MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Kako čitati i razumjeti financijske izvještaje?
Seminar je držala Dubravka Obad

U petak, 27. IV. 2012. godine, u zagrebačkom Hotelu "Dubrovnik" zagrebačka tvrtka Konto Obad d.o.o. organizirala je jednodnevni seminar pod nazivom "Kako čitati i razumjeti financijske izvještaje udruga?" za zakonske predstavnike / predstavnice nevladinih organizacija. Seminar je držala Dubravka Obad, koja o toj tematici ima mnogo iskustva, ne samo u vođenju takvih seminara, nego i u vođenju knjigovodstva različitim poduzećima i mnogim nevladinim organizacijama.

Cilj seminara bio je da se zakonske predstavnike / predstavnice nevladinih organizacije upozna s onim što potpisuju kad svoj potpis stavljaju na financijske izvještaje i za što odgovaraju, kako se vodi financijsko poslovanje neprofitnih organizacija i kako naučiti čitati financijske izvještaje koje sastavljaju knjigovodstveni servisi.

(Program EU-a za Hrvatsku IPA IV -
Razvoj ljudskih potencijala, Mladi na tržištu rada)

Završna konferencija 'Mladi i socijalno poduzetništvo'
Branislav Vorkapić, Lejla Šehić Relić i Marina Mišanović

U četvrtak, 26. IV. 2012. godine, u Hotelu "Osijek" održana je jednodnevna završna konferencija projekta "Mladi i socijalno poduzetništvo". Taj projekt je godinu dana provodila osječka Organizacija za građanske inicijative(OGI) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) - Područnom službom Osijek. Sufinanciranje projekta osigurao je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Opći cilj projekta bio je podrška razvoju aktivne politike tržišta rada i mjera za nezaposlene mlade na području Osječko-baranjske županije, a ciljana skupina bile su nezaposlene mlade osobe s područja Grada Osijeka evidentirane na HZZ-u i poduzetnici.

Beli Manastir, početak šetnice 'Crni put'
Nekadašnja trgovina nekadašnjeg zatvora

Dana 17. VIII. 2010. godine tekstom i slikama na ovoj web-stranici upozorili smo na jedno belomanastirsko ruglo smeća. Riječ je bila o nekadašnjoj trgovini nekadašnjeg zatvora, koja se nalazi uz Tunel i željezničku prugu, na početku biciklističke staze od Belog Manastira prema Šumarini i Šećerani, koja je već godinama (sigurno više od jednog desetljeća, a vjerovatno i više) devastirana, s razbijenim staklima, bez vrata i - puna smeća.

Tad smo se zapitali: Zar netko iz Grada  ne bi jednostavno mogao narediti "tamo nekom" da ukloni bar smeće?

(Program EU-a za Hrvatsku IPA IV -
Razvoj ljudskih potencijala, Mladi na tržištu rada)

Projekt 'Mladi pred vratima'Projekt 'Mladi pred vratima'U srijedu, 2. V. 2012. godine s početkom u 11 sati, u osječkom Hotelu "Mursa" Udruženje "Baranja" s partnerima: Mirovnom grupom Oaza, HZZ-om – Područna služba Osijek, Učilištem Janus i CENTUS-om – Ustanovom za obrazovanje odraslih organizira Završnu konferenciju projekta "Mladi pred vratima". Projekt je financiran sredstvima Europske Unije, a sufinanciranje su osigurali Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Opći cilj projekta je smanjiti nezaposlenost mladih u Osječko-baranjskoj županiji do 2015. godine, a specifični cilj promicati i poticati zapošljavanje mladih u Osječko-baranjskoj županiji (koristeći partnerski pristup) kroz adekvatne mjere i metode rada kako bi se omogućio njihov lakši ulazak na tržište rada. Ciljana skupina projekta su nezaposlene mlade osobe s područja Osječko-baranjske županije.

Ekobrodica 'Vidra' na jezeru Sakadaš
Brodica 'Vidra' vozit će turiste po Kopačkom ritu

U utorak, 24. IV. 2012. godine, u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje u Parku prirode Kopački rit, na jezeru Sakadaš, svečano je porinuta nova ekobrodica "Vidra", koja će po specijalnom zoološkom rezervatu ploviti bez ikakve buke i uznemiravanja životinja. Kuma je trebala biti dr. sc. Mirela Holy, ministrica zaštite okoliša i prirode. No, budući da ona zbog obaveza nije mogla doći, kao njen izaslanik u Kopački rit je stigao Nenad Strizrep, pomoćnik ministrice za zaštitu prirode.

Kako je uvriježeno vjerovanje da sreću donosi kuma, a ne kum, pomoćnik ministrice je zamolio Natalie Johnson, predstavnicu Svjetske banke, da preuzme tu dužnost, što je ona i prihvatila. Brod je namijenjen edukaciji posjetitelja Kopačkog rita o važnosti močvarnih i vlažnih staništa, a njegov električni pogon promicat će svijest o potrebi prijelaza na korištenje obnovljivih izvora energije.

Volonterski centar Zagreb, uime Hrvatske mreže volonterskih centara, uputio je otvoreno pismo obnašateljima javnih dužnosti i medijima. Prenosimo to pismo u cijelosti:

Hrvatska mreža volonterskih centaraHrvatska mreža volonterskih centaraPoštovani/e,
Jasmina
(40) žena je koja zrači pozitivnom energijom, majka jedne tinejdžerke i volonterka u Savjetovalištu za mlade "Luka Ritz“. Pomaže u vođenju programa ''Pomoć u učenju'', kojeg koristi oko stotinu mladih ljudi, a savjetovalište ga provodi zahvaljujući podršci pedesetak redovnih volontera. Činjenica koja ostavlja bez teksta? Jasmina je gotovo potpuno gluha.

Djevojka koju ćemo za potrebe ovoga pisma zvati Ana (25) magistrirala je pravo 2011. Poput brojnih drugih mladih ljudi bez radnog iskustva, nakon višemjesečne bezuspješne potrage za poslom u struci bila je primorana radni staž potreban za stjecanje uvjeta za polaganje pravosudnog ispita odraditi bez nakade. Svakoga dana odlazi na Županijski sud u Zagrebu i stječe znanja koja će je spremiti za obavljanje njezine profesije.

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje, ovdje i ovdje

28. Enigmatski vlak Zagreb-Osijek
15. Fallerov zagonetački memorijal

U subotu i nedjelju, 21. i 22. IV. 2012. godine, Varaždinski zagonetački klub Vazak organizirao je 28. Enigmatski vlak, enigmatsku manifestaciju s najdužom tradicijom na području bivše Jugoslavije. Ove godine Enigmatski vlak je prometovao na relaciji ZagrebOsijek, a kako je ovo i parna godina, u okviru Enigmatskog vlaka organiziran je i bijenalni Fallerov zagonetački memorijal.

U subotu, u jutarnjim satima okupili su se na zagrebačkom Glavnom kolodvoru enigmati iz Bjelovara, Karlovca, Međimurja, Orahovice, Osijeka, Rijeke, Splita, Varaždina, Vinkovaca i Zagreba te iz Srbije: Slavko Bovan iz Kikinde, Željko Dimović iz Sombora i Zoran Radisavljević iz Novog Sada, čime je manifestacija dobila i međunarodni karakter. Njih trojica su do Zagreba stigli preko Osijeka i Vinkovaca.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje) 

Prehodajmo srce Baranje
Surducima Banovog brda prema Zlatnoj dolini

U nedjelju, 22. IV. 2012. godine, povodom Dana planeta Zemlje, belomanastirska udruga "Skok-klub" – športska rekreacija i ples, u suradnji s Udrugom "Maska" iz Popovca, organizirala je planinarenje po Banovom brdu u akciji nazvanoj "Prehodajmo srce Baranje".

Belomanastirci okupljeni kod SRC-a Bazeni startali su u 13 sati. Prateći Beljsku vinsku cestu stigli su do Vidikovca iznad Karanca, gdje su se na čuvenom velikom buretu počastili sendvičima. Šetnju su nastavili prema TV-odašiljaču iznad Kamenca, a tu su ih cure iz "Skok-kluba" zabavile plesom. Uslijedilo je spuštanje kroz surduke prema Popovcu. Pri tom ih je pratila slaba kišica i tako sve do krajnjeg odredišta: Zlatne doline kod Popovca.

Džambo-plakat 'Metalfesta'
Džambo-plakat 'Metalfesta'

U petak, 27. IV. 2012. godine, s početkom u  20 sati, u osječkom klubu "Medium" održat će se promocija premijernog hrvatskog izdanja festivala "Metalfest Hrvatska 2012" , koji će se od 2-5. VI. 2012. održati na poluotoku Puntamika u Zadru.

Na promociji će biti prezentirani ključni podaci vezani uz "Metalfest Hrvatska 2012", na kojem će nastupiti neki od najvećih metal-bendova današnjice, npr. "Blind Guardian", "Fear Factory", "Hypocrisy", "Kreator", "Megadeth",  "Moonspell", "Symphony X", W.A.S.P. te tridesetak bendova iz Hrvatske i regije, uključujući osječki "War-Head", vukovarski "Prognan" i varaždinski "Cold Snap".

Nakon promocije, s početkom u 21:30 sati, održat će se koncert na kojem će nastupiti "Cold Snap" te osječki bendovi "Eutanazija" i "Vortex". U toku koncertne večeri jedan posjetitelj bit će nagrađen festivalskom ulaznicom za "Metalfest Hrvatska 2012".

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje.) 

Zelena čistka u Belom Manastiru
U Ulici Julija Benešića smeća koliko voliš...

U petak, 20. IV. 2012. godine, kao što je bilo i najavljeno, u Belom Manastiru održana je akcija "Zelena čistka – Jedan dan za čistiji okoliš". U ime Mirovne grupe Oaza u toj akciji učestvovali su gerontomajstor Robert Dvornić i asistent u "Oazinom" internet-klubu Davor Frič.

Učesnici, njih stotinjak iz belomanastirskih udruga, okupili su se u 8 sati na početku Ulice Julija Benešića, koja se nalazi uz željezničku prugu, a nakon okupljanja počela je "čistka": košnja trave, skupljanje smeća, sječa raslinja, granja i slično. "Čistki" su prisustvovali i gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš, njegov zamjenik Predrag Stojanović i drugi gradski službenici, a rad su snimale i pratile dvije televizije (Slavonska i Vinkovačka) te dopisnik "Glasa Slavonije".

Petak, 20. 04. 2012.

Akcija "Javor" (II)

Travnjak ispred Društvenog centra u Ulici Jožefa Antala
Osušeni javor zamijenjen je novom sadnicom

Prije godinu dana Pedo iz P.G.D.I.-ja i administrator ove stranice posadili su na travnjaku ispred belomanastirskog Društvenog centra u Ulici Jožefa Antala tri javora izvađena u administratorovoj bašči, gdje su nikli iz sjemena doletjelog s drvoreda u Betonskoj ulici, koji je posječen početkom 2011. godine. O toj "akciji" članak možete pročitati ovdje. Presađivanje nije obavljeno u vrijeme kad se to radi, ali su se ipak dva javora primila, a srednji se kasnije osušio.

Vadeći gusto iznikle sadnice u spomenutoj bašči, naši su ekolozi morali izvaditi njih četiri, a za presađivanje su im trebale samo tri. Prekobrojnu sadnicu ipak nisu bacili, nego su je posadili u saksiju. Ona se lijepo primila pa ju je Pedo, s dva momka zaposlena u javnim radovima, na dan ovogodišnje "Zelene čistke" presadio na mjesto osušene sadnice. Nadajmo se da će se ona primiti i da ćemo u budućnosti ipak imati hladovine na parkingu uz spomenuti travnjak.

Četvrtak, 19. 04. 2012.

"Prehodajmo srce Baranje"

Vidikovac na Banovom brdu
Vidikovac na Banovom brdu

Povodom Dana planeta Zemlje belomanastirska udruga "Skok-klub" – športska rekreacija i ples, u suradnji s Udrugom "Maska" iz Popovca, organizira u nedjelju, 22. IV. 2012. godine planinarenje po Banovom brdu te poziva sve građane, sportske klubove i druge udruge da se pridruže toj akciji.

Program:
- 13:00 – okupljanje na SRC Bazeni Beli Manastir
- 13:15 – polazak
- 14:30 – prvo stajalište: Vidikovac
- 15:30 – drugo stajalište: TV-toranj
- 16:30 – cilj: popovačka Zlatna dolina – zajedničko druženje
- Polazak s popovačke strane u 14:00 ispred Općine.

Oazine likovno-kreativne radionice za djecu
Posljednja radionica u mjesecu posvećena je - partiju

I u trećem mjesecu 2012. godine održavane su u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra "Oazine" likovno-kreativnih radionica za djecu od 7 do 14 godina. Radionice se održavaju petkom od 18 do 20 sati, a volonterski ih vodi Stela Fabijan.

U ožujku je održano pet radionica:

  • 2. III. 2012. (11-ero djece) – Izrađivali su se cvjetovi od papira.
  • 9. III. 2012. (9-ero djece) – Društvene igre.
  • 16. III. 2012. (10-ero djece) – Izrađivali su se mali podmetači (izrezivali, bojali, a potom plastificirali).
  • 23. III. 2012. (11-ero djece) – Društvene igre.
  • 30. III. 2012. (9-ero djece) – Parti.
Srijeda, 18. 04. 2012.

Nova web-stranica TZO Bilje

Web-stranica TZO Bilje
Nova web-stranica TZO Bilje

Turistička zajednica Općine (TZO) Bilje izradila je početkom 2012. godine svoju novu službenu web-stranicu (www.tzo-bilje.hr). Cilj nove stranice je informiranje potencijalnih gostiju o odredištu i kompletnoj ponudi Općine Bilje na jedan kvalitetniji način.

Stranica sadrži bazu podataka privatnog smještaja, koji je posebno razrađen i kvalitetno prezentiran, kao i poseban kutak s korisnim informacijama za iznajmljivače, gdje mogu elektronskim putem prijaviti sve domaće i strane goste te se mogu informirati o svim pravima i obavezama.

(Fotoalbum Belomanastirske šume Haljevo i Adica 'ukrašene' smećem)

Stari madrac bačen u šumu Adica kod Belog Manastira
Zašto na odlagalište kad može u šumu?

Članak o "Zelenoj čistki", objavljen na web-stranici Grada Belog Manastira, završava sljedećim riječima: "Potpuno je nejasno zašto građani stvaraju divlje deponije kada u Belom Manastiru postoji gradsko odlagalište na koje se otpad može odvesti jednom mjesečno i to besplatno, bez ikakve naknade, svakog radnog dana od 7 do 15 sati i subotom od 8 do 12 sati."

Smatramo da na takvo pitanje nije teško odgovoriti: (1) Mnoge ljude uopće nije briga što smeća ima svuda oko nas. "Kakva je razlika u tome", misle oni, "da li je smeće na gradskom odlagalištu ili u nekom kanalu, uz neki put, u šumi Adici ili u šumi Haljevo?" Najbitnije im je – ako i to – da ga se što brže i što jednostavnije ratosiljaju i da ga maknu iz svog dvorišta. (2) Jeste li ikad čuli da je netko kažnjen zato što je negdje bacio smeće? Mi nismo! (3) Tko zna da se na gradsko odlagalište otpad može odvesti potpuno besplatno?

Zelena čistka - sastana k Gradskoj vijećnici
Od stotinjak udruga na sastanku - deset

U akciju "Zelena čistka – Jedan dan za čistiji okoliš" uključit će se i Grad Beli Manastir. Tim je povodom u Gradskoj vijećnici održan sastanak u utorak, 17. IV. 2012. godine, na koji su pozvane belomanastirske udruge. Odazvalo ih se deset ("Baranjamedija", Baranjska udruga rekreativnih pustolova, "Baranjsko srce", DVD Beli Manastir, Gradsko kazalište Beli Manastir, "Luna", "Oaza", "Pčelice", P.G.D.I., Vijeće srpske nacionalne manjine). "Oazu" je na sastanku predstavljala projekt-koordinatorica Vesna Nedić. Osim nje, na sastanku su bili: Mirela Alagić, Zvezdana Blagojević, Julijan Đapić, Ljiljana Habuš, Jakob Kajtar, Duško Kostić, Josip Mezga, Aleksandar Momčilović, Gordana Musa-Balaš, Davor Sič, Daniela Taslidžić-Herman i Bojana Vukosavljević.

 

Zelena čistka - Jedan dan za čisti okoliš
Očistimo sve divlje deponije!

Po prvi put u Hrvatskoj se organizira akcija Zelena čistka – Jedan dan za čisti okoliš, koja će okupiti dosad najveći broj volontera u zajedničkoj akciji čišćenja okoliša. Ovo je poziv na zajedništvo, pozitivu i bolje sutra promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi te zbrinjavanju otpada. Cilj je pronaći sve lokacije nepravilno odloženog otpada, obilježiti ih na internetskoj karti te potom očistiti šume, rijeke, jezera, more, puteljke, vrtače, škrape ... svaki kutak Hrvatske i to sve u samo jednom danu.

Zelena čistka se provodi u sklopu akcije World Cleanup 2012 i globalnog pokreta Let's do it! u koju su se do sada uključile 82 zemlje! Svi individualni napori pojedinaca i organizacija pokazat će koliko nam je važan okoliš i priroda te što sve možemo i što smo spremni zajedno učiniti u samo jednom danu.

Na 1. crti braka, predstava Gradskog kazališta Beli Manastir
Aleksandar Momčilović i Jelena Molnar

U subotu, 14. IV. 2012. godine, pred punom belomanastirskom kino-dvoranom, Gradsko kazalište Beli Manastir premijerno izvelo je svoju novu predstavu, crnu komediju "Na 1. crti braka". Rađena je prema tekstu "Plaćenici i mlaćenici" niških autora Miroljuba Nedovića i Timošenka Milosavljevića, a u adaptaciji i režiji Daniele Taslidžić Herman. Riječ je o uzbudljivoj priči o bračnim odnosima te o tragičnoj upotrebi krstarećih raketa kao ishodištu stalnog erotskog naboja između muža i žene. Zapravo to je i svojevrsna epopeja o podjeli nasljedstva niskih strasti i njiva pokraj rijeke, koja nosi sve pred sobom i pred nama.

U moru uzbudljivih likova poštara, plaćenih ubica i zgodnih medicinskih sestara, predstava je osvojila ne samo gledaoce, već i ovogodišnjeg državnog selektora docenta Roberta Raponju, koji ju je gledao i ocjenjivao dan ranije u sklopu 3. smotre Osječko-baranjske županije u kvalifikacijama za državni 52. Festival hrvatskih kazališnih amatera, koji će se u maju održati na Hvaru.

Konferencija Ususret Europskom socijalnom fondu
Na konferenciji u Zadru 'Oazu' je predstavljala Ana Jeličić

"Ususret Europskom socijalnom fondu – novi izazovi i mogućnosti za organizacije civilnog društva" bio je naziv konferencije održane u četvrtak i petak, 12. i 13. IV. 2012. godine, u Zadru. Konferenciju je organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva  u partnerstvu s ECAS-om (European Citizen Action Service) i IMPACT-om (Europski centar za međusektorsku suradnju), u čijim je prostorijama i održavana. Konferenciju, na kojoj su prisustvovali predstavnici raznih udruga civilnog društva (njih 81), otvorili su Dario Baron, pomoćnik ministra u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Stela Fišer Marković, stručna savjetnica u Uredu za udruge i Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. "Oazu" je na konferenciji predstavljala Ana Jeličić.

 

Četvrtak, 12. 04. 2012.

Osnovan enigmatski klub u Osijeku

U četvrtak, 12. IV. 2012. godine, u službeni Registar udruga Republike Hrvatske upisan je Zagonetački klub "Osijek"Zakos. Evo što o njemu piše u službenoj registraciji:

Enigmatski klub 'Osijek' - Zakos
Zapis u Registru udruga Republike Hrvatske

O okupljanju (oko)osječkih enigmatičara pisali smo već četiri puta (ovdje, ovdje, ovdje i ovdje). Ta okupljanja rezultirala su (ponovnim) osnivanjem enigmatskog kluba. Osnivanje kluba nije se slučajno desilo baš sada. Već 21. i 22. IV. 2012. godine "Zakos" je domaćin ovogodišnjem, dvadesetosmom "Enigmatskom vlaku" (EV) na relaciji Zagreb-Osijek.

Učesnici "Enigmatskog vlaka" neće biti samo iz Hrvatske, nego i iz BiH i Srbije. Program te tradicionalne enigmatske manifestacije može se pročitati ovdje, a za Baranjce će vjerovatno biti zanimljiva i informacija da je nedjelja, 22. IV. rezervirana za izlet u - Kopački rit.

(Fotoalbum Sajam mogućnosti može se vidjeti ovdje.) 
(Fotoalbum "Oazica" na Sajmu mogućnosti može se vidjeti ovdje.)

Zajedno više možemo: Sajam mogućnosti
Dječja kreativna zadruga 'Oazica' na Sajmu mogućnosti

U četvrtak, 12. IV. 2012. godine, u školskoj sportskoj dvorani u Belom Manastiru, organiziran je Sajam mogućnosti, na kome su belomanastirske udruge i KUD-ovi te oko 150 učenika 4. i 5. razreda osnovne škole prikazali svoje djelatnosti.

Sajam je organiziran u okviru preventivnog projekta Ministarstva unutarnjih poslova "Zajedno više možemo", čija je osnovna svrha prevencija zloupotrebe opojnih droga i ostalih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja. Na Sajmu je učestvovala i Dječja kreativna zadruga "Oazica".

Okrugli stol Kreiranje programa osposobljavanja - kako i za koga?
Bor-plastika, Escape, Inchoo, Zuber

U četvrtak, 12. IV. 2012. godine, s početkom u 13 sati, u prostorijama HZZ-a - Područne službe Osijek održan je okrugli stol pod nazivom "Kreiranje programa osposobljavanja - kako i za koga?", koji je dio aktivnosti projekta "Mladi pred vratima" što ga financira Europska Unija.

O organizatorima, temi i ciljevima toga okruglog stola već smo pisali (što se može pročitati ovdje) pa ćemo u ovom izvještaju to samo ukratko ponoviti i nabrojiti učesnike – predstavnike organizatora i učesnike – predstavnike zainteresiranih poslodavaca i ustanova:

Gerontodomaćica Dragica Štalman
Poslao obavlja s osmijehom na licu: Dragica Štalman

"Oazine" gerontodomaćice su i u drugom i trećem mjesecu 2012. godine nastavile pružati pomoć u kući starim i nemoćnim osobama na području Grada Belog Manastira, a prema trogodišnjem socijalnom programu koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

"Oazin" gerontotim, koji se sastoji od voditeljice, asistentice, patronažne sestre, gerontokrojačice, šest gerontodomaćica te gerontomajstora za kućne poslove, održao je osam konzultativnih sastanaka (svake srijede!), na kojima su rješavani tekući problemi.

Subota, 07. 04. 2012.

Uživajte i šetajte Baranjom

Izlet u BaranjuIzlet u Baranju

Kreativne radionice u Vardarcu
Vardarac: oslikavanje podmetača za čaše

Početkom mjeseca marta kreativne radionice za žene "premjestili" smo iz Darde, Petlovca, Popovca i Suze u Grabovac, Kneževo, Novi Bezdan i Vardarac, a nastavili smo ih održavati u Društvenom centru u Belom Manastiru. Te radionice dio su projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija. Vodi ih "Oazine" kreativke Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić.

Korisnice iz tim malih mjesta zahvalne su za svaku sitnicu koja im se pruži i pokaže. Posebno moramo istaknuti Novi Bezdan, mjesto u kojem nema mnogo događanja, pa na naše radionice dolazi "pola sela".

Sve korisnice željne su naučiti nešto novo i odvojiti "pet minuta" za sebe, pored svojih stalnih obaveza (kuća, djeca, bašta, stoka). Čak i kad su umorne, na radionice dolaze pune elana, a ozarenih lica idu kući i kao djeca ispituju: "A što ćemo raditi sljedeći put?"

Braća Vida u Oazinom internet-klubu
Kad god dođu u Beli Manastir, posjete 'Oazin' internet-klub

U petak, 6. IV. 2012. godine, "Oazin" internet-klub ponovo su posjetila tri brata Vida: 16-godišnji Benjamin, 14-godišnji Erik i 12-godišnji Mate, kao što su i obećali prošle godine (pročitajte člančić od 11. IV. 2011). Ovaj su put, međutim, u Hrvatsku stigli iz Berlina u Njemačkoj, gdje su se preselili iz Škotske, u kojoj su živjeli prošle godine.

U Internet-klub su došli oko 9 sati i ostali oko dva sata. S njima je bio i njihov rođak David Guyla Šimon, naš dugogodišnji korisnik iz Belog Manastira. Vrijeme su proveli igrajući igrice i na društvenim mrežama. U razgovoru s njima, "Oazin" zaposlenik Davor Frič saznao je da su doputovali jučer i da će u posjetu rođacima u Hrvatskoj ostati cijeli idući tjedan. Onda se moraju vratiti kući zbog školskih obaveza. U Beli Manastir će ponovo doći za vrijeme ljetnih praznika i, naravno, opet će posjetiti "Oazin" internet-klub.

Terence Pike, Kristina Benić-Belavić, Milenko Stanić, Vesna Nedić i Mirela Alagić
Terence Pike i Kristina Benić-Belavić (lijevo)

U srijedu, 4. IV. 2012. godine, belomanastirski Društveni centar posjetili su Terence Pike i Kristina Benić-Belavić iz hrvatskog predstavništva Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR). Terence Pike je predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj, a Kristina Benić-Belavić članica UNHCR-ovog tima iz Siska. Pratio ih je Milenko Stanićiz Belog Manastira, pravnik osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, čije aktivnosti financira upravo UNHCR.

Razgovarali su s predsjednicom Projekta građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.) Mirelom Alagić i predsjednicom Mirovne grupe Oaza Vesnom Nedić.

Srijeda, 04. 04. 2012.

Sastanak "Oazinog" gerontotima

Sastanak Oazinog gerontotima
Redoviti sastanak Oazinog gerontotima

U zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, svake srijede s početkom u 13 sati, održava se sastanak "Oazinog" gerontotima koji provodi trogodišnji socijalni program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". "Oazin" gerontotim čine: voditeljica projekta, asistentica na projektu, patronažna sestra, gerontodomaćice, gerontokrojačica i asistentica za pripremu suhih obroka te redovitu dostavu besplatnih obroka. Od sredine trećeg mjeseca 2012. godine "Oaza" je povećala broj korisnika kojima se dostavljaju besplatni obroci s 40 na 45 osoba. Tako će biti sve do kraja svibnja ove godine kad će se završiti prva godina provođenja tog programa. Očekuje se da će se program nastaviti i poslije toga.

Oazine gerontodomaćice s paketićima za stare osobe
Dragica, Biserka i Dragana s uskršnjim paketićima

U ovo preduskršnje vrijeme Mirovna grupa Oaza odlučila je korisnike svog trogodišnjeg socijalnog programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" obradovati malim poklonima. Kako je vrijeme recesije, pokloni su zaista simbolični i sadrže čokoladne kekse, sardine "Eva" i lijepe uskršnje čestitke. Čestitke su izradile korisnice koje dolaze na "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene.

Pripremljeno je 45 paketića za korisnike kojima se dostavljaju besplatni topli obroci i 49 za korisnike "Oazine" usluge pomoć u kući.

Kreiranje programa osposobljavanja - kako i za koga?
Kreiranje programa osposobljavanja - kako i za koga?

Udruženje "Baranja" iz Bilja, s partnerima: Mirovnom grupom Oaza iz Belog Manastira, HZZ - Područnom službom Osijek te učilištima "Janus" iz Osijeka i "Centus" iz Vukovara, organizira okrugli stol pod nazivom "Kreiranje programa osposobljavanja - kako i za koga?" u četvrtak, 12. IV. 2012. godine, s početkom u 13 sati, u prostorijama HZZ - Područne službe Osijek, Ulica kneza Trpimira 2 (soba 31).

Tema okruglog stola je suradnja ustanova za obrazovanje odraslih, poslodavaca i HZZ-a u kreiranju novih programa obrazovanja / usavršavanja / osposobljavanja nezaposlenih / zaposlenih osoba prema potrebama koje iskazuju poslodavci na tržištu rada.

Sastanak proširenog projektnog tima
Sastanak proširenog projektnog tima

U utorak, 3. IV. 2012. godine, s početkom u 10:30 sati, u prostorijama Udruženja "Baranja" u Bilju održan je sastanak proširenog projektnog tima projekta "Mladi pred vratima", koga financira Europska Unija. Na sastanku su bili: Željka Bertić-Kukić, Dejan Grković, Gordana Kecman, Milorad Nenadović, Ana Petrović, Jasna Petrović, Mihajlo Ranković i Vesna Nedić. Projekt "Mladi pred vratima" provodi Udruženje "Baranja" s partnerima: Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Učilištem "Janus", Ustanovom za obrazovanje odraslih "Centus" i Mirovnom grupom Oaza.

Na sastanku je bilo riječi o završetku usavršavanja za web-dizajnere i instalatere solarnih sustava. Web-dizajneri će imati još dva predavanja i ostaje im da naprave završni rad: web-stranicu za određenog poslovnog subjekta. Većina web-dizajnera već je prijavila domenu i zakupila web-prostor za svog poslovnog subjekta. Ovih dana sami će "podići" svoje novoizrađene web-stranice na zakupljene prostore.

Utorak, 03. 04. 2012.

BANSKI POET, a iz Brnjevara!

Osmosmjerka, broj 537 (3. IV. 2012)
'Osmosmjerka' (Bjelovar), broj 537 (3. IV. 2012)

 

rekreativne radionice za žene
Baranjke su dobro prihvatile pilates

U sklopu projekta "Važno je imati podršku" – koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira ga Europska Unija – i u trećem mjeseca 2012. godine dvaput mjesečno održavane su rekreativne radionice za žene na pet lokacija u Baranji.

Radionice su završene u Dardi, Petlovcu i Suzi, a započete na novim lokacijama u Grabovcu, Novom Bezdanu i Vardarcu.

Oazin internet-klub
Više korisnika poslijepodne, nego prijepodne

U mjesecu ožujku 2012. godine, preko mjere zapošljavanja u javnim radovima, koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i na razdoblje od četiri mjeseca, kao asistentica u "Oazinom" internet-klubu zaposlila se Dragana Jeličić iz Belog Manastira. Ona će, uz Davora Friča i ostale "Oazine" zaposlenike, biti na pomoći korisnicima prilikom korištenja kompjutera i pristupa internetu, pri štampanju dokumenata, fotokopiraju i uvezivanju te pri drugim uslugama koje pruža Internet-klub.

Nedjelja, 01. 04. 2012.

Proljetni vašar u Karancu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Proljetni vašar u Karancu
Ana Jaličić i Sabina Rončević

Prvog aprila ove godine, na Cvjetnu nedjelju, održan je u baranjskom etnoselu Karancu još jedan Proljetni vašar u organizaciji samog sela, Turističke zajednice Baranje i restorana "Baranjska kuća". Na brojnim štandovima posjetiocima iz bliže i dalje okoline nudili su se domaći suhomesnati proizvodi, zimnica, domaći kolači, mliječni proizvodi, rukotvorine i sl. Za one koji su ogladnjeli kuhao se grah u zemljanim loncima, pekli šarani na rašljama, a mogle su se – naravno – konzumirati i domaće kobasice i čvarci.

Kao i prethodnih godina, na Proljetnom vašaru učestvovala je i Mirovna grupa Oaza, izloživši suvenire i rukotvorine nastale na ženskim likovno-kreativnim radionicama. "Oazin" su štand postavile i cijelo se vrijeme smrzavale Ana Jeličić i Sabina Rončević.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok