MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Susret osječkih enigmata
Dubrović, Nedić, Najman, Jozić

U utorak, 28. II. 2012. godine, s početkom u 17 sati, u osječkom kafiću "Grande" u Divaltovoj ulici održan je četvrti Susret osječkih enigmata. Susretu su prisustvovali: Josip Dubrović, Željko Jozić, Nikolina Kraus, Stjepan Najman, Alan Marinić i Jovan Nedić.

Nikolina Kraus i Alan Marinić, zbog drugih obaveza, rano su napustili susret, a na početku je na njemu bio i Zvonko Jerković, vlasnik osječke štamparije "Sitograf", koja je štampala i neka baranjska izdanja (npr. prvih sedam brojeva časopisa "Baranja na dlanu").

Josip Dubrović, jedan od urednika zagrebačke "Kviskoteke" te inicijator i organizator susreta osječkih enigmata, obavijestio je sve prisutne da će Osijek biti odredište ovogodišnjem "Enigmatskog vlaka" (EV), 28. po redu, koji će u subotu, 21. travnja 2012. godine voziti na relaciji Zagreb – Osijek (preko Koprivnice). Polazak sa zagrebačkog Glavnog kolodvora je u 9.55, a dolazak u Osijek u 14.36. Učesnici će biti smješteni u osječkom hotelu "Mursa", a sljedeći dan, u nedjelju (22. IV.), za njih će biti organiziran izlet u Baranju. Povratak za Zagreb planiran je u 16.20.

Utorak, 28. 02. 2012.

Predavanje o nasilju u obitelji

Predavanje o nasilju u obitelji
Predavač Milorad Nenadović
U utorak, 28. II. 2012. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održano je predavanje o nasilju u obitelji. Predavanje je, u sklopu projekta "Važno je imati podršku", održao diplomirani pravnik Milorad Nenadović, izvršni direktor Udruženja "Baranja", pred dvadesetak zainteresiranih osoba iz Belog Manastira i Branjinog Vrha.

Predavač je prvo nabrojao čime je sve u Republici Hrvatskoj regulirana ova tematika, potom je krenuo od etimologije riječi nasilje (nastala je od riječi sila) i njene definicije (svaka primjena fizičke ili psihičke prisile na integritet osobe) pa se osvrnuo na to kakvo nasilje može biti (tjelesno, psihičko, ekonomsko, seksualno), tko su i kakvi su počinitelji, kakva im se kazna može izreći (novčana, zatvor ili zaštitna mjera) te tko su žrtve, uz posebno isticanje da nasilje u obitelji nije samo privatna stvar počinitelja i žrtve, nego i izuzetno ozbiljan društveni problem.

Dječje likovno-kreativne radionice
Bingo-veče
I u prva dva mjeseca 2012. godine održavane su u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra "Oazine" likovno-kreativnih radionica za djecu od 7 do 14 godina. Radionice se održavaju petkom od 18 do 20 sati, a volonterski ih vodi Stela Fabijan.

U prvom mjesecu održane su tri radionice:

  • 13. I. 2012. – Još uvijek je trajao školski raspust pa je na radionici bilo četvero djece.
  • 20. I. 2012. – Na radionici je bilo devetero djece, koja su pravila maske za Pokladni karneval.
  • 27. I. 2012. – Posljednja radionica u mjesecu bila je organizirana kao parti, na kome je bilo desetero djece.

Projektni tim projekta 'Mladi pred vratima'
Besplatne web-stranice za sve koji su podnijeli zahtjev
U ponedjeljak, 27. II. 2012. godine, s početkom u 11 sati, u prostorijama Udruženja "Baranja" u Bilju održan je sastanak proširenog projektnog tima projekta "Mladi pred vratima", koji financira Europska Unija. Na sastanku su bili: Dejan Grković, Milorad Nenadović, Ana Petrović, Jasna Petrović, Mihajlo Ranković i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić. Projekt "Mladi pred vratima" provodi Udruženje "Baranja" s partnerima: Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Učilištem "Janus", Ustanovom za obrazovanje odraslih "Centus" i Mirovnom grupom Oaza.

Na natječaj za besplatnu izradu web-stranice stiglo je 29 zahtjeva (tj. popunjenih obrazaca) od pravnih subjekata iz čitave Osječko-baranjske županije. Iako po projektnom planu treba napraviti 24 besplatne web-stranice i postaviti ih na server, projektni tim je odlučio da se udovolji svima koji su podnijeli zahtjev. Jedino će se dva vlasnika koji su zahtjeve podnijeli za po dva pravna subjekta morati odlučiti za jedan. Popis pravnih subjekata kojima će se besplatno izraditi web-stranica bit će naknadno objavljen.

Dostava besplatnih toplih obroka
Razvozač Ljubo i voditeljica programa Vesna
Jedna od važnih aktivnosti kojima se bavi belomanastirska Mirovna grupa Oaza je dostava besplatnih toplih obroka trenutno za četrdeset (40) najugroženijih sugrađana na području Grada Belog Manastira. Ta aktivnost sprovodi se preko trogodišnjeg socijalnog programa, koji financiraju Ministarstvo socijalne politike i rada i Grad Beli Manastir.

Topli obroci se pripremaju u Crvenom križu Osijek i dovoze u Beli Manastir pet dana u tjednu, a za preostala dva dana (tj. za dane vikenda) pripremaju se suhi obroci u "Oazi". Do korisnika svaki ih radni dan donosi "Oazin" razvozač Ljubo Jeličić.

Pokladni karneval u Belom Manastiru
Krofne i čaj čekaju učesnike pokladne kolone

Kao što smo i napisali u prethodnom članku, u utorak, 21. II. 2012. godine u Belom Manastiru je održan Pokladni karneval, koji se održava već niz godina u organizaciji Turističke zajednice Baranje i Grada Belog Manastira, na veliku radost i veselje vrtićaraca i učenika, kao i svih naših sugrađana. To je dan kad se zaboravljaju brige i problemi svakidašnjice i kad se prepuštamo svijetu mašte i zabave.

Pored karnevalske povorke, uvijek se tu nađu i "dobre vile" – članice nekih belomanastirskih udruga koje učesnicima i građanima dijele krofne i čaj i tako daju svoj doprinos toj manifestaciji. I ovoga puta, kao i prijašnjih godina, za krofne i čaj bili su zaduženi "Hrvatska žena", "Hrvatsko srce", Matica umirovljenika Beli Manastir i Mirovna grupa Oaza, a u ime "Oaze" Stela Fabijan, Ana Jeličić i Dubravka Simendić.

U današnjem "Glasu Slavonije" (21.02.2012) objavljen je članak pod naslovom "Vol na ražnju pa bušarska presuda", u kome je opisano kako se u Baranjskom Petrovom Selu odvija trodnevna manifestacija "Petaračke buše" i što će se na njoj dešavati posljednjeg dana, koji je vrhunac manifestacija kad se spaljuje fašnik.
Članak iz 'Glasa Slavonije'
Članak iz 'Glasa Slavonije'

Pokladni karneval u Belom Manastiru
Oni najmanji uvijek su najzanimljiviji
U utorak, 21. II. 2012. godine, u Belom Manastiru održan je, s početkom u pola dvanaest, Pokladni karneval. Na njemu su sudjelovali dječji vrtići, osnovne škole, srednje škole i udruge žena. Kao što je to bilo i prethodnih godina, najzanimljiviju su bili oni najmlađi, na čijim su maskama prevladavali cvjetno-šumski uzorci, dok su oni stariji bili npr. štrumpfovi, vojnici, pekari, kuhari i još koješta drugo.

Nakon mimohoda preko Trga slobode pa sve do Nastavno-sportske dvorane, u dvorani se okupilo oko 1.000 vrtićaraca, školaraca i građana, gdje je – uz glazbu, krofne i tople napitke –  nastavljen program.

Projekt 'Mladi pred vratima'
Okrugli stol u okviru projekta 'Mladi pred vratima'
Udruženje "Baranja" iz Bilja, s partnerima: Mirovnom grupom Oaza iz Belog Manastira, HZZ - Područnom službom Osijek te učilištima "Janus" iz Osijeka i "Centus" iz Vukovara, organizira okrugli stol pod nazivom  "Kreiranje programa osposobljavanja - kako i za koga?" u srijedu,  22. II. 2012.  godine, s početkom u 13 sati, u prostorijama Učilišta "Janus" u Osijeku, Gundulićeva 5/II.

Tema okruglog stola je suradnja ustanova za obrazovanje odraslih, poslodavaca i HZZ-a u kreiranju novih programa obrazovanja / usavršavanja / osposobljavanja nezaposlenih / zaposlenih osoba prema potrebama koje iskazuju poslodavci na tržištu rada.

Snješko Bijelić u Belom Manastiru
Djevojčica Dijana kraj svog Snješka
U svojih prvih desetak dana ovogodišnja je veljača "opravdala" svoje ime. U Belom Manastiru i Baranji, široj okolini i široj regiji, pa i gotovo na cijelom našem kontinentu, navijala je toliko snijega i temperaturu "natjerala" u duboki minus da je problema bilo na sve strane: zavijani pločnici, ceste i željezničke pruge, poledica u primorskim gradovima, orkanski vjetrovi u mnogim krajevima, otežan ili onemogućen promet, zatrpane kuće i drugi objekti, cijela naselja odsječena od svijeta… Odrasli zabrinuti, treba sve to očistiti i koliko-toliko normalizirati život, a djeca? Kad god padne snijeg, u TV-dnevniku se obično ističe kako, za razliku od odraslih, djeca bezbrižno uživaju u snijegu, grudanju, sankanju i klizanju, a u planinskim krajevima i u skijanju.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje i ovdje

Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu
Postrojavanje jahača

U subotu, 18. II. 2012.godine, s početkom u 11 sati, u organizaciji Konjogojske udruge (KU) "Baranja", Udruge žena Branjin Vrh i Udruge voćara, vinogradara i vinara "Sv. križ" održana je peti put zaredom manifestacija Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu, na kojoj je učestvovalo 45 jahača iz Čepina (KU "Čepin"), Bogdanovaca (KU "Srijem"), Đakova (KU "Đakovština"), Ernestinova (Konjički klub "Slavonija i Baranja"), Ruščice (KU "Lipicanac"), Valpova (KU Valpovštine), Vinkovaca (KU "Dorat"), Starih Mikanovaca i Branjinog Vrha.

 

Nakon okupljanja jahača, maskiranih "buša" i brojnih gostiju, mimohod je počeo u 13 sati iz centra sela. Kolonu je predvodio Ivan Gajšek, predsjednik KU "Baranja" i organizator manifestacije. Prva postaja bila je u dvorištu Olge Šumiga, gdje je kolonu dočekala domaćica zajedno sa svojim prijateljicama i susjedama, među kojima je bila i "Oazina" gerontodomaćica Dragica Štalman.

Srijeda, 15. 02. 2012.

Poziv na tečaj orijentacije

Orijentacijsko trčanje
Orijentacijsko trčanje pomoću kompasa i karte
Drugu godinu zaredom članovi Udruge "Izbor" i Orijentacijskog kluba (OK) "Sova" iz Šećerane organiziraju tečaj orijentacije. Tečaj je prvenstveno namijenjen osobama koje bi se bavile orijentacijskim sportom, aktivno ili rekreativno. Mogu ga pohađati i druge osobe, kojima bi vještina snalaženja u prirodi pomoću kompasa i karte mogla biti korisna u poslu, rekreaciji, hobiju. Danas se sve više ljudi bavi pustolovnim utrkama, a ovaj tečaj osposobljava za takva nadmetanja.

Orijentacijsko trčanje sport je u kojem se natjecanja održavaju na uglavnom pošumljenim terenima, a svaki natjecatelj pomoću karte i kompasa pronalazi kontrolne točke postavljene u prirodi zadanim redom, birajući najbolju rutu koju će prijeći u što kraćem vremenu. Znači, nije sve u trčanju, već se treba savladati i vještina čitanja karte, što može biti izazov te svaku utrku pretvoriti u pustolovinu.

Srijeda, 15. 02. 2012.

Druženje mladih u "Oazi" (5)

Društeni centar u Belom Manastiru
Očišćen pristup Društvenom centru
U nedjelju, 5. II. 2012. godine, s početkom u 15 sati, održana je peta "Oazina" radionica za mlade s područja Grada Belog Manastira, svojevrsno druženje kome je prisustvovalo desetak mladih. Voditelj radionice bio je "Oazin" aktivist i zaposlenik Davor Frič.

Tog vikenda zima je baš pokazala "zube", a snijeg je dobrano napadao. Zbog vrlo niske temperature snijeg se nije topio, nego se nagomilavao, što je prouzrokovalo poteškoće ne samo u prometu, već i u hodanju po pločnicima. Snijeg se nagomilao i oko Društvenog centra, u kojem su prostorije "Oaze" i njenog  internet-kluba. Pristup zgradi bio je gotovo nemoguć pa su se mladi uhvatili lopata za snijeg i počeli čistiti prilaz zgradi i parkiralište ispred Društvenog centra.

Utorak, 14. 02. 2012.

I ove godine "Petaračke buše"

(O ostalim pokladnim manifestacijama pročitajte na web-stranici "Glasa Slavonije")

Petaračke buše
Petaračke buše

KUD "Seljačka sloga" iz Baranjskog Petrovog Sela i ove, 2012. godine organizira "Petaračke buše", tradicionalnu kulturnu manifestaciju koja će se održati od nedjelje do utorka, 19-21. II. 2012. godine.

PROGRAM

19. II. 2010. (nedjelja):

* 15:00 sati - mimohod "lipih buša" i gostujućih KUD-ova ulicama Baranjskog Petrovog Sela

* 20:00 sati - u Domu kulture - zabava uz Tamburaški sastav "Ladovina"

20. II. 2010. (ponedjeljak):

* 15:00 sati - mimohod "lipih" i "strašnih buša" ulicama mjesta, uz Glazbeni sastav "Treća smjena"

21. II. 2010. (utorak):

* 15:00 sati - mimohod "strašnih buša"
- spaljivanje "fašnika"
- proslava uz tele na ražnju

* 20:00 sati - zabava pod maskama (biranje najuspješnijih maski) uz Tamburaški sastav "Slavonia bend"

Ulaz je besplatan!

Predavanje o internet-marketingu
Dipl. ing. Miroslav Varga, Escape d.o.o.
U utorak, 14. II. 2012. godine, od 9 pa do 16,30 sati, u prostorijama Učilišta "Janus" u Osijeku, održano je predavanje o internet-marketingu. Predavanje je održano u sklopu projekta "Mladi pred vratima", što ga provodi Udruženje "Baranja" iz Bilja sa svojim partnerima, među kojima je i Mirovna grupa Oaza.

Predavanje je održao dipl. ing. Miroslav Varga iz osječke tvrtke "Escape". Varga je stručnjak za internet-marketing, specijalist za Google Adwordse i Google Analytics te za pravljenje web-stranica u mnogim programima (čija imena pisac ovih redova nije mogao ni zapamtiti)…

Povezani - za veze bez nasilja
Partneri na projektu
U svrhu djelotvornije prevencije nasilja u partnerskim vezama mladih, udruga CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba, zajedno s partnerima: Mirovnom grupom Oaza Beli Manastir, Udrugom Potencijal iz Rijeke, Udrugom Zora iz Čakovca i Udrugom ZUM iz Pule, počinje s provođenjem projekta "Povezani – za veze bez nasilja".

U Republici Hrvatskoj svjedočimo, gotovo svakodnevno, slučajevima djevojaka i žena koje su smrtno stradale od svojih mladića / partnera / muževa ili slučajevima seksualnog iskorištavanja maloljetnica u odgojnim institucijama. Smatramo da je neophodno raditi s mladima na prevenciji nasilja jer je to doba kada ulaze u prve veze i vrlo često ne prepoznaju neke vrste ponašanja u svojim vezama kao nasilje.

Nedjelja, 12. 02. 2012.

Zima se ne predaje

Zima u Belom Manastiru
Direktorska ulica u Belom Manastiru
U Baranji temperature više nisu tako niske kao što su bile prije nekoliko dana, kad je Beli Manastir čak bio hrvatski rekorder po "niskosti" temperature. Ali zato od subote snijeg opet tiho i uporno pada i, prema najavama, neće prestati sve do ponedjeljka, a ako se zima baš zainati, možda ni tada. Sigurno je da će se dosadašnji snježni pokrivač debljine 35 centimetara dodatno podebljati, a za koliko, vidjet ćemo.

Zimske službe su, kako čitamo u medijima, spremne i očistit će ceste, a građani se pozivaju da čiste pločnike pred svojim kućama.

Prvo natjecanje Baranje u stolnom tenisu za rekreativce
Prvo natjecanje Baranje u stolnom tenisu za rekreativce
Kao što smo i najavili, u subotu, 11. II. 2012. godine, u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani, a u organizaciji udruge "Skok-klub – športska rekreacija i ples", održano je Prvo pojedinačno natjecanje Baranje u stolnom tenisu za rekreativce.

Za mlađu kategoriju (do 15 godina) prijavilo se 9, a za stariju (16 godina i više) 27 igrača. Mlađa kategorija takmičila se u 3 grupe po sistemu 2 dobivena seta svatko sa svakim, a u sljedeći krug išli su dvoje najboljih. U starijoj kategoriji takmičilo se u 8 grupa po istom sistemu. U četvrtfinalu igralo se na tri dobivena seta.

Pobjednici
U mlađoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Stefan Dvornić, drugo Josip Jagarinec, treće Andrea Vereš i četvrto Patrik Čutoraš. U starijoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Marko Marijanov, drugo Željko Kovačević, treće Ladislav Čutoraš i četvrto Žarko Špon. Nagrade najboljima podijelila je Maja Horvat, a diplome za sudjelovanje dodijelile su dopredsjednice "Skok-kluba" Ivona Čutoraš i Jasmina Markan.

Kreativne radionice za žene
Petlovac: Oslikavanje platna

I u toku mjeseca siječnja 2012. godine, a u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija i provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, održavane su kreativne radionice za žene. Vodile su ih "Oazine" kreativke Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić. Radionice se održavaju u Dardi, Petlovcu, Popovcu, Suzi i Belom Manastiru.

 

Prvi mjesec 2012. godine, pogotovo njegov kraj i prelazak u veljaču, bio je obilježen hladnoćama, no ni to nije spriječilo naše korisnice da dolaze na kreativne radionice za žene. Uz malo priče i mnogo dobre volje korisnice su savladavale nove tehnike.

Socijalna usluga pomoć u kući
Gerontodomaćica Dragana Vranješ

"Oazine" gerontodomaćice su i u mjesecu siječnju 2012. nastavile pružati pomoć u kući na području Grada Belog Manastira, a prema trogodišnjem socijalnom programu koji je financiralo dosadašnje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. "Oazin" gerontotim, koji se sastoji od voditeljice, asistentice, patronažne sestre i šest gerontodomaćica, održao je tri konzultativna sastanka, na kojima su rješavani tekući problemi obilaska, bolesti i smrti starih osoba, uzimanje novih korisnika, potrebe za pranjem rublja u "Oazinom" malom vešeraju te potrebe šivanja, krpljenja i popravaka te razmjene odjeće.

Sveukupno su gerontodomaćice izvršile 398 obilazaka 53 stare osobe iz Belog Manastira, Branjinog Vrha i Šećerane. Tokom mjeseca dvije su osobe umrle pa su u program obilaska mogli ući novi korisnici s liste čekanja, a jedna osoba, nezadovoljna boravkom u domu na koji se nije privikla, vratila se "Oazi" kao bivša korisnica.

Usavršavanje za web-dizajnere
Besplatne web-stranice za OPG-e, obrte i male firme
Udruženje "Baranja" iz Bilja, s partnerima: Mirovnom grupom Oaza iz Belog Manastira, HZZ-om – Područna služba Osijek i učilištima "Janus" iz Osijeka i "Centus" iz Vukovara, provodi projekt "Mladi pred vratima".

Glavni cilj projekta je promicati i poticati zapošljavanje mladih u Osječko-baranjskoj županiji kroz mjere i metode rada kako bi se omogućio njihov lakši ulazak na tržište rada. U okviru projekta provodi se usavršavanje mladih nezaposlenih osoba s područja Osječko-baranjske županije za web-dizajnere i instalatere solarnih sustava.

U okviru svojih aktivnosti, 24 polaznika za web-dizajnere imaju zadatak izraditi internetsku stranicu za neki OPG, obrt ili malu firmu iz Osječko-baranjske županije. Izrada web-stranice bit će besplatna uz obavezu odabranog subjekta da pokriva troškove zakupa servera. Očekivani iznos zakupa je oko 200 kn godišnje.

Beli Manastir - zima 2012. godine
Snježni labirinti u Školskoj ulici
Srijeda, 8. II. 2012. godine, ima dva lica, zapravo lice i naličje: prekrasan sunčani dan u bijelom Belom Manastiru, ali i najniža temperatura ove zime (a i nekoliko prethodnih zima). Mediji izvještavaju da je jutros u sedam sati u Belom Manastiru i Baranji zabilježena temperatura od – minus 22 stupnja Celzijusa, tako da je naš grad bio najhladniji u Hrvatskoj.

Na internetskoj stranici Radio-Baranje piše da je temperatura od -22 stupnja bila prosječna temperatura u Baranji te da je u nekim dijelovima, na primjer u vinogradima oko Kotline i uz vjetroviti Dunav, bilo čak -25 stupnjeva.

Srijeda, 08. 02. 2012.

Pjesma jednog afričkog djeteta

Pjesma jednog afričkog djeteta
Zamislite sa malo nakon što pročitate ovu pjesmu!
Ponedjeljak, 06. 02. 2012.

Poziv na natjecanje u stolnom tenisu

Prvo pojedinačno natjecanje Baranje u stolnom tenisu za rekreativce
Natjecanje Baranje u stolnom tenisu za rekreativce
Povodom Hrvatskog dana rekreacije, belomanastirski "Skok-klub – športska rekreacija i ples" organizira Prvo pojedinačno natjecanje Baranje u stolnom tenisu za rekreativce. Natjecanje će se održati u subotu, 11. II. 2012. godine u Nastavno-sportskoj dvorani u Belom Manastiru. Prijaviti se mogu svi građani koji nisu aktivni stolnotenisači, a igrači će biti podijeljeni u dvije kategorije: do 15 godina i od 16 godina pa nadalje. Okupljanje igrača i izvlačenje parova započet će u 9:30 sati, a natjecanje u 10 sati. Kotizacija po sudioniku je 10 kuna, a najuspješnije pojedince očekuju bogate nagrade. Natjecanje će voditi klupski treneri: Vladimir Bukalo, Marko Jeger, Bojan Kajinić, Nenad Marković i Petra Štrbac.

Za sve dodatne informacije i prijave na raspolaganju je mobilni telefon 091-947-1067 ili profil na Facebooku: SKOK KLUB – športska rekreacija i ples (Evica Čutoraš, Jasmina Markan, Ivona Čutoraš). "Skok-klub" se zahvaljuje Stolnoteniskom klubu Beli Manastir i sponzorima na pomoći u organizaciji natjecanja.

Nedjelja, 05. 02. 2012.

Stisla zima!

Zima u Belom Manastiru
Dubok snijeg u Školskoj ulici
(Fotoalbum snježnog
Belog Manastira
može se vidjeti ovdje)

Baranju i širu regiju kojoj ona pripada dugo su zaobilazile zimske vremenske neprilike, ali ipak je nisu potpuno zaobišle. Prvo su stigle velike hladnoće, a onda je – noću između četvrtka i petka (2-3. II.) – počeo padati snijeg i padao je sve do nedjelje i zaogrnuo Baranju plaštom debelim 35 centimetara.

Prema meteorološkim prognozama snijega će biti i sljedećih dana, a temperature će biti još niže nego što su sada. Ukratko, tko ne mora neka nikuda ne ide, pogotovo ne automobilom.

Instalateri solarnih sustava
Instalateri savladavaju teorijski dio
Udruženje za mir i ljudska prava "Baranja" iz Bilja, u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza, provodi projekt "Mladi pred vratima". Projekt je započeo 2. V. 2011. godine te se u sklopu njega educira 48 mladih osoba, koje su u trenutku selekcije i odabira bile nezaposlene. Korisnike projekta se usavršava za web-dizajnere i instalatere solarnih sustava. Projekt se provodi na području Osječko-baranjske županije i traje 12 mjeseci.

Teorijski dio za polaznike usavršavanja za instalatere solarnih sustava započeo je 10. X. 2011. godine, a predviđa se da će trajati do kraja ožujka. Polaznici su do sada uspješno odslušali predmete Zaštita na radu, Uvod u obnovljive izvore energije i Osnove solarnih toplinskih sustava, a trenutno slušaju Osnove solarnih fotonaponskih sustava.

Sastanak u CESI-ju (Zagreb)
Sastanak projektnog tima
U četvrtak, 2. II. 2012. godine, s početkom u 11 sati, u Zagrebu je, u prostorijama CESI-ja, održan prvi radni sastanak svih partnera na zajedničkom projektu "Povezani – za veze bez nasilja".

Da podsjetimo: nosilac projekta je zagrebački CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, a partneri na projektu su Udruga za poticanje zapošljavanja i stručno usavršavanje mladih ljudi ZUM iz Pule, Udruga Zora iz Čakovca, Potencijal – Udruga za razvoj ljudskih potencijala iz Rijeke te Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira.

Na sastanku su bili: Sanja Cesar i Nataša Bijelić (CESI), Margareta Mihalic ("Zora"), Denis Sgagliardi i Silvija Gluvak (ZUM), Jasminka Tešević i Kristina Manestar ("Potencijal") i Vesna Nedić ("Oaza").

Na slici: (slijeva pa u krug) Sanja, Vesna, Jasminka,
Kristina, Nataša, Silvija, Denis, Margareta

Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu (2009; snimila Biljana Bekić
Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu (2009)
Od Andreje Kovačević-Mihaljev iz Udruge žena Branjin Vrh primili smo obavještenje da će se u subotu, 18. II. 2012. godine, održati peto Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu s bušarima.

Program je sljedeći:

  • 11-12:30 – okupljanje jahača u centru sela
  • oko 13 – početak defilea kroz selo (ima 7 postaja)
  • 17-18 – spaljivanje fašnika u centru sela
  • oko 18 – večera u Društvenom domu za jahače i bušare
  • oko 20 – u Društenom domu, sve dok ima za piti :), zabava za sve uz tamburaški sastav "Ladovina" iz B. P. Sela

**** SVI SU DOBRO DOŠLI!!! ****

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok