MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

P. Matić, N. Živković, M. Vasiljević i D. TanackovićP. Matić, N. Živković, M. Vasiljević i D. Tanacković(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 29. IX. 2012. godine, u organizaciji Pododbora Osijek SKD-a "Prosvjeta", održana je promocija knjige "Rječnik, govor i običaji voćinskog kraja koji nestaju" (397 stranica), čiji su autori Milenko VasiljevićČiko, pjesnik iz Osijeka, i Nikola Živković, profesor iz Belog Manastira. Doprinos nastanku knjige, osim autora, dali su još i Milan Dvornić iz Belog Manastira i Zvjezdana Matoković (rođena Vasiljević) iz Valpova, kao ilustratori, Radenko Bošković Rajs kao urednik, te Petar (Pero) Matić, profesor i kustos iz Darde, kao recenzent i pisac pogovora.Autori knjige i recenzent rođeni su u voćinskom kraju, u selima koja su međusobno udaljena nekoliko kilometara: Milenko Vasiljević u Sekulincima, Nikola Živković u Smudama, a Pero Matić u mjestu Bokane, pa je njihov rad na ovoj knjizi "vijenac izgubljenom zavičaju", kako je svoj pogovor naslovio Pero Matić.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)


'Oazin' štand: Ana Jeličić i Sabina Rončević'Oazin' štand: Ana Jeličić i Sabina RončevićU subotu, 29. IX. 2012. godine, na belomanastirskom Trgu slobode održan je jubilarni, 10. Sajam obrtništva i poduzetništva Baranje, koji je uspješno organiziralo Udruženje obrtnika Baranje i na kome je bilo više od 80 izlagača iz Slavonije i Baranje. Na Sajmu je učestvovala i Mirovna grupa Oaza, a "Oazin" štand su aranžirale i na njemu dežurale Ana Jeličić i Sabina Rončević.

Na otvaranju Sajma izlagačima i okupljenim građanima obratili su se Marina Petranović i Dario Lozančić, tajnica i predsjednik Udruženja obrtnika Baranje, Dragutin Grabrović, predsjednik Županijske obrtničke komore, Željko Kraljičak, dožupan Osječko-baranjske županije, i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš. Otvaranje Sajma uveličao je nastup HKUD-a Beli Manastir.

Subota, 29. 09. 2012.

Najava: Dan sela Zmajevca

U subotu, 6. X. 2012. godineU subotu, 6. X. 2012. godine

U petak, 28. IX. 2012. godine, od Volonterskog centra Osijek primili smo sljedeći mail:

Web-stranica Volonterskog centra OsijekWeb-stranica Volonterskog centra OsijekDragi volonteri, prijatelji i poslovni suradnici!
21. rujna održana je javna manifestacija "Hrvatska volontira!" u koju se uključio veliki broj pojedinaca, organizacija civilnoga društva, institucija i tvrtki, koje su kroz različite javne akcije u svojoj zajednici promovirali volonterstvo.

Ovim vam putem zahvaljujemo što ste bili dio ove manifestacije, pokazali nesebičnost i volonterski duh te svojim angažmanom doprinijeli razvoju zajednice.

Kako je proteklo obilježavanje manifestacije u Slavoniji i Baranji možete pročitati na našoj web-stranici (ovdje), na kojoj će uskoro biti postavljena i fotogalerija s volonterskih akcija.

Srdačan pozdrav!
Mirta Kovačević

Volonterski centar Osijek
L. Jägera 12, Osijek
tel: 031/211-306
fax: 031/200-457
mob: 091/477-2288
e-mail: osvolonteri@osvolonteri.hr, info@osvolonteri.hr
web: www.osvolonteri.hr

Prezentacija Marte Horvath (Mađarska)Prezentacija Marte Horvath (Mađarska)Dana 27. IX. 2012. godine, s početkom u 10 sati, u Hotelu Waldinger održana je konferencija "Partnerstvom do socijalnog zapošljavanja", koju su organizirali Udruga za kreativni razvoj "Slap", Regionalna razvojna agencija (RRA) Slavonije i Baranje i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) – Područna služba Osijek.

Cilj konferencije bio je "okupiti ključne dionike u području socijalnog zapošljavanja te ponovno aktualizirati i osvijetliti nekoliko kritičnih aspekata: održivost projektnih partnerstava, modeli financiranja programa socijalnog zapošljavanja te predstaviti nove i inovativne modele socijalnog zapošljavanja kroz poslovnu suradnju".

"Baranjska čistoća" počinje akciju odvoza glomaznog otpada s područja cijele Baranje pod nazivom "Čuvari okoliša". Odvoz je besplatan, a građani su dužni glomazni otpad (npr. stare hladnjake, peći, perilice, štednjake, elektroničke uređaje i sl.) iznijeti uz cestu ispred kuća.

Otpadu nije mjesto u prirodi - fotografija je snimljena kod ŠumarineOtpadu nije mjesto u prirodi - fotografija je snimljena kod Šumarine

Raspored odvoza:

 • u ponedjeljak 1. X. – u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu, Šećerani i Šumarini
 • u utorak, 2. X. – u belomanastirskoj Ciglani i cijeloj Općini Kneževi Vinogradi
 • u srijedu, 3. X. – u cijeloj Općini Draž
 • u četvrtak, 4. X. – u cijeloj Općini Popovac
 • u petak, 5. X. – u naselju Darda
 • u utorak, 9. X. – u naselju Bilje
 • u srijedu, 10. X. – u cijeloj Općini Jagodnjak
 • u četvrtak, 11. X. – u cijeloj Općini Jagodnjak
 • u petak, 12. X. – u Vardarcu, Lugu, Kopačevu, Uglješu, Švajcarnici i Mecama
 • u ponedjeljak, 15. X. – u cijeloj Općini Čeminac

 

'Oaza' na prošlogodišnjem Sajmu'Oaza' na prošlogodišnjem SajmuDeseti (10) Sajam obrtništva i poduzetništva Baranje održat će se 29. rujna 2012. (subota) na Trgu slobode u Belom Manastiru od 9,00 do 15,00 sati.Za izlagače na Sajmu osiguran je besplatan izlagački prostor i ručak.

Na Sajmu će učestvovati i Mirovna grupa Oaza.

Program:

 • 08,00 - okupljanje izlagača
 • 10,00 - službeno otvaranje
 • 10,30 - nastup HKUD-a Beli Manastir
 • 11,00 - ručak za izlagače
 • 15,00 - zatvaranje Sajma

(Članak s prošlogodišnjem Sajma može se vidjeti ovdje)

Ana Jeličić (lijevo) - predsjedavajuća članica UOAna Jeličić (lijevo) - predsjedavajuća članica UOU srijedu, 26. IX. 2012. godine, s početkom u 19,30 sati, održana je konstituirajuća sjednica novog Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza u sastavu: Gordana Čiča, Beli Manastir, službenica u firmi "Fermopromet" (Majške Međe); Ana Jeličić, Beli Manastir, službenica u Auto-školi "Ljubo"; Miroslava Kralj, Beli Manastir, liječnica u Hitnoj medicinskoj pomoći; Jasna Petrović, Kneževi Vinogradi, koordinatorica u Udruženju "Baranja" iz Bilja i Sofija Petrović, učiteljica u PŠ Karanac OŠ "Kneževi Vinogradi". Novi Upravni odbor izabran je na sjednici Skupštine Mirovne grupe Oaza, održanoj 28. VIII. 2012. godine.

Za prvu predsjedavajuću članicu UO izabrana je Ana Jeličić.

Tjednik 'Novosti' (Zagreb), broj 666, 21. IX. 2012.Tjednik 'Novosti' (Zagreb), broj 666, 21. IX. 2012.Ovaj članak prenosimo iz štampanog izdanja zagrebačkih "Novosti" - broj 666,  21. IX. 2012. godine, ali je on objavljen i na web-stranici "Novosti".

Kako se članci iz rubrike "Pokrajine" na internetu objavljuju zajedno, napis o baranjskim glumicama treba potražiti u donjem dijelu te web-stranice.

U štampanom izdanju članak je objavljen ćirilicom, a na web-stranici latinicom.

Web-portal BaranjaMedija (17. IX. 2012) - prvi dio člankaWeb-portal BaranjaMedija (17. IX. 2012) - prvi dio članka

Web-stranica Radio-Baranje (12. IX. 2012)Web-stranica Radio-Baranje (12. IX. 2012)

Ponedjeljak, 24. 09. 2012.

Dostava besplatnih toplih obroka

Dostava toplog obroka kroz - prozorDostava toplog obroka kroz - prozor"Oazin" trogodišnji program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", pored ostaloga, sastoji se od socijalne usluge dostava besplatnih toplih obroka. Ta se usluga, nakon opsežnih priprema, počela provoditi 1. rujna 2011. godine, a financiraju je Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Beli Manastir. Trenutno je tom socijalnom uslugom, s preporukama Centra za socijalnu skrb, obuhvaćeno 40 osoba s područja Grada Belog Manastira, kojima je takav obrok najpotrebniji. Ali, nažalost, provodeći tu uslugu došlo se do saznanja da bi je trebalo proširiti jer potrebitih ljudi u našem okruženju ima sve više i više.

Ponedjeljak, 24. 09. 2012.

Šetnica "Crni put" (treći put)

Leci trgovačkih lanaca razbacani oko klupeLeci trgovačkih lanaca razbacani oko klupePrije godinu dana, 21. IX. 2011. godine, Mirovna grupa Oaza organizirala je volontersku akciju uređivanja šetnice "Crni put" između Belog Manastira i Šumarine. Akcija se sastojala od nekoliko aktivnosti, koje su na "Oazinoj" web-stranici bile opisane ovako: Prvo smo pokupili smeće cijelom trasom šetnice, od belomanastirskog Tunela i nekadašnjeg zatvora, do cestovnog prijelaza preko željezničke pruge na ulazu u Šumarinu. Nakupili smo, bogami, dvije pune vreće papira i drugih otpadaka. Čak smo se spuštali i u Crni kanal i kupili odbačene plastične flaše, koje su tu ostavili nesavjesni pojedinci.

'Oazini' volonteri Robert Dvornić i Dragica Štalman'Oazini' volonteri Robert Dvornić i Dragica Štalman

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)


Volonteri na obali Šećeranskog jezeraVolonteri na obali Šećeranskog jezeraPetak, 21. IX. 2012. godine, za razliku od kišnog četvrtka, osvanuo je sunčan, ali prohladan, što je značilo da grupa od dvadesetak volontera – koju su skupile belomanastirske udruge Mirovna grupa Oaza i P.G.D.I. – može krenuti u volontersku akciju "Hoćemo čišće, možemo čišće!" Grupi se priključio i Orijentacijski klub Sova iz Šećerane. Cilj je bio da se pokupi smeće oko Šećeranskog jezera, koje će jednog dana postati belomanastirski rekreacijski centar. Akcija je provedena u okviru kampanje "Hrvatska volontira!", koju je toga dana organizirala Hrvatska mreža volonterskih centara u povodu Međunarodnog dana mira.

(Članak o Šećeranskom jezeru vidjeti ovdje)


Volonterska akcija uređivanja Šećeranskog jezeraVolonterska akcija uređivanja Šećeranskog jezeraHrvatska mreža volonterskih centara po drugi put organizira kampanju "Hrvatska volontira!", kojom se želi ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva, u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

Udruga P.G.D.I. i Mirovna grupa Oaza ove su se godine zajednički uključili u tu kampanju volonterskom akcijom: "Hoćemo čišće, možemo čišće!" U petak, 21. IX. 2012. godine, s početkom u 10 sati, dvadeset volontera čistit će područje oko Šećeranskog jezera. Planirano je da akcija traje do 12 sati.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane volontere da se priključe toj akciji. Okupljanje volontera bit će u petak, u 9.30 sati, ispred zgrade Društvenog centra (Ulica J. Antala 3). Volonteri bi sa sobom trebali ponijeti rukavice i grablje. U slučaju lošeg vremena akcija se odgađa.

Godišnji sajam kolekcionara Baranje, 22. IX. 2012, Centar za kulturuGodišnji sajam kolekcionara Baranje, 22. IX. 2012, Centar za kulturu

Subota, 15. 09. 2012.

Vježbe za kralježnicu

Trenerica Patricia Gaza svakom vježbaču posvećuje pažnjuTrenerica Patricia Gaza svakom vježbaču posvećuje pažnju(Fotoalbum se može vidjeti ovdje )

Obilježavajući Hrvatski olimpijski dan 15. IX. 2012. godine, Gimnastičko društvo Beli Manastir organiziralo je u Nastavno-sportskoj dvorani besplatne vježbe za kralježnicu. Vježbama se, nažalost, odazvalo veoma malo građana: dvije odrasle žene i dvoje osnovnoškolske djece, a držala ih je Patricia Gaza, dok je tajnica Gimnastičkog društva Evica Čutoraš bila logistika za takvo događanje. Zbog malog broja vježbača, vježbe su se izvodile u prostoriji za vježbe, a ne u glavnoj dvorani. Vježbe nisu bile zahtjevne ni za djecu, a ni za odrasle osobe, a trenerica je s puno volje, ali i znanja, posvetila pažnju svakoj osobi.

Od Evice Čutoraš doznajemo da će od 1. X. 2012. godine Gimnastičko društvo na istom mjestu organizirati vježbe za kralježnicu svaki ponedjeljak i srijedu i to prijepodne od 9–10 sati za osobe starije od 25 godina, a popodne od 16,30–17,30 sati za osobe mlađe od 25 godina. Mjesečna cijena za dva dolaženja tjedno iznosit će 80 kuna.

Gradska uprava Grada Belog ManastiraGradska uprava Grada Belog ManastiraPozivaju se svi građani Grada Belog Manastira da do 1. X. 2012. godine pošalju poticaje za dodjelu javnih priznanja Grada Belog Manastira: Zlatne plakete "Sveti Martin" i Povelje Grada Belog Manastira.

Priznanja će se dodijeliti povodom Dana Grada, na Dan svetog Martina, 11. studenog 2012. godine. Sve informacije o javnim priznanjima i poticaju nalaze se u tekstu javnog poziva, koji se može preuzeti ovdje.

Savjetovanje će se održati u II. srednjoj školiSavjetovanje će se održati u II. srednjoj školiGrad Beli Manastir poziva Belomanastirce na sudjelovanje u javnom savjetovanju koje će se održati u četvrtak (20. IX. 2012), u zgradi Druge srednje škole Beli Manastir, s početkom u 17 sati.Rasprava će se voditi na temu predlaganja projekata koji bi mogli biti sufinancirani iz sredstava Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Mole se svi zainteresirani građani da se odazovu ovom pozivu kako bi, kroz konstruktivne prijedloge, pridonijeli rješavanju potreba Grada Belog Manastira.

Svoje sudjelovanje na javnom savjetovanju treba prijavite na telefon 031/710-211 ili na e-adresu info@pcbm.hr najkasnije do srijede (19. IX. 2012).

Gerontodomaćica Vesna donosi rublje u 'Oazin' vešerajGerontodomaćica Vesna donosi rublje u 'Oazin' vešerajOd 1. VIII. 2012. godine u "Oazi" kao gerontodomaćica radi Vesna Barbir iz Belog Manastira. Zaposlena je na tri mjeseca preko mjere zapošljavanja javni radovi, a radit će u "Oazinom" programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Prvog radnog dana asistentica na tom programu Dubravka Simendić upoznala ju je sa Statutom Mirovne grupe Oaza te načinom i organizacijom rada gerontodomaćica. Potom su obišle deset korisnika (osam žena i dva muškarca), od kojih su neki veoma bolesni ili su u velikoj žalosti zbog smrti najbližih. Njih će Vesna obilaziti i pomagati im u sljedeća tri mjeseca.

Tokom mjeseca augusta Vesna je izvršila ukupno 51 obilazak starih osoba i obavila niz poslova kao što su nabavka potrepština za kuću, plaćanje računa, pranje posuđa, pranje rublja, spremanje, uređivanje dvorišta i sl., ali se i družila sa starim sugrađanima, o čijem se zdravlju također brine. Korisnici su je dobro prihvatili i već sad strahuju što će biti kad ona prestane raditi u javnim radovima.

Članak u 'Glasu Slavonije' (13. IX. 2012)Članak u 'Glasu Slavonije' (13. IX. 2012)

 (Biciklijada "Baranja 2012")

Rade Janković: Zašto sijalica malo gori, malo ne gori?Rade Janković: Zašto sijalica malo gori, malo ne gori?Od 1. VIII. 2012. godine u "Oazi" kao gerontomajstor radi Radivoj – Rade Janković iz Belog Manastira. Zaposlen je na tri mjeseca preko mjere zapošljavanja javni radovi, a radit će u "Oazinom" programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" kao majstor za sitne poslove u kući.

Nakon što se upoznao sa Statutom Mirovne grupe Oaza te načinom i organizacijom rada, s asistenticom na tom programu Dubravkom Simendić obišao je 50-ak "Oazinih" korisnika iz Belog Manastira, Branjinog Vrha i Šećerane, upoznao se s njima, načinio kartoteku njihovih adresa te zabilježio njihove potrebe. Potom je krenuo na teren.

Gerontodomaćina Jelena čisti lišće u dvorištuGerontodomaćina Jelena čisti lišće u dvorištu"Oazin" gerontotim i u mjesecu kolovozu 2012. godine nastavio je pružati pomoć u kući starim i nemoćnim osobama na području Grada Belog Manastira, a prema trogodišnjem socijalnom programu koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Gerontotim je radio u sastavu: osam gerontodomaćica (od kojih je jedna na javnim radovima), gerontokrojačica, gerontomajstor (također zaposlen na javnim radovima), patronažna sestra, asistentica i voditeljica programa. Tim se sastajao svake srijede kako bi se dojavilo koji su novi korisnici, koji su problematični, koji su bolesni i što s njima činiti, kome namijeniti dobivenu odjeću, koji su potencijalni korisnici za rezervnu listu, kome treba mjeriti tlak i kontrolirati stanje šećera i tome slično.

Iwona Karwot (EK), Igor Vidačak, moderator Loic Defaye, Stjepan Ribić, Branka KaseljIwona Karwot (EK), Igor Vidačak, moderator Loic Defaye, Stjepan Ribić, Branka KaseljDva dana, u utorak i u srijedu, 11. i 12. IX. 2012. godine, u Hotelu "Osijek" trajao je seminar pod nazivom "Strukturni fondovi i Kohezijski fond Europske Unije i organizacije civilnog društva". Seminar je – u sklopu programa "Ljudi ljudima" ("People2People") – organizirala Europska komisija (EK) u suradnji s TACSO-uredom u Hrvatskoj i Zakladom "Slagalica".

Cilj seminara bio je "informiranje i upoznavanje s mogućnostima djelovanja organizacija civilnog društva u programiranju i provedbi strukturnih fondova i Kohezijskog fonda Europske Unije".

Ivana Petković i Daniela Taslidžić HermanIvana Petković i Daniela Taslidžić Herman(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kao što je bilo i najavljeno, u utorak, 11. IX. 2012. godine, s početkom u 19 sati, u komornom ambijentu zajedničkog prostora belomanastirskog Društvenog centra održana je umjetnička prezentacija pod nazivom "Baranjke na daskama koje život znače".

Prezentacija je bila jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku", kojega financira Europska Unija. Tom aktivnošću obilježen je Svjetski dan pismenosti.

Zajednica športskih udruga Grada Belog Manastira i udruga "Skok-klub - športska rekreacija i ples" kao organizatori, te Gimnastičko društvo Beli Manastir i Nogometni klub "Baranja-Belje" Beli Manastir kao suorganizatori i Grad Beli Manastir kao pokrovitelj, pozivaju sve baranjske sportske klubove, udruge i građane na obilježavanje

HRVATSKOG OLIMPIJSKOG DANA
(subota, 15. IX. 2012)


Tom prilikom na Gradskom stadionu Beli Manastir, s početkom u 17:15 sati, organizira se takmičenje u dvije trkačke discipline:

KROS, za koji se mogu prijaviti svi stanovnici Baranje u dvije dobne skupine:
1. skupina do 14 godina starosti
2. skupina od 15 godina starosti
Najboljim pojedincima dodijelit će se sljedeće nagrade: 1. mjesto – 300 kuna; 2. mjesto – 150 kuna; 3. mjesto – 50 kuna.

Nedjelja, 09. 09. 2012.

"Jesen u Baranji" 2012. godine

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje – Izložba rukotvorina, ovdje – Sajam rukotvorina, suvenira i domaćih proizvoda, i ovdje – Otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju ribljeg paprikaša)


Izložba rukotvorina - Mirovna grupa OazaIzložba rukotvorina - Mirovna grupa OazaOvogodišnja belomanastirska manifestacija "Jesen u Baranji" počela je u petak (7. IX. 2012) izložbom fotografija autora iz Mohača, čime je  obilježena 40. godišnjica bratimljenja Belog Manastira i Mohača. Subota (9. IX.) bila je u znaku etno-gastro ponude i izložbe rukotvorina članica nekoliko gradskih udruga, među kojima je bila i Mirovna grupa Oaza. U Petlovcu je radila međunarodna likovna kolonija, dok su po belomanastirskim vinskim cestama bili otvoreni vinski podrumi.

Subota, 08. 09. 2012.

Biciklijada "Baranja 2012"

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje – put, ovdje – Crveni križ,
ovdje – takmičenja i ovdje – učesnici)

Na izlasku iz Belog ManastiraNa izlasku iz Belog ManastiraSubota, 8. IX. 2012. godine, bio je dan održavanja pete po redu biciklijade pod imenom "Baranja 2012", a u organizaciji Udruženja "Baranja" iz Bilja i Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira. Na biciklijadi su, među stodvadesetak učesnika (od kojih je najviše bilo učenika  osnovnih škola iz Belog Manastira, Čeminca i Kneževih Vinograda), učestvovali i članovi Gimnastičkog društva Beli Manastir, udruge "Skok-klub – športska rekreacija i ples", Biciklističke udruge "Baranja bike", Boćarskog kluba "Vid" te Udruge žena (UŽ) "Orhideja", ali i pojedinci iz drugih baranjskih mjesta te Osijeka, Borova i Valpova.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Alen Mehmedović - najbolji ubacivač lopte u košAlen Mehmedović - najbolji ubacivač lopte u košKao što je napisano u članku o biciklijadi "Baranja 2012", na cilju u Čemincu, uz grah s kobasicama i osvježenje, za sve učesnike organiziran je bogat zabavno-sportski program. Prije polaska kućama, na sportskom igralištu Osnovne škole "Čeminac" proglašeni su rezultati i pobjednici te dodijeljene nagrade:

Karaoke

 1. OŠ "Kneževi Vinogradi" - Matija Pintar (pjesma "Oprosti mi što te volim", Željko Bebek)
 2. OŠ "Čeminac" - Ljiljana Vidić, Kristina Furdi i Sara Bjelčević (pjesma "Da se nađemo na pola puta", Neda Ukraden)
 3. OŠ "Dr. Franjo Tuđman" Beli Manastir - Mateja Tompić i Vanesa Vitendorf

Baranjske glumice u predstavi 'U Malom raju'Baranjske glumice u predstavi 'U Malom raju'U utorak, 11. IX. 2012. godine, s početkom u 19 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra (Ulica J. Antala 3) održat će se umjetnička prezentacija pod nazivom "Baranjke na daskama koje život znače". Prezentacija je jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku", kojega financira Europska Unija.

Prezentaciju će otvoriti Vesna Nedić, predsjednica Mirovne grupe Oaza, te Jasna Petrović, koordinatorica Udruženja "Baranja" iz Bilja i voditeljica projekta, koja će predstaviti projekt "Važno je imati podršku". Program prezentacije vodit će Daniela Taslidžić Herman, predsjednica Gradskog kazališta Beli Manastir.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Željko Gašpert, Daniela Taslidžić Herman, Davorin Taslidžić, Eva BalatinacŽeljko Gašpert, Daniela Taslidžić Herman, Davorin Taslidžić, Eva BalatinacDana 5. IX. 2012. godine, u srijedu, s početkom u 19 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira održano je predstavljanje četverobroja 7-8-9-10 "Baranjskog slova", "časopisa za književnost i prosudbe o književnosti i kulturu", koga izdaje Zavod za baranjsku povjesnicu.

Pred dvadesetak posjetilaca časopis su predstavili ravnatelj Zavoda Davorin Taslidžić, glavna urednica Daniela Taslidžić Herman, pomoćnik glavne urednice Željko Gašpert i lektorica Eva Balatinac.

700 letaka podijeljeno je baranjskim srednjoškolcima700 letaka podijeljeno je baranjskim srednjoškolcimaDijeleći letke (oko 700 komada) jutarnjoj i poslijepodnevnoj smjeni baranjskih srednjoškolaca i njihovim nastavnicima na prvi dan nove školske godine, tim "Oazinih" aktivista proveo je i anketu na istu temu. U prijepodnevnoj smjeni (Gimnazija i Prva srednja škola), na pitanje da li su im poznate veze mladih u kojima ima nasilja, većina je učenika odgovorila negativno.

Mnogi su čitali letak, neki su bili iznenađeni, poneki pomalo i arogantni, neki su odbili letak, neki su ga odmah zgužvali i bacili u kantu za otpatke (a neki i na tlo), a devet ih je (tri dečka i šest djevojaka) odgovorilo da su im poznati parovi u čijim vezama ima nasilja. Jedna učenica je izjavila da je o tome čula na televiziji.

(Fotoalbumi se mogu pogledati ovdje i ovdje)

Leci za prevenciju nasilja u vezama mladihLeci za prevenciju nasilja u vezama mladihPrvog dana nove školske godine, u ponedjeljak (3. IX. 2012) aktivisti Mirovne grupe Oaza dijelili su letke baranjskim učenicima pred belomanastirskim srednjim školama: ujutro (od 7,30 do 8,00) pred Gimnazijom i Prvom srednjom školom, a poslijepodne (od 13,30 do 14,00) pred Drugom srednjom školom. Cilj te akcije bio je da se mladi upoznaju s problemom nasilja u partnerskim vezama i da se senzibilizira javnosti za važnost prevencije nasilja u partnerskim vezama mladih.

Dijeljenje letaka jedna je od  aktivnosti projekta "Povezani – za veze bez nasilja". Nosilac projekta je zagrebački CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, a partneri na projektu su ZUM iz Pule, Udruga Zora iz Čakovca, Potencijal – Udruga za razvoj ljudskih potencijala iz Rijeke te Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)


Odličan zvuk i svjetlosno-dimni efektiOdličan zvuk i svjetlosno-dimni efektiJoš jednom su Baranjci pokazali humanitarni karakter. Više od 500 ih je došlo na koncert koji su u subotu, 1. IX. 2012. godine na belomanastirskim "Bazenima" suorganizirali Udruga UPS! i Mirovna grupa Oaza, s kojega je sav prihod bio namijenjen teško oboljeloj studentici iz Čeminca Biljani Smolčić. Na koncertu je prikupljeno deset tisuća kuna, od čega 6.400 od prodanih ulaznica, a ostalo od donacija.A da koncertom budu zadovoljni svi posjetitelji, pobrinuli su se bendovi "Gužva u 16-ercu", "S-kapada" i "BledLeid". Dakako, dojmljiv je bio i odličan zvuk, ali i svjetlosno-dimni efekti. Na pozornicu su prvo izišli domaći "bledleidovci", potom "S-kapada", a na posljetku su se svi "gužvali u šesnaestercu".

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok