MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Četvrtak, 30. 05. 2013.

Nogomet (fudbal) u selu Karancu

Proljeće 1969, NK "Polet" – 60 godina postojanja: (stoje) Josip Pulfer – tajnik, Boro Novaković – predsjednik, Goran Gorup, Grgo Musa, Dragan Mitrović, Nedeljko Jeličić, Željko Ćulibrk, Stevo Zrna, Ante Čičak – kapiten, Dragan Malinić, Boško Radovanović – trener, Stjepan Lakić – član uprave; (čuče) Čedo Marušić, Darko Marodi, Saša Lakić, Đoko Malinić, Anđelko Novak, Mladen Lazarević, Vlado KerovecProljeće 1969, NK "Polet" – 60 godina postojanja: (stoje) Josip Pulfer – tajnik, Boro Novaković – predsjednik, Goran Gorup, Grgo Musa, Dragan Mitrović, Nedeljko Jeličić, Željko Ćulibrk, Stevo Zrna, Ante Čičak – kapiten, Dragan Malinić, Boško Radovanović – trener, Stjepan Lakić – član uprave; (čuče) Čedo Marušić, Darko Marodi, Saša Lakić, Đoko Malinić, Anđelko Novak, Mladen Lazarević, Vlado KerovecSelo Karanac prema veličini i broju stanovnika zauzima 6-7 mjesto u Baranji. Geografski je smješteno u središtu Baranje, a udaljeno je oko 10 km od Belog Manastira. Broji oko 1.500 stanovnika, u zavisnosti od vremena u kome se posmatra. Sadašnji položaj sela je na trećoj lokaciji. U posljednjih 200-300 godina selo je bilo multietnično.

Počeci 1929. godine

Nogomet se dosta rano počeo igrati u selu. Prve utakmice se spominju oko 1929. godine, stoga je ta godina uzeta kao početak igranja i postojanja kluba. Igralo se od slučaja do slučaja. Prvi igrači bili su iz sloja zanatlija i službenika, dok su igrači iz sloja seljaka bili veoma zauzeti poljskim radovima i teže su se odazivali utakmicama. Godišnje se prema pričanju očevidaca odigravalo nekoliko utakmica. Bilo je slučajeva da u selu nije bilo dovoljno igrača pa su uzimani igrači iz drugih mjesta.

Srijeda, 29. 05. 2013.

Prekogranični seminar u Apatinu

Seminar pod nazivom 'Lokalne vlasti i EU-integracije' Seminar pod nazivom 'Lokalne vlasti i EU-integracije' U utorak i srijedu, 28. i 29. V. 2013. godine u Zdravstveno-turističkom kompleksu "Banja Junaković" kod Apatina održan je prekogranični seminar pod nazivom "Lokalne vlasti i EU-integracije". Seminar je dio projekta "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina", koga financira Europska Unija. Nositelj projekta u Hrvatskoj je Agencija lokalne demokracije (ALD) iz Osijeka, a u Srbiji Centar lokalne demokratije (CLD) iz Subotice. Seminaru je, pored "Oazine" aktivistice Ane Jeličić, prisustvovalo još 11 predstavnika Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, kao i veći broj predstavnika iz Bačkog i Sremskog okruga u Srbiji. Cilj seminara je potaknuti umrežavanje lokalnih zajednica na regionalnoj i europskoj razini radi lakšeg povlačenja sredstava iz EU.

Bolmansko naselje znamenitog imena: ParizBolmansko naselje znamenitog imena: ParizU srijedu, 29. V. 2013. godine, u organizaciji Općine Jagodnjak i općinskog načelnika Anđelka Balabana, u bolmanskom Parizu održat će se jedinstvena manifestacija – takmičenje u pripremanju cigan-pečenja, tradicionalnog romskog specijaliteta. Takmičenje počinje u 16 sati, a kako bi taj jedinstveni događaj protekao u što boljoj atmosferi, pobrinut će se Romsko kulturno-umjetničko društvo iz Darde. Najuspješnijeg takmičara očekuje vrijedna i zanimljiva nagrada – pravi zlatni prsten "pečatnjak".

Poklon-šalica za belomanastirske osnovcePoklon-šalica za belomanastirske osnovceU svim odjelima nižih razreda belomanastirske OŠ "Dr. Franjo Tuđman", kojih ukupno ime 12, proteklih mjeseci održane su, pod vodstvom njihovih učiteljica, po četiri radionice iz "Oazinog" projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije". U tim radionicama učestvovala su ukupno 262 učenika. Svima njima "Oaza" je poklonila porculansku šalicu za čaj (bijelu kavu ili kakao). Na šalicama su ispisani naziv projekta te logoi Mirovne grupe Oaza i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje je iznosom od 60.000 kuna i financiralo taj projekt.

Šalice su u utorak, 28. V. 2013. godine, učenicima podijelile "Oazine" aktivistice Stela Fabijan i Vesna Nedić u prisustvu njihovih učiteljica. Podjelu šalica zabilježili smo fotoaparatom u svim razrednim odjelima:

Ponedjeljak, 27. 05. 2013.

Četrdesetogodišnjica mature – 4.c

Gimnazija Beli Manastir - 4.c (1972/73) - 40-godišnjica matureGimnazija Beli Manastir - 4.c (1972/73) - 40-godišnjica matureNekadašnji 4.c razred Gimnazije Beli Manastir, koji je maturirao školske godine 1972/73, imao je 27 učenika. Njih 18 okupilo se posljednje majske subote 2013. godine u svojoj staroj školi kako bi obilježili 40-godišnjicu mature. Nakon slikanja, ponovno su sjeli u školske klupe. Budući da razrednik "četvrtog ce" prof. Milisav Delić više nije među živima, prozivku je izvršio prof. Nikola Živković. S učenicima, školskih su se dana prisjetile i profesorice Smilja Horvat i Draga Šakić. Nakon prozivke, zaputili su se u Kneževe Vinograde u posjet podrumu Vina Belje, novoj beljskoj vinariji i Vidikovcu na Beljskoj vinskoj cesti i nastavili druženje u karanačkoj "Baranjskoj kući".

Na fotografiji su (slijeva nadesno): (treći red) Janoš Balog, Zdravko Lilek, Branislav Simendić, Erika Hamer (udana Jasnić), Radivoj Janković, Valerija Andraši (Lukić); (drugi red) Anđelka Lakićević (Pavić), Stanka Vukas (Klaponski), Nada Stanimirović (Božić), Zlata Levačić; (prvi red) prof. Nikola Živković, Lidija Horvat (Dabić), Ivančica Užarević (Kubica), Gordana Domić (Mršić), prof. Smilja Horvat (djevojački Dvornić), Dubravka Marušić (Simendić), prof. Draga Vukobratović (udana Šakić); nisu na slici: Kaća Andrišić, Zdravko Bede, Ksenija Zagvozda.

Gimnazija Beli Manastir - 4.b (1972/73) - 40-godišnjica matureGimnazija Beli Manastir - 4.b (1972/73) - 40-godišnjica mature Nekadašnji 4.b razred Gimnazije Beli Manastir, koji je maturirao školske godine 1972/73, imao je čak 33 učenika. Njih 21 okupilo se posljednje majske subote 2013. godine u svojoj staroj školi kako bi obilježili 40-godišnjicu mature. Nakon slikanja, ponovno su sjeli u školske klupe. Budući da razrednik "četvrtog be" prof. Novak Vukčević više nije među živima, prozivku je izvršio nekadašnji učenik Dragan Anđelić, danas ravnatelj Osnovne škole u Donjoj Mahali (BiH), čije je ime bilo prvo u školskom imeniku. S učenicima, školskih su se dana prisjetili i profesori Smilja Horvat, Draga Šakić i Nikola Živković. Nakon prozivke, zaputili su se u Kneževe Vinograde u posjet podrumu Vina Belje, novoj beljskoj vinariji i Vidikovcu na Beljskoj vinskoj cesti i nastavili druženje u karanačkoj "Baranjskoj kući".

Na fotografiji su (slijeva nadesno): prof. Smilja Horvat, Snježana Bjelajac (udana Grgić) – Zagreb, Mira Vrkić (Krizmanić) – Poreč, Ljiljana Dvornić (Grahovac), prof. Draga Šakić, Jela Petrović (Barić) – Valpovo, Vladimir Fijačko – Osijek, Jasmina Ilić (Plavšić), Marija Vugrinec (Svalina), Branko Kovačević – Novi Sad, Margita Sauter (Matošić), Biserka Jurčec (Bekić) – Beograd, Jovan Nedić, Darko Vedernjak – Pula, Jovanka Stanisavljević (Hazenauer), Dragan Anđelić – Donja Mahala (BiH), Ranko Kostić, Zlata Everle (Jeličić), Zdravko Dobrovac, Julijana Usodi, Milan Miljatović – Futog, Radoslav Lečić, Ljubomir Damjanović, prof. Nikola Živković.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuU subotu, 25. V. 2013. godine, u belomanastirskom Hotelu Patria, Mirovna grupa Oaza upriličila je svečanu dodjelu potvrda koordinatoricama volontera. Potvrde za uspješno završenu edukaciju dobile su volonterke (na slici): Sanja Blagus, Ana Jeličić, Diana Koncoš, Biljana Dorić, Irena Rukavina, Jovana Vranješ, Tanja Štrbac i Ivana Vuković. Potvrde su im uručile Ana Jeličić st., voditeljica "Oazinog" volonterskog centra, i Vesna Nedić, "Oazina" projekt-koordinatorica. Tri volonterke: Dora Fabijan, Ivančica Sabljak i Vedrana Živković, nažalost, nisu mogle biti na dodjeli, no zaslužene potvrde čekaju ih u "Oazi".

Okrugli stol 'Partnerstva i inovacije'Okrugli stol 'Partnerstva i inovacije'U petak, 24. V. 2013. godine, od 10 do 15 sati, u belomanastirskom Hotelu Patria, a u organizaciji osječke Udruge za kreativni razvoj "Slap" i Lokalne akcijske grupe (LAG) Baranja, održan je Sajam projektnih ideja. Sajam je organiziran s ciljem da se okupe ključni dionici ruralnog razvoja Baranje, da se predstave inovativne projektne ideje te da se otvori forum za poslovno povezivanje i stvaranje efikasnijih projektnih partnerstava.

Na sajmu je bilo prisutno petnaestak proizvođača, nevladinih organizacija i lokalnih uprava, a mogli su se i degustirati lokalni baranjski proizvodi (vina, sirevi, kulin iz Jagodnjaka). Mirovnu grupu Oaza na sajmu je predstavljala Ana Jeličić, voditeljica likovno-kreativnih radionica za žene i "Oazinog" volonterskog centra, a na okruglom stolu projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Četvrtak, 23. 05. 2013.

Druga sjednica SRAZ-a

'Oazina' direktorica na sjednici SRAZ-a'Oazina' direktorica na sjednici SRAZ-aU četvrtak, 23. V. 2013. godine, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u Zagrebu održana je druga po redu sjednica Savjeta za rad, aktivno starenje i zapošljavanje (SRAZ). SRAZ je savjetodavno tijelo sastavljeno od predstavnika ministarstava i organizacija koje su aktivne na području rada, aktivnog starenja i zapošljavanja. Sjednici je predsjedavala Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, a Mirovnu grupu Oaza i ovaj je put predstavljala njena direktorica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Kako održavati higijenu uha i nosa?Kako održavati higijenu uha i nosa?U srijedu, 22. V. 2013. godine, s početkom u 18 sati, u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani i u organizaciji Udruge osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga", održano je predavanje o bolestima uha i čišćenju nosa kod male djece. Predavanju je prisustvovalo dvadesetak građana, uglavnom članova "Alerge".

Nakon što je prisutne pozdravila predsjednica "Alerge" dr. Mirjana Marjanović, riječ je preuzela Marta Sekulić iz zagrebačke farmaceutske tvrtke "Salveo", koja je govorila o anatomiji uha i nosa te o pravilnom čišćenju i održavanju higijene ta dva organa. U tome joj je pomogla i doktorica Marjanović. Publici su predstavljeni i "Vaxol", sprej za uho s maslinovim uljem, te aspirator za nos "Nosi set".

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuU prošlom članku prikazali smo neke statističke podatke o "Oazinoj" web-stranici za mjesec ožujak (III) 2013. godine. U ovom članku to ćemo uraditi i za mjesec travanj (IV). U tom mjesecu imali smo 3.424 posjetitelja, od čega 2.300 novih (tzv. "new visitors", dok su ostali oni koji se vraćaju, tj. "returning visitors"). U odnosu na mjesec ožujak (2.195 posjetitelja), to je povećanje od 56%.

Edukacija 'Animiranje zajednice'Edukacija 'Animiranje zajednice'Od srijede do petka, 15-17. V. 2013. godine, od 14 do 20 sati, na OPG-u Milana Šarića, na Zlatnom brdu (Goldbergu) kraj Popovca, održan je tematski modul "Animiranje zajednice".

To je bio drugi tematski modul koji su organizirali osječka Udruga za kreativni razvoj "Slap", LAG Baranja i zagrebačka udruga Odraz – održivi razvoj zajednice, a u sklopu edukacijskog programa za članove razvojnog tima LAG-a Baranja.

Cilj edukacijskog programa je dodatni rad na jačanju ljudskih kapaciteta, posebno mladih koji čine razvojnu osnovu za provedbu Lokalne razvojne strategije Baranje. Na modulu je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Petak, 17. 05. 2013.

Kvadrilja 2013.

172 belomanastirska maturanta otplesala kvadrilju172 belomanastirska maturanta otplesala kvadriljuU petak, 17. V. 2013. godine, s početkom u 12 sati, još jedna generacija maturanata triju belomanastirskih srednjih škola (Gimnazije te Prve i Druge srednja škola) od najljepšeg životnog doba oprostila se nekadašnjim dvorskim plesom – kvadriljom. Njih 172 uvježbavalo ju je dva mjeseca, a njihov su ''ples zrelosti'' na Trgu slobode pratili roditelji, prijatelji i brojni prolaznici. Dio njih nastavit će školovanje na nekom od fakulteta, a ostali će se priključiti rijeci od 6.500 nezaposlenih Baranjaca.

"Natpis sve govori!", komentar je jednog od maturanata, koji je, zajedno sa svojim kolegama iz razreda, obukao majicu na kojoj piše: "Evo me sada na burzi rada". Ovo je prva generacija maturanata koji će, nakon samo dva mjeseca od završetka srednjoškolskog školovanja, i službeno ''stanovati'' u EU pa mnogi od njih upravo u ovoj činjenici vide svoje daljnje mogućnosti.

Kliknite na faksimil da biste članak vidjeli u većem formatuKliknite na faksimil da biste članak vidjeli u većem formatu

U petak, 17. V. 2013. godine, izišao je 700. broj zagrebačkog tjednika "Novosti", koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV). U tim novinama od početka 2002. godine pa do danas objavljeno je dosta članaka o radu Mirovne grupe Oaza, ali i o brojnim drugim temama iz Baranje. U 700. broju objavljen je, npr., članak o akciji mladih "Oazinih" volonterki "Bajkoterapija" u Domu za stare osobe te članci o belomanastirskom "Ćiri" i prvom vrtiću u Jagodnjaku.

Prvi broj "Novosti 7 dana" objavljen je 17. XII. 1999. godine i otada izlaze svakog petka već trinaest i pol godina. Danas je glavni urednik poznati novinar Ivica Đikić, a za "Novosti" pišu i neki od najpoznatijih hrvatskih novinara (npr. Marinko Čulić, Viktor Ivančić, Saša Kosanović). Članak sličan ovome objavili smo i povodom izlaska šeststotog broja (17. VI. 2011).

Gerontokrojačica uzima mjeru…Gerontokrojačica uzima mjeru…U prethodnom članku nije sve rečeno o radu "Oazinih" gerontodomaćica u četvrtom mjesecu 2013. godine:

* Osim što pružaju socijalnu uslugu pomoć u kući, "Oazine" gerontodomaćice u "Oazinom" vešeraju besplatno peru i veš korisnicima kojima je to potrebno pa je u mjesecu travnju ukupno oprano 30 "mašina" raznog rublja za ukupno 12 osoba.

* Jedna od "Oazinih" gerontodomaćica (Jelena Opačić-Matijević) dio svog radnog vremena radi kao gerontokrojačica pa besplatno šije, krpi i prekraja odjeću našim korisnicima. Najviše je bilo prekrajanja sukanja, hlača, sakoa i drugih odjevnih predmeta koji još mogu poslužiti svrsi.

* "Oazin" gerontotim redovito se sastajao svake srijede, a na posljednjem sastanku u mjesecu bila je i patronažna sestra.

Gerontodomaćice Dubravka i Anica kreću u obilazak korisnikaGerontodomaćice Dubravka i Anica kreću u obilazak korisnikaI u toku mjeseca aprila 2013. godine gerontodomaćice Mirovne grupe Oaza obilazile su stare osobe u Belom Manastiru i u prigradskim naseljima Šećerani i Branjinom Vrhu, pružajući im socijalnu uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Ukupno je na programu radilo sedam gerontodomaćica, kojima su se sredinom mjeseca priključile još tri (pročitaj ovdje!), zaposlene preko državne mjere zapošljavanja javni radovi. Ukupno su odradile 448 obilazaka, obilazeći 56 osoba (49 žena i 7 muškaraca).

Dragana Jeličić u 'Oazinom' internet-klubuDragana Jeličić u 'Oazinom' internet-klubuDragana Jeličić i Savica Vujatović bile su prošle godine preko javnih radova zaposlene u "Oazi" na četiri mjeseca (15. III. – 14. VII. 2012), prva kao asistentica u "Oazinom" internet-klubu, a druga kao dopuna na poslovima vezanim za kreativne radionice za žene te za pomoć u šivanju za potrebe starih osoba. O tome postoji zapis na "Oazinoj" web-stranici ovdje. Ove godine njih dvije imaju pravo na još dva mjeseca javnih radova pa će u "Oazi" biti zaposlene od prvog dana svibnja do posljednjeg dana lipnja.

Utorak, 14. 05. 2013.

"Legalizacija"

Za vrtnu garnituru građevinska dozvola ne treba…Za vrtnu garnituru građevinska dozvola ne treba…Kad zakonodavac previše zafrkava s građevinskom dozvolom, dogodi se ovo.

Tipu nisu htjeli izdati građevinsku dozvolu za nadstrešnicu za konje pa je na livadi postavio stol i dvije stolice. Zakonski nije ograničeno koliki stol smije biti, a za vrtnu garnituru dozvola ne treba… :-)

Predavač Miroslav VargaPredavač Miroslav VargaU ponedjeljak, 13. V. 2013. godine, s početkom u 19 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra u Belom Manastiru održano je predavanje na temu "Kako zaraditi na internetu". Predavanje je održao magistar EU-studija i dipl. inž. strojarstva Miroslav Varga iz osječke tvrtke "Escape"pred tridesetak posjetitelja, što starijih što mlađih. Gospodin Varga je stručnjak za internet-marketing i specijalist za Google Adwordse i Google Analytics.

Josipa Bašić, Gorana Hitrec, Sanja Živković, Marina Bem-Kovačević, Darko Laksar, Sanja CesarJosipa Bašić, Gorana Hitrec, Sanja Živković, Marina Bem-Kovačević, Darko Laksar, Sanja CesarU ponedjeljak, 13. V. 2013. godine, u osječkom Hotelu Silver, zagrebačka Udruga roditelja "Korak po korak", u suradnji s udrugama CESI (Zagreb), "Oaza" (Beli Manastir) i PRONI (Osijek), održala je konferenciju pod nazivom "Sustavan pristup prevenciji nasilja nad djecom". Konferencija je dio istoimenog projekta, a sufinancirali su je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Grad Osijek kao partner na projektu.

Sudionici konferencije bili su ravnatelji i stručni suradnici te učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, djelatnici Dječjeg doma, predstavnici Centra za socijalnu skrb, Zavoda za zapošljavanje, Državnog odvjetništva, predstavnici organizacija civilnog društva Osječko-baranjske županije te šira stručna i zainteresirana javnost. Ukupno je bilo 59 sudionika, a među njima je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Nedjelja, 12. 05. 2013.

Ciklus radionica "Dodir nade"

 Učesnici ciklusa radionica 'Dodir nade' Učesnici ciklusa radionica 'Dodir nade'Početkom ožujka 2013. godine započeo je novi ciklus radionica iz projekta "Dodir nade" u kojem učestvuju i tri mlade Belomanastirke: Ana Jeličić, Evica Petković i Bojana Tešić. Projekt "Dodir nade" kod nas se provodi već desetak godina, a nastao je u suradnji osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava i mirovno angažiranih teologa, psihologa i medijatora iz Centra za pomirenje "Footprints" iz Engleske. Projekt čine dva modula, a do sada je u projektu sudjelovalo oko 250 osoba.

U subotu i nedjelju, 11. i 12. V. 2013. godine, u belomanastirskom Hotelu "Patria" održana je četvrta radionica prvog modula na kojoj su sudjelovale i spomenute Belomanastirke. Ana Jeličić kaže da im je drago što sudjeluju u tom projektu:

Nedjelja, 12. 05. 2013.

Za nas ima nade!

Judith, Clive, Vesna i AnaJudith, Clive, Vesna i AnaU subotu i nedjelju, 11. i 12. V. 2013. godine u belomanastirskom Hotelu "Patria" održan je ciklus radionica (seminar) pod nazivom "Dodir nade". Seminaru su prisustvovale i "Oazine" mlade volonterke Ana JeličićEvica Petković i Bojana Tešić. Seminar s istim nazivom, s ciljem pružanja potpore osobama s ratnim traumama, već se održavao u Belom Manastiru tokom 2002. i 2003. godine. Na njemu su i tada prisustvovale članice Mirovne grupe Oaza pa je ovo bila zgodna prilika za susret starih prijatelja: Clivea R. Fowlea, Ane Jeličić st. i Vesne Nedić. Gospodin Clive R. Fowle, pastor Metodističke crkve iz Engleske, jedan je od pokretača projekta u okviru koga se održavaju takvi seminari i jedan od prvih "Oazinih" donatora.

Topli obrok s bananom kao prilogomTopli obrok s bananom kao prilogomU protekla tri mjeseca (II-IV. 2013. godine) besplatne tople obroke, svaki radni dan, na svoju kućnu adresu primalo je 40 stanovnika Grada Belog Manastira. Kao i do sada, korisnici toplih obroka naši su najpotrebitiji sugrađani, mada zainteresiranih osoba ima puno više. Nažalost, sredstva "Oazinog" socijalnog programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koja osigurava Ministarstvo socijalne politike i mladih, limitirana su. Čak štoviše nisu ni dovoljna da bi se ta socijalna usluga pružala cijele godine pa s određenim sredstvima "uskače" i Grad Beli Manastir.

No, naši bi korisnici rekli da nije važno tko učestvuje u svemu tomu, hvala svima, samo neka do našeg stola stižu ukusni obroci. A oni se pripremaju u kuhinji Crvenog križa Osijek, dok ih do korisnika razvozi "Oazin" razvozač Ljubo. Obroci su ne samo ukusni, nego i raznovrsni, a često imaju i prilog: kolačić, puding ili voće, što se može vidjeti i na našoj fotografiji.

Kuća obitelji Bošnjak u Branjinom VrhuKuća obitelji Bošnjak u Branjinom VrhuU četvrtak, 16. V. 2013. godine, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira (Ulica kralja Tomislava 53), s početkom u 18 sati, održat će se u organizaciji Kluba "Tradicijski korzo" mala radionica na temu "Primjeri dobre prakse". Na radionici će Ljubica i Andrija Bošnjak iz Branjinog Vrha ukratko predstaviti svoj rad – od samih početaka do današnjeg uspješnog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Cilj radionice je prikazati zainteresiranima kako se može doći, bez velikih troškova, od dobre ideje do uspjeha i prepoznatljivosti. Radionica je svojevrstan nastavak već održane radionice "Osnove poduzetništva i neprofitno poduzetništvo".

Subota, 11. 05. 2013.

"Različitost je bogatstvo"

Učesnici koncerta Umjetničke škole Beli ManastirUčesnici koncerta Umjetničke škole Beli Manastir

(Fotoalbum "Večer opereta" može se vidjeti ovdje, a videozapisi ovdje i ovdje)

Od 6. do 10. maja 2013. godine u Belom Manastiru održana je manifestacija "Različitost je bogatstvo", druga po redu. Na toj manifestaciji, kroz bogatu kulturu, tradiciju i gastronomiju, predstavljaju se manjine koje žive (ili su živjele) u Baranji (Mađari, Nijemci, Srbi i Romi). Ove godine priključio im se i većinski narod.

Kako je pri otvaranju manifestacije istaknuo Predrag Stojanović, zamjenik belomanastirskog gradonačelnika, raznovrstan program vrlo dobro je prihvaćen, što znači da je ideja o pokretanju takve manifestacije opravdala svoje postojanje i sav trud oko organizacije i priprema. Osim lokalnih izvođača, uspjelo se na različite načine privući i one iz regije te iz Mađarske i Srbije pa je manifestacija dobila i međunarodni karakter i značaj.

Učesnici konferencijeUčesnici konferencijeU petak, 10. V. 2013. godine, s početkom u 10 sati, na Pravnom fakultetu u Osijeku održana je završna konferencija projekta "Daj mi ruku za sljedeći korak – razvijanje alata za međuetnički dijalog i izgradnju mira". O tom projektu već smo pisali ovdje. Nosilac projekta i organizator konferencije bio je osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava. Na konferenciji je učestvovala grupa od 12 mladih Palestinaca i Izraelaca skupa s dvije Nizozemke te predstavnici nekih nevladinih organizacija iz Osijeka i okoline, a među njima i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić te Milenko Stanić, zaposlen kao pravnik u Centru za mir i "Oazin" predsjednik.

Jedna od radionica iz projekta 'Edukacijom do nenasilne komunikacije'Jedna od radionica iz projekta 'Edukacijom do nenasilne komunikacije'U sklopu "Oazinog" projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije" u svih 12 razrednih odjela od prvog do četvrtog razreda belomanastirske Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" provode se radionice u kojima učenici npr. razvijaju pozitivnu sliku o sebi, svijest o vlastitim potrebama, uočavaju pozitivne osobine drugih, razvijaju suradničke odnose u grupi, međusobno povjerenje i međusobnu podršku, vježbaju izražavanje, prepoznavanje i razlikovanje osjećanja te načine njihovog izražavanja…

Film 'Sicko' Michaela MooreaFilm 'Sicko' Michaela MooreaU četvrtak, 9. V. 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je volonterska akcija pod nazivom "Zdravstveno osiguranje pod povećalom". Ta je akcija za mlade volonterke Bojanu Dorić, Doru Fabijan, Irenu Rukavina i Jovanu Vranješ bila završni test u edukaciji za koordinatora volontera. Naime, njih četiri su – uz još sedam volonterki – prošle sva tri modula edukacije za koordinatora volontera koje je organizirala Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta "Naučimo volontirati", financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

Četvrtak, 09. 05. 2013.

"Oazin" novostari gerontomajstor

Robert DvornićRobert DvornićU sklopu programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" Mirovna grupa Oaza od prošle godine, a preko javnih radova, zapošljava i gerontomajstora. Njegov zadatak je da sitnim popravcima u kući i drugim majstorskim poslovima pomogne starim i nemoćnim osobama. Prošle godine kao gerontomajstor četiri je mjeseca radio Robert Dvornić iz Belog Manastira, koji je po struci elektrotehničar, ali se razumije i u metalsku struku i druge djelatnosti.

Ove godine Robert je ponovo zaposlen u "Oazi", ali sada na samo dva mjeseca, od početka petog do kraja šestog mjeseca. Obilazit će 50-ak starih osoba na području Belog Manastira, Šećerane i Branjinog Vrha. Sada mu je lakše jer većinu starih osoba i njihove adrese zna od ranije. U "Oazinom" uredu gerontodomaćice mu ostavljaju poruke za hitne popravke, a ostale popravke vrši prema popisu adresa starih osoba. Za ovo kratko vrijeme otkad ponovo radi npr. kosio je travu, orezivao živice, popravljao brave, bicikle i kabele na električnim kosilicama, a već ga "čeka" popravak zaglavljene roletne kod jedne bake i "obješene" dvorišne kapije kod druge. Pa zaželimo mu uspješan rad (makar bio i ovako kratak!).

Srijeda, 08. 05. 2013.

Nove "Oazine" gerontodomaćice

Elvira Hegeduš, Donka Dvornić i Anica FričElvira Hegeduš, Donka Dvornić i Anica FričMirovna grupa Oaza koristi mjeru zapošljavanja javni radovi kad god je u mogućnosti osigurati potrebne radne zadatke za osobe koje se na taj način zapošljavaju. Tako je od 15. IV. 2013. godine zaposlila tri nove gerontodomaćice koje će pružati pomoć u kući starim osobama na području Belog Manastira te u prigradskim naseljima Šećerana i Branjin Vrh. Dvije gerontodomaćice, Anica Frič iz Šumarine i Elvira Hegeduš iz Belog Manastira, radit će šest mjeseci, dok će Donka Dvornić iz Belog Manastira raditi do 14. VII. 2013. godine.

Edukativno okupljanje članova i učenika osnovne školeEdukativno okupljanje članova i učenika osnovne školeU utorak, 7. V. 2013. godine, na Svjetski dan astme, Udruga osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" organizirala je na belomanastirskom Trgu slobode edukativno okupljanje svojih članova i učenika osnovne škole. "Alerga" postoji već 10 godina i okuplja osamdesetak porodica alergičara. Predsjednica "Alerge" dr. med. Mirjana Marjanović ističe da se u Belom Manastiru Svjetski dan astme ne obilježava samo prvog utorka u petom mjesecu, nego cijeli peti mjesec.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

U utorak, 7. V. 2013. godine, s početkom u 15:30 sati, belomanastirski Društveni centar posjetila je grupa od 12 mladih Palestinaca i Izraelaca skupa s dvije Nizozemke. Jedan od sudionika izjasnio se kao Kurd iz Jeruzalema. Dovele su ih Tatjana Škrbić i Julijana Tešija, predstavnice osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. Posjet je organiziran u sklopu projekta "Daj mi ruku za sljedeći korak – razvijanje alata za međuetnički dijalog i izgradnju mira", koji financiraju Fondacija Anna Lindh, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva - program Anna Lindh te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Goste s Bliskog istoka i s evropskog Zapada dočekale su predstavnice Mirovne grupe Oaza Vesna Nedić i Ana Jeličić i P.G.D.I.-ja Mirela Alagić i Ana Rebrina.

Nedjelja, 05. 05. 2013.

Zaštitite male ježeve!

Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek poziva sve automobiliste i ostale ljude da sudjeluju u humanoj aktivnosti na zaštiti malih ježeva.


Automobilisti, oprez!
Molimo vas, pazite na putevima jer je proljeće sezona malih ježeva! Zaštitite ih, vratit će nam stostruko uništavanjem brojnih štetnika, a uštedjet ćemo i na pesticidima.

Prenesite ovaj apel svima. Hvala vam u ime malih ježeva.

Miroslav Varga (arhivski snimak)Miroslav Varga (arhivski snimak)U ponedjeljak, 13. V. 2013. godine, s početkom u 19 sati, Mirovna grupa Oaza organizira u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra besplatno predavanje pod naslovom "Kako zaraditi na internetu". Predavač je magistar EU-studija i dipl. inž. strojarstva Miroslav Varga, osječki informatičar poznat prije svega zbog svojih kompetencija vezanih za oglašavanje na Googleu. Predavač će pokazati na primjerima kako se s malo predznanja, ali s uloženim trudom i vremenom u stjecanje znanja, može dobro zaraditi.

Polaznici prošlogodišnjeg usavršavanja za web-dizajnere već su imali prilike sudjelovati u izuzetno zanimljivom predavanju istog predavača, o kome je ostao zapis na "Oazinoj" web-stranici.

99,1 MHz – Gradski radio Osijek99,1 MHz – Gradski radio OsijekU petak, 3. V. 2013. godine, s početkom u 19:30 sati, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić bila je telefonski gost u emisiji "Bisernica" Gradskog radija Osijek. Tu emisiju priprema i vodi novinar Mario Mihić, a u njoj se govori o ljudima koji zaslužuju pažnju slušatelja jer su dali značajan doprinos na području svoga djelovanja: u sportu, kulturi, gospodarstvu, u radu neke udruga ili npr. na području od posebne državne skrbi.

Legendarni 'Ćiro' ostaje kod kućeLegendarni 'Ćiro' ostaje kod kućeKonačno je razriješena višegodišnja neizvjesnost oko sudbine tzv. "Ćire", koji se sastoji od lokomotive i tri vagona te još jedne lokomotive, parkiranih u krugu propale beljske šećerane i prepuštenih zubu vremena. A nekad popularnog "Ćire" mnogi se Baranjci nostalgično sjećaju još iz vremena postojanja beljske uskotračne željeznice.

Nakon stečaja tvrtke GP&Partners, koja je u prostoru beljske šećerane planirala pokrenuti škrobaru, "Ćiro" se našao u stečajnoj masi te je trebao biti prodan na dražbi. Budući da se radi o kulturnoj baštini i jednom od posljednjih primjeraka željezničkih kompozicija iz toga vremena, odbor vjerovnika jednoglasno je odlučio je da će "Ćiru" pokloniti Gradu Belom Manastiru. Službeni ugovor o primopredaji potpisali su stečajna upraviteljica Živka Posavac i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš.

Razmišljajmo o svojim i tuđim osjećajimaRazmišljajmo o svojim i tuđim osjećajimaU mjesecu travnju (aprilu) 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, nastavljena je provedba dječjih radionica o nenasilnoj komunikaciji u sklopu projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Radionice se održavaju petkom od 18 do 20 sati, u terminu u kome su se i dosada održavale dječje radionice.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok