MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Boćarski klub 'Vid' Beli Manastir
Treće mjesto na jakom turniru u Čepinu

U subotu, 31. III. 2012. godine, belomanastirski Boćarski klub "Vid" sudjelovao je na 3. memorijalnom turniru u boćanju "Borislav Periša – Peki" u Čepinu i u vrlo jakoj konkurenciji osvojio treće mjesto. Sudionici turnira, pored domaćeg BK "Čepin", bili su BK "FEŠK" iz Feričanaca, BK "Ivankovo" iz Ivankova, BK "Mačkamama" iz Osijeka, BK "Olimpija" iz Osijeka, BK "Sarvaš" iz Sarvaša i BK "Sveti Luka" iz Josipovca.

Boćarski klub "Vid" u prvoj je utakmici pobijedio "Mačkamamu" rezultatom 9 : 4, a u drugoj "FEŠK" rezultatom 8 : 4. U polufinalu je izgubio od domaćina, BK "Čepin" rezultatom 11 : 5. U utakmici za treće mjesto pobijedio je "Olimpiju" rezultatom 13 : 4 i time osvojio pehar za treće mjesto. Za BK "Vid" igrali su: Bariša Boras, Kristijan i Pero Vrhar te Petar Zelić.

Petak, 30. 03. 2012.

Peti sajam poslova u Osijeku

Peti sajam poslova u Osijeku
Mnogo informacija i mogućnosti...

Već petu godinu zaredom treći mjesec se u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje(HZZ) obilježava kao mjesec sajmova poslova pa su i tokom ožujka 2012. godine organizirana 22 sajma poslova u 22 hrvatska grada.

Kroz sajmove poslova HZZ ostvaruje direktni kontakt između poslodavaca i potencijalnih radnika, potiče na aktivnost u traženju posla, omogućava partnerstvo svih dionika na tržištu rada, pruža informacije o mogućnostima obrazovanja, volontiranja, stipendiranja i cjeloživotnog učenja te naglašava važnost znanja i vještina potrebnih na tržištu rada. U okviru sajmova poslova organiziraju se okrugli stolovi, radionice, forumi, tribine i prezentacije na kojima sudjeluju predstavnici Zavoda, poslodavci i posjetioci.

Okrugli stol u Osijeku
Prekogranična partnerstva za zapošljavanje

U petak, 30. III. 2012. godine, s početkom u 11 sati, a u sklopu Petog sajma poslova, u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek organiziran je okrugli stol "Prekogranična partnerstva za zapošljavanje" u organizaciji Udruge za kreativni razvoj "Slap" i Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. Cilj okruglog stola bio je da se primjerima dobre prakse s obje strane hrvatsko-mađarske granice inicira razvoj prekograničnih partnerstava za zapošljavanje.

Moderatorica okruglog stola bila je Gordana Stojanović, projekt-menadžerica Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. Nakon pozdravnih riječi Ante Barukčića, pročelnika HZZ – Područne službe Osijek, i predsjednice "Slapa" Sonje Vuković, uvodne riječi imale su Ivana Čandrlić-Dankoš iz Agencije za razvoj Osječko-baranjske županije i gošće iz Mađarske Szilvia Gémes-Falk i Csilla Bodrog.

Petak, 30. 03. 2012.

Usmeni ispit za web-dizajnere

Usmeni ispit za web-dizajnere
Polaznica Suzana Ljubic polaže usmeni ispit

Nakon pismenog dijela završnog ispita u usavršavanju za web-dizajnera (o čemu smo pisali ovdje), u petak, 30. III. 2012. godine, s početkom u 12 sati, u prostorijama osječkog Učilišta "Janus" organiziran je i usmeni dio tog završnog ispita. U komisiji za ispitivanje bili su direktor "Centusa" Renato Barišić, predavač Milenko Šljukić te Mihajlo Ranković ispred Udruženja "Baranja".

Svaki kandidat imao je 5 minuta da predstavi svoj seminarski rad rađen u HTML-u i da kroz prezentaciju u PowerPointu prikaže kako se odvijala izrada njegovog završnog rada – besplatne web-stranice za neki pravni subjekt. Usavršavanje za web-dizajnera prošla su 24 kandidata s područja Osječko-baranjske županije, skupa s koordinatoricom projekta Vesnom Nedić i asistentom na projektu Davorom Fričom (oboje iz "Oaze"). Svaki polaznik izradio je po jednu web-stranicu, a dvojica – Neno Radić i Stanko Horvat – po dvije.

Četvrtak, 29. 03. 2012.

Pismeni ispit za web-dizajnere

Pismeni ispit za web-dizajnere
Kandidati su brzo uradili pismeni ispit

U četvrtak, 29. III. 2012. godine, s početkom u 14 sati, u prostorijama osječkog Učilišta "Janus" organiziran je pismeni dio završnog ispita u usavršavanju za web-dizajnere. To usavršavanje odvija se u okviru projekta "Mladi pred vratima", koji provodi Udruženje "Baranja" iz Bilja zajedno sa svojim partnerima: "Oazom", Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Učilištem "Janus" i Ustanovom za obrazovanje odraslih "Centus" iz Vukovara.

Direktor "Centusa" Renato Barišić podijelio je kandidatima pitanja, upoznao ih sa satnicom i pravilima. U skladu s planom aktivnosti, pismeni dio završnog ispita sastojao se od 25 pitanja i vremenskog trajanja od 60 minuta. Na pojedinom pitanju moguće je dobiti 0, 1, 2 ili 3 boda. Maksimalan broj bodova je 50, a za prolaz treba imati 30 ili više bodova. Prolaz je uvjet za izlazak na obranu završnog rada. Iako je pismeni dio trebao trajati čitav sat, svi kandidati su završili puno ranije, većina već nakon 10-ak minuta, a manji dio nakon 15-ak minuta.

Subota, 17. 03. 2012.

Godišnjica Bolmanske bitke

Polaganje vijenaca na Bolmanskom spomeniku
Polaganje vijenaca na Bolmanskom spomeniku

U subotu, 17. III. 2012. godine obilježena je kod Bolmanskog spomenika 67. godišnjica Bolmanske bitke. Obilježavanje je organizirala Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Osječko-baranjske županije (OBŽ). Vijence su položili: dr. Zlatko Maksimović, predsjednik Skupštine OBŽ, Ivan Doboš i Predrag Stojanović, gradonačelnik Belog Manastira i njegov zamjenik, Živorad Simić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru, Nikola Opačić, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista OBŽ, te brojne delegacije iz Belog Manastira, Osijeka, Petlovac, Požege, Slatine, Slavonskog Broda, Trpinje te Apatina, Sombora, Sremske MitroviceLaćarka, Starog Bečeja i Subotice.

 

Proljetni vašar u Karancu
Oaza će imati štand na Proljetnom vašaru u Karancu

U nedjelju, 1. IV. 2012. godine (što nije prvoaprilska šala), s početkom u 9 sati, održat će se Proljetni vašar u Karancu. Uz bogatu gastronomsku i enološku ponudu, gosti iz cijele Baranje, Osijeka i šire okoline moći će uživati i u svirci tamburaša, u domaćim proizvodima i rukotvorinama te biti svjedoci jednog neobičnog nadmetanja: birat će se, naime, najteža tabla slanine Slavonije i Baranje.

Na Vašaru će učestvovati i Mirovna grupa Oaza, koja će zainteresiranim kupcima ponuditi rukotvorine izrađene na likovno-kreativnim radionicama za žene.

Četvrtak, 15. 03. 2012.

Suradnja Jagodnjaka i Novog Sada

Potpisivanje pisma namjere u Novom Sadu
Anđelko Balaban, Borislav Kobiljski i Bojan Pajtić

Anđelko Balaban, upravitelj Poljoprivredne zadruge "Naše selo" iz Jagodnjaka u Baranji, i dr. Borislav Kobiljski, direktor Instituta za ratarstvo iz Novog Sada, potpisali su pismo namjere o uspostavljanju međusobne suradnje, s ciljem da se unaprijedi poljoprivredna proizvodnja na poljoprivrednim površinama "Našeg sela" i njenih kooperanata.

Stručnjaci Instituta organizirat će edukacije proizvođača i zadrugara kroz stručna predavanja iz agrotehnike, fitopatologije i sjemenske proizvodnje ratarskih i povrtlarskih kultura. Nakon obilaska poljoprivrednih površina PZ "Naše selo" i sagledavanja konkretnih uvjeta za proizvodnju, stručnjaci Instituta davat će preporuke o uzgoju odgovarajućih biljnih vrsta. Institut će o svom trošku osigurati sjeme potrebno za probne površine, a potom proučiti mogućnost organiziranja sjemenske proizvodnje na površinama zadrugara.

Stipo Benak
Stipo Benak Šemenjata

Krajem prošle, 2011. godine u Belom Manastiru je, u izdanju Zavoda za baranjsku povjesnicu, objavljena zanimljiva i neobična knjiga, čiji je autor Stipo Benak Šemenjata, koji je rođen 1963. u Dražu, a danas živi u belomanastirskom prigradskom naselju Branjinom Vrhu.

Knjiga je neobična po tome što ima dva naslova. Na unutrašnjim stranicama, naime, piše da se zove "Baranjski rječnik šokačkog narječja", dok se prema onome što piše na koricama zove "Rječnik baranjskog šokačkog narječja".

A zanimljiva je po tome što na 122 stranice sadrži oko 3.500 rječnički obrađenih riječi karakterističnih za govor baranjskih Šokaca. Počinje glagolom abat se (trošiti se), a završava također glagolom žvavoljit, koji ima dva značenja: "dugo žvakati i prebacivati hranu u ustima (lijevo-desno)" i "bezvezno govoriti".

Utorak, 13. 03. 2012.

Sjednica "Oazine" Skupštine

 

Redovna izvještajna sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaza
Radno predsjedništvo...

U srijedu, 13. III. 2012. godine održana je redovna izvještajna sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaza Beli Manastir u zajedničkom prostoru Društvenog centra u Belom Manastiru s početkom u 18 sati. Od ukupno 37 članova, sjednici je prisustvovao 21 član te je bio zadovoljen kvorum. Sjednici je prisustvovalo još šest osoba korisnika i korisnica s "Oazinih" radionica. Predsjednica "Oaze" i projekt-koordinatorica Vesnu Nedićpodnijela je narativni i financijski izvještaj o radu u 2011. godini.

U narativnom izvještaju obuhvaćena su sva programska područja kojima se "Oaza" bavi, spomenuti svi napisani i odobreni projekti u 2011, projekti koji su preneseni iz prethodne godine, svi donatori, broj korisnika po projektima i sveukupan broj direktnih i indirektnih korisnika, zatim "Oazini" partneri, zastupljenost "Oaze" u medijima, sadržaj "Oazine" web-stranice te rad "Oazinog" volonterskog centra.

Ponedjeljak, 12. 03. 2012.

Prvi Rural day u Bilju

Prvi Rural day u Bilju
Prvi Rural day u Bilju

U četvrtak, 15. III. 2012. godine, od 17 do 19 sati, u prostorijama Razvojne agencije Općine Bilje (Dom kulture u Bilju), održat će se 1. Rural day, koji organizira Turistička zajednica Općine Bilje, u suorganizaciji s Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije i Turističkom zajednicom Baranje, a pod pokroviteljstvom Općine Bilje, Agroturističke zadruge "Bilje plus" i tvrtke "Belje" d.d.

U navedenom vremenu svi zainteresirani za bavljenje ruralnim turizmom i sadržajima vezanim za njega moći će o tome razgovarati s Robertom Baćcem, nacionalnim konzultantom za agroturizam pri UNDP-u i direktorom "Ruralisa", konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre.

U 19 sati bit će upriličena promocija prvog nacionalnog priručnika za bavljenje seoskim turizmom "Korak po korak od ideje do uspješnog poslovanja".

Fotografija s portala Liderpress.hr
Na udruge mnogi građani ne gledaju s blagonaklonošću
S portala Index prenosimo kratak članak o udrugama, dok se opširan članak o istoj temi može pročitati na web-stranici Liderpress:

Početkom ove godine u Hrvatskoj je bilo registrirano čak 45.100 udruga, što je vidljivo iz Registra udruga. Prema računici Liderpressa, svaki dan se registrira čak osam novih udruga.

U nevladinom sektoru u Hrvatskoj, pokazuje Registar udruga, zaposleno je 18.500 osoba (u Registru udruga nema podataka o zaposlenim osobama, op. adm.). To je oko 1,3 posto od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj.

Igor Vidačak, v.d. ravnatelja Ureda za udruge Vlade RH, kaže da je realno očekivati da će udio zaposlenih u neprofitnom sektoru u odnosu na ukupan broj zaposlenih i dalje rasti. "To su uostalom i europski trendovi", kaže Vidačak.

Kreativna radionica u Suzi
Kreativna radionica u Suzi

U toku veljače 2012. godine, koja je ovaj put imala 29 dana, u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija, a provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, održavano je jedanaest kreativnih radionica za žene: devet "putujućih" u Dardi, Petlovcu, Popovcu i Suzi te dvije u Belom Manastiru. Vodile su ih "Oazine" kreativke Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić.

 

Na obostrano zadovoljstvo odaziv korisnica uvijek je velik. Jer, kako se ono kaže, dobar glas daleko se čuje! Voditeljicama Jeleni i Ani redovito se javljaju i nove korisnice sa zahtjevima da se radionice održavaju i u njihovim udrugama. Stvarno je lijepo kad vidite da ono što radite nekoga čini zadovoljnim, opuštenim, jednom riječju sretnim. Korisnice nerijetko kažu da im vrijeme provedeno na radionicama dođe kao terapija za opuštanje od svakodnevice.

 

Godišnja skupština belomanastirskog DVD-a
Ana Jeličić na godišnjoj skupštini DVD-a

U petak, 9. III. 2012. godine, s početkom u 18 sati, održana je godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Beli Manastir. Skupštinu je otvorio Vladimir Kedmenec i predložio dnevni red. U daljeg rada izlagali su Josip Molnar i Marinela Molnar. Skupštini je prisustvovao velik broj članova i gostiju, među kojima je bila i "Oazina" predstavnica Ana Jeličić.

Pored predstavnika domaćih DVD-ova, na skupštini su bili i predstavnici DVD-ova iz više gradova susjednih zemalja Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije, s kojima DVD Beli Manastir ima izvrsnu suradnju tokom cijele godine kroz razne susrete i takmičenja. Veći broj članova DVD-a Beli Manastir dobio je diplome o položenim ispitima, odnosno unapređenjima, a stariji, umirovljeni članovi (mada vatrogasac nikad nije umirovljen: jednom vatrogasac – uvijek vatrogasac) dobili su zahvalnice i plakete.

Stanko Horvat iz Bilja
''Stekao sam nova znanja i osvježio stara''
Od 24 polaznika usavršavanja za web-dizajnere, predstavljamo vam Stanka Horvata iz Bilja. On će na kraju usavršavanja izraditi internetske stranice za dva pravna subjekta iz Osječko-baranjske županije koji su konkurirali za besplatnu izradu web-stranice, iako je obaveza polaznika da izrade samo jednu takvu stranicu. Za našu web-stranicu on je izjavio:

Za projekt "Mladi pred vratima" saznao sam od moje savjetnice na Zavodu za zapošljavanje. Nakon kratkog razmišljanja prijavio sam se za usavršavanje za web-dizajnera jer sam želio steći neka nova znanja i nadopuniti stara.

Rekreativne radionice za žene
Rekreacija za žene od 7 do 77 godina

U sklopu projekta "Važno je imati podršku" – koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira ga Europska Unija – i u prva dva mjeseca 2012. godine dvaput mjesečno održavane su rekreativne radionice za žene na pet lokacija u Baranji: u Petlovcu (Udruga žena "Fijolice"), u Dardi (Mađarska kuća), u Popovcu (Udruga "Maska"), u Suzi (Udruga žena Suza) i u Belom Manastiru(Nastavno-sportska dvorana).

 

Četvrtak, 08. 03. 2012.

8. III. - Dan žena

Članicama i korisnicama "Oaze" i svim ženama
ova web-stranica čestita Dan žena.

Dan ženaDan žena

Predstavljanje godišnjaka 'Scrinia Slavonica'
Stanko Andrić i Dinko Župan
Slavonskobrodska Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest od 2001. izdaje godišnjak "Scrinia Slavonica", u kojem se obrađuju povijesne teme sa slavonsko-srijemsko-baranjskog područja. Kako je taj teritorij uzročno-posljedično povezan i s državama u okruženju, u njemu se – radi boljeg shvaćanja te prošlosti – objavljuju i prevedeni članci povjesničara iz okolnih zemalja.

Na predstavljanju najnovijeg, jedanaestog broja tog godišnjaka u Gradskoj knjižnici Beli Manastir, koje je organizirano baš na Dan žena, učestvovali su dr. sc. Stanko Andrić, predstojnik Podružnice i glavni urednik časopisa, te dr. sc. Dinko Župan, član uredništva. Kako je uvodno najavila ravnateljica belomanastirske knjižnice Marija Kretić Nađ, promotori su nastojali, od ukupnog sadržaja većeg od 600 stranica, napraviti poseban osvrt na tekstove iz povijesti Baranje.

(Fotoalbum s otvaranja izložbe može se vidjeti ovdje)

Izložba radova s kreativnih radionica za žene
A. Jeličić, V. Nedić, J. Petrović, J. Opačić-Matijević

Kao što je bilo i najavljeno, u srijedu, 7. III. 2012. godine, s početkom u 18 sati, u predvorju belomanastirskog Kina otvorena je izložba radova s kreativnih radionica za žene. Izložba je jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku", koji provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira Europska Unija. Izložba će biti otvorena do 21. III. 2012. godine. Može se razgledati svaki radni dan, a ulaz je slobodan.

Pred pedesetak žena iz raznih baranjskih mjesta i ponekim muškarcem (uključujući tu i belomanastirskog gradonačelnika Ivana Doboša i njegovog pomoćnika Predraga Stojanovića) izložbu su otvorile Vesna Nedić, koordinatorica projekta, Ana Jeličić i Jelena Opačić-Matijević, voditeljice kreativnih radionica, te Jasna Petrović, voditeljica projekta.

Izložba radova s kreativnih radionica za ženeIzložba radova s kreativnih radionica za žene

Suza: oslikani čokanjčići
Oslikani čokanjčići
U srijedu, 7. III. 2012. godine, u 18 sati, u predvorju belomanastirskog Kina bit će otvorena izložba radova s kreativnih radionica za žene. Izložba je jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku", a bit će otvorena dva tjedna, do 21. III. 2012.

Radovi predstavljeni na izložbi nastali su na kreativnim radionicama za žene, koje su se održavale u Batini - Udruga žena "Batinarke", u Bolmanu - "Zlatna žena", u Branjini - Udruga žena "Orhideja", u Branjinom Vrhu - Udruga žena Branjin Vrh, u Dardi - Mađarska kuća, u Dardi - Udruga žena Općine Darda, u Petlovcu - Udruga žena "Fijolice", u Popovcu - Udruga "Maska", u Suzi - Udruga žena Suza i u Belom Manastiru - Mirovna grupa Oaza (Društveni centar).

Oazin internet-klub
Pedesetak korisnika dnevno

U prva dva mjeseca ove, 2012. godine "Oazin" internet-klub je radio na uobičajeni način, svakog radnog dana (od ponedjeljka do petka), od 8 do 20 sati. U tom vremenu svakog se dana prosječno izmijeni 50-ak korisnika, što je velik broj.

Korisnici su i dalje uglavnom djeca, koja u internet-klubu provode slobodno vrijeme igrajući igrice ili na društvenim mrežama. Među korisnicima ima i starijih ljudi, koji također dolaze u slobodno vrijeme. Od početka godine do kraja veljače "Oazin" je internet-klub zabilježio 1.202 posjeta internetu, što je zaista veliki broj.

Subota, 03. 03. 2012.

Predstavljanje nove knjige

Roman Miroslave Rozman 'Zauvijek s ožiljcima'Roman Miroslave Rozman 'Zauvijek s ožiljcima'

Projekt 'Mladi pred vratima': usavršavanje za web-dizajnere
Besplatne web-stranice za OPG-ove, obrtnike, udruge...
U petak, 2. III. 2012. godine, s početkom u 12 sati, u prostorijama osječkog Učilišta "Janus" organiziran je sastanak polaznika usavršavanja za web-dizajnere s pravnim subjektima iz Osječko-baranjske županije (OPG-ovima, malim obrtnicima, udrugama) koji su konkurirali za besplatnu izradu web-stranice. Polaznici se usavršavaju u okviru projekta "Mladi pred vratima", a svaki od njih imat će zadatak da izradi jednu web-stranicu i postavi je na server. Obaveza pravnih subjekata bit će da pokriju troškove zakupa servera. Očekivani iznos zakupa bit će oko 200 kuna godišnje.

Na sastanku su budući web-dizajneri upoznali svoje "poslodavce", uzeli od njih potrebne dokumente za prijavu domene web-stranice i dokumente koji će im pomoći pri izradi stranice (uglavnom fotografije i novinske članci o pravnim subjektima). Ostale podatke (opis pravnog subjekta, generalije, aktivnosti kojima se bavi i sve drugo što bi trebalo biti na web-stranicu) dizajneri će od svojih "poslodavaca" dobiti elektronskom poštom.

Glas Slavonije, 1. III. 2012, str. 26
Članak u ...
Glas Slavonije, 1. III. 2012, str. 26
... štampanom izdanju

Radio 'Banska kosa': 'Korak ka jednakosti'
Stana Nemet i Vesna Nedić
U četvrtak, 1. III. 2012. godine, emisija "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", koja počinje u 17 sati, bila je posvećena "Oazinom" projektu "Povezani – za veze bez nasilja", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

O tom projektu, njegovim aktivnostima i o mjestima gdje će se provoditi s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić razgovarala je voditeljica emisije Stana Nemet. O projektu se detaljnije može pročitati u našem prethodnom članku, a i u članku koji smo prenijeli iz osječkog "Glasa Slavonije".

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok