MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Petak, 31. 10. 2014.

Noć vještica u "Oazi"

Čuveni "Halloween"Čuveni "Halloween"

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

 

Žute vreće za plastikuŽute vreće za plastikuPosljednjeg petka u mjesecu "Baranjska čistoća" već dulje vrijeme odvozi stari papir u Belom Manastiru i prigradskim naseljima Branjinom Vrhu, Šećerani i Šumarini, a od 30. VII. 2014. godine u istom prolazu odvozi i plastiku. Stari papir treba odložiti u plavu, a plastiku u žutu vreću. Posljednjeg petka u listopadu belomanastirske su se ulice prilično "žutjele" pa se čini da su građani prihvatili selektiranje otpada na kućnom pragu.

Predrag Stojanović, Marko Bogatić, Ivan Doboš, Vesna Nedić i Zoran KranjčecPredrag Stojanović, Marko Bogatić, Ivan Doboš, Vesna Nedić i Zoran Kranjčec

U petak, 31. X. 2014. godine, na sastanku "Oazine" projekt-koordinatorice Vesne Nedić s gradonačelnikom Grada Belog Manastira Ivanom Dobošem i njegovim zamjenicima Predragom Stojanovićem, Markom Bogatićem i Zoranom Kranjčecom raspravljalo se o rezultatima projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Nositelj projekta bila je Mirovna grupa Oaza, a partner na projektu Grad Beli Manastir.

Četvrtak, 30. 10. 2014.

Gljive svuda oko nas

Na uličnom travnjakuNa uličnom travnjaku

Okrugli stol u Elektrotehničkoj i prometnoj školi OsijekOkrugli stol u Elektrotehničkoj i prometnoj školi OsijekU srijedu, 29. X. 2014. godine, s početkom u 11 sati, u knjižnici Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku održan je okrugli stol na temu "Cjeloživotno učenje kroz mobilnost". Okrugli stol je održan u sklopu VII. Sajma poslova Osječko-baranjske županije, a na njemu su bili predstavnici organizacija civilnog društva, srednjih škola te drugih obrazovnih i ostalih institucija koje mogu prijavljivati projekte mobilnosti u okviru programa Erasmus. Uime "Oaze" na okruglom stolu bila je projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Srijeda, 29. 10. 2014.

Gdje odlagati staru odjeću?

Donirana odjeća na 'luftiranju'Donirana odjeća na 'luftiranju'"Oazina" burza odjeće i obuće radi "punom parom". Naši donatori uglavnom poklanjaju odjevne predmete koji se, uz eventualne popravke, prepravke, pranje ili bar "luftiranje", mogu nositi, no vremenom će se ipak skupiti određena količina odjevnih predmeta koji više nisu za upotrebu ili koje nitko neće htjeti uzeti. Što s njima? Pitali smo Udrugu za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek gdje se u Osijeku stara odjeća može predati za reciklažu. Odgovorila nam je Adela Sadiković, voditeljica komunikacija i ureda "Zelenog Osijeka":

Utorak, 28. 10. 2014.

Enigmatski dan na Sajmu knjiga

Enigmatičari (prva grupa) pred Halom 1 Beogradskog sajmaEnigmatičari (prva grupa) pred Halom 1 Beogradskog sajmaUtorak, 28. X. 2014. godine, bio je "Enigmatski dan" na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. U Hali 1 Beogradskog sajma okupilo se pedesetak enigmatičara, uglavnom iz Beograda, ali i iz Baljevca (Rade Goljović), Crvenke (Anica Milošev), Jagodine (Miroslav Živković), Kikinde (Slavko Bovan), Kljajićeva (Milutin Tepšić), Loznice (Sreten Perić), Nove Pazove (Jovan Vuković), Pančeva (Momir Paunović), Smedereva (Karlo Vereb), Šimanovaca (Vladimir Šarić)… Nekolicina enigmata stigla je iz Hrvatske: iz Belog Manastira (Jovan Nedić), Osijeka (Josip Dubrović), Privlake (Ilija Ozdanovac) i Zagreba (Dragana Milić, Boris Nazansky, Ranko Skopal), ali i Štefan Markovič iz Ljubljane.

Štand SKD-a 'Prosvjeta'Štand SKD-a 'Prosvjeta'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kao i prethodnih godina, belomanastirski pododbor zagrebačkog SKD-a "Prosvjeta", za svoje članove i ostale zainteresirane Baranjce, organizirao je u utorak, 28. X. 2014. godine, posjet 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Kako se ove godine toj aktivnosti nije priključilo i Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru, na sajam se putovalo samo jednim autobusom pa na put nisu mogli krenuti svi koji su bili zainteresirani.

Utorak, 28. 10. 2014.

Riječ-dvije o ASB-u

Logo ASB-aLogo ASB-aU člancima o provedbi "Oazinog" projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", a koji se mogu dobiti preko taga *IRIS, spominje se njemačka organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB). Iz časopisa "Građevinar", 53 (2001) 3, prenosimo osnovne informacije o toj organizaciji.

Arbeiter-Samariter-Bund (radnički samaritanski savez), poznatiji po njemačkoj kratici ASB, utemeljen je 1888. godine. Ta neprofitna i nevladina organizacija pruža pomoć u brojnim nesrećama u Njemačkoj i u inozemstvu. Glavni je ured smješten u Kölnu, organizacija ima više od 850.000 članova i pripada među najveće i najuglednije članove Samaritanske međunarodne organizacije (SAINT).

Željko Plavšić, Branislav Vorkapić, Marina Mišanović, Vesna Nedić, Jelena Opačić-Matijević ('Oaza')Željko Plavšić, Branislav Vorkapić, Marina Mišanović, Vesna Nedić, Jelena Opačić-Matijević ('Oaza')U utorak, 28. X. 2014. godine, "Oazu" je posjetio Željko Plavšić, direktor udruženja Edukacioni centar (EDC) iz Leskovca (Srbija). Cilj njegovog posjeta bio je monitoring "Oazinog" (mini)projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", kojega je financirala Mreža IRIS. S njim su u "Oazu" došli i Branislav Vorkapić i Marina Mišanović iz osječkog OGI-ja.

Dubravka SimendićDubravka Simendić"Oazine" gerontodomaćice od svojih štićenika često čuju svakakve zgode ili zanimljive priče. Nekoliko anegdotalnih zabilježili smo u prethodnim člancima, a ovaj put donosimo jedan istinit događaj, koji je zabilježila Dubravka Simendić, asistentica na programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima". Da ne povrijedimo nikoga, baku koja je bila kazivač nazvat ćemo "Kata", a njezinog prijatelja "Pero".

Seja, braco i surutka za prasce
E, pa evo kako je to bilo s Katom i Perom. Prije nekih 60-ak godina upoznali su se kao mladić i djevojka jer je Pero preko ljeta dolazio u baranjsko selo svojoj tetki. Postali su veliki prijatelji jer je Peri bilo zanimljivo kako Kata zna sve o poljoprivredi, domaćim životinjama i vođenju seoskog imanja. A kako, jadna, i ne bi znala kad je od malih nogu sa svojim "babom" (ocem) ustajala u cik zore, skupljala pletenice pod maramu i uskakala u kola čim bi čula da "babina" kandžija zapucketa na konje.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 26. X. 2014. godine, završio je 5. Festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir 2014. Festival je započeo 10. listopada i bio je dio projekta "Uz PBZ kazalište za sve". Tim projektom Gradsko kazalište Beli Manastir besplatnim predstavama i radionicama za djecu pokušalo je kulturne sadržaje približiti svim (su)građanima. Peti po redu festival, najbogatiji do sada, okupio je najbolje amaterske kazališne predstave iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Srbije, koje je pratilo dvjestotinjak posjetitelja po večeri.

Nedjelja, 26. 10. 2014.

"Oazino" strateško planiranje

Na zajedničkom poslu: Upravni odbor i zaposleniciNa zajedničkom poslu: Upravni odbor i zaposlenici(Fotoalbum vidjeti ovdje)

Od petka do nedjelje, 24-26. X. 2014. godine, u Hotelu Termia u Bizovačkim toplicama, održano je strateško planiranje Mirovne grupe Oaza za vremenski period od 2015. do 2020. godine. Na tom događanju učestvovali su članovi "Oazinog" Upravnog odbora i "Oazini" zaposlenici: Milenko Stanić, Miroslava Kralj, Jasna Petrović – Vesna Nedić, Ana Jeličić, Stela Fabijan, Dubravka Simendić, Jelena Opačić-Matijević, Neno Radić i Jovan Nedić. Strateško planiranje provedeno je uz pomoć i pod vodstvom Sonje Vuković, predsjednice Udruge za kreativni razvoj "Slap" iz Osijeka, dugogodišnje aktivistice s hrvatske civilne scene.

Nedjelja, 26. 10. 2014.

20. sajam u Bizovačkim toplicama

Najviše posjetitelja tamo gdje se jedeNajviše posjetitelja tamo gdje se jede

(Fotoalbum vidjeti ovdje)

Od petka do nedjelje, 24-26. X. 2014. godine, u kompleksu Bizovačkih toplica, na platou ispred Hotela Termia i u samom hotelu, održan je jubilarni, 20. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane, hortikulture, ekologije, lova, ribolova, seoskog turizma i obnovljivih izvora energije – "Agrozemlja 2014".

Zemlje iz kojih imamo najviše posjetiteljaZemlje iz kojih imamo najviše posjetitelja"Oazina" web-stranica u devetom mjesecu 2014. godine zabilježila je ukupno2.730 jedinstvenih posjetitelja. U tabelama koje objavljujemo u ovom članku može se vidjeti:

  • (1) lista od deset zemalja iz kojih su nam najčešće stizali posjetioci,
  • (2) koje preglednike koriste naši posjetitelji;
  • (3) koliko nam je posjetitelja stiglo preko socijalnih mreža (587) i
  • (4) koliko nam je jedinstvenih posjetitelja stiglo s pametnih mobitela i laptopa (383).
Petak, 24. 10. 2014.

Fotovijest: Selo kulina

Jagodnjak u BaranjiJagodnjak u Baranji

Darda, Dom kulture, 25. X. 2014, 18 satiDarda, Dom kulture, 25. X. 2014, 18 sati

Četvrtak, 23. 10. 2014.

Radionice "Dodira nade" u Engleskoj

Sudionici radionica u EngleskojSudionici radionica u EngleskojDrugi ciklus radionica iz projekta "Dodir nade" održan je u Engleskoj, u okolici Birminghama i Rugbyja od 15. do 22. IX. 2014. godine. Na njima je sedam mladih sudionica iz Hrvatske: Marija Biga, Ana Jeličić, Tanja Jergić, Nada Maletić, Evica Petković, Bojana Tešić i Marija Vidović, s trenerima (Clive Fowle, Judith Halliday, Dorn Margetts, Nena Arvaj, Desa Jankov), nastavilo raditi na osobnom razvoju kroz teme pomirenja i oprosta.

Vesna Nedić i Ana Jeličić pripremaju dokumenteVesna Nedić i Ana Jeličić pripremaju dokumenteU srijedu, 22. X. 2014. godine, s početkom u 13 sati, Jelena Šišara, voditeljica Odjela za financije i opće poslove – kao ovlaštena osoba zagrebačke Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društvaizvršila je financijsko vrednovanje "Oazinog" poslovanja tokom 2013. i u prvih deset mjeseci 2014. godine. Svu potrebnu dokumentaciju pripremile su "Oazine" aktivistice Vesna Nedić, Jelena Opačić-Matijević, Dubravka Simendić i Ana Jeličić.

"Oaza" već drugu godinu dobiva institucionalnu podršku od Nacionalne zaklade, koja traje tri godine, a ponovo se može dobiti nakon najmanje jednogodišnjeg prekida. Pri kraju svake godine djelatnici Zaklade u pravilu dolaze u programsko i financijsko vrednovanje poslovanja udruga koje dobivaju institucionalnu podršku.

Novost u PP Kopački rit: turistički vlakićNovost u PP Kopački rit: turistički vlakićZa kraj ovog tjedna vremenske prognoze najavljuju sunčane dane pa u nedjelju, 26. X. 2014. godine, iskoristite lijepo jesenje vrijeme i provedete dan u Parku prirode Kopački rit sa svojim prijateljima i obitelji. Zaplovite brodom ili isprobajte novi turistički vlakić u Kopačkom ritu.

U nedjelju, 26. X. 2014. Park prirode Kopački rit provodi promotivnu akciju i to za dva programa:

Internet-klub dijeli prostor s Burzom odjeće i obućeInternet-klub dijeli prostor s Burzom odjeće i obućeU mjesecu rujnu 2014. godine "Oazin" internet-klub i dalje posjećuju njegovi stalni korisnici: mali, veliki, školarci, nezaposleni… Ukupno ih je bilo 329. I pored nedavne reorganizacije "Oazinog" prostora, svi oni uvijek nađu mjesto za sebe i, naravno, najviše vole onaj "svoj" kompjuter. A svi nešto traže na internetu, čitaju, razgledaju…, djeca se poigraju ili rade zadaću. U proteklom mjesecu petnaestak osoba koristilo je i usluge printanja. Obično su to molbe, slike, popisi knjiga za školu, redovi vožnje i slično.

Jednom prilikom dva su se dječaka razgalamila oko nekog spora, već je bilo došlo do "usijanja", ali ih je dežurna osoba upozorila na kućna pravila pa su samo "otkomentirali": "Pa ovdje se ne smije ni razgovarati!" Svakako da se smije razgovarati, ali ne na taj način. I otišli su kući uz uobičajeno drugarsko ćaskanje.

Iranski grad KomIranski grad KomCentar za kulturu Grada Belog Manastira organizira putopisno predavanje uz prezentaciju "Iran – Perzijska priča, 2. dio". Predavač: profesorica Mira Pavlica-Stojčević. Predavanje će se održati u četvrtak, 23. X. 2014. godine, u 19 sati, u Velikoj vijećnici u zgradi P+8 u Belom Manastiru. Ulaz je slobodan.

U drugom dijelu putovanja po Iranu predavačica nas vodi do iranske prijestolnice, višemilijunskog Teherana i grada Koma (na slici), utvrde islama, a zatim slijede manje poznati krajevi.

Biciklisti na ulazu u Beli ManastirBiciklisti na ulazu u Beli ManastirGrađanska inicijativa "Veliki za Male" (VzM), Lions klub novog stoljeća "Kuna" i biciklisti Slavonije i Baranje "Kotrljaneri" u nedjelju, 19. X. 2014. godine, organizirali su humanitarnu vožnju biciklima pod nazivom "Biciklom velikih za Baranjske leptiriće".

Sredstvima koja su prikupljena uplatama kotizacije sudionika biciklijade i brojnih sponzora kupljen je prilagođeni stacionarni bicikl za belomanastirsku Udrugu roditelja djece s posebnim potrebama "Baranjski leptirići" i još četiri bicikla: tri dječja, koja su predana djeci slabijeg imovinskog stanja u općinama Bilje, Kneževi Vinogradi i Čeminac, te jedan za baku iz Darde koja svakodnevno putuje biciklom u Mirkovac.

Autori knjige 'Bolman je bio Bolman'Autori knjige 'Bolman je bio Bolman'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Svake treće subote u mjesecu Srpska samouprava u Mohaču, u svojim prostorijama uz pravoslavnu crkvu, organizira okupljanje svojih članova te njihovih prijatelja i gostiju. Okupljanje obično protječe uz određeni kulturni program, druženje, zabavu, veselje i – večeru. Ovoga mjeseca (X/2014) organizatorica tih okupljanja Zorica Stepanov u goste je pozvala grupu Bolmanaca kako bi oni domaćinima predstavili monumentalnu knjigu o svom selu, koja ima čak 758 stranica i koja nosi naslov "Bolman je bio Bolman".

Biciklisti na Šećeranskom jezeruBiciklisti na Šećeranskom jezeruU sklopu projekta BICBC, kroz koji su gradovi Beli Manastir i Belišće, Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode s hrvatske te grad Mohač s mađarske strane izgradili nekoliko desetaka kilometara biciklističkih staza, u subotu, 18. X. 2014. godine, održana je velika međunarodna biciklijada kojom je obilježena obnova i uspostava Nadzornog (biciklističkog) centra na belomanastirskom Šećeranskom jezeru.

Subota, 18. 10. 2014.

Rad "Oazine" praonice (IX/2014)

'Oazina' praonica nalazi se u skučenom prostoru'Oazina' praonica nalazi se u skučenom prostoruMirovna grupa Oaza vrši, između ostaloga, i socijalnu uslugu pranja rublja za svoje korisnike koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice u sklopu usluge pomoć u kući. Ti korisnici su ugrožene osobe, što zbog duboke starosti, što zbog teške bolesti, ili im predstoje operativni zahvati, ili se radi o nekom problemu druge prirode. Stoga je njima ta "Oazina" aktivnost itekako dobrodošla. Gerontodomaćice rublje donose u "Oazinu" praonicu u Društvenom centru, peru ga, suše, slažu i vraćaju korisnicima.

Tokom mjeseca septembra 2014. godine u "Oazinoj" praonici takvo rublje oprano je osam puta i to za pet ugroženih osoba. Pralo se bijelo i šareno rublje, ali i deke te drugi tekstilni predmeti. Pored toga, u praonici je osvježeno mnogo robe koja je donirana "Oazinoj" burzi odjeće i obuće.

Stipo Benak, Daniela Taslidžić-Herman i Davorin TaslidžićStipo Benak, Daniela Taslidžić-Herman i Davorin Taslidžić

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 17. X. 2014. godine, u predvorju belomanastirske kinodvorane, održana je promocija knjige "Umiru li naše pustare" Daniele Taslidžić Herman. Na promociji su govorili belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, načelnik Općine Petlovac Drago Dominić, grafičar Stipo Benak, urednik knjige Davorin Taslidžić i sama autorica, dok su ulomke iz knjige čitale glumice Gradskog kazališta Beli Manastir Dunja Vlahek i Maja Grujić.

Vesna Nedić (u sredini) prezentira 'Oazin' miniprojektVesna Nedić (u sredini) prezentira 'Oazin' miniprojekt

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 16. X. 2014. godine, u Hotelu Ariston u Osijeku, osječka Organizacija za građanske inicijative (OGI) organizirala je završno događanje hrvatske komponente projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga u jugoistočnoj Europi kroz jačanje nacionalnih i regionalnih mreža organizacija civilnoga društva". Spomenuti projekt je međudržavni te se provodi u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te na Kosovu. Opći cilj projekta je postići dinamičnije civilno društvo, koje sudjeluje u javnim debatama o demokraciji, ljudskim pravima, socijalnoj inkluziji i vladavini prava i s kapacitetom da utječe na politike i procese donošenja odluka.

Vesna Nedić i Stana NemetVesna Nedić i Stana NemetEmisija "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", emitirana u četvrtak, 16. X. 2014. godine s početkom u 17 sati, ponovo je bila posvećena Mirovnoj grupi Oaza. Razgovor s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić snimila je novinarka Stana Nemet sedam dana ranije, a povod je bio provođenje "Oazinog" projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", o kome smo pisali ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

"Oazina" projekt-koordinatorica istakla je da taj projekt financira Mreža IRIS sredstvima Europske Unije u sklopu svog projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga u jugoistočnoj Europi kroz jačanje nacionalnih i regionalnih mreža civilnoga društva". Projekt Mreže IRIS provodi Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), zajedno sa svojim partnerima iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije te s Kosova.

Veselinka KastratovićVeselinka KastratovićU zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra srijedom od 9 do 12 sati osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, upartnerstvu s Mirovnom grupom Oaza, pruža besplatnu primarnu pravnu pomoć (BPP). Do sada je to radila pravnica Natalija Havelka. Početkom mjeseca listopada (oktobra) 2014. godine ona je promijenila radno mjesto, a nju je od 15. X. 2014. zamijenila dugogodišnja pravnica u Centru Veselinka (Vesa) Kastratović.

Prošle godine gđa Kastratović dobila je Nagradu za promicanje nenasilja, mirotvorstva i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" "za dvadesetogodišnju hrabru, ustrajnu, ljudsku i profesionalnu posvećenost zaštiti ljudskih prava i poslijeratnoj izgradnji mira u ratom pogođenim dijelovima Hrvatske".

Kateřina Bizubová, Vesna Nedić, Veselinka Kastratović, Ljiljana Krstanović-Božić, Una JosipovićKateřina Bizubová, Vesna Nedić, Veselinka Kastratović, Ljiljana Krstanović-Božić, Una JosipovićU srijedu, 15. X. 2014. godine, u posjet "Oazi" došle su tri aktivistice osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava: Ljiljana Božić-Krstanović, Veselinka (Vesa) Kastratović i Una Josipović. Imale su dva razlog za dolazak. Prvi je bio u tome što je toga dana gđa Kastratović počela u "Oazi" pružati besplatnu pravnu pomoć (opširnije vidjeti ovdje), a drugi razlog bio je upoznavanje njihove gošće iz Češke s civilnim društvom u Baranji. Naime, mlada Čehinja Kateřina Bizubová iz grada Hradec Králové, studentica praškog Fakulteta humanističkih studija (Fakulta humanitních studií Univerzita Karlova), studira upravo na odjelu za civilno društvo (Studia občanského sektoru).

Biciklijada u Belom Manastiru (arhivski snimak)Biciklijada u Belom Manastiru (arhivski snimak)Kako javlja "Glas Slavonije", u sklopu projekta BICBC, kroz koji su gradovi Beli Manastir i Belišće, Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode s hrvatske te grad Mohač s mađarske strane sagradili nekoliko desetaka kilometara biciklističkih staza, u subotu, 18. X. 2014. godine, održat će se velika međunarodna biciklijada. Njome će biti obilježena obnova i uspostava biciklističkog centra na Šećeranskom jezeru kod Belog Manastira. Na biciklijadi će sudjelovati 140 biciklista iz Hrvatske i Mađarske.

Promotivnom vožnjom po novosagrađenim stazama Belog Manastira biciklijadi će se priključiti i članovi belomanastirske udruge BURP (Baranjska udruga rekreativnih pustolova), natjecateljskom etapnom sprint-utrkom projekt će promovirati skupina biciklističkih zaljubljenika iz Osijeka, koji će na put prema Belom Manastiru krenuti s Trga Ante Starčevića u 10 sati. U isto vrijeme planiran je start skupine od 70 mađarskih biciklista, koji će prema Baranji krenuti iz Mohača.

Glavna uloga Rade MarkovićGlavna uloga Rade MarkovićU petak, 17. X. 2014. godine, s početkom u 18 sati, belomanastirski KUD "Montenegro-Montenegrina" i prijatelja Republike Crne Gore prikazuje, uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine i Crnogorske kinoteke te Centra za kulturu Beli Manastir, film Velimira Stojanovića "Lažni car" u Dvorani za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir. Film je snimljen 1955. godine i prvi je crnogorski dugometražni igrani film.

Predsjednica KUD-a Anđelka Pavić, prof., pozivamo sve članove KUD-a i ljubitelje filmske umjetnosti da dođu na projekciju toga filma. Ulaz je besplatan.

Jelena Deronić. Dragan Novaković, Vlado Grujić, Vesna Nedić, Ankica Gregoran, Maja Rikert ...Jelena Deronić. Dragan Novaković, Vlado Grujić, Vesna Nedić, Ankica Gregoran, Maja Rikert ...U utorak, 14. X. 2014. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, Mirovna grupa Oaza organizirala je okrugli stol na temu "Kako unaprijediti pružanje socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Učesnici okruglog stola bili su:

Veseli me svaki dolazak moje gerontodomaćiceVeseli me svaki dolazak moje gerontodomaćiceMirovna grupa Oaza pružala je i u mjesecu rujnu (septembru) 2014. godine socijalnu uslugu pomoć u kući starim osobama s područja Grada Belog Manastira. Gerontotim koji se time bavi sastojao se od voditeljice i četiri gerontodomaćice, od kojih jedna, po potrebi, obavlja i posao gerontokrojačice. "Oazine" gerontodomaćice izvršile su ukupno 112 obilazaka, obilazeći 18 starih osoba (16 žena i dva muškarca).

Odradile su sljedeće poslove: 34 puta spremale su kuće i stanove, 29 puta nabavljale namirnice i druge potrepštine, 16 puta uređivale dvorišta, tri puta pomagale u pripremi obroka, četiri puta oprale rublje, pet puta odnosile odjevne stvari na popravak i krpanje, šest puta plaćale kućne račune...

Baranjci su vrlo srdačni i prijateljski raspoloženi ljudiBaranjci su vrlo srdačni i prijateljski raspoloženi ljudiTko su ova tri momka sa slike i što oni ovih dana rade u Baranji? Ako sudite po registarskoj oznaci na automobilu, pogriješit ćete. Nisu iz Banjaluke! U Bosni i Hercegovini se od 1998. godine više ne koriste takve oznake, nego samo slova koja se jednako pišu latinicom i ćirilicom. Na autotablici se oznake države ne vide dobro, a i kad biste ih vidjeti, opet biste pogriješili.

Nedjelja, 19. X. 2014, Osijek - Beli Manastir - OsijekNedjelja, 19. X. 2014, Osijek - Beli Manastir - Osijek

Građanska inicijativa "Veliki za male", Lions klub novog stoljeća "Kuna" i biciklisti Slavonije i Baranje "Kotrljaneri" u nedjelju, 19. X. 2014. godine, organiziraju humanitarnu vožnju biciklima pod nazivom "Biciklom velikih za Baranjske leptiriće".

Humanitarna akcija namijenjena je Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama "Baranjski leptirići", s ciljem prikupljanja sredstava za kupnju prilagođenog stacionarnog bicikla, koji će se koristiti u svakodnevnoj terapiji s fizioterapeutom. Prijavnica, kao i svi detalji, mogu se naći na adresi velikizamale.com.hr.

Okupljanje sudionika je na osječkom Trgu A. Starčevića od 9 sati, polazak biciklista je u 10, a planirani povratak na Trg A. Starčevića u 17 sati.

Društveni centar, 14. X. 2014, 12-13:30 satiDruštveni centar, 14. X. 2014, 12-13:30 satiMirovna grupa Oaza u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom organizira okrugli stol na temu "Kako unaprijediti pružanje socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Okrugli stol se provodi u sklopu "Oazinog" projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Okrugli stol će se održati u utorak, 14. X. 2014. godine, u belomanastirskom Društvenom centru (Ulica J. Antala 3) od 12 do 13:30 sati.

Pozvani učesnici:

Knjiga Daniele Taslidžić HermanKnjiga Daniele Taslidžić Herman

Radionica 'Jabuka, kraljica jeseni'Radionica 'Jabuka, kraljica jeseni'U mjesecu rujnu 2014. godine održane su dvije "Oazine" dječje radionice, koje petkom u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra od 18 do 20 sati vodi Stela Fabijan. Na prvoj su "Oazini" mali korisnici radili bojama za prozore, izrađujući naljepnice kojima će kasnije ukrasili svoje prozore, a drugu su "odradili" u petak 26. IX. prijepodne na Trgu slobode.

Ima li u Burzi baš ono što mi treba?Ima li u Burzi baš ono što mi treba?"Oazina" burza odjeće i obuće jedna je od aktivnosti "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. I u mjesecu rujnu 2014. godine "Oazine" aktivistice redovno su dežurale u Burzi odjeće i obuće, a odziv građana bio je zadovoljavajući, i to kako u doniranju, tako i u preuzimanju donirane robe. U prošlom mjesecu, naime, 38 puta zaprimljena je nova roba, a čak 83 puta je izdana osobama u potrebi.

Štrudla s jabukama za primaoce toplog obrokaŠtrudla s jabukama za primaoce toplog obrokaProteklog mjeseca rujna 2014. godine "Oaza" je nastavila pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka, koju financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Beli Manastir. Kroz tu uslugu 40-ero naših sugrađana pet puta tjedno primaju besplatne tople obroke, koji im olakšava i uljepšavaju egzistenciju. Na taj način proteklog je mjeseca dostavljeno 880 obroka, koji su izašli iz kuhinje Crvenog križa Osijek.

Po riječima korisnika, obroci su ukusni, kvalitetni i raznovrsni. Često uz obroke ide i desert u vidu kolača, voća ili voćnog jogurta. Proteklog mjeseca svi naši korisnici od LAG-a Baranja, organizatora tematskog sajma "Jabuka, kraljica jeseni" u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji", dobili su donaciju u vidu tri komada štrudle s jabukama, što ih je posebno dirnulo i razveselilo. Kako i ne bi kad znamo da oko nas vlada depresija i otuđenost pa nas svaka, makar i mala gesta dobrote iznenadi i razgali, pogotovo što je došao uoči Međunarodnog dana starih osoba, koji se obilježava prvog listopada.

Izrada šablona jabuka za dječju radionicu 'Jabuka, kraljica jeseni'Izrada šablona jabuka za dječju radionicu 'Jabuka, kraljica jeseni'U proteklom mjesecu rujnu 2014. godine održane su tri kreativne radionice utorkom od 18-20 sati pod vodstvom Ane Jeličić. Na radionicama je ukupno bilo 28 korisnica, koje su vrijedno izrađivale suvenire, koji su se potom našli na "Oazinom" štandu na sajmu održanom povodom manifestacije "Jesen u Baranji". U spomenutu manifestaciju korisnice su se uključile na jednoj od radionica izradom šablona jabuka od papira, koje su vrtićka i školska djeca na sajmu oslikavala, ukrašavala i na kraju vješala na stabla od kartona na radionici pod nazivom "Jabuka, kraljica jeseni".

Kreativne radionice ponedjeljkom (arhivski snimak)Kreativne radionice ponedjeljkom (arhivski snimak)U devetom mjesecu 2014. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Radionicama je prisustvovalo između osam i 12 korisnica. Prema škrtom voditeljičinom izvještaju doznajemo da su se na radionicama bojale kutije u bijelo i ukrašavale salveta-tehnikom. Time se popunjavao asortiman proizvoda za predstojeće jesenske prodajne izložbe i sajmove.

Blizu Koncertne dvorane Vatroslav LisinskiBlizu Koncertne dvorane Vatroslav LisinskiU Zagrebu, južno od Ulice grada Vukovara i istočno od Ulice Hrvatske bratske zajednice, u blizini Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Nacionalne i sveučilišne knjižnice, nalazi se Karašička ulica. Ona je ime vjerojatno dobila prema valpovačkoj Karašici, no kako Karašicu imamo i mi Baranjci, vrijedi toj ulici posvetiti jednu fotovijest na našoj web-stranici.

Nedjelja, 05. 10. 2014.

Program Mikrokina za listopad

Belomanastirsko Mikrokino, Trg slobode 16aBelomanastirsko Mikrokino, Trg slobode 16a

Milenko Vasiljević - Čiko i Nikola ŽivkovićMilenko Vasiljević - Čiko i Nikola Živković(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 4. X. 2014. godine, u belomanastirskom SKC-u održana je promociju nove knjige osječkog pjesnika Milenka VasiljevićaČike "Aforizmi, epigrami i male bockalice". Promociju je organiziralo prije dva mjeseca osnovano belomanastirsko Srpsko udruženje žena (SUŽ) "Dukat" pod vodstvom predsjednice Radmile Ognjenović. Knjigu je, na stotinjak stranica i u tiražu od tristo primjeraka, izdala Tiskara Slog iz Belišća, a ilustrirali su je Jovan Živković, rodom iz Belog Manastira, koji sada živi u Kovilju kod Novog Sada, i autorova kćerka Zvjezdana Matoković.

Matija Filaković iz PetardeMatija Filaković iz Petarde

Četvrtak, 02. 10. 2014.

Javni forum "Zajedno u starosti"

'Oazina' projekt-koordinatorica na javnom forumu u Nuštru'Oazina' projekt-koordinatorica na javnom forumu u Nuštru(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 2. X. 2014. godine, s početkom u 18 sati, u Domu kulture u Nuštru održan je javni forum "Zajedno u starosti", koji je organizirala Općina Nuštar u suradnji s nuštarskom Udrugom za starije i nemoćne osobe "Budi uz mene", a u sklopu projekta "Mreža za pomoć, podršku i obuku (HET-NET)". Taj projekt, koji se provodi od 18. IX. 2013. do 17. XII. 2014. godine, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, preko programa bespovratne pomoći (grant sheme) "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici". Na forumu je učestvovala i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Četvrtak, 02. 10. 2014.

Nuštarske razglednice

Nuštar - selo s vodoskokomNuštar - selo s vodoskokom(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Zmajevac, subota, 4. X. 2014. godine, početak u 15 satiZmajevac, subota, 4. X. 2014. godine, početak u 15 sati

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok