MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Logo na majicama pustarašaLogo na majicama pustarašaVeć smo objavili poziv na prvo okupljanje baranjskih pustaraša, koje će se održati 15. VIII. 2013. godine u Mirkovcu i koje organizira Udruga "Pustaraši".

Program susreta:

15:00 sati – misa

15:30 sati – otvaranje vodovodne mreže, obraćanje okupljenim građanima Deneša Šoje, načelnika Općine Kneževi Vinogradi te predsjednika i dopredsjednika Udruge "Pustaraši" i drugih

17:00 sati – nogometna utakmica i istovremeno turnir u belotu

19:00 sati – prigodna svečanost

Večera, ples zumba i veselje do jutarnjih sati uz glazbu benda "Treća smjena".

Utorak, 30. 07. 2013.

Tenjske slike i prilike

Tenja, Ulica svete Ane s katoličkom crkvomTenja, Ulica svete Ane s katoličkom crkvom(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 26. VII. 2013. godine, od 10 do 14 sati, u dvorištu Osnovne škole Tenja održan je treći "Sajam udruga u Tenji" na kome je učestvovala i "Oazina" ekipa. Tu prigodu iskoristio je "Oazin" fotoreporter da se prošeta Tenjom jer mu je to bio prvi boravak u tom naselju. Pritom je snimio i album fotografija u ulicama Svete Ane i Vladka Mačeka, koje se mogu vidjeti u ovom fotoalbumu.

Inače, Tenja (koju mnogi Baranjci zovu Tenje) prigradsko je naselje jugoistočno od Osijeka, prema broju stanovnika treće po veličini u Hrvatskoj. Opširniji članak može se pročitati na Vikipediji.

Sastanak proširenog GO Lokalne akcijske grupe BaranjaSastanak proširenog GO Lokalne akcijske grupe BaranjaU ponedjeljak, 29. VII. 2013. godine, od 20 do 22:40, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira održan je sastanaka Glavnog odbora LAG-a Baranja u proširenom sastavu s članovima Nadzornog odbora, koordinatorima po općinama, članovima istraživačkog tima i drugim članovima koji su sudjelovali na izradi Lokalne razvojne strategije. Uime Mirovne grupe Oaza na sastanku je bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Podsjetimo da je LAG-u Baranja dodijeljen maksimalno dozvoljen iznos potpore od ukupno 900.000 kuna za financiranje izdataka unutar Mjere 202 "Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja" tijekom dvije godine rada, odnosno za 2013. i 2014. godinu (opširnije ovdje).

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu Proteklog vikenda brojač posjetitelja "Oazine" web-stranice premašio je broj 148.000. Posljednji put sličan "događaj" zabilježili smo 20. V. 2013. godine, kad je brojač pokazivao okruglo 140.000, dok je 31. XII. 2012. godine bilo – 125.002. Sljedeći mjesec (kolovoz 2013) dostići ćemo broj – 150.000.

Prvi članak na "Oazinoj" stranici postavljen je 12. III. 2007. godine i od tada do danas naređali smo ih – uglavnom u rubrici "Novosti" – preko 2.000 s mnoštvom fotografija. Ovo je 317 članak u ovoj godini, a ilustracija uz ovaj članak je 469 slika ove godine (ne računajući brojne fotoalbume na Facebooku). U tim člancima, tekstom i slikama, opisane su gotovo sve "Oazine" aktivnosti u proteklih šest godina i četiri mjeseca, ali i mnoga druga događanja u Belom Manastiru, Baranji i široj okolini.

Nedjelja, 28. 07. 2013.

Tandem-biciklom kroz Baranju

Iñaki i Garbi u Katoličkom surduku u baranjskom ZmajevcuIñaki i Garbi u Katoličkom surduku u baranjskom ZmajevcuDa strani (a i hrvatski) biciklisti svakodnevno posjećuju Baranju ili samo prolaze kroz nju, može se uvjeriti svatko tko se samo provoza baranjskim cestama, npr. od Osijeka do graničnog prijelaza Duboševica, ili od mosta kod Belišća do mosta kod Batine, ili od Belog Manastira do Kopačkog rita, ili od Bilja do Kneževih Vinograda, ili od Knežava do Draža…

Iako, dakle, biciklisti više nisu rijetka slika na baranjskim cestama, još uvijek kod mnogih Baranjaca izazivaju čuđenje ili makar veliku radoznalost. Otići npr. biciklom iz Bolmana u Jagodnjak, iz Popovca u Beli Manastir ili iz Bilja u Osijek, hajde-de, ali putovati biciklom po "stranjskim" državama…

Subota, 27. 07. 2013.

Humanitarna akcija za Nikolu

Humanitarna akcija za NikoluHumanitarna akcija za NikoluU subotu, 27. VII. 2013. godine, na belomanastirskom Trgu slobode s početkom u 17 sati održana je humanitarna akcija prikupljanja sredstava za maloga Nikolu, koji se liječi u Zagrebu. Tog vrućeg poslijepodneva na štandovima su se dijelili kolači svima onima koji su dali dobrovoljni prilog u pripremljene kutije s Nikolinim imenom.

Naime, naš mali sugrađanin Nikola obolio je od teške bolesti pa mu za ozdravljenje, pored sve medicinske skrbi, treba i majčino prisustvo, što iziskuje dodatne troškove za njegovu obitelj. Ali, kao i uvijek, i sada je proradilo veliko srce građana pa je u organizaciji belomanastirske udruge "Skok-klub – športska rekreacija i ples" i drugih udruga, a u sklopu Belomanastirskog ljeta mladih, organizirana humanitarna akcija, koja je potrajala dugo u noć. Sva donirana sredstva ići će Nikoli i njegovoj obitelji za njegovo što brže ozdravljanje. Sretno, Nikola, i da što prije vidimo tvoj osmijeh u našem gradu.

Sastanak svih aktivistica na programu 'Volontirajmo za zajednicu'Sastanak svih aktivistica na programu 'Volontirajmo za zajednicu'U subotu, 27. VII. 2013. godine, s početkom u 9 sati, u sjenici okruženoj adamima u belomanastirskoj Betonskoj ulici održan je prvi sastanak svih aktivista uključenih u program "Volontirajmo za zajednicu", koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Program od 1. VI. 2013. godine provodi Mirovna grupa Oaza u partnerstvu s Udrugom osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" i s Gradom Belim Manastirom. Jedna od aktivnosti programa je i formiranje programskog tima sastavljenog od članova "Oaze" i partnera na programu.

Sastanku su uime "Alerge" prisustvovale dr. med. Mirjana Marjanović, dr. med. Ksenija Marjanović, dr. med. Miroslava Kralj, Gordana Jakopec, Mirela Kotromanović, Ksenija Dimić i Marica Kramarić, a uime "Oaze" Vesna Nedić, Ana Jeličić, Dubravka Simendić i Stela Fabijan.

Ana Jeličić daje izjavu Osječkoj televizijiAna Jeličić daje izjavu Osječkoj televizijiNa treći Sajam udruga u Tenji, koji je održan 26. VII. 2013. godine u dvorištu lokalne Osnovne škole, došle su ekipe Slavonske i Osječke televizije kako bi snimile prilog o toj manifestaciji i njenim učesnicima. Ekipa Osječke televizije snimila je i "Oazin" štand te izjavu Ane Jeličić, voditeljice "Oazinih" likovno-kreativnih radionica za žene. Prilog je prikazan u "Dnevniku" u 18 sati, a potom i ponovljen u "Dnevniku" u 10:30 sati.

Petak, 26. 07. 2013.

Treći Sajam udruga u Tenji

'Oazin' štand na Sajmu udruga u Tenji'Oazin' štand na Sajmu udruga u Tenji

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 26. VII. 2013. godine, od 10 do 14 sati, u dvorištu Osnovne škole Tenja održan je treći "Sajam udruga u Tenji" u organizaciji Ženske udruge "Izvor". Sajam je održan na Dan Mjesnog odbora Tenja, koji se poklapa s mjesnim "kirbajem", katoličkim blagdanom Svete Ane. Cilj sajma je zajedničko predstavljanje stanovništvu Grada Osijeka, naselja Tenja i široj javnosti aktivnosti organizacija civilnoga društva s područja Osječko-baranjske županije. Pored predstavljanja rada udruga putem pisanih materijala, Sajam pruža mogućnost izlaganja i prigodne prodaje predmeta koje udruge proizvode.

Četvrtak, 25. 07. 2013.

Treća radionica iz projekta GARD

Radionica u osječkom Hotelu SilverRadionica u osječkom Hotelu SilverU četvrtak, 25. VII. 2013. godine, u osječkom Hotelu Silver održana je treća radionica u sklopu projekta "GARD – Ravnopravnost spolova u ruralnom razvoju – osnaživanje žena u ruralnom društvu", koga provodi osječka Organizacija za građanske inicijative (OGI) i koji je financiran sredstvima Europske Unije. Osim predstavnika hrvatskih udruga i institucija, među kojima je bila i Ana Jeličić iz Mirovne grupe Oaza, na radionici su bili i provedbeni partneri iz Bosne i Hercegovine i Albanije.

'Oazina' projekt-koordinatorica potpisuje ugovor vrijedan 95.000 kuna'Oazina' projekt-koordinatorica potpisuje ugovor vrijedan 95.000 kunaU četvrtak ujutro, 25. VII. 2013. godine, u Ministarstvu socijalne politike i mladih, Savska 66 u Zagrebu, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je "Ugovor o sufinanciranju programa lokalnog volonterskog centra u 2013. godini iz sredstava Državnog proračun, prihoda od igara na sreću za 2013. godinu".

Program se zove "Volontirajmo za zajednicu", a provodit će ga Mirovna grupa Oaza u partnerstvu s Udrugom osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" i s Gradom Belim Manastirom. Provodit će se 11 mjeseci (od 1. VI. 2013. godine do 31. V. 2013. godine) na području Grada Belog Manastira, u Belom Manastiru i prigradskim naseljima Branjinom Vrhu, Šećerani i Šumarini. Ministarstvo program sufinancira s 95.000 kuna.

Svrha programa je educirati građane, volontere i organizatore volontiranja kako bi promovirali vrijednosti i praksu volontiranja na području Grada Belog Manastira, a opći cilj programa je povećati učešće i aktivni doprinos građana u razvoju volonterstva.

Četvrtak, 25. 07. 2013.

Najavljujemo: Weekend fitness party

Belomanastirsko ljeto mladihBelomanastirsko ljeto mladih

U subotu, 27. VII. 2013. godine, na Trgu slobode u Belom Manastiru, a u organizaciji "Skok-kluba - športska rekreacija i ples" i u sklopu Belomanastirskog ljeta mladih, održat će se "Weekend fitness party" s ovakvim programom:

U 18:30 počinje program za djecu "Zumbatomic" – stoga, dragi roditelji, dovedite svoje klince i klinceze. Neka se okušaju u superzabavnom programu zumba-fitnessa namijenjenog baš njima, koji će voditi Erika Huttner iz Mađarske.

Nakon toga, u 19:00, počinje "Veliki zumba®fitness party" s licenciranim instruktorima iz Hrvatske i inozemstva.

Srijeda, 24. 07. 2013.

Zahvala Savice Vujatović

Savica VujatovićSavica VujatovićSavica Vujatović bila je prošle godine zaposlena u "Oazi" četiri mjeseca preko javnih radova (15. III. – 14. VII. 2012). O tome postoje zapisi na "Oazinoj" web-stranici ovdje i ovdje. Ove godine imala je pravo na još dva mjeseca javnih radova pa je u "Oazi" biti zaposlena od prvog dana maja do posljednjeg dana juna.

Savica je redovna korisnica "Oazinih" likovno-kreativnih radionica za žene ponedjeljkom i utorkom. Kako se isticala svojom kreativnošću, bilo je logično da se za vrijeme javnih radova uključi u taj vid rada pa da svoje radno vrijeme iskoristi za šivanje te oslikavanje stakla i platna pod budnim okom svojih mentorica Jelene i Ane.

Uz izvještaj o svom radu u šestom mjesecu 2013. godine Savica je napisala i ovo:

- Hvala vam na suradnji. Meni je bilo ugodno družiti se s vama i žao mi je što je to tako kratko trajalo. Ja ću i dalje dolaziti na likovno-kreativne radionice pa ako bude trebalo nešto oslikati za "Oazu", rado ću to učiniti. Nadam se – ako se opet ukaže slična prilika – da ćete me ponovo pozvati. Meni će biti čast i zadovoljstvo. Pozdrav svima.

Salon za prodaju automobila PSC-a OsijekSalon za prodaju automobila PSC-a OsijekUtorak je, 23. VII. 2013. godine. Nakon sastanka u Gradu Belom Manastiru i nakon obavljenih poslova u svome uredu u belomanastirskom Društvenom centru, "Oazina" direktorica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić dotjerala je svoju "Opel Corsu" na redovito servisiranje u ovlašteni opel-servis PSC Osijek. Stigla je ranije od zakazanog vremena pa će u PSC-u, dok čeka na red i dok se servis ne uradi, biti oko dva sata. Kako će provesti to vrijeme? Laptop je tu, dobila je stol u ugodnom prostoru, omogućen joj je pristup internetu pa i PSC može privremeno postati "Oazin" ured.

Infopult u obliku tradicijske kućiceInfopult u obliku tradicijske kućiceNa belomanastirskom Trgu slobode, u nizu pomalo zapuštenih kiosaka uz Mljekaru, nedavno je otvoren infopult namijenjen svim turistima i putnicima, a posebno onima koje zanimaju Baranjsko vinogorje i vinske ceste. Infopult u obliku tradicijske kućice samo je jedna kockica u mozaiku sveukupne turističke ponude Osječko-baranjske županije, koja se u posljednjih godinu i pol razvija i kroz projekt "Wine Tour" vrijedan 1.250.000 eura.

S jedne od sjednica Savjet mladih Grada Belog ManastiraS jedne od sjednica Savjet mladih Grada Belog ManastiraStudentica Evica Petković, koja je na prijedlog Mirovne grupe Oaza postala članica Savjeta mladih Grada Belog Manastira, šalje nam izvještaj o dosadašnjem radu Savjeta:

Od konstituiranja aktualnog sastava Savjeta mladih Grada Belog Manastira pa do sada održano je pet formalnih sjednica. Na većini sjednica raspravljalo se o idejama koje bi se mogle realizirati tijekom ljeta, ali i u narednoj godini. Na jednoj od sjednica organiziran je i okrugli stol na temu važnosti i uloge savjeta mladih. Okruglom stolu pridružili su se i članovi Županijskog savjeta mladih Osječko-baranjske županije.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Beli Manastir - Trg slobodeBeli Manastir - Trg slobodeBelomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš nedavno je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU potpisao ugovor o nastavku rekonstrukcije Trga slobode, koja je započeta još 2009. godine i to tik pred lokalne izbore. Ugovor je potpisan na 5.800.000 kuna, čemu će Grad Beli Manastir iz svojih sredstava dodati još oko 1.500.000 kuna. U rekonstrukciju Trga dosad je uloženo oko 10.000.000 kuna, a druga faza obuhvatit će prostor od ulica Imre Nagya i Vladimira Nazora do mjesta gdje su radovi stali (ispred zgrade "Borovo").

Gradonačelnik Doboš kaže da se sada radi drugi dio, odnosno južna strana Trga slobode, koji će prema planu imati više zelenila od sjevernog dijela, a dovršetak radova očekuje se krajem ožujka 2014. godine. Jedino je šteta što plan rekonstrukcije podrazumijeva uništavanje sveg dosadašnjeg zelenila, uključujući i drveće.

U Kamencu Prva izložba papirnih salvetaU Kamencu Prva izložba papirnih salvetaU nedjelju, 21. VII. 2013. godine, u Domu kulture u Kamencu Mađarsko kulturno društvo (MKD) "Tanc" organizira Prvu izložbu papirnatih salveta. Organizatori pozivaju sve skupljače salveta i ostale zainteresirane da posjete izložbu tog pomalo zastarjelog, ali lijepog hobija. Bit će izloženo preko 2.000 salveta. Postoji i mogućnost razmjene pa ponesite duplikate ako ih imate.

Javna rasprava o položaju mladih i Roma u Gradu Belom MaanastiruJavna rasprava o položaju mladih i Roma u Gradu Belom MaanastiruU četvrtak, 18. VII. 2013. godine, od 10:30 do 12 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održana je javna rasprava o položaju mladih i Roma u Gradu Belom Manastiru. Njome se željela stvoriti platforma za diskusije između predstavnika vlasti i organizacija civilnog društva (OCD).

Javnu raspravu organiziralo je zagrebačko Hrvatskog debatnog društva (HDD) u suradnji s Mirovnom grupom Oaza, a rasprava je dio projekta i karavane "Put jednakosti", koje HDD provodi u deset hrvatskih gradova s deset različitih aktivnosti.

'Oaza' na Sajmu organizacija civilnog društva'Oaza' na Sajmu organizacija civilnog društvaU srijedu, 17. VII. 2013. godine, Mirovna grupa Oaza učestvovala je na Sajmu organizacija civilnog društva na belomanastirskom Trgu slobode koji je organiziralo Hrvatskog debatnog društva (HDD) iz Zagreba. Sajam, na kome su bile "Oazine" predstavnice Ana Jeličić st., Sabina Rončević i volonterka Ana Jeličić, dio je projekta i karavane "Put jednakosti", koje HDD provodi u deset hrvatskih gradova s deset različitih aktivnosti.

Što će se dešavati na Belomanastirskom ljetu mladih 2013?Što će se dešavati na Belomanastirskom ljetu mladih 2013?

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Ana Jeličić i Milanka KrhačAna Jeličić i Milanka KrhačProfesorica kemije Milanka Krhač predaje kemiju u osnovnim školama u Prelogu i Donjoj Dubravi (Međimurje). Ona je i voditeljica Učeničke zadruge (UZ) "Zvirnjak" ("izvor" u lokalnom dijalektu) u OŠ Prelog. Ta zadruga već dvanaestu godinu okuplja učenike kako bi se bavili različitim kreativnim poslovima. Trenutno zadruga ima šest grupa: "Cekeri", "Korpice", Makrame-vez, Keramičarska, Multimedijska i Novinarska.

Dolazak u rodnu Baranju profesorica Krhač iskoristila je da posjeti Mirovnu grupu Oaza i da voditeljicu "Oazinih" likovno-kreativnih radionica za žene Anu Jeličić upozna s onim što radi učenička zadruga iz Preloga, ali i da se sama upozna s onim što rade "Oazine" kreativke.

Ponedjeljak, 15. 07. 2013.

Treća sjednica SRAZ-a

Sudionici treće sjednice SRAZ-aSudionici treće sjednice SRAZ-aU ponedjeljak, 15. VII. 2013. godine, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u Zagrebu održana je treća sjednica Savjeta za rad, aktivno starenje i zapošljavanje (SRAZ). SRAZ je savjetodavno tijelo sastavljeno od predstavnika ministarstava i organizacija koje su aktivne na području rada, aktivnog starenja i zapošljavanja. Sjednici je predsjedavala Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, a Mirovnu grupu Oaza i ovaj je put predstavljala direktorica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Gradsko vijeće Grada Belog Manastira, na drugoj sjednici održanoj 5. VII. 2013. godine, donijelo je rješenje o razrješenju i imenovanju Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Tim rješenjem razrješuju se dosadašnje članice i članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova:Arhivski snimak sa sjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolovaArhivski snimak sa sjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova

 1. Nevenka Redžep, predsjednica
 2. Mirela Alagić, zamjenica predsjednice
 3. Marija Babli, članica
 4. Ivana Andrić, članica
 5. Gordana Pek, članica
 6. Helena Vadas, članica
 7. Vlasta Kajtar, članica
 8. Božana Sutarić, članica
 9. Vlado Grujić, član
 10. Bojana Vukosavljević, članica
 11. Vesna Nedić, članica
Subota, 13. 07. 2013.

Dvanaesta Grahijada

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju grahaPrvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju grahaU subotu, 13. VII. 2013. godine, na belomanastirskoj "Šparti" održana je 12. Grahijada – "prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha", na kojoj je sudjelovalo rekordan broj kuhara – njih 137. Pobijedila je ekipa "Đurita" iz Belgije u sastavu Snježana i Željko Đurita, drugi je bio kalvinski pastor iz Kotline Darko Turšić, a treće mjesto osvojila je ekipa "Susjedi". Ove se godine grah po prvi puta, osim u kotliću, kuhao u još jednoj kategoriji i to u zemljanim ćupovima, pa je ta kategorija nazvana "Zvijezde ćupova". Desetak kuhara grah je kuhalo na tradicionalan način, a zvijezdom ćupova proglašen je Marko Škrobo.

(Fotografija i fotoalbum: BaranjaMedija)

Petak, 12. 07. 2013.

Fotovijest: Bolmansko Petrovo

Bolmansko Petrovo: ringišpilBolmansko Petrovo: ringišpil

Četvrtak, 11. 07. 2013.

LAG-u Baranja – 900.000 kuna

Lokalna akcijska grupa BaranjaLokalna akcijska grupa BaranjaNa temelju provedenog javnog natječaja za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz IPARD-programa za Mjeru 202 "Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja", objavljenog u "Narodnim novinama" br. 25/13, odlukom ravnatelja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, LAG Baranja postao je – odabrani LAG za financiranje iz sredstava EU i Republike Hrvatske.

LAG-u Baranja dodijeljen je maksimalno dozvoljen iznos potpore od ukupno 900.000 kuna za financiranje izdataka unutar Mjere 202 "Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja" tijekom dvije godine rada, odnosno za 2013. i 2014. godinu.

Dajana Medić (lijevo)Dajana Medić (lijevo)U četvrtak, 11. VII. 2013. godine, Mirovnu grupu Oaza posjetila je Dajana Medić, projekt-menadžerica Hrvatskog debatnog društva (HDD) iz Zagreba, s prijedlogom da se "Oaza" uključi u provođenje projekta "Put jednakosti". Taj projekt, kojega financira Youth Initiative Open Society Foundations, ima za cilj potaknuti participaciju mladih, a posebno Roma, te njihovu kvalitetnu inkluziju u hrvatsko društvo posredstvom tehnika neformalnog i vršnjačkog učenja.

Projekt se sastoji od niza aktivnosti u deset gradova u Hrvatskoj s većim postotkom romske manjine (Zagreb, Čakovec, Sisak, Kutina, Slavonski Brod, Beli Manastir, Rijeka, Pula, Vodnjan i Motovun), a zamišljen je kao svojevrsna karavana inkluzije. Glavni ciljevi projekta su podizanje svijesti o važnosti sudjelovanja mladih u društvu, razbijanje predrasuda o romskoj manjini te poticanje uključivanja mladih Roma u život lokalne zajednice.

U srijedu i četvrtak, 17-18. VII. 2013. godine, Beli Manastir će biti šesta postaja karavane "Put jednakosti". Predviđene su ove aktivnosti:

Četvrtak, 11. 07. 2013.

Jedan ljetni dan u Kopačkom ritu

Brod Vidra koji plovi jezerom SakadašBrod Vidra koji plovi jezerom SakadašJavna ustanova "Park prirode Kopački rit" obavještava da zbog velikog interesa posjetitelja, a u sklopu obilježavanja prve godišnjice proglašenja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, čiji je dio i Kopački rit, ponavlja promotivnu akciju "Jedan ljetni dan u Kopačkom ritu" u nedjelju, 14. VII. 2013. od 9 do 19 sati, kada će se posjetiteljima nuditi program obilaska "Panorama Kopačkog rita" po iznimno povoljnoj cijeni od 25 kuna po osobi (redovita cijena je 70 kuna). Program uključuje jednosatnu vožnju brodom kroz Posebni zoološki rezervat, uz vodiča, i obilazak kompleksa Dvorca Tikveš. Ukupno trajanje programa je 3 sata.

Brod za posjetitelje plovit će cijeli dan, a posjetu svakako treba najaviti na telefon 031/752-320 ili 031/285-394 i rezervirati svoje mjesto u vrijeme koje želite.

Jezero Sakadaš u Kopačkom rituJezero Sakadaš u Kopačkom rituOvaj tjedan (8-14. VII. 2013) obilježava se prva godišnjica od proglašenja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Republike Hrvatske i Republike Mađarske, koji je proglašen na 24. sjednici Međunarodnog koordinacijskog vijeća Programa "Čovjek i biosfera" pri UNESCO-u, održanoj od 9-13. VII. 2012. u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

Srijeda, 10. 07. 2013.

Zagonetni sastanak (III)

Radoslav Lečić, Ranko Kostić, Jovan Nedić i Zdravko DobrovacRadoslav Lečić, Ranko Kostić, Jovan Nedić i Zdravko DobrovacDana 10. i 27. III. 2013. godine objavili smo dva člančića pod gornjim naslovom (ovdje i ovdje). U njima je bilo riječi o tome da su se tada četvorica sjedokosih mladića sa slika sastajali u belomanastirskom Hotelu Patria kako bi pripremili proslavu 40. godišnjice mature nekadašnjeg 4.b razreda Gimnazije Beli Manastir, kome je razrednik bio danas pokojni Novak Vukčević.

Kasnije smo objavili i članak o toj četrdesetogodišnjici (ovdje), koji je postao jedan od najčitanijih članaka na "Oazinoj" web-stranici, kao i bilješku (ovdje) da je fotovijest o tome objavljena u osječkom "Glasu Slavonije" (i to i u štampanom i u internetskom izdanju).

Uz zasade u vrtu priručno kompostišteUz zasade u vrtu priručno kompostišteGrad Beli Manastir potpisao je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ugovor vrijedan 365.000 kuna za nabavku 1.000 kompostera, koji će se građanima besplatno podijeliti. U tome projektu Fond sudjeluje s 80% sredstava, a Grad će iz svog proračuna osigurati 20%.

Komposteri će, prema izjavi gradonačelnika Ivana Doboša, građanima poslužiti da se već u svojim domaćinstvima riješe svih količina zelenog otpada (trave, lišća, granja) i ostalog biorazgradivog otpada. Time će se znatno smanjiti količina smeća koju "Baranjska čistoća" mora odvoziti na odlagalište, a i na samom odlagalištu količina smeća bit će manja.

Srijeda, 10. 07. 2013.

774.000 zahtjeva za legalizaciju

Što će biti s ruševnim kućama po baranjskim selima?Što će biti s ruševnim kućama po baranjskim selima?Kako piše portal indeks.hr, do isteka roka za legalizaciju predano je oko 774.000 zahtjeva za ozakonjenje bespravne gradnje. Samo u Zagrebu u zadnjem tjednu pred istek roka za legalizaciju dnevno je stizalo čak 3.000 zahtjeva. Slične su gužve bile i u drugim područnim uredima pa je resorna ministrica Anka Mrak Taritaš za Media servis izjavila: "Odaziv je veći od očekivanog i možda govori u smjeru da je količina bespravnih objekata u Hrvatskoj znatno veća od očekivanog".

Žitno polje kod Zelenog PoljaŽitno polje kod Zelenog Polja

Parti na dječjoj radioniciParti na dječjoj radioniciIako je u petom mjesecu 2013. godine završen projekt "Edukacijom do nenasilne komunikacije", kojega je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Mirovna grupa Oaza nastavlja održavati dječje radionice o nenasilnoj komunikaciji sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i dijelom vlastitim sredstvima.

U šestom mjesecu 2013. godine održane su četiri takve radionice, u kojima su djeca aktivno sudjelovala kroz razne igre i igrice. Kroz igru i pokret djeca su pokazivala svoje osjećaje s ciljem da ih se potakne na opažanje i izražavanje osjećaja, da nauče razlikovati osjećaje i da saznaju kako se nositi s njima. Na radionicama je u prosjeku bilo osmero djece u dobi od 8-16 godina.

Vijenac od ivanjskog cvijećaVijenac od ivanjskog cvijećaEvo kako će praznik Ivanje biti opisan u novoj divot-knjizi Jovana M. Nedića "Bolman je bio Bolman" (758 stranica!):

Ivanje(24. jun / 7. jul)

Negdje je Ivanje tako veliki svetac "da sunce tri puta zastane na nebu". U Bolmanu se radilo na taj svetac, koji pada u vrijeme žetve.

Mnogo je običaja bilo i nestalo, ali pletenje vijenca od ivanjskog cvijeća uoči Ivanja ostalo je do danas i to je jedan od rijetkih starih običaja koji se sačuvao.

Ivanjsko cvijeće (Galium verum) bere se po obalama kanala, na livadama ili na mjestima gdje se ne kosi trava. Znalo se gdje raste to cvijeće i svatko je imao svoje mjesto gdje ga je išao brati. Oni koji to nisu mogli ili za to nisu imali vremena, dali bi djeci sitan poklon da im naberu ivanjskog cvijeća. Vijenac se plete uoči Ivanja, a nekad je bio običaj da se s pletenjem počne "kad zvoni večernje".

Nedjelja, 07. 07. 2013.

Kad vjetar mahnita – grana pada!

Olujni vjetar srušio je granu u samom centru Belog ManastiraOlujni vjetar srušio je granu u samom centru Belog ManastiraU subotu uveče (6. VII. 2013) jaka kiša i snažan vjetar pogodili su Beli Manastir i rastjerali neprijatnu sparinu. A kad su takvi uvjeti, nije pametno hodati ispod starog drveća. Mogla bi vam grana pasti na – glavu. Grana je pala u samom centru Belog Manastira, ali na sreću na tom mjestu tada nikoga nije bilo.

Nedjelja, 07. 07. 2013.

Baranja u križaljkama

Enigmatski magazin "Feniks" (broj 482, 27. VI. 2013)Enigmatski magazin "Feniks" (broj 482, 27. VI. 2013)Uporniji rješavači znaju da se ime naše Baranje ponekad pojavljuje i u križaljkama. Ponekad kažemo, a moglo bi i češće, kao npr. na naslovnici riječkog "Feniksa" broj 482.

Subota, 06. 07. 2013.

Višnja do višnje

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Višnje su uglavnom već "prošle", ali nije zgorega podsjetiti se kako su slasno izgledali ti ukusni plodovi, snimljeni izbliza prije sedam dana u jednoj belomanastirskoj bašti. Osim višanja, "Oazinom" fotoreporteru pozirala je i jedna – bubamara.

Besplatni topli obrok s dostavom na kućni pragBesplatni topli obrok s dostavom na kućni pragKao i proteklih mjeseci, tako smo i u mjesecu lipnju 2013. godine nastavili s dostavom besplatnih toplih obroka našim najpotrebitijim sugrađanima. Tu socijalnu uslugu, koja je od velike važnosti za naše sugrađane, većim dijelom financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a manjim dijelom Grad Beli Manastir. Svakog dana na kućne adrese 40 osoba iz Belog Manastira i prigradskih naselja stižu topli obroci u već poznatim jelonošama. Bijeli kombi s razvozačem Ljubom staje na svakom pragu i nastaje razmjena posuda – jelonoša po principu prazne za pune. Posude moraju biti uredno oprane i spremne za dalje korištenje, na što se naši korisnici redovno podsjećaju.

U četvrtak (13. VII. 2013) 12. Grahijada u Belom ManastiruU četvrtak (13. VII. 2013) 12. Grahijada u Belom Manastiru

Sara Fabijan - suradnica za rad s mladimaSara Fabijan - suradnica za rad s mladimaMirovna grupa Oaza već duže vrijeme preko javnih radova zapošljava određene profile radnika za čijim radom postoji potreba. Tako je ove godine, od 20. VI. do 19. IX. 2013, zaposlena Sara Fabijan kao suradnicu u radu s mladima. Sara je prošle godine odradila dio "svojih" javnih radova (tri mjeseca), a sada koristi drugi dio, koji će također trajati tri mjeseca. Radi u "Oazinom" internet-klubu s korisnicima: upisuje njihov dolazak i odlazak te broj kompjutera na kome pristupaju internetu, prima donacije za korištenje kompjutera, pazi na red i disciplinu… Kako "Oazin" internet-klub najčešće posjećuju osnovnoškolci i kako se oni često zaigraju i razgalame, netko ih mora stišati i uvesti u red.

Dubravka Simendić, asistentica na programuDubravka Simendić, asistentica na programuNaši izvještaji o radu "Oazinih" gerontodomaćica pomalo su šablonizirani i suhoparni jer u njima želimo donatore obavijestiti o onome što se svakodnevno i svakomjesečno radi za korisnike i s korisnicima. U tom radu dešavaju se i svakakve zgode, od kojih smo dvije anegdotalne zabilježili u prošlom članku, a jednu bilježimo u ovom. Zapisala ih je Dubravka Simendić, asistentica na projektu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

O stihovima i drvima
Jedna naša stara korisnica (79 godina!), koja je radila kao spremačica i cijeli se svoj životni vijek kojekako mučila, ima jedan lijep dar – smišlja pjesme! I to ne neke male i kratke, već podugačke, slične onima koje se pjevaju uz gusle. Baka potječe iz Hercegovine, a pjesme su joj tematski vezane za Crnu Goru.

Ponedjeljak, 01. 07. 2013.

Anketa o Hrvatskoj u Europskoj Uniji

Pošto je Hrvatska danas, 1. VII. 2013. godine, postala punopravna članica Europske Unije, ovim putem vas pozivamo da iznesete svoje mišljenje, kroz kratku anketu, o tome što mislite kako će nam biti u Europskoj Uniji. Anketa se nalazi u desnom stupcu na naslovnici web-stranice. Izaberite svoj odgovor te potvrdite klikom na tipku "Glasaj".

Glasati se može samo jednom u istom danu!

Robert Dvornić: provjera klima-uređajaRobert Dvornić: provjera klima-uređajaU petom i šestom mjesecu 2013. godine Robert Dvornić iz Belog Manastira odradio je preko javnih radova drugi dio svog zaposlenja u Mirovnoj grupi Oaza. Njegov posao gerontomajstora završio je posljednjeg dana mjeseca lipnja. Bio je zadužen za besplatne sitne popravke u kućama i stanovima starih osoba koje su korisnici "Oazinog" socijalnog programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama". Redovno je prisustvovao sastancima "Oazinog" gerontotima srijedom i saslušao nove informacije od gerontodomaćica o potrebama starih sugrađana. Iako je elektrostruke, trudio se da odradi i poslove koji se odnose na metalsku, stolarsku i druge struke. Jednom je prilikom dobio zadatak da izvidi zašto nekoj baki curi krov: "A šta ću ja na krovu, majko mila" – upitao se Robert, ali je i za taj zadatak našao neko rješenje.

Gerontodomaćica Vesna BarbirGerontodomaćica Vesna BarbirBelomanastirka Vesna Barbir ponovo je zaposlena u "Oazi" i radit će na socijalnoj usluzi pomoć u kući starim osobama i to preko mjere zapošljavanja javni radovi. Već prošle godine odradila je dio posla (tri mjeseca: VIII-X. 2012), a sad će odraditi ostatak do šest mjeseci na koliko ima pravo, počevši od 20. VI. do 19. IX. 2013. godine.

Ove godine Vesna će raditi na području Branjinog Vrha, u početku zajedno sa dosadašnjom gerontodomaćicom Donkom Dvornić. Na području tog prigradskog naselja obilazit će 11 starih osoba, čiji su domovi dosta raštrkani s lijeve i desne strane glavne ceste, koja vodi prema mađarskoj granici. Već za nekoliko radnih dana u šestom mjesecu, Vesna je upoznala sve korisnike koji će joj biti povjereni kad prethodnoj domaćici istekne ugovor. Nadamo se da će je novi korisnici lijepo prihvatiti, kao što su je prihvatili prošle godine korisnici iz Belog Manastira koje je tada obilazila.

Ponedjeljak, 01. 07. 2013.

Od danas smo u Europskoj Uniji!

Od 1. VII. 2013. godine Hrvatska je član Europske UnijeOd 1. VII. 2013. godine Hrvatska je član Europske Unije

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok