MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

40-ak sudionika skupa 'Na kavu sa susjedom' u Nijemcima40-ak sudionika skupa 'Na kavu sa susjedom' u Nijemcima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 29. XI. 2013. godine, domaćin projektne aktivnosti "Na kavu sa susjedom" bila je Općina Nijemci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ta se aktivnost provodi u sklopu projekta "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina", kojim se potiče prekogranična suradnja Srbije i Hrvatske. Deseti po redu skup "Na kavu sa susjedom" okupio je 40-ak sudionika. Grad Beli Manastir predstavljali su zamjenik gradonačelnika Marko Bogatić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić i voditeljica dječjih radionica Mirovne grupe Oaza Stela Fabijan.

Petak, 29. 11. 2013.

Osvježavanje kulturom

Radmila OgnjenovićRadmila OgnjenovićTokom prošlog mjeseca u belomanastirskom Srpskom kulturnom centru održane su dvije večeri poezije (osmog i 29. XI.). Organizirala ih je voditeljica Nacionalne biblioteke Radmila Ognjenović u sklopu projekta "Osvježi se kulturom", koji je osmislila u suradnji sa SKUD-om "Jovan Lazić".

Nacionalna biblioteka trenutno ima preko 2.000 knjiga, a otvorena je u svrhu oživljavanja srpske kulture, manifestacija, dječjih radionica, pomoći u učenju ćirilice te mnogih drugih kulturnih događaja. Prema riječima voditeljice, u planu je i kurs francuskog jezika, a postoje i druge ideje koje tek treba realizirati.

Ivan Doboš, Marija Ilišević, Edo JurićIvan Doboš, Marija Ilišević, Edo JurićU četvrtak, 28. XI. 2013. godine, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira, s početkom u 10 sati, održana je prva sjednica Odbora za izradu monografije Grada Belog Manastira. Na sjednici su bili belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, koji je izabran za predsjednika Odbora, te članovi Marija Ilišević (OŠ "Dr. Franjo Tuđman" Beli Manastir), Edo Jurić (Centar za kulturu Grada Belog Manastira), Oskar Keller (predstavnik njemačke nacionalne manjine za Grad Beli Manastir), Jovan Nedić (Mirovna grupa Oaza) te Davorin Taslidžić, Daniela Taslidžić i Duško Kostić (Zavod za baranjsku povjesnicu). Davorin Taslidžić je izabran za tajnika Odbora.

'Oazina' stručna suradnica Sofija Petrović'Oazina' stručna suradnica Sofija PetrovićKao što smo već zabilježili u članku na ovoj web-stranici, FKK "Baranja-film dodijelio je zahvalnice pojedincima koji su ustupanjem svojih starih fotografija ili na drugi način doprinijeli realizaciji izložbe "Beli Manastir na starim fotografijama".

Na otvaranju izložbe 8. XI. 2013. godine zahvalnice su primili Ivica Bela, Sahide Kučera, Jovan Nedić i Marija Sičajmov, a zahvalnicu odsutnoj učiteljici Sofiji Petrović, stručnoj suradnici na nekim "Oazinim" projektima, preuzeo je administrator "Oazine" web-stranice i uručio joj naknadno.

Dubravka Simendić, asistentica na programuDubravka Simendić, asistentica na programuU radu "Oazinih" gerontodomaćica dešavaju se i svakakve zgode, od kojih smo nekoliko anegdotalnih zabilježili u prethodnim člancima (ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje). Zapisala ih je Dubravka Simendić, asistentica na programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Likvi za cvoke
Žalila se jedna "Oazina" gerontodomaćica jednoj od "svojih" baka kako ne vidi dobro te da stalno mora mijenjati naočale za čitanje s onima za daljinu, a pri tome se i stakla zaprljaju. Baka joj na to reče: "Ja, bogami, moje cvoke operem likvijem i sijaju se. Probaj i ti!"

Utorak, 26. 11. 2013.

Najavljujemo Advent u Baranji

1. i 15. XII. Božićni sajam u Belom Manastiru1. i 15. XII. Božićni sajam u Belom Manastiru

Projekt se provodi u Albaniji, BiH, C. Gori, Hrvatskoj, Srbiji i na KosovuProjekt se provodi u Albaniji, BiH, C. Gori, Hrvatskoj, Srbiji i na KosovuU ponedjeljak, 25. XI. 2013. godine, s početkom u 10 sati, u osječkom hotelu Vila Ariston održan je inicijalni sastanak sa svrhom otvaranja procesa uspostave formalne ili neformalne mreže organizacija civilnog društva (OCD) koje pružaju socijalne usluge kako bi se općenito poboljšalo pružanje socijalnih usluga.

Na sastanku su bili predstavnici raznih OCD koje pružaju neku vrstu socijalnih usluga iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije. Među njima je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Etnogrupa 'Đurđevak' iz BoboteEtnogrupa 'Đurđevak' iz Bobote(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 24. XI. 2013. godine, u belomanastirskoj kinodvorani održana je svečana akademija povodom belomanastirske hramovne slave Aranđelovdana. Akademijom je obilježena 1.700-ta godišnjica proglašenja Milanskog edikta (313-2013), akta kojim je kršćanstvu (hrišćanstvu), ali i svim drugim religijama, omogućen pravni položaj jednak položaju poganstva (paganstva), a poganstvo više nije bilo službena religija Rimskog Carstva i njegove vojske.

Predstavnici udruga na komunikacijskom treningu u ZagrebuPredstavnici udruga na komunikacijskom treningu u ZagrebuU subotu, 23. XI. 2013. godine, od 12 do 18 sati, na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (FPZG) održan je komunikacijski trening za oko 25 predstavnika udruga mladih ili udruga za mlade – među kojima je bila i "Oazina" volonterka potpisana ispod ovog članka – te 11 studenata novinarstva na FPZG-u. Trening je održan u sklopu EU-IPA-projekta DAY ("Different approach to youth on the path to the EU"), koji provodi Fakultet političkih znanosti, a nositelj aktivnosti je Televizija Student s partnerima Mrežom mladih Hrvatske i HRT-om. Projekt je usmjeren na osvještavanje uloge Europske Unije među mladom populacijom, a također i na ulogu mladih koji mogu bitno promijeniti svoju poziciju u društvu, između ostalog i kroz institucije i projekte koje im nudi EU.

Baka Maca BajićBaka Maca BajićI u toku mjeseca listopada (oktobra) 2013. godine gerontodomaćice Mirovne grupe Oaza obilazile su stare osobe u Gradu Belom Manastiru, pružajući im socijalnu uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

"Oazin" gerontotim imao je pet sastanaka, a sastojao se od voditeljice, asistentice, patronažne sestre, gerontokrojačice i šest gerontodomaćica, od kojih su dvije bile zaposlene preko javnih radova. Njima je radni odnos prestao 14. listopada. Gerontodomaćice su ukupno obilazile 38 starih osoba, od čega četiri muškarca i 34 žene. U odnosu na prethodni mjesec to je 12 osoba manje: jedna je osoba preminula, a 11 ih se u Branjinom Vrhu prestalo obilaziti zbog toga što je jednoj gerontodomaćici radni odnos preko javnih radova prestao još 19. rujna.

Kliknite na članak da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na članak da biste ga vidjeli u većem formatuOvaj članak iz "Glasa Slavonije" (objavljen i na internetu ovdje) vezan je za naš članak "Skupština Lokalnog partnerstva za zapošljavanje". Na slici: Ivan Doboš, Daniela Milosavljević (OGI), Jasna Petrović i Vesna Nedić.

Inđija je najuspješnija općina u SrbijiInđija je najuspješnija općina u Srbiji(Fotoalbum i videozapis mogu se vidjeti ovdje i ovdje)

U petak, 22. XI. 2013. godine, domaćin projektne aktivnosti "Na kavu sa susjedom" bila je Opština Inđija u Srbiji. Ta se aktivnost provodi u sklopu projekta "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina", kojim se potiče prekogranična suradnja Srbije i Hrvatske.

Druga najbolje destinacija u Europi
Opština Inđija je gostima iz Belog Manastira, Osijeka, Vukovara, Drenovaca, Erduta, Nijemaca i Starih Jankovaca predstavila potencijale i strateške smjernice svoga razvoja, čime se u budućnosti stvaraju nove prilike i za razvoj zajedničkih prekograničnih projekata. Goste je pozdravio predsjednik općine Petar Filipović, koji je kroz prezentaciju predstavio svoju općinu i njene najuspješnije projekte financirane sredstvima Europske Unije.

Jovan Vilić i autori knjigeJovan Vilić i autori knjigeNakon što je 26. X. 2013. godine u prepunom bolmanskom Domu kulture održana prva promocija knjige "Bolman je bio Bolman", u petak, 22. XI., ista knjiga promovirana je i u Belom Manastiru, u također prepunoj Velikoj vijećnici. Belomanastirska promocija, koju je povodom crkvene slave Aranđelova organizovao lokalni pododbor SKD-a "Prosvjeta", nije bila repriza bolmanske, nego se odvijala po potpuno drugačijem scenariju.

U promociji su, uz autore Jovana M. Nedića, Vidoju Bijelića i Jovana S. Nedića, učestvovali osječki liječnik i historiograf mr. Milorad Mišković, belomanastirski naivni slikar i etnograf Milan Dvornić, mlada vokalna solistica Aleksandra Vukadinović iz Popovca te Bolmanci Jovan Vilić kao voditelj i Željko Nedić kao pripovjedač. Željko Nedić je za promociju izradio maketu bolmanskog centra kakav je bilo prije Drugog svjetskog rata, s Hramom svetih apostola Petra i Pavla u središtu.

Željko Bugarić, Željko Kraljičak, Marija KoškiŽeljko Bugarić, Željko Kraljičak, Marija KoškiU petak, 22. X. 2013. godine, s početkom u 13 sati, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Osijek održana je skupština Lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Na skupštini su bili i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, koordinatorica u Udruženje "Baranja" Jasna Petrović, projekt-menadžer LAG-a Baranja Manuel Mucak te "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Četvrtak, 21. 11. 2013.

Poziv na Večer fotografije

U Gradskoj knjižnici Beli ManastirU Gradskoj knjižnici Beli Manastir

Nenad Stevović, Anđelka Pavić i dr. Milorad NikčevićNenad Stevović, Anđelka Pavić i dr. Milorad Nikčević(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 19. XI. 2013. godine, u Umjetničkoj školi Belom Manastir, a u okviru manifestacije "Njegoševi dani", KUD "Montenegro-Montenegrina" i prijatelja Republike Crne Gore Beli Manastir organizirao je svečanu akademiju kojom je obilježen veliki i značajni jubilej – 200 godina od rođenja Petra II. Petrovića Njegoša, crnogorskog duhovnog i svjetovnog vladara, filozofa i pjesnika.

Program 'Aktivni u zajednici'Program 'Aktivni u zajednici'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 19. XI. 2013. godine, s početkom u 11:30 sati, u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu obilježena je desetogodišnjica osnutka Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i sustavne podrške razvoju civilnoga društva. Ujedno je obilježena i Europska godina građana. Na programu pod nazivom Aktivni u zajednici bilo je tristotinjak predstavnika udruga, institucija davatelja financijskih podrški, vladinih institucija, stranih vlada i institucija, nagrađenih škola i nagrađenih organizacija civilnoga društva te predstavnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Među uzvanicima bila je i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Knjiga o Bolmanu na 758 stranicaKnjiga o Bolmanu na 758 stranicaU petak, 22. XI. 2013. godine, s početkom u 19 sati, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici u zgradi P+8 održat će se, u organizaciji SKD-a "Prosvjeta" – Pododbor Beli Manastir, promocija knjige "Bolman je bio Bolman". Tu opširnu knjigu od 758 stranica, svojevrsnu monografiju o svome selu, napisali su:

Predvorje kina, 22. XI. 2013, u 18 satiPredvorje kina, 22. XI. 2013, u 18 sati

Urnebesna komedija HBKUD-a 'Lemeš'Urnebesna komedija HBKUD-a 'Lemeš'(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U subotu, 16. XI. 2013. godine, održana je peta po redu "Europska noć kazališta", u kojoj je učestvovalo devet europskih zemalja: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

U Hrvatskoj je ta manifestacija održana pod imenom "Noć kazališta 2013". U njoj su učestvovale 94 hrvatske institucije, na 69 lokacija, u 38 gradova, sa 133 izvedbe i 60-ak popratnih programa. Prve izvedbe počele su već u 10 sati prijepodne u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i u Maloj sceni u Zagrebu, a posljednja predstava započela je u Gradskom kazalištu Jastrebarsko u 23,59 sati.

'Oazina' projekt-koordinatorica prezentira 'Oazine' projekte'Oazina' projekt-koordinatorica prezentira 'Oazine' projekte(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 15. XI. 2013. godine, u sklopu projekta "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina" održana je u Belom Manastiru projektna aktivnost "Na kavu sa susjedom". Sudionici iz jedanaest gradova i općina iz Hrvatske i Srbije imali su prilike upoznati potencijale Grada Belog Manastira i strateške smjernice razvoja Grada. Prezentirani su im gospodarski, društveni i turistički aspekti Belog Manastira.

Na samome početku sve prisutne pozdravio je gradonačelnik Ivan Doboš. Njegov zamjenik Zoran Kranjčec predstavio je Poslovnu zonu i razvojne potencijale Grada. Potom su gostima prezentirani uspješni projekti kao primjeri dobre prakse. Njih su predstavili projekt-menadžerica tvrtke Subra consulting d.o.o. Milica Milosavljević (projekti "Geocaching" i "Životinjske priče"), Jasmin Sadiković (prekogranični projekt udruge "Zeleni Osijek") i Vesna Nedić, projekt-koordinatorica Mirovne grupe Oaza ("Pomoć u kući starim i nemoćnim osobama" i "Dostava besplatnih toplih obroka starim i siromašnim osobama").

Moderna tehnologija nije samo za mladeModerna tehnologija nije samo za mlade"Oazin" internet-klub, koji posjeduje 14 računala, djeluje već preko 10 godina. Otvoren je svaki radni dan od 8 do 20 sati. Pristup kompjuterima omogućen je svima: djeci od prvih razreda osnovne škole pa sve do odraslih Belomanastiraca te gostiju iz drugih mjesta i gradova, a ponekad i država. Pristup internetu je više nego jeftin, donira se kuna po satu kako bi se bar djelomično nadoknadili troškovi. Vodi se mjesečna evidencija pristupa internetu te je za mjesec listopad zabilježeno 428 korisnika.

Protekla dva mjeseca posjećenost "Oazinog" internet-kluba bila je manja nego prethodnih mjeseci prvenstveno radi početka nove školske godine. Međutim, povremeno nas iznenade ugodne posjete, kao što je posjeta bake Piroške koja se preko Facebooka dopisivala s kćerkom iz Argentine. Tko još kaže da je moderna tehnologija samo za mlade?

Mašti i novim idejama nema granicaMašti i novim idejama nema granicaSvakog utorka, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vodi Ana Jeličić. U desetom mjesecu 2013. godine održano je pet takvih radionica. Održavaju se uvijek u isto vrijeme (od 18 do 20 sati), voditeljica je uvijek ista, a i korisnice su uglavnom iste i u prosjeku ih bude dvanaest.

Voditeljica Ana kaže:

Na radionicama vlada - dobro raspoloženjeNa radionicama vlada - dobro raspoloženjeSvakog ponedjeljka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vodi Jelena Opačić-Matijević.

U desetom mjesecu 2013. godine održane su četiri takve radionica, na kojima je bilo od 8 do 13 korisnica. Na prvoj su, kao i prethodnog mjeseca, izrađivale suvenire za akciju prikupljanja donacija za "Oazinu" socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka. Ta akcija održana je 12. X. 2013. godine, a svaki građanin za doniranih pet i više kuna mogao je kao poklon na "Oazinom" štandu izabrati neki od ponuđenih suvenira.

Utorak, 12. 11. 2013.

Sjednica Pododbora "Prosvjete"

Planira se promocija knjige 'Bolman je bio Bolman'Planira se promocija knjige 'Bolman je bio Bolman'U utorak, 12. XI. 2013. godine, održana je sjednica belomanastirskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta". Sjednicu je sazvao predsjednik Dejan Jeličić, a na njoj je bilo devet od 16 članova Pododbora.

Prvo je prihvaćen prijedlog rada Pododbora za 2014. godinu, a onda se raspravljalo o suradnji s ostalim srpskim organizacijama oko proslave ovogodišnjeg Aranđelovdana. Pododbor će sam u petak, 22. XI. 2013. godine, organizirati promociju knjige "Bolman je bio Bolman", a financijski će pomoći svečanu akademiju, koja će se održati u nedjelju, 24. XI., u belomanastirskoj kinodvorani. Na akademiji će biti održano predavanje povodom 1.700 godina od nastanka Milanskog edikta i priznavanja hrišćanstva za ravnopravnu religiju, a potom će biti izveden i prigodan umjetnički program.

Pododbor poziva sve svoje članove i zainteresirane Belomanastirce i Baranjce da svojim prisustvom uveličaju promociju i akademiju.

Beli Manastir, kinodvorana, 16. XI. 2013, 18 satiBeli Manastir, kinodvorana, 16. XI. 2013, 18 sati

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje – snimio Rajko Cicak)

Dan Grada Belog Manastira: Svečana sjednica Gradskog vijećaDan Grada Belog Manastira: Svečana sjednica Gradskog vijeća

Ponedjeljak, 11. 11. 2013.

Sajam za Dan Grada Belog Manastira

Ana Jeličić i Sabina RončevićAna Jeličić i Sabina Rončević(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak. 11. XI. 2013. godine, na Svetoga Martina, svečano je proslavljen Dan Grada Belog Manastira (vidjeti ovdje, ovdje, ovdje i ovdje). Program proslave bio je bogat i šarolik, za svakoga je bilo ponešto. U sklopu toga programa na Trgu slobode održan je i Sajam tradicionalnih jela, upotrebnih predmeta, suvenira i ekoproizvoda. I pored lošeg vremena, popriličan broj štandova bio je popunjen i ponosno pokazivao svoju ponudu. Među njima bio je i štand Mirovne grupe Oaza, s već prepoznatljivim suvenirima, kao i s uobičajenim licima na štandu: Sabinom Rončević i Anom Jeličić.

Ljubiša Bukvić (1948-2012)Ljubiša Bukvić (1948-2012)(Fotoalbum – prvi dio – može se vidjeti ovdje)

(Fotoalbum – drugi dio – može se vidjeti ovdje)

Prije godinu dana, 2. XI. 2012. godine, umro je Ljubiša Bukvić, dugogodišnji, uspješni i omiljeni koreograf KUD-a "Branko Radičević" iz Darde. Kako je zapisano u tadašnjem nekrologu, ljubav prema folkloru obilježila je čitav njegov život. Folklor je počeo igrati već u osnovnoj školi, a iskusniji igrač postao je u osječkom KUD-u ''Milica Križan''. U 27. godini života pokrenuo je folklornu sekciju u Dardi, a prve postavljene koreografije bile su mu "Bunjevačke igre" i "Igre iz Srbije", s kojima se uspješno predstavio darđanskoj publici. Mnogobrojne mlade naraštaje učio je predano i s nevjerovatnom energijom prvim igračkim koracima, ali i tome da treba biti svjestan važnosti očuvanja kulturnog identiteta i pripadnosti svojoj zajednici.

Na svoj koreografski rad posebno je skrenuo pažnju koreografijom "Srpska baranjska svadba", a vrhunac njegovog koreografskog rada osvajanje je prvog mjesta na Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore u Istočnom Sarajevu 2008. godine s koreografijom ''Igre iz Zapadne Slavonije".

Spomenik palim borcima u Bolmanskoj biciSpomenik palim borcima u Bolmanskoj bici

Predstavljanje potencijala Stare PazovePredstavljanje potencijala Stare Pazove(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 8. XI. 2013. godine, u Staroj Pazovi (Srbija) nastavljena je projektna aktivnost pod nazivom "Na kavu sa susjedom" u okviru projekta "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina". Taj prekogranični projekt, o kome smo već izvještavali ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje, financira Europska Unija, a provode ga Agencija lokalne demokracije iz Osijeka i Centar lokalne demokratije iz Subotice. Cilj aktivnosti "Na kavu sa susjedom", kojoj je prisustvovala i Oazina" aktivistica Ana Jeličić, povezivanje je i upoznavanje svih dvanaest uključenih općina i gradova iz Hrvatske i Srbije radi lakšeg povlačenja sredstava iz EU.

Deže Kučera, Jadranka Sabljak i Edo JurićDeže Kučera, Jadranka Sabljak i Edo Jurić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 8. XI. 2013. godine, belomanastirski Foto-kino klub "Baranja-film", u  suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira, otvorio je u predvorju kina izložbu fotografija "Beli Manastir na starim fotografijama". Izložbu su otvorili Edo Jurić, ravnatelj Centra za kulturu, Deže Kučera, predsjednik FKK-a "Baranja-film", i Jadranka Sabljak, predsjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira. Izložene fotografije mogu se pogledati do 21. XI. svakog radnog dana od 7 do 15 sati.

Predavačica Gordana Čiča (u sredini) s budućim polaznicima tečajaPredavačica Gordana Čiča (u sredini) s budućim polaznicima tečajaNa naš poziv za pohađanje tečajeva engleskog jezika, javilo nam se deset kandidata (dva muškarca i osam žena). Svi oni žele pohađati osnovni tečaj, tj. I. stupanj. U petak, 8. XI. 2013. godine, održan je uvodni sastanak predavačice Gordane Čiča i kandidata, kojih je bilo sedmero, dok su se ostali telefonski "opravdali". Dogovoreno je da će tečaj početi 15. XI. 2013. godine te da će se održavati ponedjeljkom i petkom od 16:30 do 18 sati. Kandidati dolaze iz različitih mjesta: Baranjsko Petrovo Selo, Beli Manastir, Branjin Vrh i Duboševica. Želimo im prijatno i uspješno učenje engleskog jezika.

Četvrtak, 07. 11. 2013.

Izložba "Prelo – predite prelje"

Prelo se veže uz obiteljsko druženjePrelo se veže uz obiteljsko druženjePovodom Dana Grada Belog Manastira, Društvo "Hrvatska žena" – Baranja Beli Manastir organiziralo je izložbu pod nazivom "Prelo – predite prelje". Izložbu je u prostorijama Društva u bivšem Matičnom uredu otvorio belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš u četvrtak, 7. XI. 2013. godine.

Četvrtak, 07. 11. 2013.

Poziv na koncert "Ljubiši u čast"

KUD ''Branko Radičević'' iz Darde poziva vas na

ZAJEDNIČKI KONCERT
"LJUBIŠI U ČAST"

koji će se održati u Domu kulture
u nedjelju, 10. XI. 2013. godine,
s početkom u 20 sati

Zajedničkim koncertom u Dardi folkloraši se žele odužiti prerano preminulom Ljubiši Bukviću (1948-2012) za nesebičan rad i doprinos folkloru i tradicijskoj kulturi Srba u Dardi, Baranji, Osijeku i znatno šire.

10. XI. 2013. - Turnir u američkom nogometu10. XI. 2013. - Turnir u američkom nogometu

'Rođenje, brak i smrt - stanovništvo južne Baranje u 18. stoljeću''Rođenje, brak i smrt - stanovništvo južne Baranje u 18. stoljeću'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 6. XI. 2013. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici, održana je promocija knjige "Rođenje, brak i smrt – stanovništvo južne Baranje u 18. stoljeću", koju je napisala doc. dr. sc. Dubravka Božić Bogović s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku. Knjigu, koju je uredio Edo Jurić i koja ima 183 stranice, izdali su Ogranak Matice hrvatske (OMH) u Belom Manastiru i Centar za kulturu Grada Belog Manastira.

Kreativno izražavanjeKreativno izražavanjeI u desetom mjesecu 2013. godine nastavljeno je održavanje dječjih radionica iz projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije", koje se financiraju sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i dijelom vlastitim sredstvima. U zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održane su četiri takve radionice i to svakog petka od 18 do 20 sati, a vodila ih je Stela Fabijan.

Radionice su za cilj imale izgradnju međusobnog povjerenja i prihvaćanja, razvijanje pozitivnog mišljenja o sebi i drugima te razvijanje svijesti o prisutnosti nasilja kod sebe i u svome okruženju. Djeca su rado sudjelovala u brojnim aktivnostima takvih radionica (npr. svoje osobine lijepili su na "kovčeg s blagom", "meditirali" su uz pravilno disanje, udisali lijepe boje, a izdisali ružne itd.).

Radionica u Maloj vijećnici Grada Belog ManastiraRadionica u Maloj vijećnici Grada Belog ManastiraU utorak, 5. XI. 2013. godine, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira održana je radionica pod nazivom "Umrežavanje gradova i općina u lokalnoj perspektivi". Radionica je dio projekta "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina", koga financira Europska Unija. Nositelj projekta u Hrvatskoj je Agencija lokalne demokracije (ALD) iz Osijeka, a u Srbiji Centar lokalne demokratije (CLD) iz Subotice.

Cilj projekta je doprinijeti izgradnji kapaciteta općina i gradova u pograničnim područjima i potaknuti njihovu suradnju.

Članci iz povijesti i kulture, recenzije, osvrti, poezija...Članci iz povijesti i kulture, recenzije, osvrti, poezija...(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 5. XI. 2013. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici, održana je – povodom desete godišnjice osnutka Ogranka – promocija devetog broja "Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru". Na promociji su, uz članove Ogranka i zainteresirane Belomanastirce, bili i predsjednik i tajnik Matičinog ogranka iz Valpova Ivan Tonković i Stjepan Najman.

Nakon pozdravne riječi belomanastirskog gradonačelnika Ivana Doboša, predsjednica Ogranka Julijana Vladetić podsjetila je prisutne na dva neuspješna pokušaja osnivanja ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru, kao i na rad u proteklih 10 godina te na značaj izdavanja "Godišnjaka". Potom je glavni urednik "Godišnjaka" Edo Jurić ukratko predstavio novi broj i zahvalio se brojnim autorima čiji su članci u njemu objavljeni.

Ponedjeljak, 04. 11. 2013.

Promocija knjige "Osmanska Baranja"

Novo izdanje Zavoda za baranjsku povjesnicuNovo izdanje Zavoda za baranjsku povjesnicu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 4. XI. 2013. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici, održana je pred stotinjak posjetilaca promocija knjige "Osmanska Baranja" Davorina Taslidžića i Daniele Taslidžić Herman. Nakon pozdravne riječi belomanastirskog gradonačelnika Ivana Doboša, o knjizi su govorili urednici doc. dr. Zlatko Đukić (Osijek) i Edo Jurić, ravnatelj belomanastirskog Centra za kulturu, te recenzenti profesor emeritus dr. Salih Kulenović (Tuzla), prof. dr. Ivan Balta (Osijek), izv. prof. dr. Senaid Hadžić (Tuzla) i doc. dr. Edin Mutapčić (Tuzla). Na kraju se okupljenima obratio i autor knjige Davorin Taslidžić, zahvalivši se svima koji su na bilo koji način pomogli da se napiše i objavi ta knjiga.

Upoznavanje s EU-fondovimaUpoznavanje s EU-fondovimaU ponedjeljak, 4. XI. 2013. godine, s početkom u 12 sati, u knjižnici osječke Elektrotehničke i prometne škole, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured (HZZ PU) Osijek organizirao je prezentacije na teme:

  • Uvod u kohezijsku politiku EU i korištenje strukturnih fondova u okviru strategije Europe 2020
  • Mogućnosti i primjeri studijskih posjeta u okviru programa za cjeloživotno učenje

Prezentacije su održane u sklopu 6. Sajma poslova Osječko-baranjske županije: "Upoznajte poslodavca – upoznajte radnika". Na prezentacijama je bila "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Jelonoše s toplim obrocimaJelonoše s toplim obrocimaKao i proteklih mjeseci, tako je i u mjesecu listopadu 2013. godine Mirovna grupa Oaza nastavila provođenje programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih te Grad Beli Manastir. Kroz navedeni program se, pored ostaloga, pruža i socijalna usluga dostava besplatnih toplih obroka našim najugroženijim sugrađanima, kojih je trenutno 40.

Topli obroci stižu svakog radnog dana iz osječkog Crvenog križa, a "Oazin" ih razvozač korisnicima dostavlja u vremenu od 12 do 15 sati. A korisnici strpljivo, ali sa znatiželjom, očekuju razvozača, zapitkujući što je na dnevnom meniju pa, zavisno od toga sviđa li im se jelo ili ne, razvozaču upućuju širok ili škrt osmijeh. Ali ipak osmijeh, što je i cilj cijelog tog programa, jer u današnjoj situaciji vidjeti zadovoljno, nasmiješeno lice prava je rijetkost.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok