite u moj film"

Izvedba predstave u ZagrebuIzvedba predstave u Zagrebu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 10. XII. 2014. godine, s početkom u 18:30 sati, u Studiju smijeha u Zagrebu izvedena je kazališna predstava "Zaviri u moj film". Izvedbu je organizirala udruga GONG, u suradnji s Kućom ljudskih prava Zagreb, Centrom za građanske inicijative Poreč i Volonterskim centrom Osijek, a u sklopu programa "LIBERA - podrška organizacijama u istraživanju i zagovaranju".

Predstavu su izveli članovi Udruge za unaprjeđenje duševnog zdravlja "Vrapčići" i druge osobe iz Slavonskog Broda koje imaju glumačkih afiniteta. Na predstavi je bila i Vesna Nedić, projekt-koordinatorica Mirovne grupe Oaza.

Zagovaranja ljudskih pravaZagovaranja ljudskih prava(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 10. XII. 2014. godine, s početkom u 9:30 sati, u zagrebačkom Hotelu Intercontinental održana je konferencija "Mobilizacija građana za socio-ekonomsku uključenost i zaštitu ljudskih prava: Korak naprijed, natrag dva". Konferenciju je organizirao GONG u suradnji s Kućom ljudskih prava Zagreb, Centrom za građanske inicijative Poreč i Volonterskim centrom Osijek u sklopu projekta "LIBERA – podrške organizacijama u istraživanju i zagovaranju". Na konferenciji je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Panel-diskusija u zagrebačkom Kinu EuropaPanel-diskusija u zagrebačkom Kinu Europa(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 9. XII. 2014. godine, s početkom u 18 sati, u zagrebačkom Kinu Europa otvorena je izložba i održana panel-diskusija o ženskom mirovnom aktivizmu u Hrvatskoj i regiji. Izložba i diskusija organizirane su u sklopu dvanaestog Human Rights Film Festivala. Na tom događanju bile je i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Utorak, 09. 12. 2014.

Sastanak GOOD-inicijative

Svi učesnici sastanka u ZagrebuSvi učesnici sastanka u Zagrebu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 9. XII. 2014. godine, od 10 pa do 17:30 sati, u prostorijama Zelene akcije u Zagrebu održan je sastanak članica GOOD-inicijative i drugih organizacija i institucija koje se bave obrazovanjem za ljudska prava, demokraciju, interkulturalnost i održivi razvoj. Na sastanku je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, koja je tom prilikom Mirovnu grupu Oaza učlanila u GOOD-inicijativu.

'Slavni' 4b-razred prof. Novaka Vukčevića'Slavni' 4b-razred prof. Novaka VukčevićaČetvorica sjedokosih mladića s fotografije: Radoslav, Jovan, Zdravko i Branko, nekada su išli u isti (4b) razred Gimnazije Beli Manastir, koji je imao čak – 33 učenika. Razrednik im je bio pok. profesor Novak Vukčević, a direktor prof. Antun Bubalović.

Svaki radni dan za 40 korisnikaSvaki radni dan za 40 korisnikaU mjesecu studenom 2014. godine "Oaza" je nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka socijalno ugroženim građanima u Belom Manastiru i prigradskim naseljima. Uslugu financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Belog Manastira, a kroz nju 40-ero korisnika svakog radnog dana prima besplatne tople obroke.

Tokom mjeseca, u 20 radnih dana, dostavljeno je ukupno 800 besplatnih toplih obroka. Iako je ta brojka impozantna, kad se usporedi s potrebama nije nedovoljna. "Oazi" se svakodnevno obraća sve veći broj ljudi s molbom za takvom vrstom pomoći, na koju "Oaza", nažalost, ne može pozitivno odgovoriti jer je financijski ograničena. Obroci se pripremaju u kuhinji Crvenog križa Osijek i gotovo još topli stižu do domova "Oazinih" korisnika. I tako se ta usluga pruža iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, a nadamo se da će se pružati i dalje. Potreba je tu, kao i "Oazina" želja da se ona ispuni.

Judith Halliday, C.R.Fowle i Nena ArvajJudith Halliday, C.R.Fowle i Nena Arvaj

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava organizirao je u utorak, 9. XII. 2014. godine, šestu godinu zaredom svečanu dodjelu nagrade i priznanja "Krunoslav Sukić". Dodjela je ove godine održana u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta. Nagrade za svoj rad na polju promicanja mirotvorstva i ljudskih prava dobili su: Clive Richard Fowle (Velika Britanija), Staša Zajović (Beograd) i Bojan Glavašević (Zagreb), dok su priznanja dobili OŠ "Eugen Kumičić" iz Rijeke, Dino Telećan i Ana Kvesić (opširnije vidjeti ovdje).

Pomozite onima kojima je pomoć potrebnaPomozite onima kojima je pomoć potrebna

S dodjele mirovnih nagradaS dodjele mirovnih nagrada(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 9. XII. 2014. godine, u svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku održana je šesta dodjela nagrada i priznanja "Krunoslav Sukić" za 2014. godinu. Nagradu "Krunoslav Sukić" ove su godine dobili Clive Richard Fowle, Staša Zajović te Bojan Glavašević.

Ponedjeljak, 08. 12. 2014.

Grafit u Belom Manastiru

Srednjoškolska sportska dvoranaSrednjoškolska sportska dvorana

Nedjelja, 07. 12. 2014.

Prvo druženje starijih osoba

Prijateljice već 50 godinaPrijateljice već 50 godinaU nedjelju poslijepodne, 7. XII. 2014. godine, održano je prvo druženje osoba starijih od 60 godina. Takva druženja organiziraju se u sklopu "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Prvo druženje inicirala je "Oazina" aktivistica Stela Fabijan u domu Grete R. Uz Stelu, na druženju su se okupile tri prijateljice koje se poznaju već pedeset godina, tj. od djetinjstva. Prvo su se malo šalile na račun slikanja i šminke, pa malo nasmijale i porazgovarale, a potom su druženje nastavile uz kartanje i obavezan – desert.

Program od 12. do 21. XII. 2014. godineProgram od 12. do 21. XII. 2014. godine

Dosadna kiša ipak nije obeshrabrila posjetioceDosadna kiša ipak nije obeshrabrila posjetioce(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu popodne i predveče, 6. XII. 2014. godine, na belomanastirskom Trgu slobode održan je, drugu godinu zaredom, Božićni sajam u sklopu manifestacije "Advent u Baranji", koju organizira Turistička zajednica Baranje. Za izlaganje je bila spremna i "Oazina" ekipa, ali je odustala u zadnji tren, plašeći se da bi kišovito i vlažno vrijeme moglo naštetiti suvenirima koje je htjela izložiti.

Vokalna solistica Nikolina Nešić iz Bijelog BrdaVokalna solistica Nikolina Nešić iz Bijelog Brda(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 5. XII. 2014. godine, u prostorijama Pododbora Osijek SKD-a "Prosvjeta", održana je promocija monografske knjige "Bolman je bio Bolman" (758 str.) Jovana M. Nedića, Vidoje Bijelića i Jovana S. Nedića. Knjiga je izdana početkom 2013. godine, a nakon Bolmana, Belog Manastira i Mohača, promovirana je i u Osijeku.

Petak, 05. 12. 2014.

Čestitka volonterima

5. XII. - Međunarodni dan volontera5. XII. - Međunarodni dan volontera

Četvrtak, 04. 12. 2014.

Poziv na večer ruskog filma

Večer uz ruski film i ruski čajVečer uz ruski film i ruski čaj

Srijeda, 03. 12. 2014.

Predavanje o Stevi Čuturilu

Anđelka Pavić, prof.Anđelka Pavić, prof.(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 3. XII. 2014. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici, a u organizaciji KUD-a Montenegro – Montenegrina i prijatelja Crne Gore, održana je manifestacija pod nazivom "Crna Gora – moja postojbina". Program je započeo muzičkim nastupom učenika Umjetničke škole Beli Manastir Marije Dragomirović, Ivane Mikec i Bartola Zvečevca pod mentorstvom prof. Manuele Hren-Marčec. Nastavljen je videoprezentacijom fotografija snimljenih u Crnoj Gori, a onda je slijedilo zanimljivo predavanje profesorice Anđelke Pavić o Stevi Čuturilu (1846-1939), pedagogu, piscu i uredniku nedjeljnika "Glas Crnogorca".

Predavanje je bazirano na knjizi "Stevo Čuturilo : pedagog, pisac, prosvetitelj" Danice Kaće Čolović i Srđana Čolovića (2011), a dijelove iz knjige čitali su učenici Druge i Prve srednje škole u Belom Manastiru Aleksandar Radetić i Nemanja Bukvić. Program je završen još jednom videoprezentacijom fotografija iz Crne Gore i prigodnom zakuskom.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Volonterski angažman pojedinca:

1. Dragana Dokić, Srednja škola Dalj

2. Jasna Majdenić, Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono", Belišće

3. Vedran Poljak, Udruga za mlade Đakovo

4. Jožef Taves, Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Jovan Lazić", Beli Manastir

5. Branislava Dragojlov, Udruga roditelja i djece Pčelice Beli Manastir

6. Sabina Rončević, Mirovna grupa Oaza Beli Manastir

7. Dubravka Mavrović, Konjički klub "Eohippus", Vinkovci

Kliknite za veći formatKliknite za veći format U srijedu, 3. XII. 2014. godine, u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića uručene su godišnje volonterske nagrade, koje već devetu godinu dodjeljuje Volonterski centar Osijek (opširnije vidjeti ovdje). Onima koji su bili nominirani, a nisu dobili nagrade, ove godine po prvi put su dodijeljena priznanja. Među njima je bila i "Oazina" članica Sabina Rončević, koja je dobila "priznanje za volonterski angažman pojedinca".

Njezinu radost i ponos zbog dobivenog priznanja na upriličenoj svečanosti dijelile su "Oazina" direktorica Vesna Nedić i voditeljica "Oazinog" volonterskog centra Ana Jeličić. Sabina je svoj nesebičan doprinos dala u brojnim satima provedenim za štandovima raznih sajmova i u "Oazinom" internet-klubu i na taj način postala dobitnica zasluženog priznanja.

Kliknite na faksimil da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na faksimil da biste ga vidjeli u većem formatu Pod nazivom "Učiniti nevidljivo vidljivim" u srijedu, 3. XII. 2014. godine, u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku dodijeljene su godišnje volonterske nagrade, koje već devetu godinu dodjeljuje Volonterski centar Osijek (VCO). Nagrade su dodijeljene organizacijama i pojedincima koji su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici.

Jelena, Vesna, Veselinka i DubravkaJelena, Vesna, Veselinka i DubravkaNakon što je u Zagrebu 17. XI. 2014. godine potpisan ugovor o financiranju novog "Oazinog" projekta pod imenom "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", formiran je i projektni tim za provođenje toga projekta. U srijedu, 3. XII. 2014. godine održan je i prvi radni sastanak projektnog tima, na kome su bile prisutne Vesna Nedić, Dubravka Simendić i Jelena Opačić-Matijević te pravnica Veselinka Kastratović iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih u iznosu od 135.000 kuna. Partneri na projektu su Centar za mir i Grad Beli Manastir, a namijenjen je osobama starijima od 60 godina. Kroz edukacije, savjetovanja, informiranja i pružanje inovativnih socijalnih usluge smanjit će se socijalna isključenost starijih osoba u Gradu Belom Manastiru i u suradničkih mjestima Dardi i Osijeku.

'Oazine' kreativke'Oazine' kreativke(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U proteklom mjesecu studenom 2014. godine održane su tri likovno-kreativne radionice utorkom. Radionice se održavaju od 18-20 sati, a vodi ih Ana Jeličić. Korisnica je sveukupno bilo 35. Prema riječima voditeljice, sve su bile jako zadovoljne i motivirane za rad, pri kojem su nastajala mala remek-djela. A ta djela izlagana su na sajmu i izložbi povodom Dana Grada Belog Manastira (11. XI.), kad ih je razgledao i sam predsjednik RH Ivo Josipović.

Jedna od kutija ukrašenih mozaikomJedna od kutija ukrašenih mozaikomU jedanaestom mjesecu 2014. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na njima su se izrađivale kutije tehnikom mozaika. Mali komadići mozaika lijepili su se, a zatim su rupe između njih popunjavane posebnom smjesom, Baranjci bi rekli "fugirale su se". Dakle, princip rada je kao lijepljenje keramičkih pločica.

Korisnice su, po riječima voditeljice, bile sretne jer su naučile nešto novo, jednostavno i primjenjivo u svakodnevnom životu. Prošlog mjeseca bilo je krsnih slava i rođenja unučadi, što nije moglo proći bez slavljenja i na radionicama, tako da je mjesec bio izuzetno radan, bogat i veseo. Zato je taj mjesec, uz dobru "klopu", veselo i vrijedno društvo, naprosto - proletio.

Mira AnićMira Anić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 1. XII. 2014. godine, u Belišću su u staroj gradskoj knjižnici i čitaonici svečano otvorene nove prostorije Lokalnog volonterskog centra (LVC) "Zvono", koji djeluje pri Udruzi djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono". Grad Belišće, kao partner u projektu, ustupio je za potrebe projekta prostor na korištenje, a on će omogućiti svima da lako dođu do informacija i kvalitetne podrške kod volontiranja i uključivanja volontera u svoje organizacije.

Organizacijama civilnog društva omogućit će se lakša dostupnost informacijama, edukacijskim programima za volontiranje i drugim sadržajima koji će se organizirati u tom prostoru, poput izložbi, prezentacija, okruglih stolova, tribina i drugog. Na otvaranju su iz Baranje bile Vesna Nedić ("Oaza") i Jasna Petrović (Udruženje "Baranja").

Prva grupa polaznikaPrva grupa polaznika(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 1. XII. 2014. godine, počeo je "Oazin" tečaj njemačkoga jezika u zajedničkom prostoru Društvenog centra. Riječ je o početničkom tečaju (A1) učenja njemačkoga jezika, koji se, kao i u školama stranih jezika, dijeli na prvi (A1.1) i drugi stupanj (A1.2). Prvi stupanj je za potpune početnike, dok je drugi stupanj namijenjen naprednijim početnicima, tj. onima koji već imaju određeno predznanje. Naši polaznici sada pohađaju prvi stupanj početničkoga tečaja njemačkoga jezika, a postoji interes i za drugi stupanj. Predavačica je Irena Vukas iz Vardarca.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok