MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Crtanje 'čudovišta' - rad u skupinamaCrtanje 'čudovišta' - rad u skupinamaU mjesecu siječnju (januaru) 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, nastavljena je provedba dječjih radionica o nenasilnoj komunikaciji u sklopu projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Radionice se održavaju petkom od 18 do 20 sati, u terminu u kom su se i dosada održavale dječje radionice.

Jovan Bulajić, Ines Rudić i Vesna NedićJovan Bulajić, Ines Rudić i Vesna NedićU srijedu, 23. I. 2013. godine, s početkom u 12 sati, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić sastala se u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Beli Manastir s ravnateljicom Ines Rudić i djelatnikom Jovanom Bulajićem. Cilj sastanka bio je da se djelatnicima Crvenog križa predstavi novi natječaj Europske Unije "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici (faza 2)" u sklopu IV. komponente programa IPA - Razvoj ljudskih potencijala.

S istim ciljem Vesna Nedić je u srijedu, 30. I. 2013. godine, razgovarala i s načelnikom Općine Petlovac Dragom Dominićem, a dan kasnije i s načelnikom Općine Popovac Zoranom Kontakom.

Ponedjeljkom radionice vodi Jelena Opačić-MatijevićPonedjeljkom radionice vodi Jelena Opačić-MatijevićVeć nekoliko godina, svakog ponedjeljka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Evo kako ona opisuje radionice održane u tekućem mjesecu:

- Prvu radionicu ove godine imale smo 14. januara, a druga i treća održane su 21. i 28. Na njima je sudjelovalo od 12 do 16 korisnica. Ovaj mjesec naučila sam ih kako da izrade cvijet od platna te da na njega stave sigurnosnu iglu i da dobiju lijep broš. Osim što su izrađivale broševe za sebe, korisnice su na moj prijedlog izrađivale broševe i za prodaju, a prihod od prodaje namijenile smo financiranju putovanja pratnje dječaka Matije Špoljarića na liječenje u Ameriku. Tu humanitarnu inicijativu nazvale smo "Cvjetić za Matiju" i njoj su se priključile sve korisnice. Izrađene cvjetove prodavale smo prolaznicima na belomanastirskom Trgu slobode, o čemu je već objavljen članak na ovoj web-stranici.

Utorkom radionice vodi Ana JeličićUtorkom radionice vodi Ana JeličićVeć nekoliko godina, svakog utorka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene koje vodi Ana Jeličić. Evo kako ona opisuje radionice održane u tekućem mjesecu:

- Prošao je prvi mjesec 2013. godine, kažu najduži mjesecu u godini. Nama na likovno-kreativnoj radionici on je proletio. Možda zato što smo imale kratku pauzu za božićne i novogodišnje praznike, a možda i zato što je svaka naša radionica drugačija, zanimljiva i zabavna, jednom riječju kreativna. A tko tome doprinosi? Pa, naravno, sve korisnice, a nadam se da u tome ima zasluga i voditeljice.

Dragana, Biserka, Jelena, Ana, Stela, Dubravka, KatarinaDragana, Biserka, Jelena, Ana, Stela, Dubravka, KatarinaU prvom mjesecu 2013. godine došlo je do zastoja u financiranju socijalne usluge pomoć u kući, koju "Oaza" pruža u sklopu svog trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", pa se ta usluga privremeno odvijala u smanjenom obimu: četiri gerontodomaćice obilazile su 19 osoba (15 ženskih i 4 muške) kojima je pomoć u kući najpotrebnija. Iako se radilo u smanjenom obimu, broj posjeta starim osobama bio je – ravno 100.

Sastanci "Oazinog" gerontotima
U istom razdoblju "Oazin" gerontotim sastao se četiri puta da bi razmotrio tekuću problematiku, a na posljednjem sastanku bila je i patronažna sestra, koju gerontodomaćice konzultiraju kad god im je potrebno njezino stručno medicinsko mišljenje.

Besplatni topli obrokBesplatni topli obrokBesplatne tople obroke i tokom mjeseca siječnja 2013. godine, svaki radni dan, na svoju kućnu adresu primalo je 40 stanovnika Grada Belog Manastira i to, slobodno možemo reći, 40 sretnih i zadovoljnih građana, kojima taj obrok puno znači. On im pomaže da lakše prebrode ovu, iz dana u dan sve veću krizu i da lakše "vežu kraj s krajem". Tom humanom gestom, koju trenutno financira Grad Beli Manastir, želimo im pokazati da nisu zaboravljeni, a svi oni koji su uključeni u tu socijalnu uslugu (Mirovna grupa Oaza, donator, Crveni križ Osijek koji obroke priprema i "Oazin" razvozač Ljubo) svesrdno se trude da topli obroci korisnicima stignu svaki radni dan i na vrijeme.

I drugi ugroženi sugrađani raspituju se za tople obroke, znamo da postoji potreba za puno većim brojem takvih obroka, ali za sada nismo u mogućnosti izaći u susret sve većem broju potrebitih u našem gradu. Nadajmo se da će se to u skoroj budućnosti promijeniti.

Mira Anić (Zvono) i Vesna Nedić (Oaza)Mira Anić (Zvono) i Vesna Nedić (Oaza)U srijedu, 30. I. 2013. godine, "Oazina" predsjednica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić posjetila je belišćansku Udrugu djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono", gdje su je predsjednica Mira Anići druge članice upoznale s radom udruge te joj pokazale lijepo uređene i svim i svačim opremljene prostorije udruge u Belišću, u Ulici A. Hebranga broj 12. Potom su joj pokazale i "Citadelu", centar za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom, koji se nalazi s baranjske strane rijeke Drave, uz cestu Belišće – Baranjsko Petrovo Selo, na udaljenosti od nekoliko stotina metara od Belišćanskog mosta.

Fotoalbumi sa slikama iz sjedišta udruge i iz "Citadele" mogu se vidjeti ovdje i ovdje.

Stana Nemet i Vesna NedićStana Nemet i Vesna NedićU ponedjeljak, 28. I. 2013. godine, u prostorijama Mirovne grupe Oaza, novinarka belomanastirskog Radija "Banska kosa" Stana Nemet snimila je prilog za svoju emisiju "Korak ka jednakosti", koja se emitira četvrtkom u 17 sati. Povod za snimanje priloga bile su "Oazine" stare i nove aktivnosti, kao i rezultati postignuti humanitarnom inicijativom "Cvjetić za Matiju".

Tom prilikom novinarka je razgovarala s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić. U razgovoru je bilo riječi i o "Oazinim" tečajevima engleskog jezika i o informatičkoj obuci. Odaziv budućih polaznika je veliki i uskoro će se formirati grupe. Očekuje se da će tečajevi i obuka početi sredinom veljače.

'Oazine' članice Sabina, Dubravka i Ana'Oazine' članice Sabina, Dubravka i AnaNa prijedlog voditeljice Jelene Opačić-Matijević, na likovno-kreativnoj radionici za žene održanoj 21. I. 2013. godine korisnice su izrađivale tekstilne broševe od ostataka raznih tkanina sa svrhom da se njihovom prodajom ostvari neki prihod i donira kao prilog za financiranje putovanja pratnje oboljelog dječaka Matije Špoljarića iz Belog Manastira koji ide na liječenje u Ameriku.

U subotu, 26. I. 2013. godine, "Oazine" članice Ana Jeličić, Dubravka Simendić i Sabina Rončević svoj mali improvizirani štand-pano, koji su posudile iz Autoškole "Ljubo", postavile su ispred ulaza u samoposlugu "Konzum" u strogom centru Belog Manastira. To prijepodne bilo je vrlo hladno, pa je na ulicama bilo manje ljudi nego što je uobičajeno, te je zato i odabrana spomenuta inače veoma frekventna lokacija.

Učesnici javne rasprave u ZagrebuUčesnici javne rasprave u ZagrebuU četvrtak, 24. I. 2013. godine, od 10 do 14.30 sati, u zagrebačkom Hotelu Arcotel organizirana je javna rasprava pod nazivom "Hoće li organizacije civilnog društva preživjeti ulazak u EU?" o ulozi civilnog društva pri  programiranju i korištenju sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF). Cilj javne rasprave, koju je organizirala Inicijativa 85 organizacija civilnog društva (OCD) uz podršku TACSO-a, bio je definirati ulogu i zahtjeve civilnog društva u programiranju i korištenju tog i drugih fondova Europske Unije. Iz Baranje na javnoj raspravi bila je samo "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Četvrtak, 24. 01. 2013.

Treći broj "Baranjskih novina"

Treći broj 'Baranjskih novina'Treći broj 'Baranjskih novina'U četvrtak, 24. I. 2013. godine, izišao je treći broj "Baranjskih novina", koje uređuje Daniela Taslidžić Herman, a izdaje "Scriptum media", obrt za izdavaštvo, trgovinu i marketing iz Belog Manastira. Kao i prethodni brojevi, štampan je u 2.000 primjeraka, na 16 kolor-stranica visine 42 cm. Novine se prodaju isključivo putem kućne dostave s mjesečnom pretplatom od 25 kuna.

Na naslovnici trećeg broja su najave članaka, na drugoj, trećoj, četvrtoj i petoj stranici su aktuelni članci, na šestoj stranici je rubrika "Mozaik", na sedmoj "Baranja info", na duplerici veliki članak o Dragi Dominiću, načelniku Općine Petlovac, na desetoj i jedanaestoj stranici rubrika "Kultura", na dvanaestoj rubrika "Sport", na trinaestoj "Tjedni horoskop" i "Šetnja kroz prošlost", na četrnaestoj "Filatelija i numizmatika", "Dječji kutak" i kratke vijesti, na petnaestoj "Priča o riječima" i skandi-križaljka, a na posljednjoj, šesnaestoj vremenska prognoza, "Foto tjedna" i kratke vijesti.

PRIJAVNICA ZA SUDJELOVANJE

Edukacija 'Menadžment volontera' 2010. godineEdukacija 'Menadžment volontera' 2010. godineEdukacija se provodi u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati" kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih iz dijela prihoda od igara na sreću za 2012. godinu za područje prevencije ovisnosti.

Edukacija će se provoditi u Mirovnoj grupi Oaza i u Centru za edukaciju Orahovica, odnosno u orahovačkom Dječjem odmaralištu "Merkur" Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Odvijat će se u tri dvodnevna ciklusa u toku tri mjeseca. Provodit će je trenerice – članice Crvenog križa Osijek.

Cilj edukacije "Menadžment volontera" je razviti sposobnost uključivanja, educiranja, praćenja i motiviranja volontera. Edukacija će se provoditi u skupinama od 10 osoba, a polaznici trebaju biti s područja Grada Belog Manastira i imati od 15 do 30 godina. Po završetku edukacije polaznici će imati znanja koja će kasnije moći primijeniti u organiziranju volonterskih programa.

Evica PetkovićEvica PetkovićOd ponedjeljka, 21. I. 2013. godine, pa do 20. IV. 2013. u "Oazi" će biti zaposleni Evica Petković iz Šećerane i Tomislav Vrbanić iz Belog Manastira preko mjere zapošljavanja javni radovi. Oni će raditi kao suradnici za rad s mladima. Oboje su završili srednju školu, a Tomislav je kao "Oazin" volonter već sudjelovao u uređivanju šetnice "Crni put" između Belog Manastira i Šećerane (21. IX. 2011) i na Sajmu udruga Baranje (26. V. 2012), dok će se Evica potruditi da u prigradskom naselju Šećerani istraži zainteresiranost djece do 14 godina za uključenje u "Oazine" dječje radionice, kao i potrebe za pohađanjem "Oazinih" jezičnih tečajeva i informatičke obuke.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)


Prava mala manufaktura za izradu cvjetića za MatijuPrava mala manufaktura za izradu cvjetića za MatijuNa "Oazinoj" likovno-kreativnoj radionici za žene, održanoj u ponedjeljak, 21. I. 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, voditeljica radionice Jelena Opačić-Matijević predložila je korisnicama-kreativkama da se uključe u humanitarnu inicijativu "Cvjetić za Matiju", kojom će se Mirovna grupa Oaza priključiti akcijama za pomoć bolesnom Matiji Špoljariću. Prisutne korisnice, njih 15, rado su se odazvale tom pozivu i prionule na rad, koji se sastojao od izrade broševa u obliku cvijeća, koji će se humanitarno prodavati, a skupljeni iznos pokloniti za financiranje troškova puta na liječenje u SAD oboljelog Matije i njegove pratnje.

Ponedjeljak, 21. 01. 2013.

Poziv na tečajeve engleskog jezika

Inicijalni test za tečaj engleskog jezikaInicijalni test za tečaj engleskog jezikaMirovna grupa Oaza pokreće tečajeve engleskog jezika:

  • I. stupanj – osnovni
  • II. stupanj

Tečajevi će se održavati u večernjim satima, dva puta tjedno po 2 sata, ukupno 60 sati. Zainteresirane osobe mogu se prijaviti na telefon 705-055 ili doći u prostorije Mirovne grupe Oaza (Beli Manastir, J. Antala 3) svakim radnim danom od 8-20 sati. Cijena tečaja je 300 kuna (5 kuna po satu), što se može platiti u dva obroka. Tečajevi počinju čim se formira grupa od 10 polaznika.

Nakon uspješno završenog tečaja polazniku se izdaje potvrda, koja se ne upisuje u radnu knjižicu.

Nedjelja, 20. 01. 2013.

Prenosimo iz "Glasa Slavonije"

Glas Slavonije, 21.01.2013.Glas Slavonije, 21.01.2013.

P. Stojanović, I. Doboš, V. Nedić, J. PetrovićP. Stojanović, I. Doboš, V. Nedić, J. PetrovićU petak ujutro, 18. I. 2013. godine, s početkom u 7,15 sati, Vesna Nedić i Jasna Petrović, projekt-koordinatorica Mirovne grupa Oaza i koordinatorica Udruženja "Baranja" iz Bilja, sastale su se u Gradskoj upravi s belomanastirskim gradonačelnikom Ivanom Dobošem i njegovim zamjenikom Predragom Stojanovićem.

Cilj sastanka bio je da se gradskim čelnicima predstavi novi natječaj Europske Unije "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici (faza 2)" u sklopu IV. komponente programa IPA - Razvoj ljudskih potencijala.

"Oaza" će aplicirati na taj natječaj sa svojim socijalnim projektom "Pomoć starim i nemoćnim osobama", a jedan od partnera bit će joj Udruženje "Baranja". Rok za predaju projektnih sažetaka je 12. II. 2013. godine. Do tada predstoji puno posla oko dogovaranja aktivnosti koje će se provoditi kroz taj projekt. Sigurno je da će on obuhvaćati socijalne usluge pomoć u kući i dostavu besplatnih toplih obroka, a ostale aktivnosti ovisit će o dogovoru s drugim potencijalnim partnerima.

Orijentacijski klub 'Sova' ŠećeranaOrijentacijski klub 'Sova' ŠećeranaOd Orijentacijskog kluba (OK) "Sova" iz Šećerane dobili smo ovakav poziv:

Orijentacija je vještina neophodna da bi se čovjek osjećao sigurno u svome kretanju određenim prostorom, a posebno prirodom. Sastoji se od čitanja karte i korištenja kompasom. Danas se ljudi sve više okreću sportsko-rekreativnim aktivnostima u prirodi i nužno je da raspolažu tehnikama orijentacije! Pored toga vještina orijentacije je potrebna i u mnogim zanimanjima i svakodnevnim aktivnostima.

Mi, kao sportski klub Hrvatskog orijentacijskog saveza, dat ćemo vam potrebna znanja za osnove orijentacije. Tečaj se sastoji od 6 predavanja po 60 minuta, 6 treninga i nastupa na dvodnevnom natjecanju!

Ove godine ćemo svoje aktivnosti proširiti uz Beli Manastir i na grad Osijek, gdje ćemo ponuditi svima zainteresiranima da usvoje specifična znanja i vještine i time mogućnost da se uključe u bavljenje orijentacijskim sportom u okviru OK "Sove". Na tečaj se mogu prijaviti svi stariji od 12 godina, ali i djevojčice i dječaci od 10 godina starosti uz pratnju roditelja! Tečaj je prilagođen svim dobnim skupinama, a terenski rad ćemo prilagoditi svakom pojedincu ovisno o brzini usvajanja znanja.

Tečaj će se četvrtkom održavati u Osijeku, u Osnovnoj školi "Tin Ujević" na Jugu II, a petkom u Belom Manastiru, u Nastavno-sportskoj dvorani, Školska 3, s početkom u 19,00 sati. Trening s kartom će se održavati na više lokacija na prostoru Slavonije i Baranje. Uspješnost prolaska će se mjeriti nazočnošću na 80% predavanja i treninga i uspješno položenom završnom testu usvojenog znanja. Na predavanje ponesite olovku i papir, a na trening ćete dolaziti u sportskoj opremi, sukladno vremenskim uvjetima. Povedite i prijatelje da vam učenje bude zabavnije!

Prijavite se na e-mail: npoksova@gmail.com jer je broj polaznika ograničen!

Učesnici informativne radionice (u sredini Ana Fresl i Jasna Bubić)Učesnici informativne radionice (u sredini Ana Fresl i Jasna Bubić)U srijedu i četvrtak, 16. i 17. I. 2013. godine, s početkom u 9 sati, u Doma za starije i nemoćne u Osijeku, Drinskoj 10, održana je informativna radionica za potencijalne korisnike bespovratnih sredstava natječaja "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici(faza 2)" u sklopu IV. komponente programa IPA - Razvoj ljudskih potencijala.

Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava objavio je Odjel za financiranje i ugovaranje projekata EU (CES DFC) Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Rok za predaju projektnih sažetaka je 12. II. 2013. godine. Sve informacije o natječaju mogu se pronaći na web-stranicama http://www.hzz.hr/dfc/.

Srijeda, 16. 01. 2013.

Poziv na informatičku obuku

S jedne od prethodnih informatičkih obukaS jedne od prethodnih informatičkih obukaMirovna grupa Oaza pokreće osnovnu informatičku obuku u suvremeno opremljenoj informatičkoj učionici. Na obuci će se obrađivati sljedeće teme:

Osnovni pojmovi informacijskih tehnologija i dijelovi PC-računala

  • Windows
  • Word
  • Internet
  • Elektronska pošta

Obuka će se održavati u večernjim satima, dva puta tjedno po 2 sata, ukupno 60 sati. Zainteresirane osobe mogu se prijaviti na telefon 705-055 ili doći u prostorije Mirovne grupe Oaza (Beli Manastir, J. Antala 3) svakim radnim danom od 8-20 sati. Cijena obuke je 300 kuna (5 kuna po satu), što se može platiti u dva obroka. Obuka počinje čim se formira grupa od 10 polaznika.

Nakon uspješno završene informatičke obuke polazniku se izdaje potvrda, koja se ne upisuje u radnu knjižicu.

Utorak, 15. 01. 2013.

"Oazini" kalendari i olovke

Kalendari i olovke za 2013. godinuKalendari i olovke za 2013. godinuI za 2013. godinu Mirovna grupa Oaza izdala je u 100 primjeraka stolni kalendar i reklamnu olovku s "Oazinim" logom, koje dizajnira i štampa tvrtka "Fist" iz Borova (ali bez rokovnika, kako je to bilo nekih boljih godina). Ovo je već šesti put da "Oaza" izdaje takve kalendare i olovke. Tradicija je nastavljena nakon pet uzastopnih (2007-2011) i jedne preskočene godine (2012).

Kalendar se sastoji od tri dijela, koji se mogu preklopiti tako da se dobije polegnuta trostrana prizma. Na prednjoj strani, uz "Oazin" logo i adresu, nalazi se kolor-fotografija na kojoj se vide svi učesnici Sajma udruga Baranje 2012. godine (26. V. 2012), a na poleđini klasični kalendar sa stiliziranim znacima za sunce, vodu, zemlju i vatru, bez kojih ne bi bilo ni zemaljskih oaza.

Kalendari i olovke podijeljeni su "Oazinim" članovima i poslovnim partnerima.

Kalendari i reklamne olovke za sve kreativkeKalendari i reklamne olovke za sve kreativkeVeć nekoliko godina, svakog ponedjeljka i utorka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vode Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić. Evo kako Ana Jeličić opisuje radionice održane u tekućem mjesecu:

- Kročili smo u novu, 2013. godinu puni nade i dobrih želja. Iza nas su slavlja i dani odmora. S novim elanom nastavljamo tamo gdje smo stali krajem prošle godine, a to znači da i dalje svakog ponedjeljka i utorka od 18 do 20 sati u organizaciji Mirovne grupe Oaza održavamo likovno-kreativne radionice za žene. U našim redovima rado viđamo nova lica koja nam se žele priključiti. Tako smo prošlog utorka rado ugostili i u kreativni rad uključili učiteljicu Vesnu Rakić, koja se po prvi puta okušala u oslikavanju stakla.

U ponedjeljak, 14. I. 2013. godine, s početkom u 12 sati, u prostorijama Mirovne grupe Oaze Nada Šinko, voditeljica belomanastirske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, izvršila je provjeru stručnog osposobljavanja u "Oazi".

Nada Šinko, Vesna Nedić i Neno RadićNada Šinko, Vesna Nedić i Neno Radić
Na stručnom osposobljavanju u "Oazi", od sedmog mjeseca 2012. godine, nalazi se Neno Radić, inženjer računarstva iz Višnjevca. Mentor mu je dugogodišnji "Oazin" aktivist Jovan Nedić, koji ima bogato iskustvo u poslovima za koje se stručno osposobljavanje obavlja.

Nedjelja, 13. 01. 2013.

Anketiranje Zakladinih korisnika

Sabina Rončević, Savica Vujatović, David Maleta, Vesna NedićSabina Rončević, Savica Vujatović, David Maleta, Vesna NedićU ponedjeljak, 14. I. 2013. godine, s početkom u 11 sati, u prostorijama Mirovne grupe Oaza u Belom Manastiru održan je sastanak Davida Malete, volontera-anketara "Slagalice" - zaklade za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka, s "Oazinim" aktivisticama Stelom Fabijan i Vesnom Nedić te s "Oazinim" korisnicama Sabinom Rončević i Savicom Vujatović. Cilj sastanka bio je da se popune Zakladini upitnici koji su namijenjeni korisnicima Zakladinih sredstava u posljednjih pet-šest godina.

Naime, "Oaza" je 2009. godine, na natječaju za građanske inicijative "Naš doprinos zajednici", od zaklade dobila financijska sredstva za projekt "Sajam udruga Baranje 2009."

Četvrtak, 10. 01. 2013.

"Baranjske novine"

Zaglavlje 'Baranjskih novina'Zaglavlje 'Baranjskih novina'U četvrtak, 10. I. 2013. godine, objavljen je prvi broj "Baranjskih novina", s podnaslovom "regionalni tjednik". Izdaje ga "Scriptum media", obrt za izdavaštvo, trgovinu i marketing iz Belog Manastira.

Prvi broj štampan je u 2.000 primjeraka, izlazit će četvrtkom na 16 kolor-stranica visine 42 cm, a prodavat će se isključivo putem kućne dostave s mjesečnom pretplatom od 25 kuna.

Četvrtak, 10. 01. 2013.

Svjetski dan smijeha

Smijte se što više i što češće!Smijte se što više i što češće!Dana 10. siječnja obilježava se Svjetski dan smijeha. Prenosimo tekst koji se danas proširio po internetskim stranicama i portalima:

Svjetski dan smijeha utemeljio je doktor Madan Kataria 1998. godine. Cilj Svjetskog dana smijeha je da se ljudi što više smiju jer je smijeh najbolji lijek. Osim što se osjećamo bolje, kad se smijemo rasterećujemo se stresa, umanjujemo depresiju i anksioznost te jačamo svoj imunitet.

Smijeh zahtijeva rad 15 mišića lica. U odrasloj dobi smijemo se oko 17 puta dnevno, a najmlađi to čine oko 300 puta dnevno. Žene se češće smiju muškarcima, nego muškarci ženama. Svaki put kad se smijemo protok krvi poveća se za 22% te se smatra da smijanje smanjuje rizik od krvožilnih bolesti. S druge pak strane depresija povećava rizik smrtnosti od srčanih bolesti. Zato – smijte se što više i što češće!

Igra potrage za blagomIgra potrage za blagomSubra Consulting d.o.o. i Turistička zajednica Baranje trenutno provode projekt "Upis Baranje na geocaching kartu svijeta", kojim žele kroz postavljanje najmanje 20 geocachea promovirati Baranju u zajednici od oko pet milijuna geocachera diljem svijeta.

Projekt započinje savjetovanjem sa svim pružateljima turističkih usluga u Baranji, koje se održava 11. siječnja s početkom u 14 sati u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira. O čemu se radi saznajemo od voditeljice projekta:

Mužjak križanac niskog rasta star godinu danaMužjak križanac niskog rasta star godinu danaPočetkom 2013. godine belomanastirska Udruga za razvoj civilnog društva "BaranjaMedija" počela je provoditi građansku inicijativu "Životinjske priče", koju financira Zaklada za razvoj lokalne zajednice "Slagalica" iz Osijeka. Cilj te inicijative je da se Belomanastirci i ostali Baranjci informiraju o važnosti udomljavanja ostavljenih životinja te o kastraciji, čipiranju i problemu napuštanja životinja. Inicijativu vodi magistrica ekonomije Milica Milosavljević.

Inicijativa se provodi u partnerstvu sa Skloništem za životinje Veterinarske stanice Beli Manastir te sa Savjetom mladih Grada Belog Manastira, a sastojat će se od informativne kampanje plakatima po Baranji, najmanje tri šetnje životinja iz Skloništa za životinje u Belom Manastiru i podjele 300 letaka za vrijeme šetnji.

U okviru te građanske inicijative postavit će se i jedna oglasna ploča na području Grada Belog Manastira, na kojoj će građani moći oglašavati izgubljene ili pronađene životinje, životinje koje nude za udomljavanje i slično.

Nedjelja, 06. 01. 2013.

Bolmanski vertep

Badnjak 2013. godine - vertep u BolmanuBadnjak 2013. godine - vertep u BolmanuObičaj nošenja vertepa kod baranjskih Srba poznat je od davnina. U Bolmanu se taj običaj održao do današnjih dana i nikad se nije prekidao. Evo kako će vertep biti opisan u knjizi "Bolman je bio Bolman", koja je upravo u štampi i čiji je autor Jovan M. Nedić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Jagodnjak:

Na Badnjak, nakon šest sati uveče, selo je nekad bilo pusto, nigdje nije bilo nikoga, svi su bili u svojim kućama i nije se nigdje išlo. Običaj je bio da se nikud ne ide nakon što se unese Božić. Drugim riječima "Božić se ne ostavlja" i do drugog dana nikud se ne ide, osim u crkvu. Po selu je išao samo vertep.

Bojana Vukosavljević, predsjednica VSNM, otvara prijemBojana Vukosavljević, predsjednica VSNM, otvara prijemU petak, 4. I. 2013. godine, s početkom u 19 sati, u Srpskom kulturnom centru (Ulica Imre Nagya 8) upriličen je, sad već tradicionalni, božićni prijem u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Belog Manastira. Na prijemu su bili predstavnici belomanastirskih gradskih te srpskih i drugih manjinskih institucija, organizacija i udruga, a među njima i "Oazine" aktivistice Dubravka Simendić i Vesna Nedić.

Institucionalna podrška Nacionalne zakladeInstitucionalna podrška Nacionalne zakladePočetak 2013. godine za Mirovnu grupu Oaza značajan je zbog toga što je dobila tzv. institucionalnu podršku od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Naime, krajem prošle godine "Oaza" je dobila obavijest od Zaklade da joj je odobrena institucionalna podrška za 2013, 2014. i 2015. godinu u iznosu od 337.550 kuna godišnje. Institucionalna potpora predstavlja specifičan dio Zakladinog Programa financijske potporekojim se ciljano, na trogodišnji rok, ulaže u organizacijski razvoj i / ili stabilizaciju neke udruge.

Institucionalna podrška, prema tome, nije vezana za neki konkretan projekt, nego iz nje udruga može financirati hladni pogon (režije; plaće administrativnih radnika, projekt-koordinatora i blagajnika; knjigovodstveni servis; obrazovanje članova uprave i nekih projektnih timova i sl.), dakle, sve ono što drugi donatori obično ne financiraju ili bar ne u punom iznosu (za hladni pogon donatori obično ne odobravaju više od 25 % od cjelokupnog budžeta nekog projekta).

Četvrtak, 03. 01. 2013.

Poziv na javnu tribinu

Javna tribina 'Proizvodnja električne energije na vašem krovu'Javna tribina 'Proizvodnja električne energije na vašem krovu'

JA jesam jer MI jesmo!JA jesam jer MI jesmo!

125.000 posjetitelja 'Oazine' web-stranice125.000 posjetitelja 'Oazine' web-straniceU jedan sat noću prvog dana nove, 2013, godine brojač posjetitelja "Oazine" web-stranice premašio je broj 125.000. Posljednji put sličan "događaj" zabilježili smo 14. VI. 2012. godine, kad je brojač pokazivao palindromni broj 100.001. Ostalo je zabilježeno da je u skoro isto vrijeme (1 sat i 20 minuta), ali godinu dana ranije brojač imao vrijednost 79.626, što znači da je naša web-stranica u godinu dana imala nešto malo preko 45.000 jedinstvenih posjetilaca, što znači da u prosjeko imamo 3.750 posjetilaca mjesečno

Prvi članak na "Oazinoj" stranici postavljen je 12. III. 2007. godine i od tada do danas naređali smo ih – uglavnom u rubrici "Novosti" – preko 1.600 s mnoštvom fotografija. Ovo je 411 članak u ovoj godini, a ilustracija uz ovaj članak je 657 slika ove godine. U tim člancima, tekstom i slikama, opisane su gotovo sve "Oazine" aktivnosti u proteklih pet i pol godina, ali i mnoga druga događanja u Belom Manastiru, Baranji i široj okolini.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok