MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Koncert koji prevazilazi lokalne okvireKoncert koji prevazilazi lokalne okvirePredzadnje subotu u ovom mjesecu, u mjesnom Domu kulture, održan je godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva ''Branko Radičević'' iz Darde. Pored domaćeg KUD-a, na koncertu je nastupio i KUD ''Svetozar Marković'' iz Novog Sada. Gosti su se predstavili koreografijom "Ciganske igre iz Vojvodine", a dječja i odrasla grupa domaćina izvele su nekoliko koreografija: "Srpske igre iz Sarajevskog polja", "Bunjevačke igre", "Igre iz Zapadne Slavonije", "Igre iz Baranje", "Igre iz Šumadije" te "Igre iz beogradske Posavine".

Nedjelja, 31. 03. 2013.

Uskrs na raznim jezicima

S izložbe uskršnjih jajaS izložbe uskršnjih jaja

Kršćani slave Uskrs, obilježavajući uskrsnuće sina Božjeg Isusa Krista, koji se po Novom zavjetu podigao iz groba tri dana nakon što je razapet i pogreben, godine 33. nove ere. U zapadnoj crkvi Uskrs pada prve nedjelje poslije proljetne ravnodnevnice te ne može biti prije 22. III., niti poslije 2. V. Pravoslavni Uskrs (često se koristi i naziv Vaskrs) može pasti na isti dan kad i katolički, ali i poslije jedne, četiri ili pet sedmica.

Velika noć
Prema pisanju Jovana Ćirilova u knjizi "Reč nedelje", Rusi Uskrs zovu Pasha, prema jevrejskom prazniku Pesahu, kao i Francuzi Pâques, Španjolci pascua, a Talijani pasqua. Pesah na starožidovskom znači prijelaz i tim praznikom slavi se odlazak iz Egipta u obećanu zemlju.

Članove treba aktivnije uključiti u rad Pododbora!Članove treba aktivnije uključiti u rad Pododbora!U subotu, 30. III. 2013. godine, s početkom u 15 sati, u prostorijama SKC-a u Ulici Imre Nađa 8 održana je redovna godišnja skupština belomanastirskog pododbora SKD "Prosvjete", koji ima 16 članova. Prema izvještaju o radu, koji je podnio predsjednik Pododbora Dejan Jeličić, u prošloj, 2012. godini Pododbor je imao 54 aktivnosti, od kojih su neke provedene kroz rad i nastupe belomanastirskog SKUD-a "Jovan Lazić". Skupština je prihvatila i narativni i financijski izvještaj, iako je napomenuto da Pododbor nije dobio onoliko novca koliko mu je bilo odobreno, a vjerovatno ni u 2013. neće dobiti onoliko koliko bi mu bilo potrebno za planirane aktivnosti.

Subota, 30. 03. 2013.

Uskrsna čestitka

Čestitka kukičana i vezena na 'kudelji'Čestitka kukičana i vezena na 'kudelji'

Ako je kuća upisana u gruntovnim knjigama i ucrtana u katastru ne znači da je legalnaAko je kuća upisana u gruntovnim knjigama i ucrtana u katastru ne znači da je legalna

Iz "Glasa Slavonije" od 27. III. 2013. godine prenosimo članak "Najveći problem je odgovor na pitanje je li kuća doista legalna". U članku će i Baranjci naći odgovore bar na neka pitanja vezana za ozakonjenje građevina.

Na području Osijeka i Osječko-baranjske županije od lanjskog kolovoza do sada građani su podnijeli gotovo četiri tisuće zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Velika vijećnica, 4. IV. 2013. godine, s početkom u 10 satiVelika vijećnica, 4. IV. 2013. godine, s početkom u 10 sati

U četvrtak, 4. IV. 2013. godine, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira, koja se nalazi u zgradi popularno zvanoj "Ljepotica" na belomanastirskom Trgu slobode, održat će se jednodnevni znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Beli Manastir u prošlosti i sadašnjosti" (program skupa može se vidjeti ovdje). U povodu osamstogodišnjice prvog spomena Belog Manastira (1212), skup organizira belomanastirska udruga Zavod za baranjsku povjesnicu u suradnji s Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku, s osječkom Udrugom povjesničara Slavonije i Baranje i s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira, a pod pokroviteljstvo Grada Belog Manastira, tvrtki "Belje" i "Slonja" i Turističke zajednice Baranje.

Gradsko vijeće Grada Belog ManastiraGradsko vijeće Grada Belog ManastiraU četvrtak, 28. III. 2013. godine, kako piše portal Radio-Baranje, održana je posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira u ovom sazivu. Sjednica je imala svečani karakter, bez uobičajenih uvodnih pitanja oporbenog HDZ-ovog bloka gradonačelniku Ivanu Dobošu.

Zaključene su uobičajene programske i financijske točke, a tek je na kraju bilo povišenih tonova oko tzv. "Bunkera" ili "Paviljona za dokolicu", koji se nalazi na Trgu slobode, u parku ispred Sokolskog doma, i koji nije završen u mandatu ovog vijeća. Gradonačelnik je obećao završetak do lokalnih izbora (19. V.), a na kraju je, zajedno s predsjednikom Vijeća Davorinom Bubalovićem, zahvalio svim vijećnicima na suradnji u ovom sazivu.

Dubravka Simendić i Evica PetkovićDubravka Simendić i Evica PetkovićU srijedu, 27. III. 2013. godine, "Oazini" aktivisti na programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama": Ana Jeličić, Dubravka Simendić i Ljubomir Jeličić organizirali su nabavku artikala za uskršnje paketiće namijenjene starim osobama. Ove su godine paketići doista skromni i sadrže samo čokoladne kekse i kavu.

Da bi paketići ipak bili ljepši i "topliji", pobrinule su se voditeljice "Oazinih" likovno-kreativnih radionica za žene i djecu pa su korisnici i korisnice tih radionica iscrtali 50-ak čestitki na plavim, crvenim, narančastim i zelenim kartonima i uime Mirovne grupe Oaza zaželjeli sretan Uskrs starim osobama koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice. Paketiće je zapakovala i sortirala Evica Petković, koja preko javnih radova radi u "Oazi" kao suradnica za rad s mladima.

Srijeda, 27. 03. 2013.

Zagonetni sastanak (II)

Nekadašnji učenici Gimnazije Beli ManastirNekadašnji učenici Gimnazije Beli ManastirPrije 17 dana objavili smo na ovoj web-stranici članak pod gornjim naslovom, koji je postao jedan od najčitanijih članaka tih dana. U članku je bilo postavljeno (retoričko) pitanje zašto su se tada četvorica sjedokosih mladića sa slike sastali u belomanastirskom Hotelu Patria i o čemu su pri tom razgovarali. U odgovoru na pitanje rečeno je da su svi oni bili učenici Gimnazije Beli Manastir, da im je razrednik bio pokojni Novak Vukčević, da su maturirali 1973. godine i da ove godine obilježavaju – zamislite – 40 godina mature.

Na novom sastanku, održanom 27. III. 2013. godine na istom mjestu, utvrđeno je da će se godišnjica mature obilježiti u subotu, 25. maja, i to tako što će se u 16 sati okupiti pred Gimnazijom, a potom slijedi uobičajeni program: slikanje, ulazak u razred, sjedanje u klupe, prozivka, kratko predstavljanje nekadašnjim drugovima i evociranje uspomena na nezaboravne školske dane, uz – naravno – mnogo priče, smijeha i veselja.

Srijeda, 27. 03. 2013.

Izložba "Lan i kudelja"

'Hrvatska žena' (arhivska fotografija)'Hrvatska žena' (arhivska fotografija)U srijedu, 27. III. 2013. godine, s početkom u 17 sati, u vlastitim prostorijama na adresi Trg slobode 16 u Belom Manastiru, Društvo "Hrvatska žena" – Baranja Beli Manastir priredilo je – povodom Uskrsa i uskršnjih blagdana – izložbu pod imenom "Lan i kudelja". Otvorenju je prisustvovao veliki broj posjetitelja i ljubitelja starina. Pozdravni govor održala je predsjednica "Hrvatske žene" Marija Keler, a potom su uslijedile prigodne riječi Davorina Bubalovića i Maje Sičajmov.

Kao i uvijek do sada, članice udruge veoma su se potrudile oko izložbe. Izložene rukotvorine nastale su na platnu od kudelje i lana, koje su prele još njihove bake. To davno, zaboravljeno vrijeme koje izložba prikazuje lijepo je dočarala starim crkvenim napjevima i prikladnom nošnjom "Pučka pjevačka grupa Crkve svetog Lovre" iz Baranjskog Petrovog Sela. Ta pjevačka grupa cijeloj je izložbi dala jedan svečani ton pa su posjetitelji, među kojima je bila i "Oazina" aktivistica Ana Jeličić, proveli jedno ugodno predvečerje. Izložba je – slobodno se može reći – jedan lijepi, prikladni "poklon" za oči i dušu uoči uskršnjih blagdana. I zato organizatori(ca)ma hvala, a svima koji slave – Sretan Uskrs!

Petlovački sportski park, 30. III. 2013. godinePetlovački sportski park, 30. III. 2013. godine

Ponedjeljak, 25. 03. 2013.

Gdje su pijetlovi i koke?

Daria Babić (desno)Daria Babić (desno)I ovog ponedjeljka, 25. III. 2013. godine, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je besplatna "Oazina" likovno-kreativna radionica za žene, koju je vodila Jelena Opačić-Matijević. Iako je vani padao gusti snijeg kao da dolazi Božić, "Oazine" kreativke ipak su se pripremale za – Uskrs. Ove godine vrijeme se poigralo s nama, ali kalendar kaže drugačije.

Naše vrijedne žene na radionici su pravile košarice za jaja i uskršnje poklončiće. Uvijek kažemo žene, ali imamo mi i djevojaka. Prošlog ljeta kreativkama se pridružila Daria Babić, djevojka kojoj sve ide od ruke, a odnedavno i Evica Petković, djevojka koja trenutno preko javnih radova radi u "Oazi". Dakle, i mladi su ipak zainteresirani za kreativni rad, samo im ga treba približiti.

Subota, 23. 03. 2013.

Godišnjica Bolmanske bitke

Polaganje vijenaca na spomenik Bolmanskoj bitki (u sredini: Nikola Opačić)Polaganje vijenaca na spomenik Bolmanskoj bitki (u sredini: Nikola Opačić)Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Osječko-baranjske županije organizirala je u subotu, 23. III. 2013. godine, obilježavanje 68-godišnjice od Bolmanske bitke, koja je bila jedna od najvećih antifašističkih operacija u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima. Bolmanska bitka se odvijala od šestog do 22. III. 1945. na širokom prostoru od Bilja pa sve do Torjanaca, a u njoj su učestvovali borci Jugoslavenske i Crvene armije.

Vijenci su položeni na spomen-obilježja u Petlovcu i Bolmanu, a glavna svečanost obilježavanja i podsjećanja na te značajne dana održana je kod Spomenika na raskršću Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac. Vijence su položili predstavnici SABA RH, Živorad Simić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru, predstavnici SUBNOR-a Vojvodine, SUBNOR-a Apatina, SABA OBŽ te predstavnici Općine Jagodnjak, Općine Petlovac, Grada Belog Manastira, VSNM Općine Darda, VSNM Grada Belog Manastira i belomanastirskog pododbora SKD-a "Prosvjeta".

Župan Vladimir Šišljagić i Bariša BorasŽupan Vladimir Šišljagić i Bariša Boras

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 23. III. 2013. godine, s početkom u 19 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira održana je osnivačka skupština temeljnog ogranka HDSSB-a za Beli Manastir, kojoj je prisustvovao i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. Prije skupštine on je, s Jadrankom Sabljak, kandidatkinjom za gradonačelnicu Belog Manastira na skorim lokalnim izborima, i Sašom Forgićem, voditeljem svoga kabineta, posjetio belomanastirski Boćarski klub "Vid" na Boćalištu "Langova bara" u Betonskoj ulici.

Uz brojne članove BK "Vida", župana Šišljagića dočekao je predsjednik kluba Bariša Boras, koji je župana upoznao s klupskim aktivnostima i pokazao mu četiri boćarske staze te klupske prostorije koje se sastoje od nekoliko – kontejnera. Predsjednik kluba prenio je županu molbu da Osječko-baranjska županija pomogne asfaltiranje boćarskih staza na "Langovoj bari", što od BK "Vida" traži Boćarski savez kako bi igralište u Belom Manastiru bilo propisno opremljeno za ligaške boćarske utakmice.

Skupštinu je vodio belomanastirski gradonačelnik Ivan DobošSkupštinu je vodio belomanastirski gradonačelnik Ivan DobošU petak, 22. III. 2013. godine, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira, s početkom u 14 sati, održana je redovna skupština Lokalne akcijske grupe (LAG) Baranja. Skupštinu, kojoj je prisustvovalo preko dvije trećine pojedinačnih članova i predstavnika učlanjenih jedinica lokalne samouprave i različitih organizacija, pozdravio je i otvorio predsjednik Janoš Seleši, a potom je rad preuzelo radno predsjedništvo s radnim tijelima. Belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, kao član radnog predsjedništva, vodio je rad skupštine prema usvojenom dnevnom redu.

Petak, 22. 03. 2013.

Drugi dan izobrazbe u Zadru


Ana Rebrina i Vesna NedićAna Rebrina i Vesna Nedić

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Petak, 22. III. 2013. godine, bio je drugi i ujedno posljednji dan izobrazbe za korištenje platforme ZaDobroBit / GivenGain u zadarskom IMPACT-Europskom centru za međusektorsku suradnju. Drugi dan izobrazbu je pohađalo 20 polaznika i polaznica iz udruga koje su korisnice institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, među njima i Ana Rebrina (P.G.D.I.) i Vesna Nedić ("Oaza").

Prvi broj 'Mađarskog glasnika'Prvi broj 'Mađarskog glasnika'U petak, 22. III. 2013. godine, Savez mađarskih udruga (SMU) predstavio je novi, dvojezični mjesečnik mađarske manjine pod imenom "Mađarski glasnik". Izdaje se uz potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i – kako ističe Šandor Juhas, predsjednik SMU-a – namijenjen je prvenstveno Mađarima u Hrvatskoj, kojih ima oko 14.000.

SMU godinama veliku pažnju posvećuje informiranju Mađara u Hrvatskoj i tim novim, dvojezičnim izdanjem želi, kroz mađarske i hrvatske tekstove, omogućiti onima koji slabije govore mađarski da poprave svoje znanje upravo preko "Mađarskog glasnika", rekao je urednik izdanja Atila Bognar. Prvi broj izišao je u nakladi od 500 besplatnih primjeraka.

Prizor s godišnjeg koncerta 2008. godinePrizor s godišnjeg koncerta 2008. godineDarđanski KUD "Branko Radičević " poziva ljubitelje folklora na svoj godišnji koncert, koji će se održati u suboru, 23. III. 2013. godine, u kino-sali darđanskog Doma kulture, s početkom u 19 sati.

Nagrade udrugama RODA i Alfa Albona te Višnji GrozdanićNagrade udrugama RODA i Alfa Albona te Višnji GrozdanićDrugu godinu zaredom, u organizaciji udruge "Slap" i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, uručene su nagrade za socijalno poduzetništvo.

U kategoriji najbolji socijalnopoduzetnički pothvat nagradu je osvojila Udruga RODA – Roditelji u akciji, unutar koje djeluje "Rodin let" d.o.o s proizvodnjom platnenih pelena. U kategoriji najbolja socijalnopoduzetnička ideja nagrada je pripala Udruzi za mlade "Alfa Albona" iz Labina, koja želi zgradu bivšeg učeničkog doma RIŠ prenamijeniti u "Zgradu društvenog poduzetništva". U kategoriji promicatelj socijalnog poduzetništva dobitnica nagrade je Višnja Grozdanić s Veleučilišta VERN.

Četvrtak, 21. 03. 2013.

Prvi dan izobrazbe u Zadru

Trenerica Carla FerreiraTrenerica Carla FerreiraČetvrtak, 21. III. 2013. godine, bio je prvi dan izobrazbe za korištenje platforme ZaDobroBit / GivenGain u zadarskom IMPACT-Europskom centru za međusektorsku suradnju. Izobrazbu pohađa 16 polaznika i polaznica iz udruga koje su korisnice institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a među njima i Vesna Nedić iz Mirovne grupe Oaza i Ana Rebrina iz P.G.D.I.-ja.

Srijeda, 20. 03. 2013.

Baranjke na izobrazbi u Zadru

'Oazina' projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Zadru'Oazina' projekt-koordinatorica Vesna Nedić u ZadruU srijedu, 20. III. 2013. godine, Vesna Nedić iz Mirovne grupe Oaza i Ana Rebrina iz P.G.D.I.-ja otputovale su u Zadar da bi sudjelovale u izobrazbi za platformu ZaDobroBit / GivenGain, koja će se 21. i 22. III. održati u IMPACT-Europskom centru za međusektorsku suradnju u Zadru.

Izobrazbu će voditi stručnjaci iz međunarodne Zaklade "GivenGain", s kojom zagrebačka Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva ima sporazum o korištenju te platforme u Hrvatskoj. Nacionalna zaklada je i odobrila stipendije zainteresiranim organizacijama za pokrivanje troškova prijevoza i smještaja te troškova organizacije izobrazbe za jednog predstavnika ili predstavnicu. Izvještaj s izobrazbe slijedi nakon povratka kući.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Preko dana bijeli oblaci iznad Belog Manastira…Preko dana bijeli oblaci iznad Belog Manastira…

Milenko Stanić i Vesna NedićMilenko Stanić i Vesna NedićBoraveći u Osijeku 18. III. 2013. nekim drugim povodima, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić posjetila je i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i tom prilikom razgovarala s Milenkom Stanićem, pravnim savjetnikom u Centru i jednim od osnivača Mirovne grupe Oaza 1998. godine, koji je danas član "Oazinog" Nadzornog odbora.

Razgovaralo se o novom "Oazinom" statutu, koji se priprema uz pomoć Branislava Vorkapića, izvršnog direktora osječkog OGI-ja. Statut bi trebalo usvojiti na "Oazinoj" godišnja skupština, koja će se održati uskoro.

Oslikane platnene torbe kao 'Oazini' suveniriOslikane platnene torbe kao 'Oazini' suveniriU ponedjeljak, 18. III. 2013. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić odnijela je novu pošiljku suvenira u suvenirnicu "Panona", koja se nalazi u prostorijama Turističko-informativnog centra (TIC) na Trgu Sv. Trojstva (pored Muzeja Slavonije) u osječkoj Tvrđi. Riječ je o suvenirima koje su izradile "Oazine" kreativke na likovno-kreativnim radionicama koje se održavaju svakog ponedjeljka i utorka od 18 do 20 sati.

U spomenutoj pošiljci "Oazinih" suvenira bilo je 30 oslikanih platneni torbi i 20 šalova. Šalovi su, međutim, vraćeni u Beli Manastir jer još nisu prodani ni oni koji su odneseni prošli put. Odnesena su i dva broša od platna u obliku cvijeta, poput onih koji su izrađivani za humanitarnu inicijativu "Cvjetić za Matiju", tek toliko da se vidi hoće li biti zanimljivi turistima. A njih je, kako nam rekoše u suvenirnicu, u proteklom zimskom periodu bilo veoma malo. Inače, Tvrđa je puna parkiranih automobila, ali turista, eto, nema.

Za nagradu je nominirano i Udruženje 'Baranja'Za nagradu je nominirano i Udruženje 'Baranja'Osječka Udruga za kreativni razvoj "Slap", u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava (MRMS) i Forumom socijalnog poduzetništva SEFOR raspisala je natječaj za nagrade za socijalno poduzetništvo u 2012. godini.

Nagrade za socijalno poduzetništvo dodjeljuju se u tri kategorije:

  1. Nagrada za postojeći socijalnopoduzetnički pothvat
  2. Nagrada za socijalnopoduzetničku ideju
  3. Nagrada za promicanje socijalnog poduzetništva

Više informacija o natječaju i kriterijima za dodjelu nagrada mogu se pronaći na internetskoj stranici Magazina za društveni razvitak www.pomakonline.com. Svečanost dodjele nagrada održat će se u četvrtak (21. III. 2013) u Kongresnom centru Forum Zagreb s početkom u 13 sati.


Kornelija Pacanović Zvečevac (desno)Kornelija Pacanović Zvečevac (desno)

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kao što smo i najavili, u petak, 15. III. 2013. godine, s početkom u 17 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira (Zgrada P+8), održana je javna tribina o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. Devedesetak okupljenih građana mogli su postavljati pitanja belomanastirskom gradonačelniku Ivanu Dobošu, pročelnici Upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove Korneliji Pacanović Zvečevac te inženjerima geodezije Zoranu Marčecu i Stjepanu Tompiću.

Opširan tekst o legalizaciji i o problemima koje Baranjci imaju s legalizacijom možete pročitati na portalu BaranjaMedija.

Članovi DVD-a i njihovi gostiČlanovi DVD-a i njihovi gostiU četvrtak, 14. III. 2013. godine, s početkom u 18 sati, održana je redovita izvještajno-izborna godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Beli Manastir. Skupština je održana u Društvenom domu u Branjinom Vrhu uz prisustvo velikog broja članova baranjskih DVD-ova, kao i gostiju iz susjednih zemalja: Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Na skupštini su bile i "Oazine" aktivistice Stela Fabijan i Ana Jeličić.

Skupštinu je otvorio zapovjednik DVD-a Beli Manastir Josip Molnar, a uslijedio je pozdravni govor predsjednika DVD-a Beli Manastir Vladimira Kedmenca, koji je i predložio dnevni red. Nakon odrađenog cijelog dnevnog reda, uslijedile su dodjele diploma novim članovima, kao i dodjele priznanja i plaketa zaslužnim članovima i gostima, koji su se zahvalili toplim riječima i skromnim poklonima.

Veliki interes polaznika za program obukeVeliki interes polaznika za program obukeSredinom prošlog mjeseca započela je "Oazina" osnovna informatička obuka, koju polazi deset polaznika i koju drži inž. Srđan Canjko. U prvoj polovici obuke polaznici su se upoznavali s osnovnim komponentama računala, radom u OS XP-a te pisanjem i uređivanjem dokumenata u programu Word. U početku je bilo malo problema oko svladavanja miša i tipkovnice, ali je i taj problem vrlo brzo riješen.

Članak Rajka Cicaka iz 'Glasa Slavonije'Članak Rajka Cicaka iz 'Glasa Slavonije'Ovaj članak objavio je Rajko Cicak u osječkom "Glasu Slavonije" prije tri i pol godine. Kako je tematika aktualna i danas, posebno sada kad počinju proljetni radovi u dvorištima, vrtovima i na poljima, objavljujemo ga ponovo s nadom da ćemo svi povesti računa o onome što u članku piše.

Velika vijećnica, 4. IV. 2013. godine, s početkom u 10 satiVelika vijećnica, 4. IV. 2013. godine, s početkom u 10 sati

Nedjelja, 10. 03. 2013.

Zagonetni sastanak

Nekadašnji učenici Gimnazije Beli ManastirNekadašnji učenici Gimnazije Beli ManastirZašto su se ova četvorica sjedokosih mladića sastali u belomanastirskom Hotelu Patria i o čemu su razgovarali? Na to pitanje odgovor će dati svatko tko se sjeti da su oni bili učenici Gimnazije Beli Manastir, da im je razrednik bio pokojni Novak Vukčević i da su maturirali 1973. godine, što znači da ove godine obilježavaju – zamislite – 40 godina mature. Po tradiciji, godišnjicu će obilježiti posljednje subote u mjesecu maju, a gdje će to biti, još nisu odredili, ali da će proslave biti, to je potpuno sigurno. Na obilježavanju 35. godišnjice mature bilo ih je sedamnaestero pa se nadaju da će ih ove godine biti još i više.

A tko su mladići sa slike. Predstavit ćemo ih slijeva nadesno. Sva četvorica žive u Belom Manastiru. Zdravko se danas bavi proizvodnjom vina, Radoslav je voditelj Arhiva Belja u Kneževu, Ranko je liječnik u Hitnoj pomoći, a Jovan je novinar i enigmatičar.

Jagodnjačka kulinijadaJagodnjačka kulinijadaU suradnji s partnerom iz Pečuha (Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület), a u sklopu projekta IPA-prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, Općina Jagodnjak sudjeluje u jednogodišnjem projektu COOLIN. Pored organiziranja edukativnih radionica i različitih promotivnih aktivnosti u cilju podizanja kvalitete gastroturističke ponude hrvatskog i mađarskog dijela Baranje, u sklopu projekta COOLIN, proizvođači kulina iz baranjskog mjesta Jagodnjak osnovali su Klaster baranjski kulin.

Opuštena atmosfera zahvaljujući iskusnim predavačicamaOpuštena atmosfera zahvaljujući iskusnim predavačicamaU subotu, 9. III. 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održavan je drugi modul (odn. druga radionica) "Kako naći odgovarajući posao za volontera i obrnuto" iz edukacije "Menadžment volontera", koja se održava u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

I drugoj radionici, koja je trajala od 9:30 do 16:00 sati, prisustvovalo je 11 polaznica u dobi od 17 do 32 godine. Za razliku od prve radionice, atmosfera je ovoga puta bila puno opuštenija i učinkovitija. Sudionice su aktivno i s interesom učestvovale u cijeloj radionici, za što su posebno zaslužne iskusne predavačice Martina Hećimović i Matea Vranješ iz Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Uspjele su interaktivnim pristupom zadržati pažnju i budnost polaznica do kraja radionice.

Naslov i podnaslov članka iz 'Novosti' broj 690Naslov i podnaslov članka iz 'Novosti' broj 690

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kako se osjećamo 'u tuđim cipelama'?Kako se osjećamo 'u tuđim cipelama'?U mjesecu veljači (februaru) 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, nastavljena je provedba dječjih radionica o nenasilnoj komunikaciji u sklopu projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Radionice se održavaju petkom od 18 do 20 sati, u terminu u kom su se i dosada održavale dječje radionice.

Stela, Jelena, Vesna, Dubravka, Dragana, Biserka, DragicaStela, Jelena, Vesna, Dubravka, Dragana, Biserka, DragicaU drugom mjesecu 2013. godine, u sklopu trogodišnjeg socijalnog programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", sedam "Oazinih" gerontodomaćica obilazilo je ukupno 52 stare osobe (45 žena i 7 muškaraca) s područja Grada Belog Manastira i pružalo im pomoć u kući. Izvršile su ukupno 350 obilazaka.

Sastanci gerontotima
Održana su i četiri sastanka gerontotima, koji se održavaju srijedom, s tim da posljednje srijede u mjesecu sastanku prisustvuje i patronažna sestra koja rješava medicinska pitanja. Ovaj put patronažna sestra je zamoljena da obiđe više korisnika kako bi im izmjerila tlak jer su teže pokretni. Tom prilikom izmjerila je tlak i samim – gerontodomaćicama.

Što žene misle o položaju žena u društvu?Što žene misle o položaju žena u društvu?U četvrtak, 7. III. 2013. godine, s početkom u 18 sati, u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani održana je radionica na temu "Položaj žena u društvu – položaj žena u Baranji". Radionica je organizirana u suradnji petlovačke Udruge "Tradicijom za budućnost" i projekta "Tradicijski korzo Beli Manastir", kojega financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Cilj radionice bio je probuditi interes žena i potaknuti ih da se više aktiviraju u društvenom životu. Radionicu su držale Violeta Perčić i Nikolina Kovač.

Četvrtak, 07. 03. 2013.

Okrugli stol o volontiranju mladih

Mali broj mladih uključuje se u volonterske akcijeMali broj mladih uključuje se u volonterske akcijeU četvrtak, 7. III. 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održan je okrugli stol na temu "Volontiranje mladih" s ciljem promoviranja i poticanja mladih na volontiranje kroz neformalno obrazovanje, kao i povećanje razine znanja o volontiranju kod mladih u Baranji

Okrugli stol organizirala je Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta "Naučimo volontirati", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Okruglom stolu prisustvovali su: Jasminka Berend iz Druge srednje škole Beli Manastir, Ivana Kostadinović iz Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman", Antonija Babić, Ivana Laptoš i Miroslav Radišić, koji su na stručnom osposobljavanju u Gradu Belom Manastiru, Josip Grinfelder iz DVD-a Beli Manastir, Sara Fabijan i Miloš Vojtek iz Savjeta mladih Grada Belog Manastira, Miroslav Prebeg, voditelj Skloništa za životinje pri Veterinarskoj stanici Beli Manastir, te predstavnici udruga: Borislav Milić (Udruga mladih "UPS") i Patricia Gaža ("Skok-klub – športska rekreacija i ples").

U Velikoj vijećnici, 15. III. 2013. godineU Velikoj vijećnici, 15. III. 2013. godine

Dobro društvo s oslikanim maramamaDobro društvo s oslikanim maramamaVeć nekoliko godina, svakog utorka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene koje vodi Ana Jeličić. Evo kako ona opisuje radionice održane u drugom mjesecu 2013. godine:

- Petog, dvanaestog, devetnaestog i 26. veljače održavane su redovite likovno-kreativne radionice za žene. Posjećenost je, kao i obično, bila dobra, bez obzira na vremenske prilike i neprilike koje su vezane uz ove zimske mjesece. Od 12 do 15 korisnica po radionici smatramo da je dobar odaziv.

Oslikavanje platnenih torbiOslikavanje platnenih torbiVeć nekoliko godina, svakog ponedjeljka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Evo kako ona opisuje radionice održane u drugom mjesecu 2013. godine:

- Krajem prvog mjesec radile smo broševe od platna za humanitarnu inicijativu "Cvjetić za Matiju". Kako su se ti broševi svidjeli našim korisnicama, nastavile smo ih izrađivati za sebe i svoje bližnje. Bliži se i proljeće pa prelazimo na proljetnu kolekciju: oslikavanje platnenih torbi i šalova. Najbolje radove odnijet ćemo u osječku suvenirnicu "Panona" i ponuditi ih turistima koji posjećuju Slavoniju i Baranju.

U 'Oazi' stičem nova znanja i iskustvaU 'Oazi' stičem nova znanja i iskustvaOd 21. I. 2013. godine u "Oazinom" internet-klubu kao suradnica za rad s mladima, a preko mjere zapošljavanja javni radovi, zaposlena je na period od tri mjeseca Evica Petković iz Šećerane. Evo što ona kaže o sebi i svom dosadašnjem radu:

- Imam 23 godine. Završila sam gimnaziju općeg smjera u Belom Manastiru, a trenutno sam studentica Građevinskog fakulteta u Osijeku.

Za Mirovnu grupu Oaza čula sam još u srednjoj školi od prijatelja, ali nažalost nisam sudjelovala u radionicama i seminarima koje je organizirala "Oaza". Sam rad Mirovne grupe Oaza oduvijek mi je bio zanimljiv zbog raznih druženje, događanja te edukativnih i kreativnih radionica, koji su namijenjeni svima koji su otvoreni za takav način rada. Kako sam i sama takva, s oduševljenjem sam počela raditi u "Oazi". A radim kao suradnica u radu s mladima, točnije nadzirem ih prilikom korištenja računala i pristupa internetu u "Oazinom" internet-klubu i pomažem im ako naiđu na neke nejasnoće i poteškoće. Tijekom mjeseca veljače imali smo, na primjer, 680 pristupa internetu.

Branislav Vorkapić, izvršni direktor OGI-jaBranislav Vorkapić, izvršni direktor OGI-jaU srijedu, 6. III. 2013. godine, na inicijativu projekt-koordinatorice Vesne Nedić, u Mirovnoj grupi Oaza organizirana je radionica o izmjenama i dopunama "Oazinog" Statuta i drugih službenih dokumenata. Radionicu je držao Branislav Vorkapić, izvršni direktor osječke Organizacije za građanske inicijative (OGI).

Radionici su, osim Branislava Vorkapića i Vesne Nedić, prisustvovale još i "Oazine" aktivistice i članice projektne grupe: Stela Fabijan, Ana Jeličić, Jelena Opačić-Matijević i Dubravka Simendić.

Ćirilična slova složena azbučnim redomĆirilična slova složena azbučnim redomOgranak Matice hrvatske Beli Manastir, povodom Dana hrvatskog jezika, organizira predavanje dr. sc. Milice Lukić "Ćirilica na hrvatskom kulturnom prostoru".

Predavanje će se održati u četvrtak, 14. ožujka 2013. godine, s početkom u 18 sati u Velikoj vijećnici Zgrade P+8 (Ljepotica) u Belom Manastiru.

Bira se novi saziv Savjeta mladihBira se novi saziv Savjeta mladihGradsko vijeće Grada Belog Manastira uputilo je javni poziv za predlaganje kandidata za članove Savjeta mladih Grada Belog Manastira. U Savjet mladih Grada Belog Manastira bira se devet članova i to tri iz reda srednjoškolske populacije, tri iz reda studentske populacije i tri iz reda mladih koji se profesionalno ili volonterski bave stručnim radom iz pojedinih područja koja su u djelokrugu rada Savjeta.

Pod mladima se u ovom kontekstu podrazumijevaju osobe od 15 do 29 godina. Savjet mladih Grada Belog Manastira savjetodavno je tijelo Gradskog vijeća Grada Belog Manastira, osnovano radi poboljšanja položaja i rješavanja problema mladih na području Grada Belog Manastira.

Oduševljen sam onim što radimo u 'Oazi'Oduševljen sam onim što radimo u 'Oazi'Od 21. I. 2013. godine u "Oazinom" internet-klubu kao suradnik za rad s mladima, a preko mjere zapošljavanja javni radovi, zaposlen je na period od tri mjeseca Tomislav Vrbanić iz Belog Manastira. Evo što on kaže o sebi i svom dosadašnjem radu:

- Imam 29 godina. Završio sam ekonomsku školu u Belom Manastiru još 2002. godine i nikako ne uspijevam naći zaposlenje.

Moj prvi kontakt s Mirovnom grupom Oaza bio je 2008. godine. Smatram da je to jedinstvena organizacija koja promovira kulturu mira i nenasilja bez obzira na etničke, religijske, kulturne i socijalne razlike. Osim toga, ona organizira i provodi različite edukativne i kreativne radionice te različite socijalne i društvene projekte i programe kako bi se kod djece i mladih, ali i kod odraslih i starih osoba, potaknula svijest o tome da svi skupa možemo učiniti mnogo toga da nam svima bilo bolje i da pozitivno utječemo na okolinu oko nas.


'Oazina' nova web-stranica'Oazina' nova web-stranicaU noći između ponedjeljka i utorka, 4/5. III. 2013. godine, prešli smo sa stare "Oazine" web-stranice na novu. Nakon nekoliko mjeseci velikog rada, predstavljamo vam moderniju i unaprijeđenu verziju našeg internetskog glasila. Poslije šest godina postojanja postalo je nužno da i mi uhvatimo korak s razvojem tehnologije te da našim starim i novim čitateljima ponudimo nešto što će, vjerujemo, naići na pozitivne komentare.

Upoznavanje kroz igruUpoznavanje kroz igruU subotu, 2. III. 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održavanjem prvog modula (odn. prve radionice) "Kako isplanirati volonterski program", započela je edukacija "Menadžment volontera" u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Prvoj radionici, koja je trajala od 9:30 do 16:00 sati, prisustvovalo je 11 polaznica u dobi od 17 do 32 godine. Počelo je međusobnim upoznavanjem na jedan simpatičan način, kroz igru, a završilo se upoznavanjem s pojmom volontiranja, i to onako kako ga polaznice vide, ali i onako kako stvarno jeste.

...Svi prethodni (njih 1.696) ostaju na "Oazinoj" staroj web-stranici, ali su preneseni i na "Oazinu" novu web-stranicu.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok