MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Sastanak radne skupine LPZ-a Osječko-baranjske županijeSastanak radne skupine LPZ-a Osječko-baranjske županijeDana 30. XI. 2012. godine (petak), s početkom u 13 sati, u prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područna služba Osijek održan je sastanak radne skupine koju je formiralo Lokalno partnerstvo za zapošljavanje(LPZ) Osječko-baranjske županije (OBŽ) s ciljem da razmotri probleme koji će nastati s predfinanciranjem i sufinanciranjem projekata dobivenih od ESF-a (Europskog socijalnog fonda) te da pokuša formulirati dopis koji bi se uputio relevantnim državnim institucijama.

Na sastanku, koji je vodila Marija Koški, stručna savjetnica HZZ-a, bili su Sonja Vuković iz "Slapa", Sanja Vuković-Čović iz PRONI-ja, Branislav Vorkapić iz OGI-ja, Vesna Nedić iz "Oaze", Milorad Nenadović iz Udruženja "Baranja", Mirjana Herceg iz Ženske udruge "Izvor", Mira Anić iz Udruge "Zvono" i Damir Lajoš iz Agencije za razvoj OBŽ.

(Publikacija se može vidjeti ovdje)


Prezentacija publikacije i okrugli stolPrezentacija publikacije i okrugli stolU četvrtak, 6. XII. 2012.godine, od 11 do 13 sati, u zagrebačkom Hotelu "Panorama" održat će se prezentacija publikacije "Za veze bez nasilja" i okrugli stol.

Publikacija "Za veze bez nasilja – Istraživanje i analiza strategija i programa prevencije nasilja u partnerskim vezama mladih" nastala je u okviru projekta "Povezani – za veze bez nasilja", koji se provodi s ciljem poticanja učinkovite primjene javnih politika koje se bave sprečavanjem nasilja u partnerskim vezama mladih te uklanjanjem rodnih stereotipa i ostalih uzroka rodno uvjetovanog nasilja.

Četvrtak, 29. 11. 2012.

Izložba slika u Osijeku

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Slikari Ranka Mirković, S. Vladetić i Rada MarkovićSlikari Ranka Mirković, S. Vladetić i Rada MarkovićNa ovogodišnjoj, devetoj po redu likovnoj koloniji "Đola" u Dardi, uz slikare koji su okupljeni oko darđanskog pododbora SKD-a "Prosvjeta", učestvovali su i slikari okupljeni oko karlovačkog pododbora, ukupno njih tridesetpetero. Nastale slike prvo su bile izložene u Dardi, a sada je ta izložba prenesena u Osijek, u prostorije osječkog pododbora "Prosvjete". Kako su, međutim, te prostorije male, nisu mogle biti izložiti baš sve slike, nego je napravljen izbor od njih 26.

Otvaranje
Izložbu je u četvrtak, 29. XI. 2012. godine, pred pedesetak posjetilaca, otvorila Dušanka Tanacković, sekretar osječkog pododbora, a u svečanosti otvaranja učestvovala je i Ljeposava Grubor iz darđanskog pododbora, pročitavši splet stihova nekoliko pjesnika.

Stručni tim: Jelena, Vesna. Stela, Dubravka, Ana i SofijaStručni tim: Jelena, Vesna. Stela, Dubravka, Ana i SofijaDana 28. XI. 2012. godine (srijeda) u "Oazi" je formiran stručni tim potreban za provođenje aktivnosti projekta "Edukacijom do nenasilne komunikacije". Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta sa 60.000,00 kn. Ciljevi projekta su usmjeriti djecu Belog Manastira na razvijanje multikulturalnosti, tolerancije, ljudskih prava i nenasilnog rješavanja sukoba, smanjiti nasilje među učenicima i napraviti modele radionica koji će se provoditi s osnovnoškolskim učenicima.

Stručni tim sastoji se od četiri "Oazine" aktivistice, voditeljice projekta i trenerice – vanjske suradnice Sofije Petrović, učiteljice razredne nastave u Područnoj školi Karanac. Kasnije će se stručnom timu pridružiti i nastavnice belomanastirske Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman". Jedan dio aktivnosti održavat će se u "Oazi", a jedan dio u osnovnoj školi.

Srijeda, 28. 11. 2012.

Sastanci "Oazinog" gerontotima

'Oazin' gerontotim: Dragana, Biserka, Jelena, Ana, Stela, Dubravka, Katarina...'Oazin' gerontotim: Dragana, Biserka, Jelena, Ana, Stela, Dubravka, Katarina..."Oazin" trogodišnji socijalni program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji obuhvaća dvije socijalne usluge: dostavu besplatnih toplih obroka i pomoć u kući, odvija se kroz aktivnosti članica i članova "Oazinog" gerontotima. U sastav toga tima ulaze: gerontodomaćice, gerontokrojačica, gerontomajstor (kad ga "Oaza" ima preko javnih radovima), razvozač toplih obroka, patronažna sestra, asistentica na projektu i voditeljica projekta.

Gerontotim se sastaje svake srijede u Društvenom centru kako bi riješio nakupljene tekuće probleme te razmotrio kako teku aktivnosti dostave toplih obroka, pomoći u kući, sitnih popravaka u kući, pranja rublja, šivanja i popravaka odjevnih predmeta, raspodjele eventualno prikupljenih odjevnih predmeta koji se još mogu koristiti itd., itd.

Predstava 'Štefek soldat'Predstava 'Štefek soldat'Tokom mjeseca studenoga 2012. godine (3-24. XI.) u Belom Manastiru održan je 3. međunarodni kazališni festival. Članak Ivice Getta o tome prenosimo iz "Glasa Slavonije".

Položili su belomanastirski kazalištarci još jedan ispit. Iza njih je uspješno organiziran 3. međunarodni kazališni festival, u sklopu kojeg je održana i Noć kazališta. Osim domaćeg Gradskog kazališta, na daskama koje život znače nastupile su kazališne družine iz Belišća, Hercegovca, Krasice, Retkovaca i Svetog Ivana Zeline te inozemni glumci iz Svetozara Miletića (Srbija), Tuzle (BiH) i Postojne (Slovenija). Dokaz uspješno organiziranog festivala, koji je trajao gotovo mjesec dana, brojne su pozitivne kritike gostujućih kazališta i domaće publike, koje je iz vikenda u vikend bilo sve više.

(Beli Manastir, Centar za kulturu, 1. XII. 2012. godine, 9:00 – 12:00)


Subota, 24. 11. 2012.

"Oaza" na Sajmu starina…

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)


'Oazin' štand. Ana i Sabina'Oazin' štand. Ana i SabinaU subotu, 24. XI. 2012. godine, a u sklopu obilježavanja Dana Grada, Klub starina "Sveti Martin" iz Belog Manastira i Društvo sakupljača značaka "Mirko Kirh" iz Osijeka organizirali su 10. Međunarodni sajam starina, 4. Međunarodnu izložbu značaka i 9. Međunarodni susret kolekcionara.

Manifestacija je održana ispred belomanastirskog Centra za kulturu i u predvorju kina, a bilo je 47 izlagača – štandova, među kojima je bio i štand Mirovne grupe Oaza štand, za kojim su stajale "Oazina" aktivistica Ana i volonterka Sabina.

(Članak se može pročitati ovdje)

Četvrtak, 22. 11. 2012.

Konferencija "Gužva na Šalteru"

Govornici na konferencijiGovornici na konferencijiU četvrtak, 22. XI. 2012. godine, s početkom u 10 sati, u Hotelu Osijek održana je tradicionalna regionalna konferencija "Gužva pred Šalterom" na temu "U susret Europskoj uniji". Konferenciju, šestu po redu, organizirali su PRONI Centar za socijalno podučavanje, Volonterski centar Osijek i belomanastirski Projekt građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.) i to u sklopu Programa regionalnog razvoja "Šalter" Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, kojega u partnerstvu provode spomenute udruge.

Ovogodišnja konferencija bila je posvećena ulozi i značaju civilnog društva, koje danas u Europskoj Uniji ima sve veći utjecaj. Na konferenciji je bilo govora o ulozi i odgovornosti organizacija civilnog društva kao partnera u kreiranju i provedbi europskih politika.

Simanje razgovora za emisiju 'Korak ka jednakosti'Simanje razgovora za emisiju 'Korak ka jednakosti'U četvrtak, 22. XI. 2012. godine, u emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", koja počinje u 17 sati, gostovala je "Oazina" predsjednica Vesna Nedić. S njom je razgovarala voditeljica emisije Stana Nemet. Teme razgovora bile su Povelja Grada Belog Manastira za 2012. godinu, koja je "Oazi" uručena za Dan Garda (11. XI.), te aktivnosti kojima se "Oaza" trenutno bavi.

Neno Radić u 'Oazinom' internet-klubuNeno Radić u 'Oazinom' internet-klubuU prošlom članku detaljnije smo opisali stručno osposobljavanje inženjera računarstva Nene Radića iz Višnjevca u Mirovnoj grupi Oaza, koje omogućava Hrvatski zavod za zapošljavanje. Evo kako svoje osposobljavanje opisuje sam Neno Radić:

Na početku bih se htio zahvaliti Mirovnoj grupi Oaza koja je u ovim ekonomski teškim vremenima uložila velike napore kako bi omogućila moje zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u svrhu stručnog osposobljavanja.

Moj radni odnos započeo je 9. VII. 2012. i po ugovoru traje godinu dana, odnosno do 8. VII. 2013. godine. Prvi dani prošli su mi kroz upoznavanje s "Oazinim" aktivnostima, njenim zaposlenicima te konkretno s mojim zadacima i zaduženjima unutar "Oaze".

Anto Barukčić i Željko KraljičakAnto Barukčić i Željko KraljičakU utorak, 20. XI. 2012. godine, s početkom u 12 sati, u Velikoj vijećnici Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek održan je sastanak Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) u Osječko-baranjskoj županiji.. Sastanak je sazvao Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) - Područna služba Osijek.

Nakon što je predsjednik LPZ-a Željko Kraljičak pozdravio sve prisutne, djelatnica HZZ-a iz Odjela za provođenje međunarodnih projekata Marija Koški govorila je o Operativnom programu za razvoj ljudskih potencijala 2012-2013, a potom je Jasna Kolar, v.d. predstojnice HZZ – Područne službe Vukovar iznijela primjer dobre prakse rada Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Vukovarsko-srijemske županije.

Uzvanici na svečanom otvaranjuUzvanici na svečanom otvaranjuUoči Aranđelovdana, u utorak, 20. XI. 2012. godine, s početkom u 17 sati, Grad Beli Manastir i srpska zajednica Grada Belog Manastira organizirali su svečanost povodom otvaranja dijelom obnovljenog i dijelom novosagrađenog Srpskog kulturnog centra (SKC) u Ulici Imre Nađa 8. Skupu su prisustvovali uzvanici iz Grada Belog Manastira, Osječko-baranjske županije i drugih županija, predstavnik Konzulata Republike Srbije, saborski zastupnik, predstavnici SPC-a, policije i drugi gosti.

Vrpcu novog objekta prerezali su Milan Stanković, Sara Mihalić i Bojana Urukalo, a uvodničarka je bila Vedrana Manić. Prisutnima na skupu obratili su se zamjenik gradonačelnika Predrag Stojanović, gradonačelnik Ivan Doboš, predsjednica VSNM Bojana Vukosavljević, baranjski saborski zastupnik Mile Horvat, zamjenik župana Željko Kraljičak i generalni konzul Republike Srbije Živorad Simić.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Veljko Krulčić, Bordo, Dubravka Pađen-FarkašVeljko Krulčić, Bordo, Dubravka Pađen-FarkašBorivoj Dovniković Bordo, svjetski poznati autor crtanih filmova, ilustrator, karikaturist, stripaš i grafički dizajner, rođen je u Osijeku 12. XII. 1930. godine, i to u Donjem gradu, u kući prekoputa danas propale Kožare. Nakon prerane majčine smrti selio se od tetke do tetke, tako da je osnovnu školu pohađao u Osijeku, Dalju i Čepinu. Već u dječačkom dobu počeo je crtati i to toliko da je na srednjem prstu dobio - žulj. Maturirao je poslije Drugog svjetskog rata u Osijeku te odmah otišao u Zagreb, da bi uskoro započeo rad na crtanom filmu. A zanimalo ga je sve u vezi s crtanjem: i strip, i karikatura, i ilustracija, i film, i grafički dizajn.

Bordo i danas živi u Zagrebu, a u svoj rodni Osijek dolazi kad god ga netko pozove, obično na kakvu stripašku manifestaciju. Ipak, sve do novembra 2012. godine u Osijeku nije imao samostalnu izložbu svojih radova. Sad se i to promijenilo.

Nedjelja, 18. 11. 2012.

Poziv na četvrti "Čvarakfest"

Tradicionalna manifestacija u KarancuTradicionalna manifestacija u KarancuKaranački etnorestoran "Baranjska kuća", u suradnji s Turističkom zajednicom (TZ) Baranje i etnoselom Karanac, organizira četvrti "Čvarakfest".

"Čvarakfest" će se održati u subotu (8. XII. 2012), a u sklopu "Zimskog vašara u Karancu", s početkom u 9 sati. Ta gastromanifestacija svake godine privlači brojne posjetitelje iz raznih krajeva, a očekuju ih nezaobilazna domaća hrana, piće, tamburaška svirka te doživljaj tradicionalne baranjske svinjokolje.

Strani studenti u OsijekuStrani studenti u OsijekuOvo je već druga akademska godina u kojoj studenti diljem Europe imaju mogućnost doći na studij na Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u sklopu Erasmus-programa mobilnosti. Prošle godine bilo ih je 12, po šest u svakom semestru, a ove godine taj se broj prilično povećao. Trenutno na osječkom Sveučilištu, u ovom zimskom semestru, studira čak 25 erasmus-studenata, što je veliki napredak za slavonsku metropolu.

Dio studenata smješten je u novom osječkom studentskom domu, dok su preostali smješteni u privatnom smještaju, koji je nekima "bogu iz nogu" od matičnog fakulteta. Ekonomski, Elektrotehnički, Filozofski, Medicinski, Poljoprivredni, Pravni, Prehrambeno-tehnološki fakultet i Odjel za kulturologiju domaćini su tim studentima.

Kreativna radionica za žene u KneževuKreativna radionica za žene u KneževuMjeseca listopada 2012. godine, nakon kraće stanke, nastavili smo održavati kreativne radionice u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koje u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza. Radionice su se održavale u šest mjesta širom Baranje (Beli Manastir, Kneževo, Kozarac, Novi Bezdan, Suza i Vardarac), na opće zadovoljstvo i radost korisnica.

Kao i do sada, radionice su odisale vedrinom, maštom i šarenilom boja, koji se mogu vidjeti na prekrasno oslikanim šalovima, torbama i bocama. Sve što je urađeno završit će, kao i do sada, djelomično kod korisnica, a djelomično na štandovima nekog od budućih sajmova koji nam slijede s nadolazećim blagdanima.

Treba promijeniti grlo u lusteru - nema problemaTreba promijeniti grlo u lusteru - nema problemaGerontomajstor Radivoj – Rade Janković bio je u "Oazi" zaposlen preko javnih radova od početka kolovoza do 31. X. 2012. godine. Zadatak mu je bio da obilazi stare osobe – "Oazine" korisnike – u Belom Manastiru te u prigradskim naseljima Branjinom Vrhu i Šećeranii obavlja sitne popravke i poslove u kući. Redovito je prisustvovao sastancima "Oazinog" gerontotima srijedom, kada je od gerontodomaćica dobivao informacije što korisnicima treba popraviti ili uraditi, a onda je korisnike samostalno obilazio na terenu. Od 1. studenoga "Oazin" će gerontomajstor opet biti u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a "Oaza" svojim korisnicima do kraja ove godine neće moći pružati socijalnu uslugu sitnih popravaka u kući.

Gerontodomaćica Vesna BarbirGerontodomaćica Vesna BarbirOd početka osmog do kraja desetog mjeseca 2012. godine u "Oazi" je kao gerontodomaćica radila Vesna Barbir iz Belog Manastira. Bila je zaposlena preko mjere zapošljavanja javni radovi, a radila je u "Oazinom" programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Bile je zadužena za 10 osoba (osam žena i dva muškarca).

U mjesecu studenom obavila je ukupno 70 obilazaka. Pri tome je odradila mnoštvo poslova: 39 puta spremanje kuće ili stana, ponekad i dvorišta, 6 puta nabavka raznih namirnica, 6 puta pranje posuđa onima koji to ne mogu sami, tri puta strojno pranje rublja, u dva slučaja nabavljala je odjeću ili je odnosila na krpanje i popravak "Oazinoj" gerontokrojačici, tri puta plaćala razne kućne račune, tri puta je bila kod liječnika za prijepis recepata i u apoteci po medikamente…

M. Vinaj, D. Kovačević, D. Grgac, I. TonkovićM. Vinaj, D. Kovačević, D. Grgac, I. TonkovićU utorak, 13. XI. 2012. godine, u prepunoj auli Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, predstavljen je zbornik "Periodi hrvatske periodike ili kako čitati istu od polovice 19. stoljeća do danas". Zbornik se sastoji od seminarskih radova nastalih u sklopu izbornog kolegija "Hrvatska periodika kao medij" studenata treće, a sada četvrte godine Kulturologije (smjerovi Medijska kultura, Knjižničarstvo i Kulturalni menadžment).

Studenti su obrađivali različite zanimljive teme, a 25 radova od ukupno 56 autora podijeljeni su u četiri cjeline: "Osječke novine i kako ih čitati: osječko novinstvo do kraja Drugog svjetskog rata", "Novine i časopisi nakon Drugog svjetskog rata", "Dječji i omladinski listovi – periodika najzahtjevnijih čitatelja" te "Od konvencionalnog do digitalnog – elektronički časopisi – prednosti i nedostaci". Svi radovi imaju sažetak na engleskom jeziku.

Pripreme za karaokePripreme za karaokeU desetom mjesecu 2012. godine održavane su u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra tri "Oazine" likovno-kreativnih radionica za djecu od 7 do 14 godina. Radionice se održavaju petkom od 18 do 20 sati, a volonterski ih vodi Stela Fabijan.

Na tim radionicama djeca su oslikavala platnene torbe bojama za tekstil, igrala se društvenim igrama, a najzanimljivije im je bilo na parti-druženju, na kome su mogli uz karaoke pokazati svoje pjevačko umijeće.

Gerontodomaćica Ana JeličićGerontodomaćica Ana Jeličić"Oazin" gerontotim, koji radi na trogodišnjem socijalnom programu za stare i nemoćne osobe na području Grada Belog Manastira, sastao se tokom desetog mjeseca 2012. godine pet puta (svake srijede). Tim čine: osam gerontodomaćica, gerontomajstor, gerontokrojačica, patronažna sestra, asistentica i voditeljica programa. Program financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Gerontodomaćice su obilazile ukupno 57 starih osoba (51 ženu i 6 muškaraca). Ukupno su izvršile 453 obilaska korisnika. Gerontomajstor je izvršio je sve popravke koje su bile potrebne tokom mjeseca, a gerontokrojačica je odradila potrebne probe odjevnih predmeta, kao i sljedeće poslove: krpanje džepova, pojaseva, poruba sukanja i šliceva, skraćivanje pidžama i šalova, prekrajanje zavjesa te šivanje jastučnica.

Laura Blagus Tenjeri (u vrhu stola)Laura Blagus Tenjeri (u vrhu stola)U ponedjeljak, 12. XI. 2012. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, Laura Blagus Tenjeri, voditeljica Poduzetničkog centra Beli Manastir, prezentirala je "Oazinim" članicama natječaj za nagrađivanje najboljih poduzetničkih ideja u 2012. godini na području Osječko-baranjske županije.

Kako piše na internetskim stranicama Županije: "Poduzetnička ideja označava zamisao o ponudi konkretnih proizvoda ili usluga u skladu s potrebama kupca, radi stvaranja dobiti". Dovoljno je samo osmisliti ideju, a realizacije nije potrebna.

Za najbolje poduzetničke ideje dodijelit će se 13 novčanih nagrada i to:

  • prva nagrada u iznosu od 15.000 kuna
  • druga nagrada u iznosu od 10.000 kuna
  • treća nagrada u iznosu od 5.000 kuna
  • deset nagrada u iznosu od 3.000 kuna.

Jagoda Manuć, ekološka aktivisticaJagoda Manuć, ekološka aktivisticaJagoda Munić iz zagrebačke "Zelene akcije " (ZA), u nedjelju, 11. XI. 2012. godine, na godišnjoj skupštini "Friends of the Earth International" (FoEI) u Salvadoru, izabrana je za predsjednicu te najveće svjetske mreže udruga za zaštitu okoliša, na mandat od dvije godine.

FoEI okuplja 76 udruga za zaštitu okoliša iz isto toliko država svijeta te ima preko 2.000.000 članova i podržavatelja. "Zelena akcija" je članica te mreže već 12 godina. Neke od proritetnih tema kojima se bavi FoEI klimatske su promjene, zaštita bioraznolikosti, očuvanje prostora za potrebe lokalnih zajednica, osiguranje pravednog pristupa hrani lokalnim zajednicama, zaštita šuma i voda... U svojim aktivnostima FoEI propituje postojeće ekonomske modele te promovira rješenja koja doprinose uspostavi ekološki održivog i socijalno pravednog društva.

Ponedjeljak, 12. 11. 2012.

Proslavljena dodjela Povelje Grada

Dobro raspoloženje povodom dodjele Povelje GradaDobro raspoloženje povodom dodjele Povelje GradaNakon što je u ponedjeljak, 12. XI. 2012. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, Laura Blagus Tenjeri, voditeljica Poduzetničkog centra Beli Manastir, završila prezentaciju natječaja za nagrađivanje najboljih poduzetničkih ideja u 2012. godini na području Osječko-baranjske županije, okupljene "Oazine" članice i korisnice nisu se razilazile. Iako je to bio termin za kreativnu radionicu za žene, nisu se odvijale ni aktivnosti uobičajene za takve radionice. Na "programu" je bilo nešto drugo.

Naime, Ljubica Buha, dugogodišnja članica "Oaze" i vjerna korisnica "Oazinih" kreativnih radionica, pripremila je malo osvježenje za sve (kiflice, raznovrsne kolače i sokove), a "Oaza" je osigurala pladanj suhomesnatih proizvoda, sireva i maslina. Razlog za slavlje bila je dodjela Povelje Grada Belog Manastira Mirovnoj grupi Oaza. Trebalo je to obilježiti, a kako drugačije nego uz jelo, piće, druženje i dobro raspoloženje.

Supruga Józsefa Szekóa prima Zlatnu plaketuSupruga Józsefa Szekóa prima Zlatnu plaketuJózsef Szekó rođen je 21. prosinca 1954. godine. Po završetku studija kemije, vraća se u Mohač, gdje obavlja niz odgovornih dužnosti u gradu i gradskoj upravi i predstavlja svoj grad u županijskim tijelima. Dužnost gradonačelnika Mohača obavlja od 1998. godine, a na posljednjim parlamentarnim izborima izabran je za zastupnika u mađarskom parlamentu.

Od 2004. godine ima vodeću ulogu u formiranju i vođenju asocijacije mikroregija, gdje je svojim idejama i inicijativom zaslužan za izgradnju i podizanje standarda življenja upravo u regiji Južno Podunavlje, i to realiziranjem mnogih projekata koji su prošli stroge procedure komisija EU.

Ivan Feher prima Povelju GradaIvan Feher prima Povelju GradaIvan Feher (Feher Janoš) rođen je 25. srpnja 1939. godine. Belomanastircima je poznat kao "Foto Feher". Četrdeset godina svoga rada poklonio je Belom Manastiru. Po struci je visokokvalificirani fotograf, a svoj fotografski život započeo je daleke 1963. godine, nakon što je zanat izučio kod znamenitog somborskog fotografa Ištvana Karchera. Majstorski ispit položio je u Osijeku kao jedan od pet najboljih u svojoj generaciji.

Osim profesionalnog rada, Feher je stalni sudionik gotovo svih društvenih zbivanja unutar mađarske zajednice Belog Manastira, a najpoznatije su njegove izložbe "Beli Manastir – nekada i sada" te "Ruke" i "Križevi u Baranji".

Franjo Balog prima Povelju GradaFranjo Balog prima Povelju GradaFranjo Balog je rođen 23. rujna 1948. godine. Godine 1971. došao je u Baranju kao učitelj i punih 40 godina radio na odgoju malih Baranjaca i Belomanastiraca. Generacije učenika pamte ga po ljubavi prema prirodi, koju cijeli radni vijek prenosi na djecu.

Posebno se ističe u organizaciji izviđača, kako u Belom Manastiru, tako i u mnogim selima na području cijele Baranje, te je jedan od najzaslužnijih što belomanastirska osnovna škola ima status ekoškole. Svoje slobodno vrijeme koristi za održavanje mnogobrojnog bilja i cvijeća u samoj školi, kao i u školskom okruženju.

Predsjednik Davor Krušelj prima Povelju GradaPredsjednik Davor Krušelj prima Povelju GradaStreljačka udruga "Mars" Beli Manastir u svom desetogodišnjem postojanju okuplja djecu i mlade u olimpijskom sportu streljaštvu, a u nekoliko posljednjih godina ostvaruje hvale vrijedne rezultate kako na državnim, tako i na međunarodnim natjecanjima. Ta udruga je proglašena za najbolji sportski kolektiv u 2011. godini u Baranji.

Već nekoliko godina Udruga organizira i međunarodni "Turnir Svetog Martina" u povodu Dana Grada Belog Manastira, koji je prerastao u turnir na koji dolaze ponajbolji europski i svjetski strijelci.

Predsjednica Vesna Nedić prima Povelju GradaPredsjednica Vesna Nedić prima Povelju GradaMirovna grupa Oaza Beli Manastir, nevladina, neprofitna i nestranačka organizacija iz Belog Manastira, osnovana je 1997. godine. Od tada ona uporno radi na poboljšanju kvalitete života Baranjaca kroz edukativne, socijalne i ekološke programe te kroz razvoj neprofitnog poduzetništva i volonterstva.

Preko deset tisuća Baranjaca bili su ili jesu korisnici "Oazinih" aktivnosti. Tijekom proteklih godina Mirovna grupa Oaza provela je 99 projekata i kroz njih u Baranju donijela preko 5.500.000 kuna. Zahvaljujući takvom predanom radu, mnogim Baranjcima olakšan je život u osiromašenoj Baranji. Stoga Gradsko vijeće Grada Belog Manastira dodjeljuje Povelju Grada Mirovnoj grupi Oaza Beli Manastir.

(Iz obrazloženja Gradskog vijeća;
opširniji članak vidjeti ovdje)

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Vesna Nedić prima povelju dodijeljenu 'Oazi'Vesna Nedić prima povelju dodijeljenu 'Oazi'Povodom Dana Grada, koji se obilježava na blagdan svetog Martina (11. XI.), Grad Beli Manastir dodjeljuje svoja javna priznanja zaslužnim pojedincima i pravnim osobama. Od 2000. godine dodjeljuje se Povelja Grada Belog Manastira, od 2003. godine Zlatna plaketa Grada Belog Manastira "Sveti Martin", a 2004. godine proglašena su i dva počasna građanina (Jadranka Kosor i Vladimir Šeks).

József Szekó
Ove, 2012. godine, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Belog Manastira, održanoj u nedjelju, 11. studenog, Zlatna plaketa dodijeljena je J
ózsefu Szekóu, od 1998. godine gradonačelniku Mohača, prekograničnog mađarskog grada s kojim je Beli Manastir potpisao povelju o bratimljenju još prije 40 godina.

500-litrena kotlovčina u kojoj se kuhao grah za 600-tinjak osoba500-litrena kotlovčina u kojoj se kuhao grah za 600-tinjak osobaPolaganjem vijenaca ispred središnjeg križa na Katoličkom groblju započelo je obilježavanje 11. studenoga, Dana Grada Belog Manastira. Nakon toga uslijedila je sveta misa u župnoj crkvi svetog Martina i krštenje vina u dvorištu crkve. Istovremeno, na središnjem je Trgu slobode započelo predstavljanje nacionalnih zajednica, udruga i obrtnika, uz ponudu tradicijskih jela, upotrebnih predmeta, suvenira i ekoproizvoda. Trgom je dominirao 500-litreni kotlić u kojemu su članovi MKU-a "Pélmonostor" mještanima kuhali grah za 600-tinjak osoba.

'Oazine' aktivistice Ana, Jelena, Stela i Dubravka'Oazine' aktivistice Ana, Jelena, Stela i DubravkaNa svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Belog Manastira, održanoj u nedjelju, 11. XI. 2012. godine, s početkom u 14 sati, belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš uručio je "Oazinoj" projekt-koordinatorici i predsjednici Vesni NedićPovelju Grada Belog Manastira za 2012. godinu.

Tim povodom na sjednici su bile ne samo sve četiri dugogodišnje "Oazine" aktivistice: Ana, Jelena, Stela i Dubravka, nego i sve ostale trenutne zaposlenice: Dragica, Dragana i Biserka (a i zaposlenici). Povelja Grada Belog Manastira nije samo priznanje predsjednici, nego i svim "Oazinim" sadašnjim i bivšim zaposlenicima, volonterima i korisnicima. Svi su oni u određenoj mjeri dali doprinos da "Oaza" postane ono što je danas.

Petak, 09. 11. 2012.

Svečana dodjela ugovora

Vesna Nedić prima ugovor od ministra JovanovićaVesna Nedić prima ugovor od ministra JovanovićaU petak, 9. XI. 2012. godine, s početkom u 13 sati, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u Zagrebu ministar Željko Jovanović svečano je uručio ugovore o financijskoj potpori predstavnicima udruga koje djeluju u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih.

Od 374 projekta koji su stigli na natječaj, odobreno je 87 projekata koji će se financirati u školskoj godini 2012/2013. godine s ukupno 5.145.000 kuna. Među njima je i "Oazin" projekt "Edukacijom do nenasilne komunikacije" vrijedan 60.000 kuna. Uime "Oaze" ugovor je primila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Nikola Živković, Milenko Vasiljević i Igor PavkovićNikola Živković, Milenko Vasiljević i Igor PavkovićVeć smo na ovoj web-stranici pisali o osječkoj promociji knjige "Rječnik, govor i običaji voćinskog kraja koji nestaju" (397 stranica), čiji su autori Milenko VasiljevićČiko, pjesnik iz Osijeka, i Nikola Živković, profesor iz Belog Manastira, a doprinos njenom nastanku dala su još dvojica Baranjaca: Milan Dvornić iz Belog Manastira kao ilustrator i Pero Matić iz Darde kao recenzent i pisac pogovora. Zato će biti dovoljno zabilježiti da je u petak, 9. XI. 2012. godine, u večernjim satima promocija održana i u lijepoj i publikom ispunjenoj dvorani novouređenog Doma DVD-a Voćin.

U voćinskoj promociji su, osim autora, učestvovali još i Predrag Filić, načelnik Općine Voćin, Igor Pavković, njegov zamjenik, Srđan Tatić, generalni sekretar SKD-a "Prosvjeta", Jovan Vuković, istraživač povijesti voćinskog kraja te folklorna sekcija lokalnog pododbora "Prosvjete". Promocija je završena druženjem svih prisutnih, uz muziku, pjesmu i – posluženje.

vježbe za kralješnicu, tai-bo, pilates...vježbe za kralješnicu, tai-bo, pilates...Od 1. listopada 2012. godine nastavljene su rekreativne radionice za žene na pet lokacija u Baranji: u Belom Manastiru, Kozarcu, Novom Bezdanu i Popovcu, a započele su i u Batini. Radionice su dio projekta "Važno je imati podršku", koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira ga Europska Unija.

Na radionicama su se radile vježbe za kralješnicu, tai-bo i zumba-fitness. U Batini se započelo s osnovnim vježbama razgibavanja, istezanja i jačanja trbušnih mišića. U Belom Manastiru korisnice su pokazale velik interes za vježbe kralješnicu, a u Batini za pilates. Za mjesec studeni planirano je pokretanje rekreativnih radionica s osnovnim vježbama i u Karancu. Radionice su vodile trenerice Gimnastičkog društva Beli Manastir Evica Čutoraš i Danijela Mihaljec.

Srijeda, 07. 11. 2012.

"I ja brinem o svojoj planeti"

Ekologija kroz umjetnostEkologija kroz umjetnostNakon što smo na ovoj web-stranici objavili člančić o "Školi plus" i dječjem kazalištu koje ulaznice "naplaćuje" limenkama, primili smo mail od Udruženja Eko art i "Škole plus", kojim nas obavještavaju o svojim aktivnostima:

"Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da se u subotu 10. 11. 2012. godine sa početkom u 16.00 h u sali Palas Šumadija, Turgenjevljeva 5, u Beogradu, otvara četvrta sezona projekta "I ja brinem o svojoj planeti""Pozorište koje reciklira". Nosilac projekta je Udruženje Eko art, a partner projekta Dečije pozorište "Čarapa". Simbolične ulaznice za program koji obuhvata i pozorišnu predstavu za decu su 3-5 praznih iskorišćenih limenki."

Bojana Markotić KrstinićBojana Markotić KrstinićU utorak, 6. XI. 2012. godine, s početkom u 9 sati, u zagrebačkom Hotelu International održana je radionica o strukturnim fondovima Europske Unije (EU). Organizator radionice bio je UNHCR. Pristupanjem Europskoj Uniji, Hrvatska će imati priliku koristiti znatne količine novca iz strukturnih fondova EU pa lokalne samouprave i nevladine organizacije treba što prije i što kvalitetnije pripremiti za povlačenje tih sredstava.

Radionicu je otvorio Terence Pike, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj, a na veoma zanimljiv način vodila ju je Bojana Markotić Krstinić, tajnica "LEADER mreže Hrvatske" i izvršna direktorica Regionalnog razvojnog edukacijskog centra Primus Fortissimus iz Otočca i evaluatorica mnogih projektnih prijedloga za EU-fondove

Marijanka Zagorac, Renata Kubik, Jelena i VesnaMarijanka Zagorac, Renata Kubik, Jelena i VesnaU ponedjeljak, 5. XI. 2012. godine, s početkom u 13 sati, Renata Kubik (suradnica za razvojne programe) i Marijanka Zagorac (koordinatorica za financijsko-računovodstvene i opće poslove) – ovlaštene osobe zagrebačke Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društvaizvršile su programsko i financijsko vrednovanje "Oazinog" poslovanja i djelovanja tokom 2011. i u prvih deset mjeseci 2012. godine. Svu potrebnu dokumentaciju pripremile su "Oazine" aktivistice Vesna Nedić, Jelena Opačić-Matijević i Dubravka Simendić.

"Oazino" programsko djelovanje prezentirala je predsjednica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić, a financijsko poslovanje programska asistentica Jelena Opačić-Matijević.

Ponedjeljak, 05. 11. 2012.

Pozivnica za Dan Grada Belog Manastira

11. XI. - Dan Grada Belog Manastira11. XI. - Dan Grada Belog Manastira

Članak iz 'Glasa Slavonije' (5. XI. 2012, str. 22/23)Članak iz 'Glasa Slavonije' (5. XI. 2012, str. 22/23)

'Osmosmjerka' donosi sreću Belomanastirkama'Osmosmjerka' donosi sreću BelomanastirkamaRijetko se dešava da u istom broju nekog enigmatskog lista budu nagrađena dva rješavača, zapravo dvije rješavačice, iz nekog malog mjesta poput Belog Manastira. To se dogodilo u 551. broju bjelovarske "Osmosmjerke", objavljene 3. XI. 2012. godine.

Što su dobile te dvije rješavačice možete vidjeti na faksimilu koji objavljujemo, a u svakom broju "Osmosmjerke" možete rješavati mnoštvo zanimljivih zagonetaka, među kojima je i desetak onih koje su sastavljene i pripremljene u – Belom Manastiru.

Treći festival kazališnog stvaralaštvaTreći festival kazališnog stvaralaštva

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje, a kako je bilo proljetos ovdje)


Nova-stara kuća Udruženja 'Baranja' u LuguNova-stara kuća Udruženja 'Baranja' u Lugu

V. Nedić, M. Bem-Kovačević, K. TomanovićV. Nedić, M. Bem-Kovačević, K. TomanovićU petak, 2. XI. 2012. godine, u prijepodnevnim satima, u "Oazi" su bile Marina Bem-Kovačević, ravnateljica Obiteljskog centra Osječko-baranjske županije, i Katarina Tomanović, psihologinja toga centra. Njih je angažiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih s ciljem da obave evaluaciju (vrednovanje) projekta "Naučimo volontirati", kojega i financira to ministarstvo.

Evaluatorice je zanimalo održavaju li se sve aktivnosti u skladu s odobrenim projektom, kao i troše li se sva odobrena sredstva namjenski i u roku te kako se projekt predstavio zajednici i tko je sve medijski pokrio aktivnosti toga projekta. Evaluacija je trajala sat vremena, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić odgovorila je na mnogo pitanja, a na kraju je konstatirano da su sve aktivnosti održane u roku i sa zacrtanim ciljem.

Kako da Baranja postane značajna turistička destinacija?Kako da Baranja postane značajna turistička destinacija?Turistička zajednica Baranje i Turistička zajednica Općine Bilje, u suradnji s Istarskim managementcentrom te uz podršku Ministarstva turizma, poziva na besplatnu prezentaciju

"Je li Baranja dovoljno konkurentna?"
7. studenog (srijeda) 2012. od 14:00  sati
u Velikoj vijećnici u Belom Manastiru

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok