MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Gerontodomaćica Donka Dvornić sa svojom štićenicomGerontodomaćica Donka Dvornić sa svojom štićenicomI u toku mjeseca juna 2013. godine gerontodomaćice Mirovne grupe Oaza obilazile su stare osobe u Belom Manastiru i u prigradskim naseljima Šećerani i Branjinom Vrhu, pružajući im socijalnu uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Ukupno je na programu radilo sedam gerontodomaćica, kojima se 20. VI. priključila još jedna zaposlena preko javnih radova. Ukupno su odradile 368 obilazaka, obilazeći 50 osoba (45 žena i 5 muškaraca).

Stela, Ana, Jelena i VesnaStela, Ana, Jelena i Vesna

Osnivači udruge baranjskih pustarašaOsnivači udruge baranjskih pustarašaSkupina Baranjaca predvođena Marijem Geblom preko društvene mreže Facebook inicirala je osnutak jedne nove, zanimljive i osebujne udruge na našim prostorima. Radi se o Udruzi "Pustaraši", koja je svoju formu dobila u subotu, 29. lipnja 2013. godine, na osnivačkoj skupštini u pustari Mirkovcu.

- Rasipalo se godinama ljudstvo s baranjskih pustara, ljudi su se raseljavali još od ranih osamdesetih godina prošlog, 20. stoljeća izgradnjom Naselja prijateljstva u Kneževim Vinogradima. Danas, razasuti po svim stranama svijeta i bliže okolice, evo nam nove prigode da se organiziramo i napravimo nešto plemenito za sebe i svoje pustare – naglasila je na osnivačkoj skupštini predsjednica inicijativnog odbora Eržika Nagy Taslidžić.

Škola plivanja na SRC Bazeni Beli Manastir (arhivski snimak)Škola plivanja na SRC Bazeni Beli Manastir (arhivski snimak)Društvo "Naša djeca" Beli Manastir organizira školu plivanja. Upisati se mogu djeca neplivači starija od 5 godina. Cijena iznosi 100 kn (u što je uključen i ulaz na bazen).

Upisi se vrše od 1-5. srpnja od 10-12 i od 17-18 sati u prostorijama društva (Trg slobode 16a). Naknadni se upisi neće uvažavati. Škola plivanja počinje 8. srpnja 2013. na SRC Bazeni Beli Manastir i traje 10 dana.

Izrada narukvica od različitog materijala ...Izrada narukvica od različitog materijala ...Već nekoliko godina, svakog ponedjeljka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na radionicama bude između 10 i 15 korisnica.

Bez obzira na vrućinu koja je vladala sve do pred kraj šestog mjeseca 2013. godine, naše korisnice su se zahuktale. Tako je svaki put kad se radi nešto novo i interesantno, a ovaj put su to bile narukvice od različitih materijala i daščice sa zakačkama na koje se mogu okačiti ključevi ili kuhinjske krpe (odnosno tko što poželi!).

... gotov proizvod na ruci... gotov proizvod na ruci- Ovog mjeseca odradile smo četiri radionice, ali i to nam je bilo premalo. Kroz šalu, razgovor, kreativan rad i puno smijeha mjesec nam je prosto proletio – kaže voditeljica Jelena.

Oslikane svilene marameOslikane svilene marameVeć nekoliko godina, svakog utorka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vodi Ana Jeličić. Evo kako ona opisuje radionice održane u šestom mjesecu 2013. godine:

- U proteklom mjesecu lipnju 2013. godine održane su tri radionice utorkom, a četvrta je izostala jer je posljednji utorak bio državni praznik. Mada su stigle vrućine i ljetne žege, naše vjerne korisnice ne odustaju od druženja i kreativnog stvaranja. Čak štoviše, u ugodnom klimatiziranom prostoru ideje se samo nižu kao niske bisera i nastaju prekrasne rukotvorine, koje ste mogli vidjeti izložene na nedavno održanom Sajmu udruga Baranje.

Ivan Tonković, Mila Bungić i Stjepan NajmanIvan Tonković, Mila Bungić i Stjepan Najman(Članak o promociji prethodnog godišnjaka može se pročitati ovdje)

U srijedu, 26. juna 2013. godine, u prepunoj dvorani valpovačkog Centra kulture "Matija Petar Katančić" održana je promocija 18. broja "Valpovačkog godišnjaka" (za 2013. godinu). Riječ je o knjizi od 180 stranica, odštampanoj na finom papiru i s fotografijama u boji. Urednik godišnjaka je Stjepan Najman, istraživač zavičajne prošlosti i enigmatičar.

Novi broj "Valpovačkog godišnjaka" predstavili su Ivan Tonković, predsjednik Matice hrvatske Valpovo, te Mila Bungić, potpredsjednica MH i lektorica "Godišnjaka". Već je postala tradicija da na promociji "Valpovačkog godišnjaka" riječ dobiju i pojedini autori, koji ukratko predstavljaju svoje članke. Ovaj put takvu su priliku dobili Zdenko Samaržija, Zdravko Pavlović i Stjepan Najman. Samaržija je napisao članak "Plaidoyer za svako buduće istraživanje srednjovjekovne Valpovštine", a Pavlović "Kontinentalna smokva". U umjetničkom dijelu promocije učestvovali su mladi gitaristi Pjero Maltar i Tesa Martinović, učenici Osnovne glazbene škole pri OŠ Matije Petra Katančića, te Sena Rakipović, učenica Srednje škole Valpovo, koja je izvela dramski monolog na šokačkom divanu iz knjige Ane Andračić "Teta Eva tu pored nas".

U prošlom članku prikazali smo neke statističke podatke o "Oazinoj" web-stranici za mjesec travanj (IV) 2013. godine. U ovom članku to ćemo uraditi i za mjesec svibanj (V). U tom mjesecu imali smo 2.734 posjetitelja. U odnosu na mjesec travanj (3.424 posjetitelja), to je smanjenje od 20 %.

Donje tablice pokazuju s kojih smo gradskih područja i iz kojih zemalja imali najviše posjetitelja:

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Obiteljsko izletište Šećeransko jezero - igralište za pseObiteljsko izletište Šećeransko jezero - igralište za pseKrajem drugog mjeseca 2013. godine, po zimi i blatu, završen je projekt "Obiteljsko izletište Šećeransko jezero", kojega je osmislila i dokumentaciju za prijavu na natječaj pripremila konzultantska tvrtka Subra Consulting d.o.o.

Nositelj i provoditelj bio je Grad Beli Manastir, a provedbu toga preko 150.000 kuna vrijednog projekta, u iznosu od 50%, sufinanciralo je Ministarstvo turizma. Projekt je rezultirao prvim obiteljskim izletištem u Baranji, koje ima dvije sjenice, četiri seta stolova i klupa s pripadajućim rupama za roštiljanje, dječje igralište i igralište za pse.

Subota, 22. 06. 2013.

"Banatsko pero" iz Žitišta

Izgled web-stranice biblioteke iz ŽitištaIzgled web-stranice biblioteke iz ŽitištaOd Vesne Ćuk, direktorice Biblioteke "Branko Radičević" iz banatskog Žitišta, dobili smo elektronsko pismo kojim nas obavještava da su njena biblioteka i klub knjige "Branko Radičević" i ove godine raspisali književni konkurs "Banatsko pero 2013." za neobjavljene priče, pjesme i aforizme. Raspis konkursa može se vidjeti ovdje na web-stranici spomenute biblioteke. Prijašnjih godina na konkursima "Banatsko pero" bilo je i učesnika iz Hrvatske, od kojih su neki uspjeli "izborili" uvrštenje svojih radova u zbornik. Spomenut ćemo samo Miroslava Ilića iz Bilja i Milenka Vasiljevića iz Osijeka.

Gospođa Ćuk je posjetila i "Oazinu" web-stranicu pa nam upućuje riječi pohvale:

Gradsko kazalište Beli Manastir s Ljubomirom KerekešomGradsko kazalište Beli Manastir s Ljubomirom KerekešomUoči gostovanja u Belom Manastiru s hit-komedijom "Ufuraj se i pukni", poznati hrvatski glumac Ljubomir Kerekeš (53) održao je i kazališno druženje s belomanastirskim glumcima amaterima. Tijekom radionice bilo je riječi o radu i planovima Gradskog kazališta Beli Manastir, o predstavama, o odabiru teksta… Osim toga postavljala su se razna pitanja vezana uz struku, ali se i razgovaralo o problematici kazališne umjetnosti u Hrvatskoj. Najmlađim članovima Gradskog kazališta Beli Manastir Kerekeš je ipak bio najzanimljiviji u liku Ferde iz serijala "Zauvijek susjedi" pa su uslijedila i brojna znatiželjna pitanja mališana o iskustvima sa snimanja.

Robert DvornićRobert DvornićU sklopu programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" Mirovna grupa Oaza zaposlila je, preko javnih radova, gerontomajstora Roberta Dvornića. Njegov zadatak je da sitnim popravcima u kući i drugim majstorskim poslovima pomogne starim i nemoćnim osobama. Robert je kao gerontomajstor četiri mjeseca već radio u "Oazi" prošle godine, a ove je godine od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobio pravo da radi još dva mjeseca (peti i šesti).

Vrlo se brzo privikao na svom starom-novom radnom mjestu jer mu je većina starih osoba poznata od ranije, a kako vlada raznim majstorskim vještinama, može odgovoriti svom zadatku i različitim zahtjevima starih osoba. Obilazi ih u Belom Manastiru, Šećerani i Branjinom Vrhu, a prisustvuje i sastancima gerontotima srijedom. Redovito provjerava svoju "poštu" u uredu, gdje mu gerontodomaćice ostavljaju poruke za hitnije popravke, a ostalo odrađuje prema dobivenom adresaru korisnika.

Dubravka Simendić, asistentica na programuDubravka Simendić, asistentica na programuNaši izvještaji o radu "Oazinih" gerontodomaćica pomalo su šablonizirani i suhoparni jer u njima želimo donatore obavijestiti o onome što se svakodnevno i svakomjesečno radi za korisnike i s korisnicima. U tom radu dešavaju se i svakakve zgode, od kojih je dvije anegdotalne zabilježila Dubravka Simendić, asistentica na projektu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Radost za rođendan
Jedne majske subote na rasprodaji cvijeća u kaljevima našla se i jedna od "Oazinih" baka. Cvijeće jeftino, sve po dvije kune, i kako sad da odoli, a da ne ukrasi svoj balkon, a još joj je i rođendan! I tako je naša baka birala, birala i dosta toga nabirala i nakupovala. Kad je pogledala na tlo kraj tezge, a ono naredano deset vrećica s kaljevima, a baka hoda sa štapom:

KUD ''Branko Radičević'' iz Darde poziva vas na

7. međunarodnu smotru
folklora
NACIONALNIH MANJINA

Darda 2013.

povodom obilježavanja Dana Općine Darda

Nastup se održava u nedjelju, 23. VI. 2012. godine, u Dardi – vanjska pozornica – jezero Đola (u slučaju kiše kinodvorana), s početkom u 20,00 sati

Program:

  • 18,00 h izložba slika – prostor Srednje škole u Dardi
  • 19,30 h defile društava
  • 20,00 h nastup društava
  • večera i druženje

Gerontodomaćice Dubravka i Anica kreću u obilazak korisnikaGerontodomaćice Dubravka i Anica kreću u obilazak korisnikaI u toku mjeseca svibnja 2013. godine gerontodomaćice Mirovne grupe Oaza obilazile su stare osobe u Belom Manastiru i u prigradskim naseljima Šećerani i Branjinom Vrhu, pružajući im socijalnu uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Ukupno je na programu radilo sedam gerontodomaćica, od kojih su tri zaposlene preko državne mjere zapošljavanja javni radovi. Ukupno su odradile 379 obilazaka, obilazeći 50 osoba (45 žena i 5 muškaraca).

Članak o četrdesetogodišnjici mature nekadašnjeg 4.b razreda Gimnazije Beli Manastir, koji je na "Oazinoj" web-stranici objavljen 26. maja 2013, jedan je od naših najčitanijih članaka. Dosad je, naime, čitan preko – 400 puta, a njegovu objavu na našoj stranici na Facebooku vidjelo je preko – 820 osoba. Danas je skraćena verzija toga članka objavljena i u "Glasu Slavonije", i to kako u štampanom, tako i u internetskom izdanju.

Članak iz 'Glasa Slavonije'Članak iz 'Glasa Slavonije'

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Djeca se naročito vesele tzv. igricama za krajDjeca se naročito vesele tzv. igricama za krajU mjesecu svibnju (maju) 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, nastavljena je provedba dječjih radionica o nenasilnoj komunikaciji u sklopu projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije", kojega je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Time je taj projekt završen.

Radionice su se održavale petkom od 18 do 20 sati, u terminu u kome će se i dalje održavati slične dječje radionice.

Prva radionica održana je krajem prošle godine, a u ovom mjesecu održane su: sedamnaesta (3. V.), osamnaesta (10. V.), devetnaesta (17. V.) i dvadeseta (24. V.). Radionice su održane pod nazivom "Poštivanje različitosti" s ciljem uočavanja razlika među ljudima i prevazilaženja predrasuda. Kroz razne igrice djeca su bila otvorena za razgovor o toj temi jer se i sama razlikuju po spolu, dobi, vjeri i sl. Naročito su se veselila tzv. igricama za kraj kad se opuste i zabave.

U utorak, 18. VI. 2013. godine, s početkom u 20 sati, u belomanastirskoj kinodvorani gostuje zagrebačka glumačka družina "Histrion" na čelu s glumcem Ljubomirom Kerekešom s predstavom "Ufuraj se i pukni". Poznati major Aleksa iz filma "Kako je započeo rat na mom otoku" dolazi u goste s komedijom koju je sam napisao i režirao, u društvu sa svojim sinom Janom Kerekešom i Zoranom Pribičevićem, glumcima koji su obilježili poznate serije "Bitange i princeze" i "Larin izbor".

Otvoreni trening za belomanastirske sportaše i rekreativce Otvoreni trening za belomanastirske sportaše i rekreativce U subotu, 15. VI. 2013. godine, belomanastirska udruga "Skok-klub – športska rekreacija i ples" obilježila je Dan otvorenih vrata i svoj drugi rođendan besplatnim funkcionalnim treningom na Gradskom stadionu, prilagođenim trenutnim temperaturnim uvjetima – 30 Celzijevih stupnjeva. Kako piše "Glas Slavonije", jednosatni trening, praćen žestokom zvučnom kulisom, koji je izgledao kao dobra zabava, nije bilo baš lako odraditi. "Skokovci" su na trening pozvali sve Belomanastirce koji se bave sportom i rekreacijom, a odazvalo se njih stotinjak, raznih životnih dobi.

Seminar iz projekta 'Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina' Seminar iz projekta 'Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina' U četvrtak i petak, 13. i 14. VI. 2013. godine, u vukovarskom hotelu "Lav" i na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, održan je dvodnevni seminar pod nazivom "EU politike: novi okvir za suradnju lokalnih vlasti i organizacija civilnoga društva", a u sklopu projekta "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina", koga financira Europska Unije. Nositelj projekta u Hrvatskoj je Agencija lokalne demokracije (ALD) iz Osijeka, a u Srbiji Centar lokalne demokratije (CLD) iz Subotice.

Na seminaru su bili predstavnici Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te predstavnici Bačkog i Sremskog okruga iz Srbije. Grad Beli Manastir predstavljali su zamjenici gradonačelnika Zoran Kranjčec i Marko Bogatić, a Mirovnu grupu Oaza Ana Jeličić. Seminar, čiji je cilj potaknuti umrežavanje lokalnih zajednica na regionalnoj i europskoj razini radi lakšeg povlačenja sredstava iz EU, samo je jedan u nizu seminara koji su predviđeni projektom i već su održani u Novom Sadu, Osijeku i Apatinu.

U Hrvatskoj: Neno, Vesna i drugi...U Hrvatskoj: Neno, Vesna i drugi...U petak, 14. VI. 2013. godine, s početkom u 12 sati, održana je videokonferencija putem interneta koju su organizirali Carla Ferreira i Colin Habberton, predstavnici platforme GivenGain, s predstavnicima nekoliko hrvatskih udruga koje koriste tu platformu. Među tim udrugama je i Mirovna grupa Oaza, koju su na videokonferenciji predstavljali direktorica Vesna Nedić i web-dizajner Neno Radić.

Konferencija je organizirana da bi Carla i Colin, koji se nalaze u Južnoafričkoj Republici, odgovarali na pitanja o tome kako iskoristiti platformu GivenGain za promidžbu vlastitih udruga i projekata, s ciljem da se dobiju donacije za realizaciju tih projekata.

Petak, 14. 06. 2013.

"Oazin" dan otvorenih vrata

'Oazini' članovi i volonteri prije odlaska u akciju'Oazini' članovi i volonteri prije odlaska u akcijuKao što smo i najavili, petak (14. VI. 2013. godine) bio je "Oazin" dan otvorenih vrata, koga smo organizirali u okviru manifestacije Dan otvorenih vrata udruga. Toga smo dana našim korisnicima i posjetiocima (a bilo ih je 46!) omogućili besplatan pristup internetu, a one koje je to zanimalo upoznali smo i s radom Mirovne grupe Oaza. Četrnaest naših članova i volontera na belomanastirskom Trgu slobode i u drugim ulicama dijelilo je građanima letke i ljubazno im davalo informacije o "Oazi", s ciljem da građani budu što upućeniji u naš rad i djelovanje. Mirovna grupa Oaza poznata je po otvorenosti, rado podržavamo tuđe akcije i uključujemo se u njih, tako da nam je sudjelovanje u ovoj manifestaciji bilo pravo zadovoljstvo. Zato do sljedećeg Dana otvorenih vrata, srdačan pozdrav!

U subotu, 15. VI. 2013. godine, na nogometnom igralištu, okupljanje u 9:30U subotu, 15. VI. 2013. godine, na nogometnom igralištu, okupljanje u 9:30U subotu, 15. VI. 2013. godine, završava se obilježavanje Dana otvorenih vrata udruga u Republici Hrvatskoj, a isti dan belomanastirska udruga "Skok-klub – športska rekreacija i ples" slavi svoj drugi rođendan. Tim povodom rukovodstvo udruge odlučilo je nagraditi sve građane, klubove i udruge pa vas poziva da prisustvujete prvom treningu na otvorenom, koji će se održati u Belom Manastiru, na glavnom igralištu NK "Baranja – Belje".

109 uzoraka kulina109 uzoraka kulinaProtekla, 12. Kulinijada u Jagodnjaku, kao i mnoge ranije, ponovno je srušila prošlogodišnje rekorde i definitivno se odredila kao najmasovnija smotra proizvođača kulina u Slavoniji i Baranji. Naime, pred stručnim žirijem našlo se čak 109 uzoraka te autohtone suhomesnate delicije. Najviše ih je, logično, pristiglo iz Baranje i Osječko-baranjske županije, ali i iz Orahovice i Pule te Subotice i Vrbasa iz Srbije, pa čak i jedan proizvođač iz Wolfsburga u Njemačkoj.

POZIV
na predavanje za građanstvo na temu

UZGOJ ZAČINSKE PAPRIKE
OD PRESADNICE DO PLODA

Predavanje će se održati u ponedjeljak,
17. lipnja 2013, u 19 sati
u prostorijama Mjesnog odbora Lug (iznad ljekarne)

Predavanje će držati prof. dr. sc. NADA PARAĐIKOVIĆ,
redovita profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane građane,
a naročito ga preporučamo postojećim i potencijalnim
proizvođačima začinske paprike.

Projektni tim
Udruženja "Baranja"

Među prvostupnicima medijske kulture su i četiri BaranjcaMeđu prvostupnicima medijske kulture su i četiri BaranjcaKako piše web-portal Kultura u Osijeku, u srijedu, 12. VI. 2013. godine, s početkom u 11 sati, u Auli Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, održana je promocija prve generacije sveučilišnih prvostupnika Kulturologije, smjera Medijska kultura, dok su studenti smjerova Kulturalni menadžment i Knjižničarstvo svoje diplome primili dva sata ranije.

Svečanost su otvorile rektorica Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Gordana Kralik, pročelnica Odjela za kulturologiju doc. dr. sc. Jasmina Lovrinčević te zamjenica pročelnice doc. dr. sc. Ivana Žužul. Posebnost promocije je u tome što je to prva generacija u kratkoj povijesti Odjela za kulturologiju, koja je preddiplomski studij upisala akademske godine 2009/2010. Diplome je primilo sveukupno 86 studenata.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Drava kod Osijeka trenutno izgleda kao moreDrava kod Osijeka trenutno izgleda kao moreKako piše web-portal Radio-Baranje, vrh vodenog vala na Dunavu kod Batine očekuje se u četvrtak, 13. VI. 2013. godine, i bit će 765 centimetara. Pretpostavlja se da će tako visok vodostaj Dunava potrajati nekoliko dana, a danonoćna dežurstva se nastavljaju. Zbog rasta vodostaja preventivno je proglašeno izvanredno stanje za cijeli tok Dunava.

U srijedu ujutro, 12. VI. 2013. godine, Dunav kod Batine prešao je 750 centimetara, što je najviši zabilježeni vodostaj u posljednjih 10 godina. Dogodilo se to i 2006. godine, kad je vrh vodnog vala dosegao 750 centimetara, ali tada, zahvaljujući novom nasipu, nije bilo opasnosti za Batinu. Nasip podnosi vodostaj preko 800 centimetara, a prognoze iz Hrvatskih voda govore kako će se stanje Dunava na oko 760 cm zadržati nekoliko dana.

S prošlogodišnjeg 'Oazinog' dana otvorenih vrataS prošlogodišnjeg 'Oazinog' dana otvorenih vrataU petak, 14. VI. 2013. godine, organiziramo "Oazin" dan otvorenih vrata u sklopu hrvatske manifestacije Dan otvorenih vrata udruga (12-15. VI.). Toga ćemo dana, od 8 do 20 sati, širom otvoriti "Oazina" vrata svim zainteresiranim građanima, kao što su, uostalom, "Oazina" vrata građanima otvorena i svakog radnog dana tokom cijele godine.

Osim toga, u petak ćemo:

  • omogućiti građanima besplatan pristup internetu u "Oazinom" internet-klubu;
  • rado ugostiti svakog znatiželjnika i dati mu informacije o radu Mirovne grupe Oaza;
  • s "Oazinim" članovima i volonterima dijeliti letke na središnjem gradskom trgu i drugim beloman astirskim ulicama s ciljem da što bolje upoznamo građanstva s našim radom i djelatnostima.

Veselimo se Vašem dolasku!

(Članak o prošlogodišnjem "Oazinom" danu
otvorenih vrata možete pročitati ovdje)

Sportska dvorana Osnone škole PopovacSportska dvorana Osnone škole Popovac

Od 12. do 15. VI. 2013. godine u cijeloj Hrvatskoj provodi se manifestacija Dan otvorenih vrata udruga. U njoj će ove godine učestvovati više od 430 udruga iz svih područja djelovanja, a provodi se u sklopu Europske godine građana 2013.

Cilj Dana otvorenih vrata udruga jest građanima približiti programe i projekte od općeg interesa koje provode udruge u Hrvatskoj, posebno one koji se financiraju iz javnih izvora.

Nedjelja, 09. 06. 2013.

Poziv na Kulinijadu u Jagodnjaku

Dvanaesta Kulinijada u JagodnjakuDvanaesta Kulinijada u JagodnjakuU četvrtak, 13. VI. 2013. godine, u Jagodnjaku će se održati 12. Kulinijada. Kulini za ocjenjivanje mogu se predati u Općini 10. i 11. VI. (ponedjeljak i utorak), a ocjenjivanje će se obaviti u utorak i srijedu.

Raspored dešavanja na Kulinijadi 2013:

  • 14:00 – Izložba rukotvorina
  • 18:00 – Muzički program
  • 15:00 – Otvaranje Kulinijade 2013. i proglašenje pobjednika
  • 16:00 – Degustacija kulina i kulturno-umjetnički program
  • 17:00 – Defile konja i konjskih zaprega

Susret u Kulturnom i znanstvenom centru 'Milutin Milanković' u DaljuSusret u Kulturnom i znanstvenom centru 'Milutin Milanković' u DaljuU subotu, 8. VI. 2013. godine, u Kulturnom i znanstvenom centru "Milutin Milanković" u Dalju, a u okviru EU-projekta pod nazivom "Mjesto za mene" i u suradnji s inozemnim partnerom iz Njemačke ("Agapedia Stiftung" iz Esslingena), osječka Udruga za rad s mladima Breza i Agencija lokalne demokracije organizirale su susret udruga s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije i predstavnika Zaklade Agapedia iz Njemačke, Bugarske i Rumunjske. Mirovnu grupu Oaza iz Belog Manastira predstavljala je Ana Jeličić.

Ljubica, Mira, Magdalena...Ljubica, Mira, Magdalena...Protekli mjesec svibanj obilovao je kišama, ali i "Oazinim" likovno-kreativnim radionicama za žene. Bilo ih je osam, svakog ponedjeljka i utorka s po 12–13 korisnica. Ideje su nicale kao "gljive poslije kiše" i bilo je pravo zadovoljstvo biti na njima. Radilo se testerom (pilom), ljepilom, kukicama, ali i salvetama, fimo-masom, perlicama, trakicama i drugim finim stvarčicama. Mašta je radila svašta pa su nastajali čarobni, maštoviti predmeti, poklončići i suveniri, koji će krasiti štandove sajmova i police pojedinih suvenirnica.

I tako se, iz tjedna u tjedan, nastavlja naše kreativno druženje u dobrom raspoloženju, uz sok, kavu i poneku "slastičarsku majstoriju". Ne biste vjerovali koliko duha, mašte i volje iskazuju naše korisnice. Ali, što da vas uvjeravamo u to, dođite i uvjerite se i sami. Posjetioce ove web-stranice pozdravljaju Ana i Jelena, voditeljice kreativnih radionica.

Premijera predstave 'Put po svijetu'Premijera predstave 'Put po svijetu'Drugi dječji kazališni festival, kojega je organiziralo Gradsko kazalište Beli Manastir i koji je trajao pet uzastopnih dana, završen je u petak, 7. VI. 2013. godine. Završnica je bila iznad očekivanja organizatora. Naime, belomanastirska kinodvorana, s 350 sjedećih mjesta, nije bila dovoljno velika da primi 400-tinjak posjetitelja željnih kazališnih predstava. Finale festivala u "velikom stilu" odradilo je Gradsko kazalište Beli Manastir premijerom predstave "Put po svijetu", koja je tokom izvedbe doživjela ovacije i na kraju skandiranje na bis. U toj veseloj kazališnoj igri, koju je napisao Tode Nikoletić, a režirala i prilagodila Daniela Taslidžić Herman, glumili su Dunja Vlahek, Anamaria Embreuš i Matej Benak.

Radio Banska kosa (arhivski snimak)Radio Banska kosa (arhivski snimak)Emisija "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", emitirana u četvrtak, 6. VI. 2013. godine s početkom u 17 sati, ponovo je bila posvećena Mirovnoj grupi Oaza. Razgovor s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić snimila je novinarka Stana Nemet dva dana ranije, a povod je bio Sajam udruga Baranje, održan 1. VI. 2013. godine.

U razgovoru je bilo riječi o tome koliko je udruga učestvovalo na sajmu, koliko je njihovih članova bilo, čime se sve te udruge bave, što su izlagale i prezentirale, da li su nešto prodavale i na što će se potrošiti tako dobivena sredstava, kakav su ručak dobili učesnici sajma, tko financira sajam (Grad Beli Manastir!) itd., itd.

Četvrtak, 06. 06. 2013.

Najavljujemo Baranja-fest 2013.

Organizacijski odbor Baranja-festa javlja da se manifestacija Baranja-fest 2013. odgađa do daljnjega iz tehničkih razloga.

 

 

Milenko Stanić i Milorad Nenadović (treći i peti slijeva)Milenko Stanić i Milorad Nenadović (treći i peti slijeva)U četvrtak, 6. VI. 2013. godine, u Volonterskom centru Osijek održan je okrugli stol na temu "Tko i kako danas radi na izgradnji međuetničkog povjerenja" u organizaciji Društva za toleranciju Bačka Palanka, a preko Foruma "Most prijateljstva" i u suradnji s osječkom Udrugom građana za tranziciju "AlbertE ". Učesnici okruglog stola bili su građani i članovi udruga iz Osijeka, Berka, Baranje i Bačke Palanke. Iz Baranje su bili Milorad Nenadović (Udruženja "Baranja") te Vesna Nedić ("Oaza") i Milenko Stanić ("Oaza" i SKD "Prosvjeta" – pododbor Beli Manastir).

Topli obrok s bananom kao prilogomTopli obrok s bananom kao prilogomI u petom mjesecu 2013. godine, na zadovoljstvo naših korisnika, nastavljena je dostava besplatnih toplih obroka. Kao što smo već u prethodnim izvještavanjima rekli, korisnici toplih obroka su naši najpotrebitiji sugrađani. Ima ih veliki broj, no samo 40 osoba može ući u "Oazin" program jer smo, nažalost, ograničeni financijskim sredstvima, koja stižu od Ministarstva socijalne politike i mladih, kao i od Grada Belog Manastira.

Listu korisnika sastavljamo u dogovoru s Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir, a lista je promjenjiva. Recimo, ovaj mjesec jedan je naš korisnik, nažalost, preminuo pa je njegov obrok ustupljen prvome s dodatne liste. I tako, iz dana u dan, obroci pripremljeni u kuhinji Crvenog križa Osijek, preko našeg dostavljača, stižu na kućne adrese naših korisnika. Izmjenjuju se jelonoše, prazne i čiste za pune, iz kojih se širi fini miris ukusne hrane. Do sljedećeg javljanja, svima u slast!

U 'Oazinom' internet-klubu mladi su radili s mladimaU 'Oazinom' internet-klubu mladi su radili s mladima"Oazin" internet-klub, koji djeluje već preko deset godina, otvoren je pet dana u tjednu od 8 do 20 sati. Pristup kompjuterima imaju svi: djeca već od početnih razreda osnovne škole i starija, mladi, odrasli, sugrađani te gosti iz drugih mjesta i gradova, a ponekad i stranci. Svi rado dolaze jer je u "Oazi" pristup internetu jeftin, donira se kuna po satu kako bi se bar djelomično nadoknadili troškovi. Vodi se evidencija pristupa internetu, kojih je tokom godine mnogo. Tako je od početka 2013. godine pa do kraja svibnja taj broj iznosio 2.838.

Gudačka izvedba kakva u Osijeku još nije viđenaGudačka izvedba kakva u Osijeku još nije viđenaU nedjelju, 2. VI. 2013. godine, u prepunoj osječkoj dvorani Gradski vrt, a u povodu 70. rođendana Radio-Osijeka, održan je spektakularni koncert svjetska muzičke atrakcija "2Cellos", koju čine Luka Šulić i Stjepan Hauser. Na koncertu je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić i snimila nekoliko fotografija.

Kako piše portal Osijek-online, taj energični dvojac violončelista, u pratnji sjajnog bubnjara Dušana Kranjca, natjerao je mnoge posjetitelje da nijemo i u čudu promatraju neobični trio na pozornici.

Gimnazija 'Braća Ribar' Osijek - IV-3Gimnazija 'Braća Ribar' Osijek - IV-3Ove godine čak troje "Oazinih" zaposlenika slave 40-godišnjicu mature. Dubravka Simendić i Jovan Nedić bili su učenici Gimnazije Beli Manastir, maturirali su školske godine 1972/73, a godišnjicu su proslavili 25. V. 2013. na istom mjestu i u isto vrijeme, o čemu smo već pisali ovdje i ovdje. Vesna Nedić je maturirala iste školske godine, ali u osječkoj Gimnaziji "Braća Ribar". Njen razred IV-3, skupa sa svim ostalim razredima kojih je ukupno bilo osam, proslavio je godišnjicu mature u subotu, 1. VI., u Restoranu Kopika u Tvrđavici. No prije toga 12 nekadašnjih učenika IV-3 okupili su se u svojoj školi u Tvrđi i slikali na njenom ulazu:

Na fotografiji su (slijeva nadesno): (prvi red) Mirjana Zečić (udana Fijačko), Romana Gruber (Barišić), Mirjana Ljubojević (Čakić), Vesna Vukičević (Nedić), Brankica Tičak; (ostali redovi) Željko Lesko, Nevenka Rimac (Granić), Estera Santo (Lončar), Brankica Miler (Bojčić), Goran Ekštajn, Krunoslav Novak i Danijel Babić.

Direktorica 'Oaze' i belomanastirski gradonačelnikDirektorica 'Oaze' i belomanastirski gradonačelnikNa lokalnim izborima održanima 19. V. 2013. godine ni jedan od sedmorice kandidata za gradonačelnika Belog Manastira (Davorin Bubalović, Ivan Doboš, Darko Habjan, Živko Jalšovec, Duško Kostić, Jadranka Sabljak, Daniel Taslidžić) nije dobio 50 % glasova izašlih na izbore (Bubalović je dobio 1.273 glasa, Doboš 1.520, Habjan 112, Jalšovec 151, Kostić 314, Sabljak 571, Taslidžić 74). Zato je 14 dana kasnije, 2. VI., održan drugi krug izbora u kome su se nadmetali Davorin Bubalović i Ivan Doboš.

Nakon drugog kruga pobijedio je Ivan Doboš s 2.202 glasa (53,25 %), dok je Davorin Bubalović dobio 1.859 glasova (44,96 %), što znači da Ivan Doboš ostaje belomanastirski gradonačelnik još četiri godine. Njegovi zamjenici su Marko Bogatić i Zoran Kranjčec te Predrag Stojanović iz redova srpske nacionalne manjine.

Neno, njegova supruga, njen brat i Nenina majkaNeno, njegova supruga, njen brat i Nenina majkaNa osmom Sajmu udruga Baranje, održanom u subotu, 1. VI. 2013. godine, bila je angažirana cijela "Oazina" ekipa pa i naš dalmatinski Višnjevčanin Neno Radić. On je bio zadužen za razglasnu tehniku, ali i snagatorsku "tehniku" utovara i istovara klupa i stolova na vatrogasni kamiončić.

Sajam udruga posjetili su i njegova supruga Manuela i njen brat Karlo iz Višnjevca te njegovi roditelji Nebojša i Snježana i brat blizanac Toni iz Solina. A kakav bi to izlet u Baranju bio kad se ne bi završio konzumiranjem baranjskih delicija. Naši višnjevačko-solinski gosti odlučili su se za karanačku "Baranjsku kuću", a mi smo im onda savjetovali da se do Karanca zapute Beljskom vinskom cestom, da se zaustave na poznatom Vidikovcu i da se uvjere da Baranja baš i nije tako ravna kako se čini. Evo što su naši gosti rekli o svom izletu po Baranji:

Subota, 01. 06. 2013.

Sajam udruga Baranje 2013.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Svi učesnici Sajma udruga Baranje 2013. godineSvi učesnici Sajma udruga Baranje 2013. godineSajam udruga Baranje, kojega već osmu godinu zaredom organizira Mirovna grupa Oaza, opet je pokazao čime se sve bave baranjske udruge, kojih ima – bar na papiru – preko 300, a u Belom Manastiru preko 100. Sajam je održan – kako je bilo i planirano – u subotu, 1. VI. 2013. godine od 10 do 13 sati na središnjem belomanastirskom Trgu slobode ispred Knjižnice, iako su organizatori strepili sve dok nije zatvoren jer je prethodnog dana i prethodne noći padala kiša, a cijelog prijepodneva na nebu iznad Belog Manastira gomilali su se crni oblaci. Cilj Sajma bio je da baranjske udruge prezentiraju svoje programske aktivnosti te da svoje proizvode prodaju u humanitarne svrhe ili za potrebe svojih radionica.

Učesnici Sajma
Na Sajmu je učestvovalo 26 udruga s preko 150 aktivista. Bilo je još nekoliko najavljenih udruga, ali su se uplašile lošeg vremena i odustale od učestvovanja. Najzastupljenije su bile udruge žena i tzv. nevladine organizacije (NVO), ali je ove godine bilo i alergičara, antifašista, biciklista, boćara, folkloraša, fotoamatera, informatičara, invalida, prijatelja starih sportova, vatrogasaca…

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok