MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

(Program manifestacije može se vidjeti ovdje )

Plakat - XII bajkerski vikendPlakat - XII bajkerski vikend

Prijepodne više korisnikaPrijepodne više korisnikaLjetni praznici i vruće, sparno vrijeme obilježili su mjesec srpanj ove godine. "Oazin" internet-klub radio je normalno, svakim radnim danom od 8 do 20 sati. Ipak, sredinom mjeseca napravljena je kratka pauza u njegovom radu, najviše zbog tehničkih (ne)prilika, tj. kvara klima-uređaja, koji je jako bitan u vrijeme kada su rekordne vrućine jer one mogu biti štetne za računala. Kvar je ubrzo otklonjen pa je internet-klub mogao nastaviti rad.U prijepodnevnoj smjeni obično bude više korisnika nego poslijepodne kad internet-klub većinom posjećuju djeca i provode u njemu svoje slobodno vrijeme igrajući razne igre. Koliko znamo, korisnici su zadovoljni radom asistenata u internet-klubu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Ivana Petković i Branko KatalinićIvana Petković i Branko KatalinićGradsko kazalište Beli Manastir u svoj je grad ponovno donijelo vrijedno priznanje i to iz Slovenije. Naime, od 20. do 22. VII. 2012. godine u Postojni je održan 2. Festivala amaterske kulture (FAK), koji je organizirao Teatar Harlekin. Od 38 prijavljenih kazališta, belomanastirsko je kazalište izabrano za ovogodišnji takmičarski festival međunarodnog karaktera. Festival je gledaocima ponudio devet kazališnih predstava u vidu komedija, psihosocijalnih drama te duo-komedija.

Belomanastirski glumci predstavili su se dugog dana festivala (21. VII.) duo-komedijom "Sljedeći" autora Terrencea McNellyja u režiji Branka Katalinića, a kući su se vratili, osim s "kipićem" koji su dobili za najbolju predstavu u svojoj kategoriji, i puni dojmova te bogatiji za nova iskustva, kazališna prijateljstva i suradnje, a posjetili su, naravno, i poznatu Postojnsku jamu. Uz Belomanastirce, na 2. FAK-u predstavila su se i kazališta iz Bosne i Hercegovine (Laktaši, Prijedor, Tuzla i Vitez), Srbije (Šabac), Hrvatske (Sisak) i Slovenije.

Srijeda, 25. 07. 2012.

"Ulica zaboravljenog vremena"

Detalj iz 'Ulice zaboravljenog vremena'Detalj iz 'Ulice zaboravljenog vremena'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje )

Karanački etnorestoran "Baranjska kuća ", u vlasništvu Vladimira Škrobe Baje, smješten je u staroj kući, izgrađenoj 1902. godine, i okružen prostranim seoskim dvorištem, u kome su sjenice za goste, igralište za djecu, ali i svojevrsna antikvarnica-muzej s preko 8.000 izložaka. Posebno je zanimljiv zadnji dio dvorišta nazvan "Ulicom zaboravljenog vremena".

Tu se nalaze klomparska, korparska, bačvarska i stolarska radionica, stari mlin, grnčarska radionica sa starim grnčarskim kolom, ledara u kakvoj se nekada cijelo ljeto čuvao led, potom tkalačka radionica sa starim baranjskim nošnjama, brijačnica, gostionica "Kod divljeg goluba", kovačeva kuća s kompletnom starom kovačnicom te kovačevim stanom, smještenim u kućici zidanoj od drveta, blata i pljeve…

No, to još nije sve. "Ulicu zaboravljenog vremena" nadvisuje drveni toranj - vidikovac visok devet metara, s kojeg se iz ptičje perspektive vidi cijelo etnoselo Karanac

Na nedavno pokrenutom portalu "BaranjaMedija.hr" objavljen je članak o Sajmu udruga Baranje, koji svake godine organizira Mirovna grupa Oaza. Čitav članak, koji je napisala Ljiljana Habuš, ilustriran s 15 fotografija, može se pročitati i vidjeti ovdje.

Portal BaranjaMedija.hrPortal BaranjaMedija.hr

Ponedjeljak, 23. 07. 2012.

Portal "BaranjaMedija.hr"

Logo BaranjaMedijeLogo BaranjaMedijeUdruga za razvoj civilnog društva "BaranjaMedija", osnovana 30. III. 2012. godine, pokrenula je portal BaranjaMedija.hr s ciljem da se poveća zastupljenost Baranje u medijima.

Portal se bavi promocijom baranjskog turizma i autohtonih baranjskih proizvoda, događanjima u Baranji te aktivnostima baranjskih udruga.Predsjednica udruge te urednica i novinarka portala je Ljiljana Habuš, a tajnica udruge Gordana Musa-Balaš. Suosnivači udruge su Projekt građanske demokratske inicijative (P.G.D.I) Beli Manastir, Mirovna grupa Oaza Beli Manastir i Udruga mladih Zamijenite nam tugu osmijehom (ZANTO) Karanac.

U Igrama na vodi takmičilo se 11 ekipaU Igrama na vodi takmičilo se 11 ekipa(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 20. VII. 2012. godine, s početkom u 19 sati, na Gradskim bazenima Beli Manastir održane su Igre na vodi za mlade pod nazivom "DARko" u znak sjećanja na prerano preminulog aktivista P.G.D.I.-ja Darka Đukića.

Igre su organizirali Savjeta mladih Grada Belog Manastira i Projekt građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.), a na njih se prijavilo 11 šestočlanih ekipa: "Balvan-ekipa", "Bitno je učestvovati", "BURP-team", "Dream team", Društvo "Naša djeca" Beli Manastir, DVD Beli Manastir, P.G.D.I., "Leptirići", "San Marino", Savjet mladih Grada Belog Manastira i "Vodeni veprovi".

Lidia Boševski: izložba 'Sa žala' u ZadruLidia Boševski: izložba 'Sa žala' u ZadruU petak, 27. VII. 2012. godine, s početkom u 20 sati, u zadarskoj galeriji "Terre Verte" (Ulica Mate Karamana 10) otvara se izložba zagrebačke umjetnice Lidije Boševski pod nazivom "Sa žala". Izložba će biti otvorena do 10. VIII. ove godine, a moći će se pogledati svakog radnog dana od 9 do 12 i od 17:30 do 21 sat te subotom od 9 do 12 sati. Svim posjetiocima "Oazine" web-stranice koji se zateknu u Zadru ili okolini preporučujemo da posjete tu izložbu.

Lidia Boševski rođenjem je Baranjka i jedna od naših "baranjskih bisernica". Opširnije o njoj možete pročitati na Vikipediji ovdje .

Tamara Golub, Milica Nedić, Dragana Đorđević, Sara KremerTamara Golub, Milica Nedić, Dragana Đorđević, Sara KremerNa Staroj Muri u Žabniku i Podturenu u Međimurju održana je od 13. do 15. VII. 2012. godine završnica Kupa Hrvatskog športskoribolovnog saveza (HŠRS) u disciplini lov ribe udicom na plovak za kategorije juniorke, juniori, seniorke i seniori. Takmičenje za juniorke i juniore održano je na stazi u Podturenu, a za seniorke i seniore u Žabniku.

U kategoriji juniorki učestvovala je i ekipa Sportskog ribolovnog društva "Dravica " iz Jagodnjaka, uz ekipe iz Cerne - Šiškovaca, Đurđevca, Hlebina, Križnice, Murskog Središća, Novske, Nuštra, Sesveta, Svete Marije i Zaprešića. Pobijedila je ekipa iz Svete Marije, a ekipa "Dravice", u sastavu Dragana Đorđević (rođena 1994), Milica Nedić (r. 1996) i Sara Kremer (r. 1996) zauzela je deveto mjesto. Pojedinačno je pobijedila Katarina Jelić iz ŠRD-a "Šaran" Cerna - Šiškovci, dok su članice "Dravice" zauzele 21. (Milica Nedić), 22. (Sara Kremer) i 28. mjesto (Dragana Đorđević) od 33 juniorke.

Prizori s jedne od rekreativnih radionicaPrizori s jedne od rekreativnih radionicaKao i prethodnih mjeseci, i u šestom mjeseca 2012. godine, dvaput mjesečno, održavane su rekreativne radionice za žene na pet lokacija u Baranji: u Grabovcu, Kozarcu, Novom Bezdanu, Popovcu i Vardarcu. Radionice su dio projekta "Važno je imati podršku", koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira ga Europska Unija.
S petim mjesecom završene su rekreativne radionice u Belom Manastiru, a sa šestim mjesecom započele su radionice u Kozarcu, gdje se odazvao velik broj žena i mladih i gdje su se radile osnovne vježbe iz pilatesa. U Grabovcu, Novom Bezdanu,  Popovcu, i Vardarcu nastavljeno je s programom aerobik-vježbi. Zbog vrućina i godišnjih odmora znatno je opao broj korisnica u Grabovcu i Vardarcu. Radionice su vodile trenerice Gimnastičkog društva Beli Manastir Evica Čutoraš i Danijela Mihaljec

Subota, 14. 07. 2012.

Nakon javnih radova - opet HZZ

Slika u zlatovezu kao poklon ...Slika u zlatovezu kao poklon ...U subotu, 14. VII. 2012. godine, prestao je radni odnos Dragani Jeličić, Savici Vujatović i Robertu Dvorniću. Oni su u "Oazi" bili zaposleni preko javnih radova četiri mjeseca (od 15. III. 2012), i opet će – nažalost – biti u evidenciji nezaposlenih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ). Dragana je radila kao asistentica u "Oazinom" internet-klubu, Savica kao dopuna na poslovima vezanim na kreativne radionice za žene te kao pomoć u šivanju za stare osobe, a Robert kao gerontomajstor u sklopu programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Trenutno u javnim radovima radi samo gerontodomaćica Milica Janković, kojoj radni odnos istječe krajem sedmog mjeseca.

Petak, 13. 07. 2012.

Igre na vodi za mlade

U petak, 20. VII. 2012. s početkom u 19 satiU petak, 20. VII. 2012. s početkom u 19 sati

Četvrtak, 12. 07. 2012.

Bolmansko Petrovo

(Fotoalbumčić se može vidjeti ovdje)

Uobičajena atmosfera na PetrovoUobičajena atmosfera na PetrovoU Bolmanu je 12. jula, kao i prethodnih godina, desetljeća  pa i stoljeća, obilježeno Petrovo, praznik svetih apostola Petra i Pavla, kojima je posvećena bolmanska pravoslavna crkva, građena 1774. i 1775. godine. Bolmanski kermenc pada u ljeto, u vrijeme školskog raspusta i u sezonu godišnjih odmora pa je to prilika da u selo dođe mnogo gostiju, rođaka i prijatelja, ali i poneko od brojnih Bolmanaca rasutih po široj i daljoj okolini, sve do Australije i Sjeverne Amerike, te da posjete svoje roditeljske kuće, ako u selu još uvijek imaju nekoga, i da se prisjete djetinjstva i nekadašnjeg života.

S jedne od dječjih radionicaS jedne od dječjih radionicaI u šestom mjesecu 2012. godine održavane su u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra "Oazine" likovno-kreativnih radionica za djecu od 7 do 14 godina. Radionice se održavaju petkom od 18 do 20 sati, a volonterski ih vodi Stela Fabijan.
U lipnju su održane četiri radionica:
• 1. VI. 2012. (7-ero djece) – Rad s naljepnicama za staklo.
• 8. VI. 2012. (8-ero djece) – Pravljenje kutija od kartona.
• 15. VI. 2012. (11-ero djece) – Parti na zahtjev djece koja su uz muziku željela proslaviti završetak škole.
• 26. VI. 2012. – Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe opojnih droga. Radionica je održana pod nazivom "Crtežom protiv ovisnosti", a djeca su u akvarel-tehnici izrazili svoje mišljenje na tu temu.

(Fotoalbumčić se može vidjeti ovdje )

Nova tura 'Oazinih' suveniraNova tura 'Oazinih' suvenira
 

Otkako je otvorena osječka suvenirnica "Panona" (V. 2011), na njenim su policama izloženi i suveniri nastali na "Oazinim" likovno-kreativnim radionicama za žene. Suvenirnica se nalazi u prostorijama Turističko-informativnog centra (TIC) na Trgu Sv. Trojstva (pored Muzeja Slavonije) u osječkoj Tvrđi.

Nastala je kroz projekt "Ethno-brand" osječke Udruge za kreativni razvoj "Slap" s ciljem da se slavonsko-baranjskim udrugama, zadrugama i malim obrtima omogući plasman vlastitih rukotvorina. "Panona" nudi domaće proizvode i u njoj nema čega nema.

Ponekad je korisnicima potrebna i masažaPonekad je korisnicima potrebna i masažaPočetkom šestog mjeseca 2012. godine otpočela je druga godina "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", čiji su korisnici stare osobe s područja Grada Belog Manastira. Socijalna aktivnost pomoć u kući toga projekta tokom šestog mjeseca odvijala se u Belom Manastiru, Šećerani i Branjinom Vrhu, a obavljalo ju je šest "Oazinih" gerontodomaćica, jedna gerontodomaćica zaposlena u javnim radovima i jedan gerontomajstor, također zaposlen u javnim radovima.

Ukupno su održana četiri sastanka gerontotima, kojima prisustvuju i voditeljica projekta, asistentica na projektu te patronažna sestra. Ukupno se obilazilo 48 osoba, od kojih je troje muškaraca, a jedna je, nakon operacije kuka, u vrlo poznim godinama završila u domu za stare osobe.

Subota, 07. 07. 2012.

Prva darđanska Kukuruzijada

U subotu, 7. VII. 2012.godine, na prostoru SRC-a "Đola", Klub mladih Mece, Udruga žena Općine Darda, HKUD "Darda" i Športsko-ribolovno društvo "Amur" organizirali su prvu darđansku Kukuruzijadu.

Prva darđanska Kukuruzijada
Velika fešta za malo para

Unatoč vrućini i sparini, Kukuruzijada je okupila veliki broj posjetitelja. Na njoj se u nekoliko kazana kuhao kukuruz, fiš-paprikaš i čobanac, pekla se rakija te pjevalo i plesalo. Ideja o Kukuruzijadi rodila se iz  želje da se nakon proslave Dana Općine Darda još malo ožive vrući ljetni dani u Dardi.

Jedan od organizatora Kukuruzijade Renato Kovač donirao je oko 1.000 klipova svog kukuruza, koji su planuli čim su skuhani. Djeci je ponuđeno da sami sebi ispeku kukuruz, a većini je to bilo prvi put u životu. Članice Udruge žena Općine Darda ispekle su mnoštvo kolača i peciva od kukuruza, koji su također ubrzo pojedeni. Kukuruzijada je bila puni pogodak i primjer kako se uz puno dobre volje i minimum sredstava može napraviti dobra fešta i okupiti veliki broj ljudi.

(Tekst i slika: Radio-Baranja )

 

Kreativne radionice za žene
U Kneževu su se oslikavale svilene marame

I u mjesecu lipnju 2012. godine, a u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira Europska Unija, održavane su kreativne radionice za žene u Grabovcu, Kneževu, Kozarcu Novom Bezdanu i Vardarcu. Vodile su ih "Oazine" kreativke Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić.

Prema Jeleninim riječima, na plus četrdeset stupnjeva Celzijusa osmijeh korisnica na radionicama nešto je manji, ali ni temperature ih ne mogu omesti.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje .)

 

Edukacija o razvoju ruralnog turizma
Poučno-osvježavajuća edukacija u Zagrebu

U srijedu i četvrtak (4-5. VII. 2012), u zagrebačkom Hotelu "Palace", održana je dvodnevna edukacija pod nazivom "Mogućnost razvoja ruralnog turizma" u organizaciji Udruge MI iz Splita. Cilj edukacije bio je predstaviti mogućnosti razvoja ruralnog turizma u okviru udruga ili drugih pravnih oblika, kojima bi se omogućio razvoj ruralnih krajeva. Sudionici edukacije,  a bilo ih je deset, članovi  su udruga koje djeluju na području od posebne državne skrbi ili su korisnici programa "Izgradnja održive zajednice na području PPDS-a", kojega provodi Udruga MI u suradnji s UNHCR-om još od 1998. godine.

Na edukaciji je bila i "Oazina" članica Ana Jeličić, koja je jako zadovoljna  cjelokupnom organizacijom edukacije, a posebno predavačima, koji su bili vrlo zanimljivi i od kojih se imalo što čuti i naučiti. Ana zahvaljuje organizatoru i članicama Udruge MI Nives Ivelja i Dani Jurman što su učesnicima, u ove sparne, vrele dane, organizirali nešto poučno-osvježavajuće.

 

Sastanak projektnog tima projekta 'Povezani - za veze bez nasilja'
'Povezani - veze bez nasilja' - projektni tim

U utorak, 3. VII. 2012.godine, s početkom u 13 sati, u Zagrebu je, u prostorijama CESI-ja, održan drugi radni sastanak svih partnera na zajedničkom projektu "Povezani – za veze bez nasilja".

Nosilac projekta je zagrebački CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, a partneri na projektu su Udruga za poticanje zapošljavanja i stručno usavršavanje mladih ljudi ZUM iz Pule, Udruga Zora iz Čakovca, Potencijal – Udruga za razvoj ljudskih potencijala iz Rijeke te Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira.

Sastanku su prisustvovali: Sanja Cesar i Nataša Bijelić (CESI ), Filipa Blazon ("Zora "), Denis Sgagliardi (ZUM ), Jasminka Tešević i Kristina Manestar ("Potencijal") i Vesna Nedić ("Oaza"). Dnevni red sastanka bio je:

  • Analiza dokumenata – preporuke i zaključci;
  • Dogovor oko budućih aktivnosti – promocija publikacije, akcije, podrška institucijama, izgradnja kapaciteta naših organizacija;
  • Razno.

Izvještaj s prethodnog sastanka može se vidjeti ovdje.

Na slici: (slijeva stoje) Sanja, Nataša, Filipa, Denis
(slijeva sjede) Jasminka, Kristina, Vesna

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok