MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu Od utorka do četvrtka, 29-31. X. 2013. godine, u bugarskom gradu Ruse, održan je forum predstavnika podunavskih zemalja po projektu "Donauwandel 2013", kojega provodi Fondacija "Elias Canetti" u suradnji s Fondacijom Agapedia, s Fondacijom Liebenau, s Diakonie Baden i s Fondacijom Baden-Württemberg.

Učesnici foruma bili su predstavnici civilnog sektora podunavskih zemalja, među kojima su bile i članice osječke Udruge za rad s mladima "Breza" Kristina Babić i Gordana Ilakovac, sa svojim štićenicama iz Stambene zajednice (Anđelom, Josipom, Mihaelom i Stefani), te članica Mirovne grupe Oaza Ana Jeličić.

Od jorgana - manji jorgan i dva jastukaOd jorgana - manji jorgan i dva jastukaKako godine odmiču tako su i odjevni predmeti i druge stvari koje se u "Oazinom" šnajderaju popravljaju i prepravljaju za potrebe korisnica i korisnika programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" sve – starije. "Oazina" gerontokrojačica Jelena prepoznaje krevetninu, suknje, bluze i ostale stvari koje su prethodnih godina već bile u njenim rukama. Korisnice nam se smanjuju, tako da se neki odjevni predmeti već treći ili četvrti put sužavaju, eventualno se neka udeblja pa ih treba i – proširivati. Onako kako se produbljuje kriza u hrvatskom društvu, tako se tanje i kućni budžeti naših starih osoba. Sad više nemaju ni krpica za pokrpiti krevetninu ili nešto slično.

Četvrtak, 31. 10. 2013.

Noć vještica u Belom Manastiru

Ove strašne maske možete umiriti npr. slatkišimaOve strašne maske možete umiriti npr. slatkišima

31. X. 2013: – Vidi gornju sliku.

31. X. 2012: – Vidi ovu sliku.

31. X. 2011: – Vidi ovaj tekst i slike.

Članak na web-portalu 'BaranjaMedija'Članak na web-portalu 'BaranjaMedija'O promociji knjige "Bolman je bio Bolman" objavljen je veliki članak na ovoj web-stranici, a njegove nešto drugačije verzije objavljene su i na web-stranici Općine Jagodnjak te na web-portalu Radija Baranja. Veliki članak o istom događaju, koji je napisala Zita Vilić, objavljen je na web-portalu "BaranjaMedija", a članak Zorana Popovića, voditelja na Radiju Banska kosa, objavljen je u 79. broju dvotjednika "Izvor". Skraćena verzija Popovićevog članka objavljena je u 724. broju zagrebačkih "Novosti" te na web-stranici toga lista.

Prilog o spomenutoj promociji mogao se u utorak, 29. X. 2013. godine, između 14 i 15 sati, čuti i na Četvrtom kanalu Mađarskog radija, u emisiji na srpskom jeziku. Autor priloga je novinar Milenko Radić, a na njegova pitanja u telefonskom intervjuu odgovarao je autor knjige Jovan M. Nedić.

Fotoalbumi s promocije mogu se vidjeti ovdje, ovdje, ovdje i ovdje. Fotografije su snimili Sonja i Vesna Nedić, Rajko Cicak i Ljubomir Damjanović.

Ponedjeljak, 28. 10. 2013.

Poziv na "Winter party!"

Motoklub "Beli Manastir" organizira 4. Winter party!, koji će se održati u subotu, 9. XI. 2013. godine, na SRC-u Bazeni u Belom Manastiru s početkom u 20 sati.

Svira grupa "Plagijat" iz Slavonskog Broda.

Grah je besplatan, a ulaz slobodan za sve!

Rekordna posjećenost Sajma knjigaRekordna posjećenost Sajma knjiga(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Prema službenim podacima, ovogodišnji, 58. Međunarodni beogradski sajam knjiga (20-27. X. 2013) posjetilo je 158.128 osoba. Posjećenost je bila veća od prošlogodišnje kad je registrirano 150.798 posjetilaca.

Na Sajmu se predstavilo ukupno 897 učesnika (izlagača, suizlagača i zastupljenih firmi), od kojih su 494 direktna izlagača – 446 domaćih i 48 iz 16 zemalja (Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Indije, Irana, Japana, Kine, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rusije, Španjolske i Velike Britanije).

Knjiga Jovana M. Nedića, Vidoje Bijelića i Jovana S. NedićaKnjiga Jovana M. Nedića, Vidoje Bijelića i Jovana S. Nedića(Fotoalbum Rajka Cicaka može se vidjeti ovdje)

U subotu, 26. X. 2013. godine, s početkom u 14 sati, održana je u Bolmanu promocija knjige "Bolman je bio Bolman" Jovana M. Nedića, Vidoje Bijelića i Jovana S. Nedića. Knjiga ima 758 stranica te u prilogu još tri mape A2-formata.

...među njima i Jelena Opačić-Matijević, ali koja?...među njima i Jelena Opačić-Matijević, ali koja?

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Gljiva gnojištarkaGljiva gnojištarka

Knjiga o Bolmanu od 758 stranicaKnjiga o Bolmanu od 758 stranicaU subotu, 26. X. 2013. godine, s početkom u 14 sati, u bolmanskom Domu kulture održat će se, u organizaciji Općine Jagodnjak te uz brojne goste i uz bogat umjetnički program, promocija knjige "Bolman je bio Bolman". Tu opširnu knjigu od 758 stranica, svojevrsnu monografiju o svome selu, napisali su:

Dr. med. Mirjana Marjanović (desno)Dr. med. Mirjana Marjanović (desno)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 22. X. 2013. godine, u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani, održani su javna tribina i okrugli stol o ishrani i zdravom načina života pod naslovom "Kako izbjegavati rizike prema kojima smo skloni – visoki tlak i visoki šećer", koje je organizirala Udruga osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga". To je bila jedna od aktivnosti projekta "Volontirajmo za zajednicu", koji provodi Mirovna grupa Oaza u partnerstvu s "Alergom" i Gradom Belim Manastirom. Na događanju je bilo 15-ak osoba (dvije liječnice, medicinska sestra te građani i građanke).

Kliknite na članak da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na članak da biste ga vidjeli u većem formatu "Glas Slavonije" je 22. listopada 2013. godine objavio veliki članak Ivice Getta o volonterskoj akciji "Zdrava jesen Baranje". Isti članak objavljen je i na web-portalu "Glasa Slavonije" (ovdje), odakle je prenesen i na regionalni portal baranja.hr (ovdje). O istoj akciji članak Zite Vilić objavljen je i na web-portalu "BaranjaMedija" (ovdje).

Dubravka SimendićDubravka SimendićU radu "Oazinih" gerontodomaćica dešavaju se i svakakve zgode, od kojih smo nekoliko anegdotalnih zabilježili u prethodnim člancima (ovdje, ovdje, ovdje i ovdje). Zapisala ih je Dubravka Simendić, asistentica na programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

Kako se vremena mijenjaju
Nedavno je jedna od "Oazinih" gerontodomaćica svojoj korisnici donijela dvotjednik "Izvor". Na fotografiji objavljenoj na prvoj stranici tih novina vidjeli su se policajci i neki ljudi koji skidaju table s javne zgrade ispisane ćiriličnim pismom. Gerontodomaćica je peglala rublje, a baka je za to vrijeme "natakla" naočale i počela tražiti križaljku, koju "Izvor" inače ne objavljuje ("da malo vježba mozak" – kako kaže).

Smilja Ignac: Gerontodomaćica mi pomaže u kućnim poslovimaSmilja Ignac: Gerontodomaćica mi pomaže u kućnim poslovimaI u toku mjeseca rujna 2013. godine gerontodomaćice Mirovne grupe Oaza obilazile su stare osobe u Belom Manastiru i u prigradskim naseljima Šećerani i Branjinom Vrhu, pružajući im socijalnu uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Ukupno je na programu radilo sedam gerontodomaćica, od kojih su tri zaposlene preko javnih radova. Jednoj od njih, koja je radila u Branjinom Vrhu, radni odnos je završio 19. rujna. Ukupno su odradile 352 obilaska, obilazeći 50 osoba (45 žena i 5 muškaraca). Krajem mjeseca jedna je muška osoba, nažalost, preminula.

Kliknite na članak da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na članak da biste ga vidjeli u većem formatu

U subotu, 19. X. 2013. godine, u jedan sat poslijepodne, na igralištu Nogometnog kluba "Petlovac" počelo je druženje roditelja i sinova koji igraju za taj klub. Utakmica između roditelja i sinova počela je u 14 sati i 20 minuta, a završila baš kad je bio gotov – roštilj. A kako je sve počelo? Evo što nam je o tome ispričala "Oazina" zaposlenica Jelena Opačić-Matijević, čiji mlađi sin Despot igra za juniore NK "Petlovca":

Mali folkloraši 'Za malog Nikolu'Mali folkloraši 'Za malog Nikolu'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 19. X. 2013. godine, pred prepunom belomanastirskom kinodvoranom koja ima oko 350 mjesta, održan je humanitarni koncert pod nazivom "Za malog Nikolu". Koncert je, u suorganizaciji Centra za kulturu Grada Belog Manastira, Umjetničke škole Beli Manastir i Gradskog kazališta Beli Manastir, organiziralo Srpsko kulturno-umjetničko društvo (SKUD) "Jovan Lazić" i njegova predsjednica dr. med. Svetlana Pešić.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Studentice Tea Omanović i Ana Kvolik i gradonačelnik Ivan DobošStudentice Tea Omanović i Ana Kvolik i gradonačelnik Ivan DobošU subotu, 19. X. 2013. godine, na belomanastirskom Trgu slobode održana je volonterska akcija "Zdrava jesen Baranje", kao dio programa "Volontirajmo za zajednicu" i u organizaciji Mirovne grupa Oaza, Udruge osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" i Grada Belog Manastira. Spomenuti program financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

U akciji su volonterski učestvovala četiri studenta pete godine Medicinskog fakulteta Osijek: Ana Kvolik, Jakov Milić, Tea Omanović i Đorđe Pojatić te tri baranjske liječnice Ksenija i Mirjana Marjanović i Miroslava Kralj.

Petak, 18. 10. 2013.

Ruma: "Na kavu sa susjedom"

Belomanastirci u Rumi: Predrag Stojanović, Ana Jeličić, Željka Bagarić i Zoran KranjčecBelomanastirci u Rumi: Predrag Stojanović, Ana Jeličić, Željka Bagarić i Zoran Kranjčec(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 18. X. 2013. godine, u Rumi (Srbija) nastavljena je projektna aktivnost pod nazivom "Na kavu sa susjedom" u okviru projekta "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina". Taj prekogranični projekt, o kome smo već izvještavali ovdje, ovdje, ovdje i ovdje, financira Europska Unija, a provode ga Agencija lokalne demokracije iz Osijeka i Centar lokalne demokratije iz Subotice. Cilj aktivnosti "Na kavu sa susjedom", kojoj je prisustvovala i Oazina" aktivistica Ana Jeličić, povezivanje je i upoznavanje svih dvanaest uključenih općina i gradova iz Hrvatske i Srbije radi lakšeg povlačenja sredstava iz EU.

Petak, 18. 10. 2013.

Poziv na informatičku obuku

Foto s prethodne informatičke obukeFoto s prethodne informatičke obukeMirovna grupa Oaza pokreće osnovnu informatičku obuku u suvremeno opremljenoj informatičkoj učionici. Na obuci će se obrađivati sljedeće teme:

  • Osnovni pojmovi informacijskih tehnologija i dijelovi PC-računala
  • Windows
  • Word
  • Internet
  • Elektronska pošta

Obuka će se održavati u večernjim satima, dva puta tjedno po 2 sata, ukupno 60 sati. Zainteresirane osobe mogu se prijaviti na telefon 705-055 ili doći u prostorije Mirovne grupe Oaza (Beli Manastir, J. Antala 3) svakim radnim danom od 8-20 sati. Cijena obuke je 300 kuna (5 kuna po satu), što se može platiti u dva obroka. Obuka počinje čim se formira grupa od 10 polaznika.

Nakon uspješno završene informatičke obuke polazniku se izdaje potvrda, koja se ne upisuje u radnu knjižicu.

Četvrtak, 17. 10. 2013.

Najavljujemo "Zdravu jesen Baranje"

Mirovna grupa Oaza Beli Manastir
u partnerstvu s "Alergom" i Gradom Belim Manastirom
organizira volontersku akciju
"Zdrava jesen Baranje":

- besplatno mjerenje šećera i krvnog tlaka

- besplatno savjetovanje o rizicima kojima se građani izlažu s obzirom na srčane bolesti i šećernu bolest

Akcija će se održati u subotu, 19. 10. 2013. godine, od 9 do 12 sati,
na Trgu slobode u centru Belog Manastira (kod Gradske knjižnice).

Akciju provode studenti Medicinskog fakulteta Osijek i liječnice – volonterke na programu.

"Zdrava jesen Baranjeprovodi se u sklopu programa "Volontirajmo za zajednicu",
kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

U slučaju lošeg vremena akcija će se održati u predvorju kinodvorane.

Četvrtak, 17. 10. 2013.

Poziv na tečajeve engleskog jezika

Inicijalni test za tečaj engleskog jezikaInicijalni test za tečaj engleskog jezikaMirovna grupa Oaza pokreće tečajeve engleskog jezika:

  • I. stupanj – osnovni
  • II. stupanj

Tečajevi će se održavati u večernjim satima, dva puta tjedno po 2 sata, ukupno 60 sati. Zainteresirane osobe mogu se prijaviti na telefon 705-055 ili doći u prostorije Mirovne grupe Oaza (Beli Manastir, J. Antala 3) svakim radnim danom od 8-20 sati. Cijena tečaja je 300 kuna (5 kuna po satu), što se može platiti u dva obroka. Tečajevi počinju čim se formira grupa od 10 polaznika.

Nakon uspješno završenog tečaja polazniku se izdaje potvrda, koja se ne upisuje u radnu knjižicu.

Ana Jeličić u "Panoni" u osječkoj TvrđiAna Jeličić u "Panoni" u osječkoj Tvrđi(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 15. X. 2013. godine, "Oazine" aktivistice Ana Jeličić i Vesna Nedić bile su u Osijeku na regionalnom događanju pod nazivom "Aktivni u zajednici". Kako se to događanje održavalo u Arheološkom muzeju Osijek, na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi, bila je to odlična prilika za posjet suvenirnici "Panona", u kojoj su na prodaju izloženi i suveniri izrađeni na "Oazinim" likovno-kreativnim radionicama za žene.

- Bilo je lijepo vidjeti i naše s ljubavlju izrađene suvenire, izložene na policama u "utrci" s drugim suvenirima, koji će možda završiti u ruksaku nekog stranog turista – kaže Ana, koja je voditeljica likovno-kreativnih radionica utorkom i kojoj je to bio prvi posjet spomenutoj suvenirnici.

Portal BaranjaMedija.hrPortal BaranjaMedija.hrČlanak pod naslovom "Za 40 starih i nemoćnih građana prikupljeno 1.694,56 kuna" i nadnaslovom "Mirovna grupa Oaza organizirala je humanitarnu akciju", koji je napisala Adelina Janić, objavljen je 15. X. 2013. godine na web-portalu "BaranjaMedija". Može se pročitati ovdje.

Predstavnici građanskih inicijativa na jednom mjestuPredstavnici građanskih inicijativa na jednom mjestu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 15. X. 2013. godine, s početkom u 13 sati, u Arheološkom muzeju u Osijeku održano je prvo od pet planiranih regionalnih događanja pod nazivom "Aktivni u zajednici". Na tom događanju okupili su se predstavnici građanskih inicijativa (mjesnih odbora, škola, udruga …) koje su u posljednjih deset godina financirale Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i "Slagalica" – zaklada za razvoj lokalne zajednice.

Gerontodomaćica Anica FričGerontodomaćica Anica FričDana 14. X. 2013. godine istekli su ugovori vezani za mjeru zapošljavanja na javnim radovima dvjema gerontodomaćicama u Mirovnoj grupi Oaza. Naime, Elvira Hegeduš iz Belog Manastira i Anica Frič iz Šumarine bile su zaposlene šest mjeseci na "Oazinoj" socijalnoj usluzi pomoć u kući starim osobama s područja Grada Belog Manastira, i to od 15. IV. do zaključno 14. X. Svaka je obilazila po deset starih osoba u Belom Manastiru i Šećerani pa su imale priliku dobro se upoznati s "Oazinim" starim korisnicima.

Na radionicama se radi s velikim elanomNa radionicama se radi s velikim elanomVeć nekoliko godina, svakog utorka od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vodi Ana Jeličić. U devetom mjesecu 2013. godine održane su četiri takve radionice. I pored tmurnih, kišnih dana, radionice su – prema riječima voditeljice Ane – bile posjećene, kreativne i maštovite:

- Vješte ruke naših korisnica vrijedno su izrađivale nakit i magnetiće te oslikavale sve što se oslikati može jer – njihova je mašta neiscrpna.

Ljubica Buha i Magdalena NikolićLjubica Buha i Magdalena NikolićVeć nekoliko godina, svakog ponedjeljka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. U mjesecu rujnu 2013. godine održano je pet radionica, na kojima su uglavnom izrađivani suveniri za akciju prikupljanja donacija za "Oazinu" socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka. Ta akcija održana je 12. X. 2013, a svaki donator za doniranih pet i više kuna mogao je kao poklon izabrati neki od ponuđenih suvenira, među kojima su bili i magnetići sa slovima koje vidimo na slikama.

Web-portal osječkog 'Glasa Slavonije'Web-portal osječkog 'Glasa Slavonije'Članak pod naslovom "Skupili 1.700 kn za obrok starima" i nadnaslovom "Mirovna grupa Oaza prikupljala domacije Belomanastiraca", koji je napisao Ivica Getto, objavljen je 14. X. 2013. godine u papirnom izdanju osječkog "Glasa Slavonije". Faksimil toga članka i mi smo prenijeli na "Oazinu" web-stranicu. Gettov članak je objavljen i na internetu, na web-portalu "Glasa Slavonije". Tekst je isti, ista je i fotografija, ali je oprema malo drugačija. Pogledajte kako to izgleda ovdje.

Ploča je postavljena za tili časPloča je postavljena za tili časU ponedjeljak, 14. X. 2013. godine, konačno je na zgradu Društvenog centra u Belom Manastiru postavljena natpisna ploča s imenom Mirovne grupe Oaza Beli Manastir. Kažemo konačno, a ne svečano zbog toga što se taj čin čekao "godinama"…, dogovaralo se, pregovaralo se, odlagalo se i napokon je urađeno. I svima u "Oazi" je laknulo: zadovoljili smo zakonsku formu, a i nećemo više morati slušati direktoričine prijekore.

Mada je Mirovna grupa Oaza u našoj zajednici prepoznatljiv "brend", postavljanjem te ploče na ulični fasadni zid Društvenog centra postali smo još uočljiviji pa nas lako može pronaći i bilo koji putnik namjernik. Ploču su postavili "Oazin" web-dizajner Neno i razvozač toplih obroka Ljubo, koji su tom poslu orno prionuli i u tili ga čas obavili. Malo šale, malo zbilje, ali naša je obaveza bila da postavimo ploču s imenom naše "firme", a drugim "firmama" koje to još nisu uradili savjetujemo da postave svoje natpisne ploče jer će ih kazna "koštati" puno više od nje same.

Ana Jeličić, Ksenija marjanović i Vesna NedićAna Jeličić, Ksenija marjanović i Vesna NedićU nedjelju, 13. X. 2013. godine, s početkom u 11 sati, održan je treći sastanak (jednog dijela) programskog tima za program "Volontirajmo za zajednicu", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Taj program od 1. VI. 2013. godine provodi Mirovna grupa Oaza u partnerstvu s "Alergom" i s Gradom Belim Manastirom.

Na sastanku su uime "Oaze" bile Vesna Nedić i Ana Jeličić, a uime "Alerge" dr. med. Ksenija Marjanović. Tema sastanka bila je organizacija prve volonterske akcije predviđene programom, koju će provesti "Oaza", "Alerga" i Grad Beli Manastir.

Za donaciju od pet i više kuna - 'Oazin' suvenirZa donaciju od pet i više kuna - 'Oazin' suvenir(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 12. X. 2013. godine, s početkom u 10 sati, na glavnom belomanastirskom Trgu slobode Mirovna grupa Oaza organizirala je prikupljanje donacija za besplatne tople obroke, koji se svakog radnog dana dostavljaju na kućne adrese 40 starih i nemoćnih osoba na području Grada Belog Manastira. Radi se uglavnom o osobama s vrlo malim ili nikakvim primanjima, koje određuje Centar za socijalnu skrb. Obroci se pripremaju u Crvenom križu Osijek i dovoze u Beli Manastir, gdje ih preuzima "Oazin" vozač i razvozi do korisnika.

Javna tribina o uzgoju začinske paprikeJavna tribina o uzgoju začinske paprikeU petak, 11. X. 2013. godine, u prostorijama Civilnog centra "Deak Ferenc" u Lugu, a u sklopu manifestacije "Paprikafest 2013", Udruženje "Baranja", u suradnji s Općinom Bilje, Mjesnim odborom Lug i LAG-om Baranja, organiziralo je javnu tribinu na temu uzgoja začinske paprike. Zajedno s brojnim partnerima i malim proizvođačima, Udruženje "Baranja" radi na povećanju proizvodnje mljevene začinske paprike kao visokokvalitetnog, financijski isplativog i regionalno prepoznatljivog proizvoda.

Ravnopravnost spolova u ruralnom razvojuRavnopravnost spolova u ruralnom razvojuU petak, 10. X. 2013. godine, s početkom u 10 sati, u osječkom Hotelu Silver održan je okrugli stol u sklopu projekta "Ravnopravnost spolova u ruralnom razvoju – osnaživanje žena u ruralnom društvu" (GARD-projekt). Organizator okruglog stola bila je osječka Organizacija za građanske inicijative (OGI), a nositelj projekta je Institut za demokraciju i posredovanje (IDM) iz Albanije. Pored OGI-ja, projektni partneri još su Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj (ACED) iz Bosne i Hercegovine te Centar za ruralne studije i međunarodnu poljoprivredu (CERAI) iz Španjolske. Iz Baranje na okruglom stolu bile su "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić i predstavnica Udruge žena "Izvor" Općine Kneževi Vinogradi Maja Šoja Rikert.

Likovno-kreativno izražavanje na dječjim radionicamaLikovno-kreativno izražavanje na dječjim radionicamaIako je u petom mjesecu 2013. godine završen projekt "Edukacijom do nenasilne komunikacije", Mirovna grupa Oaza nastavlja održavati dječje radionice o nenasilnoj komunikaciji sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i dijelom vlastitim sredstvima.

U devetom mjesecu 2013. godine održane su, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, četiri takve radionice i to svakog petka od 18 do 20 sati, a vodila ih Stela Fabijan. U prosjeku je na radionicama bilo po osam malih i mladih korisnika, a osjećao se početak školske godine jer učenici iz popodnevne smjene nisu stizali na radionice.

Grožđe, muljača itd. do - rakijeGrožđe, muljača itd. do - rakije

Ponedjeljak, 07. 10. 2013.

Besplatan odvoz biorazgradivog otpada

Biorazgradivi otpad ne treba bacati u - smećeBiorazgradivi otpad ne treba bacati u - smeće"Baranjska čistoća" organizira akciju odvoza lišća i drugog biorazgradivog otpada. Akcija obuhvaća čitavu Baranju, a odvoz je besplatan. Svi korisnici trebaju pripremiti biorazgradivi otpad za odvoz uz prometnicu ispred svoje kuće. Akcija će se provoditi od 14. listopada do 30. studenog 2013. godine.

Raspored odvoza je sljedeći:

14. listopada – Općina Jagodnjak i Općina Petlovac

15. listopada – Općina Darda i Općina Čeminac

16. listopada – Općina Bilje i Općina Kneževi Vinogradi

17. listopada – Općina Draž i Općina Popovac

18. listopada – Beli Manastir i prigradska naselja

Niti kuhaš, niti spremaš, a ručak je na stoluNiti kuhaš, niti spremaš, a ručak je na stoluKao i proteklih mjeseci, tako se i u mjesecu rujnu 2013. godine nastavilo provođenje programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih te Grad Beli Manastir. Kroz navedeni projekt se, pored ostalog, pruža i socijalna usluga dostava besplatnih toplih obroka našim najugroženijim sugrađanima. Trenutno ih je 40, što ne znači da nema potrebe i za većim brojem, ali – nažalost – mogućnosti nam ne dozvoljavaju povećanje.

'Oazini' suveniri za Osječane i osječke turiste'Oazini' suveniri za Osječane i osječke turiste(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 4. X. 2013. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić odnijela je novu pošiljku suvenira u suvenirnicu "Panona", koja se nalazi u prostorijama Turističko-informativnog centra (TIC) na Trgu Sv. Trojstva (pored Muzeja Slavonije) u osječkoj Tvrđi. Riječ je o suvenirima koje su izradile "Oazine" kreativke na likovno-kreativnim radionicama za žene koje se održavaju svakog ponedjeljka i utorka od 18 do 20 sati.

Posjet suvenirnici bila je i prilika da se pogledaju artikli koji se nude Osječanina i turistima u Osijeku, kao i da se prodavačica Ivona Šimić priupita kako prolaze "Oazini" suveniri i što se traži.

Mladi umjetnici oslikali fasadne zidove belišćanske zgradeMladi umjetnici oslikali fasadne zidove belišćanske zgrade(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 4. X. 2013. godine, upravo u vrijeme dok se u prostorijama Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono iz Belišća održavao inicijalni sastanak za osnivanje Klastera pružatelja socijalnih usluga na području četiri županije: Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek oslikavali su fasadu zgrade u kojoj je sjedište Udruge Zvono u belišćanskoj Ulici Andrije Hebranga.

Sastanak u Udruzi Zvono u BelišćuSastanak u Udruzi Zvono u Belišću(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 4. X. 2013. godine, s početkom u 10 sati u prostorijama Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono iz Belišća održan je inicijalni sastanak za osnivanje Klastera pružatelja socijalnih usluga na području četiri županije: Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske, a u svrhu osnivanja regionalne mreže. Inicijatori osnivanja su osječka Udruga za rad s mladima "Breza", Udruženje "Baranja" iz Luga i Udruga Zvono. Osnivanjem klastera olakšat će se apliciranje projekata na Europski socijalni fond. Na sastanku je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Upravni odbor Mirovne grupe OazaUpravni odbor Mirovne grupe OazaU četvrtak, 3. X. 2013. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je druga sjednica Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza. Prisutni su bili članovi: Gordana Čiča, Jasna Petrović, Sofija Petrović i Milenko Stanić, a odsutna je bila dr. med. Miroslava Kralj.

Na početku sjednice usvojen je zapisnika s prve sjednice UO, održane 23. IV. 2013. godine poslije izborne sjednice Skupštine Mirovne grupe Oaza, na kojoj je i izabran sadašnji sastav UO. U nastavku sjednice jednoglasno su usvojene odluke o donošenju Pravilnika o zapošljavanju i Pravilnika o korištenju privatnih vozila u službene svrhe te je prihvaćen Godišnji operativni plan rada za 2014. godinu. "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić informirala je Upravni odbor o radu Mirovne grupe Oaza i o kvartalnom i polugodišnjem izvještaju. Izvještaji su jednoglasno usvojeni.

Baranjska začinska paprika kao suvenirBaranjska začinska paprika kao suvenirUdruženje "Baranja" iz Luga, u suradnji s Općinom Bilje, Mjesnim odborom Lug i LAG-om Baranja, organizira javnu tribinu "Uzgoj začinske paprike (tehnološki i zakonski okviri)". Javna tribina, kao dio manifestacije "Paprikafest 2013", održat će se u petak, 11. X. 2013. godine, u 16 sati, u prostorijama Civilnog centra "Deak Ferenc" u Lugu (Mađarska kuća).

Na tribini će biti riječi o sljedećim temama:

1. Tehnološko-tehnički i ekonomski činitelji uzgoja začinske paprike – prof. dr. sc. Nada Parađiković sa suradnicima, Poljoprivredni fakultet Osijek

2. Organizacija poljoprivredne proizvodnje putem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – Judita Gerber, mag. ing. agr., i Ruža Skenderović, dipl. ing. agr., Poljoprivredna savjetodavna služba (PSS)

3. Fiskalizacija i fiskalne blagajne za mala poljoprivredna gospodarstva – Zoran Kontak, dipl. ek., Gordana Kecman, dipl. ek.

4. Baranjski vrtovi – primjena novih tehnologija u prodaji izvornih baranjskih proizvoda – Davor Horvat, dipl. ek.

Skrb o starima kroz volontiranje građanaSkrb o starima kroz volontiranje građanaU srijedu, 2. X. 2013. godine, s početkom u 11:30 sati, u Hotelu International u Zagrebu održana je završna konferencija projekta "Skrb o starijima u PPDS-u kroz volonterski rad i sudjelovanje zajednice", kojeg je financirala Europska Unija. Projekt je provodila Udruga Mi iz Splita u partnerstvu s Volonterskim centrom Zagreb, Volonterskim centrom Osijek i Udrugom za razvoj civilnog društva Smart iz Rijeke i u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih (MSPM) Na konferenciji su sudjelovali i mladi volonteri Gradskog društva Crvenog križa Beli Manastir s ravnateljicom Ines Rudić Pavliha te "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Izbor novog predsjednika i potpredsjednika LPZ-aIzbor novog predsjednika i potpredsjednika LPZ-aU utorak, 1. IX. 2013. godine, s početkom u 13 sati, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Osijek održana je godišnja skupština Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) Osječko-baranjske županije. Na njoj je uime Mirovne grupe Oaza bila Vesna Nedić, a ispred LAG-a Baranja Lidija Dabić, voditeljica ureda, i projekt-menadžer Manuel Mucak.

Kako se predsjednik i potpredsjednik LPZ-a biraju na dvije godine, u prvoj točci dnevnog reda predloženi su i izabrani novi predsjednik – dr. sc. Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, i novi potpredsjednik – Željko Bugarić, predstojnik Područnog ureda Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Podrška članovima romske zajednice u BaranjiPodrška članovima romske zajednice u BaranjiU utorak, 1. X. 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, predstavljen je projekt "Alati za pomoć pri zapošljavanju", koji se financira sredstvima pomoći EU iz programa IPA 2007 – Uspostava podrške u socijalnom uključivanju i zapošljavanju ugroženih i marginaliziranih skupina. Projekt su uime Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka predstavili Angel Čabarkapa, koji je ujedno i voditelj projekta, te Igor Đorđević. Projektni partneri su Udruga romskog prijateljstva "Luna" iz Belog Manastira i Grad Beli Manastir.

Predstavljanju projekta prisustvovali su: Mirela Alagić (P.G.D.I.), Nena Arvaj (Centar za mir, nenasilje i ljudska prava), Lidija Dabić i Manuel Mucak (LAG Baranja), Dalibor Jelić (kontakt-policajac, PP Beli Manastir), Duško Kostić ("Luna"), Evica Petković (Savjet mladih Grada Belog Manastira, Branko Petrović (Udruga Roma Grada Belog Manastira – Baranje) i Neno Radić (Mirovna grupa Oaza).

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok