MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Knjiga o Bolmanu od 758 stranicaKnjiga o Bolmanu od 758 stranicaU petak, 5. XII. 2014. godine, s početkom u 18 sati, u prostorijama Pododbora Osijek SKD-a "Prosvjeta" (Matije Gupca 32), održat će se promocija knjige "Bolman je bio Bolman". Tu opširnu knjigu od 758 stranica, svojevrsnu monografiju o svome selu, napisali su:

Polaganje vijenaca na spomenik u BatiniPolaganje vijenaca na spomenik u Batini(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje, ovdje i ovdje)

Dana 29. novembra hladne ratne jeseni 1944. godine, na datum koji će kasnije postati najvažniji državni praznik nove Jugoslavije – Dan Republike – završena je velika vojna operacija poznata pod imenom Batinska bitka.

Polaganje vijenaca na spomenik Crvenoj armijiPolaganje vijenaca na spomenik Crvenoj armiji(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 29. XI. 2014. godine, a u povodu 70. godišnjice Batinske bitke i oslobođenja Baranje od fašizma (1944-2014), položeni su vijenci na spomenik Crvenoj armiji na belomanastirskom Trgu slobode. Vijence su položile delegacije Grada Belog Manastira, Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu, antifašističkih udruga iz Belog Manastira i Osijeka, Baranjsko-rusko društvo prijateljstva i Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva iz Siska.

Belomanastirski "Mravci-znalci"Belomanastirski "Mravci-znalci"U subotu, 29. XI. 2014. godine, na Trgu slobode u Belom Manastiru održan je dječji božićni sajam "Mravomraz 2014.", kojim je započela višednevna manifestacija "Advent u Baranji", a koju po treći put organizira Turistička zajednica Baranje uoči Božića. Dječji božićni sajam organizirali su članovi Učeničke zadruge Mravci-znalci iz belomanastirske OŠ "Dr. Franjo Tuđman". Na njemu su, zajedno sa svojim učiteljicama, prodavali adventske vjenčiće, svijeće i različite božićne ukrase, koje su sami izradili.

(Foto: Facebook Grada Belog Manastira;
opširnije: Glas Slavonije)

Polaganje vijenaca na Partizanskom groblju u Belom ManastiruPolaganje vijenaca na Partizanskom groblju u Belom Manastiru(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 28. XI. 2014. godine, a u povodu 70. godišnjice Batinske bitke i oslobođenja Baranje od fašizma (1944-2014), položeni su vijenci na spomen-obilježja na Partizanskom groblju u Belom Manastiru i u prigradskom naselju Branjinom Vrhu. Vijence su položile delegacije Udruge antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir, Baranjsko-ruskog društva prijateljstva te stranaka SDP-a, HNS-a i SSDS-a.

Doniranu odjeću treba razvrstati i složiti u ormare...Doniranu odjeću treba razvrstati i složiti u ormare..."Oazina" burza odjeće i obuće jedna je od aktivnosti "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. I u desetom mjesecu 2014. godine Burza je nastavila raditi istim tempom. Roba je izdana 79 puta, a zaprimljena 28 puta od raznih donatora. Svaka donacija je dobrodošla i nađe svoj put do krajnjih korisnika. Najviše su izdavane odjeća za bebe i djecu, ručnici i posteljina, ali s prvim hladnim danima npr. i džemperi.

Sudionici izrade strategijeSudionici izrade strategije(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od ponedjeljka do četvrtka (24-27. XI. 2014), u poslovnom centru Oculus u Osijeku, održana je radionica za izradu Strategije razvoja ljudskih potencijala Osječko-baranjske županije 2020. Radionicu je organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Osijek u sklopu projekta Partner-net. Predavačica je bila konzultantica Andrea Vugrinović, direktorica tvrtke Superna d.o.o. Na radionici su iz Baranje bile: Ana Lazić (LAG Baranja), Vesna Nedić ("Oaza") i Jasna Petrović (Udruženje "Baranja").

Četvrtak, 27. 11. 2014.

Najava manifestacije o Crnoj Gori

Beli Manastir, Velika vijećnica, 3. XII. 2014, 18 satiBeli Manastir, Velika vijećnica, 3. XII. 2014, 18 sati

70 godina od završetka Batinske bitke70 godina od završetka Batinske bitke

Beli Manastir, 29. XI. 2014.Beli Manastir, 29. XI. 2014.

Đorđe Nešić, Mihajlo Zečević i Milica ĆućićĐorđe Nešić, Mihajlo Zečević i Milica Ćućić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 25. XI. 2014. godine, u prostorijama Pododbora Osijek SKD-a "Prosvjeta" održana je promocija pjesničke knjige "Iz srca i duše" (128 str.) Mihajla Miće Zečevića iz Klise. Knjigu je izdao Pododbor Osijek, a uredili su je Đorđe Nešić iz Bijelog Brda i Nikola Živković iz Belog Manastira. U knjigu su uvrštene izabrane i nove pjesme, a o njima su govorili urednik i pisac pogovora Đorđe Nešić, pjesnik Milenko Vasiljević i sam autor Zečević, dok su pjesme čitali Milica Ćućić, učenica trećeg razreda osnovne škole iz Klise, i autor.

U promociji je učestvovala i Etnogrupa "Đurđevak" iz Bobote, otpjevavši nekoliko pjesama. Prvi glas u toj grupi pjevala je Popovčanka Aleksandra Vukadinović, učenica Glazbene škole Frane Kuhača Osijek. Knjiga je izdana zahvaljujući brojnim sponzorima, među kojima su i Grad Beli Manastir te baranjske općine Darda, Jagodnjak i Kneževi Vinogradi.

Predavačica Irena Vukas (desno)Predavačica Irena Vukas (desno)Nakon duže pauze, Mirovna grupa Oaza opet organizira tečaj njemačkog jezika. Tečaj je oglašen preko Zavoda za zapošljavanje i lokalnih medija pa su se u proteklih mjesec dana prijavile 24 zainteresirane osobe. Prvi sastanak budućih polaznika s predavačicom Irenom Vukas iz Vardarca i organizatorima tečaja održan je u zajedničkom prostoru Društvenog centra u utorak, 25. XI. 2014. godine, s početkom u 8:30 sati. Dvije osobe zainteresirane su za drugi stupanj, a sve ostale za prvi, početni stupanj.

Prvi Božićni sajam 6. XII. 2014.Prvi Božićni sajam 6. XII. 2014.

Olga Bečanović, jedna od 'Oazinih' štićenicaOlga Bečanović, jedna od 'Oazinih' štićenicaMirovna grupa Oaza pružala je i u mjesecu listopadu (oktobru) 2014. godine socijalnu uslugu pomoć u kući starim osobama s područja Grada Belog Manastira. Gerontotim koji se time bavi sastojao se od voditeljice i četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i posao gerontokrojačice. "Oazine" gerontodomaćice izvršile su ukupno 140 obilazaka, obilazeći 18 starih osoba (16 žena i dva muškarca).

Pri tim obilascima obavljeno je sljedeće: 63 spremanja kuća i stanova,14 uređivanja dvorišta i šupa, 27 nabavki namirnica i drugih potrepština. Osim toga gerontodomaćice su pet puta pripremale jednostavnije obroke, pet puta oprale posuđe, 14 puta strojno prale rublje u "Oazinoj" praonici ili u domu korisnika, dva puta dobile donaciju starih osoba za Burzu odjeće i obuće, 12 puta unosile drva u kuću ili u stan na katu ili nabavljale plin…

Ponedjeljak, 24. 11. 2014.

Hotelu Patria čestitamo 8. rođendan

Hotel Patria - belomanastirska znamenitostHotel Patria - belomanastirska znamenitost

Na Trgu slobode u Belom ManastiruNa Trgu slobode u Belom Manastiru

Nedjelja, 23. 11. 2014.

Napiši pismo za Sjeverni pol

Poziv Gradske knjižnice Beli ManastirPoziv Gradske knjižnice Beli Manastir

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu U subotu, 22. XI. 2014. godine, tik pred ponoć, brojač jedinstvenih posjetitelja "Oazine" web-stranice dostigao je broj – 200.000. Posljednji put sličan "događaj" zabilježili smo 11. VIII. 2014, kad je brojač pokazivao 188.888, dok je 31. XII. 2012. posjetitelja bilo – 125.002. Do kraja ove godine možemo očekivati još 4000 posjetitelja.

Koreografija 'Biljana platno beleše'Koreografija 'Biljana platno beleše'

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje, ovdje i ovdje)

U Osijeku već 20 godina djeluje Makedonsko kulturno društvo (MKD) "Braća Miladinovci", koje je razvilo vrlo žive aktivnosti na očuvanju jezika, kulture i običaja osječkih i slavonsko-baranjskih Makedonaca, ali je u svoj rad uključilo i brojne nemakedonce koji su porodično ili prijateljski povezani s Makedoncima ili naprosto vole Makedoniju i makedonsku kulturu.

Povodom 5. Festivala kazališnog stvaralaštvaPovodom 5. Festivala kazališnog stvaralaštva

Radno vrijeme od 8 do 20 satiRadno vrijeme od 8 do 20 sati"Oazin" internet-klub, sa svojih 10 računala, djeluje već preko 10 godina u belomanastirskom Društvenom centru na adresi Ulica J. Antala 3. Posjetitelji mogu doći svaki radni dan od 8 do 20 sati, a pristup kompjuterima omogućen je svima: djeci od nižih razreda osnovne škole pa sve do odraslih Belomanastiraca te gostiju iz drugih mjesta i gradova kojima je potreban pristup internetu.

Cijena pristupa više je nego jeftina, donira se jedna kuna po satu kako bi se bar djelomično nadoknadili troškovi. Vodi se mjesečna evidencija pristupa internetu pa je tako za mjesec listopad (X/2014) zabilježeno da je kroz "Oazin" internet-klub prošlo 305 korisnika.

Vesna, Ana, Jelena, Stela, Dubravka i NenoVesna, Ana, Jelena, Stela, Dubravka i Neno

Utorak, 18. 11. 2014.

Rad "Oazine" praonice (X/2014)

Dubravka Simendić u 'Oazinoj' praoniciDubravka Simendić u 'Oazinoj' praoniciMirovna grupa Oaza vrši, između ostaloga, i socijalnu uslugu pranja rublja za svoje korisnike koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice u sklopu usluge pomoć u kući. U Društvenom centru instalirana je mala praonica rublja, u kojoj se svakodnevno ili prema potrebi pere rublje koje donose gerontodomaćice te se, nakon pranja, čisto i složeno vraća korisnicima.

Za vrijeme mjeseca listopada (oktobra) 2014. godine rublje je oprano 13 puta za ukupno šest osoba, a prani su više puta odjevni predmeti, posteljina, jorgani i drugo. Pored toga redovno se pere roba koja je donirana "Oazinoj" burzi odjeće i obuće te se osvježava ako dulje vrijeme stoji. Takve robe oprano je 16 mašina na raznim programima, prema potrebi, boji i kvaliteti tkanina. Posebno je prana donirana roba za dojenčad, posteljina i ručnici. Sva donirana roba potom se suši na otvorenom ili u potkrovlju, slaže i odlaže u spremište, iz kojeg je korisnici dobivaju na upotrebu.

Potpisivanje ugovora u MSPMPotpisivanje ugovora u MSPMU ponedjeljak, 17. XI. 2014. godine, u Ministarstvu socijalne politike i mladih u Zagrebu projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor o financiranju novog "Oazinog" projekta pod imenom "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira". Projekt je vrijedan 135.000 kuna, a provodit će se sljedećih godinu dana.

Hrana bačena u trgoviniHrana bačena u trgoviniŠesti Europski tjedan za smanjenje otpada trajat će od 22. do 30. XI. 2014. godine. U središtu pozornosti inicijative bit će problem bacanja hrane, a odvijat će se više od 9.000 aktivnosti u nadležnosti tijela javne uprave, privatnih osoba, obrazovnih ustanova i građana koje zanima zeleniji i pametniji način života.

U emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", emitiranoj u četvrtak, 16. X. 2014. godine s početkom u 17 sati, emitiran je razgovor novinarke Stane Nemet s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić, a povod je bio provođenje "Oazinog" projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Postavili smo tu emisiju na YouTube pa je možete (ponovo) preslušati.

'Smiješna bajka' Gradskog kazališta Beli Manastir'Smiješna bajka' Gradskog kazališta Beli ManastirU već šestom izdanju, Europska noć kazališta i ove je godine održana u Belom Manastiru. Gradsko kazalište Beli Manastir ponudilo je svome gradu dvije predstave i predstavljanje vjerojatno najmanje knjige na svijetu na standardnom formatu autora Stipe Benaka iz Branjinog Vrha. Ove godine u Hrvatskoj su, u subotu (15. XI.), u Noći kazališta sudjelovale 94 institucije sa 147 izvedbi i više od 70 popratnih programa.

Subota, 15. 11. 2014.

Minijaturna knjiga Stipe Benaka

Eva Balatinac, Lea Vadas (stoji), Stipo Bank, Davorin Taslidžić (stoji), Saša ŠipekEva Balatinac, Lea Vadas (stoji), Stipo Bank, Davorin Taslidžić (stoji), Saša Šipek

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U predvorju belomanastirskog Centra za kulturu u subotu, 15. XI. 2014. godine, održana je promocija najmanje knjige na svijetu – knjige pjesama "Putokaz za Baranju", autora Stipe BenakaŠemenjate. Kako je istaknuo Benak, knjižica je nastala iz ljubavi prema Baranji, a haiku-način pisanja objasnio je tvrdnjom da je jednostavnost snažnija od bilo koje kompleksnosti.

Tanja Vidović, Vesna Nedić i Dijana RacTanja Vidović, Vesna Nedić i Dijana Rac

Povodom gimnastičkog skupa u Belom ManastiruPovodom gimnastičkog skupa u Belom Manastiru

Branka Mrzić JagatićBranka Mrzić Jagatić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 13. XI. 2014. godine, u Esseker-centru Osijek zagrebačka Udruga RODA – Roditelji u akciji predstavila je svoj novi projekt VIZIJEVolonterI Za rodItelJe i djEcu. Taj projekt vrijedan oko 127.000 eura, koji u 80-postotnom iznosu financira Europska Unija, provodi se na području Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije i traje dvije godine. Na predstavljanju projekta bila je i Ana Jeličić, voditeljica "Oazinog" volonterskog centra.

Jadranka Sabljak, Stjepan Ribić, Ivan Doboš (lijevo)Jadranka Sabljak, Stjepan Ribić, Ivan Doboš (lijevo)U četvrtak, 13. XI. 2014. godine, u etnoselu belomanastirskog Hotelu Patria održana je početna konferencija projekta "Etnološki centar baranjske baštine", čiji je nositelj Grad Beli Manastir, a partner Turistička zajednica Baranje. Na konferenciji je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Program Noći kazališta u Belom ManastiruProgram Noći kazališta u Belom Manastiru

Lejla Šehić Relić (za govornicom)Lejla Šehić Relić (za govornicom)U utorak, 11. XI. 2014. godine, u Hotelu Osijek održana je Regionalna konferencija "Gužva na Šalteru" pod nazivom "Nove mogućnosti", na kojoj su učestvovali predstavnici slavonsko-baranjskih organizacija civilnog društva (OCD). Konferenciju je organizirao Volonterski centar Osijek (VCO) u sklopu Programa Šalter, a otvorili su je Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica VCO-a, i Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka. Facilitator je bio Goran Jelenić, predstavnik Programa Šalter, a na konferenciji je učestvovala i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Utorak, 11. 11. 2014.

800 brojeva "Skandi Feniksa"

Naslovnica 800. brojaNaslovnica 800. brojaU utorak, 11. XI. 2014. godine, izišao je 800. broj riječkog enigmatskog lista "Skandi Feniksa". Prvi broj objavljen je 22. I. 1998. godine, a – kao što mu i ime kaže – otada pa do danas objavljuje samo skandi-križaljke i njezine varijacije, uz nešto viceva i karikatura.

U 33. broju (15. IV. 1999) pokrenuta je rubrika "Podatak više", u kojoj se uz članak na 16. stranici objavljuju i dvije skandinavke: mala na istoj, a veća na 17. stranici, koje su tematski vezane za članak. Dosada je ta rubrika objavljena 764 puta. Svi članci napisani su ili uređeni u Belom Manastiru. Opširniji tekst o prvih 700 brojeva može se pročitati ovdje, a u posljednjih sto brojeva članke su pisali Vjeko Hudolin iz Dragalića (1), Jovan Nedić (43), Sonja Nedić (9) i Stjepan Tumpić iz Varaždina (47).

Ivan Doboš, Jadranka Sabljak, Mirela Kotromanović, Davorin Taslidžić i Andrija BošnjakIvan Doboš, Jadranka Sabljak, Mirela Kotromanović, Davorin Taslidžić i Andrija BošnjakU utorak, 11. XI. 2014. godine, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u belomanastirskoj kinodvorani povodom Dana Grada, dodijeljene su povelje Grada Belog Manastira za 2014. godinu. Dobili su ih Zavod za baranjsku povjesnicu, Udruga osoba s alergijama i problemima disanja (skraćeno "Alerga") te slikar Andrija Bošnjak. Uime Zavoda povelju je primio Davorin Taslidžić, a uime "Alerge" Mirela Kotromanović. Povelje su dobitnicima uručili gradonačelnik Ivan Doboš i predsjednica Gradskog vijeća Jadranka Sabljak.

(Foto: Ivica Getto)

Humanitarna akcijaHumanitarna akcija(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 11. XI. 2014. godine, u sklopu obilježavanja Dana Grada Belog Manastira, na belomanastirskom Trgu slobode održan je sajam tradicionalnih jela, upotrebnih predmeta, suvenira i ekoproizvoda. Na sajmu je učestvovala i Mirovna grupa Oaza, izloživši na svom štandu suvenire izrađene na likovno-kreativnim radionicama za žene (izvještaj o tome pročitajte ovdje).

'Oazin' štand - Ana Jeličić'Oazin' štand - Ana Jeličić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 11. XI. 2014. godine, svečano je obilježen Dan Grada Belog Manastira, koji je vezan uz blagdan Svetoga Martina. Tim povodom u Belom Manastiru su od 8. do 16. studenog organizirane mnogobrojne manifestacije. Članice Mirovne grupe Oaza učestvovale su na dvije: na izložbi "Čuvarice baranjske baštine" i na sajmu tradicionalnih jela, upotrebnih predmeta, suvenira i ekoproizvoda, održanom na Trgu slobode.

3. susreti reproduktivnih ansambala OBŽ3. susreti reproduktivnih ansambala OBŽ

Ponedjeljak, 10. 11. 2014.

U šetnji Briselom

Marina, Vesna i Dijana u Briselu (Tanja iza fotoaparata)Marina, Vesna i Dijana u Briselu (Tanja iza fotoaparata)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od 4. do 6. XI. 2014. godine na studijskom putovanju u Briselu bile su Marina Mišanović iz osječkog OGI-ja, Tanja Vidović iz udruge "Zlatna dob" Stari Jankovci, Dijana Rac iz slavonskobrodske Udruge za unaprjeđenje duševnog zdravlja "Vrapčići" i Vesna Nedić iz Mirovne grupe Oaza. One su bile hrvatski dio delegacije sastavljene od 22-oje aktivista i aktivistica iz bosanskih, crnogorskih, hrvatskih, kosovskih i srpskih nevladinih organizacija.

U Briselu su, pored ostaloga, na konferenciji u Europskom parlamentu prezentirali miniprojekte provedene pod okriljem velikog međudržavnog projekta opisanog ovdje. Put u Brisel trajao je samo tri dana, a boravak je bio ispunjen brojnim obavezama pa je kratke pauze i večernje sate trebalo iskoristiti za ubrzani obilazak grada i njegovih znamenitosti.

Ana Jeličić na 'Oazinom' štanduAna Jeličić na 'Oazinom' štandu(Fotoalbum i opširniji izvještaj mogu se vidjeti ovdje)

Društvo "Hrvatska žena" – Baranja Beli Manastir tradicionalno je i ove godine u sklopu obilježavanja Dana Grada Belog Manastira organiziralo prigodnu izložbu pod nazivom "Čuvarice baranjske baštine". Izložba je otvorena 9. XI. 2014. godine u 16 sati u prostorijama društva u Omladinskom domu. Na izložbi je učestvovala i Mirovna grupa Oaza, izloživši suvenire s baranjskim motivima, te "Mađarska katolička žena" - Baranja Beli Manastir.

Program za 12-16. XI. 2014.Program za 12-16. XI. 2014.

Subota, 08. 11. 2014.

Studijski posjet Briselu

Vesna Nedić prezentira 'Oazin' projekt u Europskom parlamentuVesna Nedić prezentira 'Oazin' projekt u Europskom parlamentu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od utorka do četvrtka, 4. do 6. XI. 2014. godine, u studijskom posjetu Briselu boravila je grupa sastavljena od 22-oje aktivista i aktivistica – članova različitih nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije. Grupu su predvodili Elmir Bojadžić, direktor Arbeiter-Samariter-Bunda (ASB) za jugoistočnu Europu, i Gordan Velev, program-menadžer iz "Country Office Serbia" iste organizacije.

Program za utorak, 11. XI. 2014.Program za utorak, 11. XI. 2014.

Glavni grad BelgijeGlavni grad Belgije(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Ime Bruxelles glavnog belgijskog grada dolazi iz staronizozemske složenice Bruocsella, gdje riječ "bruoc" znači močvara, a riječ "sella" znači dom pa doslovni prijevod imena znači "dom u močvari". Na nizozemskom jeziku ime grada izgovara se ['brʏsəl] [] (Brussel), a na francuskom [bʁy'sɛl] [] (Bruxelles).

31. X. - Noć vještica31. X. - Noć vještica(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U mjesecu listopadu 2014. godine održane su četiri "Oazine" dječje radionice, koje petkom u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra od 18 do 20 sati vodi Stela Fabijan. Na prvoj od tih radionica djeca su izrađivala slike, a pritom su imala na raspolaganju karton, škare, ljepilo, krep-papir i slično.

Ostale radionice bile su neuobičajeno posjećene jer su se na njima izrađivale narukvice od malih gumica, što je trenutni hit. Bilo je zanimljivo promatrati "Oazine" male korisnike kad su jedni druge učili kako se to radi. S voditeljicom su se dogovorili da će napraviti veću količinu takvih narukvica kako bi se mogli priključiti nekoj humanitarnoj akciji.

Program 'Šalter'Program 'Šalter'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od 4. do 6. XI. 2014. godine, u vremenu od 9 do 15 sati, Program "Šalter" organizirao je u Esseker-centru Osijek edukaciju na temu "Upravljanje projektnim ciklusom". Edukacija je bila namijenjena predstavnicima organizacija civilnog društva, javnih ustanova, lokalne i regionalne samouprave te drugih neprofitnih organizacija. Edukaciju je vodila Nikoleta Poljak iz Volonterskog centra Osijek, a uime "Oaze" na edukaciji je sudjelovao Neno Radić.

Cilj edukacije bio je jačanje kapaciteta potrebnih za društveni razvoj lokalne zajednice kroz poboljšanje znanja i vještina neprofitnih organizacija za pripremu i provedbu projekata financiranih iz fondova Europske Unije.

Tanja Vidović, Vesna Nedić i Dijana RacTanja Vidović, Vesna Nedić i Dijana Rac

Program za 8, 9. i 10. XI. 2014. godineProgram za 8, 9. i 10. XI. 2014. godine

Voditeljica Ana JeličićVoditeljica Ana JeličićU jesenjem mjesecu listopadu 2014. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene utorkom od 18-20 sati. Kao što je i uobičajeno, utorkom ih vodi Ana Jeličić. Sveukupno je na radionicama bilo 35 motiviranih i radišnih korisnica, koje su upotrijebile sve svoje umijeće i kreativnost te ih iskazale na radovima koji su ostali nakon završenih radionica.

A ostajalo je oslikano staklo i keramika te, kao zanimljivost ovog mjeseca, izrada papirnatih perlica za jedan međunarodni projekt pod imenom "Bead The Earth", koji su pokrenule dvije žene s Filipina: Janice Mae Bautista i Gemma dela Cruz, a u koji su se uključile i "Oazine" kreativke. Sve korisnice vrijedno su izrađivale perlice u želji da i njihovi ruku djela budu dio dugačkog "lanca" kojim će figurativno biti obujmljena cijela Zemlja, čiji je ekvator, prisjetimo se, dugačak 40.075,16 kilometara

Utorak, 04. 11. 2014.

U Briselu – prvi dan

Prva šetnja BriselomPrva šetnja BriselomU utorak, 4. XI. 2014. godine, nakon 10-satnog putovanja od Belog Manastira – preko Zagreba te zagrebačkog i briselskog aerodroma – do Brisela, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić stigla je u večernjim satima na cilj: u jedan briselski hotel. S njom su doputovale i Marina Mišanović iz osječkog OGI-ja, Tanja Vidović iz udruge "Zlatna dob" Stari Jankovci i Dijana Rac iz slavonskobrodske Udruge za unaprjeđenje duševnog zdravlja "Vrapčići".

Kreativne radionice ponedjeljkom (arhivski snimak)Kreativne radionice ponedjeljkom (arhivski snimak)U desetom mjesecu 2014. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Radionicama je prisustvovalo između osam i 12 korisnica, a na njima su se izrađivale daščice s kukicama na koje se mogu vješati ključevi, kuhinjske krpe ili nešto treće već prema potrebi. Za oslikavanje su korišteni narodni motiv, a od boja bijela i crvena.

Približavaju nam se zimsko vrijeme i snijeg, Božići (25. XII. i 7. I.) i Nova godina, vrijeme darivanja, pa se izrađeni predmeti usklađuju s potrebama i praznicima. Zadovoljna lica "Oazinih" korisnica najbolje govore o vrijednosti izrađenih predmeta.

Vjerojatno jedina baranjska knjiga na Sajmu knjigaVjerojatno jedina baranjska knjiga na Sajmu knjigaOpširna monografija "Bolman je bio Bolman" od 758 stranica, koju su napisali Jovan M. Nedić, Jovan S. Nedić i Vidoja Bijelić, bila je izložena na štandu SKD-a "Prosvjeta" na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga (26. X. – 2. XI. 2014). To je bila jedna od rijetkim, ako ne i jedina knjiga izdana u Baranji u pravom moru (da ne kažemo oceanu) drugih knjiga.

Tople obroke dostavljamo u jelonošamaTople obroke dostavljamo u jelonošamaU proteklom mjesecu listopadu 2014. godine "Oaza" je nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka našim socijalno ugroženim sugrađanima. Uslugu financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Belog Manastira, a kroz nju 40-ero Belomanastiraca svakog radnog dana primaju besplatne tople obroke. Popis primalaca toplih obroka dobiven je i stalno se usuglašava s Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir i, kao što se može pretpostaviti, sigurno bi bio i veći da su mogućnosti veće.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok