MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Enigmatski tjednik 'Skandi Feniks'
Naslovna stranica 'Skandi Feniksa'

U 655. broju riječkog enigmatskog tjednika "Skandi Feniksa", u stalnoj rubrici "Podatak više", objavljen je poduži tekst posvećen Baranjskom Petrovom Selu, a uz njega i dvije križaljke (tzv. skandinavke). Veća skandinavka tematski je vezana za selo, a manja za petaračkog pučkog pisca, pokojnog Matiju Filakovića (1925-2007).

Rubrika "Podatak više" izlazi u "Skandi Feniksu" (urednik: Željko Jandragić) od 33. broja (15. IV. 1999), uvijek na 16. i 17. stranici. Izostala je samo u brojevima 34, 36-38, a od 39. se broja ustalila pa izlazi i danas. "Skandi Feniks" je do 79. broja bio dvotjednik, a od 80. broja (25. I. 2001) postao je tjedni list (i dobio još jednog urednika, Roberta Šimanovića, koji uređuje parne brojeve), tako da rubrika poslije toga izlazi češće. Od kad se rubrika ustalila, uz članak se uvijek objavljuju i dvije skandinavke: manja na istoj, a veća na 17. stranici, koje su tematski vezane za članak. Neke brojeve "Skandi Feniksa" uredio je i Valter Kvalić. U skoro 14 godina izlaženja rubrika je objavljena oko 620 puta.

Flajer projekta Mladi pred vratimaFlajer projekta Mladi pred vratimaUdruženje "Baranja" iz Bilja, s partnerima: Mirovnom grupom Oaza iz Belog Manastira, HZZ - Područnom službom Osijek te učilištima "Janus" iz Osijeka i "Centus" iz Vukovara, organizira okrugli stol u ponedjeljak,  6. II. 2012.  godine, od 10 do 13 sati, u prostorijama HZZ - Područne službe Osijek, Ulica kneza Trpimira 2 (soba 31).

Tema okruglog stola je suradnja ustanova za obrazovanje odraslih, poslodavaca i HZZ-a u kreiranju novih programa obrazovanja / usavršavanja / osposobljavanja nezaposlenih / zaposlenih osoba prema potrebama koje iskazuju poslodavci na tržištu rada.

Pozivamo Vas da svojim sudjelovanjem doprinesete radu okruglog stola. Poziv, prijava i nešto o projektu u okviru kojega organiziramo okrugli stol nalaze se u privitku.

Tim za provedbu projekta

Renato Barišić: predavanje o prezentacijama
Renato Barišić: predavanje o prezentacijama
U subotu, 28. I. 2012. godine, s početkom u 9 sati za prvu grupu, a u 13 sati za drugu grupu polaznika usavršavanja za web-dizajnere, organizirano je u osječkom Učilištu "Janus" prvo predavanje o prezentacijama. Predavanje je održao Renato Barišić, direktor Ustanove za obrazovanje odraslih Centus iz Vukovara, koja je jedan od partnera Udruženju "Baranja" na projektu "Mladi pred vratima", u sklopu koga je i organizirano usavršavanje za web-dizajnere i za instalatere solarnih sustava.

Na ljestvici strahova, uz strah od letenja, na samom vrhu nalazi se strah od javnog nastupa. Zato je na predavanju o prezentacijama bilo govora o tome kako suzbiti taj strah, odnosno kako ga kontrolirati. Da bi se to uspjelo, najvažnije je dobro poznavati temu o kojoj će se govoriti te voditi računa o stavu, govoru, izgledu, gestama i mimici kojima će se pri tom služiti.

Sastanak u Društvenom centru
Sastanak u Društvenom centru

U petak, 27. I. 2012. godine, s početkom u 11 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, a na inicijativu Gordane Musa-Balaš iz Karanca, održan je sastanak predstavnika različitih baranjskih organizacija, koje bi mogle biti zainteresirane za osnivanje neprofitne udruge radnog imena "Baranja-produkt".

Aktivnosti te udruge bile bi:

  • baranjska TV-produkcija;
  • medijska promidžba Baranje i Baranjaca;
  • proizvodnja zabavnih i turističkih sadržaja u Baranji;
  • stvaranje informativne infrastrukture Baranje.

Dostava besplatnih toplih obroka
Voditeljica projekta Vesna i razvozač Ljubo
Tko kod redovito prati web-stranicu Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira zna da je jedna od "Oazinih" aktivnosti i dostava besplatnih toplih obroka najugroženijim sugrađanima. Preko trogodišnjeg programa, koji financiraju Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Grad Beli Manastir, tople obroke dobiva 40 korisnika.

Topli obroci se pripremaju u Crvenom križu Osijek i dovoze u Beli Manastir pet dana u tjednu, a za preostala dva dana (tj. za dane vikenda) pripremaju se suhi obroci u "Oazi".

Hrana je raznovrsna. Uz kuhani obrok,  zavisno od mogućnosti,  korisnike iznenadi i poneki desert, kolač, voće, puding. E, jedno takvo iznenađenje uslijedilo je i u srijedu (26. I. 2012) u vidu velikih paketa slatkiša (keksa, keksa… pa opet keksa), koji su stigli iz Banke hrane Hrvatska (BHH) posredstvom Crvenog križa Osijek i razveselili naše korisnike.

(Opširniji članak o Susretu objavljen je na blogu "Logičke zagonetke")

Treći Susret osječkih enigmata
Hoće li od ovih susreta nastati enigmatski klub?

U utorak, 24. I. 2012. godine, s početkom u 17 sati, u osječkom kafiću "Grande" u Divaltovoj ulici, održan je treći Susret osječkih enigmata. Susretu su prisustvovali isti enigmati koji su bili i na prethodna dva (na slici): Alan Marinić, Nikolina Kraus, Jovan Nedić (stoje),  Boris Antonić, Željko Jozić i Josip Dubrović (sjede). I ovaj je susret protekao, kao što je to na enigmatskim susretima uobičajeno, u beskrajnim (i ovaj put petosatnim) razgovorima o zagonetkama i riječima, od kojih se zagonetke i prave. I dalje se kuju planovi o osnivanju osječkog enigmatskog kluba pa se smišljaju moguća imena: EKOs (Enigmatski klub Osijek), OZaK (Osječki zagonetački krug), UZAO (Udruga zagonetača Osijek), ZKO (Zagonetački klub Osijek, što bi se izgovaralo "Zekao")…

Utorak, 24. 01. 2012.

Usavršavanje web-dizajnera

Usavršavanje za web-dizajnere
Usavršavanje je u punom jeku
Nakon božićnih i novogodišnjih praznika nastavljeno je usavršavanje za web-dizajnere u osječkom Učilištu "Janus", koje se održava u okviru projekta "Mladi pred vratima", što ga provodi Udruženje "Baranja" iz Bilja sa svojim partnerima, među kojima je i Mirovna grupa Oaza. Polaznici su podijeljeni u dvije grupe od po 12 osoba. Usavršavanje se održava utorkom i petkom po četiri školska sata. Prvoj grupi usavršavanje počinje u 9, a drugoj u 13 sati. Prema projektu, prvoj grupi su se pridružili i koordinatorica projekta Vesna Nedić i asistent na projektu Davor Frič. Predavač je Milenko Šljukić iz Vukovara.

Rekreativna radionica u Belom Manastiru
Rekreativna radionica u Belom Manastiru

U sklopu projekta "Važno je imati podršku" – koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira ga Europska Unija – i u prosincu 2011. godine dvaput mjesečno održavane su rekreativne radionice za žene na pet lokacija u Baranji: u Petlovcu (Udruga žena "Fijolice"), u Dardi (Mađarska kuća), u Popovcu (Udruga "Maska"), u Suzi (Udruga žena Suza) i u Belom Manastiru (Nastavno-sportska dvorana).

 

U Popovcu su započele vježbe aerobika i tai-boa te početni koraci latinfitnessa. Uočen je porast zainteresiranih za taj oblik vježbi i postignut je napredak u radu. U preostala četiri mjesta rađene su vježbe s rekvizitima: guma, male lopte, utezi. Za prvi mjesec 2012. godine planirane su vježbe u istim mjestima. Vježbe su vodile trenerice Gimnastičkog društva Beli Manastir: Evica i Ivona Čutoraš, Jasmina Markan i Danijela Mihaljec.

Nedjelja, 22. 01. 2012.

Hrvatska rekla DA Europskoj Uniji

Hrvatska je postala 28 zemlja članica Europske Unije
Hrvatska je postala 28 zemlja članica Europske Unije

Na referendumu o pristupanju Europskoj Uniji, održanom u nedjelju, 22. I. 2012. godini, Hrvatska je rekla DA Europskoj Uniji. Na referendum je izišlo oko 1.960.000 od ukupno oko 4.500.000 upisanih birača, što znači da je izlaznost bila oko 43,5 % (a bez dijaspore 47,5 %). Za pristupanje Uniji glasalo je nešto više od 66 posto birača, a protiv je bilo nešto više od 33 posto (uz oko 11.000 nevažećih listića).

 

Najsnažniju potporu dali su birači u Međimurskoj (75,73 %), a najslabiju u Dubrovačko-neretvanskoj (56,93 %) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (58,55 %). S više od 70 posto pridruživanje Hrvatske zajednici 27 europskih zemalja podržali su i birači u Brodsko-posavskoj (72,61 posto) i Požeško-slavonskoj županiji (70,14 posto). U Vukovarsko-srijemskoj županiji za DA je glasalo 69,02 posto, a u Osječko-baranjskoj 67,55 posto.

Srijeda, 18. 01. 2012.

Europska Unija? – DA!

Europska Unija
Organizacije civilnog društva su za ulazak u EU
Predmet: Zajednička izjava za javnost organizacija civilnog društva koje djeluju na području Osječko-baranjske županije

U povodu referenduma za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj Uniji u srijedu, 18. siječnja 2012. godine, u prostorijama Volonterskog centra Osijek, L. Jägera 12, dolje potpisane organizacije civilnog društva, koje djeluju na području Osječko-baranjske županije, organizirale su tiskovnu konferenciju na kojoj su izrazile svoj zajednički stav prema tom aktualnom i važnom pitanju.

Zajednički stav organizacija civilnog društva – organizatora tiskovne konferencije:

Predstavnici udruga - korisnica Društvenog centra
Mirela, Ivica, Vesna i Marina
U srijedu , 18. I. 2012. godine, s početkom u devet sati, održan je koordinacijski sastanak predstavnika udruga – korisnica Društvenog centra. Na sastanku su bili: Martina Uglik (BRICC), Ivica Marušić (Udruga mladih "Most"), Mirela Alagić (P.G.D.I.) i Vesna Nedić ("Oaza"). Nedostajao je samo Branko Petrović, predstavnik Udruge Roma Grada Belog Manastira – Baranje, koji je bio spriječen neodložnim poslom.

Dnevni red je bio sljedeći:
1. Raspored aktivnosti u Društvenom centru
2. Održavanje prostora
3. Režijski troškovi
4. Razno

Javna tribina Nove tehnologije - nove mogućnosti
Nenadović, Dragović, Nedić, Bertić-Kukić, Varga
U srijedu, 18. I. 2012. godine, s početkom u 13 sati, u Strojarskoj tehničkoj školi u Osijeku održana je javna tribina pod nazivom "Nove tehnologije – nove mogućnosti". Tribina je organizirana u sklopu projekta "Mladi pred vratima", koji provodi Udruženje "Baranja" iz Bilja sa svojim partnerima, među kojima je i Mirovna grupa Oaza.

Slične javne tribine već su održane u Đakovu, Našicama i Belom Manastiru. U okviru spomenutog projekta organizirano je usavršavanje 24 mlade osobe za instalatera solarnih sustava i 24 mlade osobe za web-dizajnera.

Na javnoj tribini, pred pedesetak posjetilaca, većinom osječkih srednjoškolaca, prvo je koordinatorica na tom projektu Vesna Nedić, kao moderatorica tribine, predstavila teme, program i predavače.

Utorak, 17. 01. 2012.

Problemi s komunikacijama

Čak i kad govorimo istim jezikom, često se ne razumijemo ili nećemo da se razumijemo. Evo kako to izgleda na jednom primjeru (uzetom odavde).


Priča o Indijancu i kaubojuPriča o Indijancu i kauboju

 

Javna tribina o pristupanju Europskoj Uniji
Predavač Krševan Antun Dujmović

U ponedjeljak, 16. I. 2011. godine, s početkom u 10 sati, u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku održana je javna tribina o pristupanju Republike Hrvatske (RH) Europskoj Uniji (EU). Tribinu je organizirao konzorcij partnera projekta "EU pokreni se": Hrvatska udruga poslodavaca, Udruga gradova RH, Hrvatski savez zadruga te medijski partneri "24 sata" i HINA uz potporu Delegacije Europske Unije u RH. Cilj održavanja tribine bio je da se zainteresiranim građanima i predstavnicima drugih sektora objasne učinci pristupanja Europskoj Uniji te predstave rezultati pregovora Hrvatske s EU i sadržaj pristupnog ugovora.

Ponedjeljak, 16. 01. 2012.

Tiskovna konferencija o referendumu

Europska Unija
Europska Unija
PREDMET: Poziv na tiskovnu konferenciju u povodu održavanja referenduma za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj Uniji

U povodu referenduma za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji dolje potpisane organizacije civilnog društva koje djeluju na području Osječko-baranjske županije organiziraju tiskovnu konferenciju na kojoj će izraziti svoj zajednički stav prema ovom aktualnom i važnom pitanju.

Tiskovna konferencija će se održati u srijedu, 18. siječnja 2012. u prostorijama Volonterskog centra Osijek, L. Jägera 12, s početkom u 11 sati. Kontakt-osoba za dodatne informacije je Lejla Šehić Relić, Volonterski centar Osijek, 091/794-8571.

Kreativna radionica za žene u Petlovcu
Kreativna radionica u Petlovcu...
I u toku dvanaestog mjeseca 2011. godine, a u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija i provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, održavane su kreativne radionice za žene. Vodile su ih "Oazine" kreativke Jelena Opačić-Matijević i Ana Jeličić. Održano je ukupno 11 radionica u Dardi, Petlovcu, Popovcu, Suzi i Belom Manastiru.

Odaziv na radionice je velik, što nije ni čudno jer su tako osmišljene da na njima svatko može pronaći nešto za sebe. U ugodnoj, opuštenoj atmosferi korisnice otkrivaju jedan novi svijet, svijet mašte i kreative, koji ih bar na nekoliko sati isključi iz sive, monotone svakidašnjice. A rezultati koji su vidljivi na našim fotografijama jasno govore što sve nastaje kad se pomiješaju mašta i kreativnost koja "čuči" u svima nama i samo je malo treba potaknuti da ispliva u vidu prekrasnih radova.

Subota, 14. 01. 2012.

Druženje mladih u "Oazi" (4)

Turnir u računalnim igrama
Turnir u računalnim igrama
U subotu, 14. I. 2012. godine, Mirovna grupa Oaza organizirala je, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, četvrtu po redu radionicu za mlade, koja je počela u 15 sati. Voditelji radionice bili su "Oazini" aktivisti Davor Frič i Niki Lešić, a na njoj se okupilo desetak mladih s područja Grada Belog Manastira. Kao i na prethodnim radionicama, najmlađi je učesnik imao tek 13 godina.

Na prethodnoj, trećoj radionici, održanoj krajem prošle, 2011. godine, nastavljena je prezentacija na temu "Multimedija danas", ali je bilo govora i u novogodišnjim zabavama i o tome gdje će tko i kako provesti Novu godinu. Takvi razgovori nastavljeni su i na četvrtoj radionici, ali se sada razgovaralo o proslavi Nove godine i o tome kako je tko proveo blagdane.

Petak, 13. 01. 2012.

Papirologiji nikad kraja

Rad s papirima
Ana i Jelena
Kraj jedne i početak druge godine zahtijeva sređivanje, kako mi to u "Oazi" kažemo, papira na "tone". Pišu se izvještaji za sve projekte, sređuju izvještaji za sve aktivnosti iz protekle godine, pregledavaju svi papiri koji se za kraj godine predaju knjigovodstvenom servisu, pregledava se još jednom sva personalna evidencija, popisuju osnovna sredstva i sitan inventar i još mnogo toga. Tad se ustanovi i da na nekom dokumentu nema potpisa ili da neka rubrika nije popunjena, a ponekad se nađe i neki zagubljeni dokument.

Početak godine zahtijeva i prilagođavanje svih obrazaca za praćenje programa i projekata, prilagođavanje vođenja blagajne te knjige uplata i isplata (ili "plave knjige", kako je mi u "Oazi" nazivamo).

Sastanak projektnog tima
Gordana, Vesna, Davor (desno)
U petak, 13. I. 2012. godine, s početkom u 9 sati, u prostorijama Udruženja "Baranja" u Bilju, održan je sastanak projektnog tima angažiranog na projektu "Mladi pred vratima". Projekt provodi Udruženje "Baranja" u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza, a financira se sredstvima Europske Unije.

Na sastanku su bili Davor Frič i Vesna Nedić iz "Oaze" i svi zaposlenici Udruženja "Baranja": Dejan Grković, Gordana Kecman, Milorad Nenadović, Ana Petrović, Jasna Petrović i Mihajlo Ranković. Na sastanku je bilo govora o aktivnostima koje su odrađene i o aktivnostima koje predstoje. Usavršavanje za instalatere solarnih sustava i za web-dizajnere odvijaju se po planu. Provode ih osječko Učilište "Janus" i vukovarski "Centus". Oba usavršavanja održavaju se u prostorima Učilišta "Janus" u Osijeku.

Javna tribina u Osijeku
(STŠ, Istarska 3, 18. I. 2012, 13 sati)

Javna tribina 'Nove tehnologije - nove mogućnosti'Javna tribina 'Nove tehnologije - nove mogućnosti'

Srijeda, 11. 01. 2012.

Nema više gradskih kontejnera

Beli Manastir, raskrsnica Školske i Matije Gupca
Divlja deponija u Beljskom naselju
Prema pisanju Radio-Baranje, nakon nekoliko godina provođenja, odlukom Grada Belog Manastira, obustavljena je akcija "Gradski kontejneri". Podsjetimo, riječ je o desetak gradskih kontejnera, koji su svakoga ponedjeljka premještani na nekoliko unaprijed određenih lokacija, a služili su za odlaganje krupnijeg otpada u svrhu smanjivanja divljih deponija na području Grada Belog Manastira.

- Godišnje smo za njihovo pražnjenje i prevoženje s mjesta na mjesto trošili 300-tinjak tisuća kuna – tvrdi gradonačelnik Ivan Doboš, navodeći kako ubuduće glomazni otpad treba odvoziti na gradsko odlagalište. Doboš ujedno upozorava nesavjesne pojedince, koji otpad i nadalje odvoze na nekadašnje lokacije gradskih kontejnera, da neće biti tolerirano stvaranje novih divljih odlagališta pa će nadležne službe takve kažnjavati.

Dokumentarni film o Fruškoj gori
Dokumentarni film o Fruškoj gori
Od Ruže Helać iz Vojvođanske zelene inicijative stiže nam obavijest da će se dokumentarni film "Kroz crno beli svet zelene Fruške gore" (o kome smo pisali ovdje) prikazati na "Info kanalu"  TV B92 u sljedećim terminima:

  • u subotu (14. I. 2012) u 16:30 h i 22:30 h
  • u petak (20. I. 2012) u 20:05 h
  • u subotu (21. I. 2012) u 14:30 h

Film je snimljen u produkciji Vojvođanske zelene inicijative i Zelene patrole, a financiran je  donacijom Ministarstva vanjskih poslova Vlade Kraljevine Nizozemske. Pozivamo sve čitaoce "Oazine" web-stranice koji mogu gledati TV B92 da pogledaju spomenuti film.

'Oazin' šnajderaj
Jelena Opačić-Matijević šije u 'Oazinom' šnajderaju

Zahvaljujući trogodišnjem programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Mirovna grupa Oaza od sredine osmog mjeseca 2011. godine našim starijim sugrađanima s malim ili nikakvim primanjima pruža još jednu besplatnu uslugu: šivanje, prekrajanje i krpanje odjeće, posteljine, zavjesa i sl., zapravo svega onoga što se šivaćom mašinom može popraviti ili sašiti. Tim poslom bavi se "Oazina" aktivistica Jelena Opačić-Matijević, poznata po kreativnosti i umijeću potrebnom za takav rad. Njeno radno vrijeme je svaki ponedjeljak popodne od 13-18 sati i svaki četvrtak i petak prijepodne od 8-14 sati.

Ljubo Jeličić, 'Oazin' razvozač toplih obroka
Arhivska snimka: 'Oazin' razvozač Ljubo
Dostava besplatnih toplih obroka, koju je Mirovna grupa Oaza započela 1. IX. 2011. godine i koju financiraju Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Grad Beli Manastir, uspješno se obavljala i tokom posljednjeg mjeseca prošle, 2011. godine.

Na radost i zadovoljstvo svih aktera te humane priče, ta "Oazina" socijalna usluga obuhvaća 40 osoba s područja Grada Belog Manastira kojima je takav obrok najpotrebniji. Ali, nažalost, provodeći tu uslugu dolazimo do saznanja da bi je trebalo proširiti jer potrebitih ljudi u našem okruženju ima sve više i više.

Korisnici besplatnih toplih obroka zahvalni su i zadovoljni hranom koja stiže iz Crvenog križa Osijek, a i suhim obrocima koji se spremaju u "Oazi" i dijele za dane vikenda i blagdane. Crveni križ iz Osijeka, kao i "Oazina" ekipa, trude se da topli i suhi obroci budu što raznovrsniji i kvalitetniji, uz dodatak ponekog voća ili jogurta.

Ponedjeljak, 09. 01. 2012.

Europsko iskustvo baranjske studentice

Putovanje u Ljubljanu (Slovenija)
Ja i Ljubljana
U devetom mjesecu prošle, 2011. godine objavili smo člančić o tome da je Belomanastirka Sonja Nedić, "Oazina" volonterka i učesnica mnogih "Oazinih" akcija, studentica treće godine medijske kulture na osječkom Odjelu za kulturologiju, otputovala u austrijski grad Klagenfurt, gdje će na Univerzitetu Alpen-Adria pohađati svoj peti (zimski) studijski semestar, u ukupnom trajanju od pet mjeseci.

Nakon tri mjeseca boravka u Austriji, prepuna utisaka, sredinom decembra vratila se u Beli Manastir da kod kuće provede novogodišnje praznike. Poslije Nove godine (9. I.) opet je otputovala u Klagenfurt da dovrši zimski semestar.

Vrijeme provedeno kod kuće iskoristila je da za zagrebački tjednik "Novosti" (broj 629, 6. I. 2012, str. 26/27) napiše veliki članak o svom evropskom studentskom iskustvu. Objavljujemo taj članak bez kraćenja i izmjena:

Nedjelja, 08. 01. 2012.

Belomanastirski Radio Banska kosa

Radio Banska kosa iz Belog Manastira
Tonski realizator Milan - Mićo Borjanić

Radio Banska kosa jedini je manjinski radio u Osječko-baranjskoj županiji. Program emitira na srpskom jeziku svakodnevno od 8 do 19:30 sati na 96,9 megaherca, a okosnicu programa čine narodna muzika, vijesti, emisije s aktuelnim temama iz života srpske zajednice i kontakt-program sa slušaocima.

Radio je godinama životario bez stalnih i stabilnih izvora financiranja. Otkad je vukovarsko Zajedničko vijeće općina (ZVO) otkupilo njegove dionice od bivših zaposlenika, stanje se popravilo pa opstanak radija više nije u pitanju.

Petak, 06. 01. 2012.

Bolmanski vertep

Vertep u Bolmanu
Svi učesnici vertepske igre

Na Badnjak, u šest sati uveče, kad se oglase crkvena zvona, u Bolmanu domaćini unesu slamu u kuću i ukućanima čestitaju Badnje veče riječima: "Dobarveče, sretno vam Badnje veče", na što mu oni odgovore: "Živ i zdrav bio!" Potom domaćin slamu stavi pod "astal", a domaćica nekoliko slamki i nešto sitnog novca stavi "nastal" (na stol) i prekrije ga "stoljnjakom" te postavi za večeru. Jede se "posni gra" i posebno ispečeni "lebac" koji se zove "zdravlje". Poslije večere ukućani se zaslade orasima i "dunstom", tj. kompotom.

 U isto vrijeme seoski dječaci počnu od kuće do kuće nositi vertep. Običaj nošenja vertepa u nekim baranjskim selima poznat je od davnina. U Bolmanu se taj običaj održao do današnjih dana i nikad se nije prekidao. Evo kako nošenje vertepa opisuje Milan Dvornić u knjizi "Oj, Vidovo, Vidovo" (2008):

Smrklo se nad Baranjom!
Smrklo se nad Baranjom!

Na katolički blagdan Sveta tri kralja (6. I. 2012), odnosno na pravoslavni Badnji dan, kad su nevremenom bili pogođeni mnogi dijelovi Evrope, oko pet sati poslijepodne sve se smračilo, a nad zapadnom Baranjom navukli su se gusti, tamni oblaci, praćeni jakim vjetrom, koji su stvorili neobičnu i rijetku, a istovremeno i veličanstvenu sliku.

Onaj tko je tada iz Belog Manastira državnom cestom D517 krenuo na zapad, prema Petlovcu, imao je što i vidjeti: uz cestu javna rasvjeta, cijeli horizont zastrt neprozirnom tamom, a jedino na samom dnu horizonta, tamo negdje nad Mađarskom, vidjela se crvena pruga zalazećeg sunca. Iako je izgledalo kao da se ta prijeteća tama nalazi na dva-tri kilometra udaljenosti, iznad Širina, odmičući automobilom prema Petlovcu i Bolmanu, tama kao da se pomicala prema zapadu pa su je mogli dostići vjerojatno samo oni putnici koji bi u Baranjskom Petrovom Selu prešli u Mađarsku ili oni koji bi prešli Dravu kod Belišća i zaputili se prema Donjem Miholjcu.

Besplatno pranje rublja u 'Oazi'
Dubravka Simendić priprema rublje za pranje
Mirovna grupa Oaza, od osmog mjeseca 2011. godine, korisnicima svog trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" pruža i besplatnu uslugu pranja i sušenja rublja. U tu svrhu "Oaza" je u Društvenom centru, ispod stepeništa u hodniku, opremila malu perionicu, kupila stroj za pranje rublja i sve ostale potrepštine za takvu aktivnost: deterdžente, konopce, štipaljke, sušilice, gumene rukavice… "Oazine" gerontodomaćice, prema potrebama korisnika koje obilaze, s terena donose rublje za pranje: deke, pidžame, plahte, posteljno rublje, prekrivače, velike ručnike, stolnjake, velike i male zavjese i slično. Pri pranju se obično koriste dva do tri osnovna programa za šareno rublje, bijelo rublje i sintetiku, koji traju od 40 do 90 minuta.
Radio Banska kosa - emisija Razgovor s povodom
Zoran Popović i Vesna Nedić

U srijedu, 4. I. 2012. godine, emisija "Razgovor s povodom" belomanastirskog Radija Banska kosa, koja je počela u 13 sati i 5 minuta, bila je posvećena "Oazinom" programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. S voditeljem emisije Zoranom Popovićem uživo je na radiovalovima razgovarala Vesna Nedić, voditeljica tog programa. "Oaza" se pružanjem pomoći starim i nemoćnim osobama bavi od 2004. godine i jedna je od prvih udruga u Baranji koja se time počela baviti. Aktualni trogodišnji program sastoji se od dvije socijalne usluge: pomoć u kući i dostava besplatnih toplih obroka korisnicima i korisnicama s područja Grada Belog Manastira (o čemu se detaljnije može pročitati ovdje i ovdje).

Sličan razgovor obavljen je u istoj emisiji i 10. VIII. 2011. godine, ali je gošća bila Dubravka Simendić, asistentica na tom programu.

Zaglavlje Oazine web-stranice
Oazina web-stranica iamal je 32.300 posjetitelja u 2011. godini
Uobičajeno je da se na kraju godine ili na početku sljedeće prave rekapitulacije da se vidi što je u toj godini urađeno, što je bilo dobro, a što nije, a sve s ciljem da se u novoj godini, ako to bude moguće, uradi više i bolje. Godina 2011. za "Oazinu" web-stranicu bila je – prema našem mišljenju – najbolja do sada. Objavili smo čak 411 članaka (34 mjesečno), a u njih smo ugradili 1.065 fotografija i ilustracija (89 mjesečno), ne računajući fotoalbume na "Oazinoj" stranici na Facebooku, kojih je bilo 35 s ukupno – 900 fotografija.

Božićni parti za Oazine klince
Paketići za Oazine klince
Tokom dvanaestog mjeseca 2011. godine održane su četiri likovno-kreativnih radionica za djecu od 7 do 14 godina, koje se održavaju u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra i koje se financiraju iz institucionalne potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Radionice se održavaju petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan.

Održane su:

  • 2. XII. 2011. – Na radionici je bilo desetero djece, koja su pravila novogodišnje čestitke za osobe starije životne dobi koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice.
Sastanak timova podrške
Dušanka, Zvjezdana, Marija i Marika
U srijedu, 1. II. 2012. godine, s početkom u 12 sati, u "Oazi" je održan prvo radni sastanak s predstavnicama ženskih udruga u pet timova podrške za projekt "Važno je imati podršku", a potom u 14 sati i s patronažnim sestrama članicama istih timova. Cilj sastanka bio je sređivanje dokumentacije vezane za projektne aktivnosti te određivanje pet novih lokacija u Baranji na kojima će se od trećeg mjeseca 2012. godine provoditi kreativne i rekreativne radionice (do sad su to bili Batina, Beli Manastir, Bolman, Branjina, Branjin Vrh, Darda, Petlovac, Popovac i Suza). Osim toga predstavnice udruga i voditeljice radionica podnijele su kratke izvještaje o svom radu na terenu.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok