MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Milorad Nenadović i Jasna PetrovićMilorad Nenadović i Jasna PetrovićU četvrtak, 28. II. 2013. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici, Udruženje "Baranja" iz Bilja organiziralo je javnu tribinu na temu "Paprika 'Baranjka' – pokretač razvoja". Radi se o zaštićenom imenu baranjske mljevene paprike kao jednom od baranjskih brendova.

A sve je počelo s EU-projektom, u sklopu koga je Udruženje "Baranja" organiziralo edukaciju za dvadesetak žena, koje su, pak, postale certificirane proizvođačice paprike.

Lokalni tjednik Valpovština, broj 162, 28. II. 2013.Lokalni tjednik Valpovština, broj 162, 28. II. 2013.

Članak o Menadžmentu volontera u Lokalnom tjedniku ValpovštinaČlanak o Menadžmentu volontera u Lokalnom tjedniku Valpovština

Srijeda, 27. 02. 2013.

Drugi broj "Baranjskog lista"

Naslovnica drugog brojaNaslovnica drugog brojaU srijedu, 27. II. 2013. godine, objavljen je drugi broj "Baranjskog lista", u istoj opremi i s istim tiražom kao i prvi, ali s više vijesti iz Baranje (o prodaji zemlje u Baranji, o zahtjevima udruge "Baranjska brazda", o baranjskom strit-rejseru Borisu Živiću, o mladoj Romkinji Vedrani Klem, o pokladama u Baranji, o bolmanskom voćaru i povrtlaru Predragu Tomaševiću, o mladom violončelisti Hrvoju Hrešću, o belomanastirskom "Tradicijskom korzu", o prodaji "Dunavove" upravne zgrade, o baranjskoj "Noći gladijatora", o baranjskom sportu…), ali su i dalje neke stranice posvećene promociji općina Darda, Draž, Jagodnjak i Popovac.

 

Tečaj engleskog odgađa se za jesenTečaj engleskog odgađa se za jesenSredinom prvog mjeseca 2013. godine pozvali smo Belomanastirce i Baranjce da se prijave Mirovnoj grupi Oaza ako žele pod vrlo povoljnim uvjetima pohađati početni ili napredni tečaj engleskog jezika. Poziv smo uputili preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te preko sredstava informiranja (lokalnih novina, radio-stanica i web-stranica). Za početni tečaj prijavilo se 13, a za napredni 12 osoba.

Grupa "početnika", međutim, nije se mogla konstituirati. Dvije osobe su odustale iz opravdanih razloga, jedna se predomislila, sedam se nije javljalo na mobitele (broj se više ne koristi, mobitel isključen), jedna nije ostavila nikakav broj telefona…

Spominjanje 'Oaze' u 'Glasu Slavonije'Spominjanje 'Oaze' u 'Glasu Slavonije'U subotnjem "Glasu Slavonije" (23-24. II. 2013), na srednjim stranicama dodatka "Magazin", objavljen je veliki članak Ivice Getta pod naslovom "Šećeransko jezero – Od vode za pranje repe preko močvare do turističkog centra" i nadnaslovom "Obnova i izgradnja – Beli Manastir: Grad uskoro dobiva moderan turističko-rekreativni kompleks".

U posebnom okviru pod naslovom "Aktivni i donatori" spomenuta je i velika akcija uređenja jezera koju je "krajem prošle godine" organizirala Mirovna grupa Oaza iz Belom Manastira. Radilo se, zapravo, o volonterskoj akciji "Hoćemo čišće, možemo čišće!", koju su 21. IX. 2012. godine organizirali "Oaza" i P.G.D.I. u povodu Međunarodnog dana mira.

Pripremni sastanak za edukaciju 'Menadžment volontera'Pripremni sastanak za edukaciju 'Menadžment volontera'U subotu, 23. II. 2013. godine, od 9 do 10 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održan je pripremni sastanak zainteresiranih osoba za edukaciju "Menadžment volontera". Edukacija se provodi u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladihiz dijela prihoda od igara na sreću za 2012. godinu za područje prevencije ovisnosti.

Petak, 22. 02. 2013.

Edukativna radionica u Dalju

Josip Sarić, Ministarstvo socijalne politike i mladihJosip Sarić, Ministarstvo socijalne politike i mladihOsječka Udruga za rad s mladima Breza održala je 22. II. 2013. godine, s početkom u 10 sati, edukativnu radionicu na temu "Razvoj socijalnih usluga u privatnom i civilnom sektoru na području rada s djecom, mladima i starijim osobama". Radionica je dio EU-projekta pod nazivom "Mjesto za mene", a održana je u novouređenom Kulturnom i znanstvenom centru "Milutin Milanković" u Dalju. Prisustvovalo joj je 30-ak osoba, među kojima je bila i "Oazina" aktivistica Ana Jeličić.

Četvrtak, 21. 02. 2013.

Info-radionica u Osijeku

Informacije o novom natječajuInformacije o novom natječajuU četvrtak, 21. II. 2013. godine, od 11 do 15 sati, u Hotelu Osijek održana je informativna radionica na kojoj je predstavljen natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava "Jačanje regionalnih i lokalnih struktura za podršku razvoju civilnoga društva" u okviru  IV. komponente IPA-programa "Razvoj ljudskih potencijala". Radionicu je organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s Vladinim Uredom za udruge i Regionalnim centrom "Šalter" iz Osijeka. Na radionici je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Na radionici su se mogle čuti informacije o tom natječaju, o njegovim ciljevima, prioritetima, o natječajnoj dokumentaciji i općenito o upravljanju projektnim ciklusom. Opći cilj natječaja je da se doprinese uravnoteženom regionalnom razvoju organizacija civilnoga društva.

Stana Nemet i Neno RadićStana Nemet i Neno RadićIako je bilo najavljeno da će razgovor Stane Nemet, novinarke belomanastirskog Radija Banska kosa, i "Oazinog" informatičara i web-dizajnera Nene Radića biti emitiran 14. II. 2013. godine u Staninoj emisiji "Korak ka jednakosti", koja se emitira svakog četvrtka s početkom u 17 sati na frekvenciji FM 96,9 MHz, on je emitiran tek 21. II. Došlo je do neke zabune pa je 14. II. emitiran razgovor s "Oazinom" gerontodomaćicom Dragicom Štalman iz Branjinog Vrha, a Neno je došao na red sedam dana kasnije.

U neko drugo vrijeme redoslijed emitiranja ne bi bio naročito bitan, ali 14. II. je Valentinovo ili Dan zaljubljenih, a Nenu je iz dalmatinskog Solina upravo ljubav dovela u slavonski Višnjevac kod Osijeka pa je o tome i bilo riječi u spomenutom razgovoru. Šteta što nije bilo kako je zamišljeno i šteta što zbog zauzetosti ili zaboravnosti mnogi od nas nisu slušali taj razgovor, ali ako Radio Banska kosa ispuni obećanje i dostavi nam snimak emisije, potrudit ćemo se da omogućimo posjetiocima ove web-stranice da ga preslušaju.

Ima li nade za Beli Manastir? - Pitajte gradonačelnika!Ima li nade za Beli Manastir? - Pitajte gradonačelnika!

Javna tribina o paprici 'baranjki'Javna tribina o paprici 'baranjki'

 

Ponedjeljak, 18. 02. 2013.

Poziv na karanačku Off-road sarmijadu

Gastrospektakl u KarancuGastrospektakl u Karancu

Pripremni sastanak za osnovnu informatičku obukuPripremni sastanak za osnovnu informatičku obukuSredinom prošlog mjeseca oglasili smo da Mirovna grupa Oaza organizira osnovnu informatičku obuku za zainteresirane građane Belog Manastira i Baranje. Poziv za prijavu mogli su čuti slušaoci oba belomanastirska radija (Radio Baranje i Radio Banske kose), pročitati čitaoci "Baranjskih novina", a mogao se vidjeti i na oglasnom prostoru belomanastirske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Ukupno se prijavilo 19 osoba. Međutim, na pripremni sastanak održan  8. II. 2013. došlo ih je samo 10. Dvije osobe rade u smjenama pa su opravdale svoj izostanak, a za ubuduće smatraju da će moći uskladiti posao i ponuđene termine obuke. Zbog zdravstvenih problema odustale su dvije osobe, a jedna zbog financijskih razloga. Zainteresirani polaznici i predavač Srđan Canjko dogovorili su se da će se obuka održavati ponedjeljkom i srijedom od 19 sati te subotom od 12 sati u trajanju od dva školska sata. Obuka će ukupno trajati 60 sati, a prvi sati održani su u subotu, 16. II.

Veliki odaziv ljubitelja pasaVeliki odaziv ljubitelja pasaPrva šetnja pasa iz Skloništa za životinje Beli Manastir održana je 16. II. 2013. godine s početkom u 10 sati i okupila je preko 40 šetača koji su se odazvali sudjelovanju u građanskoj inicijativi "Životinjske priče". Belomanastirci su pokazali koliko im je stalo do životinja jer je jedan pas dobio dvoje ljudskih prijatelja, a oni psi koji nisu smjeli u šetnju, igrali su se u dvorištu Skloništa.

Iznimno velik odaziv volontera iznenadio je i same organizatore: Udrugu za razvoj civilnog društva "BaranjaMedija", Sklonište za životinje Veterinarske stanice Beli Manastir i Savjet mladih Grada Belog Manastira. Psi su zato bili jako sretni jer maženja i ljubavi nikad nije dosta.

Oazina projekt-koordinatorica za seminaru o naprednom korištenju ExcelaOazina projekt-koordinatorica za seminaru o naprednom korištenju ExcelaPučko otvoreno učilište Algebra iz Zagreba, u prostorijama svoje podružnice u Osijeku, organiziralo je besplatni seminar "Microsoft Excel – napredno korištenje". Seminar je bio namijenjen osječkim poduzetnicima, a financiralo ga je Ministarstvo gospodarstva. Kako je odaziv poduzetnika bio manji od očekivanog, prihvaćene su i prijave zainteresiranih osoba iz nekih udruga, pa se tako prijavila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, koja Excel koristi u financijskom praćenju dobivenih projekata, kao i u vođenju financijskog poslovanja Mirovne grupe Oaza.

Bilo je predviđeno da će se seminar održavati svakodnevno od 19 do 22 sata (četiri školska sata) od 2. do 8. II. 2013. godine. Zbog bolesti predavača posljednja dva dana odrađena su 14. i 15. II., a seminar je ukupno trajao 20 školskih sati. Predavač je bio Darko Matotek.

Četvrtak, 14. 02. 2013.

"Milijarda ustaje" i u Hrvatskoj

Globalna kampanja 'Milijarda ustaje'Globalna kampanja 'Milijarda ustaje'Na Valentinovo, 14. veljače, Hrvatska i Grad Zagreb pridružit će se globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama pod nazivom "Milijarda ustaje", nazvanoj po broju zlostavljanih žena u svijetu. Kampanja će se istodobno održavati u 198 zemalja, u organizaciji 15 tisuća udruga i pojedinaca, među kojima su i članovi vlada i parlamenata.

Kampanji "Zagreb ustaje protiv nasilja nad ženama" priključit će se brojne osobe iz javnog života: U pola devet kod Sabe, Nina Romić, Zdenka Kovačiček, LeZbor, Vatra, Boa, Plechinger i Kovačići, Ante Perković, Goran Bogdan, Vili Matula, Jewsers, Milan Majerović Stilinović, Jonny and his Rockin' Tunes, Damir Hoyka, Vesna Mimica i VEM, Zagrebački plesni studio, 5 Plesova, Centar salsa i drugi.

Četvrtak, 14. 02. 2013.

"Baranjske ljubavne priče"

Za Valentinovo 2013. - 'Baranjske ljubavne priče'Za Valentinovo 2013. - 'Baranjske ljubavne priče'

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

1.000 učesnika Pokladnog karnevala u Belom Manastiru1.000 učesnika Pokladnog karnevala u Belom ManastiruU utorak, 12. II. 2013. godine, oko 1.000 sudionika učestvovalo je u tradicionalnom belomanastirskom Pokladnom karnevalu, koji već niz godina suorganiziraju Grad Beli Manastir, Turistička zajednica Baranje i Centar za kulturu. Maskirani klinci i klinceze te tete iz Dječjeg vrtića "Cvrčak", učenici i njihovi učitelji iz OŠ "Dr. Franjo Tuđman", baranjski srednjoškolci te članovi gradskih udruga, praćeni gomilom radoznalaca, defilirali su gradskim ulicama i središnjim trgom, a cilj im je bila Nastavno-sportska dvorana.

Utorak, 12. 02. 2013.

Karnevalske krofne

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)


'Dobre vile' koje dijele krofne i čaj'Dobre vile' koje dijele krofne i čajKao što smo i napisali u prethodnom članku, u utorak, 12. II. 2013. godine u Belom Manastiru je održan Pokladni karneval, koji se održava već niz godina u organizaciji Grada Belog Manastira, Turističke zajednice Baranje i Centra za kulturu, na veliku radost i veselje vrtićaraca i učenika, kao i svih naših sugrađana. To je dan kad se zaboravljaju brige i problemi svakidašnjice i kad se učesnici prepuštaju svijetu mašte i zabave.

Učiteljice razredne nastave u belomanastirskoj osnovnoj školiUčiteljice razredne nastave u belomanastirskoj osnovnoj školiU ponedjeljak, 11. II. 2013. godine, u belomanastirskoj Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman" održana je pripremna radionica za učiteljice razredne nastave koje će u svojim razrednim odjelima provoditi radionice o nenasilnoj komunikaciji u sklopu "Oazinog" projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije". Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Na pripremnoj radionici bile su učiteljice svih odjela (12) od prvog do četvrtog razreda: Marija Albert, Ljerka Đerfi, Mirela Elveđi, Andrea Lendrec, Melita Lesić, Valentina Lesić, Smiljana Mihajlović, Mirta Pilić, Danica Popović, Vesna Rakić, Ivana Salonja i Lidija Šumiga.

Pokladni karneval u Belom ManastiruPokladni karneval u Belom Manastiru

Program ovogodišnjih Buša u Baranjskom Petrovom Selu može se vidjeti na priloženom plakatu.

Veliki maskenbal za male buše u GajićuVeliki maskenbal za male buše u Gajiću

Gradska uprava u Belom ManastiruGradska uprava u Belom ManastiruU petak, 8. II. 2013. godine, s početkom u 10 sati, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira, a na inicijativu gradonačelnika Ivana Doboša, održan je sastanak sa sljedećim dnevnim redom:

  • Izmjene zakonskih propisa o drogama
  • Predstavljanje zajedničkih aktivnosti Grada Belog Manastira, policije, škola i udruga
  • Razno

Na sastanku su, uz gradonačelnika i njegovog zamjenika Predraga Stojanovića, bili Predrag Prekodravac iz Policijske postaje Beli Manastir, Ivan Pakšić i Sanja Živković iz Policijske uprave osječko-baranjske, Dragana Barbir i Suzana Leskovar iz OŠ Šećerana, Ivica Jurić iz Prve srednje škole, Marija Šimunek i Blaženka Kalčić iz Druge srednje škole, Nina Savić iz Gimnazije Beli Manastir, Maja Tomšić, predsjednica Savjeta mladih Grada Belog Manastira te Mirela Alagić (P.G.D.I.) i Vesna Nedić (Mirovna grupa Oaza).

Četvrtak, 07. 02. 2013.

"Baranjski list"

Prvi broj 'Baranjskog lista'Prvi broj 'Baranjskog lista'Krajem prvog mjeseca ove godine, s datumom 30. I. 2013, objavljen je prvi broj "Baranjskog lista". Kako piše u tzv. "impressumu", izdavač mu je "Devas media d.o.o." iz Belog Manastira, direktor i glavni urednik Dejan Gregoran, a grafički urednik Dragan Leskovar. List je štampan u osječkom "Glasu Slavonije" na 16 kolor-stranica formata 22,5 x 30,5 i u nakladi od 15.000 primjeraka. Izlazit će mjesečno i besplatno će se distribuirati baranjskim kućanstvima.

U prvom broju najveća pažnja posvećena je promocijama sadašnjih načelnika nekih baranjskih općina. Stranice 4-5 posvećene su Općini Draž, stranice 6-7 Općini Darda, stranice 10-11 Općini Jagodnjak i stranice 12-13 Općini Darda. Ostali prostor popunjen je aktualnim vijestima iz Baranje: o poštama u Baranji, o širenju vodovoda na istok Baranje, o nezaposlenima te o obnovi belomanastirskog stadiona. Stranice 14-15 posvećene su sportu, a posljednja, 16. stranica humanitarnoj akciji. Na srednjim stranicama objavljena je "Osmosmjerka – naselja u Baranji" te kolumna Eve Kompanović-Gundrum pod naslovom "Legalizacija".

Vardarac: mađarski narodni običajVardarac: mađarski narodni običaj(Opis običaja vidjeti na Vikipediji)

(Fotoalbum o promociji knjige dr. Nele Sršan može se vidjeti ovdje)

Vladimir Šišljagić, Jasna Omejec, Nela Sršen, Ružica MarjanovićVladimir Šišljagić, Jasna Omejec, Nela Sršen, Ružica MarjanovićU četvrtak, 7. II. 2013. godine, s početkom u 17 sati, u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku, održana je promocija knjige "Rak na duši" dr. Nele Sršen. Nakon pozdravne riječi osječko-baranjskog župana dr. sc. Vladimira Šišljagića, o knjizi je prvo govorila Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda RH i bliska prijateljica doktorice Sršen. Sutkinja Omejec dosad je promovirala mnoge nove knjige, ali su sve one bile iz oblasti prava. Ovu knjigu predstavila je okupljenoj publici s posebnim zadovoljstvom jer ju je napisala njena velika prijateljica i izuzetna liječnica. Čitajući tu knjigu nije mogla zatomiti suze, a i svatko tko je pročita više neće biti isti.

Belomanastirska osnovna školaBelomanastirska osnovna školaVesna Nedić, projekt-koordinatorica Mirovne grupe Oaza, prezentirala je u belomanastirskoj Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman" projekt "Edukacijom do nenasilne komunikacije", koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Prezentaciji su prisustvovale sve učiteljice razredne nastave i školska pedagoginja Adriana Traic Horvat.

Projekt je namijenjen osnovnoškolskoj djeci, a planirano je da se provodi na dvije lokacije, u zajedničkom prostoru Društvenog centra svakog petka od 18-20 sati te u nižim razredima Osnovne škole. Ciljevi projekta su da se učenici usmjere na razvijanje multikulturalnosti, tolerancije, ljudskih prava i nenasilnog rješavanja sukoba, da se smanji nasilje među njima i da se naprave modeli radionica koje će se provoditi s učenicima.

Poziv na Godišnji koncert HKUD-a Beli ManastirPoziv na Godišnji koncert HKUD-a Beli Manastir

Nedjelja, 10. II. 2013. godine, s početkom u 19 sati, HUMANITARNI KONCERT u belomanastirskoj kino-sali za Manuelu Iličić, staru 7 godina, oboljelu od leukemije.

Oazina projektna grupa sastaje se 3-4 puna mjesečnoOazina projektna grupa sastaje se 3-4 puna mjesečnoU srijedu, 6. II. 2013.godine, sastala se "Oazina" projektna grupa, kao što se to uobičajeno čini 3-4 puta mjesečno. Naime, prema "Oazinom" statutu temeljni organizacijski oblik djelovanja Mirovne grupe "Oaze" jesu projektne grupe posvećene ostvarenju praktičnih zadataka i razrješavanju konkretnih problema na projektima.

Projekt-koordinatorica Vesna Nedić po potrebi saziva projektnu grupu, u koju ulaze zaposleni u "Oazi", kako bi ih informirala o stanju u okruženju i stanju projekata te kako bi se podijelili predstojeći zadaci za sljedeći kraći period.

'Oazin' gerontotim na sastanku srijedom'Oazin' gerontotim na sastanku srijedomU srijedu, 6. II. 2013. godine, održan je peti po redu sastanak "Oazinog" gerontotima u 2013. godini. Sastanku su prisustvovale voditeljica projekta Vesna Nedić, asistentica na projektu i gerontodomaćica Dubravka Simendić, gerontokrojačica i gerontodomaćica Jelena Opačić-Matijević i gerontodomaćice Stela Fabijan, Ana Jeličić (koja brine i o dostavi besplatnih toplih obroka), Biserka Bakač i Dragana Vranješ, dok je Dragica Štalman svoje probleme i prijedloge iznijela voditeljici prije sastanka i otišla na teren u Branjin Vrh.

Kineska nova godina u znaku ZmijeKineska nova godina u znaku ZmijeZahvaljujući galeriji "Zlatni konj" i Borisu Bućanu, Zagreb je prošle godine promovirao hrvatsko dočekivanje Novih godina po kineskom lunarnom kalendaru. Tako se zamisao proslavljanja Kineskih novih godina preselila i na Trg bana Josipa Jelačića, koji je ovih dana dekoriran izvornim kineskim dekoracijama.

No, ako znamo da su u posljednjih 60 godina Kina i Kinezi prihvatili i primijenili mnoge civilizacijske dosege suvremenog svijeta i da je došlo do znatnog uzajamnog upoznavanja, onda ne iznenađuju takvi oblici svekolikog civilizacijskog i kulturnog prožimanja. Kako bi svijet sutrašnjice bio što skladniji, ima smisla što više upoznavati kinesku kulturu, umjetnost i običaje i to u svjetlu činjenice da je svaki peti stanovnik zemaljske kugle - Kinez.

Drugo pojedinačno natjecanje Baranje u stolnom tenisu za rekreativce Memorijal "Goran Horvat" povodom Hrvatskog dana rekreacije održava se 10. II. 2013. godine.

Ponedjeljak, 04. 02. 2013.

"Oazin" Dalmatinac na "Banskoj kosi"

Stana Nemet i Neno RadićStana Nemet i Neno RadićU ponedjeljak, 4. II. 2013. godine, negdje oko podneva, "Oazin" informatičar Neno Radić bio je gost belomanastirskog Radija "Banska kosa", koji program emitira na frekvenciji FM 96,9 MHz. Pozvala ga je Stana Nemet, novinarka toga radija, da s njime snimi intervju za svoju emisije "Korak ka jednakosti".

Neno je inženjer računarstva porijeklom iz Solina u Dalmaciji, koji danas živi u Višnjevcu kod Osijeka. Od sedmog mjeseca 2012. godine on je na stručnom osposobljavanju u "Oazi". Evo kako je opisao svoje prvo iskustvo sa snimanja za radio:

- Bilo je dobro, ležerno. Na početku smo definirali neke natuknice samog razgovora, a onda smo u samom studiju pričali o mom prvom dolasku u Beli Manastir, o tome kakvom mi se čini Baranja, zatim o tome kako sam upoznao svoju suprugu, koja je i bila razlog mom stalnom doseljenju u Višnjevac.

Priprema se novi Zakon o udrugama...Priprema se novi Zakon o udrugama...U petak, 1. II. 2013.godine, s početkom u 10 sati, u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta Osijek održana je javna rasprava o Nacrtu Zakona o udrugama. Raspravu su organizirali Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Ministarstvo uprave, u suradnji s Volonterskim centrom Osijek i Zakladom za razvoj lokalne zajednice "Slagalica".

Odaziv na raspravu bio je velik, a iz Baranje su na njoj bili Vesna Nedić, projekt-koordinatorica Mirovne grupa Oaza, Mirela Alagić, predsjednica P.G.D.I.-ija i Milorad Nenadović, izvršni direktor Udruženja "Baranja" iz Bilja.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok