MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Baranjsko kolo na Trgu baranjskih folklorašaBaranjsko kolo na Trgu baranjskih folkloraša

U subotu, 31. VIII. 2013. godine, na belomanastirskom Trgu slobode (prigodno nazvanom Trg baranjskih folkloraša), a u sklopu projekta "Tradicijski korzo", koji provodi HKUD Beli Manastir, održana je kulturna manifestacija koja se sastojala od sajma domaćih proizvoda i rukotvorina izloženih na štandovima, prezentacije gastroponude baranjske zimnice te šetnje i igre tri baranjska KUD-a. Među izlagačima rukotvorina bila je i uvijek prisutna Mirovna grupa Oaza sa svojim radovima, koje su ponosno prezentirale "Oazine" članice Ana Jeličić i Sabina Rončević.

Kviz-pitanje: u kom baranjskom mjestu se nalazi 'ćuprija' sa slike?Kviz-pitanje: u kom baranjskom mjestu se nalazi 'ćuprija' sa slike?

Savjet mladih Grada Belog ManastiraSavjet mladih Grada Belog ManastiraŠesta sjednica Savjeta mladih Grada Belog Manastira održana je 29. kolovoza 2013. godine s početkom u 13:15 sati u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira.

Dnevni red sjednice bio je sljedeći:

1. Izvješće s "Belomanastirskog ljeta mladih"

2. Dogovor oko podjele zahvalnica udrugama koje su sudjelovale na "Belomanastirskom ljetu mladih"

3. Dogovor o nastavku rada i realizaciji planiranih aktivnosti Savjeta mladih Grada Belog Manastira

4. Program rada Savjeta mladih Grada Belog Manastira s financijskim planom za 2014. godinu

Članak na web-portalu BaranjaMedijaČlanak na web-portalu BaranjaMedijaNovinar belomanastirskog internetskog portala "BaranjaMedija" Aleksandar (Saša) Kovačević snimio je videoprilog o "Oazinom" trogodišnjem socijalnom programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" i za spomenuti portal napisao članak o radu "Oazinih" gerontodomaćica. Članak prenosimo u cijelosti:

Besplatna pomoć starijim i nemoćnim osobama

Oazine gerontodomaćice uvijek spremne pomoći

BELI MANASTIR – Treća životna dob, kako mnogi nazivaju starost, percipira se kao najteži i najusamljeniji period ljudskog života u kojemu se gasi životna snaga, pojavljuju razne bolesti i tegobe, a djeca i unuci odlaze svojim putevima pa se jako često ostaje sam baš kad je najteže. U Belom Manastiru provodi se projekt "Besplatna pomoć starim i nemoćnim osobama" kroz koji Mirovna grupa Oaza i njene gerontodomaćice obilaze pripadnike treće životne dobi. VIDEO!

Olga Bečanović, korisnica 'Oazinog' socijalnog programaOlga Bečanović, korisnica 'Oazinog' socijalnog programaU dva navrata tokom mjeseca kolovoza 2013. godine novinar belomanastirskog internetskog portala "BaranjaMedija" Aleksandar (Saša) Kovačević posjetio je Mirovnu grupu Oaza s namjerom da za spomenuti portal snimi videoprilog o "Oazinom" trogodišnjem socijalnom programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji uključuje dvije socijalne usluge: pomoć u kući i dostavu besplatnih toplih obroka.

U sklopu projekta "Ruka prijateljstva", a u organizaciji udruge ZANTO – Zamijenite nam tugu osmijehom iz Karanca i Projekta građanske demokratske inicijative – P.G.D.I. iz Belog Manastira, 30. VIII. 2013. godine, s početkom u 16:30 sati, održavaju se Dječje olimpijske igre u Karancu na nogometnom igralištu NK "Poleta".

Dječje olimpijske igre dio su projekta koji u partnerstvu provode udruge P.G.D.I. i ZANTO te Centar za socijalnu skrb Beli Manastir. Projekt se financira sredstvima Europske Unije i sufinancira sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Za više informacija obratiti se: Mireli Alagić, koordinatorici projekata (P.G.D.I.), na telefon 031-702-088 ili mobitel 098-386-454 ili Goranu Štrpcu, predsjedniku ZANTO-a, na mobitel 098-178-74-58.

Pročitajte cijeli članak na web-stranici "Jutarnjeg lista".

Web-stranica Ženske udruge 'Izvor' TenjaWeb-stranica Ženske udruge 'Izvor' TenjaO trećem "Sajmu udruga u Tenji", u organizaciji Ženske udruge "Izvor", održanom 26. VII. 2013. godine, na kome je učestvovala i Mirovna grupa Oaza, već smo pisali na ovoj web-stranici (ovdje, ovdje i ovdje). Članak o tome objavljen je i u zagrebačkom tjedniku "Novosti" (broj 712, 9. VIII. 2013, 7. stranica dodatka "Kronika"), ali i na web-stranici Ženske udruge "Izvor". Uz kratak tekst, objavljene su i tri veće fotografije, od kojih se na drugoj vidi "Oazin" štand, ispred koga Ana Jeličić daje izjavu ekipi Osječke televizije.

Prije nešto više od jednog stoljeća – 1913. godine, u vrijeme uoči žetve, stanovnici starog baranjskog sela Jagodnjak, koje se u to vrijeme zvalo Kačvala (mađ. Kácsfalu), osnovali su dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD). S kraćim prekidima u radu zbog brojnih ratnih događanja, jagodnjački DVD jedno je od najstarijih baranjskih vatrogasnih društava.

Tim povodom, u nedjelju, 25. VIII. 2013, nizom prigodnih događanja obilježit će se 100 godina postojanja DVD Jagodnjak. Drago Labazan, predsjednik, te Svetislav Kolarević, zapovjednik, i Mladen Đermanović, zamjenik zapovjednika DVD-a Jagodnjak, pozivaju sve zainteresirane da učestvuju u predviđenom programu obilježavanje te vrijedne godišnjice:

Međunarodna smotra folklora i Rakijafest - Vardarac 2013.Međunarodna smotra folklora i Rakijafest - Vardarac 2013.U subotu, 24. VIII. 2013. godine, u Vardarcu se održava Međunarodna smotra folklora i Rakijafest. Predviđen je ovakav program:

13:00 - Izložbeni štandovi – ponuda autohtonih suvenira, rukotvorina i drugih proizvoda

- gastronomska ponuda hrane i pića

- razna "rakijaška" natjecanja

- pečenje rakije na tradicionalni način

13:30 - Sastav violinista "Stari momci" iz Korođa – veliki šator

17:30 - Svečani mimohod folklornih skupina

18:00 - Kulturno-umjetnički program uz nastup KUD-ova iz Hrvatske, Mađarske, Vojvodine i Rumunjske

21:00 - Ulična zabava s grupom "KAZ" iz Kopačeva

Četvrtak, 22. 08. 2013.

Bilo kuda – OAZA svuda (II)

Ulaz u Robnu kuću Oaza u češkom gradu TržebičuUlaz u Robnu kuću Oaza u češkom gradu TržebičuU češkom gradu Třebíču (čitaj: Tržebič), koji ima oko 38.000 stanovnika i koji se nalazi 65 km zapadno od Brna, postoji Obchodní dům Oáza (Robna kuća Oaza), u okviru koje posluje i Zlatnictví Oaza (Zlatara Oaza), u kojoj se vrši i "výkup zlata a stříbra" (otkup zlata i srebra). Kad je to vidjela "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, nije mogla a da se ne slika pred imenjakinjama naše Mirovne grupe Oaza.

Inače, povijesno središte grada Třebíča s obje strane rijeke Jihlave godine 1990. proglašeno je zaštićenom baštinom, a njegova Židovska četvrt i romanička Bazilika sv. Prokopija upisane su 2003. godine na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi.

Baranjski LAGovci sa svojim slovačkim domaćinimaBaranjski LAGovci sa svojim slovačkim domaćinimaKrajem prve trećine mjeseca kolovoza (8-11. VIII. 2013) predstavnici LAG-a Baranja, Turističke zajednice Baranje, Agroturističke zadruge Bilje plus te tvrtke Subra Consulting d.o.o. proveli su četiri dana u posjetu partnerskom LAG-u Chopok Juh iz mjesta Mýto pod Ďumbierom u Banskobistričkom kraju u središnjoj Slovačkoj. Bio je to prvi studijski posjet LAG-a Baranje, ujedno i dio projekta "Razmjena znanja o turizmu i LEADER-principu između Hrvatske i Republike Slovačke", koji ta dva LAG-a zajednički provode.

U Vardarcu se organizira Rakijafest i smotra folkloraU Vardarcu se organizira Rakijafest i smotra folklora

I kad se zatekneš daleko od Baranje, lako ćeš provjeriti što ima novo na "Oazinoj" web-straniciI kad se zatekneš daleko od Baranje, lako ćeš provjeriti što ima novo na "Oazinoj" web-stranici

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuU ponedjeljak, 19. VIII. 2013. godine, u 22 sata i 28 minuta, "uhvatili" smo stopedesettisućitog (150.000) posjetitelja "Oazine" web-stranice. To je lijepi jubilej, pogotovo ako se zna da naš brojač u jednom danu broji samo jednog posjetitelja s iste internetske adrese.

Ponedjeljak, 19. 08. 2013.

Bilo kuda - OAZA svuda

"Oazina" direktorica pred kafeom "Oasis" u Müllendorfu kod Eisenstadta (Austrija)"Oazina" direktorica pred kafeom "Oasis" u Müllendorfu kod Eisenstadta (Austrija)

Nedjelja, 18. 08. 2013.

Fotovijest: Prava poslastica

Vinograd(ar)ske breskve iz belomanastirske bašteVinograd(ar)ske breskve iz belomanastirske bašte

Grad Beli ManastirGrad Beli ManastirBelomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš objavio je javni poziv o predlaganju projekata i aktivnosti radi sufinanciranja iz proračuna Grada Belog Manastira u razdoblja od 2014. do 2016. godine. Projekti se mogu predlagati iz područja kulture, sporta, socijalne zaštite te ostalih područja koje su u ingerenciji financiranja jedinica lokalne samouprave. Prijedloge projekata i aktivnosti treba poslati isključivo u pisanom obliku najkasnije do 30. IX. 2013. godine. Opširnije u pozivu: 

Gradonačelnik Grada Belog Manastira, na temelju članka 72. točka 4. i 7. Statuta Grada Belog Manastira ("Službeni glasnik Grada Belog Manastira", broj 4/09 i 6/09), objavljuje:

P O Z I V
ZA PREDLAGANJE PROJEKATA I AKTIVNOSTI RADI SUFINANCIRANJA IZ PRORAČUNA GRADA TIJEKOM RAZDOBLJA 2014. DO 2016. GODINE

I

Pozivaju se svi pravni subjekti na području Grada Belog Manastira, mjesni odbori i ostali zainteresirani građani da dostave prijedloge svojih projekata i aktivnosti radi financiranja istih iz proračuna Grada u razdoblju od 2014. do 2016. godine.

Osječki pjesnik Milenko Vasiljević - ČikoOsječki pjesnik Milenko Vasiljević - ČikoBiblioteka "Branko Radičević" i Klub knjige "Branko Radičević" iz banatskog Žitišta organiziraju Književni maraton, koji je ovoga ljeta održan već trinaesti put. U posljednjih nekoliko godina na Maratonu učestvuju i članovi osječkog pododbora SKD-a "Prosvjeta". Direktorica Biblioteke Vesna Ćuk nam javlja:

- Čini nam veliku čast i zadovoljstvo da na našem Maratonu učestvuju i pisci iz Osijeka i okoline. Ove godine su nam bili Milenko Vasiljević – Čiko, Mihajlo Zečević i Miodrag Nedeljković. Na ovogodišnjem Maratonu su učestvovali i pisci iz Temišvara: Blagoje Čobotin, Slavomir Gvozdenović, Srboljub Mišković, Ivo Munćan i Ljubomir Stepanov, kao i literarni stvaraoci iz Bačkog Petrovog Sela, Iriga, Novog Sada, Kikinde, Zrenjanina i Žitišta.

Sara Fabijan u 'Oazinom' internet-klubuSara Fabijan u 'Oazinom' internet-klubuU "Oazinom" internet-klubu, koji posjeduje 14 računala, od 20. VI. 2013. godine, a preko javnih radova, radi Sara Fabijan kao suradnica za rad s mladima. Ona nas izvještava da su korisnici internet-kluba pretežno djeca osnovnoškolskog uzrasta te nekolicina starijih redovnih korisnika. Sara svakodnevno vodi računa o stanju računala, pomaže korisnicima u snalaženju na njima te dorađuje razne dokumente pri kojima korisnici trebaju pomoć (najčešće su to uvjerenja, molbe itd.). Trenutno ima najviše zahtjeva za printanjem popisa knjiga za novu školsku godinu.

Ako ima vremena, Sara pomaže "Oazinim" gerontodomaćicama pri pranju i sušenju rublja za "Oazine" stare korisnike iz programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama". Također vodi računa da prostorije internet-kluba uvijek budu čiste i uredne.

Ponedjeljak, 12. 08. 2013.

Tko je rješavač sa slike?

Prepoznajete li osobu sa slike?Prepoznajete li osobu sa slike?Na ovogodišnjem Sajmu udruga Baranje Bariša Boras, predsjednik Boćarskog kluba "Vid", kratio je vrijeme rješavajući – križaljke. Ta njegova "aktivnost" zabilježena je u kolumni "Iz moje enigmatske torbe" na blogu "Logičke zagonetke", čiji je "gazda" Adnan Spahić "Cryptoman" iz – Tuzle.

Pričaj mi priču na Trgu slobodePričaj mi priču na Trgu slobodeU subotu, 10. VIII. 2013. godine, od 10 sati prijepodne, na belomanastirskom Trgu slobode mogla se čuti poetskom dušom izgovorena pisana riječ. Brojni čitači stali su hrabro pred mikrofon s knjigama u rukama, izgovarajući stihove, pričajući priče i bajke te izvlačeći mudrost i ljepotu pisane riječi iz tekstova koje su sami odabrali - praćeni pjesmama na gitari.

Ideja "Pričaj mi priču", nastala u redakciji portala BaranjaMedija.hr, realizirana je u organizaciji i uz svesrdnu pomoć Gradskog kazališta Beli Manstir i Mirovne grupe Oaza i pravo je osvježenje na belomanastirskoj kulturnoj i društvenoj sceni. Trgovi su u prošlosti i zamišljeni kao mjesta okupljanja građanstva, na kojima bi se družilo i raspravljalo, pa je ovo bila dobra prigoda da se u veseloj i opuštenoj atmosferi - jedne sasvim obične subote u kojoj se uglavnom kupuje, ispija kavica i šeta po gradu - učini grad ljepšim i zanimljivijim. Glumci Gradskog kazališta, volonteri iz "Oaze", ali i slučajni prolaznici čitali su odabrane tekstove s veseljem i guštom. Iz zvučnika su odzvanjali Grga Čvarak i Antuntun, baba i djeda su vadili repu, tekli su zvuci poznatih i nepoznatih rečenica, praćeni pogledima prolaznika s cekerima u rukama i odobravanjem u očima.

Petak, 09. 08. 2013.

Fosna i izradba djece

Fosne kao dijelovi za građevinsku skeluFosne kao dijelovi za građevinsku skeluU baranjskom izdanju "Slavonskog doma", u rubrici "Baranjarije" (14-15. IV. 2007, str. 8), objavljen je kratak članak o riječi fosna:

"Fosna je debela i dugačka, obično široka daska koju koriste građevinari, posebno za pravljenje građevinskih skela. Potječe od njemačke riječi Pfosten pa se u rječnicima nalazi i oblik fostna."

Zapravo, tako ga je autor napisao. Lektorica je promijenila dvije riječi pa je odštampano ovako:

"Fosna je debela i dugačka, obično široka daska koju koriste građevinari, posebice za izradbu građevinskih skela. Potječe od njemačke riječi Pfosten pa se u rječnicima nalazi i oblik fostna."

Dubravka SimendićDubravka SimendićNaši izvještaji o radu "Oazinih" gerontodomaćica pomalo su šablonizirani i suhoparni jer u njima želimo donatore obavijestiti o onome što se svakodnevno i svakomjesečno radi za korisnike i s korisnicima. U tom radu dešavaju se i svakakve zgode, od kojih smo dvije anegdotalne zabilježili u pretprošlom, a jednu u prošlom članku. Zapisala ih je Dubravka Simendić, asistentica na projektu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Što da mislimo o Nijemcima i Njemačkoj?
Jedna "Oazina" gerontodomaćica bila je proteklog mjeseca u posjetu suprugu u Njemačkoj. Kako je stanovala kod starog bračnog para (80 i 81 godina), nije se baš puno "odmaknula" od svojih svakodnevnih obaveza. Naime, baš taj dan kada je stigla, stanodavka je operirala desno rame i dobila protezu (umjetni rameni zglob). Ali, za tri dana, evo nje iz bolnice, sva čila i dobro raspoložena, a ruka u "avionu" (držaču koji sprečava pomicanje i omogućuje zarastanje).

Kad bi sve kuće u Baranji bile kao ova na slici...Kad bi sve kuće u Baranji bile kao ova na slici...

Elvira Hegeduš, Donka Dvornić, Anica FričElvira Hegeduš, Donka Dvornić, Anica FričTokom sedmog mjeseca 2013. godine Mirovna grupa Oaza zapošljavala je četiri gerontodomaćice preko javnih radova. Anica Frič iz Šećerane i Elvira Hegeduš iz Belog Manastira bit će zaposlene na toj vrsti posla od sredine četvrtog mjeseca do 14. X. 2013. godine. Elvira obilazi korisnike u Belom Manastiru, a Anica u Belom Manastiru i u Šećerani, gdje i sama stanuje. Donka Dvornić iz Belog Manastira radila je kao "Oazina" gerontodomaćica od 15. IV. do 14. VII. na području Branjinog Vrha, gdje ju je zamijenila Vesna Barbir iz Belog Manastira.

Šareni poštanski sandučić na zgradi Društevnog centraŠareni poštanski sandučić na zgradi Društevnog centra

Rad sa slamom Rad sa slamom Iako je u petom mjesecu 2013. godine završen projekt "Edukacijom do nenasilne komunikacije", kojega je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Mirovna grupa Oaza nastavlja održavati dječje radionice o nenasilnoj komunikaciji sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i dijelom vlastitim sredstvima.

U mjesecu srpnju 2013. godine održane su četiri radionice, na kojima je, u prosjeku, bilo po devet malih korisnika. Cilj ovomjesečnih radionica bio je jačanje grupne povezanosti, razvijanje međusobnog povjerenja i tolerancije te razvoj mašte i poticanje suradnje među djecom, kao i poticanje odgovornosti za izvršenje zadataka.

Topli obroci se kuhaju u Crvenom križu OsijekTopli obroci se kuhaju u Crvenom križu Osijek"Oazina" socijalna usluga dostava besplatnih toplih obroka na kućne adrese naših sugrađana i prošli je mjesec uspješno sprovedena. I to na zadovoljstvo kako primatelja, tako i davatelja: Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Belog Manastira. Najzadovoljnija je "Oaza" koja može reći: ispunili smo zacrtano.

Naravno da bismo bili sretniji da takva usluga nikome ne treba, ali ako je već potreba tu, bar da je zadovoljimo. Jer nema ništa ljepšega od zadovoljnih i nasmiješenih građana. A da bi to bilo baš tako, velik doprinos daju i djelatnici Crvenog križa Osijek, koji po ovim paklenim vrućinama, kada svi tražimo hlad, pripremaju spomenute obroke. Sigurno im nije lako i mi im zahvaljujemo na tome, kao i svih 40 "Oazinih" korisnika. A moramo spomenuti i razvozača na terenu, koji se jednako tako zalaže da obrok što prije i na vrijeme stigne do korisnika.

Žuto poljsko cvijeće po belomanastirskim travnjacimaŽuto poljsko cvijeće po belomanastirskim travnjacima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

'Oazini' unikatni suveniri'Oazini' unikatni suveniriU mjesecu srpnju 2013. godine održano je devet "Oazinih" likovno-kreativnih radionica za žene. Kao i do sada radionice su se održavale dva puta tjedno (ponedjeljkom i utorkom) s već poznatim voditeljicama Anom i Jelenom. Posjećenost radionica bila je zavidna, usprkos ovim ljetnim vrućinama i godišnjim odmorima. A kako i ne bi kad se u "Oazi", pored kreativnosti, velika pažnja pridaje i radnoj atmosferi. U ugodno klimatiziranom prostoru, s hladnim napicima i svim potrebnim materijalom, tko ne bi uživao? Uz malo volje i puno mašte nastaju upravo ovakvi unikatni suveniri koje možete vidjeti na našim fotografijama.

Članovi udruge "Baranja bike" na našoj biciklijadi 2011. godineČlanovi udruge "Baranja bike" na našoj biciklijadi 2011. godineBelomanastirska Biciklistička udruga "Baranja bike" poziva sve belomanastirske i baranjske ljubitelje vožnje biciklom da se učlane u tu udrugu, koja svojim članovima nudi:

  • besplatan popravak bicikla
  • povoljnije rezervne dijelove
  • niz društvenih aktivnosti za ljubitelje biciklizma

Pojedinačna godišnja članarina iznosi 120 kuna, a obiteljska članarina 150 kuna. Zainteresirani se mogu javiti na mobilni telefon predsjednika udruge 091-535-8806.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok