MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Radni sastanak tima podrškeRadni sastanak tima podrškeU petak, 31. VIII. 2012. godine, s početkom u 13 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra  u Belom Manastiru održan je radni sastanak s predstavnicama baranjskih udruga koje su suradnici Udruženju "Baranja" iz Bilja i Mirovnoj grupi Oaza u provođenju projekta "Važno je imati podršku", kojeg financira Europska Unija.

Na sastanku su bile Vesna Nedić i Jelena Opačić-Matijević ("Oaza"), Marija Beti (Udruga žena "Orhideja" Branjina), Marika Kobia (Udruga žena "Izvor" Općine Kneževi Vinogradi), Evica Čutoraš ("Skok-klub" – športska rekreacija i ples) te Dejan Grković i Jasna Petrović (Udruženje "Baranja"). Opravdano su bile odsutne Dušanka Dorić (Bolman) i Zvjezdana Vukoje (Darda). Sastanak je bio posvećen organizaciji biciklijade "Baranja 2012", koja će se održati u subotu, 8. IX. 2012. godine.

Konferencija u Hotelu 'Patria'Konferencija u Hotelu 'Patria'U srijedu, 29. VIII. 2012. godine, u belomanastirskom Hotelu "Patria" održavana je konferencija pod nazivom "Ekoturizam – prilika za regionalni razvoj". Konferencija je održavana u sklopu projekta "BPF for SPS", koji financira Europska Unija kroz IPA-program prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske. Projekt provode osječka Udruga za kreativni razvoj "Slap" s partnerima i Regionalni resursni centar Južnog Zadunavlja (Mađarska). U ime Mirovne grupe Oaza na konferenciji je bila Ana Jeličić.

Konferenciji, kojoj je uvodnu riječ dala predsjednica "Slapa" Sonja Vuković, prisustvovalo je sedamdesetak gostiju koji su direktno ili indirektno vezani uz turizam. Predavači iz Mađarske (Zoltan Palmer) i Hrvatske (Robert Bačac, Hrvoje Carić, Miroslav Varga) na vrlo zanimljiv način, uz puno prezentacija, predstavili su mogućnosti razvoja ekoturizma unutar nacionalne strategije razvoja turizma i druge prilike za razvoj ekoturističkih aktivnosti unutar regije, kao i primjere dobre prakse.

Ana Jeličić, Vesna Nedić i Dubravka SimendićAna Jeličić, Vesna Nedić i Dubravka SimendićU utorak, 28. VIII. 2012. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, s početkom u 19 sati, održana je izvanredna sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaze.

Sjednici je prisustvovalo 28 od ukupno 37 članova Skupštine te još dvije osobe koje su korisnici "Oazinih" radionica. Radno predsjedništvo, u sastavu Dubravka Simendić, Ana Jeličić i Dragana Vranješ, predložilo je sljedeći

DNEVNI RED:

1. Prijedlog Upravnog odbora za nove članove Upravnog i Nadzornog odbora
2. Izbor novog sastava Upravnog i Nadzornog odbora
3. Razno

Nadmetanje u sastavljanju zagonetakaNadmetanje u sastavljanju zagonetakaOd 24. do 26. VIII. 2012. godine u Kikindi su održani 12. Susreti enigmata Srbije (SES), na kojima je sudjelovalo 156 enigmatičara, logičara, sudokista, kvizaša, bridžista, rješavača i gostiju iz pet država: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Rumunjske.

Od raspada bivše države, to je bio ne samo najveći enigmatski skup na južnoslavenskim prostorima, nego i dosad najbolje organizirano enigmatsko okupljanje, s bogatim sadržajima, aktivnostima, nadmetanjima i nagradama.

Skup je, uloživši u to izniman trud i energiju, organizirao svestrani enigmatičar Slavko Bovan. Iz Hrvatske je na SES-u bilo 11 učesnika, od kojih troje iz Belog Manastira. Opširniji tekst može se pročitati na blogu "Enigmoteka ".

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Susreti enigmata (SES) u Kikindi zvanično su počeli u petak (24) i trajali do 26. VIII. 2012. godine, ali već u četvrtak održano je u kikindskom Kulturnom centru rješavačko takmičenje amatera –  Kup Kikinde, na kome su sudjelovali jedan rješavač i 6 rješavačica (četiri iz Kikinde i dvije iz Belog Manastira) te dva "profesionalna" rješavača.

Šest rješavačica i jedan rješavačŠest rješavačica i jedan rješavačEvo poretka:

 • Olivera Tomin, Kikinda
 • Milijana Bovan, Kikinda
 • Vesna Nedić, Beli Manastir
 • Nada Zorić, Kikinda
 • Biljana Iličić, Kikinda
 • Sonja Nedić, Beli Manastir
 • Viktor Tišler, Kikinda

Van konkurencije:

 • Milorad Živanić, Beograd
 • Zlatan Pupezin, Kikinda

Zadaci su bili: skandi-križaljka (autor: Darko Jovanov) te osmosmjerka, mozgalica, pomicaljka i rebus (autor: Slavko Bovan). Svi su učesnici kao nagradu dobili po knjigu, koju su (prema gornjem poretku) sami birali od dvanaest ponuđenih knjiga.

Jezero Veliki Sakadaš, 31. VIII. 2012, 18:30Jezero Veliki Sakadaš, 31. VIII. 2012, 18:30Javna ustanova Park prirode Kopački rit i ove godine se pridružuje obilježavanju Međunarodne noći šišmiša, koja se u mnogim zemljama tradicionalno organizira krajem kolovoza s ciljem da se javnost podsjeti na važnost očuvanja te skupine životinja.

Program obilježavanja Međunarodne noći šišmiša u Parku prirode Kopački rit održat će se u petak, 31. VIII. 2012, na pristaništu brodova na jezeru Veliki Sakadaš (ulaz u Park iz Kopačeva) s početkom u 18:30 sati.

Program:

 • upoznavanje sa zanimljivim detaljima o životu i navikama šišmiša i o potrebi njihove zaštite;
 • vožnja brodom po Posebnom zoološkom rezervatu uz otkrivanje šišmiša pomoću šišmiš-detektora.
Četvrtak, 23. 08. 2012.

Poziv za sudjelovanje u biciklijadi

Prizor s prošlogodišnje biciklijadePrizor s prošlogodišnje biciklijadeUdruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira, u suradnji s belomanastirskom udrugom "Skok-klub" – športska rekreacija i ples, organiziraju petu biciklijadu pod nazivom "Baranja 2012." za učenike osnovnih škola i građanstvo. Biciklijada je jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija.

Biciklijada će se održati u subotu, 8. IX. 2012. godine, s početkom u 9 sati. Polazak sudionika je u

 • 8:45 - Osijek, ispred Pješačkog (Dravskog) mosta
 • 9:00 – Darda, ispred Osnovne škole
 • 9:00 – Šećerana, ispred Osnovne škole

a odredište Osnovna škola u Čemincu. Sudionici biciklijade iz ostalih mjesta koja se nalaze na planiranim rutama priključivat će se biciklijadi u trenutku prolaska kroz njihova mjesta.

Okupljanje naroda koji žive uz Dunav i DravuOkupljanje naroda koji žive uz Dunav i DravuMeđunarodni etnosusreti Dunav – Drava tradicionalno se u Bilju održavaju svake godine i na njima lokalno stanovništvo pokazuje svoju bogatu kulturnu baštinu. To je mjesto okupljanja naroda koji žive uz Dunav i Dravu. Bogata ponuda lokalnih jela, pića, narodnog stvaralaštva, suvenira, autohtonih poljoprivrednih proizvoda, običaja, plesa i pjesme okuplja veliki broj ljudi koji žive u području uz te dvije europske rijeke.Što donose 13. međunarodni etnosusreti može se saznati na ovoj adresi.

Ponedjeljak, 20. 08. 2012.

Oaza i u Starigradu

Bistro 'Oaza' u StarigraduBistro 'Oaza' u Starigradu

(Snimio: Rajko Cicak)

 

Takmičari u skovima u voduTakmičari u skovima u voduKao što je bilo i najavljeno, u nedjelju (19. VIII. 2012. godine), na inicijativu udruge Skok-klub – športska rekreacija i ples, održana je humanitarna akcija "Sportom i plesom pomažemo Biljani Smolčić" kako bi se skupio novac za njenu tešku operaciju tumora na mozgu, koja će se obaviti u Njemačkoj. Humanitarnu akciju je podržala i Mirovna grupa Oaza.

Na SRC-u "Bazeni" u Belom Manastiru održane su "Igre na vodi" u organizaciji Društva "Naša djeca" i P.G.D.I.-ja. U sedam zanimljivih igara sudjelovanje je stotinjak najmlađih Belomanastiraca. Potom je, u organizaciji Gimnastičkog društva Beli Manastir, održano takmičenje u skokovima u vodu. Najbolji takmičari nagrađeni su prigodnim nagradama. Na "Bazenima" su bile postavljene kutije za dobrovoljne priloge namijenjene za liječenje Biljane Smolčić.

Nakon što je u bjelovarskoj "Osmosmjerci" broj 524 (18. IX. 2011) objavljena fotoadresa posvećena Belom Manastiru, u 529. broju istog enigmatskog lista fotoadresa posvećena Šećerani, u 540. broju fotoadresa posvećena Baranjskom Petrovom Selu, u 546. broju objavljena je još jedna takva zagonetka posvećena četvrtom baranjskom naselju. Pružamo mogućnost i posjetiocima "Oazine" web-stranice da riješe tu anagramističku zagonetku. Pokušajte, nije teško!

Iz bjelovarske 'Osmosmjerke' broj 546 (18. VIII. 2012)Iz bjelovarske 'Osmosmjerke' broj 546 (18. VIII. 2012)

Prva cesta koja je presjekla Baranjsku planinuPrva cesta koja je presjekla Baranjsku planinuU četvrtak, 16. VIII. 2012. godine, svečano je otvorena nova županijska cesta Ž4037 Kotlina – Podolje, prva cesta koja je presjekla Baranjsku planinu te spojila ne samo ta dva naselja, nego i dvije susjedne općine: Kneževe Vinograde i Draž. Cesta ima dužinu od samo 2,8 kilometara, ali je gotovo deset puta skratila put između Kotline i Podolja budući da je obilazni put preko Kneževih Vinograda, Suze, Zmajevca i Draža dug 20-ak kilometara.

U cestu je Županijska uprava za ceste uložila 9,5 milijuna kuna, njena gradnja je započela u studenom 2010. godine, a radilo se o građevinski vrlo zahtjevnim radovima jer je trasu trebalo probijati kroz surduke i samo brdo.

Gerontomajstor popravlja bicikl gerontodomaćiciGerontomajstor popravlja bicikl gerontodomaćici"Oazin" gerontomajstor Robert Dvornić bio je zaposlen u "Oazi" preko mjere HZZ-a javni radovi do 14. VII. 2012. godine. Kroz "Oazin" socijalni program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" svakodnevno je obilazio korisnike toga programa i besplatno im vršio razne popravke i obavljao sitnije poslove. Pored toga, srijedom je prisustvovao sastancima "Oazinog" gerontotima te se uključivao i u druge "Oazine" akcije.

Tokom šestog i u prvoj polovini sedmog mjeseca obavio je mnoštvo poslova: čišćenje bojlera od kamenca, mijenjanje indikatora, sijalica, slavina i gumica na slavinama, montiranje noćne lampe na zid, oštrenje noževa na kosilici, podmazivanje kosilice i košenje trave, pomaganje pri pranju tepiha i kačenju velikih zavjesa, popravak bicikla, bidea, brava, električnih instalacija, kapija, ladica, masažera, roletni, ručki na frižideru, suncobrana, šarki na ormarima, tavanskih vrata, usisavača, vješalica, vodokotlića…, pravljenje komarnika, skidanje stakla s lustera i zamjena sjenila, šišanje živice…

Na sceni: Stipan Vidak i Nebojša ŠimićNa sceni: Stipan Vidak i Nebojša ŠimićMjesni odbor Duboševica i Hrvatska manjinska samouprava u Kukinju, selu tek nekoliko kilometara udaljenom od Pečuha, te Hrvatsko kazalište Pečuh godinama ostvaruju zajedničku suradnju, a u cilju poboljšanja pograničnih kulturnih veza. Tim povodom, Kukinj i Duboševica pozvali su Gradsko kazalište Beli Manastir na gostovanje. U dvorani Doma kulture u Kukinju baranjski su glumci u nedjelju, 17. lipnja 2012. godine, odigrali crnu komediju "Na 1. crti braka", a tjedan dana kasnije i u prepunoj dvorani mjesnog Doma kulture u Duboševici.

Pomozimo liječenje Biljane Smolčić!Pomozimo liječenje Biljane Smolčić!
U nedjelju, 19. VIII. 2012. godine, na dvije lokacija u Baranji, održat će se humanitarna akcija "Sportom i plesom pomažemo Biljani Smolčić", studentici kulturologije iz Čeminca, oboljeloj od teške bolesti. Akcija se održava na inicijativu belomanastirskog Skok-kluba – športska rekreacija i ples te klubova i udruga koje su se priključile organizaciji akcije: Gimnastičko društvo Beli Manastir, Motoklub "Beli Manastir", Društvo "Naša djeca" Beli Manastir, SRC "Bazeni" Beli Manastir, P.G.D.I., Udruga osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" i Mirovna grupa Oaza. Cilj akcije je da se prikupe financijska sredstva za liječenje Biljane Smolčić.

'Oazina' korisnica i gerontodomaćica Dragica Štalman'Oazina' korisnica i gerontodomaćica Dragica Štalman"Oazine" gerontodomaćice su i u sedmom mjesecu 2012. godine nastavile pružati pomoć u kući starim i nemoćnim osobama na području Grada Belog Manastira, a prema trogodišnjem socijalnom programu koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Sedam "Oazinih" gerontodomaćica obilazile su 46 starih osoba (43 žene i 3 muškarca), a svoje usluge pružali su im i "Oazina" gerontokrojačica i gerontomajstor.

Gerontotim je ukupno odradio 353 obilaska starih osoba te se redovito sastajao srijedom i rješavao tekuće probleme pojedinih korisnika.

Grad-domaćin Susreta enigmataGrad-domaćin Susreta enigmata
Od 24. do 26. VIII. 2012. godine u Kikindi će se održati 12. Susreti enigmata Srbije (SES), na kojima će učestvovati preko 100 enigmatičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije. Slavko Bovan, glavni organizator Susreta, objavljuje satnicu svih događanja.

Četvrtak (23. VIII., dan prije Susreta)

 • 19.00: Izložba umjetničke fotografije Jovana Jarića pod nazivom "Rebusi iz života" (Kulturni centar Kikinda)
 • 19.45: Kup Kikinde, rješavačko takmičenje (Kulturni centar)
 • 21.00: Retrospektiva crtanih filmova Borivoja Dovnikovića i razgovor s članovima Strip-radionice (Kulturni centar)
 • 23.00: Doček enigmatske Nove godine, koja ovog puta pada na datum 24. VIII. (kikindski restorani)

Sara Fabijan - nova asistentica u internet-klubuSara Fabijan - nova asistentica u internet-klubuNakon što su Robert Dvornić, Dragana Jeličić i Savica Vujatović s 14. srpnjem, a Milica Janković s 31. VII. 2012. godine završili svoj rad u "Oazi" preko javnih radova, "Oaza" je od prvog kolovozom zaposlila troje novih radnika koji imaju pravo biti zaposleni na isti način.

To su Vesna Barbir kao gerontodomaćica, Radivoj – Rade Janković kao gerontomajstor i Sara Fabijan kao asistentica u "Oazinom" internet-klubu. Primljeni su na tri mjeseca, "Oaza" će im pružiti dobru atmosferu na poslu, a oni će savjesno i vrijedno obavljati svoje zadatke.

(Fotoalbumčić se može vidjeti ovdje)

Na radionici i gošće iz inozemstvaNa radionici i gošće iz inozemstvaU sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira Europska Unija, održano je 12 kreativnih radionice za žene: osam "putujućih" u Kneževu, Kozarcu, Novom Bezdanu i Vardarcu te četiri u Belom Manastiru. Vodile su ih "Oazine" kreativke Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić.

I pored toga što je srpanj 2012. godine bio najtoplijih mjeseci u godini, odaziv korisnica bio je iznimno velik pa je voditeljicama bilo još vrelije. No, radost im je bila tim veća što su, pored odraslih, radionice vrlo rado posjećivala i djeca. "Oazine" putujuće radionice dođu nešto kao neki "mali cirkus u selu", u kome svi žele učestvovati i ponijeti neki suvenirčić za uspomenu.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok