MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Radionice pune mašte i dobre atmosfereRadionice pune mašte i dobre atmosfereVeć nekoliko godina, svakog utorka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene koje vodi Ana Jeličić. Evo kako ona opisuje radionice održane u četvrtom mjesecu 2013. godine:

Radionica – igraonica u PetlovcuRadionica – igraonica u Petlovcu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Posljednjeg dana u travnju 2013. godine "Oazine" volonterke Sanja Blagus, Ana Jeličić ml., Diana Koncoš, Tanja Štrbac i Ivana Vuković posjetile su udrugu "Dom veselja" u Petlovcu, gdje su koordinirale volonterskom akcijom "Djeca pomažu djeci". Bila je to, zapravo, radionica – igraonica pomaganja pri učenju i pojašnjavanju školskoga gradiva za djecu u dobi od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Na radionici su pomagale i mlade volonterke, učenice starijih razreda Magdalena Bašnec, Katarina Grgan, Nikolina Horvat, Valentina Kuček i Iva Novak, koje su bile od velike pomoći.

Ponedjeljak, 29. 04. 2013.

Bajkoterapija u Domu za starije osobe

'Oazine' volonterke u Domu za stare i nemoćne osobe'Oazine' volonterke u Domu za stare i nemoćne osobe(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 29. IV. 2013. godine, na Europski dan međugeneracijske solidarnosti, grupa "Oazinih" volonterki: Sanja Blagus, Ana Jeličić ml., Tanja Štrbac, Sanja Zagorščak i Ana Jeličić st. posjetila je Dom za starije i nemoćne osobe u Belom Manastiru u sklopu volonterske akcije popularno nazvane "bajkoterapija".

Ta akcija za Sanju Blagus, Anu Jeličić ml. i Tanju Štrbac bila je završni test u edukaciji za koordinatora volontera. Naime, njih tri su – uz još osam volonterki – prošle tri modula edukacije za koordinatora volontera koje je organizirala Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta "Naučimo volontirati", financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

Donka Dvornić i Jelena Opačić-Matijević (lijevo)Donka Dvornić i Jelena Opačić-Matijević (lijevo)Već nekoliko godina, svakog ponedjeljka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na radionicama bude između 10 i 15 korisnica.

Tokom četvrtog mjeseca 2014. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice ponedjeljkom. Na dvije radionice korisnice su radile nešto novo, jednostavno, lijepo i praktično: narukvice i ogrlice od mašni i perlica. Na preostale dvije izrađivale su cvjetiće, dijelove za nakit, kuglice, pečurke ili tko se već čega sjetio od slanog tijesta. Recept za takav rad pokazala im je korisnica i "Oazina" članica Donka Dvornić. Ona je zamijesila tijesto od brašna, soli i vode, a takav "materijal" podatan je za obradu i rad. Nakon sušenja, radovi su obojani i lakirani, tako da se bez problema mogu koristiti i nositi.

Nedjelja, 28. 04. 2013.

Dvodnevni izlet u Sarajevo

Na BaščaršijiNa BaščaršijiU subotu i nedjelju, 27. i 28. IV. 2013. godine, grupa od 25 Baranjaca u organizaciji belomanastirske turističke agencije GalacticaNet posjetila je Sarajevo. Polazak iz Belog Manastira bio je u rano jutro, u 6 sati. Vožnja kroz Hrvatsku i Bosnu bila je ugodna, uz kraća zaustavljanja. Nakon dolaska u Sarajevo (oko 12 sati) krenulo se u panoramsko razgledanje grada iz autobusa, koje je vodio iskusni sarajevski turistički vodič Milan.

Štand Andrije i Ljubice BošnjakŠtand Andrije i Ljubice Bošnjak

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 27. IV. 2013. godine, na belomanastirskom Trgu slobode održani su 5. Dani vina i turizma. Manifestacija je započela u jutarnjim satima sajmom rukotvorina i etnoproizvoda te prikazom ulice "Baranjskih vinara". U 10 sati Dane vina i turizma u Belom Manastiru službeno su otvorili belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Potom su uslijedili defile svatovskih kočija u organizaciji Konjogojske udruge "Baranja" iz Branjinog Vrha te nastupi Tamburaškog sastava "Baranjski bećari" i HKUD-a Beli Manastir. Na programu su još bili: izložba "Fotografija na otvorenom" u organizaciji FKK-a "Baranja-film" i Centra za kulturu Grada Belog Manastira, obilježavanje Svjetskog dana plesa uz nastupe HKUD-a Beli Manastir i udruge "Skok-klub – športska rekreacija i ples" te predstavljanje udruga vinara Baranjskog vinogorja.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Ana Jeličić ml. na edukaciji u OrahoviciAna Jeličić ml. na edukaciji u OrahoviciTreći i ujedno posljednji modul – pod nazivom "Edukacija i podrška volonterima" – iz edukacije "Menadžment volontera" održan je od 11. do 14. IV. 2013. godine u Centru za edukaciju Orahovica. Spomenuta edukacija dio je "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Na trećem modulu, kao i na prethodna dva, bilo je 11 polaznica u dobi od 17 do 30 godina, a vodile su ga predavačice Martina Hećimović i Matea Vranješ iz Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Evo kako je taj modul opisala polaznica Ana Jeličić ml.:

Subota, 27. 04. 2013.

Volonterska akcija u Valpovu

Volonterska akcija 'Prikupljanje odjeće, obuće i igračaka'Volonterska akcija 'Prikupljanje odjeće, obuće i igračaka'U subotu, 27. IV. 2013. godine, na Zelenom brijegu u Valpovu, u prisustvu volontera i valpovačkog gradonačelnika Leona Žulja, otvoren je Dom volontera. Prva volonterska akcija u novom prostoru Udruge volontera "Za sretniji Grad Valpovo" (Udruga ZSGV), čiji je predsjednik Branko Vrbešić, nosila je naziv "Prikupljanje odjeće, obuće i igračaka".

Tu akciju organizirale su volonterke Ivančica Sabljak i Vedrana Živković, kojima je ona poslužila kao završni test u edukaciji za koordinatora volontera. Naime, njih dvije su – uz još devet volonterki – prošle tri modula edukacije za koordinatora volontera koje je organizirala Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta "Naučimo volontirati", financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

Evica i Tomislav u 'Oazinom' internet-klubuEvica i Tomislav u 'Oazinom' internet-klubuEvica Petković iz Šećerane i Tomislav Vrbanić iz Belog Manastira bili su u "Oazi" zaposleni preko mjere zapošljavanja javni radovi od 21. I. do 20. IV. 2013. godine, a odradili su nakon toga još i nekoliko dana volonterski. Radili su u "Oazinom" internet-klubu kao suradnici za rad s mladima. Evo kako Evica Petković opisuje svoja i Tomislavova iskustva iz "Oaze":

Ksenija, Vesna i JagodaKsenija, Vesna i JagodaU četvrtak, 25. IV. 2013. godine, u pečenjarnici "Makedonka" u osječkom Donjem gradu, održan je neformalni sastanak na kome su bile Jagoda Treneska-Cvetičanin, bivša predsjednica MKD "Braća Miladinovci", Ksenija Menkovska, predsjednica udruge "LUM - Lorelay udruga muzičara i estradnih radnika", i Vesna Nedić, projekt-koordinatorica Mirovne grupe Oaza.

Razgovor je protekao u ugodnom čavrljanju o aktivnostima koje provode ili su provodile te tri udruge, o budućim ili planiranim aktivnostima, ali i o eventualnoj suradnji triju udruga. Udruga LUM formalno postoji tek osam mjeseci, osnovana je u kolovozu 2012. godine, pa bi joj svaka pomoć u pisanju malih projekata dobrodošla. Kako je u nevladinom sektoru običaj da iskusnije udruge pomažu onima bez iskustva, "Oazina" projekt-koordinatorica ponudila je pomoć LUM-u pri apliciranju manjih projekata.

Belomanastirski SKC – sjedišta SKUD-aBelomanastirski SKC – sjedišta SKUD-aU utorak i četvrtak (23. i 25. IV. 2013. godine), u belomanastirskom SKC-u, održane su kreativne radionice za djecu od 6 do 9 godina koja su članovi manje grupe SKUD-a "Jovan Lazić". Radionice je inicirala predsjednica SKUD-a dr. med. Svetlana Pešić, držale su ih Danica DubaićSlobodanka Gerdešić, odgajateljice u Dječjem vrtiću "Cvrčak", i "Oazina" kreativka Jelena Opačić-Matijević. Tema radionica bio je Uskrs.

Tomislav Vrbanić (u sredini)Tomislav Vrbanić (u sredini)U utorak, 23. IV. 2013. godine, od 10 do 14 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je radionica "Politika (ni)je za mene". To je treća u nizu info-radionica koje provodi PRONI Centar za socijalno podučavanje mladih / regionalni Info-centar za mlade Osijek, u suradnji s belomanastirskim P.G.D.I.-jem. Takve radionice održavaju se u sklopu istoimenog projekta i u suradnji i uz financijsku podršku Savjeta mladih Osječko-baranjske županije. Na prijedlog Mirovne grupe Oaza, u kojoj je preko javnih radova radio kao suradnik za rad s mladima, radionici se priključio i Tomislav Vrbanić iz Belog Manastira.

Dosadašnja predsjednica, radno predsjedništvo i zapisničarkaDosadašnja predsjednica, radno predsjedništvo i zapisničarkaU utorak, 23. IV. 2013. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je izborna sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaza, kojoj je prisustvovalo 25 od 27 članova.

Kao gosti na skupštini su bili belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, njegov zamjenik Predrag Stojanović, zapovjednik DVD-a Beli Manastir Josip Molnar, voditeljica belomanastirske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nada Šinko i novinar Rajko Cicak.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)


Sudeći po cvjetovima, ove će godine biti dosta voćaSudeći po cvjetovima, ove će godine biti dosta voća

Nedjelja, 21. 04. 2013.

Bodljikavi "Belomanastirci" (II)

'Negostoljubivi sugrađani''Negostoljubivi sugrađani'Prije dvije godine objavili smo člančić o belomanastirskim ježićima-nebježićima. Ovih su se dana opet pojavili skoro na istom mjestu. Radi li se o istom ježevskom paru, ne možemo znati, ali možemo istaknuti da su opet nerado "pozirali" našem fotoreporteru.

Subota, 20. 04. 2013.

Kućica na drvetu (II)

Belomanastirska kućica na drvetuBelomanastirska kućica na drvetuNa "Oazinoj" web-stranici već postoji jedan članak o kućici na drvetu u Belom Manastiru. Zapazili smo još jednu takvu kućicu, ovaj put u Ulici Julija Benešića, onoj koja je produžetak Trga slobode uz željezničku prugu u smjeru Osijeka.

Petak, 19. 04. 2013.

Forum za traženje partnera

IPA Prekogranični program Hrvatska – SrbijaIPA Prekogranični program Hrvatska – SrbijaU četvrtak, 19. IV. 2013. godine, s početkom u 10 sati, održan je u Hotelu Osijek "Forum za traženje partnera". Forum su – u okviru priprema za Treći poziv na predaju projektnih prijedloga IPA Prekograničnog programa Hrvatska – Srbija – organizirali Zajedničko tehničko tajništvo IPA Prekograničnog programa Hrvatska – Srbija 2007-2013, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (Zagreb) i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, uz podršku ugovornih tijela programa: Agencije za regionalni razvoj RH i Delegacije Europske komisije u Republici Srbiji. Jedna od sudionica Foruma bila je i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Petak, 19. 04. 2013.

"Oaza" u "Zelenoj čistki"

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

'Oazina' ekipa: Neno, Anica, Donka, Elvira i Jovan'Oazina' ekipa: Neno, Anica, Donka, Elvira i JovanEkološka akcija "Zelena čistka" održana je u Belom Manastiru u petak prijepodne, 19. IV. 2013. godine. Kako je to bio radni dan, u akciju su se iz Mirovne grupe Oaza mogle uključiti samo tri gerontodomaćice, web-dizajner na stručnom osposobljavanju i suradnik za odnose s javnošću. Ostali "Oazini" zaposlenici izvršavali su svoje svakodnevne poslove ili ispunjavali ranije preuzete obaveze.

"Oazina" ekipa u sastavu Neno, Anica, Donka, Elvira i Jovan okupila se pred Društvenim centrom već u devet sati i odmah se, "naoružana" alatom koji joj kasnije neće trebati, zaputila na zadanu lokaciju: belomanastirski podvožnjak poznatiji pod imenom Tunel.

Tko sve posjećuje "Oazinu" web-stranicuTko sve posjećuje "Oazinu" web-stranicuPočetkom trećeg mjeseca 2013. godine, o čemu smo već pisali, konzervirali smo "Oazinu" staru web-stranicu i aktivirali novu, koju je dizajnirao Neno Radić. U ovom članku prikazat ćemo malo statističkih podataka o posjetiteljima "Oazine" web-stranice, a ti podaci dobiveni su kroz program za analizu web-stranica Google Analytics.

Tokom ožujka 2013. godine imali smo 2195 posjetitelja, što je znatno manje od uobičajenog broja, najviše ih je bilo s područja Osijeka, Zagreba i Vinkovaca, dok smo, osim iz Hrvatske, najviše posjetitelja imali iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke i Crne Gore.

Beli Manastir, subota, 27. IV. 2013.Beli Manastir, subota, 27. IV. 2013.Program manifestacije može se vidjeti nakon što se klikne na "Opširnije…"

Ponedjeljak, 15. 04. 2013.

Pripremni sastanak za "Zelenu čistku"

Akcija će se održati u petak, 19. IV. 2013.Akcija će se održati u petak, 19. IV. 2013.U ponedjeljak, 15. IV. 2013. godine, u Maloj vijećnici s početkom u 10 sati održan je pripremni sastanak za provođenje akcije "Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš" na području Grada Belog Manastira. Sastanku su prisustvovali ravnatelji osnovnih škola u Belom Manastiru i Šećerani, Gimnazije Beli Manastir i Druge srednje škole te predstavnici "Baranjskog vodovoda", "Baranjske čistoće", Mjesnog odbora Branjin Vrh i tri udruge koje djeluju u Gradu: Ana Rebrina (P.G.D.I.), Duško Kostić (Udruga romskog prijateljstva "Luna") i Vesna Nedić (Mirovna grupa Oaza).

Sastanku je predsjedavao gradonačelnik Ivan Doboš sa svojim zamjenikom Predragom Stojanovićem i pročelnicom Kornelijom Pacanović Zvečevac.

U ponedjeljak, 15. IV. 2013. godine, u Maloj vijećnici s početkom u 12 sati održana je konstituirajuća sjednica Savjeta mladih Grada Belog Manastira. Sjednici su prisustvovali svih devet izabranih članova: Adriana Bogdan, Duško Findžanović, Sara Ilić (iz reda školske populacije), Danijela Benić, Robert Kožić, Evica Petković (iz reda studentske populacije), Jakob Kajtar, Jasmina Markan i Ena Sabolek (iz reda mladih koji se profesionalno ili volonterski bave stručnim radom od interesa mladih). Evica Petković je trenutno zaposlena u "Oazi" kao suradnica za rad s mladima i u Savjet je izabrana upravo na "Oazin" prijedlog.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Jedanaest mladih polaznica edukacije 'Menadžment volontera'Jedanaest mladih polaznica edukacije 'Menadžment volontera'

Treći i ujedno posljednji modul (odn. treća radionica) – pod nazivom "Edukacija i podrška volonterima" – iz edukacije "Menadžment volontera" održana je od 11. do 14. IV. 2013. godine u uzorno uređenom Centru za edukaciju Orahovica, koji se nalazi u sklopu Dječjeg odmarališta "Merkur" Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Spomenuta edukacija dio je "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih iz dijela prihoda od igara na sreću za 2012. godinu za područje prevencije ovisnosti. Članci o prvom i drugom modulu mogu se pročitati ovdje i ovdje.

Nedjelja, 14. 04. 2013.

Sedma samoprocjena SOKNO-a

'Oaza' stalno unapređuje poslovanje i usluge koje pruža'Oaza' stalno unapređuje poslovanje i usluge koje pružaOd petka do nedjelje (12-14. IV. 2013. godine), u Centru za edukaciju Orahovica, u pauzama edukacije "Menadžment volontera" i u večernjim satima, radna grupa sastavljena od "Oazinih" aktivistica (Jelena Opačić-Matijević, Stela Fabijan, Vesna Nedić, Dubravka Simendić, Ana Jeličić; na slici) ponovo je, na osnovu SOKNO-a (Sustava osiguranja kvalitete za neprofitne organizacije), samoprocjenjivala način upravljanja "Oazom" te usluge koje "Oaza" pruža korisnicima. Od uvođenja SOKNO-a (1. VII. 2006) to je "Oazina" sedma samoprocjena.

Samoprocjena se obavlja za 13 područja kvalitete:

Subota, 13. 04. 2013.

Najavljujemo: Noć knjige

Gradska knjižnica Beli Manastir, 23. IV. 2013.Gradska knjižnica Beli Manastir, 23. IV. 2013.
Da biste vidjeli program manifestacije "Noć knjige", kliknite na "Opširnije…".

Evica PetkovićEvica Petković"Oazin" internet-klub i dalje radi svakog radnog dana od 8 do 20 sati. Od 21. siječnja 2013. godine u njemu – kao suradnici za rad s mladima – naizmjenično dežuraju Evica Petković iz Šećerane i Tomislav Vrbanić iz Belog Manastira, koji su u "Oazi" zaposleni preko mjere zapošljavanja javni radovi na period od tri mjeseca.

Proteklog mjeseca posjećenost "Oazinog" internet-kluba bila je manja nego prethodnih mjeseci. Ipak smo zabilježili 510 pristupa internetu. Iz razgovora s našim redovnim korisnicima saznajemo da je smanjena posjećenost rezultat otvaranje još jednog internet-kluba u Belom Manastiru, koji ima bolju lokaciju jer se nalazi blizu Autobusne stanice.

Gerontodomaćica mora unijeti …Gerontodomaćica mora unijeti …I mjesec mart 2013. godine u Mirovnoj grupi Oaza bio je ispunjen radom na trogodišnjem socijalnom programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Obilascima sedam gerontodomaćica bile se obuhvaćene 52 stare osobe (45 žena i 7 muškaraca).

Vrlo neugodne i prečesto promjenjive atmosferske prilike sigurno su utjecale i na zdrave osobe, a pogotovo na naše korisnike i njihove različite bolesti. Tako se dogodilo da su dvije osobe umrle. I to jedna koja je već više mjeseci pobolijevala kao ležeći bolesnik, a druga, naprotiv, živahna i ugodna starica, odana svome vrtu, svojoj lozi i cvijeću. Teško se mirila da njeno srce nije više ni za napore koji su joj činili zadovoljstvo.

Izlaganje Miljenka Turniškog iz Agencije lokalne demokracije (ALD) OsijekIzlaganje Miljenka Turniškog iz Agencije lokalne demokracije (ALD) OsijekU petak, 12. IV. 2013. godine, u osječkom Visokom evanđeoskom teološkom učilištu upriličeno je otvaranje Resursnog centra za umrežavanje gradova i općina, koji se pokreće u okviru projekta "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina". Mirovnu grupu Oaza na tom događanju predstavljao je Neno Radić.

Resursni centri koji će biti uspostavljeni u Osijeku i Subotici imaju za cilj potaknuti umrežavanje i učinkovitiju suradnju lokalnih zajednica uključenih u projekt i to kako na regionalnoj tako i na europskoj razini. Također imaju za cilj promovirati kapacitete i potencijale lokalnih zajednica te im pružiti podršku u umrežavanju s različitim dionicima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj te Bačkog i Sremskog okruga u Srbiji.

Jedna od radionica iz projekta 'Edukacijom do nenasilne komunikacije'Jedna od radionica iz projekta 'Edukacijom do nenasilne komunikacije'Nakon obavljene pripreme učiteljica od prvog do četvrtog razreda belomanastirske Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" za provođenje "Oazinog" projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije", početkom ožujka učiteljice su sa svojim učenicima započele rad u radionicama. Do sada su sve učiteljice u svih 12 razrednih odjela provele po dvije radionice, u kojima su učenici razvijali pozitivnu sliku o sebi, svijest o vlastitim potrebama, uočavali pozitivne osobine drugih, razvijali suradničke odnose u grupi i razvijali međusobno povjerenje i međusobnu podršku. Osim toga, vježbali su izražavanje, prepoznavanje i razlikovanje osjećanja te načine njihovog izražavanja.

Stana Nemet i Vesna Nedić (arhivski snimak)Stana Nemet i Vesna Nedić (arhivski snimak)U četvrtak, 11. IV. 2013. godine, u prostorijama Mirovne grupe Oaza, Stana Nemet, novinarka belomanastirskog Radija "Banska kosa", snimila je prilog za svoju emisiju "Korak ka jednakosti", koja je emitirana istog dana u 17 sati. Povod za snimanje priloga bio je ugovor koji je "Oazina" predsjednica Vesna Nedić 5. IV. potpisala u Ministarstvu socijalne politike i mladih za nastavak trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji uključuje dvije socijalne usluge: pomoć u kući i besplatna dostava toplih obroka.

Dr. M. Marjanović, M. Kotromanović, K. DimićDr. M. Marjanović, M. Kotromanović, K. DimićU srijedu, 10. IV. 2013. godine, s početkom u 18 sati, u Nastavno-sportskoj dvorani u Belom Manastiru održana je redovna godišnja skupština belomanastirske Udruge osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga". Sjednicom su predsjedavale predsjednica dr. Mirjana Marjanović, voditeljica dječjih radionica Mirela Kotromanovć i blagajnica Ksenija Dimić.

Uime "Oaze" na skupštini je bila Vesna Nedić, koja je članica "Alerginog" Nadzornog odbora.

Sudionici konstituirajuće sjedniceSudionici konstituirajuće sjedniceU srijedu, 10. IV. 2013. godine, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u Zagrebu održana je konstituirajuća sjednica Savjeta za rad, aktivno starenje i zapošljavanje (SRAZ). SRAZ je savjetodavno tijelo sastavljeno od predstavnika ministarstava i organizacija koje su aktivne na području rada, aktivnog starenja i zapošljavanja. Mirovnu grupu Oaza na sjednici je predstavljala predsjednica Vesna Nedić.

SRAZ će sudjelovati u kreiranju budućih politika vezanih uz zapošljavanje i mjera za uključivanje nezaposlenih na tržište rada te projekata, inicijativa i mjera vezanih uz rad i aktivno starenje, kao i projektnih ideja koje se mogu implementirati kroz grant sheme financirane iz fondova EU.

Članak iz 'Glasa Slavonije'Članak iz 'Glasa Slavonije'

Svake subote šetnje pasa iz Skloništa za životinjeSvake subote šetnje pasa iz Skloništa za životinjeGrađanska inicijativa "Životinjske priče" završila je 31. III. 2013. godine i može se pohvaliti zavidnim rezultatima. U inicijativi su sudjelovala ukupno 173 šetača, potpomognuti organizacijskim timom od 12 članova. Šetači su podijelili 430 letaka tokom sedam šetnji, organizatori polijepili 30 plakata te snimili osam reportaža i napisali 10 tekstova kojima je zadatak bio povećati svijest građana o važnosti udomljavanja, čipiranja, kastriranja i nenapuštanja životinja.

Sve nabrojano rezultiralo je i s desetak pasa koje su udomili šetači i njihovi poznanici, a Sklonište za životinje Beli Manastir i volonterska grupa Ekipa Vučkići samo u ovoj godini udomili su preko 70 pasa.

Svi polaznici uspješno su svladali program obukeSvi polaznici uspješno su svladali program obukeU subotu, 6. IV. 2013. godine, uspješno je završena osnovna informatička obuka u organizaciji Mirovne grupe Oaza. Obuku je pohađalo desetero polaznika, koji su u protekla dva mjeseca tri puta tjedno po tri sata (ukupno 60 sati) svladavali program obuke koji je bio podijeljen na četiri cjeline: osnove Windowsa, Worda, Excela i interneta.

'Oazina' predsjednica potpisuje ugovor'Oazina' predsjednica potpisuje ugovorU petak, 5. IV. 2013. godine, s početkom u 11 sati, u zagrebačkom Hotelu International, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić prisustvovala je potpisivanju ugovora s udrugama osoba s invaliditetom i socijalno-humanitarnim udrugama o nastavku njihovog financiranja u 2013. godini.

Time je nastavljeno provođenje trogodišnjeg programa Ministarstva socijalne politike i mladih pod nazivom "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva", kojim se ove godine nastavlja financiranje trogodišnjih programa 71 udruge iz cijele Hrvatske, u ukupnom iznosu od 24.242.000 kuna. Dio sredstava osiguran je u proračunu, a dio će biti prikupljen iz prihoda od igara na sreću.

Prepoznajmo i razlikujmo osjećajePrepoznajmo i razlikujmo osjećajeU mjesecu ožujku (martu) 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, nastavljena je provedba dječjih radionica o nenasilnoj komunikaciji u sklopu projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Radionice se održavaju petkom od 18 do 20 sati, u terminu u kome su se i dosada održavale dječje radionice.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje i ovdje)

Znanstveni skup 'Beli Manastir u prošlosti i sadašnjosti'Znanstveni skup 'Beli Manastir u prošlosti i sadašnjosti'Kao što je bilo i najavljeno, u četvrtak, 4. IV. 2013. godine, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira, održan je jednodnevni znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Beli Manastir u prošlosti i sadašnjosti". Skup je, u povodu osamstogodišnjice prvog spomena Belog Manastira (1212), organizirao Zavod za baranjsku povjesnicu u suradnji s Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku, s osječkom Udrugom povjesničara Slavonije i Baranje i s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira.

Proljetni motivi u proljetnom mjesecuProljetni motivi u proljetnom mjesecuVeć nekoliko godina, svakog ponedjeljka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na radionicama bude između 10 i 15 korisnica.

Treći mjesec 2013. godine na tim je radionicama shvaćen kao mjesec proljeća, iako vremenske prilike to nisu potvrđivale. Zato su vrijedne "Oazine" kreativke oslikavale šalove i torbe cvjetnim motivima, peglale ih i stavljale deklaracije na njih, pripremajući ih tako za slanje u suvenirnicu u Osijeku. Posljednji ponedjeljak bio je priprema za Uskrs pa su se izrađivale košarice od kartona za jaja ili za poklončiće.

 

Opširnije na web-stranici Karate-kluba "Beli Manastir 98"

Ponedjeljak, 01. 04. 2013.

Novo: farma krokodila u Bolmanu

Bolmanski 'krokodildžija' sa svojim 'štićenicima'Bolmanski 'krokodildžija' sa svojim 'štićenicima'Iz beogradskih "Jutarnjih novosti" prenosimo članak objavljen ovih dana, koji se odnosi na jednu baranjsku zanimljivost i potencijalnu turističku znamenitost.

Razočaran slabom otkupnom cenom živih svinja, Nenad Jović, ugledni stočar iz Bolmana u Baranji, početkom prošle godine napravio je, za naše podneblje, krajnje neobičan poslovni potez - na svom imanju uz bolmansko jezero počeo je uzgajati – krokodile, a Bolmanci su mu zbog toga dali nadimak Krokodildžija.

Besplatan odvoz glomaznog otpadaBesplatan odvoz glomaznog otpadaU utorak, 2. IV. 2013. godine, počinje proljetna akcija odvoza glomaznog otpada s područja cijele Baranje pod imenom "Čuvari okoliša". Odvoz je besplatan, s jedinom obavezom korisnika da otpad predaju vozilima ovlaštenima od "Baranjske čistoće". Štednjaci, stare perilice, peći, hladnjaci, elektronički uređaji i oprema i drugi glomazni otpad(i) bit će odvezeni iz svake ulice, sa svakog kućnog broja, od svakog građanina koji pripremi otpad za odvoz uz prometnicu ispred svoje kuće ili zgrade.

Raspored odvoza glomaznog otpada

02. 04. 2013. (utorak)

- Beli Manastir

- Branjin Vrh

- Šećerana

- Šumarina

Ponedjeljak, 01. 04. 2013.

Poljski "lijevani ponedjeljak"

Uskršnji običaj u PoljskojUskršnji običaj u PoljskojU Poljskoj je drugi dan Uskrsa tzv. "lijevani ponedjeljak" (Lany Poniedziałek, poznat i kao Śmigus-Dyngus), dan kad svako svakog polijeva vodom. To je tradicionalno bio funkcionalni ekvivalent onog đurdevdanskog kupanja iz filma Emira Kusturice, posebno u verziji da momak polije djevojku za koju je zainteresovan (toga još ima po selima), ali se danas, pogotovo u gradovima, pretvorilo u gomilu djece koja stoje po uglovima s vedrima i pištoljima na vodu i vrebaju na prolaznike. Omiljena meta su im tramvaji i autobusi neposredno pred zatvaranje vrata - poliju sve putnike, autobus / tramvaj zatvori vrata pa oni mogu "zbrisati" bez problema.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok