MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Patronažna sestra Katarina Jelić
Patronažna sestra Katarina Jelić

U prvoj godini (1. VI. 2011. – 31. V. 2012) provođenja trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, Mirovna grupa Oaza angažirala je i patronažnu sestru Katarinu Jelić iz Šumarine, zaposlenu u belomanastirskom Domu zdravlja. Njeno učešće bilo je dragocjeno od samog početka provođenja projekta, kad je obilazila potencijalne korisnike i sugerirala koga treba – s obzirom na zdravstveno stanje i socijalne prilike – uključiti u program.Redovito je srijedom prisustvovala sastancima "Oazinog" gerontotima i gerontodomaćicama davala dragocjene savjete, a na terenu odlazila je korisnicima i korisnicama mjeriti tlak i šećer u krvi, kontaktirala nadležne službe kad je nekoga trebalo udomiti te pronalazila buduće korisnike "Oazinog" programa. Svojom stručnošću, pristupačnošću i smirenošću pomogla je da se pronađu rješenja svakog problema koji se pojavio u provođenju programa.

Galerija Kazamat - Dani stripa u Osijeku 2012.
Galerija Kazamat - Dani stripa u Osijeku 2012.

U Osijeku od 2009. godine djeluje Udruga ljubitelja stripova "StripOs", koja okuplja više od 160 članica i članova, zaljubljenika u strip-umjetnost. Osnovni cilj udruge je promovirati vrijednosti stripa i popularizirati kulturu crtanja, posebno kod djece i mladih. Udruga "StripOs", u suradnji s Gradom Osijekom te osnovnoškolskim ustanovama, organizira festival likovne umjetnosti pod nazivom Dani stripa u Osijeku 2012. - Djeca i strip. Festival će se održati od 8. do 10. VI. 2012. u prostoru Galerije Kazamat u osječkoj Tvrđi.

Kreativne radionice crtanja stripova za djecu održat će se uoči festivala u 20 osnovnih škola u Gradu Osijeku o temama: Moja obitelj i ja, Pomozimo drugome - pomozimo sebi, Prijateljstvo i druženje, Briga za starije, Ljubav, Što nas čini sretnima te Radost i veselje - humor i šala. Svaki sudionik koji nacrta jednu stranicu stripa dobit će za nagradu strip po izboru.

Četvrtak, 31. 05. 2012.

"Most ljubavi" u Osijeku

Slikarsko-pjesnička manifestacija 'Most ljubavi'
Izložba slika Viktora Štrpca u Osijeku

U četvrtak, 31. V. 2012. godine, u prostorijama osječkog pododbora SKD-a "Prosvjeta" u Donjem gradu, pred četrdesetak posjetilaca, održana je slikarsko-pjesnička manifestacija "Most ljubavi", koju je organizirao pjesnik Milenko Vasiljević Čiko s ciljem da se "Prosvjeta" kao manjinska organizacija otvori prema većinskom narodu.

Tom prilikom otvorena je izložba slika Viktora Štrpca, rođenog u Benkovcu, koji živi i stvara u Osijeku. Završio je školu za primijenjenu umjetnost u Splitu te dosad izlagao na dvadesetak grupnih i sedam samostalnih izložbi. Član je Društva likovnih umjetnika amatera  LIKAR iz Osijeka, Likovne udruge "Petar Smajić" Ernestinovo, Likovne udruge Klas iz Čepina i Likovne udruge Motacilla Alba – Ješkovo iz Koprivnice. Na izložbi u osječkoj "Prosvjeti", koja će biti otvorena do 20. VI, izložio je 22 ulja na platnu nastala u posljednje vrijeme uglavnom sa slavonsko-baranjskim motivima i mrtvim prirodama. Već prvog dana uspio je prodati tri slike.

Četvrtak, 31. 05. 2012.

Dostava besplatnih toplih obroka

Dostava besplatnih toplih obroka
Potreba za besplatnim toplim obrocima sve je veća

Na kraju prve godine provođenja trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" (1. VI. 2011. – 31. V. 2012), možemo zaključiti da se socijalna usluga dostava besplatnih toplih obroka uspješno obavljala cijelo vrijeme. Tu je uslugu Mirovna grupa Oaza, nakon opsežnih priprema, započela 1. rujna 2011. godine, a financiraju je Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Beli Manastir.

Po programu bilo je predviđeno da se tom socijalnom uslugom obuhvati 40 osoba s područja Grada Belog Manastira kojima je takav obrok najpotrebniji. Ali, nažalost, provodeći tu uslugu došlo se do saznanja da bi je trebalo proširiti jer potrebitih ljudi u našem okruženju ima sve više i više.

Srijeda, 30. 05. 2012.

Rad "Oazine" gerontokrojačice

 

'Oazina' gerontokrojačica
'Oazina' gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević

Od sredine osmog mjeseca 2011. godine, zahvaljujući trogodišnjem programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, Mirovna grupa Oaza našim starijim sugrađanima s malim ili nikakvim primanjima pruža besplatnu uslugu šivanja, prekrajanja i krpanja odjeće, posteljine, zavjesa i sl., zapravo svega onoga što se šivaćom mašinom može popraviti ili sašiti.

Tim poslom bavi se "Oazina" aktivistica Jelena Opačić-Matijević. Evo što ona kaže o svom dosadašnjem radu:

'Oazin' gerontomajstor Robert Dvornić
'Oazin' gerontomajstor Robert Dvornić

Gerontomajstor Robert Dvornić, po struci elektrotehničar, zaposlen je u "Oazi" preko mjere HZZ-a javni radovi na socijalnom programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Svakodnevno obilazi korisnike toga programa u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerani i besplatno vrši razne popravke i obavlja sitnije poslove. Pored toga, srijedom prisustvuje sastancima "Oazinog" gerontotima, uključuje se i u "Oazine" akcije (npr. Sajam udruga Baranje), a kad zatreba, odradi ponešto i u samoj "Oazi" (npr. promijeni gumu na biciklu kojim gerontodomaćica obilazi korisnike).

 

Gerontodomaćica Dragica Štalman (desno)
Gerontodomaćica Dragica Štalman (desno)

"Oazine" gerontodomaćice su i u petom mjesecu 2012. godine nastavile pružati pomoć u kući starim i nemoćnim osobama na području Grada Belog Manastira, a prema trogodišnjem socijalnom programu koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Upravo ovog mjeseca završila se prva godina u provođenju spomenutog programa.

"Oazin" gerontotim, koji se sastoji od voditeljice, asistentice, patronažne sestre, gerontokrojačice, šest gerontodomaćica te gerontomajstora za kućne poslove, održao je četiri konzultativna sastanaka (svake srijede!), na kojima su rješavani tekući problemi.

Biciklijada 'Baranja 2011'
Prizor s biciklijade 'Baranja 2011'

Početkom ovoga mjeseca najavili smo biciklijadu za učenike osnovnih škola "Baranja 2012". Od Jasne Petrović iz biljskog Udruženja "Baranja", voditeljice projekta "Važno je imati podršku", stiže ovakvo obavještenje:

Obavještavamo vas da se biciklijada učenika osnovnih škola "Baranja 2012", planirana za subotu (2. VI.) odgađa. Vremenska prognoza (a i trenutne vremenske prilike) ukazuju na kišu sljedećeg vikenda, a i na sam dan kad je planirano održavanje biciklijade. Kako smo svjedoci svakodnevnih lokalnih pljuskova na različitim lokacijama u Baranji, ne želimo djecu nepotrebno izlagati vremenskim nepogodama. Zato održavanja biciklijade zakazujemo za subotu, 8. IX. 2012. godine, na kraju prvog tjedna nove školske godine. Nadamo se da ćete nam se pridružiti i da ćemo zajedno uljepšati početak nove školske godine.

Robert Markarjan, ruski ambasador u Hrvatskoj
Robert Markarjan

U srijedu, 30. V. 2012. godine, s početkom u 18,30 sati, u Velikoj vijećnici u zgradi P+8 ("Ljepotica") Grad Beli Manastir i Baranjsko-rusko društvo prijateljstva organiziraju tribinu "20 godina hrvatsko-ruskih odnosa" i izložbu fotografija "Suvremena Rusija".

Na tribini će o svim aspektima rusko-hrvatskih odnosa govoriti dr. Robert Markarjan, ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj. Ulaz slobodan.

Dr. Markarjan je karijerni diplomat. Od 2006. do 2009. godine bio je ruski ambasador u Siriji. Od stranih jezika govori arapski i engleski, a u diplomaciji, kako piše na web-stranici ruske ambasade u Zagrebu, ima čin "izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika".

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

 

Nogometna utakmica NK 'Croatia' - Malezija
Nogometna utakmica NK 'Croatia' - Malezija - 4 : 5

Krajem maja, u utorak, 29. V. 2012. godine, na nogometnom igralištu u Čemincu, odigrane su dvije prijateljske nogometne utakmice, na kojima su igrale ekipe desetogodišnjih nogometaša Nogometnog kluba "Mladost" iz Čeminca i Nogometnog kluba "Croatia" iz Branjinog Vrha protiv prve i druge ekipe odgovarajuće nogometne reprezentacije Malezije. Mali nogometaši iz daleke azijske zemlje došli su u Hrvatsku da se, igrajući protiv hrvatskih klubova, pripremaju za svjetsko nogometno prvenstvo – 2019. godine.

 

Glas SlavonijeGlas SlavonijeU ponedjeljak, 28. V. 2012. godine, u osječkom dnevnom listu "Glas Slavonije" – i to kako u štampanom tako i u internetskom izdanju – objavljen je članak o Sajmu udruga Baranje 2012. godine, koji je napisao belomanastirski dopisnik Ivica Getto. Štampani članak može se vidjeti ovdje kad se klikne na "Opširnije…", a članak iz internetskog izdanja na ovoj adresi. Članak o Sajmu udruga objavljen je i na web-stranici Radio-Baranje.

Dječji kazališni festival Beli Manastir 2012.Dječji kazališni festival Beli Manastir 2012.

Domaćini kazališnog festivala s glumcima iz Slavonskog Broda
Domaćini kazališnog festivala s glumcima iz Slavonskog Broda

Nakon što je u ponedjeljak, 28. V. 2012. godine, Dječje kazalište "I. B. Mažuranić" iz Slavonskog Broda u belomanastirskoj kinodvorani prikazalo predstavu "Snježna kraljica" u okviru Dječjeg kazališnog festivala , organizatori su upriličili malo druženje s glumcima iz Slavonskog Broda, uz obavezni baranjski čobanac i domaće kolače, koje su napravile članice Udruge osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga". Druženje je organizirano u Mađarskoj kući u Ulici Josipa Bösendorfera, a glavni je kuhar bio Jožika (Josip) Bolšec. Na druženju, koje je proteklo u ugodnom društvu i zanimljivim razgovorima, bila je i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, članica "Alerginog" Nadzornog odbora.

 

Subota, 26. 05. 2012.

Udarna subota baranjskih udruga

Štruklijada u Popovcu
Štruklijada u Popovcu

U subotu, 26. V. 2012. godine, baranjske udruge baš su se iskazale. Ne samo da je u Belom Manastiru Mirovna grupa Oaza organizirala Sajam udruga Baranje , na kome je učestvovala 21 udruga, nego je istog dana popovačka udruga "Maska" organizirala "Štruklijadu u Popovcu", na kojoj su se učesnici nadmetali u izradi štrukli, ali je bilo i vožnje konjskim zapregama i kulturno-umjetničkog programa.

U Bilju je udruga dugačkog imena "Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog u Bilju" organizirala "Dan dvorca Eugena Savojskog u Bilju", na kome je opet bilo viteških igara, starih plesova, kandžijanja, streličarstva i folklora.

Subota, 26. 05. 2012.

Sajam udruga Baranje 2012.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Sajam udruga Baranje 2012.
Nastup belomanastirskih gimnastičarki

Čime se sve bave baranjske udruge, kojih ima – bar na papiru – preko 300, a u Belom Manastiru preko 100, pokazao je Sajam udruga Baranje, kojega već sedmu godinu organizira Mirovna grupa Oaza. Sajam je održan u subotu, 26. V. 2012. godine od 10 do 13 sati na središnjem belomanastirskom Trgu slobode ispred Knjižnice, a cilj Sajma bio je da baranjske udruge prezentiraju svoje programske aktivnosti te da svoje proizvode prodaju u humanitarne svrhe ili za potrebe svojih radionica.

Na Sajmu je učestvovala 21 udruga s oko 150 aktivista. Najzastupljenije su bile udruge žena i tzv. nevladine organizacije (NVO), ali je ove godine bilo i biciklista, boćara, folkloraša, gimnastičara, invalida, rekreativnih pustolova, sportskih rekreativaca i plesača, umirovljenika, vatrogasaca…

Četvrtak, 24. 05. 2012.

Kulinijada u Jagodnjaku 2012.

11. Kulinijada u Jagodnjaku
Jedanaesta Kulinijada u Jagodnjaku

Kristijan i Slađan Novosel iz Gata pored Valpova osvojili su najvrednije zlato Kulinijade u Jagodnjaku, koja je održana 24. V. 2012.godine. Kulini oca i sina Novosel već su osvajali medalje na Valpovačkoj kulenijadi, a nastavljaju dugogodišnju obiteljsku tradiciju proizvodnje kulina.

Drugo zlato pripalo je kulinu Nevene Stojković iz poznate jagodnjačke "kulinarske" obitelji, dok je treće po vrijednosti zlato otišlo za kulin proizveden na "Belju". Sva četiri kulina osvojila su po 97 od 100 mogućih bodova i dijele ih tek decimalne razlike. Osim njih, još devet kulina ostvarilo je više od 90 bodova i time se okitilo zlatnom medaljom 11. Kulinijade u Jagodnjaku.

Povezani - za veze bez nasiljaPovezani - za veze bez nasiljaMirovna grupa Oaza provela je istraživanje u cilju identifikacije prevencijskih programa koje provode srednje škole, udruge i obiteljski centri te analizu nacionalnih strategija i županijskih programa prema mladima i politikā za ravnopravnost spolova na području Osječko-baranjske županije.

U tu svrhu zatraženi su podaci od Osječko-baranjske županije (OBŽ), Obiteljskog centra OBŽ, gradova Belog Manastira, Đakova, Našica i Osijeka, Policijske uprave osječko-baranjske, Centra za prevenciju i liječenje ovisnosti Osijek, Udruženja "Baranja" iz Bilja, Mirovne grupe Oaza, P.G.D.I.-ja, III. gimnazije Osijek, Druge srednje škole Beli Manastir i Gimnazija A. G. Matoša Đakovo.

Seminar iz ki-aikida
Ulaz u dvoranu je besplatan

 

Princ Eugen Savojski
Eugen Savojski poziva vas u svoj dvorac

U subotu, 26. V. 2012. godine, s početkom u 13 sati, održava se kulturno-turistička manifestacija Dan dvorca Eugena Savojskog u Bilju u organizaciji udruge "Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog u Bilju".

Organizatori pozivaju zainteresirane građane da im se pridruže u otkrivanju davnih, zaboravljenih svjetova i otkrivanju duše Bilja u okruženju netaknutih prirodnih ljepota i bogatstva kulturne baštine.

Program manifestacije može se, na hrvatskom i mađarskom jeziku, pročitati na plakatu uz ovaj tekst, a poduži tekst o samom Eugenu Savojskom može se pročitati ovdje.

Utorak, 22. 05. 2012.

Poziv na Štruklijadu u Popovcu

Plakat Štruklijade u PopovcuPlakat Štruklijade u Popovcu

Ponedjeljak, 21. 05. 2012.

Poziv na Sajam udruga Baranje 2012.

Sajam udruga Baranje 2012. godineSajam udruga Baranje 2012. godine

11. Kulinijada u Jagodnjaku
Kulinijada u Jagodnjaku postala je nadaleko poznata

Općina Jagodnjak, Poljoprivredna zadruga "Naše selo" iz Jagodnjaka i Turistička zajednica Baranje, u sklopu obilježavanja Dana Općine Jagodnjak, već jedanaestu godinu zaredom organiziraju gospodarsko-turističku manifestaciju "Kulinijada u Jagodnjaku". Predstojeća, jedanaesta "Kulinijada" održat će se u četvrtak, 24. V. 2012.godine u prostorima PZ "Naše selo" u Jagodnjaku.

 

Petak, 18. 05. 2012.

Kvadrilja 2012.

 

Kvadrilja u Belom Manastiru
186 belomanastirskih maturanata otplesalo kvadrilju

U petak, 18. V. 2012. godine, s početkom u 12 sati, 186 maturanata triju belomanastirskih srednjih škola (Gimnazije te Prve i Druge srednje škole) – skupa s 3.000 maturanata u Osječko-baranjskoj županiji i skupa s mnoštvom maturanata iz još 55 gradova iz osam evropskih zemalja – otplesali su kvadrilju, nekadašnji dvorski ples, i time se na svečan način oprostili od srednje škole.

Pred početak kvadrilje maturante je pozdravio i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, uz riječi da su se sad našli na važnoj životnoj prekretnici i popeli stepenicu više te da ubuduće treba da odaberu put koji će za njih biti najbolji. Taj atraktivni ples privukao je na Trg slobode veliki broj građana, roditelja i prijatelja, a poslije su – kao što je to uobičajeno – maturanti nastavili sa slavljem po kafićima i na raznim drugim mjestima.

(Fotografiju posuđujemo s web-stranice Radija Baranja.)

Rekreativna radionica u Belom Manastiru
U Belom Manastiru se mogu birati vježbe

U sklopu projekta "Važno je imati podršku" – koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira ga Europska Unija – i u četvrtom mjeseca 2012. godine dvaput mjesečno održavane su rekreativne radionice za žene na pet lokacija u Baranji, u Belom Manastiru, Grabovcu, Novom Bezdanu, Popovcu i Vardarcu.

U Vardarcu se započelo s vježbama aerobika, u Grabovcu i Novom Bezdanu s vježbama s rekvizitima, u Popovcu se odrađuju pojačane vježbe za sve grupe mišića, dok u Belom Manastiru žene mogu birati koje vježbe žele raditi. Radionice su vodile trenerice Gimnastičkog društva Beli Manastir Evica Čutoraš i Danijela Mihaljec.

Predavanje o centrima za socijalnu skrb
Socijalna radnica Martina Kedmenec

U utorak, 15. V. 2012. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održano je predavanje o centrima za socijalnu skrb. Predavanje je jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija, a držala ga je Martina Kedmenec, socijalna radnica zaposlena u belomanastirskom Centra za socijalnu skrb.

Predavanju je prisustvovalo dvadesetak "Oazinih" korisnica i korisnika. Nakon zanimljivog predavanja, slušaoci i slušateljice postavljali su konkretna pitanja vezana za razne vrste pružanja socijalnih usluga, za socijalnu pomoć i sl.

Ponedjeljak, 14. 05. 2012.

"Važno je imati podršku" (IV/2012)

Kreativne radionice za žene
Treba se koncentrirati na ono što radiš

U mjesecu travnju 2012. godine, a u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira Europska Unija, održano je jedanaest kreativnih radionica za žene i to u Belom Manastiru, Grabovcu, Kneževu, Novom Bezdanu i Vardarcu. Vodile su ih "Oazine" kreativke Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić.

Iako se taj projekt provodi već godinu dana, i dalje je atraktivan kao i prvoga dana, što nam pokazuje i broj korisnica na radionicama. A radionice su osmišljene tako da svatko pronađe nešto za sebe.

U prošlom mjesecu jedne su korisnice dale mašti na volju pri izradi korpica od papira, oslikavanju platna i stakla, a druge su svoju maštovitost iskazale u tehnici salveta i izradi nakita. Teme su, naravno, bile povezane s Uskrsom i proljećem.

Nedjelja, 13. 05. 2012.

Izložba ručnih radova u Suzi

Izložba ručnih radova u Suzi
Oslikani tanjiri

U nedjelju, 13. V. 2012. godine, na Majčin dan, s početkom u 15 sati, Udruga žena Suzaotvorila je izložbu ručnih radova, koju ta udruga tradicionalno održava svake godine s ciljem da posjetiocima pokaže što su njene vrijedne članice tokom godine novoga napravile.

A njihove vješte ruke zaista imaju puno toga za pokazati. Kad ste gledali izložene radove nastale vezom, heklanjem, oslikavanjem i modeliranjem, imali ste utisak kao da je pred vama procvjetala, proljetna livada, pravi praznik za oči, na kojoj je svatko mogao zamijetiti nešto što mu se posebno sviđa.

Na izložbu se kao gošće bile pozvane i "Oazine" aktivistice Jelena, Dubravka i Ana, ali ne samo kao gošće, već (Ana i Jelena) i kao ponosne trenerice, koje su na kreativnim radionicama za žene pripomogle da ta izložba bude što raznovrsnija i bogatija. Naime, Udruga žena Suza učestvovala je u projektu "Važno je imati podršku", koga u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira Europska Unija. U okviru tog projekta u Suzi su bile organizirane kreativne i rekreativne radionice za žene.

Biciklijada Baranja 2011.
Biciklijada Baranja 2011.

Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira, u suradnji s belomanastirskom udrugom "Skok-klub" – športska rekreacija i ples, organiziraju petu biciklijadu pod nazivom "Baranja 2012." za učenike osnovnih škola. Biciklijada je jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija.

Biciklijada će se održati u subotu, 2. VI. 2012. godine. Polazak sudionika je ispred osnovnih škola Šećerana (9 sati), Darda (9 sati), Beli Manastir (9:15), Bilje (9:15), Jagodnjak (9:20), Karanac (9:30; ispred kafe-bara "Mustang"), Lug (9:40), Kneževi Vinogradi (9:45; kod kružnog toka) i Čeminac (9:45). Svi sudionici okupljaju se u 10 sati u Grabovcu i produžavaju vožnju do odredišta: Osnovne škole u Čemincu.

Zgrada 'Ljepotica' u Belom Manastiru
Sajam poslova u belomanastirskoj 'Ljepotici'

U srijedu, 16. V. 2012. godine, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) – Područna služba Osijek i Ispostava Beli Manastiru – u suradnji s osječkom Udrugom za kreativni razvoj "Slap" organiziraju u Belom Manastiru Sajam poslova Baranje 2012. Sajam će se održati u zgradi P+8 (zvanoj "Ljepotica") u Ulici Imre Nagya 2 s početkom u 10 sati.

Cilj sajma je povezati ponudu i potražnju za radom i omogućiti tražiteljima posla uvid u trenutne potrebe poslodavaca i dati im priliku da se na jednome mjestu predstave potencijalnim poslodavcima. Na sajmu će biti predstavljene i aktualne mjere aktivne politike poticanja zapošljavanja koje su u nadležnosti HZZ-a te novine, uvjeti i potrebna dokumentacija za sufinanciranje zapošljavanja i samozapošljavanja. Na sajmu će 6.200 nezaposlenih Baranjaca dobiti priliku da se uključi u aktivno traženje posla i predstavljanje poslodavcima.

Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja
Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja

U petak, 11. V. 2012. godine, s početkom u 19 sati, u gradskoj vijećnici održana je redovna godišnja skupština Lokalne akcijske grupe (LAG) Baranja. Skupštini je prisustvovalo 17 od 28 članova, tako da su se odluke mogle pravovaljano donositi. Uz redovne članove, skupštini su prisustvovali i gosti, među njima i Ana Jeličić iz Mirovne grupe Oaza. Skupštinu je otvorio predsjednik LAG-a Janoš Seleši, a dalji rad je vodio Ivan Doboš, predsjednik radnog predsjedništva.

Skupština je protekla u radnoj atmosferi, a svi izvještaji za proteklu godine, kao i program i plan za tekuću godinu jednoglasno su usvojeni. Razrješenja troje članova Glavnog odbora te kao i kooptiranje tri nova člana također je jednoglasno usvojeno, kao i proširenje Glavnog odbora za još četiri člana. Glavni odbor će odsada, umjesto 9, imati 13 članova.

U petak, 25. V. 2012. godine, s početkom u devet sati, na Međunarodni dan sporta, u Bilju će se, na igralištu Osnovne škole Bilje, održati treći Međunarodni međuškolski turnir u starim sportovima. Turnir organizira Udruga starih športova (USŠ) Bilje, uz pokroviteljstvo Općine Bilje i Turističke zajednice Općine Bilje.

Udruga starih športova BiljeUdruga starih športova BiljeProgram:

 • 9,00 – Svečano postrojavanje sudionika, predstavljanje sudionika i kratki program
 • 9,30 – Natjecanje po disciplinama
  - ringlanje ili bacanje potkove (dva natjecatelja po ekipi),
  - utrka "jaje na žlici" (dva natjecatelja),
  - skakanje u vrećama (dva natjecatelja, muški i ženski),
  - kros oko parka (dva natjecatelja, muški i ženski),
  - potezanje konopa (osam natjecatelja i dvije rezerve).
 • 12,00 – Proglašenje pobjednika, zakuska, zatvaranje turnira
Bolman - Spomenik Bolmanske bitke
Đorđe Marković i Anđelko Balaban polažu vijenac

U srijedu, 9. V. 2012. godine, povodom Dana pobjede, predstavnici Općine Jagodnjak, načelnik Anđelko Balaban iz Jagodnjaka i njegov zamjenik Đorđe Marković iz Bolmana, položili su vijence na Spomenik Bolmanske bitke na raskršću puteva iz Bolmana prema Petlovcu i Baranjskom Petrovom Selu, na Spomenik žrtvama fašizma u Bolmanu te na Spomenik žrtvama fašizma u Jagodnjaku.

 

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje.)

Strateško planiranje socijalnih usluga
Seminar je držao socijalni radnik Vlado Grujić

Od ponedjeljka do srijede, 7-9. V. 2012. godine, u Bizovačkim toplicama održan je seminar "Strateško planiranje socijalnih usluga" za članice i zaposlenice Mirovne grupe Oaza. Na popisu za odlazak na seminar bile su 22 osobe, no dvije su bile opravdano spriječene da stvarno i otputuju u Bizovac.

Seminar je održan u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Na seminaru je bilo govora općenito o strateškom planiranju, o razlozima zašto se radi strateško planiranje, o korisnicima socijalne skrbi, o tome tko se sve bavi socijalnom skrbi, koje se sve vrste socijalnih usluga mogu pružati, o procjeni potreba, o socijalnim uslugama koje danas pružaju institucije i udruge, o socijalnim uslugama koje se pružaju odraslim osobama i djeci, o financijskoj analizi pružanja socijalnih usluga itd.

Članice i zaposlenice Mirovne grupe Oaza
Odlazak na seminar u Bizovačke toplice

Tmurnog ponedjeljka, 7. V. 2012. godine, s polaskom u 16 sati ispred belomanastirskog Doma zdravlja, članice i zaposlenice Mirovne grupe Oaza (njih 20) otputovale su u Bizovačke toplice na seminar "Strateško planiranje socijalnih usluga". Taj je seminar dio aktivnosti trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Trajat će dva dana, a držat će ga belomanastirski socijalni radnik Vlado Grujić.

 

Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci" organizira 19. V. 2012. godine, s početkom u 19.30 sati, Makedonsku večer u restoranu "Glasser" u Osijeku, Strossmayerova 113. Uz pjevačku ("Vardarki") i folklornu sekciju "Tanec" toga društva, goste će zabavljati "Magma bend" iz Bitole (Makedonija).

Magma bend - Bitola (Makedonija)
Goste zabavlja Magma bend iz Bitole

Ulaznice (konzumacija za večeru, uz aperitiv i peciva), po cijeni od 140 kuna, mogu se kupiti utorkom, srijedom i četvrtkom od 17-20 sati te subotom od 10-12 sati u prostorijama Društva u Osijeku, Trpimirova 1c (ulaz sa strane parkirališta). Kontakt-telefoni: 095-66-44-225 ili 098-99-151-67.

 

Oazin majstor u kući
Robert Dvornić u akciji 'Zelena čistka'

Robert Dvornić, "Oazin" majstor u kući, tzv. "gerontomajstor", po struci elektrotehničar, tokom četvrtog mjeseca 2012. godine dobro se uhodao u svoje zadatke. Zaposlen je preko mjere HZZ-a javni radovi pa je puno radno vrijeme proveo obilazeći korisnike "Oazinog" programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Pored toga, kad zatreba, odradio je ponešto i u samoj "Oazi" (montiranje gajtana za sušenje rublja u "Oazinom" dvorištu; popravak bicikla gerontodomaćici koja se žuri; postavljanje brava i lokota na ormare radi neželjenih "posjeta" nekih neodgovornih korisnika u internet-klubu itd.).

Manifestacija nacionalnih manjinaManifestacija nacionalnih manjina

Od ponedjeljka do subote, 7-12. V. 2012. godine, Grad Beli Manastir organizira manifestaciju "Različitost je bogatstvo", kojom će se različitim kulturnim događanjima građanstvu predstaviti četiri baranjske nacionalne manjine: mađarska, njemačka, romska i srpska. Pozivamo Belomanastirce i Baranjce da svojim prisustvom podrže jednu takvu manifestaciju. Bogat program može se vidjeti na priloženom plakatu.

Predstava 'Sljedeći' Gradskog kazališta Beli Manastir
Ivana Petković i Branko Katalinić

U petak, 4. V. 2012. godine, samo dvadesetak dana nakon premijere crne komedije "Na 1. crti braka", Gradsko kazalište Beli Manastir premijerno je u kino-dvorani izvelo i predstavu "Sljedeći" američkog autora Terrencea McNallyja. Riječ je o kraćoj jednočinki koja govori o životnoj situaciji simpatičnog samca, čiji svakodnevni dosadni životni ritam poremeti vojni poziv za liječnički pregled. "Nesuđeni" ročnik, koji je zapravo greškom pozvan na pregled, najprije je uplašen jer je psihofizički sposoban za potencijalni odlazak u rat pa pokušava svojim humorističnim ispadima izbjeći vojsku, a nakon što u tome uspije, shvati da mu je povrijeđena "muškost" te se odluči dokazati kao sposoban muškarac i vojnik, šarmirajući poprilično hladnu i bezosjećajnu liječnicu...

 

Dostava besplatnih toplih obroka
Dio 'Oazinog' tima koji se brine za tople obroke

U petak, 4. V. 2012. godine, "Oazina" predsjednica Vesna Nedić bila je pozvana u Zagreb, u Ministarstvo socijalne politike i mladih, na pojedinačne konsultacije oko smanjenja proračuna za "Oazin" trogodišnji program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" i na potpisivanje novog ugovora. Nije tu zapravo bilo prostora ni za kakve stvarne konzultacije jer je Ministarstvo već donijelo odluku da će svim udrugama koje pružaju socijalne usluge najugroženijima smanjiti sredstava za oko 60 %.Ministarstvo je svjesno da se radi o najugroženijim skupinama hrvatskog društva, pa kako je teško odlučiti kome treba više, a kome manje, odlučilo je svim udrugama sredstva smanjiti za isti postotak. Naprosto, kažu, novca ima samo toliko.

 

(Program EU-a za Hrvatsku IPA IV -
Razvoj ljudskih potencijala, Mladi na tržištu rada)

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje: konferencija, instalateri i web-dizajneri)

Završna konferencija projekta 'Mladi pred vratima'
D.Grković, A.Petrović, A.Barukčić, V.Nedić, M.Nenadović

U srijedu, 2. V. 2012.godine, u Hotelu "Mursa" u Osijeku, održana je Završna konferencija projekta "Mladi pred vratima", u okviru koga je provedeno usavršavanje po 24 mlade nezaposlene osobe iz Osječko-baranjske županije (OBŽ) za instalatere solarnih sustava i za web-dizajnere. Takvo usavršavanje povećat će njihovu konkurentnost na tržištu rada.

Projekt je godinu dana provodilo Udruženje "Baranja" iz Bilja s partnerima: Mirovnom grupom Oaza, HZZ-om – Područna služba Osijek, Učilištem Janus i CENTUS-om – Ustanovom za obrazovanje odraslih. Projekt je financiran sredstvima Europske Unije, a sufinanciranje su osigurali Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok