MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Topli obrok (sarma) za Novu godinuTopli obrok (sarma) za Novu godinu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kao što smo pisali ovdje i ovdje, pri kraju 2013. godine pokazalo se da iz redovnih donacija Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Belog Manastira neće biti moguće isfinancirati besplatne tople obroke za 40 "Oazinih" korisnika za sve radne dane u mjesecu prosincu, a pogotovo se neće moći isfinancirati 80 dodatnih obroka za Božić i Novu godinu.

Branko Petrović, predsjednik VijećaBranko Petrović, predsjednik Vijeća(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 31. XII. 2013. godine, s početkom u 12 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra upriličen je novogodišnji domjenak Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije. Predsjednik Vijeća Branko Petrović na domjenak je pozvao poslovne suradnike, predstavnike baranjskih općina te nevladinih organizacija koje imaju sjedište u Društvenom centru (P.G.D.I. i "Oaza").

Na domjenku su bili načelnik Općine Jagodnjak Anđelko Balaban, načelnik Općine Petlovac Drago Dominić, gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš, njegov zamjenik Predrag Stojanović, ravnatelj Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" Damir Mendler, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Općine Darda Branko Đurđević, koreograf Romskog KUD-a Darda Jovica Radosavljević, predsjednica P.G.D.I.-a Mirela Alagić, zaposlenici "Oaze" Magdalena Nikolić, Jelena Opačić-Matijević i Vesna Nedić te drugi.

Radionice pune mašte i dobre atmosfereRadionice pune mašte i dobre atmosfere(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od početka pa do kraja 2013. godine održano je 86 likovno-kreativnih radionica za žene, koje – kroz materijal za rad – financira Nacionalna zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionice se održavaju dva puta tjedno: ponedjeljkom i utorkom, u terminu od 18 do 20 sati, a vode ih Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić. Na radionicama je prosječno bilo od 12 do 15 korisnica različite životne dobi, što je samo doprinijelo kvaliteti druženja. Većinom su to "Oazine" redovite korisnice, ali se tu i tamo pojavi i neka nova zaintrigirana žena. Najljepši osjećaj je kada nove korisnice nastave dolaziti, što voditeljicama daje dobar osjećaj vrijednosti, kao i neizrečenu pohvalu za njihov trud i rad.

Slavonsko-baranjska nevladina scenaSlavonsko-baranjska nevladina scena(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 30. XII. 2013. godine, u prostorijama osječkog Pučkog otvorenog učilišta "Obris", a u organizaciji Udruge za kreativni razvoj "Slap" otvorena je multimedijalna izložba s nazivom "Panona post festum" i pod motom "Potražimo poveznicu društvenog poduzetništva i skrivenog turističkog blaga Panonije". Na otvaranju su iz Baranje bili Mirela Alagić, Lidija Dabić, Ivan Doboš, Vesna Nedić, Jasna Petrović i Predrag Stojanović.

Nedjelja, 29. 12. 2013.

Volonterka Sanela

Sanela na 'Oazinom' štandu na božićnom sajmuSanela na 'Oazinom' štandu na božićnom sajmuU posljednjem tromjesečju 2013. godine u "Oazi" je, u sklopu "Oazinog" volonterskog centra, volontirala Belomanastirka Sanela Stanojević (25 godina), koja je završila Stručni upravni studij u Osijeku. Nakon okončanja školovanja dospjela je na – Zavod za zapošljavanje, ali nije htjela, kao većina mladih, tratiti svoje vrijeme uzalud, nego se obratila "Oazi" s molbom za volonterski angažman. Htjela je steći nova znanja i vještine.

Budući da takve molbe nisu baš česte, "Oaza" je rado ispunila Sanelinu želju i dala joj određeno vrijeme za prilagodbu i upoznavanje s nevladinim sektorom. Sanela je kao volonterka provela u "Oazi" puno radno vrijeme tri ponedjeljka, tri utorka i jedan četvrtak. Osim toga, pomagala je pri izradi suvenira, sudjelovala u pripremi i održavanju likovno-kreativnih radionica za žene te dežurala na "Oazinom" štandu na božićnom sajmu.

Ugodna radna atmosfera, uz priče i šaleUgodna radna atmosfera, uz priče i šaleU mjesecu prosincu 2013. godine održane su tri likovno-kreativne radionice za žene utorkom u terminu od 18 do 20 sati s voditeljicom Anom Jeličić. Radionice, o kojima svaki mjesec izvještavamo na ovoj web-stranici, financiraju se sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Korisnice, kojih u prosjeku bude 14-15, redovito dolaze i nerado ih propuštaju – za to mora biti neki poseban razlog.

Inače, u dva sata kreativnog druženja nastaju maštoviti radovi s nekom zadanom temom. A tema ovoga mjeseca bili su suveniri sa svečanim, blagdanskim motivima, koji su se mogli vidjeti na šarenim štandovima adventskih sajmova.

Ukrasi izrađeni na radionicama ponedjeljkomUkrasi izrađeni na radionicama ponedjeljkom(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U dva posljednja mjeseca 2013. godine održano je ukupno šest likovno-kreativnih radionica za žene, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Održavaju se ponedjeljkom od 18 do 20 sati u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, a na njima bude od 10 do 12 korisnica.

Tokom jedanaestog mjeseca korisnice su naučile štrikati i heklati te izrađivati šalove. Mnoge od njih nisu ni sanjale da će "pod stare dane" naučiti i to. Nakon obuke na radionicama, korisnice su s takvim aktivnostima nastavile i kod kuće pa su mnoga djeca i unučići proteklih dana na poklon dobili upravo – šalove. Kako čujemo, sada po gradu ponosno hodaju zamotanih vratova.

Jagodnjački folklorašiJagodnjački folklorašiU petak, 27. XII. 2013. godine, u Sportskoj dvorani Osnovne škole Jagodnjak, a pred stopedesetak gledalaca, održan je 16. po redu Godišnji koncert Pododbora Jagodnjak SKD-a "Prosvjeta". U programu su učestvovale recitatorska i folklorna sekcija te gosti iz Vere: članovi Kulturno-umjetničkog društva "Ljubomir Ratić – Bubo" i Pododbora Vera SKD-a "Prosvjeta". Koncert su organizirali članovi spomenutih sekcija – učesnici programa uz pomoć svojih voditelja.

Vesna Nedić i Zora PanićVesna Nedić i Zora PanićU petak, 27. XII. 2013. godine, s početkom u 14:30 sati, voditeljica programa Vesna Nedić i asistentica na programu Dubravka Simendić obišle su devet korisnica socijalne usluge pomoć u kući, koja se pruža u sklopu programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Tu uslugu financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Svrha obilaska bila je popunjavanje evaluacijskih upitnika, čija će obrada biti sastavni dio "Oazinog" godišnjeg izvještaja Ministarstvu. Asistentica na programu već je ranije obišla neke druge korisnike, a preostale će obići sljedećih dana (ukupno ih je 46).

Polaznici marljivo uče engleski jezikPolaznici marljivo uče engleski jezikOd 18. XI. 2013. godine, svakog ponedjeljka i petka, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održava se "Oazin" tečaj engleskog jezika za polaznike koji se tek upoznaju s tim jezikom. Tečaj vodi Gordana Čiča, a grupa ima devet polaznika iz različitih baranjskih mjesta, koji – što je za svaku pohvalu – redovito pohađaju tečaj i to bez ijednog izostanka.

Polaznici su dosad u govornim vještinama usvojili predstavljanje, upoznavanje i snalaženje u prostoru. Osim toga, u mogućnosti su i predstaviti neku osobu. Od gramatike obrađena je množina imenica, glagolsko vrijeme "simple present", skraćeni i duži oblik glagola "to be", izražavanje pripadnosti… Uz brojne govorne vježbe te vježbe čitanja i prijevoda, urađen je i diktat, koji je dao više nego zadovoljavajuće rezultate.

Polaznici vrlo ozbiljno i vrijedno rade zadatke te su zainteresirani i za dodatne informacije i vještine.

Gradonačelnik Doboš i njegovi zamjeniciGradonačelnik Doboš i njegovi zamjeniciU petak, 27. XII. 2013. godine, s početkom u 12 sati, u Maloj vijećnici Gradske uprave upriličen je, sad već tradicionalni, božićno-novogodišnji domjenak. Gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš pozvao je na domjenak poslovne suradnike te predstavnike gradskih tvrtki, ustanova i organizacija koje imaju sjedište u Belom Manastiru. Među njima se našla i projekt-koordinatorica Mirovne grupe Oaza Vesna Nedić.

Uz edukaciju i kreativno izražavanjeUz edukaciju i kreativno izražavanjeU dvanaestom mjesecu 2013. godine održane su tri dječje radionice iz projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije", koje se financiraju sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i dijelom vlastitim sredstvima. Održavaju se u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan.

Cilj radionica bio je razumijevanje sukoba kao problema koji treba riješiti, osvještavanje vlastitog ponašanja u sukobu te različitih stilova ponašanja u konfliktnim situacijama ovisno o tome s kim smo u sukobu.

Priprema paketića za stare osobePriprema paketića za stare osobeNakon što su gerontodomaćice podijelile božićno-novogodišnje paketića korisnicama (42) i korisnicima (4) "Oazine" socijalne usluge pomoć u kući, stigle su i prve reakcije od strane korisnika. Ove godine paketići i nisu bili baš tako skromni (vrijednost im je 46 kuna), a nabavljeni su sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih kroz socijalni program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Baka Nada Janović iz Šećerane nazvala je "Oazu" telefonom da se zahvali na dobivenom poklonu i da kaže da bi joj paketić, i da je bio puno skromniji, mnogo značio. Zna ona da su vremena teška pa je za pohvalu to što je "Oaza", za tako mnogo korisnika (46), uspjela osigurati malo bolje paketiće. Zahvalila se i na čestitki, koju su upravo za tu svrhu izradile "Oazine" kreativke na likovno-kreativnim radionica utorkom pod vodstvom Ane Jeličić.

Sabina i MagdalenaSabina i MagdalenaOd 11. XII. 2013. godine, preko mjere zapošljavanja u javnim radovima dugotrajno nezaposlenih osoba, u "Oazi" su zaposlene Sabina Rončević i Magdalena Nikolić. One su dugogodišnje korisnice "Oazinih" likovno-kreativnih radionica za žene, preko kojih smo ih dobro upoznali i prema njihovim afinitetima zaposlili.

Sabina Rončević je zaposlena na tri mjeseca za rad sa ženama i po potrebi za dežurstvo u "Oazinom" internet-klubu. Magdalena Nikolić je zaposlena na period od šest mjeseci kao dopuna u radu sa ženama i starijim osobama. Njen zadatak je pomaganje u poslovima vezanim uz vešeraj te za prekrajanje i krpljenje stare odjeće, gdje će se pokazati njena kreativnost i umješnost, zbog kojih će pomagati i u likovno-kreativnim radionicama. Obje će, kao i svi ostali "Oazini" zaposlenici, učestvovati u održavanju radnog prostora, kao i zajedničkih prostorija Društvenog centra.

Srijeda, 25. 12. 2013.

Merry Christmas

Sretan BožićSretan BožićNeka Božić mir donese
pod nebeskom kapom ovom,
nadati se s njime treba
životu nam boljem, novom!

(Gojko Mandić, blog "Enigmatika")

'Mađarski glasnik', broj 9-10 (2013)'Mađarski glasnik', broj 9-10 (2013)Prema posljednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj se 14.000 građana izjasnilo da su Mađari, ali je od toga samo oko 10.000 navelo mađarski jezik kao materinji. Iz tih podataka pretpostavlja se da je oko 4.000 njih asimilirano s većinskim narodom.

Aktivnosti SMU-a
Savez mađarskih udruga (SMU, mađ. MESZ) nastoji organizirati različite aktivnosti kako bi pripadnici mađarske nacionalne manjine, koji žive diljem Hrvatske, njegovali i zadržali svoj jezik, tradiciju, kulturu i običaje. Ta udruga, koju uglavnom financira Savjet za nacionalne manjine RH, uz ostalo, izdaje knjige i novine za odrasle i djecu. Već 11 godina SMU izdaje tjednik "Horvátországi Magyar Napló" na mađarskom jeziku (glavni urednik Attila Bognár), a od ožujka 2013. godine i dvojezični mađarsko-hrvatski mjesečnik "Magyar Hírnök", koji uređuje Tinde Šipoš Živić (Sipos Zsivicz Tünde). Sredstva za njegovo izdavanje osigurava Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Ponedjeljak, 23. 12. 2013.

Domjenak Udruženja "Baranja"

Lug, Civilni centar 'Ferenc Deak'Lug, Civilni centar 'Ferenc Deak'"Oazine" aktivistice Ana Jeličić i Vesna Nedić bile su u ponedjeljak, 23. XII. 2013. godine, u Civilnom centru "Ferenc Deak" u Lugu, na domjenku Udruženja "Baranja", koji je počeo u 18 sati, a upriličen je povodom završetka godine. Tom prilikom izvršni direktor Udruženja Milorad Nenadović zahvalio se prisutnim na dosadašnjoj suradnji. Uz uobičajenu zakusku, prisutni su u prezentaciji mogli vidjeti i novousvojeni logo Udruženja "Baranja".

Dubravka SimendićDubravka SimendićU radu "Oazinih" gerontodomaćica dešavaju se i svakakve zgode, od kojih smo nekoliko anegdotalnih zabilježili u prethodnim člancima (ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje). Zapisala ih je Dubravka Simendić, asistentica na programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Lutrijska (ne)sreća
Neke "Oaze" korisnice imaju sreću na lutriji. Tako je jednom davno jedna naša baka dobila od muža listić sportske prognoze da ga ispuni. I zaista ga je ispunila, ali muž ga nije uplatio, već zaboravio i s drugim papirima bacio u pepeljaru od peći. Čisteći peć baka ugleda zgužvani listić, "ispegla" ga i dade kumu Paji iz Belog Manastira da ga preda na odgovarajućem kiosku. Nakon kratkog vremena dođe kum i veli: "E, kumo, da je cijela bilo bi 3.000, a pošto je samo pola – imaš 1.500" (ondašnjih dinara)!

Subota, 21. 12. 2013.

Stoti rođendan križaljke

Prva moderna križaljkaPrva moderna križaljkaPrije sto godina, na današnji dan – 21. XII. 1913. godine, u zabavnom prilogu "Fun" nedjeljnog izdanja njujorškog dnevnika "New Yok World" objavljena je zagonetka pod naslovom "Word-Cross Puzzle", za koju mnogi izvori tvrde da je prva moderna križaljka (engleski: crossword, slovenski: križanka, makedonski: krstoslovka, srpski: ukrštenica).

Autor te prve križaljke američki je novinar Arthur Wynne (čitaj: Artur Vin; 1871-1945), porijekla iz Liverpoola (Engleska), koji je kao 19-godišnjak emigrirao u SAD.

Subota, 21. 12. 2013.

Čestitka

Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a BaranjaLidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 21. XII. 2013. godine, u belomanastirskoj "Ljepotici", u Ulici Imre Nagya 2, svečano je otvoren Ured Lokalne akcijske grupe (LAG) Baranja. Ured će biti otvoren za sve građane Baranje i njihove inicijative, ideje i prijedloge koji su usmjereni prema razvoju Baranje. Na otvorenju je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Mali slatki dar za male korisnikeMali slatki dar za male korisnikeNa dječjoj radionici održanoj u petak, 20. XII. 2013. godine, "Oaza" je – kao i prethodnih godina – darivala svoje male korisnike malim slatkim darom, a oni su se, kao i uvijek, jako obradovali. Nažalost, djece je na radionici bilo malo jer je većina već otišla kod svojih baka i djeda, budući da im je počeo – zimski raspust.

Petak, 20. 12. 2013.

Okrugli stol o volontiranju

Danas je volontiranje prihvaćenije nego prijeDanas je volontiranje prihvaćenije nego prijeU petak, 20. XII. 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra u Belom Manastiru održan je okrugli stol na temu "Volontiranje u organizacijama / institucijama", kao dio projekta "Volontirajmo za zajednicu". Projekt provodi Mirovna grupa Oaza u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom i udrugom "Alerga", a financira ga Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Gerontodomaćice, uz pomoć u kući, ...Gerontodomaćice, uz pomoć u kući, ...I u toku mjeseca studenog 2013. godine gerontodomaćice Mirovne grupe Oaza obilazile su stare osobe u Gradu Belom Manastiru, pružajući im socijalnu uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Sastanci "Oazinog" gerontotima održavani su svake srijede, a na posljednjem u mjesecu bila je prisutna i patronažna sestra iz Doma zdravlja Beli Manastir. Zaposlene su i dvije nove gerontodomaćice pa ih je ukupno bilo šest, a odradile su 343 obilaska starih osoba. U novembru su gerontodomaćice ponovo obilazile korisnike u Branjinom Vrhu pa je ukupan broj korisnika iznosio 46 (od toga 42 žene i 4 muškarca).

Sudionici okruglog stolaSudionici okruglog stolaU četvrtak, 19. XII. 2013. godine, osječka Organizacija za građanske inicijative (OGI) organizirala je okrugli stol u sklopu projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga u jugoistočnoj Europi kroz jačanje nacionalnih i regionalnih mreža organizacija civilnoga društva". Okrugli stol održan je u Hotelu Ariston u Osijeku.

Osnovni cilj: prevencija nasilja i ovisnostiOsnovni cilj: prevencija nasilja i ovisnostiU četvrtak, 19. XII. 2013. godine, s početkom u 11 sati, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira održana je deveta sjednica Vijeća za prevenciju za područje Grada Belog Manastira.

Na sjednici je bilo trinaestak članova Vijeća na čelu s Ivanom Dobošem, belomanastirskim gradonačelnikom i predsjednikom Vijeća. Uime Mirovne grupe Oaza na sjednici je bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

 

Sjednica je imala sljedeći dnevni red:

Četvrtak, 19. 12. 2013.

Paketići za stare osobe

'Oazin' gerontotim s paketićima za stare osobe'Oazin' gerontotim s paketićima za stare osobe

Kao i prethodnih godina, Mirovna grupa Oaza – sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih – pripremila je božićno-novogodišnje paketiće za 46 korisnika socijalne usluge pomoć u kući, koju pružaju "Oazine" gerontodomaćice u sklopu socijalnog programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Paketići sadrže keks, kavu, čaj i bombone.

Četvrtak, 19. 12. 2013.

"Oazin" gerontomajstor opet radi

Gerontomajstor Radivoj JankovićGerontomajstor Radivoj JankovićNakon duže pauze Mirovna grupa Oaza ponovo je angažirala gerontomajstora preko javnih radova. On ima zadatak da pomaže korisnicima "Oazinog" socijalnog programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", a oni se već duže vrijeme pitaju što da rade sa sitnim popravcima koje im zadaju glavobolje jer novca često nema dovoljno ni za neke osnovne stvari, a kamoli za takve namjene. Sada "Oazini" korisnici mogu odahnuti jer mjera zapošljavanja preko javnih radova ponovo funkcionira. Gerontomajstor je opet Radivoj Janković, koji je već bio zaposlen od 1. VIII. do 31. X. 2012. godine, a sad će odraditi još tri mjeseca, počevši od 11. prosinca 2013. do 10. ožujka 2014. godine.

Gospava Dabić i Dubravka SimendićGospava Dabić i Dubravka SimendićOd 11. prosinca 2013. pa do 10. lipnja sljedeće godine u "Oazi" će kao gerontodomaćica, a na bazi javnih radova, raditi Gospavu Dabić iz Branjinog Vrha. Ona će pružati pomoć u kući "Oazinim" korisnicima upravo iz Branjinog Vrha, a u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Do kraja godine to će činiti skupa s dosadašnjom gerontodomaćicom Dragicom Štalman, kojoj od Nove godine prestaje radni odnos, a potom će obilaske vršiti samostalno.

Nova gerontodomaćica upoznata je s radom "Oaze" i već je učestvovala u nekim akcijama, a jedna od sljedećih bit će dijeljenje paketića starim osobama povodom zimskih blagdana. Tako će se sigurno još više zbližiti sa starim osobama koje su joj povjerene.

Budući polaznici informatičke obukeBudući polaznici informatičke obukePrije dva mjeseca pozvali smo zainteresirane Belomanastirce i Baranjce da se upišu na osnovnu informatičku obuku, koju Mirovna grupa Oaza provodi u suvremeno opremljenoj informatičkoj učionici.

Na obuku se prijavilo šest (6) osoba. Međutim, na pripremni sastanak, održan 18. XII. 2013. godine s početkom u 17 sati, došlo je njih četvero. Jedna osoba je odustala radi zdravstvenih poteškoća, dok druga osoba nije došla.

"Oazina" direktorica Vesna Nedić prisutnima je uime "Oaze" zaželjela dobrodošlicu te ukratko predstavila "Oazu" i plan informatičke obuke. Predavač Neno Radić i polaznici dogovorili su se o rasporedu obuke, koja će se održavati utorkom i četvrtkom po dva sata s početkom u 17 sati. Obuka će ukupno trajati 60 sati, a počet će u četvrtak, 9. siječnja 2014. godine, što znači da se zainteresirani još uvijek mogu prijaviti.

Srijeda, 18. 12. 2013.

Poziv na informatičku obuku

'Oazina' informatička obuka (arhivski snimak)'Oazina' informatička obuka (arhivski snimak)Mirovna grupa Oaza pokreće osnovnu informatičku obuku u suvremeno opremljenoj informatičkoj učionici. Na obuci će se obrađivati sljedeće teme:

  • Osnovni pojmovi informacijskih tehnologija i dijelovi PC-računala
  • Windows
  • Word
  • Internet
  • Elektronska pošta

Obuka će se održavati u večernjim satima, dva puta tjedno po 2 sata, ukupno 60 sati. Zainteresirane osobe mogu se prijaviti na telefon 705-055 ili doći u prostorije Mirovne grupe Oaza (Beli Manastir, J. Antala 3) svakim radnim danom od 8-20 sati. Cijena obuke je 300 kuna (5 kuna po satu), što se može platiti u dva obroka. Obuka počinje 9. siječnja 2014. godine.

Ukrasi s božićnim i novogodišnjim motivimaUkrasi s božićnim i novogodišnjim motivima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Svakog utorka, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vodi Ana Jeličić. U mjesecu studenom 2013. godine održane su četiri takve radionice. Održavale su se uvijek u isto vrijeme (od 18 do 20 sati), a na njima je u prosjeku bilo 14 korisnica.

Utorak, 17. 12. 2013.

Poziv na Božićno selo u Bilju

U subotu, 21. XII. 2013. godine, u BiljuU subotu, 21. XII. 2013. godine, u Bilju

Turistička zajednica Općine Bilje poziva Vas da 21. prosinca 2013. godine, s početkom u 11 sati, dođete na zajedničko druženje u centru mjesta Bilje.

Pripremite toplu odjeću i provedite jedan dan Adventa u Božićnom selu u Bilju. Uz kuhano vino i gastrospecijalitete, grijat će nas i tamburaši!

Uz cjelodnevni program za djecu, povedite sve koje sretnete putem do Bilja!

Ponedjeljak, 16. 12. 2013.

Javna tribina o volontiranju

Život nam vraća samo ono što dajemo drugima!Život nam vraća samo ono što dajemo drugima!(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 16. XII. 2013. godine, s početkom u 17 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je javna tribina na temu "Što je volontiranje i gdje se može volontirati?". Tribina je jedna od aktivnosti "Oazinog" projekta "Volontirajmo za zajednicu", koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Uvodnu riječ dala je Ana Jeličić kao voditeljica "Oazinog" volonterskog centra, dok su predavači bili Branislav Vorkapić iz osječkog OGI-ja i Lejla Šehić Relić iz Volonterskog centra Osijek. Na tribini je bilo oko 40 osoba: građana, članova udruga i mladih koji su prošli volontersku obuku, čak i penzionera.

Ponedjeljak, 16. 12. 2013.

Peta sjednica SRAZ-a

Sanja Major i Petar StrižakSanja Major i Petar StrižakU ponedjeljak, 16. XII. 2013. godine, od 12 do 12:30 sati, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u Zagrebu održana je peta sjednica Savjeta za rad, aktivno starenje i zapošljavanje (SRAZ). SRAZ je savjetodavno tijelo sastavljeno od predstavnika ministarstava i organizacija koje su aktivne na području rada, aktivnog starenja i zapošljavanja. Sjednici su predsjedavali Sanja Major, načelnica Sektora za tržište rada i zapošljavanje, i Petar Strižak, stručni suradnik u spomenutom ministarstvu. Mirovnu grupu Oaza i ovaj je put predstavljala direktorica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Tema sjednice bile su mjere aktivne politike zapošljavanja za žene i mlade. Sanja Major je predstavila sve aktualne mjere i pozvala prisutne da iznesu svoje prijedloge za poboljšanje ili dopunu tih mjera.

'Oazin' štand na Božićnom sajmu'Oazin' štand na Božićnom sajmuU nedjelju, 15. XII. 2013. godine, na Trgu slobode u Belom Manastiru, a pod okriljem svjetlucavih lampica i uz zvuke prigodne glazbe, održan je drugi božićni sajam u okviru manifestacije "Advent u Baranji". Štandovi, među kojima je bio i štand Mirovne grupe Oaza, prepuni božićnih ukrasa, uz miris finih kolača i kuhanog vina, mamili su prolaznike, kojih ovoga puta nije nedostajalo.

Komešalo se tu i staro i mlado, čuo se smijeh razigrane dječice oko okićene jelke, prizor baš kao sa starih razglednica. Konačno je belomanastirski "korzo" živnuo – pa makar i na jedan dan. Ljudi su se družili i razgovarali pa se – kažu "Oazine" članice za štandom Ana, Dubravka, Magdalena i Sabina – i hladnoća manje osjećala, ublažilo ju je ugodno, toplo predblagdansko ozračje.

Jedanaesti sajam starima u Belom ManastiruJedanaesti sajam starima u Belom Manastiru(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 14. XII. 2013. godine, u Belom Manastiru održana je 5. međunarodna izložba značaka, 10. međunarodni susret kolekcionara te 11. sajam starina, koje organizira Klub starina "Sveti Martin" Beli Manastir u suradnji s Društvom sakupljača značaka "Mirko Kirh" iz Osijeka. Izložba značaka i susret kolekcionara održani se u predvorju Prve srednje škole, dok je sajam starina održan na Trgu slobode.

Subota, 14. 12. 2013.

Izložba slika od slame

Djela slamarki iz TavankutaDjela slamarki iz Tavankuta(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 14. XII. 2013. godine, s početkom u 11 sati, u predvorju belomanastirskog kina otvorena je izložba slika od slame koje su izradile slamarke iz bačkog sela Tavankuta.

Izložbu je organizirala belomanastirska udruga Projekt građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.) u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira i u sklopu prekograničnog projekta "Slama koja spaja, a ne razdvaja". Projekt je proveo P.G.D.I. u partnerstvu s Hrvatskim kulturno-prosvjetnim društvom (HKPD) "Matija Gubec" iz Tavankuta i Udruženjem žena "Li-Woman" Livno.

Novinarka Stana Nemet na dječjoj radioniciNovinarka Stana Nemet na dječjoj radioniciU jedanaestom mjesecu 2013. godine održane su tri dječje radionice iz projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije", koje se financiraju sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i dijelom vlastitim sredstvima. Održavaju se u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan.

Cilj radionica bio je da djeca, kroz različite aktivnosti i vježbice, uče o izgradnji povjerenja u sebe i druge, razvijaju samopouzdanje, samopoštovanje i neovisnost o tuđem mišljenju te uvjerenje da smo svi važni i vrijedni ljubavi i pažnje.

Skromni domjenak za 'Oazine' kreativkeSkromni domjenak za 'Oazine' kreativkeOvogodišnji 13. dan posljednjeg mjeseca u godini bio je i petak, što po nekima nije baš sretan dan. No, kao i uvijek, ima iznimaka, a to su ovoga petka bile korisnice "Oazinih" kreativnih radionica za žene. Baš ovoga petka, njima u čast i zahvalnost za predanost tokom godine, "Oazin" tim priredio im je mali, skromni domjenak u Hotelu Patria.

Petak, 13. 12. 2013.

Erdut: "Na kavu sa susjedom"

Općina Erdut sa sjedištem u DaljuOpćina Erdut sa sjedištem u Dalju(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 13. XII. 2013. godine, domaćin projektne aktivnosti "Na kavu sa susjedom" bila je Općina Erdut sa sjedištem u Dalju. Ta se aktivnost provodi u sklopu projekta "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina", kojim se potiče prekogranična suradnja Srbije i Hrvatske. U delegaciji Grada Belog Manastira bili su zamjenici gradonačelnika Zoran Kranjčec i Marko Bogatić, novinarka Adelina Janić i aktivistica Mirovne grupe Oaza Ana Jeličić.

Četvrtak, 12. 12. 2013.

Forum o društvenom poduzetništvu

Cliff Southcombe, prevoditeljica, Jasna Petrović, Sonja Vuković i Gordana StojanovićCliff Southcombe, prevoditeljica, Jasna Petrović, Sonja Vuković i Gordana Stojanović(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 12. XII. 2013. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici, održan je forum na temu "Društveno poduzetništvo (DP) kao model lokalnog razvoja". Forum su organizirali LAG Baranja, osječka Udruga za kreativni razvoj "Slap" i Udruženje "Baranja" iz Luga u sklopu provedbe aktivnosti iz Akcijskog plana Lokalne razvojne strategije Baranje.

Nakon pozdravne riječi belomanastirskog gradonačelnika i potpredsjednika LAG-a Baranja Ivana Doboša i nakon prikazanog filma u produkciji Udruge "Slap" o društvenom (socijalnom) poduzetništvu u Hrvatskoj, s primjerima dobre prakse i iz Baranje, uvodna izlaganja održali su:

Vesna Nedić, Jadranka Sabljak i 'škrabica'Vesna Nedić, Jadranka Sabljak i 'škrabica'U 249 radnih dana tokom ove, 2013. godine Mirovna grupa Oaza dostavit će na kućne adrese 40 najugroženijih osoba s područja Grada Belog Manastira čak – 9.960 toplih obroka. To se uspjelo zahvaljujući donacijama Grada Belog Manastira i Ministarstva socijalne politike i mladih, a krajem godine i humanitarnom akcijom, prenamjenama u okviru "Oazinog" programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" te donaciji "Baranjske čistoće". Međutim, nije se uspjelo "nagrebati" još malo novca da bi "Oazini" korisnici nešto dobili i za Božić i Novu godinu.

Kad je to čula predsjednica Gradskog vijeća Jadranka Sabljak, predložila je da "Oazine" aktivistice naprave "škrabicu" za prikupljanje donacija za tu svrhu među članovima Gradskog vijeća Grada Belog Manastira. Predloženo – učinjeno! I na sjednici Gradskog vijeća održanoj 11. XII. 2013. godine "škrabica" je "kružila" među gradskim vijećnicima, koji su u nju velikodušno ubacili 704 kune. Odmah nakon toga pozvana je "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić da dođe u Gradsku upravu, gdje joj je Jadranka Sabljak svečano predala donaciju, koja je prebrojana na licu mjesta, a potom uplaćena na "Oazin" žiro-račun kao donacija građana.

Baranjska čistoća d.o.o.Baranjska čistoća d.o.o.Od 2010. godine Mirovna grupa Oaza svakog radnog dana dostavlja besplatne tople obroke na kućne adrese 40 najugroženijih osoba s područja Grada Belog Manastira, koje određuje Centar za socijalnu skrb. Obroci se pripremaju u Crvenom križu Osijek i dovoze u Beli Manastir, a onda ih "Oazin" vozač razvozi korisnicima.

Nabavku i distribuciju tih toplih obroka Grad Beli Manastir financira godišnjim iznosom od 90.000 kuna, a ostatak daje Ministarstvo socijalne politike i mladih. Ova, 2013. godina imat će 249 radnih dana, što znači da će "Oaza" svojim korisnicima dostaviti čak – 9.960 besplatnih toplih obroka.

Međutim, na koncu ove godine pokazalo se da će "Oazi" za tople obroke, usprkos prenamjenama i humanitarnoj akciji, nedostajati još 2.300 kuna. Stoga se obratila gradskim tvrtkama "Baranjskom vodovodu" i "Baranjskoj čistoći" s molbom da svojim donacijama pomognu skupiti nedostajuća sredstva kako "Oazini" korisnici ne bi ostali bez toplog obroka u predbožićno i prednovogodišnje vrijeme. Ubrzo je stigao pozitivan odgovor od "Baranjske čistoće" s donacijom koja u cijelosti pokriva nedostajući iznos.

U ime svojih 40 korisnika Mirovna grupa Oaza
zahvaljuje
"Baranjskoj čistoći" na donaciji.

Nedjelja, 08. 12. 2013.

Peti "Čvarakfest" u Karancu

Takmičenje čvarak-majstoraTakmičenje čvarak-majstora(Fotoalbum se može vidjeti ovdje: BaranjaMedija)

U nedjelju, 8. XII. 2013. godine, u organizaciji Turističke zajednice Baranje, a u okviru manifestacije "Advent u Baranji", održan je u Karancu peti "Čvarakfest". U takmičenju u topljenju čvaraka učestvovalo je desetak "čvarak-majstora", a žiri na čelu s Ilonkom HorvatMamikom odredio je da je najbolje čvarke istopio Branko Kudlaček iz Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kraljik iz Belišća. Drugo mjesto osvojio je Vlado ŠkroboBajo iz Karanca, a treće vlasnici karanačkog Seoskog gospodarstva "Ivica i Marica".

(Foto: Zita Vilić;
opširniji članci: BaranjaMedija, Glas Slavonije, Radio Baranja)

Docent dr. sc. Vladimir MargetaDocent dr. sc. Vladimir Margeta(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 8. XII. 2013. godine, LAG Baranja i Poljoprivredni fakultet u Osijeku, u prostorijama Hrvatskog doma kulture u Karancu, a u sklopu aktivnosti Turističke zajednice Baranje "Advent u Baranji – Zimski vašar i Čvarakfest", organizirali su stručno predavanje i prezentaciju na temu "Prednosti i mogućnosti proizvodnje crne slavonske svinje za gospodarski i društveni razvoj ruralnih područja". Predavač je bio docent dr. sc. Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

LAG Baranja takva i slična predavanja planira održati u nekoliko jedinica lokalne samouprave na području Baranje.

(Opširnije na web-stranici LAG-a Baranja)

Montiranje videaMontiranje videaU subotu, 7. XII. 2013. godine, od 12 do 18 sati, na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (FPZG) održan je drugi, ujedno i zadnji dio komunikacijskog treninga, koji su skupa provodili FPZG i Televizija Student u partnerstvu s Mrežom mladih Hrvatske i Hrvatskom radiotelevizijom.

Komunikacijski trening bio je namijenjen predstavnicima udruga mladih ili udruga za mlade, koji su time stekli osnovno znanje iz televizijskog novinarstva, ali i nekolicini studenata FPZG-a, koji su tim treningom usvojili nova znanja vezana za civilno društvo i rad nevladinih organizacija.

Jelena Petrović i Željana Laketa (u sredini)Jelena Petrović i Željana Laketa (u sredini)Volonterske nagrade Volonterskog centra Osijek ove su godine – za volonterski angažman pojedinca, pored ostalih dobitnika – primile i dvije Belomanastirke: Jelena Petrović i Željana Laketa.

U obrazloženju se kaže da su te dvije mlade, nesebične žene pune energije i ideja koje zajednički provode i osmišljavaju te s velikom ljubavi pomažu djelovanje belomanastirske Udruge roditelja i djece "Pčelice". Njihov angažman usmjeren je na organiziranje i održavanje različitih manifestacija i aktivnosti za djecu te kreativnih i edukativnih radionica, uz njegovanje srpskog jezika, kulture i tradicije te stvaranje ugodnog okruženja u kojem podučavaju o toleranciji, strpljenju, nesebičnosti i poštivanju različitosti.

Četvrtak, 05. 12. 2013.

Konferencija "Ženska platforma +2"

Učesnici konferencije u ZagrebuUčesnici konferencije u ZagrebuU srijedu i četvrtak, 4. i 5. XII. 2013. godine, u zagrebačkom Hotelu Panorama održana je konferencija "Ženska platforma +2". Konferenciju su organizirale udruge CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (Zagreb), B.a.B.e. – "Budi aktivna – Budi emancipiran" (Zagreb), "Domine" feministička organizacija za promicanje ženskih prava i razvoj civilnog društva (Split), Centar za građanske inicijative Poreč (CGI) i Centar za podršku i razvoj civilnog društva "Delfin" (Pakrac). Na konferenciji je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Dobitnici volonterskih nagrada za 2013. godinuDobitnici volonterskih nagrada za 2013. godinuU četvrtak, 5. XII. 2013. godine, na Međunarodni dan volontera, Volonterski centar Osijek (VCOS) dodijelio je volonterske nagrade pod geslom "Nevidljivo učiniti vidljivim". Nagrade su dobili pojedinci i organizacije koje su pokazale najbolje primjere volontiranja u zajednici. Dodijeljene su četiri nagrade u kategoriji za volonterski angažman pojedinca te jedna skupna nagrada u istoj toj kategoriji, dvije nagrade za primjer dobre prakse uključivanja volontera, jedna za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva te tri nagrade za školsko volontiranje.

Četvrtak, 05. 12. 2013.

Poziv na film o Njegošu

200-godišnjica rođenja Petra Petrovića II. Njegoša (1813-2013)200-godišnjica rođenja Petra Petrovića II. Njegoša (1813-2013)U sklopu kulturne manifestacije "Njegoševi dani", a povodom 200 godina od rođenja Petra II. Petrovića Njegoša, KUD "Montenegro-Montenegrina" i prijatelja Republike Crne Gore Beli Manastir prikazat će dokumentarni šezdesetominutni film režisera Branka Baletića

"Noć skuplja dva vijeka : Njegoš – jedna biografija"

Film je dobitnik nagrade Grand prix na ovogodišnjem Festivalu dokumentarnog filma jugoistočne Evrope u Parizu.

Projekcija filma bit će u petak, 13. XII. 2013. godine, u Velikoj vijećnici ("Ljepotica", zgrada P+8) u Belom Manastiru, s početkom u 18 sati.

Belomanastirska 'Ljepotica', arhivski snimakBelomanastirska 'Ljepotica', arhivski snimakLokalna akcijska grupa (LAG) Baranja, u suradnji s osječkom Udrugom za kreativni razvoj "Slap" i Udruženjem "Baranja" iz Luga, organizira  forum  na području ekosocijalne ekonomije na temu:

"Društveno poduzetništvo
kao model lokalnog razvoja"

Forum će se održati u Belom Manastiru, u četvrtak (12. XII. 2013), u Velikoj vijećnici (zgrada P+8), Ulica Imre Nagya 2, s početkom u 17,00 sati.

Organizatori pozivaju sve građane da prisustvujete tom zanimljivom događanju i da svojim aktivnim uključivanjem pridonesu osmišljavanju partnerskih modela društvenog poduzetništva na području Baranje.

Logo Međunarodnog dana volonteraLogo Međunarodnog dana volonteraGeneralna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1985. godine 5. XII. za Međunarodni dan volontera, kao podsjećanje na dan kada je 1970. stvoren Program UN za volontere.

Volonteri – ljudi dobre volje, kako ih još nazivaju – za svoj rad ne očekuju materijalnu nadoknadu, sem moralnih i društvenih satisfakcija, a pomaganje i posvećivanje vremena drugima smatraju izrazom ljudske humanosti, solidarnosti i uzajamnosti, kao i osjećanjem odgovornosti za svoju zajednicu. Motivi za volonterski rad izraz su visoke svijesti i spremnosti da se odgovori na potrebe drugih i unaprijedi život u svojoj zajednici. Pored saznanja da čine nešto za "pravu stvar", volonteri su u prilici da dobiju nova iskustva, znanja i vještine i da ostvare nova prijateljstva i kontakte, kao i da iskoriste mogućnost stručnog usavršavanja i ličnog napredovanja.

Srijeda, 04. 12. 2013.

"Oazin" vešeraj i šnajderaj

'Oazin' uslužni vešeraj u Društvenom centru'Oazin' uslužni vešeraj u Društvenom centruOsim što pružaju socijalnu uslugu pomoć u kući, "Oazine" gerontodomaćice u "Oazinom" vešeraju besplatno peru i rublje korisnicima kojima je to potrebno, a jedna od "Oazinih" gerontodomaćica dio svog radnog vremena radi kao gerontokrojačica pa besplatno šije, krpi i prekraja odjeću našim starim korisnicima.

U prošlom mjesecu (XI/2013), u "Oazinom" vešeraju oprano je 14 mašina rublja za sedam korisnica koje u svom domu nemaju stroj za pranje rublja, a u "Oazinoj" radionici krpanja i šivanja šest puta se šivalo za četiri stare osobe raznih odjevnih predmeta: prepravljanje kapuljače, prekrajanje zavjesa, proširivanje i produžavanje tunike, sužavanje i skraćivanje košulje, krpanje i opšivanje deka itd.

Jelonoša s toplim obrokomJelonoša s toplim obrokomProteklog mjeseca (XI/2013) Mirovna grupa Oaza nastavila je provođenje programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih te Grad Beli Manastir. Kroz navedeni program se, pored ostaloga, pruža i socijalna usluga dostava besplatnih toplih obroka našim najugroženijim sugrađanima.

U pružanju te socijalne usluge ništa se nije promijenilo. Broj korisnika i dalje je 40, mada bi realne potrebe bile puno veće. Kvaliteta obroka ostala je također ista, mada i na vrata kuhinje Crvenog križa Osijek, iz koje stižu obroci, kuca sve više potrebitih ljudi. Obroci su obilni, raznovrsni i – prema riječima "Oazinog" razvozača, koji je u najdirektnijem kontaktu s korisnicima – ukusni.

Novi Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacijaNovi Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacijaU ponedjeljak, 2. XII. 2013. godine, u zagrebačkom Hotelu "Dubrovnik", zagrebačka tvrtka Konto Obad d.o.o. organizirala je jednodnevni seminar o financijskom poslovanju u 2014. godine za zakonske predstavnike / predstavnice nevladinih organizacija. Seminaru je prisustvovala i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Cilj seminara bio je da se udruge što bolje pripreme za vođenje financijskog poslovanja u sljedećoj godini jer će 1. I. 2014. na snagu stupiti novi Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija.

Nedjelja, 01. 12. 2013.

Božićni sajam u Belom Manastiru

Živo božično drvo na Trgu slobodeŽivo božično drvo na Trgu slobode(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 1. XII. 2013. godine, u predvečernjim satima, na belomanastirskom Trgu slobode održan je Božićni sajam u sklopu manifestacije "Advent u Baranji", koju za Baranjce i njihove goste u predbožićno vrijeme organizira Turistička zajednica Baranje.

Uz božićni ugođaj, koji je dodatno dočarala osvijetljena živa jelka na gradskom trgu, te uz božićnu bajku koju je ispričala Lidija Šumiga i božićne pjesme u izvođenju Tamburaškog sastava "Sokoli", brojni posjetioci mogli su uživati u raznovrsnoj ponudi na dvadesetak štandova, među kojima je bio i štand Mirovne grupe Oaza.

Crna slavonska svinjaCrna slavonska svinjaLAG Baranja i Poljoprivredni fakultet Osijek pozivaju zainteresirane Baranjce na stručno predavanje na temu: "Prednosti i mogućnosti proizvodnje crne slavonske svinje za gospodarski i društveni razvoj ruralnih područja". Predavanje će, u sklopu manifestacije "Čvarakfest", održati docent dr. sc. Vladimir Margeta u nedjelju, 8. XII. 2013. godine, u Društvenom domu u Karancu, Ulica Nikole Tesle, s početkom u 10:30 sati.

Zainteresirani pojedinci treba da potvrde svoj dolazak e-mailom na adresu lag.baranja@gmail.com ili telefonom na brojeve (031) 499-404 ili (098) 282-448 osobama za kontakt: projekt-menadžeru Manuelu Mucaku ili voditeljici Ureda LAG-a Lidiji Dabić do petka, 6. XII. 2013. godine.

(Foto: poljoprivredni-forum)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok