MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

 

'Oazina' gerontodomaćica Milica Janković
Milica Janković

Već smo nekoliko puta isticali da se Mirovna grupa Oaza priključila onim subjektima u lokalnoj zajednici koji primaju u radni odnos dugotrajno nezaposlene osobe koje se zapošljavaju u javnim radovima. Tako su zaposleni "Oazin" gerontomajstor Robert Dvornić, asistentica u "Oazinom" internet-klubu Dragana Jeličić te Savica Vujatović kao dopuna na poslovima vezanim za kreativne radionice za žene. Prošle godine na dva mjeseca (X-XI) tako je kao gerontodomaćica bila zaposlena i Milica Janković iz Belog Manastira. Ove godine ukazala se prilika da se ona zaposli na istom radnom mjestu na još tri mjeseca (1. V. - 31. VII.).

Subota, 30. 06. 2012.

Druženje mladih u "Oazi" (6)

Druženje mladih u 'Oazi'
Još jedno druženje mladih u 'Oazi'

U subotu, 30. VI. 2012. godine, s početkom u 19 sati, održano je još jedno druženje mladih s područja Grada Belog Manastira u prostorijama Mirovne grupe Oaza. Druženju je prisustvovalo desetak mladih, a voditelj aktivnosti bio je "Oazin" aktivist i zaposlenik Davor Frič. Ovoga puta na druženju se raspravljalo o alkoholu, njegovoj štetnosti za mlade te o ovisnosti o drogama, o čemu bi se s mladima trebalo češće razgovarati. O navedenoj temi raspravljalo se oko sat vremena, nakon čega su učesnici druženja zatražili računalne igrice te pristup internetu, što im je, naravno, bilo omogućeno.

 

I ovoga puta, kao i na prethodnim druženjima, učesnici su dali novčani prilog od 10 kuna, od čega se kupila pizza i osvježenje. Mladi su, prema riječima Davora Friča, bili zadovoljni "sastankom" te su se razišli oko 22 sata. Termin sljedećeg druženja još nije dogovoren, ali će se sigurno organizirati kad se postigne dogovor.

Beli Manastir - Trg slobode
Oprez u prometu

Na južnom pročelju velike stambene zgrade na belomanastirskom Trgu slobode nalazi se veliki grafit s natpisom ZNAKOVI SU PREMALO, tematski vezan za oprez u prometu. Grafit su izradili grafiteri iz Udruge mladih "UPS" u sklopu projekta "Zajedno više možemo".

 

Stjepan Najman, Mila Bundić, Ivan TonkovićStjepan Najman, Mila Bundić, Ivan Tonković

Promocija 17. broja "Valpovačkog godišnjaka" za 2012. godinu održana je u petak, 29. juna, u kapelici Svetog trojstva u valpovačkom Dvorcu Prandau-Normann s početkom u 20,30 sati, a u okviru manifestacije "Ljeto valpovačko". Godišnjak izdaje Matica hrvatska Valpovo, a od prvog broja, izdanog 1996. godine, uređuje ga Stjepan Najman.

Uz 60-ak posjetilaca, na promociji su bili valpovački gradonačelnik Leon Žulj, njegova zamjenica Pavica Majdenić te poznati petrijevački glumac Stjepan Bahert. U muzičkom dijelu promocije nastupio je gitarist Mihael Majetić.

Novi broj "Valpovačkog godišnjaka" predstavili su Ivan Tonković, predsjednik Matice hrvatske Valpovo, te Mila Bungić, potpredsjednica MH i lektorica "Godišnjaka". Profesorica Bungić istakla je važnost izdavanja "Godišnjaka" jer on ne samo što donosi i spašava od zaborava detalje i zbivanja iz bogate valpovačke prošlosti, nego prati i događanja koja se dešavaju između izlaska dva broja.

 

Vidovdanska akademija u Belom Manastiru
R. Knežević, V. Kljajić, M. Marijanac, S. Horvat

U srijedu, 28. VI. 2012. godine, s početkom u 19 sati, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici u zgradi P+8, popularno zvanoj "Ljepotica", održana je Vidovdanska akademijau organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Beli Manastir i Kola srpskih sestara "Sveta Jelena Dečanska", uz prisustvo zavidnog broja građana i gostiju.

 U programskom dijelu, koji je vodio protojerej-stavrofor Vlado Kljajić i koji je bio svečan i primjeren crkvenom prazniku, učestvovali su protojerej-stavrofor Mihajlo Marijanac iz Darde, arhijerejski namjesnik baranjski, belomanastirski pjesnik Rajko Knežević, prof. Smilja Horvat, učenica Aleksandra Vukadinović te dječja grupa belomanastirske Udruge roditelja i djece Pčelice.

Četvrtak, 28. 06. 2012.

Čišćenje "Oazinih" kompjutera

Davor Frič ispiruje prašinu iz 'Oazinih' kompjutera
Davor Frič ispiruje prašinu iz 'Oazinih' kompjutera

Ventilatori koji hlade kompjutere uvlače u njih prašinu, čijim se taloženjem po kompjuterskim sklopovima otežava hlađenje onih dijelova koji se za vrijeme rada zagrijavaju. Zato kompjutere povremeno treba rastaviti i očistiti od prašine.

 

Taj posao odradio je u četvrtak poslijepodne (28. VI. 2012) "Oazin" kompjuteraš Davor Frič, uz asistenciju "Oazinog" gerontomajstora Roberta Dvornića. Posuđenim kompresorom dobro je isprašio svih 15 "Oazinih" kompjutere, uključujući i njihove tastature. Očekujemo da će odsad naši kompjuteri bolje i "veselije" raditi.

 

'Oazin' razvozač toplih obroka
Ljubo - 'Oazin' razvozač toplih obroka

Nastavlja se - na radost naših korisnika - dostava besplatnih toplih obroka najugroženijim stanovnicima Grada Belog Manastira, koju provodi Mirovna grupa Oaza uz financiranje Ministarstva socijalne politike i mladih te Grada Belog Manastira.

 Tople obroke trenutno prima 40 osoba, a obroci stižu svakog radnog dana iz Crvenog križa Osijek, koji se stvarno trudi zadovoljiti ukuse većine korisnika. Naravno, zadovoljiti sve nije moguće, ali po onome što viđamo u jelonošama naši korisnici zaista mogu biti zadovoljni. Hrana je ukusna i raznovrsna, a nerijetko se uz glavno jelo dobija kolač, puding, voće ili voćni jogurt.

Predmeti od filcane vune s 'Oazinih' radionica
Predmeti od filcane vune s 'Oazinih' radionica

U utorak i srijedu, 26-27. VI. 2012. godine, u zagrebačkom Hotelu Palace, a u organizaciji splitske Udruge Mi , održana je edukacija "Žensko poduzetništvo u proizvodnji tradicijskih tekstilnih proizvoda". Cilj edukacije bio je približavanje principa poduzetništva ženama s područja od posebne državne skrbi (PPDS) kao načina samozapošljavanja, s naglaskom na proizvodnju tradicijskih tekstilnih proizvoda. Na edukaciji je bila i "Oazina" članica Jelena Opačić-Matijević, koja se na "Oazinim" kreativnim radionicama za žene bavi izradom takvih proizvoda.

 

Učesnike edukacije pozdravila je Nives Ivelja iz Udruge Mi i objasnila zašto je ona organizirana, a potom se govorilo o sljedećim temama:

Pozivnica na predstavljanje Valpovačkog godišnjaka 2012.
Pozivnica na predstavljanje Valpovačkog godišnjaka 2012.

 

Savica Vujatović
Savica Vujatović ima pune ruke posla

Mirovna grupa Oaza priključila se onim subjektima u lokalnoj zajednici koji primaju u radni odnos dugotrajno nezaposlene osobe koje se zapošljavaju u javnim radovima. Takve zaposlenike ne plaća "Oaza", već država, a "Oaza" im samo osigurava posao u okviru svojih aktivnosti.

Tako su zaposlene Dragana Jeličić kao asistentica u "Oazinom" internet-klubu i Savica Vujatović kao dopuna na poslovima vezanim za kreativne radionice za žene te za pomoć u šivanju za potrebe starih osoba. Radni odnos im teče od 15. III. 2012. godine i traje do 14. VII.

Ponedjeljak, 18. 06. 2012.

Predavanje o nasilju nad ženama

Patronažna sestra Katarina Jelić (u sredini)
Patronažna sestra Katarina Jelić (u sredini)

U utorak, 18. VI. 2012. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održano je predavanje o nasilju nad ženama, koje je držala Katarina Jelić, patronažna sestra zaposlena u Domu zdravlja Beli Manastir. Predavanje je jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija.

Predavanju je prisustvovalo dvadesetak "Oazinih" aktivistica i korisnica. U toku, a posebno na kraju predavanja slušateljice su postavljale pitanja vezana za temu o kojoj je bilo riječi. Predavačica ima dugogodišnje iskustvo u radu na terenu, često nailazi na slučajeve nasilnog ponašanja u obitelji pa je bila spremna odgovoriti na svako postavljeno pitanje.

Nedjelja, 17. 06. 2012.

"Oaza" na Baranja-festu

Oazin štand na Baranja-festu
Ana i Sabina na Oazinom štandu

Od petka do nedjelje, 15-17. VI. 2012. godine, održana je manifestacija Baranja-fest na različitim lokacijama vinorodnog dijela Baranje, uglavnom u Kneževim Vinogradima i Zmajevcu. Program manifestacije može se vidjeti ovdje . Prvoga dana u Kneževim Vinogradima organiziran je Međunarodni vinski sajam, koji je pratila i izložba različitih rukotvorina. Na toj izložbi učestvovala je i Mirovna grupa Oaza, izloživši radove nastala na kreativnim radionicama za žene. Izložbu su aranžirale "Oazine" kreativke Ana i Sabina.

Iako je bio sparan i vreo dan, manifestaciji se odazvao popriličan broj izlagača iz Baranje, Osijeka i Slavonije, čak sedamdesetak. No, i pored tako velikog broja izlagača, "Oazin" veselo-šareni štand bio je uočljiv i posjećen. Na njemu su prevladavali motivi suncokreta, kotlića i grožđa, koje smatramo simbolima Baranje, što su prepoznali i posjetioci. Dobroj atmosferi na Baranja-festu, pored dobre hrane i vina s baranjskih sunčanih polja i vinogorja, doprinijeli su i folkloraši, tamburaši i poznata Klapa "Maslina", koja je prisutne zabavljala sve do kasnih sati.

(Opširniji članak o Baranja-festu može se pročitati na web-stranici "Glasa Slavonije".)

Petak, 15. 06. 2012.

"Oazin" dan otvorenih vrata

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Oazin dan otvorenih vrata
'Oazin' dan otvorenih vrata

U subotu, 16. VI. 2012.godine, Mirovna grupa Oaza uključila se u manifestaciju Dan otvorenih vrata udruga, koja je organizirana u cijeloj Hrvatskoj u sklopu Dana udruga 2012. godine. "Oaza" je toga dana imala dvije akcije. Jedna se održavala u "Oazinom" internet-klubu u belomanastirskom Društvenom centru u vidu besplatnog korištenja interneta u trajanju od dva sata i davanja informacija vezanih za djelatnosti udruge svim zainteresiranim građanima, a druga se održavala na ulicama našeg grada.

U Internet-klubu, u kome je dežurao Davor Frič, bilo je dosta posjetilaca, i to uglavnom mladih. Istovremeno je "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u svom uredu priredila malu izložbu "Oazinih" izdanja i pripremila letak s kratkim informacijama o aktivnostima koje se provode u "Oazi". Posjet građana "Oazinom" uredu, međutim, bio je veoma mali, vjerovatno zbog vrućine ili zbog subote kad se obično ide u nabavu.

Dvorac Eugena Savojskog u Bilju
Dvorac Eugena Savojskog u Bilju

Po prvi put, u subotu (16. VI. 2012), održat će se Dan otvorenih vrata Dvorca Eugena Savojskog u Bilju. Članovi udruge "Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog" svim će posjetiocima i zainteresiranim mještanima, te domaćim i stranim turistima, predstaviti svoj rad i projekte koje provode u sklopu kompleksa dvorca.

Također, svi posjetioci u vremenu od 10 do 17 sati moći će razgledati dvorac s članovima udruge, koji će ih povesti u obilazak i dati im bitne činjenice i informacije iz prošlosti i sadašnjosti dvorca. Posjet i obilazak su besplatni!

Kreativna radionica u Kneževu
Kreativna radionica u Kneževu

U mjesecu maju 2012. godine, a u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira Europska Unija, održano je jedanaest kreativnih radionica za žene i to u Belom Manastiru, Grabovcu, Kneževu, Novom Bezdanu i Vardarcu. Vodile su ih "Oazine" kreativke Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić.

Prema Aninim riječima, interes za radionice ne jenjava, naprotiv – posjećenost je sve veća. A kako i ne bi bila kad su radionice, baš kao i ovaj proljetni mjesec, razigrane i vesele. Ideja i tema za rad je napretek, mašti nikad kraja i kad pogledate urađeno, zapitate se: zar su to zaista radile amaterke? A jesu i to s puno ljubavi i truda.

Web-stranica Mirovne grupe Oaza
Oazina web-stranica ima 3.500 posjeta mjesečno

U noći između srijede i četvrtka, 13/14. VI. 2012. godine, dočekali smo veliki jubilej – 100.000 posjeta web-stranici Mirovne grupe Oaza. Posljednji put sličan "događaj" zabilježili smo 21/22. IX. 2011. godine, kad je brojač pokazivao 70.000, a pretposljednji put 9/10. VI. 2011. godine, kad je brojač pokazivao 60.000 posjeta. Za nešto manje od devet mjeseci (IX. 2011. – VI. 2012) imali smo, dakle, 30.000 posjeta, što je oko – 3.500 mjesečno.

Društveni centar u Belom Manastiru
16. VI. 2012. - Dan otvorenih vrata udruga

Tri baranjske udruge: Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, Projekt građanske demokratske inicijative – P.G.D.I. također iz Belog Manastira i Udruga "Tradicijom za budućnost" iz Petlovca, organiziraju 16. lipnja 2012.godine svaka svoj Dan otvorenih vrata.

Ta manifestacija održava se u sklopu Dana udruga 2012, koji organiziraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, TACSO i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Cilj organiziranja Dana otvorenih vrata udruga je da se privuče što veći broj građana koji bi se informirali o radu samih udruga.

Pozivamo sve građane Belog Manastira, Petlovca i Baranje da u subotu (16. VI.) dođu u spomenute udruge, gdje će im aktivisti predstaviti rad svojih udruga i projekte koje provode. "Oaza" i P.G.D.I. predstavit će dio svoga rada u belomanastirskom Društvenom centru, Ulica Jozsefa Antala 3, od 10 do 13 sati.

Četvrtak, 14. 06. 2012.

Najava Baranja-festa 2012.

Baranja-fest 2012.
Baranja-fest 2012.

Od petka (15. VI.) do nedjelje (17. VI. 2012) održava se Baranja-fest 2012.

Petak, 15. VI. 2012.

  • Lokacija: Nogometni stadion, Kneževi Vinogradi
  • Program:
  • 17,00 - Međunarodni vinski sajam (izlagači iz Hrvatske, Srbije i Mađarske)
  • 17,30 - "Vinski sastanak" (edukativno druženje vinara i ocjenjivačke komisije)
  • 18,00 - Nastupi KUD-ova (HKUD Beli Manastir; SKUD "Jovan Lazić"; MKU "Pelmonostor"; URP "Luna", romski KUD – svi iz Belog Manastira)
  • 19,00 - Plešemo najveći čardaš u Hrvatskoj
  • 19,30 - Svečano otvorenje uz dodjelu nagrada za najbolje ocijenjena vina
  • 20,00 - Koncerti: Folk Error, Šokačka grana i Klapa "Maslina"

Ulaznice se prodaju po cijeni od 20,00 kuna te se uz ulaznicu na poklon dobije čaša s tobolcem i mogućnost kušanja 5 sorti vina na centralnom štandu

Nakon što je u bjelovarskoj "Osmosmjerci" broj 524 (18. IX. 2011) objavljena fotoadresa posvećena Belom Manastiru, a u 529. broju istog enigmatskog lista fotoadresa posvećena Šećerani, u 540. broju objavljena je još jedna takva zagonetka posvećena trećem baranjskom naselju. Pružamo mogućnost i posjetiocima "Oazine" web-stranice da riješe tu anagramističku zagonetku. Pokušajte, nije teško!
Fotoadresa iz bjelovarske OsmosmjerkeFotoadresa iz bjelovarske Osmosmjerke

Nedjelja, 10. 06. 2012.

Dani stripa u Osijeku 2012.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Otvaranje festivala Dani stripa u Osijeku
Borivoj Dovniković otvara Dane stripa u Osijeku

U Osijeku je od petka do nedjelje, 8. do 10. VI. 2012. godine, a u organizaciji osječke Udruge ljubitelja stripova "StripOs" i njenog agilnog predsjednika, stripologa Željka Gašića, održan festival likovne umjetnosti pod nazivom "Dani stripa u Osijeku 2012. - Djeca i strip". Festivalski se program uglavnom sastojao od radionica crtanja stripova s djecom (koje su vodili Nenad Barinić, Miodrag Ivanović i Tihomir Taborski), od druženja s crtačima stripova i od promocija stripovskih knjiga.

Specijalni gost festivala bio je Borivoj Dovniković Bordo, legendarni majstor Zagrebačke škole crtanog filma, strip-crtač, karikaturist i ilustrator, inače rođen u Osijeku 1930. godine. Bordo je u petak i otvorio festival, potom je u subotu promovirao svoje specijalno za ovu priliku izdane stripovske knjige "Dingi i Piki" i "Čipko i djed Filip", a u nedjelju je učestvovao u tribini "Bordo – pionir crtanog filma".

Promocija časopisa 'Povećalo' posvećenog Trijanonskom sporazumu
Promocija 'Povećala' posvećenog Trijanonskom sporazumu

U utorak, 5. VI. 2012. godine, s početkom u 19 sati, u Velikoj vijećnici u belomanastirskoj zgradi P+8 ("Ljepotica"), predstavljen je četverobroj 4-7 "Povećala", časopisa za povijest i prosudbe o povijesnoj zbilji, u kome su objavljeni radovi sa znanstvenog kolokvija s međunarodnim sudjelovanjem: Trianon (1920.-2011.) -  dodiri i približavanja: povijesna zbilja na raskrižju vjerodostojnosti, koji je održan u Belom Manastiru prije godinu dana, 16. VI. 2011. godine.

Promociju je otvorio Edo Jurić, ravnatelj Centra za kulturu Grada Belog Manastira i tajnik Organizacijskog odbora Kolokvija. On je iskao da je važnost toga skupa bila u tome što se nakon velikog vremenskog odmaka našlo snage da se stvari poslože na svoje mjesto. Belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš istakao je pak činjenicu da i mali gradovi poput Belog Manastira mogu vrlo uspješno okupiti npr. historičare, koji će o jednom historijskom događaju kakav je bio Trijanonski sporazum progovoriti s različitih pozicija, ali i uskladiti svoja stajališta.

Rekreativne radionice za žene
Rekreativne radionice u Grabovcu, Kozarcu, Novom Bezdanu, Popovcu i Vardarcu

Kao dio projekta "Važno je imati podršku" – koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira ga Europska Unija – i u petom mjeseca 2012. godine dvaput mjesečno održavane su rekreativne radionice za žene na pet lokacija u Baranji, u Belom Manastiru, Grabovcu, Novom Bezdanu, Popovcu i Vardarcu.

Radile su se vježbe s rekvizitima, aerobik, tai-bo i pilates. Korisnice su zadovoljne odrađenim vježbama, a najveći odziv je u Novom Bezdanu i Popovcu. U Belom Manastiru su odrađene završne vježbe, a od 1. VI. vježbe će se raditi u Kozarcu. Radionice su vodile trenerice Gimnastičkog društva Beli Manastir Evica Čutoraš i Danijela Mihaljec.

 

Mr. sc. Vesna Hitrec: Što čini dobrog voditelja projekta (i kako prepoznati lošeg)?
Mr. sc. Vesna Hitrec

U utorak, 5. VI. 2012. godine, s početkom u 11 sati, u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Osijeku održana je proljetna konferencija voditelja projekata s temom "Efikasnim vođenjem do uspješnih projekata". Organizator konferencije bila je Udruga za projekt-menadžment PMI Osijek. Konferencija je bila odlično posjećena, a najviše je bilo studenata. Od predstavnika baranjskih udruga na njoj je bila jedino "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Konferenciju je otvorio Nenad Bestvina iz "Spina". Nakon toga predavanja su držali mr. sc. Vesna Hitrec s temom "Što čini dobrog voditelja projekta (i kako prepoznati lošeg)?", mag. inf. Matija Kopić s temom "Farmeron – od ideje do realizacije", mr. sc. Stanislav Strešnjak (Siemens, Osijek) s temom "Upravljanje virtualnim timovima" i Nenad Trajkovski (Eska, Zagreb) s temom "Kvaliteta, što je to?"

Ponedjeljak, 04. 06. 2012.

Poziv na Rusko veče u Belom Manastiru

Pozivnica na 'Rusko veče'Pozivnica na 'Rusko veče'

Dječje kazalište 'I. B. Mažuranić' iz Slavonskog Broda: 'Snežna kraljica'
Dječje kazalište 'I. B. Mažuranić' iz Slavonskog Broda: 'Snežna kraljica'

Centar za kulturu Grada Belog Manastira, Gradsko kazalište Beli Manastir i Udruga osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" organizirali su od 28. svibnja do 2. lipnja "1. dječji kazališni festival Beli Manastir 2012."

U okviru toga festivala prikazane su četiri predstave namijenjene djeci. U ponedjeljak (28. V.) Dječje kazalište "I. B. Mažuranić" iz Slavonskog Broda prikazalo je predstavu "Snježna kraljica". U utorak (29. V.) Amatersko kazalište Belišće prikazalo je predstavu "Duh u močvari". U petak (1. VI.) Gradsko kazalište mladih Vitez (BiH) prikazalo je predstavu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića", a u subotu (2. VI.) Bjelovarsko kazalište prikazalo je predstavu "Grozdana na zrnu papra".

Promocija časopisa 'Povećalo'
Promocija časopisa 'Povećalo'

U utorak, 5. VI. 2012. godine, s početkom u 19 sati, u Velikoj vijećnici u belomanastirskoj zgradi P+8 ("Ljepotica"), predstavit će se četverobroj 4-7 časopisa "Povećalo", koga izdaje Zavod za baranjsku povjesnicu.

U četverobroju su objavljeni radovi sa znanstvenog skupa o Trijanonskom ugovoru, koji je održan u Belom Manastiru 16. VI. 2011. godine pod nazivom Trianon (1920.-2011.) -  dodiri i približavanja: povijesna zbilja na raskrižju vjerodostojnosti.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok